|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#3211 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Wiecie tam daj± takie fajne kaftaniki...Nie wiem tylko czemu s± wi±zane od ty³u...
Wiadomo¶ci: 3 161
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV
Co do piersi kurczaka to¿ to pycha miêso! Ale np. na patelnie bezt³uszczow± albo w rêkawie. Czemu jesz ci±gle piersi? A ryby? Udka z kurczaka? Jaki¶ sos do miêsa? Do owsianki trochê czekolady! Jakie¶ ciasto dobre upiecz i zdrowe. Ciastka chocia¿by owsiane z jab³kiem i rodzynkami?
![]() Jakbym mia³a tak± redukcjê jak Ty skomplikowana tobym pad³a po tygodniu (a i tak pad³am i da³am siê w weekend skusiæ
|
#3212 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 768
|
Cytat:
![]() ale Ona i tak siê nie skusi...
|
|
#3213 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 721
|
Cytat:
|
|
|
#3214 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 986
|
Dziêkujê za ocenê
hm, a jak przymyciæ bia³ko do owsianki? z serkiem wiejskim ¶rednio mi smakowa³a, a z twarogiem wysz³a zbyt rzadka, macie jakie¶ inne pomys³y? a warzyw ma³o, bo dzi¶ wybieram siê na zakupy i pewnie gdybym nie wsta³a tak pó¼no i zjad³a II ¶niadanie, to tam by³oby warzywnie dziêki
|
|
#3215 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 309
|
w zamierzeniu u/r
40 min biegu ¶niadanie 3 kromki du¿e chleba wieloziarnistego z mas³em, szynk± cielec±,serek wiejski 200g, rzodkiewki kawa z mlekiem 2 ¶niadanie jab³ko, pó³ puszki tuñczyka wsw obiad zupa koperkowa, sa³atka z tunczyka ,sa³aty, pomidorów, ogórka, szynki i oliwy z oliwek 1h zumby banan kolacja twaróg 250g z rzodkiewkami i pomidorem skusi sie ktos oceniæ? |
|
|
|
#3216 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 174
|
Moje U:
¦: grahamka du¿a: pó³ z mas³em orzechowym sante; serkiem w plastrach campresi ¶mietankowym i d¿emem malinowo- granatowym s³odzonym naturalnym sokiem z winogron; pó³ z mas³em, serem i majonezem; pomidor; banan; kawa z mlekiem II ¦: du¿e ciastko owsiane czekoladowe; 2 cukierki micha³ki bia³e; kawa z mlekiem w miêdzy czasie jab³ko Obiad: rosó³ z makaronem; du¿y dewolaj; surówka z kapustki bia³ej z olejem; dewolaj w grubej panierce; ziemniaki z pietruch± polane sosem pieczarkowym ( obiad du¿y restauracja) P: twaro¿ek domowy plus sporo mas³a orzechowego sante; mleko z kaw± K: 2 kawa³ki chleba ¿ytniego- jeden z serkiem waniliowym maækowy; jeden z mas³em; serkiem typu w³oskiego campresi i ca³ym jajkiem gotowanym; herbata + s³odzik
¦wiat nie jest taki z³y ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#3217 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie podoba mi sie posi³ek po treningu, ten banan niepotrzebny, a szybkowch³anialnego bia³ka brak. na redukcji po treningu najwa¿niejsze jest bia³ko, a nie wêgle. a tak to ok
|
|
|
#3218 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Cytat:
|
|
#3219 |
|
Zakorzenienie
|
Ervisha! Ty ¿yjesz!
co u Ciebie, gdzie by³a¶ jak Ciê nie by³o? odpisz na KZ mo¿e. ![]() ![]() zabqa92, redukcja nie jest Ci potrzebna, prawda? :-( po co to odchudzanie?
|
|
#3220 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 83
|
Cytat:
staram siê tak robiæ i muszê przyznaæ, ¿e co¶ tam - co¶ tam siê poprawia mam nadziejê, ¿e ju¿ nied³ugo bêdê mog³a znowu je¶æ normalnie i ¿o³±dek nie bêdzie siê buntowa³...
|
|
|
|
|
#3221 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Wiecie tam daj± takie fajne kaftaniki...Nie wiem tylko czemu s± wi±zane od ty³u...
|
Wiem ¿e jest na przytyciu. Chcia³am powiedzieæ ¿e jakby moja edukcja wygl±da³a posi³kowo jak przytycie jej toby by³o masakrycznie ciê¿ko. Ale w³a¶nie o to chodzi ¿e to wygl±da niesmacznie trochu...a jedzenie które zjada wygl±da jak jaka¶ karaaaa albo co¶...To nie brzmi smacznie a powinno skoro P . Coby offa nie by³o Dzisiaj na Rce: ¦: owsianka z gruszk± i jab³kiem- ciut cynamonu ( wsta³am po 10 wiêc jedno ¶niadanie- obiad wcze¶niej) O: ryba sma¿ona bez t³uszczu z kapust± kiszon± i po³ow± kromki razowca z mas³em i szczypiorkiem P: pó³ szklanki kefiru i du¿e ciastko jab³kowo-owsiane (bez cukru z przepisu na wiza¿u^^) na kolacjê planuje twaro¿ek ze szczypiorem i kawa³ek ryby z warzywkami gotowanymi
Jem,piszê,robiê zdjêcia http://fiolkowaprzepisownia.blog spot.com http://legalnie-nielegalna.blogspot.com Edytowane przez f_ola Czas edycji: 2011-05-30 o 16:03 |
|
|
|
#3222 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 338
|
Dobra, chyba zacznê wklejaæ to swoje jad³ospisy, mo¿e poddawanie ich opinii publicznej zmobilizuje mnie do ró¿norodno¶ci i zaprzestania podjadania na tak du¿± skalê jak ostatnio
![]() U: 1. 2 kromki razowca z³o¿one z mas³em, plastrem ¿ó³tego sera, plastrem szynki, pomidorem; serek homo wan. z ³y¿eczk± s³onecznika i bananem 2. 2 kromki razowca z mas³em, serkiem ¶mietankowym do smarowania i ogórkiem zielonym, szynk± 3. du¿y talerz zupy pomidorowej z po³ow± woreczka ry¿u parabolicznego, marchewk±, miêsem i natk±; du¿a kawa z mlekiem 3,2% i ³y¿eczk± miodu 4. bu³ka razowa, serek kanapkowy, mas³o, szynka, sa³ata, pomidor, 2 kawa³ki ¶ledzia, ma¶lanka straciatella 250 ml ;p + du¿e kakao z miodem
Just for one day Edytowane przez ktmk Czas edycji: 2011-05-30 o 20:47 |
|
|
|
#3223 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
We are young So let’s set the world on fire We can burn brighter than the sun Edytowane przez liquefy Czas edycji: 2011-05-30 o 16:38 |
|
|
|
|
#3224 |
|
Zakorzenienie
|
owsianka na mleku? wiêc siê liczy jako bia³ko?
![]() czyli ¿e kefiru nie liczyæ jako bia³ko? tak jak i mleka?A ma¶lanka? By³am pewna ze wrzucam w posi³ki bia³ko...
Jem,piszê,robiê zdjêcia http://fiolkowaprzepisownia.blog spot.com http://legalnie-nielegalna.blogspot.com Edytowane przez f_ola Czas edycji: 2011-05-30 o 16:38 |
|
|
|
#3225 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
Cytat:
Bia³ko - serek wiejski/homo naturalny, twaróg, ryby, miêso, jaja ![]() Przy czym z nabia³em nie nale¿y przesadzaæ, najlepsze, pe³nowarto¶ciowe bia³ko to ryby, miêso i jaja Edytowane przez emelie Czas edycji: 2011-05-30 o 16:44 |
|
|
|
|
#3226 |
|
Zakorzenienie
|
Dziêkujê za wyja¶nienie
|
#3227 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie znaczy to, ¿e ma¶lanka czy kefir nie s± zdrowe, bo dzia³aj± bardzo dobrze na florê bakteryjn± jelit, ale ¼ród³em bia³ka nie s±.
