Co studiujesz/ studiowałaś/ chcesz studiować? - WĄTEK ZBIORCZY :) - Strona 156 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-19, 17:06   #4651
Styczniowa93
Raczkowanie

Dot.: Co studiujesz/ studiowałaś/ chcesz studiować? - WĄTEK ZBIORCZY :)

Cytat:
Napisane przez forest999 Pokaż wiadomość
Witam,

około 40 000 fizjoterapeutów pracuje w zawodzie
a w tym roku przybędzie około 21.500 absolwentów i nowe szkoły ciągle powstają.

dane od Prezesa Polskiego Towarzystwa Fizjoterapii
Pana Marka Kiliańskiego na spotkaniu fizjoterapeutów.

Kierunek przereklamowany zdecydowanie, absolwenci to tania siła robocza.

Koleżanka po studiach sprzedaje buty w hipermarkecie
mało kto pracuje w zawodzie

ostrzegajcie znajomych

pozdrawiam
Likwidujesz konkurencję? Nie martw się, i tak się nie dostaniesz

happiness is easy!

Styczniowa93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-19, 17:16   #4652
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez michachacha Pokaż wiadomość
Skąd wzięłaś te informacje, że na aplikacje najwięcej dostaje sie po UJ i UW? Gdzie są takie statystyki? Na Uniwersytecie Wrocławskim prawo jest również na bardzo wysokim poziomie. Może i to prawda że najwięcej osób aplikuje po UJ lub UW, ale trzeba też wziąć poprawkę na to, że są to uczelnie w dużych miastach, popularnych wśród studentów i przyjmowanych jest tam o wiele więcej osób niż np. na uczelnię w Lublinie.
Ze strony Ministerstwa Sprawiedliwości, wyobraź sobie http://ms.gov.pl/pl/archiwum-informa...-w-2008-r.html Tu masz chociażby analizę wyników z 2008 r. - pierwsza z brzegu wyskakuje jak się wpisze w wyszukiwarkę "analiza wyników egzaminów na aplikację". Co roku jest robione i publikowane takie zestawienie, na stronie MS i w gazetach.
Rozumiem, że studiujesz prawo na UWr? Nie wiem tylko czemu się rzucasz od razu... Czy powiedziałam, że prawo na innych uczelniach jest na gorszym poziomie? Napisałam tylko obiektywny fakt, że najwięcej osób dostaje się z UW i z UJ, potem z UŚ. Z UWr też się sporo dostaje, ale już nie tyle. I nie chodzi tylko o ilość osób, wg liczby, bo wtedy wiadomo, że na innych uczelniach niż UJ i UW studiuje ich mniej, więc i się mniej dostaje, ale chodzi o wynik procentowy ile osób się dostaje z danej uczelni z tych, którzy podchodzą do egzaminu. Na UJ ta wartość przekracza 20% od lat, na innych uczelniach oscyluje w granicach 15%.

I jeszcze raz podkreślam - nie chodzi o to, że po innych uczelniach niż UJ czy UW dostać na aplikację się nie da. Da się, jak najbardziej. Ale po tych uczelniach jak widać jest największe prawdopodobieństwo. Prawdopodobnie dlatego, że najmniej trzeba zrobić samemu i przygotowanie do aplikacji to w 90% powtórka ze studiów.

Edytowane przez Veredise
Czas edycji: 2011-05-19 o 17:21
Veredise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-19, 17:40   #4653
michachacha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
Ze strony Ministerstwa Sprawiedliwości, wyobraź sobie http://ms.gov.pl/pl/archiwum-informa...-w-2008-r.html Tu masz chociażby analizę wyników z 2008 r. - pierwsza z brzegu wyskakuje jak się wpisze w wyszukiwarkę "analiza wyników egzaminów na aplikację". Co roku jest robione i publikowane takie zestawienie, na stronie MS i w gazetach.
Rozumiem, że studiujesz prawo na UWr? Nie wiem tylko czemu się rzucasz od razu... Czy powiedziałam, że prawo na innych uczelniach jest na gorszym poziomie? Napisałam tylko obiektywny fakt, że najwięcej osób dostaje się z UW i z UJ, potem z UŚ. Z UWr też się sporo dostaje, ale już nie tyle. I nie chodzi tylko o ilość osób, wg liczby, bo wtedy wiadomo, że na innych uczelniach niż UJ i UW studiuje ich mniej, więc i się mniej dostaje, ale chodzi o wynik procentowy ile osób się dostaje z danej uczelni z tych, którzy podchodzą do egzaminu. Na UJ ta wartość przekracza 20% od lat, na innych uczelniach oscyluje w granicach 15%.

