:( - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-28, 07:43   #211
lemoorka
Zakorzenienie

Dot.: :(

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość
A że jesteś ciężarna to z automatu = szacunek?
Łbem Ty określiłaś swoją głowę.
Tak, bardzo sensowne

Nie napisałam w "mój łeb".

O szacunku nie ma co z Tobą dyskutować... Bo jak widać, nie wiesz,że każdemu należy się szacunek...

Dla mnie EOT.

Edytowane przez lemoorka
Czas edycji: 2011-05-28 o 07:46
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-28, 10:41   #212
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anuanusia Pokaż wiadomość
Pomyślcie jakby wasze matki też was usunęły...
To by nas nie było i żadnego zdania nie mialybyśmy na te temat, poczucia straty też nie. Chyba to logiczne.

Cytat:
Napisane przez Julia95 Pokaż wiadomość
Nie wiem, może to kwestia, wychowania, innego kręgosłupa moralnego, albo tego, że jeszcze nie rozumiem spraw "dorosłych, poważnych kobiet".
Przeczytaj może "Regulamin tłoczni win" Johna Irvinga i Kazimiery Szczuki "Milczenie owieczek. Rzecz o aborcji". Może Ci się horyzonty poszerzą.
http://ksiazki.wp.pl/bid,12319,tytul...l?ticaid=1c622
http://czytelnia.onet.pl/0,1179468,do_czytania.html
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-28, 11:53   #213
anuanusia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
To by nas nie było i żadnego zdania nie mialybyśmy na te temat, poczucia straty też nie. Chyba to logiczne.
ale nie było by Ci żal wiedząc,że mogłoby Cię nie być...przecież to zabijanie drugiego człowieka :/
można oddać dziecko ale czemu zabijać :/
po drugie jeśli dziecko by było z gwałtu to chyba jakoś prędzej bym potrafiła to zrozumieć choć nie jestem przekonana do tego :/
a to jest z czysto egoistycznych pobudek bo kariera :/
anuanusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-28, 12:01   #214
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
ale nie było by Ci żal wiedząc,że mogłoby Cię nie być...przecież to zabijanie drugiego człowieka :/
można oddać dziecko ale czemu zabijać :/
po drugie jeśli dziecko by było z gwałtu to chyba jakoś prędzej bym potrafiła to zrozumieć choć nie jestem przekonana do tego :/
a to jest z czysto egoistycznych pobudek bo kariera :/
To ja już nie rozumiem? A czym się różni to "zabijanie" od "zabijania z gwałtu"? No to można "zabijać" czy nie można? Dla mnie jedno i to samo. Płód jak każdy inny.

A co do innych pogrubionych - nie rozumiesz, że nie wszyscy uważają to za zabijanie? Nie wszyscy uważają zarodek za człowieka?
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-28, 12:05   #215
Narrhien
Zakorzenienie

Mnie moja matka chciała usunąć. Koniec końców jednak do tego nie doszło i żyję. Nie mam z tym problemu, bo ja mam co w życiu robić i o czym myśleć, nie potrzebuję sama sobie stwarzać dodatkowych problemów, zastanawiając się, co by było gdyby i czy nie żal, że moglo mnie nie być.
Nie żal, no bo przecież jestem. Myślenie o tym, wyobrażanie sobie jakiegoś fikcyjnego żalu jest dla mnie trochę dziwne i naciągane, no na litość. Tak samo mogę się zastanawiać, co by było, gdyby mój ojciec zaplodnil mną inną kobietę, czy wtedy urodziłabym się ja, czy ktoś inny i w ogóle. Jaki jest sens takich rozmyślań? Żaden. A tylko co wrażliwszym psuje nastroj, humor i dołuje (co jest dla mnie jakimś kuriozum, no bo jak się można czyms takim dołować)?

Toteż, że tak brzydko powiem, ale mam dziś urodziny, więc mi wolno - argument o tym, że "czy nie byłoby ci żal, wiedząc, że mogło cię nie być" jest jak dla mnie z dupy.

Tak dodam jeszcze - moja matka mogła mnie poronić, mogła się zabezpieczyć, mogła mieć wypadek, mogła w ogóle się nie urodzić, bo moja babcia mogła ją usunąć/poronić/zabezpieczyć się/mieć wypadek/w ogóle sie nie urodzić, bo prababcia mogla ją usunać/poronić/no, wtedy to raczej nie zabezpieczyć ale za to mieć wypadek/w ogole sie nie urodzić... i tak dalej - tak więc mogło mnie nie być naprawdę na wiele sposobów i życia by mi nie starczylo, żeby po kolei odczuwać żal i rozmyślać nad każdym z nich.

Edytowane przez Narrhien
Czas edycji: 2011-05-28 o 12:07
Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-28, 12:26   #216
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Tylko, że tak naprawdę nikt nie wie, w którym momencie rozpoczyna się życie.
Jeśli nawet aborcja nie jest zabijaniem, to jednak jest odbieraniem tych praw do życia czemuś co już powstało.
Przy antykoncepcji tego nie ma - zabezpieczasz się przed tym, aby w ogóle cokolwiek powstało, także nie można tu mówić o odbieraniu czegoś czemuś, czego nie ma.
Zwłaszcza, że kobiety zazwyczaj nie dowiadują się o ciąży po dwóch czy 3 tygodniach, zazwyczaj mają pewność po wizycie u ginekologa czyli w około 6-8 tygodniu ciąży (w końcu okres może się spóźniać z innych powodów). Później muszą znaleźć klinikę, zdobyć pieniądze na aborcję, która jest dokonywana w momencie, kiedy to nie jest zarodek, ale już płód, który wykazuje czynności życiowe, więc nie można tu mówić o niezabijaniu.
Ja jestem przeciwna aborcji, ponieważ gdyby była ona legalna, zapewne nikt by nie myślał i wiekszosc zyłaby w przeswiadczeniu, że w sumie jak coś i tak można usunąć.
Ludzie się nawet nie liczą z konsekwencjami, aborcja dla kobiety to już jest spore ryzyko - problem z donoszeniem kolejnych, porody mogą być przedwczesne i dość często w takich przypadkach pojawia się całkowita bezpłodność. Infekcje narządów rodnych, krwotoki wewnętrzne i zewnętrzne związane z rozdarciem miednicy lub szyjki macicy, zakażenia, ryzyko raka piersi (o50% wyzsze), stany zapalne dróg rodnych, zaburzenia miesiączkowania,

Edytowane przez whitechocolateraspberry
Czas edycji: 2011-05-28 o 12:27
whitechocolateraspberry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-28, 12:32   #217
anuanusia
Zadomowienie

Cytat:
To ja już nie rozumiem? A czym się różni to "zabijanie" od "zabijania z gwałtu"? No to można "zabijać" czy nie można? Dla mnie jedno i to samo. Płód jak każdy inny.

A co do innych pogrubionych - nie rozumiesz, że nie wszyscy uważają to za zabijanie? Nie wszyscy uważają zarodek za człowieka?
wiedziałam,że do tego się ktoś przyczepi napisałam też że nie wiem czy bym to zrozumiała. Napisałam,że jest większa możliwość. A różni się tym,że taki przypadek jak ten jest czysto egoistyczny, a gwałtem jest rodzajem przemocy.
NIE ZABIJAĆ NIE MOŻNA. NIE NIE JESTEM ZA ZABIJANIEM
ale kłótliwa widzę,że jesteś
też takim płodem byłaś i z tego płodu powstałaś
właśnie widzę,że nie wszyscy mają uczucia....a co to jest jak nie zabijanie? usuwanie to zabijanie
I nie nie rozumiem jak można tego nie uważać za zabijanie...
zupełnie inną wrażliwość mamy....
Stary 2011-05-28, 13:37   #218
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Mnie moja matka chciała usunąć. Koniec końców jednak do tego nie doszło i żyję. Nie mam z tym problemu, bo ja mam co w życiu robić i o czym myśleć, nie potrzebuję sama sobie stwarzać dodatkowych problemów, zastanawiając się, co by było gdyby i czy nie żal, że moglo mnie nie być.
Nie żal, no bo przecież jestem. Myślenie o tym, wyobrażanie sobie jakiegoś fikcyjnego żalu jest dla mnie trochę dziwne i naciągane, no na litość. Tak samo mogę się zastanawiać, co by było, gdyby mój ojciec zaplodnil mną inną kobietę, czy wtedy urodziłabym się ja, czy ktoś inny i w ogóle. Jaki jest sens takich rozmyślań? Żaden. A tylko co wrażliwszym psuje nastroj, humor i dołuje (co jest dla mnie jakimś kuriozum, no bo jak się można czyms takim dołować)?

Toteż, że tak brzydko powiem, ale mam dziś urodziny, więc mi wolno - argument o tym, że "czy nie byłoby ci żal, wiedząc, że mogło cię nie być" jest jak dla mnie z dupy.

Tak dodam jeszcze - moja matka mogła mnie poronić, mogła się zabezpieczyć, mogła mieć wypadek, mogła w ogóle się nie urodzić, bo moja babcia mogła ją usunąć/poronić/zabezpieczyć się/mieć wypadek/w ogóle sie nie urodzić, bo prababcia mogla ją usunać/poronić/no, wtedy to raczej nie zabezpieczyć ale za to mieć wypadek/w ogole sie nie urodzić... i tak dalej - tak więc mogło mnie nie być naprawdę na wiele sposobów i życia by mi nie starczylo, żeby po kolei odczuwać żal i rozmyślać nad każdym z nich.

Świetne no i ...Wszystkiego najlepszego

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ----------

Tak naprawdę nie dowiemy się czy to zarodek czy już stota. Sama się zastanawiam.
Tyle teorii.

Łatwo nam mówić. Dla kogo naprawdę dziecko nie jest najważniejsze, a przynajmniej nie w danym momencie.

Ciekawa jestem co autorka postanowiła
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-28, 14:09   #219
NiebieskaInezka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
I co mam ci powiedzieć? To co myślę i mieć problemy? Nakłanianie do aborcji jest nielegalne
to samo pomyslalam.
Tu w Polsce jest niewolnictwo autorko i trudno- musisz rodzic, bo by cie "katolicy" na ulicy przywiazali do woła i po kamieniach ciagli za aborcje
NiebieskaInezka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-28, 14:13   #220
Dzikun
Zakorzenienie

Autorka była na wizażu 15 maja i nic nie napisała we wątku...
Stary 2011-05-28, 15:30   #221
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie widzę,że nie wszyscy mają uczucia....a co to jest jak nie zabijanie? usuwanie to zabijanie
I nie nie rozumiem jak można tego nie uważać za zabijanie...
zupełnie inną wrażliwość mamy....
Polecam też lekturę Kodeksu karnego, może zrozumiesz, że się mylisz i usuwanie ciąży to nie jest zabójstwo. Juz sobie nie dodawaj też takiej niezwykłej wrazliwości... jak jesteś taka "wrazliwa", to masz szanse sie wykazać, jest tyle szczęśliwie nieusuniętych dzieci w domach dziecka, świetlicach środowiskowych, nic tylko im pomagać. Możesz też przejechać się po jakichs biednych okolicach, odwiedzić menelskie, biedne rodziny wielodzietne, gdzie tez dzieci szczęśliwie nie usunięto i tym dzieciom pomagać. A pomocy potrzebuja bardzo.

Ale jakos dziwnie przypuszczam, że cała Twoja "inna wrażliwość" kończy się na wypisywaniu tekstów w stylu aborcja to zabójstwo, jak tak można, a jakby Ciebie usunięto, tez byłas takim plodem...

Lepiej, jeśli kobieta usunie ciąże niz urodzone dziecko: zakisi w beczce, katuje je, udusi, wrzuci do pieca, zakopie gdzieś w lesie, zamrozi w lodówce - myslisz, że takich przypadków nie ma? A ja myśle, że po prostu nie wszystkie wychodzą na światło dzienne. Bo przecież kilka wyszło i zawsze był wielki szok, oburzenie, że jak tak mozna. Jak widać, można. I kto wobec tego powie, że aborcja to zabójstwo i największe zło...
Stary 2011-05-28, 15:35   #222
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez NiebieskaInezka Pokaż wiadomość
Tu w Polsce jest niewolnictwo autorko i trudno- musisz rodzic, bo by cie "katolicy" na ulicy przywiazali do woła i po kamieniach ciagli za aborcje
Jakie niewolnictwo? Tysiące osób poddają się aborcji, a ze jest nielegalna to bardzo dobrze, jakby zlegalizowali aborcję, to jestem pewna, że ludzie w ogóle przestaliby myśleć i w większosci by sobie mysleli, ze nawet jak wpadną, to można sobie usunąć. I takie małolaty wolałyby usunac ciaze, zamiast isc do apteki po gumki, bo to przeciez obciach, albo do ginekologa po tabletki... robiłyby sobie dzieci a potem nawet sobie nie zdając sprawę z konsekwencji by usuwały.
I nigdy nie ma czegos takiego jak 'musisz rodzic' są teraz takie metody zapobiegania ciąży, że wystarczyłoby trochę pomyśleć wcześniej i problemu by nie było. Ale najlepiej nie liczyć się z konsekwencjami a później zwalać wszystko na kraj, bo taki zły i niedobry. Sorry, ale prezerwatywy i tabletki anty są dla każdego dostepnje i nie trudno je zdobyc i nauczyc sie uzywac/zazywac, wiec nie wiem w czym jest problem.
Stary 2011-05-28, 15:40   #223
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez whitechocolateraspberry Pokaż wiadomość
Jakie niewolnictwo? Tysiące osób poddają się aborcji, a ze jest nielegalna to bardzo dobrze, jakby zlegalizowali aborcję, to jestem pewna, że ludzie w ogóle przestaliby myśleć i w większosci by sobie mysleli, ze nawet jak wpadną, to można sobie usunąć. I takie małolaty wolałyby usunac ciaze, zamiast isc do apteki po gumki, bo to przeciez obciach, albo do ginekologa po tabletki... robiłyby sobie dzieci a potem nawet sobie nie zdając sprawę z konsekwencji by usuwały.
I nigdy nie ma czegos takiego jak 'musisz rodzic' są teraz takie metody zapobiegania ciąży, że wystarczyłoby trochę pomyśleć wcześniej i problemu by nie było. Ale najlepiej nie liczyć się z konsekwencjami a później zwalać wszystko na kraj, bo taki zły i niedobry. Sorry, ale prezerwatywy i tabletki anty są dla każdego dostepnje i nie trudno je zdobyc i nauczyc sie uzywac/zazywac, wiec nie wiem w czym jest problem.
Nie, nie byłoby tego więcej, tylko odbywałoby się normalnie, tak jak się odbywają wizyty u ginekologa, a nie po kryjomu, lub wyjeżdżając za granicę. I wśród młodzieży nie byłoby to formą antykoncepcji, bo myślisz, że stać kogoś co dwa miesiące na skrobankę, która kosztuje, no powiedzmy 3k? No proszę Cię. Takiego kieszonkowego chyba nikt nie miał, jeśli już mowa o małolatach. Btw, dlaczego akurat małolaty?
Stary 2011-05-28, 15:41   #224
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Sorry, ale prezerwatywy i tabletki anty są dla każdego dostepnje i nie trudno je zdobyc i nauczyc sie uzywac/zazywac, wiec nie wiem w czym jest problem.
Problem jest w niskiej swiadomości społecznej na temat antykoncepcji. Patrz wiele wątków na wizazu, a przecież zakładaja je osoby i tak uprzywilejowane, z dostepem do netu. Tyle że w naszym kraju każda próba wprowadzenia świeckiej edukacji seksualnej wiąże się z wielkimi prostestami skrajnej prawicy, kościola, ze to zamach na rodzine i podobne wymysły.

Legalna aborcja + rzetelna, fachowa edukacja seksualna to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie.
Stary 2011-05-28, 15:55   #225
anuanusia
Zadomowienie

Cytat:
Lepiej, jeśli kobieta usunie ciąże niz urodzone dziecko: zakisi w beczce, katuje je, udusi, wrzuci do pieca, zakopie gdzieś w lesie, zamrozi w lodówce - myslisz, że takich przypadków nie ma? A ja myśle, że po prostu nie wszystkie wychodzą na światło dzienne. Bo przecież kilka wyszło i zawsze był wielki szok, oburzenie, że jak tak mozna. Jak widać, można. I kto wobec tego powie, że aborcja to zabójstwo i największe zło...

czytaj dokładniej co napisałam można je oddać nie koniecznie zabijać
Stary 2011-05-28, 15:58   #226
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Cytat:
Nie, nie byłoby tego więcej, tylko odbywałoby się normalnie, tak jak się odbywają wizyty u ginekologa, a nie po kryjomu, lub wyjeżdżając za granicę. I wśród młodzieży nie byłoby to formą antykoncepcji, bo myślisz, że stać kogoś co dwa miesiące na skrobankę, która kosztuje, no powiedzmy 3k? No proszę Cię. Takiego kieszonkowego chyba nikt nie miał, jeśli już mowa o małolatach. Btw, dlaczego akurat małolaty?
Dlatego akurat małolaty, bo po 1 to one zazwyczaj nie mają pojęcia o antykoncepcji lub po prostu wstydzą się iść do apteki po gumke albo do ginekologa po tabletki (zwłaszcza, ze gin często przyjmuje ponizej 18 roku zycia z rodzicem).
I myslę, że zdecydowanie byłoby tego więcej, bo każdy miałby swiadomosc, ze jak wpadnie, to i tak można w sumie usunac wiec nic wielkiego się nie stanie. Nie wiem jak sobie wyobrazasz aborcje co 2 miesiace jak w 40% przypadkach to w ogole uniemozliwia dalsze zajscie w ciążę, lub zazwyczaj konczy się samoistnymi poronieniami, więc sądzę, że osoba po 2,3 krotniej aborcji (jesli udaloby sie w taki sposob zajsc w ciaze) miałaby już tak wyniszczoną doszczętnie macicę, że jakos nie wierzę w kolejne ciąże.
Tylko właśnie ludzie sobie w ogóle nie zdają sprawy z tego czym grozi aborcja (patrz wyżej) myślą, że powikłania to są w 1 przypadku na 1000 a tymczasem one są bardzo częste, a nawet jest udowodnione, że każda aborcja zostawia jakies slady w organizmie.
Jestem w stanie zaakceptowac aborcje w skrajnych przypadkach, typu gwałt, chore dziecko lub nawet jeśli kobieta, która wpadnie totalnie nie ma warunkow na wychowanie, nie wyobraza sobie byc matka itp. ale jednak te 2 ostatnie przypadki, uwazam za winę i głupotę osoby, która doprowadziła się do tej ciąży. Każdy dorosły człowiek wie jakie są konsekwencje współżycia, jeśli ktoś nie chce mieć dzieci powinien dołożyć wszelkich starań, aby w ciążę w żadnym wypadku nie zajść, dlatego denerwują mnie głosy zwolenników aborcji, którzy winę za ciązę zwalają na państwo, które nie pozwala legalnie pozbyć się dziecka. Wina jest po stronie osoby, która doprowadziła do tego aby zajść w ciąże, taka jest prawda i to ta osoba powinna teraz ponieść konsekwencje swoich czynów, jesli chce usunac niech sie meczy i wyjeżdża do innego kraju, a nie ma pretensje do całego swiata, że tu nie mozna pozbyc sie konsekwencji.
To tak jak ja bym miała pretensje, że niechcąco przejechałam człowieka, ale musze ponosić konsekwencje i państwo jest złe i niedobre, bo ja przecież nie chciałam tego zrobić wsiadając do samochodu... no tylko, że musiałabym jednak popełnić w takiej sytuacji jakiś błąd, tak samo jak ludzie, którzy współżyją bez zabezpieczenia, albo stosują to zabezpieczenie w nieodpowiedni sposób.
Jeśli nawet nie każdy ma tyle kasy na aborcje, to pewnie jednak istnieje jakaś grupa osób, która ma i nie przejmowałaby sie konsekwencjami wspolzycia bez zabezpieczenia.

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ----------

Cytat:
Problem jest w niskiej swiadomości społecznej na temat antykoncepcji. Patrz wiele wątków na wizazu, a przecież zakładaja je osoby i tak uprzywilejowane, z dostepem do netu. Tyle że w naszym kraju każda próba wprowadzenia świeckiej edukacji seksualnej wiąże się z wielkimi prostestami skrajnej prawicy, kościola, ze to zamach na rodzine i podobne wymysły.

Legalna aborcja + rzetelna, fachowa edukacja seksualna to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie.
Pomimo, tych wielkich protestów jakoś są setki osób, które wiedzą jak działa antykoncepcja, jak się chronić przed ciążą itp. czyli jednak jak się chce można te informacje zdobyć, nie musi byc to wywieszone na plakacie naprzeciwko domu. Uwazam, ze osoba, ktora nie chce zajsc w ciaze powinna dolozyc wszelkich staran aby w nia nie zajsc i dowiedziec sie jak najwiecej antykoncepcji. I nikt mi nie powie, ze w Polsce nie ma jak sie dowiedziec, bo jest, takie informacje są dostepne wszedzie, nikt ich nie ukrywa, ani zadna prawica ani zaden kosciol nie doprowadzily do tego, ze te informacje są zatajane...
Stary 2011-05-28, 16:00   #227
NiebieskaInezka
BAN stały

Cytat:
Jakie niewolnictwo? Tysiące osób poddają się aborcji, a ze jest nielegalna to bardzo dobrze,
tyle ze za grube pieniadze i w podziemiu. tak jak napisalas- nielegalnie.
Cytat:
jakby zlegalizowali aborcję, to jestem pewna, że ludzie w ogóle przestaliby myśleć i w większosci by sobie mysleli, ze nawet jak wpadną, to można sobie usunąć. I takie małolaty wolałyby usunac ciaze, zamiast isc do apteki po gumki, bo to przeciez obciach, albo do ginekologa po tabletki... robiłyby sobie dzieci a potem nawet sobie nie zdając sprawę z konsekwencji by usuwały.
chyba nie powinno cie interesowac co inni ludzie ze swoim cialem robia. powinni miec takie prawo i juz. niech kazdy ze soba robi co uwaza. nie mamy prawa decdowac za innych.
Cytat:
jak swiadczy przyklad autorki watku, nie wystarczy tylko TROCHE pomyslec. wpadki sie zdarzaja nawet u ludzi, ktorzy pilnuja by do nich nie doszlo. poza tym nie lubie wscibiania cudzego nosa do calej populacji. jak ktos chce to niech rodzi dziecko z wpadki, a jak nie to nie. nie lubie wscibiania nosa w sprawy prywatne innych ludzi gdy oni sobie tego nie zycza i decydowania za nich
Stary 2011-05-28, 16:01   #228
anuanusia
Zadomowienie

Cytat:
Polecam też lekturę Kodeksu karnego, może zrozumiesz, że się mylisz i usuwanie ciąży to nie jest zabójstwo. Juz sobie nie dodawaj też takiej niezwykłej wrazliwości... jak jesteś taka "wrazliwa", to masz szanse sie wykazać, jest tyle szczęśliwie nieusuniętych dzieci w domach dziecka, świetlicach środowiskowych, nic tylko im pomagać. Możesz też przejechać się po jakichs biednych okolicach, odwiedzić menelskie, biedne rodziny wielodzietne, gdzie tez dzieci szczęśliwie nie usunięto i tym dzieciom pomagać. A pomocy potrzebuja bardzo.
nie dodaje sobie
po prostu nie jestem za uśmiercaniem ludzi :/
chyba trochę zboczyłaś z tematu Tak samo można napisać jeśli ktoś już kogoś zabił niech morduje cały świat skoro jest taki zły
a co w takim razie

Cytat:
Ale jakos dziwnie przypuszczam, że cała Twoja "inna wrażliwość" kończy się na wypisywaniu tekstów w stylu aborcja to zabójstwo, jak tak można, a jakby Ciebie usunięto, tez byłas takim plodem...
mogę mieć inną jeśli to oznacze NIE za aborcja

Edytowane przez anuanusia
Czas edycji: 2011-05-28 o 16:04
Stary 2011-05-28, 16:02   #229
NiebieskaInezka
BAN stały

Cytat:

nie da sie zabic czegos co jeszcze samo nie zyje i nie funkcjonuje. znowu to samo

Wgl to mnie denerwuje tylko jeden fakt- jak sa ludzie ktorzy chca miec po nawet kilkoro dzieci, to niech maja i mi nic do tego. ani ja, ani mysle wiekszosc ludnosci im sie do tego nie wtraci i kobiecie na sile jajowodow nie podwiaze. a jak juz np ja bym chciala ciaze usunac to sie tabuny ludzi zbiora zeby tylko sie powtracac w nie swoje sprawy i tym sposobem udowodnic samemu sobie, ze jacy to my jestesmy oddani slowu Bozemu A ja powiem, zeby sobie co poniektorzy wlasnej, zamiast cudzej du*y pilnowali i zajeli sie bardziej roznymi akcjami charytatywnymi, ktore sluza pomocy osobom, co do ktorych watpliwosci juz nie ma, ze sa istotami zyjacymi.

Edytowane przez NiebieskaInezka
Czas edycji: 2011-05-28 o 16:10
Stary 2011-05-28, 16:05   #230
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:

A Ty oczywiście będziesz opiekować się tym dzieckiem, łożyć na nie?
Czy też tylko jesteś mocna w gadaniu, jaka to aborcja jest be i że jakoś to będzie? Umoralnianie, że nie wolno zabijać, że to nowe życie, sraju-baju, ale na tym interesowanie się tym nowym życiem zawsze się kończy.
Stary 2011-05-28, 16:11   #231
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Cytat:
tyle ze za grube pieniadze i w podziemiu. tak jak napisalas- nielegalnie.
chyba nie powinno cie interesowac co inni ludzie ze swoim cialem robia. powinni miec takie prawo i juz. niech kazdy ze soba robi co uwaza. nie mamy prawa decdowac za innych.

jak swiadczy przyklad autorki watku, nie wystarczy tylko TROCHE pomyslec. wpadki sie zdarzaja nawet u ludzi, ktorzy pilnuja by do nich nie doszlo. poza tym nie lubie wscibiania cudzego nosa do calej populacji. jak ktos chce to niech rodzi dziecko z wpadki, a jak nie to nie. nie lubie wscibiania nosa w sprawy prywatne innych ludzi gdy oni sobie tego nie zycza i decydowania za nich
Tylko wyobraź sobie, że osoba, która pozbywa się płodu, który wykazuje juz jakies czynnosci zyciowe, nie robi 'czegos' tylko i wyłącznie ze swoim ciałem, ale też odbiera zycie innej istocie. I taka jest prawda, czy tego chcesz czy nie, po ok. 10-12 tygodniach to juz nie jest tylko zlepek komórek, ale płód, który wykazuje jakies czynnosci zyciowe.

O przykładzie autorki wątku nie będę się wypowiadała, bo nie wiem czy pisze prawde czy nie, napisac mozna wszystko, nawet, ze stosowalo sie tabletki razem z prezerwatywa extrasafe. Tylko ja w takie cuda nie wierze. A skoro wymiotowała, albo brała inne leki osłabiające działanie tabletek, powinna zdawac sobie sprawe z tego jakie są konsekwencje i ze musi stosowac dodatkowo inne zabezpieczenie. Każda osoba, która stosuje antykoncepcje zresztą jest poinformowana przez ginekologa o tym co roic w jakim wypadku, nawet gdyby nie była, wszystko jest na ulotce. Wystarczy TROCHE pomyśleć. Nie trzeba mieć inteligencji Einsteina aby dowiedzieć się jak działają takie tabletki i co w jakiej sytuacji należy robic, z czym ich nie można mieszać itp. A jeśli ktoś nie chce być w ciąży to chyba dosc powazny powod aby zadac sobie to troche trudu i przeczytać ulotkę. To zbyt ważna kwestia, aby ją lekceważyć.

---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ----------

Cytat:
Czy też tylko jesteś mocna w gadaniu, jaka to aborcja jest be i że jakoś to będzie? Umoralnianie, że nie wolno zabijać, że to nowe życie, sraju-baju, ale na tym interesowanie się tym nowym życiem zawsze się kończy.
Co do wypowiedzi ananusi - to nie ona jest odpowiedzialna za stworzenie tego dziecka i nie ona ma obowiazek na nie łożyć czy wychowywac, takze w tym wypadku Twoja odpowiedz dzikun jak dla mnie nie ma sensu.
Jasne, że nikt nie bedzie zajmowal sie wszystkimi dziecmi ktore powstaly przez wpadke, bo od tego sa matli tych dzieci, albo aby myslec i ich nie stwarzac albo aby je wychowywac i na nie łożyć.
Stary 2011-05-28, 16:12   #232
NiebieskaInezka
BAN stały

Cytat:
Tylko wyobraź sobie, że osoba, która pozbywa się płodu, który wykazuje juz jakies czynnosci zyciowe, nie robi 'czegos' tylko i wyłącznie ze swoim ciałem, ale też odbiera zycie innej istocie. I taka jest prawda, czy tego chcesz czy nie, po ok. 10-12 tygodniach to juz nie jest tylko zlepek komórek, ale płód, który wykazuje jakies czynnosci zyciowe.
ja mysle akurat o mlodszym plodzie, ale jesli nawet ty piszesz o starszym to CO TOBIE DO TEGO? chcesz- rodz, nawet kilkanascioro. ciekawe jaki masz wklad w pomoc ludzkosci poza tym, ze tylko klepiesz tego typu formulki na forum.
Ps.A 10 tygodniowy plod niestety bez ciala matki na niewiele sie zda. Ot taki z tego czlowiek.
Stary 2011-05-28, 16:13   #233
anuanusia
Zadomowienie

Cytat:
Tak ciężko u Ciebie z czytaniem?
NIE USUWAĆ A ODDAĆ.

Edytowane przez anuanusia
Czas edycji: 2011-05-28 o 16:15
Stary 2011-05-28, 16:15   #234
NiebieskaInezka
BAN stały

Cytat:
dokladnie. ale ego juz rosnie, ze staneli w obronie "zycia"

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ----------

Cytat:
NIE USUWAĆ A ODDAĆ.
ja widze ze ona nie ma z tym problemu. skoro nalegasz zeby je "oddac" to moze oddac je Tobie?
Stary 2011-05-28, 16:16   #235
anuanusia
Zadomowienie

Cytat:
ja mysle akurat o mlodszym plodzie, ale jesli nawet ty piszesz o starszym to CO TOBIE DO TEGO? chcesz- rodz, nawet kilkanascioro. ciekawe jaki masz wklad w pomoc ludzkosci poza tym, ze tylko klepiesz tego typu formulki na forum.
Ps.A 10 tygodniowy plod niestety bez ciala matki na niewiele sie zda. Ot taki z tego czlowiek.
dziecko z powietrza nie powstało
Stary 2011-05-28, 16:19   #236
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:

No popatrz, jakie to wszystko proste, urodzić, oddać, zaraz pewnie dziecko weźmie kochająca, zamożna rodzina i zapewni mu życie jak w Madrycie, no nie?

Widać, że życia nie znasz.

Cytat:
Każdy dorosły człowiek wie jakie są konsekwencje współżycia, jeśli ktoś nie chce mieć dzieci powinien dołożyć wszelkich starań, aby w ciążę w żadnym wypadku nie zajść, dlatego denerwują mnie głosy zwolenników aborcji, którzy winę za ciązę zwalają na państwo, które nie pozwala legalnie pozbyć się dziecka. Wina jest po stronie osoby, która doprowadziła do tego aby zajść w ciąże, taka jest prawda i to ta osoba powinna teraz ponieść konsekwencje swoich czynów, jesli chce usunac niech sie meczy i wyjeżdża do innego kraju, a nie ma pretensje do całego swiata, że tu nie mozna pozbyc sie konsekwencji.
Czyli to dziecko ma być tak jakby karą za wpadkę? No super, zapewne chcialabys się wychowywac w rodzinie, w której Twoja matka Ciebie nie chciała i codziennie Ci o tym przypomina, że jakby mogła, to by Cię wyskrobała?
A zresztą co to Cię obchodzi, czy jakaś pani X urodzi dziecko, czy usunie ciąże? Dlaczego tak bardzo chcesz z buciorami w czyjeś życie wejść?

Cytat:
nie da sie zabic czegos co jeszcze samo nie zyje i nie funkcjonuje. znowu to samo

Wgl to mnie denerwuje tylko jeden fakt- jak sa ludzie ktorzy chca miec po nawet kilkoro dzieci, to niech maja i mi nic do tego. ani ja, ani mysle wiekszosc ludnosci im sie do tego nie wtraci i kobiecie na sile jajowodow nie podwiaze. a jak juz np ja bym chciala ciaze usunac to sie tabuny ludzi zbiora zeby tylko sie powtracac w nie swoje sprawy i tym sposobem udowodnic samemu sobie, ze jacy to my jestesmy oddani slowu Bozemu A ja powiem, zeby sobie co poniektorzy wlasnej, zamiast cudzej du*y pilnowali i zajeli sie bardziej roznymi akcjami charytatywnymi, ktore sluza pomocy osobom, co do ktorych watpliwosci juz nie ma, ze sa istotami zyjacymi.
Zgadzam się, to samo mnie irytuje niezmiernie.

Cytat:
Dokładnie.
Ja jeszcze rozumiem, kiedy przeciwko aborcji jest osoba, która faktycznie działa całym sercem na rzecz tych juz urodzonych dzieci. Ale kiedy takie wywody snują osoby siedzące w ciepłym domku, gdzie lodówka pełna i z obowiązków tylko nauka, to słabo mi się robi. Taka metoda na poprawę humoru, ah, jaka to szlachetna jestem, w necie przeciwko aborcji protestuję...
Stary 2011-05-28, 16:19   #237
anuanusia
Zadomowienie

Cytat:
ja widze ze ona nie ma z tym problemu. skoro nalegasz zeby je "oddac" to moze oddac je Tobie?
nie bo to nie ja je spłodziłam
A może kogoś innego powinni tak uśmiercić....
Stary 2011-05-28, 16:20   #238
vatis
Raczkowanie

GG do vatis

Dla mnie aborcja jest zła, ludzie, którzy ją robią są źli, którzy się na nią decydują też. Nie ma w tym nic dobrego. Zrobienie tego dla własnego BARDZO WĄTPLIWEGO komfortu psychicznego... Jestem w szoku, że kobiety potrafią zrobić coś takiego albo do tego namawiać. Prawdziwa kobieta nie byłaby w stanie tego zrobić, kobieta jest istotą, która niesie życie i nie mam na myśli tylko rodzenia dzieci, to my jesteśmy tą płcią z bardziej rozwiniętą strefą uczuciową i rozwiniętym wszystkim. Jeśli jesteś katoliczką to nie rób tego za żadną cenę (mówię jeśli jesteś katoliczką bo wiem jak ukształtowane sumienie mają katolicy i, że wtedy będziesz żałować do końca życia). Dla mnie jakby nie było to przestępstwo i nie wiadomo co jeszcze. Każda decyzja nas kształtuję i decyduje o tym jakimi będziemy ludźmi i kim jesteśmy. Niewątpliwie ta Twoja decyzja może być najpoważniejsza i najtragiczniejsza w Twoim życiu, bo przepraszam, ale nie wierzę, że początkowe ogromne trudności, niewygoda itd będą miały wpływ na to, żebyś nie mogła być wreszcie bardzo szczęśliwa, a aborcja raczej Ci to uniemożliwi, może nawet do końca życia, ja wiem, że zmarnowałabym sobie taką decyzją całe życie. Moja rodzina namawiała moją mamę, żeby w ciąży ze mną podjęła się aborcji bo miała tragiczną sytuację, ale nie zrobiła tego i powiedziała, że jestem taką osobą, że zostało jej to po prostu wynagrodzone i ma spokojne sumienie do dziś i jest szczęśliwa. To chyba tyle ode mnie. Nie narzucam decyzji, ale moim obowiązkiem katoliczki było pokazanie tego od tej strony, zamiast przejść obojętnie i patrzeć jak większość sugeruję aborcję (mówmy otwarcie, to, że nie mówicie wprost nic nie znaczy). A no i możecie mnie zlinczować.

Tobie, życzę szczęścia i podjęcia słusznej decyzji.
Remember us and all we used to be

Próbuję się zmieniać ))
vatis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-28, 16:20   #239
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Cytat:
Forum jest od tego aby wyrazic swoje zdanie i własnie je wyrażam, nie uwazam, aby było w tym cos złego, ty tez klepiesz formulki na forum o tym jaka tu powinna byc legalna aborcja itp. i co, zrobisz cos z tym?
Oczywiscie, ze nie zbawie ludzkosci, jednak uwazam, ze ludzie, którzy najpierw nie myślą co robią a nastepnie robia awantury bo chcą usuwac i maja oretensje do całego swiata, że tu aborcja jest nielegalna są po prostu nieodpowiedzialni. To co wcześniej nie wiedzieli, że jest nielegalna, że jak pójdą do łóżka i sie odpowiednio nie zabezpiecza to mogą zajsc w ciążę i nie będą mieli legalnej aborcji w tym kraju? Wiedzieli i zdawali sobie z tego sprawę, jakby na swiecie nie było antykoncepcji szeroko dostepnej i informacje o niej bylyby zatajane w księgach zakazanych, albo tabletki anty dawałyby 50% pewnosci a nie prawie 100 z czego 1% wynika z bledow w przyjmowaniu, to zrozumialabym glosy zwolennikow aborcji, w tym momencie nie rozumiem ich, jak ktos nie wie co robi i czym to grozi to niech dorośnie i sie dowie.
I oczywiscie ze to ich ciała ich sprawa, ale jak sobie ktos nie zdaje sprawy z tego co robi i jakie to ma skutki to wynika z jego wlasnego niemyslenia i niech nie jęczy, żeby ktos teraz mu sie legalnie tych konsekwencji pozbył.

PS Dziecko nie ma być KARĄ tylko KONSEKWENCJĄ. Jak jem tony słodyczy to to, ze bede gruba nie jest kara tylko konsekwencja z ktora powinnam sie liczyc i nie jęczec potem. Tak samo - jak uprawiam seks bez zabezpieczenia lub nie zdaje sobie sprawy z tego, ze np. dziurawiec i tabletki anty to złe połączenie, to konsekwencja mojego niemyslenia o konsekwencjach jest to, ze bede w ciazy. TAKIE JEST ŻYCIE. Pewne rzeczy powinno się robic mysląc o konsekwencjach. A jak ktos chce sobie żyć w utopii, gdzie mozna robic co sie chce a potem konsekwencji sie pozbywac to fajnie, ale nie musi teraz zwalać winy na to, że państwo w którym żyje jest takie złe i niedobre i ci na to nie pozwala, jak się nie podoba, ze tu aborcja jest nielegalna, zawsze sie mozna wyprowadzić gdzie indziej.

Edytowane przez whitechocolateraspberry
Czas edycji: 2011-05-28 o 16:25
whitechocolateraspberry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-28, 16:23   #240
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
dokladnie. ale ego juz rosnie, ze staneli w obronie "zycia"

O to, to. I tutaj zazwyczaj się kończy ta ślachetność

Cytat:
NIE USUWAĆ A ODDAĆ.
Nie, nie mam problemu z czytaniem.
A byłaś Ty kiedyś w bidulu? Wiesz jak tam jest?
Cytat:
nie bo to nie ja je spłodziłam
A może kogoś innego powinni tak uśmiercić....
A kogóż to?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości