|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#3271 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 769
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV
R-ka:
I¶: standard ostatnimi czasy- omlet z dwóch du¿ych jaj z twarogiem zrobionym z truskawkami i miodem sma¿ony na ma¶le II¶: ³oso¶ z serem feta t³ustym + warzywa spora gar¶æ orzechów O: indyk sma¿ony ma ma¶le i oliwie, posypany s³onecznikiem z du¿± ilo¶ci± brou³u polanego stopionym mas³em miseczka truskawek na deser K: kie³baska sma¿ona na smalcu z cebul± i kawa³kami papryki
|
|
#3272 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 835
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- dodam odrazu dzisiejsze R: Isniadanie: owsianka ze serkiej wiejskim,troszke danio orzechowego(nie cale opakowanie,mysle ze ok 1/2),rodzynki,platki migdalowe,slonecznik,jabl ko II sniadanie: salatka owocowa z: kiwi,truskawek,2 sliwek suszonych i startego jalbka i 1 lyzeczka dzemu Obiad: bedzie zupa wiosenna hortexu i salatka z :jaja gotowanego,groszku konserowego i kukurydzy,salata zielona,papryka czerwona i zielona Podwieczorek: (w zaleznosci od tego czy dam rade wcisnac) tu mi brak pomyslow,ale moze bedzie reszta tego danio ze sniadania i szuszonymi owocami albo bardziej warzywnie np.homo z warzywami konserwowymi np.groszek,cieciorka,wzgl ednie zrobie jajecznice Kolacja: jajo gotowane,wiesniak,marchew ka dzis sie wazylam,minus o,5kg. Obecnie wychodzi 51 kg,czuje sie ok(z tym,ze chudne juz wolniej),ale caly czas pracuje nad rzezba ciala i chcialabym osiagnac wage 49-50kg,wiec troche jeszcze przede mna,ale wiele za mna Pewnie ktos zapyta o wzrost - 160cm,z gory odpowiadam
|
|
|
|
|
#3273 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 721
|
Cytat:
na redukcji czy w ogóle przy zdrowym od¿ywianiu jakie¶ danio itp odpadaj±.
|
|
|
#3274 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 198
|
R
1. owsianka - 4³y¿. owsianych, 1³y¿. otrêbów, pó³ banana, du¿o orzechów laskowych i nerkowców, gorzka czekolada, miód 2. Omlet z 2 jaj, w ¶rodku sa³ata, pomidor, ogórek, , sos czosnkowy z twarogu i jogurtu, jab³ko kawa z mlekiem 3. sznycel z indyka, kasza, fasolka szparagowa trening: 30min si³owych, 30min aerobów 4. wêdzone udko z kurczaka (nadaje siê po treningu?) 5. twaróg przek³adany pomidorem i ¶wie¿± bazyli± |
|
|
|
#3275 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 986
|
R ( no, to lekko¶æ mojej redukcji wysz³a na wadze.. )
I p³atki crunchy egzotyczne z mlekiem 1.5%, wkrojon± ca³± brzoskwini±, kilka ³y¿eczek wie¶niaka II bu³ka wieloziarnista z mas³em, wêdlin± i ogórkiem zielonym, ma³a miseczka truskawek III pier¶ z kurczaka, pó³ woreczka ry¿, sos warzywny IV serek homo z ³y¿eczk± mas³a orzechowego i start± kostk± czekolady gorzkiej V pó³ kostki twarogu (100 g) z warzywami to ju¿ chyba grzeczniejsza redukcja? Kurcze, naprawdê nie rozumiem swojego organizmu, trzymam dietê - waga ro¶nie, lekko j± luzujê, waga spada, nadal luzujê - waga ro¶nie. w tym tyogdniu bêdê pilnowa³a i je¶li znów wzro¶nie, to naprawdê pomy¶lê nad dietetykiem. Proszê o ocenê
|
|
#3276 | ||
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 170
|
odp na niebiesko
Cytat:
na zielono Cytat:
|
|
#3277 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 586
|
Cytat:
|
|
#3278 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no i co? wa¿ne, ¿e podbija bilans t³uszczami, po co jej wêgle.
|
|
|
#3279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
owsiankê jem prawie codziennie, taka odskocznia te p³atki dzisiejsze. co do mas³a - wiza¿ mnie nauczy³, ¿e lepiej do nie wycinaæ z diety, je¶li nie chcê straciæ@, a u mnie jest go naprawdê znikoma ilo¶æ - po prostu nie lubiê mas³a, jem tylko dlatego, ¿e wiem, ¿e jest potrzebne organizmowi. co do warzyw - by³o ich niewiele, dlatego, ¿e jad³am na uczelni, a teraz jest tak gor±co, ¿e nawet w pojemnikach do ¿ywno¶ci warzywa robi± siê ciep³e - obrzydliwe :P sos do obiadu te¿ robi³am sama, warzywa uduszone na rosole z kury, zagêszczone ³y¿k± koncentratu pomidorowego. co do podwieczorku - moje mas³o orzechowe (Sante) ma 98% orzechów i ¶ladow± ilo¶æ cukru - i nie jem go po to, ¿eby zahamowaæ ochotê na s³odycze, ale ¿eby dostarczyæ nnkt a czekoladê mogê wyoutowaæ w takim razie, choæ to u mnie te¿ raczej okazyjna pozycja w jad³ospisie a do kolacji warzyw na pewno bêdzie du¿o - nigdy na redukcji jeszcze nie by³am g³odna co do wzrostu wagi - niedu¿o, o 0,3 kg, ale ostatnio wci±¿ by³y choæ niewielkie (0.3-0.5) spadki, trening si³owy jest u mnie s³aby, raczej wiêcej czasu spêdzam na truchtaniu i skakance, chocia¿ planujê to zmieniæ, ale jednak wzrost wagi z tego powodu na pewno mogê wykluczyæ, do @ jeszcze ponad 2 tygodnie, pijê ponad 2 litry wody dziennie.. nie wiem, naprawdê, co mo¿e byæ przyczyn±.. liquefy - wyja¶ni³am ju¿ zjedzmniebejbe, ¿e tego cukru tak naprawdê tam nie by³o poza miodem w porannym crunchy. dziêki dziewczyny
|
|
|
#3280 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 198
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3281 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 170
|
Cytat:
Co do æwiczeñ si³owych - ja zachêcam do robienia ich. A wahaniami typu 0,2kg nie powinna¶ siê przejmowaæ. Bierz pod uwagê ca³o¶æ - skoro chudniesz to znaczy ¿e wszystko jest ok ![]() A co do warzyw - ja na uczelnie biorê warzywa, pomidora, sa³atê lodow±. Nie s± pierwszej ¶wie¿o¶ci, ale lubiê. Tak samo pokrojona marchewka w paski ![]() No tak, tu przecie¿ nie chodzi o czekoladê a o bilans kcal. Bo przecie¿ mo¿na byæ na diecie 1500kcal i ca³e dziennie zapotrzebowanie na energiê pokryæ 3 tabliczkami czekolady :p skoro æwiczysz to nawet kostka czy dwie to nie grzech.
|
|
#3282 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 586
|
No ok. Nie napisa³am, ze ma je wciskac i jest tragedia, ale nie ma tu na pewno tych lutzowych sze¶ciu jednostek. Po prostu odnotowa³am ten fakt. Tyle.
|
#3283 |
|
Zakorzenienie
|
OK, Wczorajsze wkleje:
U Sniadanie: ~210 g wiesniaka 4%: -1/2 wielkiego banana macho -1/2 awokado -2 lyzki slonecznika -1 lyzka chia -2 lyzki amarantusa -mala activia sliwkowa Przekaska: klasycznie z 1.5kubka mixu orzechow peacan/nerkowce/migdaly Lunch (foto) 90g tunczyka z 1/2 awokado, chilli i sokiem z limonki (mehikan stajl) warzywo z jogurtem (a la kalarepka gotowana) 1 pomidor kilka oliwek 1.2 nadziewanej twarogiem okraglej tortilli (na zdjeciu to szare, to jest wlasnie polowa) Deser (foto) miska truskawek + 1/2 banan smazonego na lyzeczce masla (wypas) sos: 2 lyzki twarogu tlustego + 1 jogo nat + 1 czekoladka gorzka sugar free i 1 mleczna jesli nie jadlyscie nigdy smazonego banana ze smietana i miodem, to marsz zrobic, deser stulecia!!!!! Kawa sok swiezo wyciskany z pomaranczy i grejfruta, 400 ml Kolacja: sardynki w momidorach, kawalek ogorka i 1 kromka niemieckiego ciezkiego chleba z folii miska (znowu min 1.5 kubka) ziemnych solonych, kilka nerkowcow herbata z karczocha. I jak tam ? Ktos oceni?
|
|
#3284 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 174
|
U:
¦: du¿e kawa³y chleba ¿ytniego: - jeden z mas³em i serem ¿ó³tym gouda - jeden grubo z mas³em orzechowym sante; twarogiem i d¿emem malinowo- granatowym dos³adzanym naturalnym sokiem z winogron; - ogórek ma³osolny; pomidor; mleko z kaw± ![]() II: twaro¿ek domowy+ saszetka fitelli cynamonowej O: gêsty krupnik- du¿o kaszy i warzyw+ pier¶ z kurczaka; sporo natki i porcja solidna P: jogurt activia naturalny z nutk± s³odyczy; brzoskwinia z puszki K: du¿a bu³a razowa: z mas³em, serem, filetem z indyka; pomidor; 2 jajka z majonezem; Po: piwo ma³e
¦wiat nie jest taki z³y ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#3285 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 024
|
U. po ( dos³ownym. ) wygrzebaniu upartej ósemki z ko¶ci.
1¶n - z sze¶æ? placków z p³atków owsianych, orkiszowych, gryczanych, siemienia lnianego, s³onecznika, mleka sojowe, jajek. ( mama robi wiêc mogê dok³adnie nie wiedzieæ ) z konfitur± truskawkow± i mich± twarogu ( pó³ na pó³ t³usty i chudy ) z jogurtem i mro¿onymi jagodami - miks. 2¶n - ma¶lanka naturalna 0.5 l. obiad - miseczka ch³odniku z botwinki, podziubana galaretka z kurczaka z cytryn±. kolacja - twaróg zmiksowany z suszonymi ¶liwkami, jogurtem i mro¿onymi malinami. niestety, wszystko co twarde, ciep³e i do pogryzienia odpada, dlatego tak biedne.
|
#3286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a od mas³a orzechowego mia³am odwyk - bardzo je lubiê, ale podobnie jak z orzechami - muszê siê kontrolowaæ mam nadziejê, ¿e to wahanie wynika byæ mo¿e z ostatnich problemów trawiennych, nie wiem, mo¿e zbyt du¿o soli u¿y³am do czego¶ i woda mi siê przytrzyma³a, w ka¿dym razie pomierzê siê jutro - bardziej ufam centymetrowi ni¿ wadze a ¶niadania warzywne na pewno siê ju¿ zaczn± - w zasadzie mam ju¿ sesjê i od przysz³ego tygodnia bêdê pokazywa³a siê na wydzia³ach tylko w ramach zaliczeñ, wiêc na spokojnie bêdê mog³a przygotowywaæ sobie posi³ki mam nadziejê, ¿e waga bêdzie powoli spada³a, bo te ci±g³e wahania mnie mêcz± i marzê ju¿ o U muszê poszukaæ jakiego¶ si³owego, mam hantle i gryf ³amany i z 30 kg obci±¿enia, my¶lê, ¿e co¶ by da³o radê z tym wymy¶liæ na pocz±tek jeszcze raz dziêkujê za rady
|
|
|
#3287 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 835
|
troche sie z Toba nie zgodze,na pierwsze sniadanie jest zdrowa i zachwalana tutaj przez wszystkich owsianka a jedynym "grzeszkiem" jest odrobina serka danio,na drugie sniadanie sa same owoce i tylko jedna lyzeczka dzemu,z tego co tutaj piszecie to owoce sa polecane,zwlaszcza jezeli sa jedzona jakos z rana a nie wieczorem.A obiad?Zjadlam go godzine temu i do teraz czuje jaki mam pelny brzuch bo salatki warzywnej wyszlo niesamowicie duzo,mozna sie zapchac warzywami tym bardziej,jezeli duzo sie ich nawali,tak,jak to w moim przypadku.Prosze o ocene jeszcze kogos innego.
|
|
|
|
#3288 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co do obiadu-ok czujesz siê napchana, ale to nie znaczy, ¿e dostarczy³a¶ organizmowi odpowiednich warto¶ci od¿ywczych. nie chodzi o to, ¿eby sie zapchaæ.
|
|
|
#3289 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 799
|
Z okazji odnotowania ma³ego spadku wagi wrzucam swoje R
i proszê o ocenkê ![]() I¶n. 2 kromki razowca z bieluchem, 1/3 makreli, du¿y pomidor II¶n. 2 trójk±ty arbuza, trochê truskawek, twaróg (zmielony jak do sernika) z rodzynkami, ziarnami s³onecznika i otrêbami Obiad: kasza jêczmienna (nieca³y woreczek) z wo³owin± (by³a duszona w sosie ja od³o¿y³am sobie samo miêso), du¿o pomidorów z cebulk± i oliw± jak tylko upa³ zejdzie biorê siê za insanity Kolacja: bêdzie twaróg albo troszkê chudej szynki z warzywami (postaram siê ju¿ nie z pomidorem, ale te co teraz mamy w domu s± takie pyszne dawno ju¿ takich nie jad³am)hmm.. mam nadziejê ¿e dobrze siê spisa³am
|
#3290 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 168
|
Maine Peee ...
¦. kaszka manna waniliowa ze szklanka platków kukurydzianych + herbata zielona II¦. a) bu³ka (90g) z mas³em, sa³at±, szynk± drobiow± i pomidorem + sok pomarañczowy (taki w szklenej butelce z biedronki 330ml) b) batonik Kinder mleczna czekolada + Jab³ko O. 2 spore ziemniaki z koperkiem + ryba w panierce ze szpinakiem (filet) + kapusta na s³odko PO- banan P. Rogal croissant taki sam z biedronki (80g), którego nadzia³am dwoma ³yzeczkami d¿emu ![]() K.bu³ka pikatna na 3: wszystkie czesci z maslem. Jedna z pasztetem drobiowym pomidorowym i pomidorem. Dwie z salata calym jajkiem na twardo i pomidorem + herbata jak sie prezentuje....?? mam problem ze sniadankami... ehh
wzrost 167, waga - zbyt niska "Anoreksja nigdy nie bêdzie m± przyjació³k±, poniewa¿ nie zwyk³am wchodziæ w relacje z jednostkami chorobowymi (za bardzo zagra¿a memu ¿yciu). . . WALKA " Edytowane przez Agashia Czas edycji: 2011-05-31 o 20:20 |
|
|
|
#3291 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 339
|
MUSZÊêêêêêêêêêê BYÆ NA P tylko jak jak wychodze o 7 wracam na obiad znow wychodze latam miedyz uczelnai domem miastem bibliotekami, ciagle chodze w biegu nawet nie mam kiedy usi±¶æ ?
jakis mpomys³ ? i waga spada :/ - 1,5bialej bulki z serkami szynkami pomidorami sa³atami - 2kanapki z mas³em do tego 2 parówki z ketchupem - miska truskawek ze smietana 18% i cukrem - jakis budyn desella waniliowy - dalej nie ma mnie w domu ![]() - pier¶ kurczaka pieczona na masle, 5 ziemniaków z maslem, surówka -duzy kubek koktajlu z truskawek bananów ze smietana 18% i cukrem, prinsessa czekoladwa - i znów wylazlam z domu wrocilam w nocy;/ - wiec tylko 2 kanapki z ryb± serem szynka pomidorem
Edytowane przez Agu¦87 Czas edycji: 2011-05-31 o 18:35 |
|
|
|
#3292 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Cytat:
I na obiad pasowa³aby jeszcze zupa.
|
|
#3293 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 024
|
Cytat:
|
|
#3294 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 359
|
moje dzisiejsze P.
Sn. - owsianka (4 lyzki owsianych (25g) na szklance mleka, garsc orzechow laskowych (ok 15g)), herbata. 2sn. - kromka razowca z maslem, dwoma plasterkami szynki drobiowej, jajko na twardo, pomidor, rzodkiewki. Ob. - brokuly gotowane, 130 g piersi z kurczaka grillowanej w przyprawach, pol woreczka ryzu brazowego naturalnego (60g) Podw. - ok 200g jogurtu naturalnego z wkrojonym bananem, duza kostka gorzkiej czekolady 90% Kol. (bedzie) 3 kromki jak zawsze i dodatki, typu jajko, ser zolty lub szynka, avokado... zalezy na co bedzie ochota... , warzywa, herbata pozniej bedzie pewnie z 200 g serka naturalnego (chyba homogenizowany) i jakis owoc. Pozdrawiam
|
|
|
|
#3295 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- Cytat:
Czemu masz problem ze sniadankami?
|
|
|
#3296 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 768
|
dziewczyny czy to prawda ¿e trzeba je¶æ ¶niadanie do godz po wstaniu?
ja dzi¶ zjad³am dopiero o 10;30 (wsta³am o 6;00) i nie rzuci³am siê potem na jedzenie, zjad³am narmlne 4posi³ki. Jak to jest? I musz± byæ wêgle? proooszê o odp
|
#3297 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 359
|
Santos, a moj?
|
|
|
|
#3298 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mówienie ludziom „nie” jest wspania³± rzecz±, jest to czê¶æ przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by ¿yli ¿yciem, które akurat tobie wydaje siê najw³a¶ciwsze. To jest egoizm. ¯yæ swoim ¿yciem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Ciê ¿ycie! |
|
|
|
|
#3299 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Cytat:
¦niadanie jest najwa¿niejszym posi³kiem w ci±gu ca³ego dnia. W du¿ej mierze warunkuje nasz metabolizm i ma ogromny wp³yw na samopoczucie. A jak u ciebie ¿abciu. Ju¿ nie musisz byæ na P
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2011-05-31 o 19:40 |
|
|
|
|
#3300 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 731
|
Cytat:
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:39.

na redukcji czy w ogóle przy zdrowym od¿ywianiu jakie¶ danio itp odpadaj±.

co do wzrostu wagi - niedu¿o, o 0,3 kg, ale ostatnio wci±¿ by³y choæ niewielkie (0.3-0.5) spadki, trening si³owy jest u mnie s³aby, raczej wiêcej czasu spêdzam na truchtaniu i skakance, chocia¿ planujê to zmieniæ, ale jednak wzrost wagi z tego powodu na pewno mogê wykluczyæ, do @ jeszcze ponad 2 tygodnie, pijê ponad 2 litry wody dziennie.. nie wiem, naprawdê, co mo¿e byæ przyczyn±..
Co do æwiczeñ si³owych - ja zachêcam do robienia ich. 

dawno ju¿ takich nie jad³am)