I jeszcze raz podkreślam - nie chodzi o to, że po innych uczelniach niż UJ czy UW dostać na aplikację się nie da. Da się, jak najbardziej. Ale po tych uczelniach jak widać jest największe prawdopodobieństwo. Prawdopodobnie dlatego, że najmniej trzeba zrobić samemu i przygotowanie do aplikacji to w 90% powtórka ze studiów.
Nie rzucam się nie wiem skąd taki wniosek. Nie studiuję prawa, ani żadnego innego kierunku na UWr. Zapytałam po prostu gdzie widziałaś takie statystyki, bo myślałam, że to tylko twoje osobiste spostrzeżenia. W skrócie mówiąc cieszę się, że nie interesują mnie kierunki humanistyczne.
michachacha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-19, 19:20   #4654
dzbanek do kawy
Rozeznanie

Witam dziewczyny. Już jestem po maturach - WAKACJE MAM!!!
Tak się cieszę, że tutaj piszecie to wszystko.

michachacha, oczywiście wezmę udział w rekrutacji i na UJ i na UMCS. Warto spróbować
nouvelle90, bardzo chciałam by ktoś studiujący prawo mi coś doradził. Wiem, że problem "odcięcia pępowiny" jest bolesny ale wydaje mi się, że największym moim zmartwieniem jest to, że po prostu b. lubię Kraków i zawsze myślałam, że tam będę studiować. Życie bywa przewrotne... więc może moje miejsce jest gdzie indziej
anulka02041992, no wiem, że prawdziwa przyjaźń przetrwa wszystko tylko serce mi się kroi jak sobie o tym pomyśle.
Styczniowa93, jeśli wszystko się uda to na pewno dam znać Lepiej mieć jakąś duszyczkę, a jeszcze jeśli to wizażanka to jeszcze bardziej
dzbanek do kawy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-19, 19:42   #4655
20160901857
Konto usunięte

Dzbanuszku, ja lubię mówić, że może ktoś tam na ciebie czeka Mi tak mówili jak w ostatniej chwili, tuż po maturze zmieniłam miasto i się sprawdziło

Ach, a co do przyjaźni to ta najsilniejsza zawsze przetrwa, niezależnie od kilometrów- też wiem z autopsji

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2011-05-19 o 19:45
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-19, 19:52   #4656
kosmak
BAN stały

Droga Muszynianko! A czy nie orientujesz się czy za zajęcia trzeba płacić czy są darmowe? Przeczytałam, że w szkole o której myślę są promocje i np pierwsze 100 osób ma semestr za darmo, przy wpłatach są jakieś rabaty, a za niektóre kierunki w ogóle się nie płaci ( nie wiem jeszcze niestety czy musiałabym zapłacić za ten który mnie interesuje). Wiem, że do Gdyni czy Sopotu są dosłownie dwa kroki, ale zależy mi jednak docelowo na Gdańsku i nie będę oszukiwała, że chodzi tutaj przede wszystkim o wygodę i o to, że mimo wszystko chcę pracować. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź!
kosmak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-19, 20:56   #4657
alevE
Wiecznie niezdecydowana

Dzbanek, witaj w klubie Koniec tych cholernych matur
`Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że jego osiągnięcie wymaga czasu. Czas i tak upłynie.`

Mój skromny kosmetyczny blożek
alevE jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-19, 21:32   #4658
dzbanek do kawy
Rozeznanie

nouvelle90, a kto powiedział, że nie mam nikogo?!
Żartuję Gdybym miała kogoś teraz na ten moment, miałabym niezły dylemat i musiałabym otworzyć nowy wątek, prawdopodobnie, w "sprawach intymnych". Wiecie, te problemy, czy chłopa zostawić, czy nie i jak sobie beze mnie poradzi

alevE, wielka ulga. Wreszcie czuję, że żyję

Edytowane przez dzbanek do kawy
Czas edycji: 2011-05-19 o 21:38
Stary 2011-05-19, 22:03   #4659
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez michachacha Pokaż wiadomość
Nie rzucam się nie wiem skąd taki wniosek. Nie studiuję prawa, ani żadnego innego kierunku na UWr. Zapytałam po prostu gdzie widziałaś takie statystyki, bo myślałam, że to tylko twoje osobiste spostrzeżenia. W skrócie mówiąc cieszę się, że nie interesują mnie kierunki humanistyczne.
Spoko, odebrałam to widać opacznie
No widzisz, ja bym bardzo chciała mieć ten przysłowiowy umysł ścisły, ale zbyt potrzepana na to jestem. Za to moja przekora, która zawsze każe pytać "czy aby na pewno zawsze jest tak jak mówią, czy może da się zrobić inaczej" idealnie nadaje się do prawa, które de facto polega na wykorzystywaniu wyjątków od reguł.

