Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 103 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-05-27, 09:36   #3061
polny mak
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 769
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

Hej,

w sumie to mo¿e bêdzie trochê off top, ale jako, i¿ wiêkszo¶æ z Was wie jak siê od¿ywiam i zna moje jad³ospisy to napiszê tutaj:

nie mogê schudn±æ-dzi¶ siê zwa¿y³am i waga ci±gle stoi w miejscu- od 3 tyg ani drgnie-waha siê o kilkaset gramów tylko w jedn± i drug± stronê...

wychodzi na to,¿e to co jem to jest U- jak zwiêkszam to tyjê-nie jest to obserwacja z tyg acz z 2 czy 3 ...

kurde mam naprawdê sporo æwiczeñ i to nie lekkich, od¿ywiam siê chyba dobrze, a gówno to wszystko daje..

moje na dzi¶ R:

na czczo woda z miodem i cytryn±

I¶: Owsianka ( jakie¶ 4 ³ych du¿ych po ugotowaniu) 1/2 kostki twarogu, ³y¿eczka miodu, cynamon, 20 dg truskawek

II¶: wie¶niak z fur± warzyw (pomidor, papryka, rzodkiewka)

gar¶æ migda³ów lub innych orzeszków...

O: cyc kurzy sma¿ony na oliwie w szpinaku i fecie ( celowo redukuje ilo¶c wêgli wiêc tu nie bêdzie- zamiast tego dodam do kolacji jako posi³ek potreningowy)

1.5 godz boksu

K: saira w puszce + jakie¶ wêgle potreningowe

---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ----------

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Poka¿ wiadomo¶æ
hmm...

1. grahamka z twarogiem, warzywami i wêdlin±, ok. 0,5 kg truskawek ok

2. jogurt naturalny z bananem i mieszank± musli & bran flakesów, mleko z kaw± ok
3. pomidorowa z br±zowym ry¿em, ziemniaki, mizeria i sa³atka z sa³aty:P, pomidorów, cebuli i ogórków kiszonych, pier¶ z kurczaka faszerowana pieczarkami
duuu¿y pasek czekolady ritter sport (ca³a ma 250g), parê orzeszków w czeko
pysznie
/tu gdzie¶ wpad³o du¿e jab³ko i paczka sezamków/

4. grahamka z mas³em i ³ososiem wêdzonym, jab³ko ok

a teraz jem kalarepê i rzodkiewki...

ujdzie ? to chyba u.
jak najbardziej ujdzie, chcia³am siê do czego¶ pzyczepiæ, ale nie da rady-wszystko smacznie i zdrowo

zdrowo siê od¿ywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TÊ ¯ABÊ !

Edytowane przez polny mak
Czas edycji: 2011-05-27 o 09:24
polny mak jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-27, 10:49   #3062
orchidea24
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 191

oj polnymaku sk±d ja to znam

U mnie te¿ æwiczeñ sporo (2 dni w tyg odpoczynku tylko), jedzenie te¿ chyba ok - przynajmniej nigdy nie jad³am tak regularnie, bez podjadania i w miarê zdrowo. Æwiczeñ zwiêkszyæ nie dam rady a jedzenia ci±æ zbytnio nie chcê co by siê na nie nie rzuciæ w chwili za³amki...wêgle te¿ ju¿ jem tylko do po³udnia

Twoja Erka maczku jest lu¼na, smaczna, urozmaicona. Mo¿e to taki zastój bo jeste¶ ju¿ blisko docelowej wagi i ju¿ nie chce organizm chudn±c, broni siê?

Ja na wagê na razie nie wchodzê. Jestem przed @ wiêc po co siê za³amaæ chce mi siê s³odkiego

Dzisiejsze, nudne R:

1. Owsianka 40g, 1/2 twarogu, jab³ko, przyprawa piernikowa, ³y¿ka rodzynek
2. Bu³ka wieloziarnista, 4 plastry polêdwicy sopockiej, kapka mas³a
3. Serek wiejski 200g, ³y¿ka orzechów laskowych
4. 3 kotlety mielone z szynki wieprzowej
20 min bie¿ni, 1h rower
5. Tuñczyk w/s/w, jajko + pomidorki koktajlowe

Robiê prawko ZDANE! 20.04.2011

orchidea24 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-27, 11:02   #3063
liquefy
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 721

Cytat:
Napisane przez orchidea24 Poka¿ wiadomo¶æ
oj polnymaku sk±d ja to znam

U mnie te¿ æwiczeñ sporo (2 dni w tyg odpoczynku tylko), jedzenie te¿ chyba ok - przynajmniej nigdy nie jad³am tak regularnie, bez podjadania i w miarê zdrowo. Æwiczeñ zwiêkszyæ nie dam rady a jedzenia ci±æ zbytnio nie chcê co by siê na nie nie rzuciæ w chwili za³amki...wêgle te¿ ju¿ jem tylko do po³udnia

Twoja Erka maczku jest lu¼na, smaczna, urozmaicona. Mo¿e to taki zastój bo jeste¶ ju¿ blisko docelowej wagi i ju¿ nie chce organizm chudn±c, broni siê?

