|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2701 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dla miłośników BIEGANIA :)
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2702 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Może przesadzam z tym zamartwianiem się nawierzchnią, ale tak jak pisałam, mam już 38 lat i miałam już kiedyś kłopoty z kolanem, a chcę jeszcze przez baaaardzo wiele lat jeździć rowerem- to moja ulubiona forma aktywności- stąd troska o stawy. Absolutnie nie szukam wymówki żeby leżeć na kanapie, o nie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2703 |
Raczkowanie
|
Ja biegam 3 x w tygodniu. W zależności od kondycji 4-7 km .
Ivoncja- witam rówieśnicę ![]()
![]() |
#2704 |
Raczkowanie
|
Witaj, rówieśnico!
![]()
Tu są drzwi do mojego świata. ------------------------------------------- http://www.endomondo.com/workouts/user/1455347 ------------------------------------------- Twardym trza być, a nie miętkim! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2705 |
Wtajemniczenie
|
Dla dziewczny z Dolnego Slaska
![]() http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,3...ym_Slasku.html Na samym dole macie rozpise terminow, kiedy i o ktorej godzinie start ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2706 |
Raczkowanie
|
ivoncja- zaczęlam biegać rok temu wiosną. Zimą maiłam przerwę bo stadion był zasypany. Na początku potrafiłam przebiec 1 okrążenie ( 400m) - porażka, ale się uparłam,że dam radę
![]() ![]() Na tym moim stadione są osoby w bardzo różnym wieku od nastolatków do 70-latków.Wszyscy biegają. i to mnie zmotywowało rok temu=skoro oni mogą to czemu ja niby nie? I can do it!
![]() |
#2707 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny! Muszę się pochwalić moim pierwszym drobnym sukcesem! 1,5 cm w obwodzie uda gdzieś mi się zgubiło!
![]() Wczoraj nie biegałam, bo była burza z piorunami, ale dziś nie odpuszczę. ![]() Annaoj, marzę o tym, żeby tak jak Ty robić 6 km bez przerwy, ale wierzę, że uda mi się ten cel osiągnąć, bo czytałam sporo historii ludzi, którzy jak ja zaczynali od zupełnego zera i "wagi ciężkiej", a teraz biegają w maratonach, więc myślę, że i mnie się uda- może nie maraton, ale bieg na 5 km, kiedyś... Potrzeba mi tylko czasu i samozaparcia. Na razie jestem pełna optymizmu. ![]()
Tu są drzwi do mojego świata. ------------------------------------------- http://www.endomondo.com/workouts/user/1455347 ------------------------------------------- Twardym trza być, a nie miętkim! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2708 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
projekt 'plaża 2011' ![]() 63-62-61-60-59-58-57-56 5km: 21.05: 35:37 tempo 7'07'' 01.06: 34:07 tempo 6'49'' 07.06: 31:36 tempo 6'19'' 14.06: 30:36 tempo 6'06'' |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2709 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Biegaj, przyspieszaj, zwiększaj dystans i się uda. Najważniejsze, że biegasz i chcesz! Trzymam kciuki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2710 |
Raczkowanie
|
Witam Was serdecznie,
próbowałam przebrnąć przez cały watek jednak bezskutecznie ![]() Zawsze byłam aktywna, ale nienawidziłam biegac, zebrałam sie ok 1,5 roku temu i zaczęłam biegac na bieżni, w terenie też sporadycznie sie zdarzało, ale nawet jak pobiegałam po aswalcie to miałam problemu z kolanami, poza tym tak jest cieplej w zimie i widze swoje rezultaty na wyswietlaczu co mnie motywuje. Biegałam na 2 bieżniach, których wyswietlacze jedyne co miało wspolnego to czas. wszystkie dane były w cały świat, Ostatnio kupili nowa, więc wreszcie miałam czas sprawdzić jak biegam, Wyszło, ze w ciagu 60min przebiegłam 8km (w tym ok 10min maszerowałam: 4min rozgrzewki, reszta to łyki wody) Jestem małym samoukiem, więc bardzo prosze o opinię czy powyższy wynik jest ok, Chciałabym dążyć do dystansu 10km/h, ale tak jak każdy mam lepsze i gorsze dni, Dodam, ze starma sie biegać po 2-3 razy w tygoniu, ale jest w tym duuuzo przerw. generalnie jakby sie to wszystko zebrało to biegam przez 3/4 roku. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2711 |
Raczkowanie
|
ivoncja- you can do it
![]() drea- jak jest pogoda to biegaj w terenie- jest trudniej ale przyjemniej. Nie wiem na czym to polega ale na bieżni zawsze łatwiej mi sie biegało niż potem na stadionie- chyba dlatego,że bieznia sie posuwa sama i przez to jakiś mniejszy opór jest czy coś. jak zimą biegałam na bieżni ok 30 minut to jak potem poszłam na stadion to ledwo 15 minut dałam radę
![]() |
#2712 |
Wtajemniczenie
|
Ja pochwalę się kolejnym osiągnięciem
![]() Wczoraj 9.7 km w 51 minut - tempo 5'15''. Najszybsze moje tempo w tym sezonie na dłuższym dystansie jak dotąd ![]()
![]() |
![]() |
#2713 |
Przyczajenie
|
Witam Wszystkich,
Jestem tu pierwszy raz i mam zamiar zacząć biegać (może w końcu coś z tego wyjdzie ;P). Ostatnio udało mi się schudnąć 13 kg, ale teraz waga stoi w miejscu więc trzeba coś z tym zrobić. Wybrałam bieganie bo jest to jeden z najtańszych i z tego co mi wiadomo najskuteczniejszych sportów. Widzę,że macie tu swoją "grupę wsparcia" ![]() Pozdrawiam!! i gratuluje wszystkim sukcesów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2714 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2715 |
Raczkowanie
|
Chwilowo jestem wyłączona z wszelkiej aktywności- dopadła mnie choroba- gorączka, leżenie w łóżku, weekend "w plecy" i tydzień zwolnienia...
![]() ![]() Annaoj, wierzę w siebie jak nigdy dotąd! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2716 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ja po 2 tygodniach z radością zauważyłam, że pupa nagle zaczęła zmieniać swoje miejsce i podnosi się do góry. Z racji na to, że natura obdarzyła mnie raczje hojnie w tamtych rejonach, zjawisko to bardzo mnie cieszy ![]() A spodnie też leżą i czekają ![]() I mam pytanie co do tych dłuższych wycieczek - długo się do nich przygotowywałaś? Ostatnio wpałam na pomysł, żeby w wakacje pojechać rowerem do mojej babci (ok. 30 km w jedną stronę) i wrócić tego samego dnia. I nie wiem czy to nie za dużo...
projekt 'plaża 2011' ![]() 63-62-61-60-59-58-57-56 5km: 21.05: 35:37 tempo 7'07'' 01.06: 34:07 tempo 6'49'' 07.06: 31:36 tempo 6'19'' 14.06: 30:36 tempo 6'06'' |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2717 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Co do hojności natury w pewnych rejonach, to widzę, że możemy sobie podać rączki ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2718 |
Zadomowienie
|
Uwielbiam biegać
![]() ![]() Mam tylko takie pytanie: czy jest tu ktoś, kto ma problemy z oddychaniem w czasie biegu? Tzn ja jestem alergikiem i jeśli mam długą przerwę w bieganiu to nawet jedno kółko jest strasznym wysiłkiem dla moich płuc. Nie wiem, jak sobie z tym radzić. Jak będę w poradni alergicznej to zapytam lekarza, co z tym zrobić, ale to dopiero za miesiąc, a biegać chciałabym znów zacząć już teraz. Strasznie to jest męczące, bo nawet jak biegam przez 15 minut, to potem przez ok godzinę nie potrafię normalnie oddychać, tylko tak "charczę" :/ Jest na to jakiś sposób? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2719 |
Zadomowienie
|
też jestem alergikiem (a teraz pyli wszystko to, na co jestem najmocniej uczulona) i jestem niemal pewna, że to co opisujesz, to nie objaw alergii, tylko przerwy w treningach i braku odpowiedniej wydolności. Ale oczywiście konsultacja nie zaszkodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2720 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2721 |
Zadomowienie
|
jeżeli nie możesz unikać przerw, to należy pamiętać, że treningi po niej muszą być lżejsze niż te przed przerwą - gdy nie trenujemy, wydolność spada - u amatorów jak my nawet bardzo szybko, więc nawet tydzień przerwy powoduje duży spadek możliwości. To nie kwestia "samo przejdzie" tylko "muszę znów zawalczyć o to, co utraciłam".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2722 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zawsze robiłam tak, że zaczynałam bieganie od 2 kółek, czyli na tyle, na ile pozwalały mi moje płuca. A później stopniowo dodawałam jedno lub dwa. I tak po każdej przerwie. W sumie inaczej nie umiem, bo bym się zajechała. Zauważyłam też, że łatwiej mi się biega, jeśli zrobię jedno kółko - kilka łyków wody - i znów kolejne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2723 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2724 |
Raczkowanie
|
Dołączę do Was dziewczyny bo ostatnio pokochałam biegać
![]() ![]() reverse - Pewnie niepotrzebnie pytam bo twoje objawy to faktycznie mogą być efektem niskiej wydolności fizycznej i jesteś pod kontrolą poradni alergologicznej ale czy wykluczono u ciebie astmę? Często u alergików, szczególnie tych, którzy zaczęli chorować w młodym wieku, później może rozwinąc się astma. A czynnikiem wywołującym napad astmy może być właśnie wysiłek fizyczny - tzw. astma wysiłkowa. Mam pytanie czy po takim biegu twój oddech jest świszczący?
![]() |
#2725 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2726 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2727 |
Raczkowanie
|
Parę metrów przed wejściem na bieżnię pomyślałam "a co tam, najwyżej nie dam rady..." i zamiast Cyber Kardio 1 włączyłam 2 (jak sądziłam- dla bardziej zaawansowanych czy też "mniej początkujących"
![]() ![]() Chciałabym leciutko podnieść sobie poprzeczkę, ale nadal bardzo potrzebuję takiego głosu w słuchawkach i rytmicznej muzyki. Chyba popracuję nad tymi plikami i poskracam np. o 15 sek. marsz wydłużając jednocześnie bieg... Czy może lepiej dorzucić 1-2 interwały wydłużając tym samym cały trening?
Tu są drzwi do mojego świata. ------------------------------------------- http://www.endomondo.com/workouts/user/1455347 ------------------------------------------- Twardym trza być, a nie miętkim! ![]() Edytowane przez ivoncja Czas edycji: 2011-05-25 o 22:50 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2728 |
Zadomowienie
|
lepiej dorzuć interwały. Jak całość przekroczy 40 minut, wydłużaj sesje biegowe skracając marszowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2729 |
Raczkowanie
|
Dzięki. Biorę się zatem za obróbkę pliku.
![]() P.S. Masz fajne fotki w sygnaturce. Zwłaszcza ta ostatnia z panem w kolejce mi się podoba. ![]()
Tu są drzwi do mojego świata. ------------------------------------------- http://www.endomondo.com/workouts/user/1455347 ------------------------------------------- Twardym trza być, a nie miętkim! ![]() Edytowane przez ivoncja Czas edycji: 2011-05-26 o 12:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2730 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny a zdarzają się wam kontuzje?
Biegam od 3 miesięcy, dystans ok 9 km pokonuję w 1,5 godziny (w tym czasie mieści się też 15 min rozgrzewka - szybki marsz), więc to moje bieganie to raczej truchcik, ale nie martwię się tym bo każdy ukończony bieg to kolejna wygrana z samą sobą - jestem typem, który na lekcjach wf obijał się na maksa. Ale bieganie POKOCHAŁAM! Niestety, od tygodnia mam problem - opuchnięcie pod kostką po zewnętrznej stronie stopy, które czasami promieniuje na łydkę (szczególnie po wysiłku, jak wczoraj, gdy mimo dolegliwości postanowiłam jednak pobiegać). Czy możliwe, że mam złe buty? Nie są typowo dla biegaczy, kupiłam je w Lidlu za 79 zł (Kappa) i byłam megaszczęśliwa, bo są naprawdę wygodne. Teraz mam wątpliwości, bo naczytałam się o tych specjalistycznych butach za które trzeba zapłacić min 300 zł. I jeszcze ta kostka. Jestem pewna, ze nie skręciłam jej - pewnie nie dałabym rady chodzić. Nie mam pojęcia jak to się stało. Po prostu tydzień temu po bieganiu delikatnie spuchła i tak się utrzymuje od ponad tygodnia. Nie chcę rezygnowac z biegania, ale wczoraj, mimo gorących chęci, nie dałam rady - pojawił się ból :-( Wiem, że jeśli przestanę na jakiś czas biegać, to znów będę musiała zaczynać od podstaw (marszobiegi) a tak się już cieszyłam, ze pokonuję bez przerw dłuższy dystans.... Poradźcie coś. I w sprawie kostki i w sprawie butów... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:28.