Stary 2011-05-19, 22:43   #4660
viva91
na przekór do celu

dzbanek do kawy - celuj na Lublin! jesli tylko się uda, to czemu nie? chyba ważniejszy jest kierunek, a nie miasto? rozumiem sprawę z prestiżem, ale nie wydaje mi się żeby lubelscy studenci leniuchowali i mieli 5 w indeksie za ładne oczy, na pewno też muszą na to pracować.
Cytat:
Napisane przez dzbanek do kawy Pokaż wiadomość
Nie, nie biorę administracji pod uwagę
bardzo mądrze
Cytat:
Napisane przez forest999 Pokaż wiadomość
około 40 000 fizjoterapeutów pracuje w zawodzie
a w tym roku przybędzie około 21.500 absolwentów i nowe szkoły ciągle powstają
i to najbardziej boli
Stary 2011-05-19, 23:02   #4661
ama
Wtajemniczenie

Ej, mi się wydaje że UMCS to bardzo dobra uczelnia jest. Nie wiem, nigdy nawet w Lublinie nie byłam, ale jakoś zawsze podświadomie miałam takie przekonanie, że np. w porównaniu z innymi uczelniami ze wschodu Polski (Białystok, Rzeszów) to Lublin jest niemal Harvardem. I w ogóle, że zarówno KUL jak i UMCS są na podobnym poziomie jak np. UAM, czy miejscami nawet UW. Ja bym spokojnie szła do Lublina, bo moim zdaniem ważniejszy jest kierunek. Zawsze można po kilku miesiącach studiów jeszcze zadeklarować poprawianie matury w razie gdyby Lublin Ci nie przypadł do gustu i po zaliczonym I roku w Lubinie spróbować albo przeniesienie (o co może być baaardzo trudno), albo po prostu dostać się na UJ i ustalić z dziekanem od razu wpis na II rok (pewnie kazaliby jakieś różnice nadrobić, ale większość przedmiotów przepiszą - w każdym razie na UW taka praktyka jest często stosowana na wielu wydziałach).

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-20, 06:49   #4662
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ama Pokaż wiadomość
albo po prostu dostać się na UJ i ustalić z dziekanem od razu wpis na II rok (pewnie kazaliby jakieś różnice nadrobić, ale większość przedmiotów przepiszą - w każdym razie na UW taka praktyka jest często stosowana na wielu wydziałach).
Na UJ też to jest stosowane A nawet jakby dziekan nie wyraził zgody, to można zacząć od 1 roku, przepisać co się da (poszczególne przedmioty) i na tym 1 już zdawać z 2 i tym sposobem skończyć prawo w 4 lata - co w przypadku prawa na UJ jest spokojnie do zrobienia - wtedy nie byłoby straty roku.

Stary 2011-05-20, 07:52   #4663
forest999
Przyczajenie

Ja skończyłem studia 5 lat temu i wiem jaka jest sytuacja na rynku pracy i w pracy Konkurencji się nie boję - robię swoje. Widzę jednak podczas spotkań ze znajomymi po studiach w jakiej sytuacji są ludzie w innych branżach. Jeżeli w trakcie studiów wyda się kilkadziesiąt tysięcy na szkolenia (ja wydałem)to ma się spore szanse na niezłe zarobki w tym zawodzie - ale coraz więcej ludzi się szkoli, szkoły zarabiają dobre pieniądze. Warunki dla osoby wybierającej się na studia: być w miarę pewnym, że tego się chce. Kochać ludzi. Mieć zaplecze finansowe(niezbędne) i chęć do nauki żeby się wybić z pośród wielu innych. Nie jest lekko pozdrawiam
forest999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-20, 11:09   #4664
dzbanek do kawy
Rozeznanie

ama, też właśnie odniosłam wrażenie, że Lublin też nie jest zły. Wiadomo, znajdą się krytycy i zwolennicy ale najważniejsze (jeśli chodzi o prawo) to nauka, potem aplikacja i załatwienie jakiś praktyk
Dziewczęta, dziękuję za te wszystkie odpowiedzi. Naprawdę mi pomogłyście