|
|
|
#3228 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 399
|
Cytat:
![]() ejj skomplikowana, jeste¶ skomplikowana, serio. ![]() Dzisiejsze P i Poszukiwanie materia³ów na kieckê (uda³o siê )¦: ee.... serek wiejski z brzoskwiniami, p³atkami chocapic (mamuniu to mi siê nie znudzi), cynamonem i miodem. Dwie kromki chleba ziarnistego grubo z mas³em, sa³at±, obie z szynk± i serem, ogórkiem i rzodkiewk±. II¶: a) serek wiejski (znów ) z miodem, co¶ jak Kubu¶ ale z lidla i wiêksza pojemno¶æ.b) kajzerka grubo z mase³kiem, sa³at±, szynk± i zielon± papryk±. Ob: U cioci, a wiêc meeeega spora porcja, na takim ogroooooomnym talerzu - potrawka. Woreczek ry¿u, ten sos cytrynowy(?)(ten ry¿ p³ywa³ ) z rodzynami, dwa skrzyd³a z roso³u; szklanka togo¿e roso³u.P: jogurt z musli egzotycznym i p³atkami cornflakes; jab³ko za chwilê siê skuszê chyba na cukierka 'chrupanka krakowska' ![]() K: du¿a sojowa bu³a (100g) z mas³em, szynk± i serkiem topionym albo bia³ym z zio³ami/ mozzarell±. No siê zobaczy co bêdzie. ![]() I jak? ![]()
|
|
#3229 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
Cytat:
my¶lê, ¿e jest dobrze, ale popracowa³abym mo¿e nad jako¶ci± - trochê wiêcej owoców, warzyw i NNKT nigdy nie szkodzi ![]() a zwa¿y³a¶ siê w koñcu?
Edytowane przez emelie Czas edycji: 2011-05-30 o 18:10 |
|
|
|
|
#3230 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 399
|
Cytat:
orzechy mi siê skoñczy³y, mo¿e pistacje siê gdzie¶ tam znajd± , a mama przed wyp³at± ma³o owoców..? hmm no w sumie to racja. Popracujê nad tym. Owoce i warzywa samo zdroowie No siê nie zwa¿y³am, ale my¶lê ¿e jest postêp. Znaczy siê wiem ile ju¿ jest na pewno do przodu, ale nie dok³adnie Nie powiem Tajemnica pañstwowa. W przysz³y czwartek siê upewniê i zmieniê swój opis ![]() Dziêkujê za ocenê.
|
|
#3231 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 769
|
R:
I¶: Omlet z 2 du¿ych jaj na ma¶le, 1/2 kostki twarogu t³ustego + kilka truskawek i ³y¿eczka miodu, cynamon II¶: serek bieluch + s³onecznik i fistaszki naturalne sok marchwiowy jednodniowy + kilka truskawek O: 300 g schabu duszonego na ma¶le&oliwie ze szpinakiem i serem feta kanapka z prawdziwego ¿ytniego chleba grubo posmarowana mas³em z sa³at±, szpinakiem, pomidorem i papryk± 1.5 godz boksu K: ³oso¶ z oliw± lub kawa³ek kie³basy prosto od ch³opa
|
|
#3232 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 029
|
R/U
¦niadanie: serek wiejski lekki Drugie ¶niadanie: Du¿a pomarañcza Obiad: 2 kajzerki z serkiem topionym, pomidorem i cebul±, 3 ³y¿ki sa³atki greckiej z oliw± Przek±ska: 5 ciastek weselnych ![]() Podwieczorek: ciep³e mleko z ma³± kaw± Kolacja: kakao z ciep³ym mlekiem, parê orzechów w³oskich Oprócz tego herbata zielona i woda z cytryn±. Wiem, ¿e obiad nijaki-w pracy by³am i jako¶ tak wysz³o. Ogólnie przez upa³y mam s³abszy apetyt .
|
#3233 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Cytat:
|
|
#3234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3235 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 986
|
Maczku, jak siê czujesz na tym nowym jadle?
![]() R I owsianka (4 ³y¿ki p³atków, jedna otr±b) na wodzie z serkiem homo, brzoskwiniami, cynamonem i miodem II du¿a kromka (ok.90 g) chleba s³onecznikowego z mas³em, wêdlin± i pomidorem, jab³ko III rozdrobnione miêso z kurczaka z sosem warzywnym i po³ow± woreczka br±zowego ry¿u IV za bardzo du¿a gar¶æ s³onecznika jak znam ¿ycie + sa³atka warzywna V du¿y opiekany filet z makreli
|
|
#3236 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 768
|
na pocz±tek siê wy¿alê i nie wiem, pochwalê?
dziwne to wszystko, ale tak; miesi±c temu waga pokaza³a 68kg-by³am mega szczê¶liwa, ale moje wymiary udo-60, biadra-90-talia-77-biust-97 to masakra jaka¶ potem by³am w szpitalu, jad³am przez dwa tygodnie dok³adnie tak-kanapka z margaryn±, jajko, pomidor, inka na mleku z cukrem, obiad-wodo-zupa oble¶na jak nie wiem, potem gdzie¶ tam jogurt owocowy i owoc, kolacja zawsze domowa bo szpitalne to jaka¶ masakra-i to by³o miêsko jakos dobrze przyrz±dzone w domu i sa³atka z oliw±wróci³am ju¿ jak±¶ chwilê temu, ale zwa¿y³am wczoraj i dzi¶ i no bo..szok waga uwaga 70kg ale wymiary udo-58, bidodra-88 talia 74 i biust jako¶ bez zmian, dziwne to, czemu waga taka du¿a czu³am ¿e chudnê, zreszt± jak siê macam to czujê ¿e mam coraz wyra¼niejsz± taliê.o co chodzi? nie jestem przed @, jeszcze czas )z góry sorki za Ot ale wiem ¿e siê znacie i poradzicie, dajê dzisiejsze eR; I.jajecznica z 3jaj i 2bia³ek na ³y¿ce mas³a+pó³ papryki,szczypiorek;p kawa z mlekiem gdzie¶ tam potem-gejpfruit II.sznycel z indyka pieczony z twarogiem i szpinakiem; nieca³e pó³ worka br±zowego ry¿u; ma³a sa³atka z pekinki,po³owy pomidora,ogórka,papryki, cebulki, i kilku rzodkiew; godzina intensywnego p³ywania;1,5h rower; III.puszka tuñczyka wsw,kilka ³y¿ek homo nat, ry¿u z obiadu,curry,papryczka chilli, pó³ pomidora, s³odkiej papryki i dymki IV.bêdzie zaraz pó³ wêdzonej makreli i niechcê nic wiêcej +580323litrów wody&zielonej herbaty ![]() edit;czy posi³ki oko³otreningowe ujd±? i czy taki wysi³ek wystarczy? na bieganie...nie mam si³ i silnej woli, mam zadyszkê, kolkê i poprostu nienawidzê... w grê wchodzi tylko marszo-bieg (z przewag± marszu)
"Dopóki walczysz, jeste¶ zwyciêzc±. " ¶w. Augustyn zarêczona 30.03.2012 mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012 nied³ugo ¿ona nied³ugo matura wygra³am swoje ¿ycie ! Edytowane przez zielona_zabcia Czas edycji: 2011-05-30 o 19:43 |
|
|
|
#3237 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 024
|
wrzucam U.
1¶n - dwie kromki ¿ytniego pe³noziarnistego z mozzarell± i pomidorem, wiejski lekki ( tata kupi³. )2¶n - wiejski z ³y¿k± s³onecznika i gar¶ci± ¿urawiny ( nie wiem jak mi siê uda³o zje¶æ dwa pod rz±d? ) pó³ kilo truskawek na trawce z przyjació³k± obiad - potrawka z kurczaka w sosie pomidorowym - miseczka, 1,5 kotleta mielonego z indyka. 3 h na rowerze podwieczorek - twaróg zmiksowany z jogurtem, mro¿onymi jagodami i ¶liwkami suszonymi. kolacja - ledwo, parê ruloników z szynki. Upa³.
|
#3238 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 422
|
Moje R (Proszê o ocenê
)¦niadanie: bu³ka grahamka z twaro¿kiem, plasterkiem kurczaka ( sama robiê tak± "szynkê" z kurczaka), papryk± i rzodkiewk±. Du¿y kubek herbaty z pokrzywy a przed wyj¶ciem jeszcze du¿y pomidor. 2¦niadanie: jab³ko, trochê jogurtu greckiego z suszonymi figami (a¿ 8 ) i gar¶ci± orzechów. Kawa czarna. (wiem, ¿e ma³o, ale jako¶ nie by³am g³odna) A pó¼niej zjad³am jeszcze miseczkê truskawek ![]() Obiad: dwa kawa³ki ryby (fl±dry) na parze, ry¿ br±zowy, broku³y i kalafior. Podwieczorek: warzywa (mieszanka, ale g³ownie cukinia i ¿ó³ta fasolka) z makaronem pe³noziarnistym (ma³a miseczka... mo¿e z 50g..nigdy nie umiem tego okre¶lic). Spory dzbanek zielonej herbaty Kolacja: 2 du¿e pomidory z bazyli± i chudym twarogiem. Wypilam dodatkowo 1,5l wody. Trening te¿ by³ : 40min aerobik rano ok. 1h stepper wieczorem.
|
#3239 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 268
|
Chcia³abym, ¿eby to by³o R, ale g³ównie zale¿y mi na zdrowym od¿ywianiu
1. owsianka - 3³. owsianych, 1³ otr±b pszennych na mleku 1,5% z wod±, pó³ banana, 2 morele suszone, 1 daktyl suszony, parê zurawin, parê ³y¿eczek wiejskiego zielona herbata 2. kromka ciemnego chleba z serkiem czosnkowym tuñczykiem, sa³ata, pomidorem posypane pieprzem zio³owym i oregano 3. 2 plastry polêdwiczki wieprzowej sma¿onej na patelni grillowej, pare kopytek ze szpinakiem, sos chinski domowej roboty (z warzywami na patelniê), pó³ pomidora pluszz activ, 4 ³y¿eczki lodów 4. mieszanka orzechów nerkowca, migda³ów, pestek s³oneczniki i dyni 5. pó³ puszki tuñczyka z ogórkiem ma³osolnym, oliwkami, pomidorem suszonym inka herbata miêtowa Bedê stara³a siê, ¿eby by³o coraz lepiej
|
|
|
|
#3240 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 769
|
Hej Sunday
![]() a wiesz powiem Ci, ¿e bardzo dobrze æwiczy mi siê bardzo fajnie, nie mam wzdêæ i nie zasypiam na stoj±co po obiedzie jak to bywa³o do tej pory ( po "normalnym" obiedzie z wêglami) tak¿e w moim przypadku low carb dzia³a super ![]() za miesi±c robiê kompleksowe badania wiêc siê oka¿e jak to ze zdrowiem bêdzie
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:32.

co jest s³odkiego w kefirku i 2 kosteczkach gorzkiej czekolady?

takie troszkê kwaskowate. Wgl swiezych pomidorow nie lubie, tylko suszone, a zupe pomidorow± kocham tak jak sos 
Tajemnica pañstwowa.