mamusie listopad/grudzień 2011 - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-27, 10:25   #3811
Tincia
Wtajemniczenie

Dot.: mamusie listopad/grudzień 2011

Laseczki nie mam czasu czytać, ale doczytałam po łepkach troche

goldika- bardzo się cieszę że toxo odchodziw siną dal- jeszcze trochę i zapomnisz o niej!

Ja w środę (25go) byłam u gin, zbadała mnie, usg nie chciała robić, ale poprosiłam żeby płeć poszukała Niestety, dzidzia miała rączki między nóżkami... :/ Następna wizyta ok.21 czerwca Połówkowe! Ależ czas leci.
Muszę jeszcze zadzwonić się umówić.
Dostałam witaminy- mam brać do końca ciąży...

Teraz się pakuję i w drogę- mam szkołę w ten weekend. Ostatni zjazd!!! Później tyllko egz i praca do napisania :/

A no i chyba w końcu wyglądam jak "ciężarna" a nie "gruba" :P bo mialam takie wrazenie, ale sąsiadka zapytała kiedy termin i kuzyn nieśmiało czy się spodziewamy, jak mnie wczoraj na pogrzebie zobaczył... fajnie.

szczęśliwa mamusia od
4 listopada 2011

Tincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 10:28   #3812
marli
Raczkowanie

cześć Mamuski

Ależ mnie dziś głowa boli i to od przebudzenia czyli pewnie cały dzień bedę sie męczyć

Nika2 ja uzywam 50, wolę nie ryzykować że pojawią się jakies przebarwienia...
marli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 10:39   #3813
ggoraa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kkkasikkk Pokaż wiadomość
cześć mamusie,
Ależ się zdenerwowałam, w nocy spać nie mogłam, także mocno zasnęłam ok. 5-6 rano jak troszkę u nas pochłodniało, a 8:30 telefon od szefowej... czy coś im zrobię ... no i co miałam powiedzieć, że do 12 postaram się zrobić. Ehhh ... ja to chyba dla nich za dobra jestem

nikaa2 25-30 filtr wystarczy. Ja też taki używam jak siedzę na tarasie. Chyba, że masz bardzo jasną karnację i źle się opalasz. Moja mama tak ma, musi mieć tylko blokery ale i tak musi pilnować czasu przebywania na słońcu. Do tego trzeba pamiętać, że my w pełnym słońcu przecież smażyć się nie będziemy

Zabieram się szybko za robotę, bo chcę jeszcze domek posprzątać i obiadek zrobić przed 15. Później wychodzę na spacer z koleżanką i jej maleństwem 3-miesięcznym. Jednym słowem szefowa popsuła mi cały plan dnia
Szefowa przegina, nastepnym rzem jej odmow!

Dzieki mamuski za komplementy Tż mi ich nie daje to chociaz przy was czuje sie dowartosciowana
U nas zapowiada sie zimny dzien. Maja nadejsc burze, wiatry i grad, wiec siedzimy w domu.

Co do opalania, to ja proponuje jakis kapelusz, bo moga wystapic plamy- moja mama sobie tak zalatwila buzie- moze to zalezy od hormonow, nie wiem. Ale ja postaram sie unikac pelnego slonca w te wakacje, no i pewnie sie w blokery tez zaopatrze.
Stary 2011-05-27, 10:43   #3814
marli
Raczkowanie

ggoraa masz racje co do plam i hormonów, bo np. kobiety stosujące koncepcję hormonalną też są bardziej narażone na przebarwienia. Ja mam już filtr 50, no a poza tym wiadomo, że nie powinnysmy się za bardzo prażyć na słońcu, nie tylko ze względu na możliwe przebarwienia.
Stary 2011-05-27, 10:54   #3815
gosiaczekkk85
Raczkowanie

Cześć

U mnie waga na razie -2 i co dziwne nie wymiotowałam dużo a jak miałam mdłości to co chwilę musiałam coś zjeść. Ale odrzuciło mnie od słodyczy więc może o to chodzi.
Cera się uspokoiła, przed ciążą były wypryski teraz dużo mniej. Włosy i paznokcie bez zmian.

A tak w ogóle to się martwię
Powiedzcie mi macie nadal lub do kiedy miałyście bóle, kłucia w podbrzuszu??Co jest normalne a co nie?
Mnie nadal kluje raz z prawej raz z lewej czasem obie strony naraz. Głównie to przy chodzeniu, jak stąpnę na jedną nogę, przy wstawaniu. Krótkie kłucie, potem mija i znowu Jak leżę czy siedzę to bardzo rzadko, głownie przy ruchach. Co myślicie? Gin powiedział że najprawdopodobniej jelita, ale kurde 2 miesiące z przerwami.
A i jeszcze jedno pytanie czujecie podbrzusze? Może ja jakaś hipochondryczka jestem ( zaczynam to rozważać) ale ostatnio mam odczucia że coś tam jest, nie żaden ból tylko takie dziwne odczucie A może to jelita. Nie mówię o ruchach dziecka, wiem że do tego jeszcze dużo czasu.
Stary 2011-05-27, 11:22   #3816
ggoraa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosiaczekkk85 Pokaż wiadomość
Cześć

U mnie waga na razie -2 i co dziwne nie wymiotowałam dużo a jak miałam mdłości to co chwilę musiałam coś zjeść. Ale odrzuciło mnie od słodyczy więc może o to chodzi.
Cera się uspokoiła, przed ciążą były wypryski teraz dużo mniej. Włosy i paznokcie bez zmian.

Powiedzcie mi macie nadal lub do kiedy miałyście bóle, kłucia w podbrzuszu??Co jest normalne a co nie?
Mnie nadal kluje raz z prawej raz z lewej czasem obie strony naraz. Głównie to przy chodzeniu, jak stąpnę na jedną nogę, przy wstawaniu. Krótkie kłucie, potem mija i znowu Jak leżę czy siedzę to bardzo rzadko, głownie przy ruchach. Co myślicie? Gin powiedział że najprawdopodobniej jelita, ale kurde 2 miesiące z przerwami.
A i jeszcze jedno pytanie czujecie podbrzusze? Może ja jakaś hipochondryczka jestem ( zaczynam to rozważać) ale ostatnio mam odczucia że coś tam jest, nie żaden ból tylko takie dziwne odczucie A może to jelita. Nie mówię o ruchach dziecka, wiem że do tego jeszcze dużo czasu.
Z kluciem to ja tak mam , ze jak za gwaltownie wstane to az mnie w pol zgina- tak potrafi zakluc z boku - moim zdaniem to sa wiazdla.
A jesli chodzi o te dziwne odczucie w podbrzuszu, to nie za bardzo wiem o co chodzi??
Bo czuc to ty bedziesz tam coraz ciezsza dzidzie, moja droga, hehe- no i nie zapominaj, ze powiekszajaca sie macica przepycha nsze wnetrznosci w kazdy wolny kat w brzuchu to tez jest nieprzyjemnie uczucie hehe
Stary 2011-05-27, 11:37   #3817
kropeczka27
Raczkowanie

A i jeszcze jedno pytanie czujecie podbrzusze? Może ja jakaś hipochondryczka jestem ( zaczynam to rozważać) ale ostatnio mam odczucia że coś tam jest, nie żaden ból tylko takie dziwne odczucie A może to jelita. Nie mówię o ruchach dziecka, wiem że do tego jeszcze dużo czasu.[/QUOTE]

Mnie też pobolewa podbrzusze,jak wstaje najczęściej to tak mnie nieraz zaboli że aż mnie w pół składa A tak poza tym to kłuje mnie od 2 tyg w prawym boku,nawet myślałam na początku że to wyrostek ale na sczeście nie. Poszłam do gina,zbadał mnie i nie stwierdził nic nieprawidłowego więc może macica na coś uciska albo się prostuje bo mam silne tyłozgięcie. Na początku strasznie się martwiłam tym bólem w prawym boku a teraz jestem za zwolnieniu, dużo leże i odpoczywam i jest lepiej A tak ogólnie to mam zespół jelita drażliwego i jelita też mnie trochę pobolewają do tego mam zaparcia, moja lekarka rodzinna kazała mi kupić w aptece probiotyk Sanprobi on jest bezpieczny w ciąży i pomaga przy tym jelicie drażliwym i też chyba troche po nim lepiej,mniejsze zaparci.
kropeczka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 11:42   #3818
gosiaczekkk85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ggoraa Pokaż wiadomość
Z kluciem to ja tak mam , ze jak za gwaltownie wstane to az mnie w pol zgina- tak potrafi zakluc z boku - moim zdaniem to sa wiazdla.
A jesli chodzi o te dziwne odczucie w podbrzuszu, to nie za bardzo wiem o co chodzi??
Bo czuc to ty bedziesz tam coraz ciezsza dzidzie, moja droga, hehe- no i nie zapominaj, ze powiekszajaca sie macica przepycha nsze wnetrznosci w kazdy wolny kat w brzuchu to tez jest nieprzyjemnie uczucie hehe
No właśnie nie wiem jak to wytłumaczyć, wcześniej w ogóle nie czułam, że mam podbrzusze, a teraz to jakby coś cięższego tam było, nie jest twarde, nie boli, najbardziej czuję przy pochylaniu się, troszkę podobnego do pełnego pęcherza. Pasowało by do powiększającej się macicy Trzeba będzie to jakoś jasno wyłożyć lekarzowi na wizycie

Kropeczka łączę się z tobą w problemach jelitowych. Co prawda zaparć się pozbyłam na razie, ale lubią powracać niestety.

Edytowane przez gosiaczekkk85
Czas edycji: 2011-05-27 o 11:47
gosiaczekkk85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 12:27   #3819
sozaa
Rozeznanie

cześć dziewczyny!

Ja wczoraj miałam rozmowę z przełożonymi o mojej ciąży, było bardzo OK, a ja się nastawiałam negatywnie...
Z tej okazji dziś po raz pierwszy założyłam spodnie ciążowe (w środę byłam na zakupach, bo niewygodnie mi w moich dotychczasowych dopasowanych jeasnach i bluzkach) i muszę powiedzieć, że są mega wygodne!
Jeszcze w happy mum coś mi sie podobało i kupiłam, ale C&A i H&M to prażaka, choć w H&M kupiłam jeansy.
Ogólnie te ubrania wyglądaja nieciekawie, i mało ich strasznie. Jak już jest coś fajnego to w bardzo małych albo bardzo dużych rozmiarach. Dyskryminacja! Nie dość, że tyjemy, puchniemy, to jeszcze nie ma ładnych ubrań...
Wczoraj byłam u weta z moimi kotami i spędziłam tam 2 godziny! Przyjechałam tak wykończona.... przy okazji zważyłam koty, jedna musi iść na dietę

Kasiku, czy Tobie ktoś płaci za pracę w czasie chorobowego? A Twój pracodawca za ten czas jak jesteś na L4 to płaci Ci 100 czy 80 % pensji? Bo po 30 dniach zaczyna płacić ZUS i oni płacą 80%, a pracodawca ma wybór. Jakby Ci płacili 80% to ja na Twoim miejscu bym ich olała i nic nie robiła, wyłącz komórkę i odpoczywaj!
sozaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 12:32   #3820
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

Właśnie odebrałam wyniki badań wszystko super, więc pozostało Nam czekać do poniedziałku

Od wczoraj super się czuje, chyba już na dobre mamy II trymestr i dolegliwości z I trymestru zniknęły. Co po kucia to czasami mam ale trwają krótko, pomasuje brzuszek w tym miejscu i przechodzi, lub rękę przyłożę.

Chciałabym, żeby była szczęśliwa, by każdego dnia mogła być dumna, że jest człowiekiem i nasza córką, by jak teraz dawała mi siłę do życia.nasze Małe Szczęście -chwyciło za serce raz na całe życie

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87upjyht4ic7jm.png
joamic1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 12:33   #3821
kkkasikkk
Rozeznanie

GG do kkkasikkk

Cytat:
Napisane przez sozaa Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny!