Edytowane przez dzbanek do kawy
Czas edycji: 2011-05-27 o 09:36
Stary 2011-05-20, 12:07   #4665
20160901857
Konto usunięte

A skoro już w temacie prawa jesteśmy- może jest tutaj jakaś studentka tego kierunku z UW i mogłaby mi coś więcej powiedzieć na temat możliwości przeniesienia się tam? Ciężko jest przekonać dziekana, naprawdę trzeba mieć jakiś mega powód (ponoć jak się napisze w podaniu, że się bierze ślub z osobą z Wawy to się zgadza;P)? I czy w ogóle da się przenieść po 3 latach, na IV i V rok?
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-24, 22:55   #4666
ing_
Raczkowanie

a wybiera sie ktos na kosmetologie?
Stary 2011-05-25, 09:22   #4667
anulka02041992
Raczkowanie

mam wakacje!!! 4 piękne, długie miesiące!

na kosmetologię się nie wybieram, ale z tego co słyszę coraz więcej osób o tym myśli. Myślę, że teraz jest to dobry kierunek ponieważ społeczeństwo dąży do zewnętrznego upiększania się

nareszcie mam czas dla siebie!
Stary 2011-05-25, 13:03   #4668
ing_
Raczkowanie

gratuluje zdania wszystkich egzaminow

tez tak mysle a kosmetologia interesuje mnie od zawsze!
Stary 2011-05-25, 13:51   #4669
michachacha
Wtajemniczenie

Jak dla mnie kosmetologia to mało atrakcyjny kierunek, ale słyszałam od znajomych, które studiowały to we Wrocławiu, że jest to wbrew pozorom trudny kierunek. Nie wystarczy zainteresowanie kosmetykami czy nakładaniem żelu na paznokciach jak wiele osób myśli. Jest tam dużo biologi i bardzo dużo chemii w tym laborki. Wiec jakieś pojęcie na temat tych przedmiotów trzeba mieć i to nie minimalne.
Stary 2011-05-25, 20:49   #4670
ing_
Raczkowanie

akurat pod wzgledem nakladaniu zelu na paznokciach to daleko mi do tego bo takich rzeczy to niezbyt lubie ;D wiesz, nie jest to zle ale wole robic co innego ;D a co do chemii ktorej jest bardzo duzo to akurat sie ciesze bo lubie wlasnie pod wzgledem chemicznym kosmetologie , no i z biol tez nie jest zle oba przedmioty zdawalam na maturze a przez 3 lata chodzilam do klasy biol-chem ..takze ja w bardziej medyczny sposob widze kosmetologie i dalsza prace po niej
Stary 2011-05-25, 20:50   #4671
alevE
Wiecznie niezdecydowana

Cytat:
Napisane przez ing_ Pokaż wiadomość
akurat pod wzgledem nakladaniu zelu na paznokciach to daleko mi do tego bo takich rzeczy to niezbyt lubie ;D wiesz, nie jest to zle ale wole robic co innego ;D a co do chemii ktorej jest bardzo duzo to akurat sie ciesze bo lubie wlasnie pod wzgledem chemicznym kosmetologie , no i z biol tez nie jest zle oba przedmioty zdawalam na maturze a przez 3 lata chodzilam do klasy biol-chem ..takze ja w bardziej medyczny sposob widze kosmetologie i dalsza prace po niej
no podchodzisz do tego fachowo, a nie jak 'głupia kosmetyczka'
`Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że jego osiągnięcie wymaga czasu. Czas i tak upłynie.`

Mój skromny kosmetyczny blożek
alevE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-25, 21:54   #4672
ing_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez alevE Pokaż wiadomość

wiem wiem , ja tylko w takim chce isc
Stary 2011-05-25, 23:07   #4673
zelka887
Raczkowanie

ja mam pytanie do Was bo pewnie jestescie mocno w temacie jakie przedmioty trzeba miec na maturze zeby sie dostac na zarzadzanie i marketing? i czy na kazdej uczelni jest tak samo?

Ps. Studiuje w Lublinie na UM i szczerze polecam miasto studentów )

pokażę Ci zło xD

o! o! o o ooo !
zelka887 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-25, 23:27   #4674
anulka02041992
Raczkowanie

na UMK jest np. tak https://irk.umk.pl/2011/katalog.php?...goria=studia_1 , ale na innych uczelniach jest różnie.

a co do kosmetologii cieszy mnie, że właśnie tak do tego podchodzisz.
dziewczyny, które są karykaturalnie 'umake-upowane' z dziesięciocentymetrowymi tipsami(nie jestem przeciwniczką sztucznych pazkonci bo zdarza się, że wyglądają estetycznie), które nie mają zielonego pojęcia o biologi i chemii, a ich marzeniem jest kosmetologia strasznie mnie drażnią...
Stary 2011-05-26, 00:26   #4675
Faneczka
Zadomowienie

GG do Faneczka Send a message via Skype™ to Faneczka

Cytat:
Napisane przez zelka887 Pokaż wiadomość
ja mam pytanie do Was bo pewnie jestescie mocno w temacie jakie przedmioty trzeba miec na maturze zeby sie dostac na zarzadzanie i marketing? i czy na kazdej uczelni jest tak samo?

Na zarządzanie zwykle nie jest trudno, co najwyżej na inżynierskie którego nie polecam. Za to na UG wystarczy wos, historia lub geografia lub oczywiście matma. http://www.univ.gda.pl/pl/info_dla_k...wz/zarzadzanie Na większości uniwerków wydaje mi się, że podobne przedmioty.

Transportowcy-zawodowcy!

TUŚ 100% blasku gdy inni gasną
Faneczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-26, 08:21   #4676
michachacha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez alevE Pokaż wiadomość
dokładnie dobrze, że traktujesz to medycznie z mojej szkoły 3 dziewczyny, takie typowe tapeciary wybrały się na to, nie mając bladego pojęcia o przedmiotach ścisłych i po pierwszym semestrze wszystkie 3 odpadły

Cytat:
Napisane przez zelka887 Pokaż wiadomość

Nie łatwiej wejść na stronę danej uczelni i tam sprawdzić? Np. na UE we Wrocławiu podczas rekrutacji pod uwagę brana jest matma, język obcy i przedmiot do wyboru(obojętnie jaki, może to być nawet język polski). Myślę, że we wszystkich uczelniach potrzebna jest matma.
Stary 2011-05-26, 12:41   #4677
ing_
Raczkowanie

[QUOTE=michachacha;2712986 2]dokładnie dobrze, że traktujesz to medycznie z mojej szkoły 3 dziewczyny, takie typowe tapeciary wybrały się na to, nie mając bladego pojęcia o przedmiotach ścisłych i po pierwszym semestrze wszystkie 3 odpadły

hah, no tez znam takie przypadki ktore ide na kosmetologie nie majac wgl pojecia o chemii czy biologii i mysla ze to latwy kiedrunek a w rzeczywistosci egzaminy sa z takich dziedzin jak toksykologia czy chemia kosmetyczna czy nawet sama anatomia ze az sie sama boje
Stary 2011-05-26, 13:32   #4678
michachacha
Wtajemniczenie

a do jakiej szkoły chcesz się wybrać na tą kosmetologie?
Stary 2011-05-26, 15:11   #4679
agatka11223344
Raczkowanie

a co myślicie o analityce medycznej? zaczęłam się zastanawiać nad tym kierunkiem
agatka11223344 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-26, 18:54   #4680
Kretka666
Zakorzenienie

Studiuję etnologię i antropologię kultury, pierwszy rok. I choć szłam na nią z taką rezerwą, bo przecież po żadnym kierunku (mnie interesującym) pracy nie będę miała zapewnionej, to bardzo mi się podoba. Nie żałuję mojej decyzji Wiem, że te studia nie dadzą mi tej wiedzy potrzebnej do pracy za biurkiem, co z pewnością mnie spotka, ale są ciekawe, interesujące. Nie zanudzam się na nich. Aż się chce chodzić na zajęcia Co byłoby wątpliwe na jakiejś filologii czy pedagogice, administracji czy zarządzaniu.
A będę starała się o staż w muzeum etnograficznym, interesuję się konstrukcją domów i akurat ta dziedzina (muzealnictwo, skanseny) mogłaby być dobrą opcją. Lubię polską kulturę i tradycję, więc też i cepelie, ochrona kultury ludowej mnie ciekawi. Nie dla mnie są wyprawy w nieznane Niech się inni antropolodzy zapuszczają w amazońskie dżungle

Co teraz taki szał na kosmetologię jest? Wciąż słyszę tylko o niej, że taka inwestycja.

Edytowane przez Kretka666
Czas edycji: 2011-05-26 o 18:55
Kretka666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości