|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: mamusie listopad/grudzień 2011
Laseczki nie mam czasu czytać, ale doczytałam po łepkach troche
![]() goldika- bardzo się cieszę że toxo odchodziw siną dal- jeszcze trochę i zapomnisz o niej! Ja w środę (25go) byłam u gin, zbadała mnie, usg nie chciała robić, ale poprosiłam żeby płeć poszukała Niestety, dzidzia miała rączki między nóżkami... :/ Następna wizyta ok.21 czerwca Połówkowe! Ależ czas leci. Muszę jeszcze zadzwonić się umówić. Dostałam witaminy- mam brać do końca ciąży... Teraz się pakuję i w drogę- mam szkołę w ten weekend. Ostatni zjazd!!! Później tyllko egz i praca do napisania :/ A no i chyba w końcu wyglądam jak "ciężarna" a nie "gruba" :P bo mialam takie wrazenie, ale sąsiadka zapytała kiedy termin i kuzyn nieśmiało czy się spodziewamy, jak mnie wczoraj na pogrzebie zobaczył... fajnie.
|
#3812 |
|
Raczkowanie
|
cześć Mamuski
Ależ mnie dziś głowa boli i to od przebudzenia czyli pewnie cały dzień bedę sie męczyćNika2 ja uzywam 50, wolę nie ryzykować że pojawią się jakies przebarwienia... |
|
|
|
#3813 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzieki mamuski za komplementy Tż mi ich nie daje to chociaz przy was czuje sie dowartosciowana![]() U nas zapowiada sie zimny dzien. Maja nadejsc burze, wiatry i grad , wiec siedzimy w domu.Co do opalania, to ja proponuje jakis kapelusz, bo moga wystapic plamy- moja mama sobie tak zalatwila buzie- moze to zalezy od hormonow, nie wiem. Ale ja postaram sie unikac pelnego slonca w te wakacje, no i pewnie sie w blokery tez zaopatrze.
|
|
#3814 |
|
Raczkowanie
|
ggoraa masz racje co do plam i hormonów, bo np. kobiety stosujące koncepcję hormonalną też są bardziej narażone na przebarwienia. Ja mam już filtr 50, no a poza tym wiadomo, że nie powinnysmy się za bardzo prażyć na słońcu, nie tylko ze względu na możliwe przebarwienia.
|
|
|
|
#3815 |
|
Raczkowanie
|
Cześć
![]() U mnie waga na razie -2 i co dziwne nie wymiotowałam dużo a jak miałam mdłości to co chwilę musiałam coś zjeść. Ale odrzuciło mnie od słodyczy więc może o to chodzi. Cera się uspokoiła, przed ciążą były wypryski teraz dużo mniej. Włosy i paznokcie bez zmian. A tak w ogóle to się martwię ![]() Powiedzcie mi macie nadal lub do kiedy miałyście bóle, kłucia w podbrzuszu??Co jest normalne a co nie? Mnie nadal kluje raz z prawej raz z lewej czasem obie strony naraz. Głównie to przy chodzeniu, jak stąpnę na jedną nogę, przy wstawaniu. Krótkie kłucie, potem mija i znowu Jak leżę czy siedzę to bardzo rzadko, głownie przy ruchach. Co myślicie? Gin powiedział że najprawdopodobniej jelita, ale kurde 2 miesiące z przerwami.A i jeszcze jedno pytanie czujecie podbrzusze? Może ja jakaś hipochondryczka jestem ( zaczynam to rozważać) ale ostatnio mam odczucia że coś tam jest, nie żaden ból tylko takie dziwne odczucie A może to jelita. Nie mówię o ruchach dziecka, wiem że do tego jeszcze dużo czasu.