Ja wczoraj miałam rozmowę z przełożonymi o mojej ciąży, było bardzo OK, a ja się nastawiałam negatywnie...
Z tej okazji dziś po raz pierwszy założyłam spodnie ciążowe (w środę byłam na zakupach, bo niewygodnie mi w moich dotychczasowych dopasowanych jeasnach i bluzkach) i muszę powiedzieć, że są mega wygodne!
Jeszcze w happy mum coś mi sie podobało i kupiłam, ale C&A i H&M to prażaka, choć w H&M kupiłam jeansy.
Ogólnie te ubrania wyglądaja nieciekawie, i mało ich strasznie. Jak już jest coś fajnego to w bardzo małych albo bardzo dużych rozmiarach. Dyskryminacja! Nie dość, że tyjemy, puchniemy, to jeszcze nie ma ładnych ubrań...
Wczoraj byłam u weta z moimi kotami i spędziłam tam 2 godziny! Przyjechałam tak wykończona.... przy okazji zważyłam koty, jedna musi iść na dietę

Kasiku, czy Tobie ktoś płaci za pracę w czasie chorobowego? A Twój pracodawca za ten czas jak jesteś na L4 to płaci Ci 100 czy 80 % pensji? Bo po 30 dniach zaczyna płacić ZUS i oni płacą 80%, a pracodawca ma wybór. Jakby Ci płacili 80% to ja na Twoim miejscu bym ich olała i nic nie robiła, wyłącz komórkę i odpoczywaj!
Płacą prawie 100%, bo jeszcze jakis tam podatek jest, także wychodzi około 90%. Właśnie wysłałam im wszystkie pliczki, ale i tak chyba w poniedziałek albo we wtorek będę musiała iść do pracy A to ZUS nie płaci 100% ??? Mi się wydawało, że on płaci 100% średniej z ostatnich 3 miesięcy Widocznie się myliłam

http://babystrology.com/tickers/baby...11&babycount=1

kkkasikkk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 12:34   #3822
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

Cytat:
Bo po 30 dniach zaczyna płacić ZUS i oni płacą 80%,
Od kiedy to 80% płacą? Ja dostaje 100%

Chciałabym, żeby była szczęśliwa, by każdego dnia mogła być dumna, że jest człowiekiem i nasza córką, by jak teraz dawała mi siłę do życia.nasze Małe Szczęście -chwyciło za serce raz na całe życie

Stary 2011-05-27, 12:35   #3823
ggoraa
Zadomowienie

Cytat:
cześć dziewczyny!

No i super, ze kierownictwo zachowalo sie po ludzku! Wkurzajace jest to, ze w dzisiejszych czasach dochodzi do takich sytuacji, ze czlowiek jeszcze dostaje bure w pracy i jakies grozby i przykre komentarze , ze jest w ciazy!

Co do pensji na l4 -wydaje mi sie, ze moja gin wystawia mi zwolnienia co 25 dni, abym miala wiecej pensjiI dostaje pelna pensje z jakims procentem premii Bo tez gdzies czytalam, ze po 60 dniach na l4 to zus przejmuje i wtedy jest duzo mniej kasy.

Kurde, przywiozlam wczoraj wakacyjne ubrania z dzialki, przepralam juz 2 razy i jedna sukienka tak przesiakla takim strychowym zapachem, ze nie idzie tego sprac
Stary 2011-05-27, 12:42   #3824
sozaa
Rozeznanie

kurcze, zawsze mi sie wydawało, że płaca 80% i pracodawca tez nie ma obowiązku płacić 100 %, może, ale nie musi. Może to tez zależy od tego jakie składki i w jakiej wysokości pracodawca odprowadza do ZUS-u....

Mowiąc szczerze, to ja w mojej karierze zawodowej miałam tylko 3 dni L4, za każdy dostałam mniej, ale pamiętam jak koleżanka musiala iśc na 2 tygodnie, to stwierdziła, że zamiast L4 woli sobie wybrać urlop, bo potrzebowała kasę

Edytowane przez sozaa
Czas edycji: 2011-05-27 o 12:44
Stary 2011-05-27, 12:43   #3825
marli
Raczkowanie

Dziewczyny zwolnienie lekarskie w ciąży jest płatne 100% przez cały okres, niezależnie czy płaci ZUS czy pracodawca

80% płatne sa zwolnienia u innych, ale nie u ciężarnych, my mamy ten luksus że dostajemy 100%

Edytowane przez marli
Czas edycji: 2011-05-27 o 12:44
Stary 2011-05-27, 12:44   #3826
kkkasikkk
Rozeznanie

GG do kkkasikkk

A z ilu miesięcy liczy się średnią kwotę. W lutym dostałam dość znaczną podwyżkę (500zł), no ale cały czas dostaję mniejszą kwotę na wypłątę, jakbym codziennie była w pracy. Ponoć dostaję średnią z 12 miesięcy. Tak się to liczy??

Stary 2011-05-27, 12:46   #3827
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

Cytat:
kurcze, zawsze mi sie wydawało, że płaca 80% i pracodawca tez nie ma obowiązku płacić 100 %, może, ale nie musi. Może to tez zależy od tego jakie składki i w jakiej wysokości pracodawca odprowadza do ZUS-u....
Nie wiem gdzie tak się dowiedziałaś że zakład pracy może płacić 100% , ale nie musi

Edytowane przez joamic1
Czas edycji: 2011-05-27 o 12:48
Stary 2011-05-27, 12:46   #3828
sozaa
Rozeznanie

marli, dzięki za info! nawet nie wiedziałam! A teraz taka wiedza się przyda, nie ma co
Stary 2011-05-27, 12:49   #3829
noteka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez joamic1 Pokaż wiadomość
Od kiedy to 80% płacą? Ja dostaje 100%
Dziewczyny, ktore są na L4 powiedzcie jak to jest z tą wypłatą przez ZUS? Czy nie miałyście jakiś opóźnień w wypłacie pierwszej pensji przez ZUS? Czy dostajecie ją w tym samym terminie co wynagrodzenie zanim poszłyscie na L4 czy ZUS ma jakieś swoje terminy wypłaty? Zastanawiam się jak to jest, bo właśnie powinnam dostać pierwsze wynagrodzenie płatne przez ZUS i intryguje mnie to, czy dostane je tak jak zawsze do 28 każdego miesiąca, czy ZUS mi je wypłaci z jakimś mega opóźnieniem?
Stary 2011-05-27, 12:53   #3830
sozaa
Rozeznanie

Cytat:
Nie wiem gdzie tak się dowiedziałaś że zakład pracy może płacić 100% , ale nie musi

Pracownikowi, który jest czasowo niezdolny do pracy, przysługuje wynagrodzenie w wysokości określonej Kodeksem pracy.

Ile?

Za czas niezdolności pracownika do pracy wskutek:
  • choroby lub odosobnienia w związku z chorobą zakaźną - trwającej łącznie do 33 dni w ciągu roku kalendarzowego, a w przypadku pracownika, który ukończył 50 rok życia - trwającej łącznie do 14 dni w ciągu roku kalendarzowego - pracownik zachowuje prawo do 80 % wynagrodzenia, chyba że obowiązujące u danego pracodawcy przepisy prawa pracy przewidują wyższe wynagrodzenie z tego tytułu,
  • wypadku w drodze do pracy lub z pracy albo choroby przypadającej w czasie ciąży - w okresie wskazanym w pkt 1 - pracownik zachowuje prawo do 100% wynagrodzenia,
  • poddania się niezbędnym badaniom lekarskim przewidzianym dla kandydatów na dawców komórek, tkanek i narządów oraz poddania się zabiegowi pobrania komórek, tkanek i narządów - w okresie wskazanym w pkt 1 - pracownik zachowuje prawo do 100% wynagrodzenia.
Odróżnić należy wynagrodzenie chorobowe od zasiłku chorobowego. Wypłatą tego pierwszego obciążony jest pracodawca, natomiast ten drugi obciąża ZUS.

Wynagrodzenie chorobowe oblicza się według zasad obowiązujących przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego i wypłaca za każdy dzień niezdolności do pracy, nie wyłączając dni wolnych od pracy.

Szczególne zasady dotyczą osób, które ukończyły 50 rok życia. W ich przypadku już za okres niezdolności trwającej łącznie dłużej niż 14 dni w ciągu roku kalendarzowego, pracownikowi przysługuje zasiłek chorobowy. W innych przypadkach niezdolność ta trwać musi łącznie przynajmniej 33 dni.

Trzeba pamiętać, że wysokość wynagrodzenia za czas choroby wynosi 80 proc. podstawy wymiaru, chyba że obowiązujące u danego pracodawcy przepisy prawa pracy (np. regulamin wynagradzania lub układ zbiorowy pracy) przewidują wyższe wynagrodzenie z tego tytułu. Pracownik zachowuje też prawo do 100-proc. wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy albo choroby przypadającej w czasie ciąży.

To jest z tej strony: http://www.twoja-firma.pl/artykuly/1...-do-pracy.html

Ja i wiem, że moi współpracownicy tez, dostajemy 80 % za pobyt na L4, moi rodzice, którzy są pracodawcami, wypłacaja swoim pracownikom normalną pensje, tzn . 100 %

Edytowane przez sozaa
Czas edycji: 2011-05-27 o 12:56
Stary 2011-05-27, 12:53   #3831
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cześc laseczki

Ja już byłam z rana po truskawki i po nektarynki pyszności.

Jutro drugi trymestr mi sie zaczyna i dzis już znikły mi delogliwości wszelakie jakie miałam .

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

wymarzona osiagnięta 58 a nawet mniej 55,500
Myszeczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 12:59   #3832
gosiaczekkk85
Raczkowanie

Cytat:
może chodzi o to, że nie musi całego wynagrodzenia jeśli na nie składa się podstawa czyli to co na umowie+ jakaś premia to premii nie musi wypłacić na chorobowym.

KKKasikk za przeproszeniem to ty pracujesz czy na L4 jesteś?? Bo widzę, że pracodawcy różnicy zbytnio nie widzą!
Stary 2011-05-27, 13:04   #3833
marli
Raczkowanie

Podstawa do wypłaty zasiłku chorobowego to średnia z ostatnich 12 miesięcy

A z ZUSem to niestety róznie bywa, jesli chodzi o terminy płatności. Nie zawsze tez jest tak, że od razu wypłacają 100%. To zależy jakie terminy były na zwolnieniach i kiedy dotarło do nich zwolnienie lekarskie. Może sie tak zdażyć, że jednorazowo wypłacają część kwoty, później to wyrónują. Generalnie należy się 100%, ale może to nie być w jednorazowej wypłacie. W razie wątpliwości można zawsze do nich zadzwonić.
Aha i jeszce jedno jesli chcecie dostawać pieniądze na konto, a nie biegać po nie na pocztę, to trzeba wysłać im specjalną dyspozycję, że chcemy żeby zasiłek chorobowy był przelewany na konto. Ja takie pismo do wypełnienia dostałam z kadr. Jak macie wątpliwości to pytajcie też w swoich kadrach, Panie w kadrach wiedzą zazwyczaj najlepiej

sozaa to co zacytowałaś to są zasady ogólne, a cieżarne mają trochę więcej praw.

Edytowane przez marli
Czas edycji: 2011-05-27 o 13:10
Stary 2011-05-27, 13:05   #3834
kkkasikkk
Rozeznanie

GG do kkkasikkk

Cytat:
może chodzi o to, że nie musi całego wynagrodzenia jeśli na nie składa się podstawa czyli to co na umowie+ jakaś premia to premii nie musi wypłacić na chorobowym.

KKKasikk za przeproszeniem to ty pracujesz czy na L4 jesteś?? Bo widzę, że pracodawcy różnicy zbytnio nie widzą!
No niestety pracuję w domu Najgorsze, że dostałam dziś wypłatę i mniejszą niż zawsze. Bo niby średnia z 12 miesięcy a od lutego dopiero mam więcej. Wychodzi na to, że lepiej, żebym rano szła do pracy, skoro i tak dzwonią do mnie i pracuję w domu

Stary 2011-05-27, 13:09   #3835
sozaa
Rozeznanie

Cytat:
No niestety pracuję w domu Najgorsze, że dostałam dziś wypłatę i mniejszą niż zawsze. Bo niby średnia z 12 miesięcy a od lutego dopiero mam więcej. Wychodzi na to, że lepiej, żebym rano szła do pracy, skoro i tak dzwonią do mnie i pracuję w domu
Wychodzi na to, że musisz poważnie z nimi porozmawaić, bo oni Cie wykorzystują, a skoro nie widzisz swojej przyszłości w tej firmie i nie chcesz tam wracać po macierzyńskim to chyba nie warto tak się angażować, skończy się na tym, że codziennie bedziesz im cos robila, najpierw po 2 godzinki, a później juz po 9 a jeszcze beda mieli do Ciebie pretensje, że cos robisz źle, alebo nie tak. Ty sie bedziesz tylko stresować i po co Ci to?
Stary 2011-05-27, 13:11   #3836
gosiaczekkk85
Raczkowanie

Cytat:
Dajesz się zwyczajnie wykorzystywać. A wiążesz dalszą przyszłość z tą firmą? Jak nie to zacznij odmawiać wszystkiego, albo nie odbieraj.
A co do mniejszej wypłaty, to ja też niestety dostałam mniej, bo bez premii. Jestem ciekawa jak teraz będzie, bo dostanę z ZUS-u.
Mi nic nie kazali wypełnić
Stary 2011-05-27, 13:17   #3837
marli
Raczkowanie

Cytat:
Nic nie rozumiem jak to dostałaś średnią z ostatnich 12 miesięcy? z tego co kojarzę to Ty przecież dopiero co zaczęłaś zwolnienie lekarskie, więc to nie jest jeszcze czas na wyliczanie średniej, skoro na zwolnieniu jesteś ledwo drugi dzień. Za okres do zwolnienia przecież przysługuje Ci normalna pensja.
Stary 2011-05-27, 13:17   #3838
sozaa
Rozeznanie

Cytat:
Dajesz się zwyczajnie wykorzystywać. A wiążesz dalszą przyszłość z tą firmą? Jak nie to zacznij odmawiać wszystkiego, albo nie odbieraj.
A co do mniejszej wypłaty, to ja też niestety dostałam mniej, bo bez premii. Jestem ciekawa jak teraz będzie, bo dostanę z ZUS-u.
Mi nic nie kazali wypełnić
Gosiu, jeżeli z kadr nie dostałas takiego dokumentu (dyspozycji do oddania w ZUS-ie), to możesz takie coś zabrać z ZUS-u albo spróbować ściagnąć z ich www, chyba powinni tam mieć cos takiego. I wtedy wysyłasz/zanosisz do ZUS i masz pieniadze przesylane na konto.
Stary 2011-05-27, 13:27   #3839
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tincia Pokaż wiadomość
Laseczki nie mam czasu czytać, ale doczytałam po łepkach troche

goldika- bardzo się cieszę że toxo odchodziw siną dal- jeszcze trochę i zapomnisz o niej!

Ja w środę (25go) byłam u gin, zbadała mnie, usg nie chciała robić, ale poprosiłam żeby płeć poszukała Niestety, dzidzia miała rączki między nóżkami... :/ Następna wizyta ok.21 czerwca Połówkowe! Ależ czas leci.
Muszę jeszcze zadzwonić się umówić.
Dostałam witaminy- mam brać do końca ciąży...

Teraz się pakuję i w drogę- mam szkołę w ten weekend. Ostatni zjazd!!! Później tyllko egz i praca do napisania :/

A no i chyba w końcu wyglądam jak "ciężarna" a nie "gruba" :P bo mialam takie wrazenie, ale sąsiadka zapytała kiedy termin i kuzyn nieśmiało czy się spodziewamy, jak mnie wczoraj na pogrzebie zobaczył... fajnie.

Tincia no to prosimy o fotke brzuszka

---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

Cytat:
Właśnie odebrałam wyniki badań wszystko super, więc pozostało Nam czekać do poniedziałku

Od wczoraj super się czuje, chyba już na dobre mamy II trymestr i dolegliwości z I trymestru zniknęły. Co po kucia to czasami mam ale trwają krótko, pomasuje brzuszek w tym miejscu i przechodzi, lub rękę przyłożę.

joamic no to super wiadomości

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

wymarzona osiagnięta 58 a nawet mniej 55,500
Myszeczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 13:33   #3840
ggoraa
Zadomowienie

Dziewczyny,ale sie wystraszylam... w ciagu osttanich 30 minut mialam takie dosc mocne skurcze- moze ze 3... myslalam,ze to na kibelek mnie cisnie,ale przy jednym to az mi sie slabo zrobilo Chyba sie wczoraj za bardzo narobilam na tej dzialce i teraz mam za swoje. Wiem, ze sie pojawiaja teraz te pierwsze skurcze braxtona, no i ze w 2 ciazy wszystko czuje sie wczesniej i mocniej...no,ale zeby az tak? Dobrze, ze w poniedzialek ide do ginki to zbada, czy wszystko jest ok....dzidzia tez juz bolesnie mnie dzis pokopala po jelitach...czasem mam wrazenie, ze jestem w pozniejszej ciazy-jak patrze na te moje objawy
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości