|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2731 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Dla miłośników BIEGANIA :)
Cytat:
Co do kostki - LEKARZ! Przecież on nie gryzie... Nie wydaje mi się, żeby to była wina butów, aczkolwiek nie wiem jaką amortyzację mają te Twoje i tak na odległość trudno cokolwiek stwierdzić. Jeśli masz możliwość, to spróbuj raz pobiec w innych i obserwuj czy jest różnica. I tu nie chodzi tyle o cenę, ale o typ stopy. Jeśli np masz dużą pronację(odsyłam do googli) to w neutralnych butach możesz mieć problem. Co do kontuzji... Od ponad 2 miesięcy biegam, przebiegłam już kilka dystansów powyżej 10 km bez problemu, a gdy poszłam na biegi uliczne zrobiłam sobie coś z kolanem i od niedzieli nie mogę chodzić (lekarz we wtorek). Tak więc nie ma na to zasady - wystarczy źle stanąć i kontuzja gotowa. Dodam jeszcze, że do kontuzji doszło w nowych "specjalistycznych" butach, więc one też nie chronią przed niczym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2732 |
Raczkowanie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;27181952]Tak więc nie ma na to zasady - wystarczy źle stanąć i kontuzja gotowa. Dodam jeszcze, że do kontuzji doszło w nowych "specjalistycznych" butach, więc one też nie chronią przed niczym.[/QUOTE]
Tu bym się nie zgodziła- mimo że biegam od niedawna, to lubię podchodzić do każdego tematu mając przynajmniej minimum wiedzy teoretycznej i wszędzie czytam, że można biegać w starej koszulce i podartych spodniach, ale buty powinny być dobre i przeznaczone stricte do biegania. Oczywiście nie uchronią przed każdą kontuzją, ale ja sama zmagam się z bolącymi stawami kolanowymi (pewnie je przeforsowuję, ale jazdy rowerem nie umiem się wyrzec ![]() W piątek wydłużyłam sobie CyberKardio o dwa interwały- było super, ale już wczoraj nie poszłam biegać- na całym moim osiedlu nie ma wody, a nie wyobrażam sobie nie wziąć prysznica po bieganiu. Najgorsze, że może to potrwać kilka dni, bo awaria jest potężna... ![]()
Tu są drzwi do mojego świata. ------------------------------------------- http://www.endomondo.com/workouts/user/1455347 ------------------------------------------- Twardym trza być, a nie miętkim! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2733 |
Zadomowienie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;27181952]
Od ponad 2 miesięcy biegam, przebiegłam już kilka dystansów powyżej 10 km bez problemu, a gdy poszłam na biegi uliczne zrobiłam sobie coś z kolanem i od niedzieli nie mogę chodzić (lekarz we wtorek). Tak więc nie ma na to zasady - wystarczy źle stanąć i kontuzja gotowa. Dodam jeszcze, że do kontuzji doszło w nowych "specjalistycznych" butach, więc one też nie chronią przed niczym.[/QUOTE] biegam od dwóch lat i wiem, że bez butów do biegania nie wychodzi się z domu na trening. Jakiś czas temu szkoda mi się moich starych zrobiło, bo przecież całkiem ładne, niezniszczone (a nowe to bardziej kaprys był, tak sobie myślałam). Po 7 km i olbrzymim bólu w kolanach wiedziałam, że siadła w nich amortyzacja i dostały bana oraz zesłanie na dół szafy. Nie chcę myśleć, co może czuć ktoś, kto nabija km w zwykłych butach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2734 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Znam wielu ludzi, którzy biegali w butach sportowych, a nie stricte biegowych (jeden pan zaliczył kilka 100km), ja sama jak biegałam wcześniej (a trochę tych podejść było) to biegałam w sportowych rebookach i nie narzekam. W sumie biegowe buty mam dopiero od 2 tygodni... I tak sobie z nich pokorzystałam, że skonczylo się po 1 razie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2735 |
Zadomowienie
|
Nephasis, żeby było wszystko jasne, dla wszystkich, buty biegowe mają za zadanie zmniejszyć przeciążenia jakim poddawane są stawy biegacza, by uniknąć spowodowanych tym kontuzji. Nie uchronią przed złamaniem nogi czy zerwaniem ścięgna - to są wypadki losowe. Niemniej, akurat tego typu kontuzji pozwala uniknąć regularny trening - im jesteśmy sprawniejsi, tym trudniej się nam uszkodzić źle stąpając, możemy też lepiej amortyzować upadki, gdzięki czemu możemy uniknąć np. złamania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2736 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2737 |
Zadomowienie
|
brzmi jak uraz wysiłkowy - coś nie wytrzymało regularnego treningu. Wiem, ze trenujesz dużo - może się okazało, że zbyt dużo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2738 |
Konto usunięte
|
Dzięki za opinię annan_
![]() Na pewno tamten bieg nauczył mnie takiej sportowej pokory. Słodko - gorzkie doświadczenie, ale dało do myślenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2739 |
BAN stały
|
witam nie wiem czy kogoś tu zainteresuje ale dowiedziałam się że jest taka impreza Biegnij Warszawo, aby się do niej przygotować co tydzień w środy o 19 na Agrykoli odbywają się treningi pod okiem profesjonalistów organizowane przez Koźmińskiego może kogoś z was zainteresuje www.facebook.com/akademickie.przedbiegi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2740 |
Wtajemniczenie
|
Wątek umarł śmiercią naturalną?
![]() |
#2741 |
Rozeznanie
|
Halooooooooo! Biega którąś po KRK
![]()
![]() |
![]() |
#2742 |
Wtajemniczenie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=551557&page=85
tutaj szybciej Ci odpowiedzą ![]()
![]() |
#2743 |
Zakorzenienie
|
ja mogę rozmawiać o bieganiu
![]() ![]()
![]() |
#2744 |
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() prosze doradzcie mi chce zaczac biegac w terenie , nigdy tego nie robilam .. prosze o napisanie podstawowych zasad ... jak zaczac ile jak kiedy jesc kiedy pic ile czasu ile dni w tygodniu ? glownie chodzi mi o brzuszek .. napiszcie co byscie robily na moim miejscu jak biegaly ...
![]() |
#2745 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=551557&page=85 ![]()
![]() |
![]() |
#2746 |
Przyczajenie
|
Hej!
Są tu biegaczki z Poznania? Zapraszam do polubienia strony na fb i połączenia sil! ![]() http://www.facebook.com/pages/Pozna%...82421311813821
![]() |
#2747 |
Przyczajenie
|
Najlepiej z tego co czytałam biegać po miękkiej nawierzchni takiej jak piasek, leśne drogi itd... buty nawet najlepsze nie zapobiega kontuzji
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2748 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2749 |
Raczkowanie
|
a mi wystarczy 5km a to dlatego ze biegam codziennie wieczorem i mam nadzieje ze po miesiacu bedzie skutki widac wczesniej sie odchudalam przez 5 miesiecy udalo mi sie schudnac 10 kg a teras dieta i bieganie powodzenia wam zycze dziewczynki w bieganiu
![]() |
#2750 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() Ja biegam od wczoraj bo muszę zrzucić trochę ![]() oczywiście mam przy tym dietę. Mianowicie mam takie pytanie,przeczytałam na jednym z forum,że spalanie zaczyna się po 20/30 minutach marszu : "Zatem, jeśli biegasz/maszerujesz przez 30 minut, to przez ostatnie 10 minut treningu Twój organizm najefektywniej spala tłuszcz." Jak wy myślicie jest taka możliwość,by przez 20/30 minut maszerować w miarę szybko a potem przez 20-30 minut biegać powoli?? Dodam na koniec,że bieganie to najlepsza forma spalania,od bardzo dawna jest sławna,tyle osób biega.Znałam kiedyś dziewczynę co była bardzo gruba a teraz jest zgrabniutka,z moją przyjaciółką było tak samo.Buziaki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2751 |
Zakorzenienie
|
Widze ze watek podupada ale zaryzykuje pytanie, moze noz widelec ktos pomoze
![]() Biegam srednio co 2 dzien, tak z godz przebiegne bez przerwy, ale zwykle zatrzymuje sie 2-3 razy na krotkie cwiczenia rozciagajace (tak na minutke). Nie mam pojecia ile km i w jakim tempie to przebiegam, bo zaczelam biegac dla wlasnej satysfakcji i po prostu biegalam tak jak mi moj organizm podpowiadal. Mysle ze nie jestem szybka ale baardzo, wrecz do masochizmu wytrzymala, i to jest moj atut ![]() Teraz chcialabym zaczac trenowac na powaznie, pobiec moze w polmaratonie, jak dobrze pojdzie to w maratonie.. Co byscie mi polecily do pomiaru czasu na treningach, moze jakis zegarek biegowy czy pulsometr, ale tak do 100 euro nie wiecej? I zeby bylo latwe w obsludze bo ja jestem techniczne beztalencie, a do tego singielka wiec nie mam sie kogo w tym wzgledzie poradzic ![]() Moze jakas ksiazke gdzie bym miala rozpisane treningi dzien po dniu tez dla laikow? Dla zmotywowania polecam ksiazke Murakamiego "O czym mowie kiedy mowie o bieganiu", jest niesamowita ![]() __________________
![]() |
#2752 |
Przyczajenie
|
Witam. Planuje od Nowego Roku rozpocząć bieganie. Jestem początkująca i "zielona". Chciałabym zadbać o swoją kondycje i zrzucić ok 2-3 kg. Moim problemem jest brak konsekwencji, leń i brak czasu. Od niedawna mieszkam przy mało uczęszczanej drodze, która ma ok 1,5 km. Tak sobie wymyśliłam, że na dobry początek 2 -3 razy w tygodni będę sobie wieczorem po pracy lub w weekendy biegała. Nie chciałabym od razu biegać 1,5 km, pewnie nawet nie dałabym rady dopiec. Jak mam się przygotować do biegania? na samym początku ile minut wystarczy? jaka odległość? pomyślałam, żeby z czasem wydłużyć czas biegania i ilość dni w tygodniu. Proszę o rade. Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2753 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() książek nie znam, ale stronka bieganie.pl jest meeeeega pomocna - ze szczerym sercem polceam ![]() ![]() Cytat:
polecam i Tobie i każdemu zaczynajacemu (i nie tylko) stronę bieganie.pl ja ją czytałam, kiedy byłam na podobnym etapie i na podstawie lektury dopracowałam trening do siebie, tam masz propozycje np. 2min biegu i 1min marszu ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2754 |
Zadomowienie
|
Hej. Mam problem na który nie mogę znaleźć odpowiedzi. Od jakiegoś czasu biegam na bieżni i podczas biegu boli mnie drugi palec u nogi. Dokładniej to podczas biegania duży palec nachodzi mi na drugi i uciska go. Efekt jest taki że potem odczuwam ból. Dodam że nie mam ciasnych butów z przodu.Specjalnie kupiłam buty do biegania. przód buta wygląda mniej więcej tak. Już nie wiem co robić żeby to zniwelować
![]() |
#2755 |
Zakorzenienie
|
Biegaj boso
![]()
![]() |
#2756 |
Zadomowienie
|
Dzięki świetna rada. Jak nie masz nic mądrego do napisania to nie pisz
![]() |
#2757 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2758 |
Zadomowienie
|
Ja nie wyobrażam sobie biegać na bieżni w klubie boso. wtedy to już chyba stopy odpadłyby mi całkiem
![]() |
#2759 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli masz możliwość biegania w terenie to szczerze zachęcam. Polecam do poczytania: KLIK Odnośnie bólu palca to albo masz źle dopasowanie obuwie, albo za cienka/gruba skarpetka, albo źle stawiasz kroki na bieżni. Nie biegałam nigdy w innych butach niż Decathlonowskich (60pln i kilkaset km można przebieg w bardzo dobrych butach) i nigdy na nie złego słowa nie powiem, ale za to również nie mogę wypowiedzieć się o Twoich butkach ![]()
![]() |
![]() |
#2760 |
Zadomowienie
|
Niestety nie jestem w stanie zmusić się do biegania w terenie. dosłownie trzeba mnie wołami z domu wyciągać. Ja lubię biegać na bieżni bo cały czas kontroluję tempo, nie muszę się martwić o pogodę itp. Wydaje mi się że właśnie problemem jest złe stawianie kroków, bo gdy biegam że się tak wyrażę "z pięty" to palce mnie nie bolą. No nic muszę wypróbować różne ustawienia stopy i może znajdę złoty środek
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:36.