|
|
#3816 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jesli chodzi o te dziwne odczucie w podbrzuszu, to nie za bardzo wiem o co chodzi?? Bo czuc to ty bedziesz tam coraz ciezsza dzidzie, moja droga, hehe- no i nie zapominaj, ze powiekszajaca sie macica przepycha nsze wnetrznosci w kazdy wolny kat w brzuchu to tez jest nieprzyjemnie uczucie hehe
|
|
#3817 |
|
Raczkowanie
|
A tak w ogóle to się martwię
![]() Powiedzcie mi macie nadal lub do kiedy miałyście bóle, kłucia w podbrzuszu??Co jest normalne a co nie? Mnie nadal kluje raz z prawej raz z lewej czasem obie strony naraz. Głównie to przy chodzeniu, jak stąpnę na jedną nogę, przy wstawaniu. Krótkie kłucie, potem mija i znowu Jak leżę czy siedzę to bardzo rzadko, głownie przy ruchach. Co myślicie? Gin powiedział że najprawdopodobniej jelita, ale kurde 2 miesiące z przerwami.A i jeszcze jedno pytanie czujecie podbrzusze? Może ja jakaś hipochondryczka jestem ( zaczynam to rozważać) ale ostatnio mam odczucia że coś tam jest, nie żaden ból tylko takie dziwne odczucie A może to jelita. Nie mówię o ruchach dziecka, wiem że do tego jeszcze dużo czasu.[/QUOTE]Mnie też pobolewa podbrzusze,jak wstaje najczęściej to tak mnie nieraz zaboli że aż mnie w pół składa A tak poza tym to kłuje mnie od 2 tyg w prawym boku,nawet myślałam na początku że to wyrostek ale na sczeście nie. Poszłam do gina,zbadał mnie i nie stwierdził nic nieprawidłowego więc może macica na coś uciska albo się prostuje bo mam silne tyłozgięcie. Na początku strasznie się martwiłam tym bólem w prawym boku a teraz jestem za zwolnieniu, dużo leże i odpoczywam i jest lepiej A tak ogólnie to mam zespół jelita drażliwego i jelita też mnie trochę pobolewają do tego mam zaparcia, moja lekarka rodzinna kazała mi kupić w aptece probiotyk Sanprobi on jest bezpieczny w ciąży i pomaga przy tym jelicie drażliwym i też chyba troche po nim lepiej,mniejsze zaparci.
|
|
|
|
#3818 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Trzeba będzie to jakoś jasno wyłożyć lekarzowi na wizycie![]() Kropeczka łączę się z tobą w problemach jelitowych. Co prawda zaparć się pozbyłam na razie, ale lubią powracać niestety.
Edytowane przez gosiaczekkk85 Czas edycji: 2011-05-27 o 11:47 |
|
|
|
|
#3819 |
|
Rozeznanie
|
cześć dziewczyny!
Ja wczoraj miałam rozmowę z przełożonymi o mojej ciąży, było bardzo OK, a ja się nastawiałam negatywnie... Z tej okazji dziś po raz pierwszy założyłam spodnie ciążowe (w środę byłam na zakupach, bo niewygodnie mi w moich dotychczasowych dopasowanych jeasnach i bluzkach) i muszę powiedzieć, że są mega wygodne! Jeszcze w happy mum coś mi sie podobało i kupiłam, ale C&A i H&M to prażaka, choć w H&M kupiłam jeansy. Ogólnie te ubrania wyglądaja nieciekawie, i mało ich strasznie. Jak już jest coś fajnego to w bardzo małych albo bardzo dużych rozmiarach. Dyskryminacja! Nie dość, że tyjemy, puchniemy, to jeszcze nie ma ładnych ubrań... Wczoraj byłam u weta z moimi kotami i spędziłam tam 2 godziny! Przyjechałam tak wykończona.... przy okazji zważyłam koty, jedna musi iść na dietę ![]() Kasiku, czy Tobie ktoś płaci za pracę w czasie chorobowego? A Twój pracodawca za ten czas jak jesteś na L4 to płaci Ci 100 czy 80 % pensji? Bo po 30 dniach zaczyna płacić ZUS i oni płacą 80%, a pracodawca ma wybór. Jakby Ci płacili 80% to ja na Twoim miejscu bym ich olała i nic nie robiła, wyłącz komórkę i odpoczywaj! |
|
|
|
#3820 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie odebrałam wyniki badań wszystko super, więc pozostało Nam czekać do poniedziałku
Od wczoraj super się czuje, chyba już na dobre mamy II trymestr i dolegliwości z I trymestru zniknęły. Co po kucia to czasami mam ale trwają krótko, pomasuje brzuszek w tym miejscu i przechodzi, lub rękę przyłożę.
|
#3821 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A to ZUS nie płaci 100% ??? Mi się wydawało, że on płaci 100% średniej z ostatnich 3 miesięcy Widocznie się myliłam
|
|
#3822 |
|
Zadomowienie
|
Od kiedy to 80% płacą? Ja dostaje 100%
|
#3823 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do pensji na l4 -wydaje mi sie, ze moja gin wystawia mi zwolnienia co 25 dni, abym miala wiecej pensji I dostaje pelna pensje z jakims procentem premii Bo tez gdzies czytalam, ze po 60 dniach na l4 to zus przejmuje i wtedy jest duzo mniej kasy.Kurde, przywiozlam wczoraj wakacyjne ubrania z dzialki, przepralam juz 2 razy i jedna sukienka tak przesiakla takim strychowym zapachem, ze nie idzie tego sprac
|
|
#3824 |
|
Rozeznanie
|
kurcze, zawsze mi sie wydawało, że płaca 80% i pracodawca tez nie ma obowiązku płacić 100 %, może, ale nie musi. Może to tez zależy od tego jakie składki i w jakiej wysokości pracodawca odprowadza do ZUS-u....
Mowiąc szczerze, to ja w mojej karierze zawodowej miałam tylko 3 dni L4, za każdy dostałam mniej, ale pamiętam jak koleżanka musiala iśc na 2 tygodnie, to stwierdziła, że zamiast L4 woli sobie wybrać urlop, bo potrzebowała kasę Edytowane przez sozaa Czas edycji: 2011-05-27 o 12:44 |
|
|
|
#3825 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny zwolnienie lekarskie w ciąży jest płatne 100% przez cały okres, niezależnie czy płaci ZUS czy pracodawca
80% płatne sa zwolnienia u innych, ale nie u ciężarnych, my mamy ten luksus że dostajemy 100% Edytowane przez marli Czas edycji: 2011-05-27 o 12:44 |
|
|
|
#3826 |
|
Rozeznanie
|
A z ilu miesięcy liczy się średnią kwotę. W lutym dostałam dość znaczną podwyżkę (500zł), no ale cały czas dostaję mniejszą kwotę na wypłątę, jakbym codziennie była w pracy. Ponoć dostaję średnią z 12 miesięcy. Tak się to liczy??
|
#3827 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem gdzie tak się dowiedziałaś że zakład pracy może płacić 100% , ale nie musi
9 miesięcy z OliV http://www.suwaczki.com/tickers/qq87upjyht4ic7jm.png Edytowane przez joamic1 Czas edycji: 2011-05-27 o 12:48 |
|
|
|
#3828 |
|
Rozeznanie
|
marli, dzięki za info! nawet nie wiedziałam! A teraz taka wiedza się przyda, nie ma co
|
|
|
|
#3829 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, ktore są na L4 powiedzcie jak to jest z tą wypłatą przez ZUS? Czy nie miałyście jakiś opóźnień w wypłacie pierwszej pensji przez ZUS? Czy dostajecie ją w tym samym terminie co wynagrodzenie zanim poszłyscie na L4 czy ZUS ma jakieś swoje terminy wypłaty? Zastanawiam się jak to jest, bo właśnie powinnam dostać pierwsze wynagrodzenie płatne przez ZUS i intryguje mnie to, czy dostane je tak jak zawsze do 28 każdego miesiąca, czy ZUS mi je wypłaci z jakimś mega opóźnieniem?
|
|
|
|
#3830 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pracownikowi, który jest czasowo niezdolny do pracy, przysługuje wynagrodzenie w wysokości określonej Kodeksem pracy. Ile? Za czas niezdolności pracownika do pracy wskutek:
Wynagrodzenie chorobowe oblicza się według zasad obowiązujących przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego i wypłaca za każdy dzień niezdolności do pracy, nie wyłączając dni wolnych od pracy. Szczególne zasady dotyczą osób, które ukończyły 50 rok życia. W ich przypadku już za okres niezdolności trwającej łącznie dłużej niż 14 dni w ciągu roku kalendarzowego, pracownikowi przysługuje zasiłek chorobowy. W innych przypadkach niezdolność ta trwać musi łącznie przynajmniej 33 dni. Trzeba pamiętać, że wysokość wynagrodzenia za czas choroby wynosi 80 proc. podstawy wymiaru, chyba że obowiązujące u danego pracodawcy przepisy prawa pracy (np. regulamin wynagradzania lub układ zbiorowy pracy) przewidują wyższe wynagrodzenie z tego tytułu. Pracownik zachowuje też prawo do 100-proc. wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy albo choroby przypadającej w czasie ciąży. To jest z tej strony: http://www.twoja-firma.pl/artykuly/1...-do-pracy.html Ja i wiem, że moi współpracownicy tez, dostajemy 80 % za pobyt na L4, moi rodzice, którzy są pracodawcami, wypłacaja swoim pracownikom normalną pensje, tzn . 100 % Edytowane przez sozaa Czas edycji: 2011-05-27 o 12:56 |
|
|
|
|
#3831 |
|
Zakorzenienie
|
Cześc laseczki
![]() Ja już byłam z rana po truskawki i po nektarynki ![]() pyszności.Jutro drugi trymestr mi sie zaczyna i dzis już znikły mi delogliwości wszelakie jakie miałam .
|
|
#3832 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
KKKasikk za przeproszeniem to ty pracujesz czy na L4 jesteś?? Bo widzę, że pracodawcy różnicy zbytnio nie widzą!
|
|
|
#3833 |
|
Raczkowanie
|
Podstawa do wypłaty zasiłku chorobowego to średnia z ostatnich 12 miesięcy
A z ZUSem to niestety róznie bywa, jesli chodzi o terminy płatności. Nie zawsze tez jest tak, że od razu wypłacają 100%. To zależy jakie terminy były na zwolnieniach i kiedy dotarło do nich zwolnienie lekarskie. Może sie tak zdażyć, że jednorazowo wypłacają część kwoty, później to wyrónują. Generalnie należy się 100%, ale może to nie być w jednorazowej wypłacie. W razie wątpliwości można zawsze do nich zadzwonić. Aha i jeszce jedno jesli chcecie dostawać pieniądze na konto, a nie biegać po nie na pocztę, to trzeba wysłać im specjalną dyspozycję, że chcemy żeby zasiłek chorobowy był przelewany na konto. Ja takie pismo do wypełnienia dostałam z kadr. Jak macie wątpliwości to pytajcie też w swoich kadrach, Panie w kadrach wiedzą zazwyczaj najlepiej ![]() sozaa to co zacytowałaś to są zasady ogólne, a cieżarne mają trochę więcej praw. Edytowane przez marli Czas edycji: 2011-05-27 o 13:10 |
|
|
|
#3834 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Najgorsze, że dostałam dziś wypłatę i mniejszą niż zawsze. Bo niby średnia z 12 miesięcy a od lutego dopiero mam więcej. Wychodzi na to, że lepiej, żebym rano szła do pracy, skoro i tak dzwonią do mnie i pracuję w domu
|
|
#3835 |
|
Rozeznanie
|
Wychodzi na to, że musisz poważnie z nimi porozmawaić, bo oni Cie wykorzystują, a skoro nie widzisz swojej przyszłości w tej firmie i nie chcesz tam wracać po macierzyńskim to chyba nie warto tak się angażować, skończy się na tym, że codziennie bedziesz im cos robila, najpierw po 2 godzinki, a później juz po 9 a jeszcze beda mieli do Ciebie pretensje, że cos robisz źle, alebo nie tak. Ty sie bedziesz tylko stresować i po co Ci to?
|
|
|
|
#3836 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do mniejszej wypłaty, to ja też niestety dostałam mniej, bo bez premii. Jestem ciekawa jak teraz będzie, bo dostanę z ZUS-u. Mi nic nie kazali wypełnić
|
|
|
#3837 |
|
Raczkowanie
|
Nic nie rozumiem jak to dostałaś średnią z ostatnich 12 miesięcy? z tego co kojarzę to Ty przecież dopiero co zaczęłaś zwolnienie lekarskie, więc to nie jest jeszcze czas na wyliczanie średniej, skoro na zwolnieniu jesteś ledwo drugi dzień. Za okres do zwolnienia przecież przysługuje Ci normalna pensja.
|
|
|
|
#3838 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3839 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tincia no to prosimy o fotke brzuszka ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
joamic no to super wiadomości
|
|
|
#3840 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny,ale sie wystraszylam... w ciagu osttanich 30 minut mialam takie dosc mocne skurcze- moze ze 3... myslalam,ze to na kibelek mnie cisnie,ale przy jednym to az mi sie slabo zrobilo
Chyba sie wczoraj za bardzo narobilam na tej dzialce i teraz mam za swoje. Wiem, ze sie pojawiaja teraz te pierwsze skurcze braxtona, no i ze w 2 ciazy wszystko czuje sie wczesniej i mocniej...no,ale zeby az tak? Dobrze, ze w poniedzialek ide do ginki to zbada, czy wszystko jest ok....dzidzia tez juz bolesnie mnie dzis pokopala po jelitach...czasem mam wrazenie, ze jestem w pozniejszej ciazy-jak patrze na te moje objawy
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:22.

czyli pewnie cały dzień bedę sie męczyć
Tż mi ich nie daje to chociaz przy was czuje sie dowartosciowana
, wiec siedzimy w domu.