|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#3091 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 586
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV
R z pro¶b± o ocenê, bo wcze¶niejsze jako¶ przesz³y bez echa
![]() ¦: jaglanka na wodzie (30g kaszy jaglanej, otrêby owsiane, dwie ³ychy twaro¿ku, miseczka truskawek) posypane p³atkami migda³owymi ok. 25 minut biegania dwie „serie” z Jillian „Banish fat...” na rozgrzewkê ok. 15 minut brzuch II¦: jab³ko pieczone+ 1/3 puszki tuñczyka wsw O: du¿y filet z dorsza gotowany+ broku³y, kalafior polane olejem z orzechów w³oskich P: 1/2 puszki makreli w sosie pomidorowym+ sa³ata, pomidor, rzodkiewki, szczypiorek, oliwki zielone K: omlet z jajka+ bia³ka posmarowany mas³em orzechowym i posypany p³atkami migda³owymi Mam te¿ kilka pytañ:
Poza tym chcia³am jeszcze napisaæ, ¿e ograniczy³am nabia³ na rzecz wiêkszej ilo¶ci ryb, miêsa i t³uszczów i bardzo fajnie siê z tym czujê ![]()
Kto siê boi, nie wiedz±c w³a¶ciwie czego, podwójnie siê boi. Edytowane przez beaufyf00l Czas edycji: 2011-05-28 o 11:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#3092 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 375
|
Cytat:
co do twoich pytaæ to wiem tyle, ¿e obwód talii naprawdê mo¿na zmniejszyæ regularnie krêc±c hula hoop. Mo¿e tutejsze specjalistki od æwiczeñ mnie wy¶miej±, ale znam to z autopsji ![]() ![]() Edytowane przez agnieszka16 Czas edycji: 2011-05-28 o 12:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3093 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A wêgle faktycznie ograniczy³am, bo troszeczkê eksperymentujê po zapoznaniu siê z twierdzeniami dr Lutz'a. Póki co wp³ywa to na mnie korzystnie ![]() ![]()
![]() |
#3094 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 83
|
Dziewczyny, proszê o pomoc
![]() Podam jad³ospis z wczoraj, jak mówiê, niezbyt dobry, ale nie chcê offtopowaæ do koñca. I owsianka: cztery ³y¿ki p³atków, serek wiejski, banan, ³y¿eczka mas³a orzechowego, dwie ³y¿eczki d¿emu niskos³odzonego truskawkowego; kawa z mlekiem i s³odzikiem banan II pier¶ z kurczaka w przyprawach sma¿ona na teflonie bez dodatkowego t³uszczu, dwie gar¶cie makaronu z m±ki razowej ekologicznej, pó³ opakowania warzyw na patelniê III grahamka: pó³ z serkiem ze szczypiorkiem, jajkiem na twardo i ogórkiem, pó³ z burgerem drobiowym podsma¿anym bez t³uszczu, odrobin± keczupu i pomidorem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3095 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 375
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3096 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na redukcji jestem ju¿ który¶ raz i trochê "nauczy³am siê" ju¿ swojego organizmu, dlatego posz³am teraz bardziej w stronê t³uszczu (olej, mas³o orzechowe, migda³y s± naprawdê w s³usznych ilo¶ciach) ni¿ wêgli. No, ale fakt faktem, ¿e zosta³o mi do celu ju¿ tylko jakie¶ 3kg, tak¿e i tak zaczynam wychodziæ z diety ![]() Dziêki jeszcze raz za rady!
![]() |
#3097 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 773
|
Cytat:
w Ciebie w jadle praktycznie tego t³uszczu nie ma wiêc nei wiem sk±d organizm ma czerpaæ energiê? krzywdê sobie takim ¿ywieniem zrobisz. Wrzucê ój ja³ospis wg zaleceñ Lutza dla porównania na dzi¶: I¶: omlet z 3 jaj na sporej ³y¿ce mas³a, serek wiejski wymieszany z ³ych± mas³a orzechowego, dosypanymi orzechami i ³y¿eczk± miodu + cynamon II¶: spory kawa³ek prawdziwej kie³baski sma¿ony na smalcu + sproy kawa³ek sera wolno dojrzewaj±cego ( 100% natural), 3 pomidorki koktajlowe,trochê cebulki do kie³baski trening obwodowy O: kawa³ karkówki + kromka ¿ytniego na zakwasie + oliwa z oliwek + sa³ata z cytryn± miseczka truskawek K: ³oso¶ z alaski + oliwa z oliwek
æwiczê ![]() zdrowo siê od¿ywiam ![]() dbam o siebie i swoich bliskich ![]() ZJEDZ TÊ ¯ABÊ ! ![]() Edytowane przez polny mak Czas edycji: 2011-05-28 o 13:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3098 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A u mnie jest taka sprawa, ¿e nie chcê z diety niskokalorycznej zrobiæ od razu mega przeskoku. Jak ju¿ napisa³am wychodzê z tego i mam zamiar póki co pój¶æ w kierunku dr Lutz'a. A Twoje jad³o mega! Jak siê na nim czujesz? Widzia³am Twoje wcze¶niejsze jad³ospisy, które swoj± drog± tak¿e by³y jak najbardziej w porz±dku. Poczu³a¶ jak±¶ zmianê? Bo z tego co by³o napisane w ksi±¿ce, na pocz±tku mog± byæ ró¿ne odczucia?
![]() |
#3099 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 799
|
Cytat:
Odchudza³am siê po tym, niestety nieumiejêtnie i wiêcej szkody sobie wyrz±dzi³am, ci±g³e jo-jo i rozregulowany metabolizm. Teraz czujê ¿e wszystko wroci³o do normy, czujê siê dobrze i my¶lê ¿e mogê zdrowo schudn±æ, zreszt± ju¿ trochê mi siê uda³o. Oczywi¶cie æwiczenia to dla mnie podstawa szczególnie ¿e moje kg to raczej t³uszcz nie miê¶nie, niestety za miesi±c siê broniê i brak mi czasu na d³ugie æwiczenia, tak wiêc tylko INSANITY a wiêkszy nacisk k³ade na dietê. W kazdym razie dziêkujê za zainteresowanie problemem ![]() Poza tym ciesze siê ¿e siê zaznajomi³am z tym w±tkiem, jest bardzo ciekawy, po prostu kopalnia wiedzy i inspiracji pozdrawiam.
![]() |
#3100 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() co do wêgli to prawd± w ich przypadku jest, ¿e apetyt ro¶nei w miarê jedzenia- po posi³ku t³uszczowo-bia³kowym w ogóle nei chce mi siê dalej je¶æ, po wêgle-bia³ko nadal czu³am g³ód, choæ porcje zawsze jadam s³uszne... tak wiêc co do tego nie ma w±tpliwo¶ci-wêgle nakrêcaj± apetyt (przynajmniej u mnei tak to dzia³a³o-badania Lutza mówi±ce o b³êdno¶ci teorii "wêgli z³o¿onych" trawionych i tak do cukrów prostych u mnie sprawdzaj± siê w 100%) co do apetytu na wêgle to wcale go nie mam- t³uszcz i bia³ko naprawdê syci.. ok, cieszê siê, ¿e wszystko wiesz, bo wystraszy³am siê, ¿e u Ciebie tak na sta³e ten brak t³uszczów zwierzêcych ![]() ![]() ps. dziêkujê za ocenê jad³a ![]()
![]() |
#3101 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Btw widzia³am, ¿e póki co chcesz siê redukowaæ. To ze wzglêdu na to przesz³a¶ na tê dietê, czy chcesz ju¿ j± wprowadziæ u siebie na d³u¿ej?
![]() |
#3102 |
Rozeznanie
|
priv piszê coby nie offtopowaæ ( Izu¶, nei gniewaj siê
![]() ![]()
#3103 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 191
|
Tak Was czytam, zastanawiaj±ca ta dieta Lutza - ja jednak wiem ¿e eliminacja wêgli nie sprzyja np mi je¶li chodzi o samopoczucie (kiedy¶ dukan) jestem z³o¶liwa i nic mi siê nie chce. Jednak te¿ zmniejszam wêgle i jem je tylko rano + je¶li wiem ¿e czeka mnie spory wysi³ek na drugie ¶niadanie, w pozosta³ych posi³kach rezygnujê
![]() polny maku z ciekawo¶ci informuj na bie¿±co jak siê na tym czujesz no i o efektach ![]() Dzisiejsze R 1. Owsianka, 40g, pó³ gruszki, ³y¿ka rodzynek, serek homo 180g, cynamon spontaniczne wyj¶cie na trening dlatego przed treningowy nie bardzo ![]() 1h æwiczeñ si³owych, 30 min bie¿ni, 40 min rower 2. nieca³e pó³ kurczaczka z ro¿na + surówka 3. serek wiejski 200g, gar¶æ migda³ów 4. pó³ makreli wêdzonej z jajkiem na twardo, pomidorem i ogórkiem Na jutro: 1. Placuszki owsiane 40g, jajko, usma¿one na mase³ku a na nie 100g serka wiejskiego wymieszanego z startym jab³kiem i cynamonem ![]() 2. tuñczyk w/s/w, pó³ szklanki makaronu pe³noziarnistego 1h si³owych, 1h rower 3. gotowana pier¶ z kurczaka, warzywa na parze 4. ³oso¶ norweski 100g , kilka pomidorków koktajlowych
#3104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3105 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 364
|
prosze kolejny raz o ocenê -najlepiej kogo¶ kto nie ma ed lub jest od tego wolny
![]() dzisiejszy, utrzymaniowy ( waga stabilna i schowana do nie wiem kiedy, nie odczuwam ju¿ potrzeby wazenia siê z samej siebie): 1.¶niadanie z przyjació³k±, upacka³ysmy sie troszeczke, szczególnie ona, ale by³o pysznie :P dwa nale¶niki pe³noziarniste, trochê domowego serka waniliowego, caly banan, oko³o ³yzki masla orzechow,2 brzoswinie z puszki, szklanka soku wyciskanego z pomranczy (bowiem to najlepszy lek na lekkiego kaca ![]() 2(tutaj najedzona by³am, ale po prostu nasz³a mnie ochota..). gruba kromka chleba orkiszowego z mas³em,wêdzon± szynk±, rzodkiewk± i szczypiorkiem 3.placki ziemniaczano-cukiniowe smazone w g³êbokim oleju, polane ¶mietan± 12, przyprawami szczypiorkiem i koprem ![]() 4.kilka ³y¿ek jogurtu truskawkowego koziego(próbowa³am), kawalek arbuzaaa, truskawkiii, dwie pralinki czekoladowe i jakie¶ 3(? nie pamiêtam bo siê uczy³am ![]() 5.pewnie beda kanapki z orkiszowca ofc z maslem, zdrowymi (no.. nie przesadzajmy;P) szynkami i warzywami, nie niemieckimi ![]() ![]() ![]()
#3106 |
BAN sta³y
|
Santos wiesz ¿e ja lubiê siê zag³êbiaæ w poszukiwaniu ró¿nych faktów
![]() Czyta³em w ksi±¿ce Pavela Tsatsouline ¿e ¿o³nierze siaki¶ tam si³ specjalnych byli poddani ciê¿kim specyficznym treningom i mimo ¿e ich dieta by³a uboga i w kalorie i w bia³ko poprawili masê i si³ê. Ile w tym prawdy i wogóle nie wiadomo ale jest to interesuj±ce, tak samo jak na pocz±tku XX wieku ró¿ni antropolodzy badaj±cy prymitywne ludy (gdzie dotar³a ju¿ cywilizacja i by³a ona ¿ywiona jak "cywilizacja") zanotowali oty³o¶æ i niedo¿ywienie u tych samych osobników(?) Czy jest to mo¿liwe czy nie na razie nie nie bede siê konkretnie wypowiada³ ale temat jest otwarty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3107 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 195
|
nie rozumiem, czemu postawiles znak zapytania.
otylosc niezmiernie czesto laczy sie z niedozywieniem, ale nie niedozywieniem bialkowo-kalorycznym, a raczej czysto bialkowym, lub rozumianym jako ciezkie niedobory poszczegolnych skladnikow odzywczych. w sumie nie wiem, czemu sie dziwisz
#3108 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 683
|
dziewczynki ju¿ dawno tutaj siê nie pokazywa³am, powolutku wychodzê z redukcji, jak to wygl±da?
1. placuszki owsiane (z 3 ³y¿ek platkow+jajo), polane serkiem wiejskim, na to pomarañcza i jab³ko 2. pestki s³onecznika, ³y¿ka mas³a orzechowego w biegu ![]() 3. 3 grillowane szasz³yki (z piersi±, boczkiem wêdzonym, cukini±, papryk±, pieczarkami i cebulk±), kawa³ek boczku podgrilowanego, sa³ata, potem lody waniliowe z polew± kokosowo-czekoladow± ![]() 4. 2 marchewki (nie jestem g³odna ![]() 5. nie wiem, mo¿e kawa³ek dorsza gotowanego i jakies warzywka ![]()
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~ Edytowane przez karateczka000 Czas edycji: 2011-05-28 o 18:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#3109 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
no wiêc tutaj, na tej diecie energiê czerpie siê z t³uszczy- na razie nei wiem jeszcze jak to wp³ynie na oko³o treningowe- ale organizm chcia³ ³y¿kê mas³a to j± dosta³- wychodzê z za³o¿enia, ¿e on wie lepiej ni¿ ja ![]() bêdê dawaæ znaæ na bie¿±co- sama jestem ciekawa co z tego bêdzie ![]() ps. Twoje jad³o bardzo smaczne- po si³owym koniecznie jakie¶ wêgle by uzupe³niæ glukozê bym doda³a ![]() ![]()
![]() |
#3110 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 191
|
Cytat:
ok bêdê Ciê obserwowaæ ![]() z t± gorzk± czeko mmm dawno nie jad³am! a wiesz co nie odmówiê sobie mam tak± 80 % kakao, zjem paseczek po rowerku ![]() dziêki ![]()
![]() |
#3111 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
Umkn±³ mi gdzie¶ ten fakt, po prostu pomin±³em a nowo przyswojone fakty czêsto wzbudzaj± we mnie zdziwienie, szczególnie jak s± na pierwszy rzut oka paradoksalne. Pó¼niej wszystko siê ³±czy w ca³o¶æ...tak to u mnie wygl±da. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3112 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do kcal restricted diet, to jest osobna historia, nie dla kazdego, nie zawsze ,nie wszedzie i lepiej jej tu nie promowac. Ale wiem wiem, edo duzo na temat kcal restricted diet i jej zbawiennym wplywie na.....dlugosc zycia itd hehe ---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3113 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 399
|
Witam
![]() Dajê mojeP, bo jestem z siebie dumna. Bowiem, nie liczy³am dzi¶ nic i nie czujê ju¿ takiej potrzeby ![]() ![]() ![]() ¦: jajecznica z jakich¶ 3 jaj wiejskich du¿ych na mase³ku ze szczypiorem i cebulk±, bu³ka otrêbuska na pó³ z mas³em, szynk±, ogórasem i szczypiorem, pó³ z samym mas³em ![]() ![]() II¶: bu³a mleczna na pó³: baardzo grubo z mas³em orzechowym crunchy, z mas³em i równie grubo z d¿emem papaja-marakuja (siê skoñczy³ ![]() Ob: pomidorowa z du¿± ilo¶ci± makaronu i miêso z tej¿e zupy. P: serek wiejski z truskawkami, bananem, cynamonem i p³atkami chocapic; du¿a kostka czekolady mlecznej (jak 3 normalne ![]() K: bu³ka sojowa (ta co zawsze- 100g) z mas³em, ryb± w sosie pomidorowym; z serkiem ¶mietankowym i pomidorem, szczypiorem i bazyli±; pó³ kalarepki. ![]() I jak? chyba jest ok? ![]() a teraz idê piec ciasto ![]() ![]()
#3114 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 168
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- No to lecimy z moim Peee ... ¦. bu³ka grahamka (90g) na pó³: obie po³ówki z mas³em i ryb±=filet sledziowy w pomidorach z papryka z puszki i (zuzylam mniej wiecej 1/2 puszki) + troche sa³aty i pomidora + herbata zielona II¦. a) gar¶c cheeriosów + gar¶c corn flexów ze szklank± mleka + sok 100% cappy pomarañczowy (330ml) b) batonik Kinder mleczna czekolada + Jab³ko O. chiñszczyzna (czyli ry¿ bia³y + miêso z piersi kurczaka + warzywka "mieszanka chinska" + pieczarki + fix do potraw chinskich <- i to wszystko robione chyba na margarynie ) P. 200g jogurtu jogobella brzoskwiniowa z ³yzka s³onecznika,2 ³y¿kami amarantusa i jakies 150g truskawek w to (wyszla pe³na micha) + kawalek jablko -> od siostry ![]() K. 2 d³ugie kromki chleba ciemnego na 4 : Dwie z mas³em,serem ¿ó³tym i pomidorem. Jedna z maslem, szynka drobiow± i pomidorem. A ostatnia z serkiem kanapkowym orzechowym ("Tartare Orzechowa Aleja" -taki pyszny mniam ![]() moze dzisiaj ktos rzuci okiem ?? ![]() ![]()
wzrost 167, waga - zbyt niska ![]() "Anoreksja nigdy nie bêdzie m± przyjació³k±, poniewa¿ nie zwyk³am wchodziæ w relacje z jednostkami chorobowymi (za bardzo zagra¿a memu ¿yciu). . . WALKA " Edytowane przez Agashia Czas edycji: 2011-05-28 o 20:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3115 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 778
|
eR;
I.2omlety biszkoptowe (2jaja+2bia³ka,,4³y¿ki m±ki orkiszowej kilka ³y¿eczek homo nat) jeden z papryk±,pieczarkami,cebul k± i szczypiorkiem oraz polêdwica sopock± drobiow±, drugi z cynamonem,kakao nat, i po³ow± jab³uszka pra¿onego; inka z mlekiem II.filet z indyka na oleju z pestek+ cebula marchew i pieczarki; mizeria z ca³ego ogórka,koperku i ³y¿eczki jogurtu; III.serek homo nat wymerdany z 3³ychami jogo nat kaw± i orzechami w³oskimi; IV.reszta ok.60g tuñczyka wsw,jajo,³y¿ka otr±b,papryka przyprawy ró¿niaste i na olej; gdzie¶ tam ze 3 inki z mlekiem, i kilka ³y¿ek lodów z pud³a ale znikoma ilo¶æ. i jak? celowo nie da³am wêgli do obiadu bo oleju du¿o a nie ³±czê wêgli z t³uszczem bo i tak nie mogê schudn±æ.
#3116 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#3117 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 621
|
U:
1¶niadanie: p³atki ¿ytnie na kawie rozpuszczalnej z mlekiem, miodem, pomarañcz±, rodzynkami, orzechami laskowymi i serkiem wiejskim 2¶niadanie: jajecznica z dwóch jaj z cebulk± i szczypiorkiem; dwie kromki razowca ze s³onecznikiem; z mas³em, serem ¿ó³tym, pomidorem i szczypiorkiem, z mas³em, wêdlin± z indyka i pomidorem 30min skakanki obiad: miska zupy jarzynowej podwieczorek: kromka razowca ze s³onecznikiem z mas³em orzechowym, ob³o¿ona po³ow± banana ![]() kolacja: du¿a bu³ka grahamka; pó³ z mas³em, twaro¿kiem kanapkowym, pomidorem i szczypiorkiem, pó³ z mas³em, serkiem w³oskim i d¿emem brzoskwiniowym
nie marnuj swego czasu, inaczej czas zmarnuje ciebie... Edytowane przez ifellinlovewithadeadboy Czas edycji: 2011-05-28 o 20:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#3118 | ||
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 620
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3119 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 892
|
Moje dzisiejsze U:
1. owsianka na wodzie z otrêbami, serkiem wiejskim, orzechami ziemnymi, p³atkami cini minis, lodami waniliowymi z polew± adwokatow± i cynamonem ![]() 2. 2 kromki chleba wieloziarnistego: ~z margaryn±, serem ¿ó³tym i papryk± ~z margaryn±, camembertem, ogórkiem zielonym i sol±; w miêdzyczasie wpad³o kilka pistacji; 3. 2 go³±bki odwiniête z kapusty (rewolucje ¿o³±dkowe..), spora ga³ka ziemniaków i kilka chochli domowego sosu pomidorowego ![]() podwiczorku nie by³o, bo piek³am karpatkê, wiêc wpad³ tylko podjadany krem do niej : ) 4. talerzyk sa³atki jarzynowej z majo, 2 kromki chleba wieloziarnistego z szynk± wo³ow±; 2 marchewki, 2 herbaty jab³kowe z dzik± ró¿±. rzuci kto¶ oczkiem? ![]()
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-05-28 o 21:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#3120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:22.