Ja na wagê na razie nie wchodzê. Jestem przed @ wiêc po co siê za³amaæ chce mi siê s³odkiego

Dzisiejsze, nudne R:

1. Owsianka 40g, 1/2 twarogu, jab³ko, przyprawa piernikowa, ³y¿ka rodzynek
2. Bu³ka wieloziarnista, 4 plastry polêdwicy sopockiej, kapka mas³a
3. Serek wiejski 200g, ³y¿ka orzechów laskowych
4. 3 kotlety mielone z szynki wieprzowej
20 min bie¿ni, 1h rower
5. Tuñczyk w/s/w, jajko + pomidorki koktajlowe
wszystko fajnie, tylko gdzie warzywa?
We can burn brighter than the sun
liquefy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-27, 11:05   #3064
Annie1441
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 574

Cytat:
Napisane przez polny mak Poka¿ wiadomo¶æ
Hej,

w sumie to mo¿e bêdzie trochê off top, ale jako, i¿ wiêkszo¶æ z Was wie jak siê od¿ywiam i zna moje jad³ospisy to napiszê tutaj:

nie mogê schudn±æ-dzi¶ siê zwa¿y³am i waga ci±gle stoi w miejscu- od 3 tyg ani drgnie-waha siê o kilkaset gramów tylko w jedn± i drug± stronê...

wychodzi na to,¿e to co jem to jest U- jak zwiêkszam to tyjê-nie jest to obserwacja z tyg acz z 2 czy 3 ...

kurde mam naprawdê sporo æwiczeñ i to nie lekkich, od¿ywiam siê chyba dobrze, a gówno to wszystko daje..

moje na dzi¶ R:

I¶: Owsianka ( jakie¶ 4 ³ych du¿ych po ugotowaniu) 1/2 kostki twarogu, ³y¿eczka miodu, cynamon, 20 dg truskawek daj wiêcej p³atków z rana i zamiast twarogu da³abym tu jaja ponoæ jaja z rana najlepsze

II¶: wie¶niak z fur± warzyw (pomidor, papryka, rzodkiewka) tu zamiast wie¶niaka tuñczyka by walnê³a

O: cyc kurzy sma¿ony na oliwie w szpinaku i fecie ( celowo redukuje ilo¶c wêgli wiêc tu nie bêdzie- zamiast tego dodam do kolacji jako posi³ek potreningowy) je¶li to nadal lekka R to luz, je¶li ju¿ nie lekka wywali³abym fete i jednak da³a jaki¶ ry¿ br±zowy

1.5 godz boksu

K: saira w puszce + jakie¶ wêgle po treningowe nie wiem co to w puszce i nie wiem co robiæ na boksie (u mnie na boksie interwa³y i aeroby g³ównie) dlatego oceniê pod k±tem mojego treningu, daj kawa³ek miêsa/ryby ¶wie¿ego, wywal wêgle na noc (chyba ¿e umierasz z g³odu inaczej po treningu bo tak te¿ bywa³o u mnie) i mo¿e twarogu trochê bo bia³ko na szybko po treningu + bia³ko wolne na noc

takie moje gdybanie

przy okazji co my¶licie od od¿ywkach bia³kowych? mam na mysli g³ównie wieczór bo te wie¶niaki jakie¶ polecacie?

Edytowane przez Annie1441
Czas edycji: 2011-05-27 o 11:07
Annie1441 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-27, 11:11   #3065
polny mak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Poka¿ wiadomo¶æ
takie moje gdybanie

dziêkujê za rady

saira to ryba, bardzo smaczna, w sosie w³asnym..

II¶niadania ju¿ nie zmieniê bo mam ju¿ naszykowane, a jestem w pracy, ale co do reszty siê zastosujê i od jutra bêdê komponowaæ tym trybem jad³o-zobaczymy za tydzieñ..

jeszcze raz dziêkujê za cenne uwagi, toszke mi siê rozja¶ni³o

orchidea trzymam kciuki za nasz± R- co do mojej wago to nei chodzi mi w sumie o ni± a o brzych

zdrowo siê od¿ywiam

ZJEDZ TÊ ¯ABÊ !
Stary 2011-05-27, 11:25   #3066
orchidea24
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 191

Cytat:
Napisane przez liquefy Poka¿ wiadomo¶æ
wszystko fajnie, tylko gdzie warzywa?

No jako¶ mi uciek³y fakt wszystko takie na szybko w pracy, bez cackania siê. W weekend postaram siê poprawiæ
dziêki za spojrzenie

polnymaku no to widzê ¿e mamy na odwrót ja próbujê zrzucaæ dó³... ja gruszka wiêc góra ju¿ szczup³a ale dó³ nie bardzo waga któr± teraz mam jest tak± raczej moj± sta³± no chyba ¿e siê zapuszczê jak ostatnio i strasznie ciê¿ko mi poni¿ej niej zej¶æ...

Robiê prawko ZDANE! 20.04.2011

orchidea24 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-27, 11:37   #3067
favianna
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 948

Proszê o ocenê jad³ospisu, ale zaznaczam, ¿e sytuacja jest nietypowa.
Jestem w trakcie badañ, ale mam podejrzenie kandydozy i celiakii.
Dosta³am zalecenie wy³±czenia glutenu z pszenicy, ca³kowicie cukru, ca³kowicie mleka i jego przetworów.

1 ¶niadanie 8.00
2 ³y¿eczki tranu, pó³ ³y¿eczki oleju z rokitnika, odrobina oleju koperkowego
gotowane jab³ko + gotowana gar¶æ starego orkiszu (chodzi o odmianê pierwotn±) + zio³a + mas³o

2 ¶niadanie 10.30
jajecznica z zio³ami z 2 jajek na oliwie z oliwek
³y¿ka nasion z dyni, kilka migda³ów, kilka owoców suszonej bia³ej morwy

obiad 14
du¿a porcja gotowanej fasolki mung i adzuki
2 kawa³ki ryby w przyprawach

kolacja 18
gotowane jab³ko + gotowana gar¶æ starego orkiszu (chodzi o odmianê pierwotn±) + zio³a
pó³ ³y¿eczki babki p³asznik + szklanka wody

w miêdzyczasie ca³y czas dynia i migda³y,
do picia nies³odzona herbatka z aronii, lub z koperkiem i imbirem, gor±ca woda

Wiem ¿e ma³o warzyw, ale mi siê skoñczy³y i dopiero dzi¶ bêdê robiæ wielkie zakupy.
W tygodniu czêsto jem 2 wielkie porcje zupy warzywnej z ziarnami ró¿nymi. Jak wczoraj zjad³am surowe jab³ko to oczywi¶cie znowu mnie skrêci³o i wzdê³o :P (przepraszam za opisy), dlatego 90% warzyw i owoców mam gotowaæ wg zaleceñ.

Jestem ciekawa oceny, bo na takiej diecie, bez poczucia g³odu w ci±gu 7 dni od pocz±tku stosowania schud³am 2,5 kg, poprawia siê wreszcie cera, mam mnóstwo energii i pierwszy raz nie mam problemów gastrycznych po jedzeniu

dodam ¿e chcia³am schudn±æ, ale po ostatnich przebojach z diet± stwierdzi³am, ¿e bez konsultacji tego nie zrobiê
mam 170 cm wzrostu, tydzieñ temu wa¿y³am 69.5 kg

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2011-05-27 o 12:43
favianna jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-27, 12:21   #3068
always naughty
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 799

Cytat:
Napisane przez santos Poka¿ wiadomo¶æ
Ile wazysz i przy jakim wzroscie?
Mam 166cm. Teraz wa¿e 59-60kg , ale w styczniu by³o blisko 65
Stary 2011-05-27, 12:43   #3069
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

Cytat:
Napisane przez polny mak Poka¿ wiadomo¶æ
Hej,

moje na dzi¶ R:

I¶: Owsianka ( jakie¶ 4 ³ych du¿ych po ugotowaniu) 1/2 kostki twarogu, ³y¿eczka miodu, cynamon, 20 dg truskawek

II¶: wie¶niak z fur± warzyw (pomidor, papryka, rzodkiewka)

O: cyc kurzy sma¿ony na oliwie w szpinaku i fecie ( celowo redukuje ilo¶c wêgli wiêc tu nie bêdzie- zamiast tego dodam do kolacji jako posi³ek potreningowy)

1.5 godz boksu

K: saira w puszce + jakie¶ wêgle potreningowe

---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ----------

jak najbardziej ujdzie, chcia³am siê do czego¶ pzyczepiæ, ale nie da rady-wszystko smacznie i zdrowo

Maczku, podbij na parê dni kaloryczno¶æ i zobacz co siê bêdzie dzia³o - mo¿e akurat spowoduje to przyspieszenie metabolizmu i znowu ruszy. I faktycznie, mo¿e waga do wzrostu jest ju¿ dobra, przy okazji, mierzy³a¶ poziom tkanki t³uszczowej? Mo¿e ju¿ nie masz z czego lecieæ.
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-27, 14:24   #3070
krtek_
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 668

cze¶æ leci moje U

1. trzy ³y¿ki p³atków owsianych, jedna otrêbów z w³asnorêcznie zrobionym mlekiem bananowym / 50 ml mleka zmiksowane z bananem i cukrem cynamonowym /, s³onecznikiem ³uskanym i p³atkami nesquick, herbata z pokrzywy

2. bu³ka zapieczona z mas³em, filetem drobiowym i serem, pomidor

3. talerz zupy jarzynowej

4. bu³ka - pó³ z mas³em orzechowym i bananem, pó³ z serkiem homogenizowanym naturalnym i pomidorem, sok multiwitamina 100%

5. serek wiejski z ogórkiem kiszonym i groszkiem konserwowym, dzbanek herbaty zielonej

+ woda

jak to wygl±da?

Give thanks for unknown blessings already on their way.

2012: 55

2013: 13
tu piszê o przeczytanych ksi±¿kach
krtek_ jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-27, 14:31   #3071
polny mak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Poka¿ wiadomo¶æ
Maczku, podbij na parê dni kaloryczno¶æ i zobacz co siê bêdzie dzia³o - mo¿e akurat spowoduje to przyspieszenie metabolizmu i znowu ruszy. I faktycznie, mo¿e waga do wzrostu jest ju¿ dobra, przy okazji, mierzy³a¶ poziom tkanki t³uszczowej? Mo¿e ju¿ nie masz z czego lecieæ.

kurczê tu ju¿ nawet nie chodzi o wagê a o t³uszcz na brzuchu-obecny stan grozi mi cukrzyc±- nie mówi±c ju¿ o cellulicie

przechodzê na low carb, dok³adnie na dietê dr Lutzamo¿e od czasu do czasu wklejê tu jad³o- a na pewno za jaki¶ czas podzielê siê uwagami

dziêkujê Wszystkim Wam za rady

zdrowo siê od¿ywiam

ZJEDZ TÊ ¯ABÊ !
Stary 2011-05-27, 16:58   #3072
mimi0290
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 906

Moje dzisiejsze R

I Mleko 2%+ sporo musli (bez cukru w sk³adzie!)
II Du¿a ciemna bu³ka z serkiem homo naturalnym, pomidorem
III Kawa³ek filetu z dorsza na parze + trochê warzyw mro¿onych i zielonej fasolki na parze ( ³±cznie wszystkiego wyszed³ ma³y talerz)
IV(dopiero bêdzie) Koktail: trochê ma¶lanki, jab³ko, plaster ananasa z puszki

2013: 75-72,1(10.03)...71,4(29.03) ...70,6...70............69.........67. .........65....... .
mimi0290 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-27, 17:39   #3073
chryja_bez_ryja
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 2 525

Cytat:
Napisane przez favianna Poka¿ wiadomo¶æ
Dosta³am zalecenie wy³±czenia glutenu z pszenicy, ca³kowicie cukru, ca³kowicie mleka i jego przetworów.

1 ¶niadanie 8.00
gotowane jab³ko + gotowana gar¶æ starego orkiszu (chodzi o odmianê pierwotn±) + zio³a + mas³o

2 ¶niadanie 10.30
³y¿ka nasion z dyni, kilka migda³ów, kilka owoców suszonej bia³ej morwy

obiad 14
2 kawa³ki ryby w przyprawach

kolacja 18
gotowane jab³ko + gotowana gar¶æ starego orkiszu (chodzi o odmianê pierwotn±) + zio³a
pó³ ³y¿eczki babki p³asznik + szklanka wody

w miêdzyczasie ca³y czas dynia i migda³y,

Wiem ¿e ma³o warzyw, ale mi siê skoñczy³y i dopiero dzi¶ bêdê robiæ wielkie zakupy.
W tygodniu czêsto jem 2 wielkie porcje zupy warzywnej z ziarnami ró¿nymi. Jak wczoraj zjad³am surowe jab³ko to oczywi¶cie znowu mnie skrêci³o i wzdê³o :P (przepraszam za opisy), dlatego 90% warzyw i owoców mam gotowaæ wg zaleceñ.

Jestem ciekawa oceny, bo na takiej diecie, bez poczucia g³odu w ci±gu 7 dni od pocz±tku stosowania schud³am 2,5 kg, poprawia siê wreszcie cera, mam mnóstwo energii i pierwszy raz nie mam problemów gastrycznych po jedzeniu

dodam ¿e chcia³am schudn±æ, ale po ostatnich przebojach z diet± stwierdzi³am, ¿e bez konsultacji tego nie zrobiê
Czy mam rozumieæ ¿e po gotowanym jab³ku jest wszystko ok? Sorry za pytania, ale szukam dla siebie jakiego¶ rozwi±zania... Ma³o co mogê je¶æ bo mam podobne objawy i szukam rozwi±zania jakiego¶....

EDIT: Teraz widzê jakie g³upie zdanie utworzy³am

Edytowane przez chryja_bez_ryja
Czas edycji: 2011-05-27 o 17:39 Powód: hahha
chryja_bez_ryja jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-27, 19:00   #3074
Bloody_
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 676

Cytat:
Napisane przez krtek_ Poka¿ wiadomo¶æ
cze¶æ leci moje U

1. trzy ³y¿ki p³atków owsianych, jedna otrêbów z w³asnorêcznie zrobionym mlekiem bananowym / 50 ml mleka zmiksowane z bananem i cukrem cynamonowym /, s³onecznikiem ³uskanym i p³atkami nesquick, herbata z pokrzywy brzmi pysznie ale mo¿e wrzuæ wiêcej owsianych?

2. bu³ka zapieczona z mas³em, filetem drobiowym i serem, pomidor ok, je¶li siê najad³a¶. ewentualnie jaki¶ owoc mog³a¶ dodaæ.

3. talerz zupy jarzynowej porz±dna porcja? ;> najad³a¶ siê? trochê cienko, sama zupka.

4. bu³ka - pó³ z mas³em orzechowym i bananem, pó³ z serkiem homogenizowanym naturalnym i pomidorem, sok multiwitamina 100% ok.

5. serek wiejski z ogórkiem kiszonym i groszkiem konserwowym, dzbanek herbaty zielonej tutaj tak typowo redukcyjnie. nie wiem czy nadal chcesz co¶ zrzucaæ... je¶li tak, to kolacja ok. je¶li to ju¿ definitywne U to wrzucaj wêgle!
+ woda

jak to wygl±da?
Miejscami trochê ma³o mi siê wydaje i kolacja redukcyjna... Ale je¶li siê nie ograniczasz i nie chodzisz g³odna to wydaje mi siê, ¿e ca³kiem okej.

I wklejam moje Utrzymanie:

1. Owsianka (5 ³y¿ek p³atków owsianych, jogurt naturalny, wkrojony spory banan, ³y¿eczka mas³a orzechowego, ³y¿ka suszonej ¿urawiny)

2. 2 kromki chleba '7 ziaren'- z³o¿one, z margaryn±, sa³at±, szynk± z piersi kurczaka, rzodkiewk±

w miêdzyczasie: jab³ko

3. 2 du¿e ga³ki lodów w wafelku: kinder i orzechowe z kawa³kami orzechów - moje ulubione

4. 3 kulki ziemniaków ze ¶wie¿ym koperkiem, jajo sadzone (z dwoma ¿ó³tkami, jakie¶ zmutowane ), micha sa³aty z rzodkiewk± i ¶mietan±; na deser miseczka truskawek (ze 150g)

5. 2 kromki chleba '7 ziaren':
- z serkiem ¶mietankowym, ogórkiem ¶wie¿ym, rzodkiewk± i szczypiorkiem,
- z margaryn±, sa³at±, serkiem wiejskim, pomidorem i szczypiorkiem;
po: marchewka do pochrupania i miseczka truskawek jw. (w³a¶nie wcinam)

U¶miecham siê o ocenkê.

I przy okazji pozwolê sobie prosiæ o jaki¶ sprawdzony przepis na smaczn± zupê z soczewicy lub jakie¶ inne ciekawe i w miarê ³atwe danie z ni± w roli g³ównej.
I am the captain of my soul.

Edytowane przez Bloody_
Czas edycji: 2011-05-27 o 19:15
Bloody_ jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-27, 19:26   #3075
santos
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 546
GG do santos

Cytat:
Napisane przez always naughty Poka¿ wiadomo¶æ
Mam 166cm. Teraz wa¿e 59-60kg , ale w styczniu by³o blisko 65
wiec BMI masz w normie. Najwyrazniej organizm mowi ci, ze to jest dla ciebie zdrowa waga i taka powinnas trzymac. Daj se siana z redukcja. Jesli juz chcesz cos zmienic , inwestuj w cwiczenia, ktore poprawiaja wyglad. Nie zaruje, nie odchudzaj sie na sile, bo zle sie to skonczy. Nawet jesli docelowe BMI bedzie NIBY zdrowe i w normie.

Ktos oceni moje wczorajsze?

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Cytat:
Napisane przez favianna Poka¿ wiadomo¶æ
Dosta³am zalecenie wy³±czenia glutenu z pszenicy, ca³kowicie cukru, ca³kowicie mleka i jego przetworów.Co to znaczy glutenu z pszenicy? Recznie go z tej pszenicy wybierasz ?? :

1 ¶niadanie 8.00
gotowane jab³ko + gotowana gar¶æ starego orkiszu (chodzi o odmianê pierwotn±) + zio³a + mas³o orkisz zawiera gluten, malo tego, jest odmiana pszenicy

2 ¶niadanie 10.30
³y¿ka nasion z dyni, kilka migda³ów, kilka owoców suszonej bia³ej morwyNasiona suszone podrazniaja jelita. Wek

obiad 14
2 kawa³ki ryby w przyprawachFasola podraznia jelita

kolacja 18
gotowane jab³ko + gotowana gar¶æ starego orkiszu (chodzi o odmianê pierwotn±) + zio³aorkisz jw
pó³ ³y¿eczki babki p³asznik + szklanka wody babke plasznik pijemy PRZED jedzeniem, minimum pol godziny.

w miêdzyczasie ca³y czas dynia i migda³y, =podrazniaja jelita

Widze, ze mozesz miec alergie pokarlowa lub Zespol Jelita Drazliwego. Ja bylam zdjagnozowana z tym drugim, mam to pierwsze ,od lat nie mam objawow, bo trzymam diete.
Nie rozumiem zbytnio twojej diety. Piszesz o eliminacji pszenicy, a jesz orkisz, piszesz oglutenie, a on go zawiera . Wreszcie piszesz , ze jestes w trakcie badan na celiakie, co mnie dziwi,bo zanim ich nie zrobisz NIE WOLNO ci przestac jesc glutenu, bo badania wyjda przeklamane. Piszesz, ze maz problemy z jelitami, ale pakujesz w kazdym posilku rzeczy jelita podrazniajace jak orzeszki czy fasole. Kiepsko

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-27, 19:41   #3076
krtek_
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 668

Cytat:
Napisane przez Bloody_ Poka¿ wiadomo¶æ
Miejscami trochê ma³o mi siê wydaje i kolacja redukcyjna... Ale je¶li siê nie ograniczasz i nie chodzisz g³odna to wydaje mi siê, ¿e ca³kiem okej.

najadam siê a kolacje lubiê czysto bia³kowe. stwierdzi³am, ¿e takie u/r jest w moim przypadku kompletnie bez sensu i dajê sobie na razie na luz. zbieram informacje i motywacjê, ¿eby zacz±æ redukcjê ostatni raz, ale tym razem porz±dnie i do koñca. jeszcze zobaczê, czy siê wzbiorê

I wklejam moje Utrzymanie:

1. Owsianka (5 ³y¿ek p³atków owsianych, jogurt naturalny, wkrojony spory banan, ³y¿eczka mas³a orzechowego, ³y¿ka suszonej ¿urawiny) ok

2. 2 kromki chleba '7 ziaren'- z³o¿one, z margaryn±, sa³at±, szynk± z piersi kurczaka, rzodkiewk± od margaryny lepsze by³oby mas³o

w miêdzyczasie: jab³ko

3. 2 du¿e ga³ki lodów w wafelku: kinder i orzechowe z kawa³kami orzechów - moje ulubione lody kinder? gdzie znajdê to cudo?

4. 3 kulki ziemniaków ze ¶wie¿ym koperkiem, jajo sadzone (z dwoma ¿ó³tkami, jakie¶ zmutowane ), micha sa³aty z rzodkiewk± i ¶mietan±; na deser miseczka truskawek (ze 150g) mega pysznie

5. 2 kromki chleba '7 ziaren':
- z serkiem ¶mietankowym, ogórkiem ¶wie¿ym, rzodkiewk± i szczypiorkiem,
- z margaryn±, sa³at±, serkiem wiejskim, pomidorem i szczypiorkiem;
po: marchewka do pochrupania i miseczka truskawek jw. (w³a¶nie wcinam) ok

U¶miecham siê o ocenkê.

I przy okazji pozwolê sobie prosiæ o jaki¶ sprawdzony przepis na smaczn± zupê z soczewicy lub jakie¶ inne ciekawe i w miarê ³atwe danie z ni± w roli g³ównej.
my¶lê, ¿e jest w porz±dku

Give thanks for unknown blessings already on their way.

2012: 55

2013: 13
tu piszê o przeczytanych ksi±¿kach
krtek_ jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-27, 19:50   #3077
Bloody_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez krtek_ Poka¿ wiadomo¶æ
my¶lê, ¿e jest w porz±dku
Grunt to dobra motywacja i silna wola, wtedy musi siê udaæ.

Dziêki za ocenkê. Lody kinder to tylko w mojej ukochanej, miejscowej lodziarni. A co do mas³a to postaram siê wprowadziæ tê zmianê.

Stary 2011-05-27, 19:51   #3078
GreenBalance
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 469

Cytat:
Leci moje U
Sniadanie:
300g wiesniaka 4% z:
1 duzym bananem macho
1/2 awokado
1 lyzka slonecznika
1 lyzka chia
garscia rodzynek
kawa waniliowa slodzona (bleh, niedopita)
7.5 km marszu...
herbata rooibos
Lunch
4 DUZE tortille swiezo zagniatane z (DUZO KAZDEGO) iloscia:
-2 z kurczakiem w sosie i duza iloscia sera topionego (a la mozarella z kulki)
-1 z kurakiem j/w bez sera
-1 z mielonym w sosie pomidorowym
Flan napolitano (a la sernik na zimno karmelowy) - nieduza porcja
Obiad, dodam, bylo wielkosci 2 obiadow, bo te tortille sa serio spore, zazwyczaj jem 2-3 ale mialam MEGA apetyt po "spacerku"
Kawa z mielkiem
spacer 1.5 h (taki dzis dzien) w jego trakcie:
duza galka lodow waniliowych z bakaliami
Kolacja:
garsc mixu orzechow (peacan/nerkowce/migdaly)
troche twarogu tlustego z lyzka activii sliwkowej.
Nie pytajcie mnie, jak to sie stalo, ze lacznie przemaszerowalam dzis z 10 km... hehehe Jak sie domyslacie wypilam adekwatna ilosc wody...
Prosze o ocenke
B. ³adnie jak zwykle, nie ma siê do czego przyczepiæ + bardzo smacznie
Stary 2011-05-27, 20:05   #3079
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 621

U:

1¶niadanie:
owsianka z 4 ³y¿ek z jogurtem naturalnym, miodem, kakao, truskawkami, gorzk± czekolad± i nerkowcami
2¶niadanie: kiwi, dwie kromki razowca ze s³onecznikiem;
z mas³em, wêdlin± z indyka i pomidorem,
z mas³em orzechowym
obiad:
nale¶niki pe³noziarniste nadziane:
twaro¿kiem pó³t³ustym z pokruszonymi orzechami w³oskimi,
sma¿onym bananem i mas³em orzechowym,
d¿emem wi¶niowym,
wszystkie standardowo z polew± z gorzkiej czeko
podwieczorek: spory kawa³ek domowej razowej szarlotki, herbata waniliowa z miodem
kolacja: serek wiejski; dwie kromki razowca ze s³onecznikiem;
z mas³em, pomidorem i szczypiorkiem,
z mas³em, wêdlin± z indyka i pomidorem

ifellinlovewithadeadboy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-27, 20:47   #3080
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Przepisy z soczewica:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=297945
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=384299
Moje watki ;-)
Smacznego

---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

Cytat:
Napisane przez GreenBalance Poka¿ wiadomo¶æ
B. ³adnie jak zwykle, nie ma siê do czego przyczepiæ + bardzo smacznie
dzieki

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
Stary 2011-05-27, 21:23   #3081
Milka1224
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 620

Dzisiejsze niby P, bo to w zasadzie jest U i gdyby nie te lody to nawet lekkie U. nie dobilo do P, bo caly dzien poza domem i jakos tak zlecia³o :<

I du¿a bu³ka pszenna z makiem z tunczykiem wsw, ogórkiem, rzodkiewka i salata + koktaj truskawkowo - orzechowy

II lody: cos jak ten z mcdonald's z taka sama polewa czekoladow±, do tego galka sorbetu malinowego i ten kruchy wafelek wbity jako "czapeczka" + ma³a czarna z lodem

III warzywa na patelnie + troche ryzu, polane gestym kremem z soczewicy

IV miska truskawek z twarogiem

Kurde, az jestem zla na siebie ze dzisiaj tak cienko, ale wstalam o 5:50 do domu wrocilam o 17:30, potem znow wyjazd i dopeiro weszlam z powotem do domu

Santos, moglabys napisac ile np powinnam jesc bialka dziennie? Taki hmm przykladowy jad³ospis? Prosze Boje sie ze czasem dowalam za duzo bialka a to chyba tez niedobrze
Milka1224 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-27, 21:30   #3082
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Poka¿ wiadomo¶æ

:

Santos, moglabys napisac ile np powinnam jesc bialka dziennie? Taki hmm przykladowy jad³ospis? Prosze Boje sie ze czasem dowalam za duzo bialka a to chyba tez niedobrze
Santos dobra ciocia od bialka hehe. Oby bylo w kazdym posilku itd i najlepiej tluste bialko. Taki tlusty twarog, jajecznica na boczku albo stek sa super.

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2011-05-27, 21:38   #3083
Agashia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

Peee ...

¦. 2 kromki chleba z ziarnami zrobione jak zapiekanki w piekarniku:
z szynka drobiowa, serem zoltym i pieczarkami. A do tego pomidor, Salata i rzodkiewka + herbata zielona

II¦. a) rogal maslany z maslem, pomidorem i szynka drobiowa + pó³ kubusia
-tu by³a reszta kubusia
b) batonik Kinder mleczna czekolada + Jab³ko

O. 3 ziemniaczki z koperkiem na to 2 jajka z wodnej kapieli (takie Ala sadzone) + marchewka
PO- Duzy (330ml) jogurt truskawkowy z biedronki

P. 200g jogurtu jogobella brzoskwiniowa z 2 ³yzkami s³onecznika i 3 ³y¿kami amarantusa

K. 3 kromki chleba z ziarnami:
z mas³em,sa³at±, szynka drobiow± i pomidorem. + herbata + kawa³ek jab³ka (ukrad³am siostrze)

prosze o zerkniecie

Edytowane przez Agashia
Czas edycji: 2011-05-28 o 08:03
Agashia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-27, 21:55   #3084
blueberry5
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 22

wstawiam moje s.lodkie P

Sniadanie: duza bu³ka z ziarnami, jedna po³ówka z mas³em orzechowym i pokrojonym bananem, druga z mas³em i miodem, kawa z mlekiem( zas³odzi³am sie na maksa)

2 Sniadanie:jogurt naturalny 200 g z wkrojonymi truskawkami i garsci± pistacji

Obiad : pomidorowa z makaronem porcja kurczaka po chiñsku z ry¿em

Podwieczorek: duzy lód w³oski z polew± smerfow± ( na mie¶cie)

Kolacja: sa³atka z tuñczykiem, 2 kromki chleba z mas³em, marchew

do picia: herbaty, woda

PROSZÊO OCENÊ
blueberry5 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-27, 22:08   #3085
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

U.
1¶n -
dwie kromki ¿ytniego razowego z mozzarella i pomidorem, kawa³ek tarty z truskawkami.
2,5 h na rowerze
2¶n - kromka ¿ytniego z mozzarell± i pomidorem, sa³atka - tuñczyk, sa³ata, czerwona fasolka, pomidor, ogórek, olej lniany, przyprawy.
3¶n - wie¶niak 200g, du¿a gar¶æ laskowych, kawa³ek camemberta.
obiad - 2 ma³e mielone z indyka, fasolka szparagowa.
kolacja - podej¶cie do galaretki z kurczakiem - fuj - wiêc trochê twarogu z orzechami laskowymi.
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-27, 22:08   #3086
Bloody_
Rozeznanie

Cytat:
Dziêki wielkie. Ciekawe przepisy, na pewno znajdê co¶ dla siebie.

Stary 2011-05-27, 23:08   #3087
Milka1224
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 620

Cytat:
Santos dobra ciocia od bialka hehe. Oby bylo w kazdym posilku itd i najlepiej tluste bialko. Taki tlusty twarog, jajecznica na boczku albo stek sa super.
dokladnie, bia³kowa ciocia Santos

Yhm. ok, ok, twaróg lubie, miesko tez, serki kocham itp,ale jajecznicy nie, wiec cos w zamian bede kombinowac jako ze boczku tez nigdy nie jadlam i tak troche mnie hm odpycha [nawet ten chudy boczek] moglaby byc jakas tlustsza ryba, prawda? Nie to samo, ale przynajmniej tluszcze
Milka1224 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-28, 02:53   #3088
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Poka¿ wiadomo¶æ
dokladnie, bia³kowa ciocia Santos

Yhm. ok, ok, twaróg lubie, miesko tez, serki kocham itp,ale jajecznicy nie, wiec cos w zamian bede kombinowac jako ze boczku tez nigdy nie jadlam i tak troche mnie hm odpycha [nawet ten chudy boczek] moglaby byc jakas tlustsza ryba, prawda? Nie to samo, ale przynajmniej tluszcze
Styknie. Zrob omlet z tunczykiem ,albo omlet naa slodko z owocami. Albo placki owsiane

---------- Dopisano o 01:15 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ----------

Cytat:
Dziêki wielkie. Ciekawe przepisy, na pewno znajdê co¶ dla siebie.
pochwal sie jak wyszly.

---------- Dopisano o 01:53 ---------- Poprzedni post napisano o 01:15 ----------

OK, Ciocia Santos zapodaje menu

U

Sniadanie:
2oo g tlustego twarogu
1/2 banana
1/2 mango
1 lyzka chia
2 lyzki slonecznika
2 lyzeczki masla migdalowo-nerkowcowego
2 lyzki activii sliwkowej

Kawa z przyprawami, wanilia i mlekiem wlasnej roboty (nawet wlasnorecznie mielona z owymi przyprawami, dostalam tydzien temu, przywieziona z Kolumbii he he)

Przekaska:

standardowo furrrra orzechow mix peacan/migdaly/nerkowce

Lunch:
2 kromki razowego niemieckiego mokrego
1.5 z twarogiem, wedlina chuda i 1 jajkiem na twardo +pomidor, ogorek & kilka oliwek zielonych
0.5 z maslem orzechowym jak na sniadanie

reszta owocow ze sniadania (pol mango, pol banana)

kawalek batona proteinowego (nieduzy) & kilka rodzynek

3km marszu
5km biegu po parku
4km marszu
(dodam, ze u nas dzis +30, pelna patelnia )

Obiad:
3 tortille swieze srednie (wielkosci talezyka deserowego) :
2 z kurczakiem w sosie
1 z mielonym w sosie i duza iloscia topionego sera (cos miedzy mozarella z kulki a oscypkiem)
+ 2 lyzeczki smietany

Deser:
500ml mro¼ny smoothie z truskawek mamey i mleka (z cukrem-troche, bo nie zdazylam nakrzyczec na pana, ze bez )

Kolacja:
duza micha arbuza

+ 2x white russian na tarasie pod palma (tak specjalnie to napisalam hehe) i troche chipsow tortilla (nachos, solonych, bez dodatkow)

I na koniec wkleje wam fote miejsca gdzie sis sobie spacerowalam i jadlam owe pysznosci na obiad. Piekny dzis dzien u mnie ,az sie musze podzielic :P

Prosze o ocenke

Santosowa rzezba ;-)

Edytowane przez santos
Czas edycji: 2011-05-28 o 07:20
Stary 2011-05-28, 02:57   #3089
santos
Zakorzenienie

GG do santos

goopi wizaz nie zalaczyl foty. Tu macie
Dobranoc
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg Mexico.DF.Coyoacan.JardinHidalgo.jpg (48,5 KB, 106 za³adowañ)

Santosowa rzezba ;-)

Edytowane przez santos
Czas edycji: 2011-05-28 o 03:02
Stary 2011-05-28, 11:27   #3090
favianna
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 948

Cytat:
Widze, ze mozesz miec alergie pokarlowa lub Zespol Jelita Drazliwego. Ja bylam zdjagnozowana z tym drugim, mam to pierwsze ,od lat nie mam objawow, bo trzymam diete.
Nie rozumiem zbytnio twojej diety. Piszesz o eliminacji pszenicy, a jesz orkisz, piszesz oglutenie, a on go zawiera . Wreszcie piszesz , ze jestes w trakcie badan na celiakie, co mnie dziwi,bo zanim ich nie zrobisz NIE WOLNO ci przestac jesc glutenu, bo badania wyjda przeklamane. Piszesz, ze maz problemy z jelitami, ale pakujesz w kazdym posilku rzeczy jelita podrazniajace jak orzeszki czy fasole. Kiepsko
Dziêkujê za odpowied¼
Je¶li chodzi o wy³±czenie glutenu z pszenicy, to mo¿e u¿y³am z³ej sk³adni, nie rozumiem po taka uwaga, jako¶ niemi³y jest Twój komentarz i chyba niepotrzebny.
Orkisz - mam zaufanie do mojej dietetyczki, dopóki nie bêdê mia³a wyników mogê je¶æ orkisz, ale tylko star± odmianê, nie modyfikowan± z pszenic± w³a¶nie. Jesli poczytasz, mo¿e znajdziesz informacjê, ¿e orkisz nie jest gatunkiem pszenicy ale samodzielnym zbo¿em.
Nie mam zespo³u jelita dra¿liwego. Po tej diecie czujê siê dobrze, nasiona w ¿aden sposób mi nie szkodz±. Fasolkê adzuki i mung dosta³am w zaleceniach. Dietetyczka powiedzia³a mi ¿eby babkê p³asznik stosowaæ po ostatnim posi³ku i jej wierzê, jest bardzo znan± i cenion± w Polsce dietetyczk±, ludzie jad± do niej z ca³ej Polski, a na wizytê czeka siê 2 miesi±ce. Mojego kolegê z celiaki± 10 lat temu postawi³a na nogi.
Dziêkujê za informacjê o badaniu na gluten, ju¿ wiem ¿e przed badaniami bêdê musia³a normalnie je¶æ.
mimo nieprzyjemnego tonu dziêkujê za po¶wiêcon± mojemu postowi uwagê
favianna jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:03.

© 2000 - 2026 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.