Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1188 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-31, 21:29   #35611
Bryzejda
Raczkowanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

W ogóle to chce sie zameldowac w nowej czesci
Nie bylo mnie przez weekend, a wy juz tyle postow nastukalyscie

W ramach nadrobienia straconego z wami czasu przetlumaczylam Porowatosc
Tylko Rybiorek mi sprawdzi czy cos nie pogmatwalam

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Bryzejda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 21:41   #35612
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Kusi mnie ta henna strasznie ale niee, muszę mieć swoje naturalne jak najdłużej, tak chyba będzie lepiej
Hmm, może i ja jakieś fotki swoich lokasów wrzucę
nie farbuj. Naturalne są piękne, dbaj o nie
Mam sporo siwulców, stąd u mnie farbowanie.

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 21:48   #35613
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
nie farbuj. Naturalne są piękne, dbaj o nie
Mam sporo siwulców, stąd u mnie farbowanie.
No właśnie chciałam się wstrzymać do pojawienia się siwych włosów ale teraz naturalnych też nie mam, bo trochę je rozjaśniłam... Ale już przestałam, no i teraz niestety lekkie odrosty...

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 21:55   #35614
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
No właśnie chciałam się wstrzymać do pojawienia się siwych włosów ale teraz naturalnych też nie mam, bo trochę je rozjaśniłam... Ale już przestałam, no i teraz niestety lekkie odrosty...
Dasz radę zapuszczaj naturalki
Jeszcze w grudniu miałam masakrę na głowie można zobaczyć w dzienniku (świetne motywacje tam znalazłam!). Dzięki temu wątkowi i pomocy dziewczyn mam teraz takie fajne lokasy, z których coraz bardziej zadowolona jestem. Czekam tylko aż podrosną trochę. Raz w życiu miałam długie (jakoś do biustu) włosy. Chcę raz jeszcze je zapuścić, ale zdrowsze i ładniejsze

Stary 2011-05-31, 22:08   #35615
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Dasz radę zapuszczaj naturalki
Jeszcze w grudniu miałam masakrę na głowie można zobaczyć w dzienniku (świetne motywacje tam znalazłam!). Dzięki temu wątkowi i pomocy dziewczyn mam teraz takie fajne lokasy, z których coraz bardziej zadowolona jestem. Czekam tylko aż podrosną trochę. Raz w życiu miałam długie (jakoś do biustu) włosy. Chcę raz jeszcze je zapuścić, ale zdrowsze i ładniejsze
Przeglądałam już dziennik i chyba kojarzę Twoje włosy Prawda, można znaleźć niezłe motywacje
Co do długości to ja mam już jakieś długie, na plecach jakoś tak prawie do zapięcia stanika, ale chyba muszę coś z nimi zrobić, jakoś skrócić. Niby szkoda, ale coś zaczynają mnie drażnić, poza tym mi raczej szybko włosy rosną, przynajmniej tak mi się wydaje

Pracuję nad sobą
Stary 2011-05-31, 22:11   #35616
Bryzejda
Raczkowanie

Ja mam pytanie dotyczace pianek. Dlaczego sa zle

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Bryzejda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 22:22   #35617
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Jestem zdecydowanie wavy, zastanawiało mnie tylko czy z tej skali trzystopniowej to ja mam 2a, 2b czy może jeszcze co innego i czy w ogóle to moje coś podchodzi pod kręcenie się
Zależy która klasyfikacja, np amerykańska 2b/c zakłada ogólnie fale i loki tu i ówdzie, brytyjska kieruje się bardziej grubością włosa i skłonnością do puchu (mogę Ci podsunąć moje posty z dziennika - link i kilka postów poniżej, może nawet z zestawu kosmetyków cos dla siebie znajdziesz, chociaz u mnie ubogo bo ja alergik straszny).
No i na samym początku bardzo trudno powiedzieć, prędzej za miesiąc? Twój "bałagan" bardzo dobrze rokuje, poszukaj w dzienniku wpisu Edith i Ewelki - myślę, że może Ci grozić taki skręt

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 22:24   #35618
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Przeglądałam już dziennik i chyba kojarzę Twoje włosy Prawda, można znaleźć niezłe motywacje
Co do długości to ja mam już jakieś długie, na plecach jakoś tak prawie do zapięcia stanika, ale chyba muszę coś z nimi zrobić, jakoś skrócić. Niby szkoda, ale coś zaczynają mnie drażnić, poza tym mi raczej szybko włosy rosną, przynajmniej tak mi się wydaje
Podetnij trochę, nadaj kształt ja zaczęłam pielęgnację właśnie od cięcia

Cytat:
Napisane przez Bryzejda Pokaż wiadomość
Ponieważ zawierają alkohol denat., który wysusza włosy. Bodajże pianka Nivea do kręconych jest w porządku...ale nie jestem pewna, niech ktoś się wypowie. Ja nie używam żadnej, nawet nie mam...

Stary 2011-05-31, 22:28   #35619
Basai77
Raczkowanie

Hej Dziewczeta,
fotki wrzucam,po rannym myciu.Fajnie sie dzieje ale niestety tylko jakby pod gorna warstwa wlosow.Zakrecone ladne spirale ale gora,to stog siana i puchu.Co zrobic,zeby gora tez tak ladna byla???
Podcinalam juz ja lekko,aby loki sie uniosly i dzieki temu ,moze ladniej skrecily-bez efektu.Moze jakies konkretne ciecie bedzie wskazane...sama nie wiem.
Narazie zakupilam dzis ta glinke,tz.jakas tam inna ,bo w tutejszej drogerii i na ulotce poczytalam,ze jest bardzo dobra na wypadanie wlosow,przetluszczanie,lu piez...Przy nastepnym myciu wyprobuje,jest napisane,ze powinno sie nia poprostu myc wlosy lub stosowac oklady ,tudziez peelingi.Az sie ciesze na efektMoze jakas nadzieja???
Dzis przy myciu wlosow wypadalo mi jakby mniej,zastosowalam sie do rady naszej guru,splukalam woda przegotowana ( z filtra) z odrobina limonki.Wczesniej,wczoraj wcieralam w skalp aloes(wyciag).Naprawde swedzi mniej.
Ladne te loczusie dzis wyszly,tylko,ze szkoda,ze takie ukryte(pod spodem)Moze jest jakas szansa,ze przy tej dlugosci,kiedys beda na calej glowieOj to bym zapuszczala,ile wlezie!!!!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC02164.jpg (245,2 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02175.jpg (288,2 KB, 74 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02167.jpg (237,3 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02177.jpg (233,8 KB, 56 załadowań)

Edytowane przez Basai77
Czas edycji: 2011-05-31 o 22:31
Basai77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 22:32   #35620
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Podetnij trochę, nadaj kształt ja zaczęłam pielęgnację właśnie od cięcia
Chyba tak własnie zrobię

Cytat:
Ponieważ zawierają alkohol denat., który wysusza włosy. Bodajże pianka Nivea do kręconych jest w porządku...ale nie jestem pewna, niech ktoś się wypowie. Ja nie używam żadnej, nawet nie mam...
A jest jakiś lakier do włosów, który lokom nie zaszkodzi? Bo ja czasem lubię

+ załączam kilka zdjęć, niestety tylko jedno bez flesza. Może i mi powiecie jaki mam skręt
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SNV86264.jpg (175,1 KB, 55 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNV86266.jpg (74,4 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNV86268.jpg (69,8 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNV86272.jpg (64,4 KB, 60 załadowań)

Pracuję nad sobą
Stary 2011-05-31, 22:36   #35621
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczeta,
fotki wrzucam,po rannym myciu.Fajnie sie dzieje ale niestety tylko jakby pod gorna warstwa wlosow.Zakrecone ladne spirale ale gora,to stog siana i puchu.Co zrobic,zeby gora tez tak ladna byla???
Podcinalam juz ja lekko,aby loki sie uniosly i dzieki temu ,moze ladniej skrecily-bez efektu.Moze jakies konkretne ciecie bedzie wskazane...sama nie wiem.
Narazie zakupilam dzis ta glinke,tz.jakas tam inna ,bo w tutejszej drogerii i na ulotce poczytalam,ze jest bardzo dobra na wypadanie wlosow,przetluszczanie,lu piez...Przy nastepnym myciu wyprobuje,jest napisane,ze powinno sie nia poprostu myc wlosy lub stosowac oklady ,tudziez peelingi.Az sie ciesze na efektMoze jakas nadzieja???
Dzis przy myciu wlosow wypadalo mi jakby mniej,zastosowalam sie do rady naszej guru,splukalam woda przegotowana ( z filtra) z odrobina limonki.Wczesniej,wczoraj wcieralam w skalp aloes(wyciag).Naprawde swedzi mniej.
Ladne te loczusie dzis wyszly,tylko,ze szkoda,ze takie ukryte(pod spodem)Moze jest jakas szansa,ze przy tej dlugosci,kiedys beda na calej glowieOj to bym zapuszczala,ile wlezie!!!!!
Mi również te od spodu kręcą się mocniej, nie puszą się tak i ogólnie są ładniejsze

Pracuję nad sobą
Stary 2011-05-31, 22:40   #35622
Basai77
Raczkowanie

Zapewne sa mniej zniszczone,zdrowsze..bard ziej ochronione.
Jakby zrobic,zeby ta gorna warstwa tez taka byla?
To jest pytanie rowne temu-jak stac sie bogatym
Stary 2011-05-31, 22:42   #35623
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:

+ załączam kilka zdjęć, niestety tylko jedno bez flesza. Może i mi powiecie jaki mam skręt
Co do lakieru to nie wiem...
Ale ładne lokasy! Dużo błyszczących włosów widzę

Stary 2011-05-31, 22:56   #35624
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Też mi nic nie świta.
W psikanej formie - utrwalacz miodowy z receptariusza
Fajne włoski
Cytat:
Ano ładne
Cytat:
Nastaw się na glinkowanie nad np miednicą, pewnie trzeba będzie ją łapać i instalować z powrotem Moja pamiętam wyszła zbyt wodnista i właśnie uciekała Ale owszem pomogła, niestety raz użyłam bo potem mi derma surowo zabroniła ;]

Ania - u Ciebie też coraz ładniej i pomijając flesza - błyszczą jak szalone

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-01, 09:20   #35625
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Takie coś, tylko gorsze (za sprawą mocniejszego skrętu i większej ilości) to ja mam cały czas
Spojrzałam na zdjęcia dalej i wcale nie jest tak źle, jak sądzisz! Przeciwnie - jest naprawdę dobrze! Mocny skręt, dokładnie wydzielone loki. Kojarza mnie się z Jessie z jessicurl. Wygląda mi Twój skręt na przynajmniej 3b.
Cytat:
Niestety, nie spotkałam sie z takim lakierem. niemal każdy, który oglądałam ma denat w składzie plus polimery. Polimery można zmyć, ale to, co denat wysuszy, trzeba potem naprawiać (jeśli się da). Oczywiście użycie lakieru od wielkiego dzwonu nie będzie szkodliwe przy naszej pielęgnacji. Na wielkie wyjścia można sobie pozwolić.

Cytat:
A w załączniku foto sprzed chwili (TŻ jednak nie potrafi zdjęć robić ehh).
Widać, że pod spodem też dzieje się sporo I fajne, grube kosmyki masz na głowie, ech...

Cytat:
Napisane przez marika161 Pokaż wiadomość
Eloe77 nie sądziłam, że od gorąca skóra głowy może być podrażniona. Ale odkąd zrobiło się gorąco mam to samo
Może być, niestety.przy wysokich temperaturach skóra pracuje inaczej, więcej się pocimy, bo skóra się chłodzi. I tak w kółko. Jestem teraz na etapie niemal codziennego mycia włosów - poranny piorunoszczypiorek na głowie jest efektem wiecznego zamieszania na skalpie.
ZIMO WRÓĆ

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Mnie też, ale postanowiłam że jak już zaczęłam je lepiej pielęgnowac to najpierw je odbuduję zanim im znowu zrobię kuku... Mam nadzieję że jakoś przetrwam w zdrowiu psychicznym parę miesięcy bez farbowania
dasz radę Sama tak pokochałam swój kolor, że - choć henna kusi - nie mam odwagi na farbowanie.
Poza tym nie będzie Ci szkoda ich niszczyć po ciężkiej pracy włożonej w doprowadzenie ich do stanu idealnego?

Cytat:
Napisane przez Bryzejda Pokaż wiadomość
Cytat:
Dokładnie - większość z nich zawiera denat. Poza tym nie ma pianek zgodnych z cg, więc droga od pianki prowadzi do szamponu z sls. Trzeba być uważną przy stosowaniu pianki - na początek w sklepie, by nie kupić z alkoholem, potem w domu, by regularnie zmywać polimery.

Cytat:
Hej Dziewczeta,
fotki wrzucam,po rannym myciu
Piękne Ile bym dała za tak gęste włosy!
Cytat:
Fajnie sie dzieje ale niestety tylko jakby pod gorna warstwa wlosow.Zakrecone ladne spirale ale gora,to stog siana i puchu.Co zrobic,zeby gora tez tak ladna byla???
Proponuję, byś na tę chwilę ich nie cięła, ale:
* poczytała o porowatości (za niedługo dziewczyny dodadzą informacje z nowego artykułu, ale jest też i starszy bardzo pomocny)
* ustaliła, jaką masz porowatość i dobrała pielęgnację do niej,
* skupiła się na wierzchniej warstwie - tutaj nakładaj więcej odżywki,
* płukała włosy kwaśnymi płukankami lub chociaż zimną wodą - to domknie łuskę, przez którą ucieka woda.
* nakładała kapkę oleju kokosowego jako stylizator i zabezpieczenie jednocześnie na wierzchnią warstwę - to powinno zabezpieczyć włosy przed ucieczką wody (oczywiście może też być inny olej).
Pamiętaj, że na włosy pod spodem szybciej dostaje się sebum produkowane przez skórę. Ta warstwa jest też niej narażona na zniszczenia i hydralne zmęczenie. Dlatego zwykle wygląda na ładniejszą.

Cytat:

Cytat:
Mi również te od spodu kręcą się mocniej, nie puszą się tak i ogólnie są ładniejsze
Wytłumaczenie powyżej. Przy Twoim skręcie popróbowałabym też tego, co zaproponowałam Basai.

Lato jest naprawdę trudne dla włosów - walka z uciekającą wodą (ostatnie lata są suche i gorące i powietrze wyciąga nam wodę z włosów), z włosami przypominającymi plastelinę, z wiecznie wilgotnym skalpem... Koszmar.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-06-01 o 09:22
Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-01, 09:41   #35626
Rybiorek
Zakorzenienie

Bryzejda jak tylko dotre do biura sprawdze to co przyslalas. Czyli gdzies za 40 minut.

ja uzywalam pianki loreala Curl Power i potwierdzam ze ona nie ma denata i nawet przyjemny sklad. Mam analize prywatna od Syrenki wstawie (oczywiscie jak dojade do biura)

a jak ktos potrzebuje lakier to niech poeksperymentuje i sprobuje zrobic np. Na bazie miodowego utrwalacza, mozna dodac do tego proteiny jesli wlosy lubia np. Hydrolizowana keratyne, hydrolizowany kolagen, one tez pomagaja w utrzymaniu skretu, ja ostatnio cuduje z proteinami i wczoraj jak wrocilam do domu to spryskalam obficie wlosy mieszanka wlasnie z keratyna, kolagenem i 3 innymi rodzajami protein,jak wlosy wyschly mialam kask na glowie ale dzisiaj po myciu jest super
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-01, 09:46   #35627
agatron77
Raczkowanie

Cześć Lokaski

Eloe77, u mnie na głowie baaardzo często to co wczoraj nam pokazałaś na zdjęciu
Ania, podziwiam Twoje włosy!
Basia, wygląda mi na to, że mamy bardzo podobne włosy - przynajmniej tak na pierwszy rzut oka. Nie wiem jak Ty, ale ja zdążyłam się zorientować co działa na moje włosy wyjątkowo dobrze, a co gorzej. Póki co wiem, że maski BIOVAX, ISANA z BABASEM i OLEJ RYCYNOWY działają cuda. Powodują, że te moje loki mają świetny skręt, większą średnicę, a że skutecznie się skręcają, to są krótsze i takie jakby ciężkie wagowo (nie wiem jak to napisać, ale chodzi mi o to, że jest dużo mniej puchu, widać ładny, sprężysty lok, który porusza się podczas ruchów głową, więc czuję jego wagę). Z resztą produktów, które mam jest mniej spektakularnie, więc jak mam wielkie wyjście, to używam tych PEWNIAKÓW.
nusia, masz urocze loki

SERDECZNE, ZAKRĘCONE CZEŚĆ dla wszystkich NOWYCH LOKASÓW w naszym wątku Walczcie, bo warto .

A ja siedzę w czepku i turbanie. Pod spodem KALLOS plus OLIWA Z OLIWEK. Zobaczymy co zdziała, bo takiej mieszanki jeszcze nie próbowałam.
No i noszę się z zamiarem złożenia pierwszego zamówienia na mazidłach (nieoczekiwany przypływ gotówki w związku z dzisiejszym świętem ). Wiem, że była o tym mowa już nie raz, ale jeśli któraś z Was ma ochotę i czas na podsunięcie mi pomysłów, to będę wdzięczna
agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-01, 10:42   #35628
Basai77
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Cześć Lokaski

Ania, podziwiam Twoje włosy!
Basia, wygląda mi na to, że mamy bardzo podobne włosy - przynajmniej tak na pierwszy rzut oka. Nie wiem jak Ty, ale ja zdążyłam się zorientować co działa na moje włosy wyjątkowo dobrze, a co gorzej. Póki co wiem, że maski BIOVAX, ISANA z BABASEM i OLEJ RYCYNOWY działają cuda. Powodują, że te moje loki mają świetny skręt, większą średnicę, a że skutecznie się skręcają, to są krótsze i takie jakby ciężkie wagowo (nie wiem jak to napisać, ale chodzi mi o to, że jest dużo mniej puchu, widać ładny, sprężysty lok, który porusza się podczas ruchów głową, więc czuję jego wagę). Z resztą produktów, które mam jest mniej spektakularnie, więc jak mam wielkie wyjście, to używam tych PEWNIAKÓW.
nusia, masz urocze loki

SERDECZNE, ZAKRĘCONE CZEŚĆ dla wszystkich NOWYCH LOKASÓW w naszym wątku Walczcie, bo warto .

A ja siedzę w czepku i turbanie. Pod spodem KALLOS plus OLIWA Z OLIWEK. Zobaczymy co zdziała, bo takiej mieszanki jeszcze nie próbowałam.
No i noszę się z zamiarem złożenia pierwszego zamówienia na mazidłach (nieoczekiwany przypływ gotówki w związku z dzisiejszym świętem ). Wiem, że była o tym mowa już nie raz, ale jeśli któraś z Was ma ochotę i czas na podsunięcie mi pomysłów, to będę wdzięczna
Hej,
ja z mojej strony polecam napewno wyciag z aloesu i koniecznie hydrolizowana keratyna.Wyciag wcieram w skalp a mam problemy z wypadaniem,swedzeniem i lupiezem,po zaledwie 3 wcierkach jest o niebo lepiej(skora mniej swedzi,wczoraj przy myciu wypadlo zdecydowanie niej wlosow)
Keratyna naprawde(jak wyzej napisane) poprawia skret wlosa.Dodana do wody jako psikadlo dziala fajne rzeczy.Dodawalam ja tez do odzywki do mycia.Sama wkrotce zamowie ponownie.Tylko wiem,ze proteiny nie na kazde wlosy tak fajnie dzialaja

ELOE,dzieki Kochana,TY zawsze masz czas na jakas rade.Naprawde wielki szacun

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ----------

I wiecie co???
Ja chyba za duzo narzekam!!!
Przy tej ilosci wlosow ,ktore mi wypadaja,czytam,ze zazdraszcza mi sie gestosci...
Po fotkach Nusi widac,ze ma podobna dlugosc do mojej i tez spiralki juz sa za ciezkie aby sie krecily jak zwariowane.Mam chyba zdrowy wlos i czego ja jeszcze marudze???
Moim zdaniem zasluguje na niezle wciry,hahahah
To chyba klasyczne doly i wyze,jak to sie tu potocznie nazywa
Milego dzionka,Lokusie
Stary 2011-06-01, 11:42   #35629
agatron77
Raczkowanie

Cytat:
Hej,
ja z mojej strony polecam napewno wyciag z aloesu i koniecznie hydrolizowana keratyna.Wyciag wcieram w skalp a mam problemy z wypadaniem,swedzeniem i lupiezem,po zaledwie 3 wcierkach jest o niebo lepiej(skora mniej swedzi,wczoraj przy myciu wypadlo zdecydowanie niej wlosow)
Keratyna naprawde(jak wyzej napisane) poprawia skret wlosa.Dodana do wody jako psikadlo dziala fajne rzeczy.Dodawalam ja tez do odzywki do mycia.Sama wkrotce zamowie ponownie.Tylko wiem,ze proteiny nie na kazde wlosy tak fajnie dzialaja

I wiecie co???
Przy tej ilosci wlosow ,ktore mi wypadaja,czytam,ze zazdraszcza mi sie gestosci...
Po fotkach Nusi widac,ze ma podobna dlugosc do mojej i tez spiralki juz sa za ciezkie aby sie krecily jak zwariowane.Mam chyba zdrowy wlos i czego ja jeszcze marudze???
Milego dzionka,Lokusie
Dzięki za zakupowe sugestie
A to za narzekanie:
agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-01, 11:52   #35630
zielona87
Zadomowienie

Oto moje wlosy z dzisiaj

-nafta na 20 min
-szampon babydream
-odzywka mrs.potters
-kallos al latte na 20 min pod czepkiem i w czapce
-odżywka b/s joanna z apteczki babuni
-balsam nivea do loków
-ręcznikowanie w koszulce 15 min

Jaki to typ skrętu?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg loki.jpg (84,5 KB, 82 załadowań)
CP od 26.01.2013
Sesa, Nafta, Vatika i inne dobroci - szukam swojego KWC

Zrzucam tłuszczyk - od 07.01.2013
Start 70kg
Jest 66 kg
Cel 63 kg
zielona87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-01, 12:17   #35631
Rybiorek
Zakorzenienie

Sprawdzilam tlumaczenie Bryzejdy o porowatosci wlosa. Zaraz je wysle do niej aby wstawila. albo wkleje bo nie wiem czy z nami teraz jest a kazdy chyba chcialby poczytac

edit: chcialam wstawic do FAQ ale kurcze zamkniety, rozumiem ze tylko Matka Przelozona moze to zrobic, coz wklejam tutaj.

Porowatosc wlosa

Jeżeli chodzi o porowatość i jej wplyw na stylizacje włosów kreconych, naturalnie kręconowłose maja bardzo zaawansowana wiedze w tej dziedzinie. W ostatnich pięciu latach kręconowłose rozwinęły domowe sposoby stylizacji, zarowno te ktore tylko podkreślały typ skrętu, jak i te te, które biora pod uwage porowatość i jej wpływ na wlosy krecone.

Porowatość – wysoka i niska.

Porowatość wlosa decyduje o jego zdolności przyswajania wody, co ma ogromny wplyw na wyglad wlosa, szczegolnie kreconego. Kręcone włosy są dużo bardziej porowate niż naturalne, niefarbowane i proste włosy.

Mocno porowaty włos ma stopniową strukturę i luski, które sa podniesione i otwarte. Włos taki przyswaja wilgoć (wode) bardzo szybko i bardzo szybko ja traci. Mocno porowate włosy przyswaja dwa razy więcej wody i wilgoci niż normalne lub mało porowate. Takie włosy lubia gęste, nawilżające odżywki z proteinami lub nawet czysto proteinowe kuracje (komentarz Rybiorki: np mieszanke samych protein).

Im bardziej porowaty włos, tym bardziej skłonny jest do utracenia wytrzymalosci na rozciaganie i ma tendencje do łamania, gdy jest mokry. Jeżeli produkty z olejami, masłami i silikonami zostaną zaaplikowane w złej kolejności lub ilości, włos może stać się obciążony od środka i nadbudowany od trzonu, co spowoduje, że bedzie słaby i bez życia. Na porowatych włosach, które są suche i brak im nawilzenia, wraz ze wzrostem punktu rosy zacznie pojawiac sie i nasilac puch.

Wlos o malej porowatosci posiada luski, ktore tworza ciaśna i zamknięta strukture. Włos wolniej przyswaja wodę i dłużej ją oddaje, taki wlos bedzie wiec trzymal wilgoć dość dobrze. Jednak z jego słabo otwartą powierzchnią, nadbudowa produktów jest szybka. Za dużo odżywki i stylizatora może pozostawić film na włosie i pozbawić go witalności i sprężystości. Niektóre produkty do stylizacji mogą nawet pozostać na włosie (nadbudowac sie) lub stworzyć biały osad. W zwiazku z niska przyswajalnoscia produktow, nadmierne zabiegi proteinowe moga powodowac, że włos staje się łamliwy i suchy co bedzie wynikiem nadmiaru protein.

Osiągnięcie sukcesu z opanowaniem porowatości

Kluczem do sukcesu, aby opanowac i niejako zarzadzac porowatościa, jest umiejętne nakładanie produktów na mokre, czyste włosy. Te produkty, które są najbliżej włosa maja na niego największy wpływ.

Oczyszczanie

Wszystkie wlosy (mala/duza porowatosc) skorzystaja z odzywczego mycia (chyba chodzi o mycie odzywka – komentarz od Rybiorki) i okazjonalnego mycia delikatnym srodkiem w celu oczyszczenia z pozostalosci po produktach, ktore sie nadbudowaly. Używaj produkty, które nie pozbawią lub nie zneutralizują naturalnego łoju w trzonie włosa. Produkty z siarczanami nie są polecane( komentarz od Rybiorki – nie zgadzam sie do konca, nie wszystko da sie usunac szamponem bez sls, jak np. polyquaternia)

Głębokie odzywianie (maski) wpływa również na korzyść każdego rodzaju wlosa, zwłaszcza odżywianie produktami o właściwościach rozplątujących. Kluczem jest znalezienie produktow, ktore beda dzialac na wlosy pod wzgledem zmiękczania, nawilżania i wzmacniania wlasciwym dla danego wlosa. Należy eksperymentować z proteinami, aby zobaczyć, jaka ilość i jaki rodzaj jest dobry dla naszych włosów. Proteiny pomagają wygładzić strukturę wlosa, wypełniajac napotkane ubytki. Generalna zasada jest taka, że im bardziej włos jest porowaty, tym więcej potrzebuje protein. Ta sama zasada dotyczy aplikowania odżywek do spłukiwania.

Z powodu szybszego przyswajania produktow przez mocno porowate włosy, ciężkie silikony i oleje aplikowane na takie wlosy ktore sa mokre i czyste, moga w nie wsiąknąc i wypenic . Kręconowłose o wysokiej porowatości mogą wypróbować zabiegi henna, kasja lub glinką połączone z nawilżającą odżywką. Pomoże to wygładzić włosy, okryć je filmem i czasowo zmniejszyć porowatość (komentarz od Rybiorki – co do henny nie zgadzam sie z okresleniem ‘okrycie filmem’, na podstawie moich wlosow ewidentnie widze ze henna je poprostu wypelnila). Należy ostatnie płukanie wykonać zimną wodą, aby zamknąć powierzchnię włosa. Dobrze jest nie splukiwac calej odzywki, można tez dać więcej odżywki po spłukaniu.

Kręconowłose o niskiej porowatości mogą zauważyć, że płukanie ciepłą wodą pomaga podniesc luski wlosa ktory bedzie ‘otwarty’ na wchlanianie produktow stylizacyjnych. Najlepiej pozostawic odpowiednia ilosc odzywki na wlosach, aby ochronic wlosy i jednoczesnie pomoc im w utworzeniu grubszych lokow, nalezy pamietac o odpowiednim rozprowadzeniu odzywki, aby uniknac obciazenia (np. nalozenie odzywki i oplukanie wlosow pod woda przez kilk sekund, pozwoli to na rowne rozprowadzenie odzywki). Gdy wlosy prawidlowo utrzymuja wode (jest odpowiednio nawilzony i to umozliwia mu prawidlowe gospodarowanie woda), moze sie okazac ze nie potrzebujesz nawet odzywki do splukiwania. Sprobuj, po jakims czasie, po umyciu wlosow odzywka od razu nalozyc odzywke bez splukiwania.

Odżywki b/s i stylizatory

Odżywki b/s i stylizatory zawierające proteiny moga pomoc włosom zbic sie w wieksze loki i zminimalizować puch. Proteiny moga wygładzic, ale tez wysuszyc wlosy,dlatego stosujac stylizatory z proteinami, pamietaj o produktach ktore zapobiegna ucieczce wody z wlosa takie jak mleczka, masla czy Twoj ulubiony olej (np. kokosowy). Jeżeli masz włosy są o niskiej porowatości wybierz proteiny, które można łatwo zmyć (amino acids). Cienkie włosy z niska porowatoscia tolerują proteiny lepiej niż grube z niska porowatoscia. Dla włosów o niskiej porowatości, które są dobrze nawilżone, lekka odżywka b/s i dobry żel mogą wystarczyć do pozbycia się puchu bez wzgledu na punkt rosy.

Struktura wlosa jak i jego porowatość jest procesem ciągłym i zmiennym, więc nie bój się eksperymentować i mieć z tego zabawę.

Autorka tekstu: Bryzejda, Edytorka: Rybiorka

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------

Cytat:
Napisane przez zielona87 Pokaż wiadomość
Oto moje wlosy z dzisiaj

-nafta na 20 min
-szampon babydream
-odzywka mrs.potters
-kallos al latte na 20 min pod czepkiem i w czapce
-odżywka b/s joanna z apteczki babuni
-balsam nivea do loków
-ręcznikowanie w koszulce 15 min

Jaki to typ skrętu?
dla mnie piekny 3a
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2011-06-01 o 12:51
Stary 2011-06-01, 13:42   #35632
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Spojrzałam na zdjęcia dalej i wcale nie jest tak źle, jak sądzisz! Przeciwnie - jest naprawdę dobrze! Mocny skręt, dokładnie wydzielone loki. Kojarza mnie się z Jessie z jessicurl. Wygląda mi Twój skręt na przynajmniej 3b.
Akurat na zdjęciach włosy miałam ładne, bo były dzień po myciu, czyli rano nałożony żel lniany i potem siedziałam w domu więc były w porządku, ale zazwyczaj jednak niestety wyglądają gorze.

Dzis związałam włosy na wf i w ogóle to mam strasznego barana na głowie, strasznie się napuszyły a wczoraj miałam na głowie Biovaxa parę godzin.

Pracuję nad sobą
Stary 2011-06-01, 13:54   #35633
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
ja uzywalam pianki loreala Curl Power i potwierdzam ze ona nie ma denata i nawet przyjemny sklad
Świetnie Nie widziałam tego u siebie, ale kto wie?
Cytat:
a jak ktos potrzebuje lakier to niech poeksperymentuje i sprobuje zrobic np. Na bazie miodowego utrwalacza
zawsze pisząc o lakierach, myślę o tym utrwalaczu, ale nie piszę, bo nie próbowałam go zrobić...

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Tak to wyglądało końcem września 2010, czyli niemal rok temu. Nie wiem, co będzie teraz, może uda się opanować ten proces. Wątpię jednak i krzycze bez przerwy: ZIMO WRÓĆ!
Cytat:
(nieoczekiwany przypływ gotówki w związku z dzisiejszym świętem ).
Apeluję do swoich rodziców Ja tez jestem dzieckiem A czekoladę z tej okazji zjadł mi TŻ
Cytat:
Wiem, że była o tym mowa już nie raz, ale jeśli któraś z Was ma ochotę i czas na podsunięcie mi pomysłów, to będę wdzięczna
Na ZSK (ja preferuję, bo buteleczki są plastikowe i łatwiej wydobyć płyn) keratyna; elastyna; ekstrakt z argininy, karnityny i kofeiny; aloes zatężony; FEOG; jedwab hydrolizowany; lanolina; jakąś glinkę, hydrolat...

Cytat:
ELOE,dzieki Kochana,TY zawsze masz czas na jakas rade.Naprawde wielki szacun
jeśli mogę pomóc, to przyjemność po mojej stronie

Cytat:
I wiecie co???
Urocza samokrytyka

Cytat:
Napisane przez zielona87 Pokaż wiadomość
Jaki to typ skrętu?
Zgadzam sie z Rybiorką 3a jak nic. Dodałabym, ze jeszcze cherub

Ależ cudna pogoda we Wro! Popadało, wyszło słońce, a powietrze jest rześkie jak wczesnym rankiem.

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ----------

Cytat:
Akurat na zdjęciach włosy miałam ładne, bo były dzień po myciu, czyli rano nałożony żel lniany i potem siedziałam w domu więc były w porządku, ale zazwyczaj jednak niestety wyglądają gorze.
Jakoś nie wierzę Zwykle oceniamy same własne włosy bardzo krytycznie.
Cytat:
Dzis związałam włosy na wf i w ogóle to mam strasznego barana na głowie, strasznie się napuszyły a wczoraj miałam na głowie Biovaxa parę godzin.
A co oprócz Biowaxa (i jaki Biowax) nałożyłaś?

Rybiorko i Bryzejdo - supertłumaczenie i jednak nieco to przydługie na FAQ. Może by dodać do artykułów, a do FAQ zrobić pigułkę z obu artykułów? Co Wy na to?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-01, 14:02   #35634
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

Rybiorko i Bryzejdo - supertłumaczenie i jednak nieco to przydługie na FAQ. Może by dodać do artykułów, a do FAQ zrobić pigułkę z obu artykułów? Co Wy na to?
moge zrobic streszczenie w punkcikach jesli Matka Przelozona popiera taki pomysl
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-01, 14:38   #35635
Benek23
Zakorzenienie

Witajcie lokaski!! Sto lat mnie tu nie było.... Nie wiem czu ktokolwiek mnie pamięta. Ja pamiętam Kosmarkę, ale dawno jej tu nie widziałam. Czytam Was regularnie I po długaśnej przerwie odważę się wstawić zdjęcia swoich włosów. Wreszcie jestem z nich w miarę zadowolona
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC02158.jpg (62,7 KB, 81 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02161.jpg (66,7 KB, 100 załadowań)

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-01, 14:43   #35636
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Witajcie lokaski!! Sto lat mnie tu nie było.... Nie wiem czu ktokolwiek mnie pamięta. Ja pamiętam Kosmarkę, ale dawno jej tu nie widziałam. Czytam Was regularnie I po długaśnej przerwie odważę się wstawić zdjęcia swoich włosów. Wreszcie jestem z nich w miarę zadowolona
wygladaja super, co to za kolorek masz na nich?
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-01, 14:48   #35637
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
wygladaja super, co to za kolorek masz na nich?
Dziękuję. To jest Garnier color naturals nr 660 płomienna czysta czerwień.

Stary 2011-06-01, 14:51   #35638
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję. To jest Garnier color naturals nr 660 płomienna czysta czerwień.
u siebie nie widzialam tego kolorku, tylko na reklamach na razie, marzy mi sie taki....... znow miec ognista czerwien....
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-01, 14:54   #35639
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
u siebie nie widzialam tego kolorku, tylko na reklamach na razie, marzy mi sie taki....... znow miec ognista czerwien....
A Ty nadal masz swój naturalny? Kocham ten kolor. Ale włosy kręcone to utrapienie, a włosy kręcone farbowane to jakaś masakra... Wiele, wiele lat mi zajęło doprowadzenie ich do ładu. A kolorku używam tego samego od kilku lat. Jakoś nic ciekawszego mi nie wpadło w ręce.

Stary 2011-06-01, 15:01   #35640
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
A Ty nadal masz swój naturalny? Kocham ten kolor. Ale włosy kręcone to utrapienie, a włosy kręcone farbowane to jakaś masakra... Wiele, wiele lat mi zajęło doprowadzenie ich do ładu. A kolorku używam tego samego od kilku lat. Jakoś nic ciekawszego mi nie wpadło w ręce.
nie, nie umiem zdzierzyc wlasnego mysiego to raz a dwa mam siwulce

farbowalam sie na wisniowa czerwien z wellatonu przez 7 lat, potem mi odbilo (grudzien 2009) i napierw zrobilam braz co wyszedl na czarny a potem to rozjasnilam bo nie moglam wytrzymac tej czarnosci, no i efektem tego rozjasniania kontynuowanego pare miesiecy w sierpniu 2010 musialam sie obciac (samodzielnie zreszta to zrobilam wiec naprawde bylo paskudnie), teraz mam juz wszystko co chemiczne kompletnie sciete i na moje dalam henne ale coz..... moj ciemny mysi i henna = ciemne wino a nie czerwien

taki niestety wychodzi, obok fotka na miesiac przed durnym pomyslem farbowania na brazowo
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg srd.jpg (50,4 KB, 64 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Tenerife 2 2009 121.jpg (106,3 KB, 95 załadowań)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2011-06-01 o 15:03
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości