|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#3181 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 892
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV
Cytat:
ciekawi mnie twoja filozofia ![]() wiem, ¿e tak mo¿e byæ i w moim przypadku, ale jak temu zaradziæ? wiem, ¿e najprawdopodobniej padnie odpowied¼ 'stopniowo zwiêkszaæ' - ale jak to zrobiæ - oto jest pytanie . Po diecie stopniowo zwiêksza³am w sposób, który opisa³am - licz±c kalorie co do jednej i zwiêkszaj±c o 100 kcal co 2 tygodnie. Nie chcê tego potwarzaæ, nie chcê znowu zag³êbiaæ siê w liczenie kcal, mam ciekawsze zajêcia. I proszê, nie namawiaj mnie do zwiêkszania liczby bia³ka kosztem wêgli. Widzisz, ile ich jem. Mogê staraæ siê dodawaæ bia³ko, ale nie chcê nic odejmowaæ. Pisa³am ju¿, ¿e mój organizm nie lubi zbyt ma³ej ilo¶ci wêgli w diecie .
|
|
#3182 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 676
|
Cytat:
Iza, wybacz.Zaraz Ci pode¶lê nr gg.
|
|
#3183 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 024
|
Cytat:
Ale pewnie nie jesz ich codziennie, a je¶li chudniesz - to super.
|
|
#3184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do dodawania bialka bym cie nie namawiala, bo to bez sensu w twoim przypadku. Zwieksz moze tluszcze jesli juz masz zwiekszac jakis skladnik. Poza tym ja bym w ogole ILOSCI wegli nie zmniejszala, kedynie zmienila ich typ na wiecej zlozonych i o wiekszej roznorodnosci.
|
|
|
#3185 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 892
|
Cytat:
![]() ok, muszê siê postaraæ z tymi z³o¿onymi wêglami. Poszukam chleba lepszej jako¶ci (ni¿ ten mieszany, o którym pisa³am). Ziemniaki to wêgle z³o¿one? Tak mi siê wydaje, bo skrobia nale¿y do grupy polisacharydów. Moim jedynym ¼ród³em wêgli prostych jest m±ka pszenna (zawarta w pieczywie mieszanym, karpatce, któr± w³a¶cie zjad³am ) oraz owocach i pysznych dodatkach do owsianek ;-). Ale dzi¶ stwierdzi³am, ¿e zacznê dawaæ wiêcej owsianych, a mniej dodatków, a na takie typu lody czy baton bêdê pozwalaæ sobie rzadziej natomiast zakupiê wiêcej bakalii. Wiem, ¿e powinnam zwiêkszyæ t³uszcze - podniesie to i kaloryczno¶æ, i mo¿e pomo¿e w odzyskaniu @. Tylko co mogê dodaæ? Lubiê miêso drobiowe, a ¿eby nie by³o ca³kiem chude, to do dañ mieszanych (typu ratatouille z ry¿em) dodajê udko, a pier¶ jak jem, to panierujê i sma¿ê. Ostatnio jad³am kotlety wieprzowe i postaram siê czê¶ciej wybieraæ wieprzowinê. Go³±bki te¿ mam z miêsa wieprzowo-drobiowego . Twaróg jem pó³t³usty, mleko 2% bo smakuje mi tak, to raz, a dwa - wszyscy u mnie w domu tak jedz±, a po prostu nie staæ nas, ¿ebym sobie kupowa³a osobno twarogi i mleko . Wracaj±c jeszcze do wêgli - co masz na my¶li mówi±c o wiêkszej ró¿norodno¶ci? Tak jak by³o z pieczywem - ¿eby w ci±gu dnia nie je¶æ ci±gle np. wieloziarnistego tylko na przemian z razowym/graham etc.? ; ) Ale czy zwiêkszaj±c t³uszcze rozkrêcê matabolizm? Czy po prostu staraæ siê stopniowo co¶ dodawaæ? Chocia¿ ciê¿ko mi stwierdziæ co znaczy 'stopniowo', bo raz mam ochotê na 4 posi³ki, drugiego dnia na 5, a potem znowu na 4. I jak tu stopniowo to robiæ?
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-05-29 o 17:44 |
|
|
|
|
#3186 |
|
Zakorzenienie
|
morphine - odezwij sie na gg to ci skomentuje post zeby nie OTowac.
|
|
#3187 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 191
|
Witam
![]() Wklejam dzisiejsz± R: 1. Placuszki owsiane 40g, jajko, usma¿one na mase³ku a na nie 100g serka wiejskiego wymieszanego z startym jab³kiem i cynamonem ![]() 2. tuñczyk w/s/w, pó³ szklanki makaronu pe³noziarnistego 1h si³owych, 20 min bie¿ni, 40 min rower 2 kostki gorzkiej czeko 85% lindt ![]() 3. gotowana pier¶ z kurczaka, warzywa na parze 4. ³oso¶ norweski 100g , kilka pomidorków koktajlowych Jutrzejsza: 1. Owsianka 40g, 2 gar¶cie borówek, pó³ jab³ka, cynamon, serek homo 180g 2. Bu³ka wieloziarnista na pó³ jedna z mas³em, kilkoma plastrami polêdwicy drobiowej, ogórkiem druga z mas³em orzechowym - nie jad³am jeszcze tak chce spróbowaæ ![]() 3. Wie¶niak 200g z ³y¿k± nerkowców 4/5 Filet z kurczaka usmazony na oliwie, jajko, pomidor, kilka oliwek zielonych 1h spinning, 30 min bie¿nia 6. bêdzie bardzo pó¼no wiêc tylko Tuñczyk w/s/w 100g chyba czas po jutrzejszych æwiczeniach trochê odpocz±æ... 6 dni æwiczeñ pod rz±d to chyba dla mnie za du¿o...
|
#3188 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 721
|
Cytat:
|
|
|
#3189 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 44
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3190 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 986
|
Cytat:
|
|
|
#3191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3192 |
|
Zakorzenienie
|
Santos, dziêki
ten proszek to ¿aden syf - ³upina babki jajowatej z lnem mielonym generalnie ³upinê zawszê pijê rano, przed ¶niadaniem, ale tym razem nie zd±¿y³am i wrzuci³am j± do owsianki. No obiad by³ - kotlet w grahamce z warzywami wiem, ¿e nietypowo, ale T¯ marudzi³ o 'zdrowego cheeseburgera', wiêc ten ser to naprawdê okazjonalna sprawa a co do kolacji - ostatnio w ogóle ¼le ¶piê, ale to raczej z innych powodów, nie zauwa¿y³am, ¿eby takie zestawienie mia³o na to wp³yw dziêkujê za ocenê
|
|
#3193 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 191
|
Cytat:
![]() Kilka razy tak rekreacyjnie policzy³am sobie kalorie ile jem, ¿eby mieæ obraz - wychodzi³o tak w przedziale 1500 - 1600.Jak schud³am 4 kilo tak waga teraz siê ¿e tak powiem utrzymuje, lekkie wahania tylko i nie chudnê na tym wiêc nie wiem czemu tak skoro tyle æwiczê, zaczynam byæ zmêczona t± eRk±... Wêgle jem tylko ju¿ tylko w 2 pierwszych posi³kach. Serio za ma³o jedzenia? mo¿na przez to nie chudn±æ?
|
|
#3194 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 721
|
Cytat:
|
|
|
#3195 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 373
|
wklejam mój dzisiejszy chorobowo-naukowy jad³ospis U (ma³o dzi¶ ruchu, i ma³o apetytu z rana, za to du¿o zakuwania i stresu). bêdê bardzo wdziêczna za ocenê.
-¶niadanie: zwyk³a owsianka na szklance mleka 2%- 4 ³y¿ki p³atków, ³y¿ka otrêbów, szczypta soli i ³y¿eczka miodu -drugie ¶niadanie: zapiekana kanapka na kawa³ku ciemnej ciabaty, z grillowanym kurczakiem, mango, sa³at±, awokado, ¿ó³t± papryk±, suszonym pomidorem, orzechami pini. ¶wie¿o wyciskany sok z pomarañczy i grapefruita -obiad: pe³noziarniste tagliatelle z broku³ami i ³ososiem. sa³atka ze ¶wie¿ego szpinaku, pomidora malinowego, zielonych szparagów, czarnych oliwek i odrobiny twaro¿ku koziego godzina spaceru po lesie -podwieczorek (przy nauce)- fili¿anka naturalnego kakao z mlekiem i miodem, du¿a gar¶æ migda³ów, du¿a gar¶æ pistacji. -kolacja (nauka): omlet ¿ytni ( z dwoch jaj) z twaro¿kiem ekologicznym zmiksowanym z malinami, truskawkami i wanili± i z gar¶ci± pokruszonych nerkowców w ci±gu dnia 2 l wody, du¿o herbaty zielonej i czarnej z sokiem malinowym lub z cytryn± Edytowane przez agnieszka16 Czas edycji: 2011-05-29 o 19:14 |
|
|
|
#3196 |
|
Raczkowanie
|
R
¶niadanie: pó³tora ciemnego chleba z drobiow± szynk±, pomidorem, sa³at± i rzodkiewk± + kiwi i zielona herbata . drugie ¶niadanie: 5 pieczywek tych z wasa i jab³ko obiad: ry¿ z kawa³kami piersi z kurczaka i czerwon± fasol± podwieczorek: garstka p³atek pszenno ry¿owych z owocami egzotycznymi (takie z biedronki, wlasnie mam pytanie czy mogê je w ogóle jej¶æ?) z jogurtem naturalnym. po¼niej zjad³am dwie ¶rednie marchewki i rzodkiewke i 2 kostki gorzkiej czekolady. kolacja: bêdzie wêdzona makrela i 2 pieczywka z wazy. Wydaje mi siê ¿e jem troche za du¿o s³odkiego... Proszê o ocenê ![]() Dzisiaj jeszcze zaraz dok³adam do tego 15 min na rowerze i 30 min 2 level 'schudnij w 30 dni z Jiilian Michaels"
|
#3197 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 620
|
Cytat:
takie troszkê kwaskowate. Wgl swiezych pomidorow nie lubie, tylko suszone, a zupe pomidorow± kocham tak jak sos hahah, jakies aluzje co do milki? XD szczerze, to jakos nie przepadam, taka strasznie slodka, chociaz maja kilka naprawdê dobrych ![]() a sorki, to FRUTILLA a nie fruitella ;D http://www.lod-kot.pl/files/frutilla-24szt.-koral.jpeg sama robilam tzn z mama ![]() P na dzisiaj I 2 kanapki na cieplo z mozzarella, wêdlin±, ogorkiem i salat± + koktajl truskawkowy z kawalkami cytryny posypany muesliII twaróg z truskawkami i suszonymi owocami + pasek czekolady tiramisu ![]() III kopytka jakeis 250 g, bo bylo opakowanie 0.5kg na mnie i brata do tego salatka [pekinka, ogorek konserwowy, zielony groszek, kukurydza, jogurt naturalny, musztarda]IV smakija tiramisu [wiem, paskudztwo chemiczne , ale dawniej mi smakowalo wiec chcialam znow zjesc i skonczylo sie na tym, ze bylo mi niedobrze ![]() V zaraz bed± pancakes albo grahamka na 3 - z Bieluchem, wedlina, ¿ó³tym serem. ![]() dzisiaj chyba takie lekkie P, prawda?
|
|
|
|
|
#3198 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 373
|
Cytat:
Edytowane przez agnieszka16 Czas edycji: 2011-05-29 o 19:42 |
|
|
|
|
#3199 |
|
Zadomowienie
|
Uuu.
1¶n - micha - actvia ma³a naturalna, 3 ³y¿ki kaszki lniano-owsianej, du¿a gar¶æ suszonych ¶liwek, ¿urawiny, orzechów laskowych, w³oskich, migda³ów, ¶wie¿ych truskawek. 2¶n - dwie babeczki z truskawkami i mini kawa³ek sernika. 3¶n - jajko na twardo z groszkiem ma¼niête majonezem. 2 h szybkiego roweru po lesie obiad - 1 burger z indyka z grilla, kawa³ek kie³baski z fileta, trochê sa³atki greckiej. kolacja - du¿y filet z kurczaka, grillowana cukinia, sa³atka - pekinka, kukurydza, papryka, sos vinaigrette.
|
#3200 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- Cytat:
|
|
|
#3201 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jajko bez kromy chleba, bo mia³am ochotê tylko na ma³± przek±skê a te babeczki to w ogóle wysz³y jako dodatek. Dziêki. ![]() ---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
|
|
#3202 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 800
|
U
I. Placki owsiane z jogurtem i rodzynkami/mas³em orzechowym/niskos³odzonym d¿emem; kawa z mlekiem sojowym. du¿y kawa³ek arbuza II. Pier¶ z kurczaka sma¿ona na oleju rzepakowym z papryk±, marchewk±, cukini±, fasolk± szparagow±, porem, kalarepk± i sezamem. III. Gruszka, pasek czekolady z orzechami IV. Grahamka na pó³, obie czê¶ci z mas³em i: z twaro¿kiem, wêdzonym ³ososiem i pomidorem/z twarogiem i pomidorem. i jak? |
|
|
|
#3203 | |
|
Rozeznanie
|
No to ocenimy...
![]() Cytat:
![]() Ale w sumie to u mnie trochê podobnie dzi¶ wysz³o, wiêc lekka hipokryzja z mojej strony. Wybacz mi. ![]() Utrzymanie: 1. Owsianka (5 ³y¿ek p³atków) na mleku (szklanka 3,2%) z miseczk± truskawek, gar¶ci± orzechów w³oskich i startymi dwoma kostkami gorzkiej czekolady ![]() tutaj: ciê¿ka praca - czyt. zbieranie truskawek + oczywi¶cie podjadanie- jaki¶ 1kg? mo¿e wiêcej 2. Makaron penne pe³noziarnisty z zielon± soczewic±, pomidorem, cebulk± (sma¿one na ma¶le) - solidna porcja (mia³a byæ zupa marchewkowo-soczewicowa wg. santos, ale niestety brak czasu mi na to nie pozwoli³, wiêc nastêpnym razem siê za to zabiorê )3. 2 kawa³ki pe³noziarnistego ciasta z truskawkami; kawa zbo¿owa z mlekiem 3,2% 4. Omlet z dwóch jaj i otr±b pszennych z 3 plastrami wêdliny z kurczaka, pomidorem i szczypiorkiem Proszê o ocenkê.
It matters not how strait the gate, How charged with punishments the scroll, I am the master of my fate: I am the captain of my soul. ![]() Edytowane przez Bloody_ Czas edycji: 2011-05-29 o 21:50 |
|
|
|
|
#3204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3205 |
|
Rozeznanie
|
|
#3206 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
czesæ
móg³by kto¶ oceniæ mój dzisiejszy jad³ospis? ![]() U: ¶niadanie: owsianka (na wodzie, 4 ³y¿ki) z otrêbami, nektarynk± i twarogiem; kilka truskawek; kawa³ek wêdzonego ³ososia, 2 kromki wasy z ogórkiem i sa³at±, ga³±zka selera naciowego; zielona herbata; banan, 2 nektarynki; szklanka soku pomidorowego z hortexu; obiad: porcja pieczonego indyka, ziemniaki, 2 rodzaje surówek; podwójne espresso kolacja: pó³ kostki twarogu z otrêbami i cynamonem, jab³ko, pomarañcza; kubek ciemnego kakao; jogurt naturalny z ³y¿k± miodu. |
|
|
|
#3207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziêki jeszcze raz
|
|
|
#3208 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 359
|
hej
![]() napisze moje wczorajsze P Sn. - owsianka (4 lyzki platkow owsianych, jogurt naturalny 180 g, wkrojony banan i lyzka otrebow zytnich), herbata. 2sn. - 2 kromki chleba slonecznikowego (60 g) z lyzeczka masla orzechowego. Ob. - surowka w pomidora i salaty lodowej z lyzeczka oliwy z oliwek, gotowana piers z kurczaka (130g), pol woreczka kaszy gryczanej. Podw. - kefir 250g, 2 kostki gorzkiej czekolady 90 %. Kol. - 3 kromki chleba slonecznikowego (95g) z maslem, 2 plasterki szynki drobiowej, duzy plaster sera zoltego, pol pomidora, rzodkiewki, herbata. Po. - 3/4 kubeczka serka wiejskiego Pic Frisch 200 g z pomidorem. Dodam, ze w ostatnim czasie troche za malo tego wszystkiego gramowo jadlam i od wczoraj musialam juz zwiekszyc w kazdym posilku. Waga mi troszke spadla w ostatnim czasie, a tyc nadal musze, teraz mam ok 2 tygodnie na 1kg-1,5kg. Jestem akurat za granica na wakacjach na ok 2 tygodnie, wiec tutaj musze to zrobic :P Zaraz ide na zakupy, zakupic rozne rzeczy, jogurty, maslanki, twarogi itd. Zastanawiam sie jedynie czy nie jem za slodko, tzn. czy nie za duzo weglowodanow. A co do bialka, to powiem Wam szczerze, ze np. wieczorem ten serek wiejski to juz mi uszami wychodzi, jem go, bo jest tam bialka duzo, ale juz mi sie strasznie przejadl! Wolalabym np. ryz na mleku, ale wiem, ze pozniej moga byc wyrzuty, dlatego staram sie jesc w miare zdrowo. Tylko, ze te jedzenie juz mi bokiem wychodzi......... Jestem u rodziny, duzo atrkacji mnie tu czeka, ale mam tez misje przytycia :P musze Santos, moglabys ocenic moj jadlospis? co mozna wieczorem zamiast serka wiejskiego? a na podwieczorek zamiast kefiru? bede dzis na zakupach to zobacze tu serki homo, jakies zdrowe jogurty, bo juz te moje jedzenie mi sie przejadlo gotowana piers, serek itd. i tak w kolko no ale to zdrowe, wiec jednak jest chyba ok, tyle, ze monotonia i nudy!!!! mam dosc tego bialka o 21:P tego serka:P ale za slodko nie chce jesc, by mi to nie poszlo w tluszcz:P i tak wydaje mi sie, ze malo bialka jem i to baaaardzo malo. sory za OT, Santos napisz mi na priv moze. jako przegryzki po kolacji moze orzechy? serek jakis? ale nie chce wegli tak duzo jesc itd. bo w sumie moje sniadanie i podwieczorek sa b. slodkie platki, jogurt, banan.... i tyle pieczywa sama juz nie wiem. prosze o rady, tyle juz przytylam, nawet jadlam o wiele wiecej slodkiego w szpitalu wtedy i jakos zylam:P mam na plusie ok +6,5 kg, bo troche spadlo ostatnio, ale czeka mnie jeszcze kilka dobrych kg. a tutaj musze 1kg-1,5 kg w 2 tyg.: prosze o rady!!!! zalezy mi na zdrowym tyciu, jak do tej pory bylo w sumie. Santos. napisz na priv blagam ![]() z gory dzieki i PRZEPRASZAM za OT.
Edytowane przez skomplikowana_18 Czas edycji: 2011-05-30 o 10:09 |
|
|
|
#3209 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze R :
I owsianka (4 ³y¿ki p³atków, ³y¿ka otr±b) na szklance mleka 1,5% z brzoskwini±, skruszonymi dwoma kawa³kami crunchy egzotycznego, ma³± ³y¿eczk± mas³a orzechowego - by³a pyszna i bardzo gêsta ![]() II nie bêdzie, bo w³a¶nie skoñczy³am owsiankê ![]() III dwa pe³noziarniste nale¶niki z kurczakiem, sa³at±, ogórkiem kiszonym i papryk± IV serek homo ze s³onecznikiem V omlet z jajek i wêdliny, jakie¶ warzywka do przegryzienia proszê o ocenê
|
|
#3210 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 768
|
Cytat:
co jest s³odkiego w kefirku i 2 kosteczkach gorzkiej czekolady?dla mnie to takie smutne, nie smaczne, wyliczone, wycackane, ortorektyczne wrêcz, je¶li na tym ty³a¶ to wspó³czujê, wiem ¿e to farum o zdrowym od¿ywianiu, ale ten jd³ospis nie jest zdrowej osoby która chce normalnie je¶æ,bo skupiasz siê na pierdo³ach, czemu jeden owoc, ten podwieczorek to ja niewiem, lubisz sam kefir? Dlaczego nie lody albo budyñ? omlet, nale¶nik no co¶ smacznego. obiad piêkny na redukcje, mo¿e skorzystam choæ nie wiem czy przê³kê takie suche miêso.... Nie wie¿ê ¿e to wszystko Ci smakujê, poprostu nie wie¿ê. Pozatym stanowczo za ma³o t³uszczów.
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:47.

ciekawi mnie twoja filozofia 
. Po diecie stopniowo zwiêksza³am w sposób, który opisa³am - licz±c kalorie co do jednej i zwiêkszaj±c o 100 kcal co 2 tygodnie. Nie chcê tego potwarzaæ, nie chcê znowu zag³êbiaæ siê w liczenie kcal, mam ciekawsze zajêcia.
.

mam straszn± ochotê na ni±... mogê sobie na ni± pozwoliæ w ramach podwieczorku czy nie powinnam? Czy mo¿e zje¶æ jeden kawa³ek zamiast dwóch i do tego gar¶æ orzechów, ¿eby by³o rozs±dniej? Wiem, ¿e na U nie powinnam siê nad tym zastanawiaæ tylko je¶æ to, na co mam ochotê i ju¿, ale có¿.. : (
. 
banan. ueee. ale ³adnie. 
-> 66 -> 65,5 -> 64 -> 63 -> 62-> 61-> 60 -> 59,5 

.