|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4231 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kolejne Mamusie dzieciaczki witają. Majówki rodzą, czerwcówki czekają. V-VI 201
Cytat:
kl aski:Cytat:
|
||
|
|
|
#4232 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kolejne Mamusie dzieciaczki witają. Majówki rodzą, czerwcówki czekają. V-VI 201
Gusia-jeżeli z ciążą nic się nie dzieje to nie ma żadnych przeciwwskazań do podróży
,,to tylko 200 km,,ale lepiej trzymaj rękę na pulsie..Violisia- dla tatusia za kosmetykę paznokietek
|
#4233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
160km od nas, nie urodziłam ![]() choć torbę spakowaną zabraliśmy
|
|
|
|
|
#4234 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jeszcze to przemyślę ![]() Ale strasznie się cieszę, że rodzinkę zobaczę |
||
|
|
|
#4235 |
|
Zadomowienie
|
Aliczka całusy dla Ciebie i Miśka
I oby tak dalej ![]() ![]() Swoją drogą, ale mi numer wycięłaś! Tak mnie zostawić przy samym finiszu ![]() Amarcia to co ja to wymyśliłam, że ty dziś rodzisz przez CC!! Ehh.. nawet Paulizi tak w esku napisałam jak pytała co u pozostałych dziewczyn hehe Piękne plotki rozsiewam ![]() ![]() Gusiagatko fajnie, że zobaczysz się z bliskimi! Tym bardziej, że wiem, że za mamą bardzo tęsknisz.. Cieszę się razem z tobą ![]() ![]() Co do podróży to pamiętam jak ja pytałam ginka będąc na poczatku osmego miesiąca jak to jest.. to powiedział, że nie ma problemu jeśli nie ma skurczy, ani nic się nie dzieje, tylko zalecane są przerwy w podrózy tak co dwie godziny na krótki, dziesięciominutowy spacerek! Ale podejrzewam, że u Ciebie cała podóż 200 -stu kilometroa pewnie tak ze dwie godz, będzie trwać biorąc pod uwagę niemieckie autostrady ![]() Nie wiem dokłądnie o co chodziło z tymi przerwami na spacerki i ruch, ale piszę co wiem
|
|
|
|
#4236 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Serdeczne gratulacje!!! Najważniejsze, że Daria zdrowa. Niech kruszynka rośnie zdrowo |
|
|
|
|
#4237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, ze chca dobrze i ze intencje sa jak najbardziej sluszne, ale za duzo slodyczy i glaskania moze zabic ![]() Loj jak tu pusciutko ![]() Dobranoc |
|
|
|
|
#4238 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej Babole!!!!!
![]() Przede wszystkim ogromne podziekowania dla Lolci za przekazywanie info i podtrzymywanie mnie na duchu ![]() Po drugie speszal fenks dla Mimbi, bo gdyby nie ona i jej jajko na glowie to bym pewnie dalej w ciazy chodzila ![]() Ogromnie dziekuje za smsy, komplementy odnosne Chrabaszcza-Skrzacika-Kaczorka no i wszystkie kciuki i gratulacje! Wasze kciuki pomogly bardzo, bo w koncu skurcze sie rozkrecily ![]() Dobra koniec tego pisania, bo musze bar mleczny otworzyc
|
#4239 |
|
Rozeznanie
|
Ja jestem w gorącej wodzie kąpana
, do tego wcześnie wstaje, więc bardzo mi się dłużyło. Na szczęście jedna dostawa przyszła z mebelkamidaissy Gabrysia jest cudna, świetne minki strzela Ciesz się, że Malutka taka spokojna, bo jak podczytuję odchowalnię to w niektórych przypadkach jest naprawdę bardzo ciężko, dziewczyny nie mają czasu na sen czy prysznic. Co do męża to super, że taki zachwycony Gabi,coś mi się zdaje, że będzie córunią tatusia. I jakoś nie chce mi się wierzyć, aby jego zainteresowanie zmalało. Zobaczysz wszystko się świetnie poukłada! Co do teściów to rzeczywiście kultura czy też ludzki odruch radziłyby zapytać czy niczego nie potrzebujesz, czy coś jadłaś. Ale olać ich, jak dziewczyny pisały ciesz się, że za nadto się rolą nie przejęli i nie siedzą Ci na głowie z milionem rad, że inaczej powinnaś karmić, trzymać itp. Ich zachowanie świadczy wyłącznie o nich! Super, że jutro przyjeżdżają Twoi rodzice! Na pewno nie mogą się doczekać, aby pobyć troszkę z wnusią, a Ty Kochana psychicznie odpoczniesz, wiedząc, że masz ich przy sobie! Gratulacje dla Agi i Darii! Super, że wszystko w dobrze! Dużo zdrówka dla Was! Aliczka super, że poród minął raz, dwa i że Michaś grzeczniutki! ania2631;27250397 najwyraźniej coś się rozkręca gusiagatko - jeśli ciąża mija prawidłowo to nie ma większych przeciwwskazań do podróżowania. Jednak trzeba mieć świadomość, że teoretycznie poród może zacząć się w każdej chwili, więc może lepiej zabrać torbę ze sobą? Ja na samym początku 38 tyg. byłam na jednodniowej wycieczce 15okm w jedną stronę i wszystko ok! Paulizia&Antonio witajcie! Super, że jesteście już w domu i że dżentelmen zdecydował się w końcu wyleź Lolka mam pytanko odnośnie materaca, pamiętam jak pisałaś, że chyba kupicie lateksowy, możesz napisać na jaki się zdecydowaliście? Bo tych lateksowych też jest od cholery z różnymi dodatkami. Na forach informacje są rozbieżne, a sprzedawcy na kompetentnych też mi nie wyglądają, jedna Pani poszła po ulotkę i z niej opisywała, który ma jakie funkcje, będąc niesamowicie przekonaną, że ten najdroższy jest najlepszy... Później zorientowałam się, że czyta charakterystykę na odwrót, przyznała rację, ale nadal ten droższy był zdecydowanie lepszy Wczoraj byłam na ktg i okazało się, ze brzuch nie jest całkiem spokojny, "stawia się, ale to jeszcze nie to na co czekamy"... ![]() Mam nadzieję, że do 12 zrobi się TO na co czekamy ![]() Wczoraj miałam prawdziwy Dzień Dziecka, w końcu przyszły mebelki i cieszyłam się jak głupia! Łóżeczko stoi skręcone i nie mogę się na nie napatrzeć, a komoda będzie dokończona wieczorem! |
|
|
|
#4240 |
|
Wtajemniczenie
|
Agnieszka baaaaaaaaaaardzo gratulujemy
Daria wcale nie maleńka, Wiki miała 2500 i wszystko było idealnie pozdrawiamy dziewcznki ---------- Dopisano o 07:36 ---------- Poprzedni post napisano o 07:22 ---------- Ależ ta nasza lista na poczatku już nieaktualna... Piękne to jest ![]() Zajrzałam na odchowalnie, ale tam też do tyłu
|
#4241 |
|
Zakorzenienie
|
Lolka1212 spacerki po to żeby krążenie poprawić, no w nogach
![]() Eve1603 cierpliwości życzę ![]() jak jedziemy do rodzinki to muszę później na drugi dzień myć Zosi włosy, bo dziadki ją zagłaskująi i całe włosy tłuste ![]() Paulizia ![]() Mango08 a zdjęcia pokażesz ??? no i za "nie to", bo to "nie to" prowadzi do TEGO ![]() Dzień dobry, dziś sama siedzę cały dzień, boję się ![]() zimno, wody ciepłej nie ma ... buziaki |
|
|
|
#4242 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie chciałam się nastawiać, że sie zaczęło... ale nadzieja była.
Obudził mnie skurcz o 3.46, tak mocny i bolesny, że nie wiedziałam co sie dzieje. Zaraz później odeszła chyba reszta meduzy, bo już z pasemkami Trzyma mnie ostro do tej pory, ale nieregularnie - co 14, 11, 9, 7 a za chwilę 18 i znów 12, 11... Zero systematyczności. I tak jakoś za słabo mi sie wydaje... wyglada to na podróbę ale może się rozkręci... Jutro tp...
|
#4243 | |
|
Moderatoreska
|
Cytat:
za rozwój akcji ![]() Dzień dobry ![]() U nas nocka spokojna nie spimy od 6.30, starszy poszedł do szkoły, a chłopcy właśnie usypiają. Bartusiowi ropieje dość mocno oczko, trzeba przemywać. Mam nadzieję, że szybko przejdzie. Wiktorkowi też ropiało, ale zaraz po wyjściu ze szpitala jak miał kilka dni a nie jak już mają prawie 1,5 miesiąca. Czy takie ropienie teraz też może być od tych kanalików ? U mnie pogoda nie za ciekawa, pochmurno i jakoś ciepło nie jest, więc rewelacji nie ma, pewnie szykuje się dzień w domu. No ale trzeba troszke mieszkanko ogarnąć, pranie zrobić, poprasować itp. mam nadzieję że chłopcy mi pozwolą. |
|
|
|
|
#4244 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Obecnie na glowie mam piekny jasny braz z dopiskiem mojego fryzjera "Ciesz sie, ze nie jestes lysa". Zamowilam na allegro Loreal Vitamino Color, ma dobre opinie na KWC. Na razie male opakowanko, a jak mi sie spodoba, to zamowie jeszcze duze. Ja zarazilam dziecko jakas bakteria, wyciagam z niej zielone gile. Mam straszne wyrzuty sumienia i ogromnego stracha, ze zrobilam jej krzywde Po 12 ma byc lekarz, zeby mi tylko opieka spoleczna dziecka nie zabrala...
|
||||
|
|
|
#4245 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dzięki, mam nadzieję, ze szybko poprowadzi. aby dzionek minął milutko, bez nieprzyjemnych niespodzianek.Cytat:
aby akcja się rozkręciła!!! Czekamy na dalsze info!Cytat:
Cytat:
![]() Co do Vitamino Color, powinnaś być zadowolona, u mnie sprawdza się bardzo dobrze. W tamtym tygodniu miałam nową, dużą dostawę maski i szamponu. |
||||
|
|
|
#4246 |
|
Rozeznanie
|
ja wpadlam sie tylko przywitac i powiedziec ze jeszcze nie rodze.
Wczoraj wieczorem mialam chyba jednego skurcza,ale niestety na tym jednym sie skonczylo. Dzisiaj znowu ktg, wiec tradycyjnie przed ide posprzatac, ale jakos to nic nie daje. |
|
|
|
#4247 |
|
Zakorzenienie
|
Aliczka88; no my prawie w tym samym czasie urodziłysmy
![]() 1 dzien roznicy o ile sie nie myle ![]() ![]() ![]() Gratuluje raz jeszcze Słonko Niech malenstwo zdrowo rosnie i dalej bedzie takie laskawe i grzeczniutkie dla swojej mamusi.Wazne, ze nie wymeczył Cie przy porodzie !! Eve, Ty sie szykuj Kochana bo widzisz jak czerwcowe dziewczyny dają czadu z terminami. Zazdroscimy chyba majowkom i dlatego szybko sie rozpakowywujemy !! ania2631; no pamietam ze u Moniqac jednego dnia odpadł duzy kawał a drugiego dnia miała juz Szymonka wiec kto wie... gusiagatko; Kochana je jestem zywym przykładem chyba tego, ze mozna jezdzic w 9msc ciazy ![]() wprawdzie 130 km ale przejechanie niemiecka autostrada 200km to tyle samo co 130 polskimi. Jadac z od rodziców do meza, przeciez nawet torby spakowanej nie miałam (bo to niemozliwe wg mnie było, ze ja JUZ rodze) i wszystko poszło gładko. Nawet bym sie gusiu nie zastanawiał tylko jechała Oczywiscie, jesli nie masz regularnych skurczybyków ![]() Ale super, ze bedzie Rodzinka !!!!! Paulizia; jestes juz z Antosiem i z nami !! HUURRRAAA Napisz nam relacje i jak Ci jako mamusia swiezo upieczona ![]() :Mango08; wiesz, ja wówczas w dzien matki gdy dostałam tych boli to najpierw mialam na Parkitke jechac, by sprawdzili czy to juz cos sie dzieje ![]() i suma sumarum, gdybym pojechała to pewnie by mnie zostawili no bo jak o 1 w nocy mialam 8cm to o godz 22 chyba z 5 juz bylo ? no i bym urodzila w czewie ![]() Dasz nam znac jak wyladujesz w szpitalu ?? Moze rozkrecic sie z dnia na dzien w koncu ! Ale miałas wczoraj fajny dzionek, tez przyłaczam sie do próśb o zdjecia ![]() Teraz do pełni szczescia brak tylko dzidziulka. Ja mialam lateksowy tez kupić ale w koncu w sklepie nam odradzili i jeszcze jakieś małżenstwo sie wtracilo gdy kupowalismy, bo oni tez sie wahali wczesniej jaki wybrac no i ostatecznie jest gryka kokos. I jescze cos Ci powiem, moi rodzice sobie zafundowali za grube pieniadze materac lateksowy i wlasnie gdy bylam w krk na egzaminie to kupowalismy w ikei nakladke na niego bo tak zle sie rodzicom na nim spalo. Pani w ikei uswiadomila nam, ze czesto ludzie kupujac materac podchodza do niego na zasadzie, ze im drozszy tym lepszy, a wcale tak nie jest ... u rodzicow sie to nie sprawdzilo Byc moze z dzidziusiowymi jest inaczej.. Ewesko, mowili o tej zimie u Twojego TZ na TVN24 mimbi tu widze, specjalistka od wszyskiego jak nie tel to czopki, jak nie czopki to szampony itd itd.... kopalnia wiedzy Btw.. napisalas ta relacje porodu, która mialas wyslac ?? ![]() andziot, jak to ciepłej wody nie macie? Awaria jakas cycus? Znam ten lęk ... bo ja tez sama - małz poszedł do pracy amarcia mialam tak samo - dokladnie tydzien temu !!!!!!!!!!! nie wiem czy pamietasz jak pisalam.... o swicie bladym obudził mnie MEEEEEEEEEEEGA bolacy skurcz - jednorazowy, ale tak zabolał, ze myslalam, ze zejde z tego swiata... potem calusi dzien nic i pod wieczor mnie wzielo.... pierwsze skurcze i od razu coraz bardziej regularne.. no i wiesz jaki finał ![]() i wiesz co - moze na pocieszenie - ten skurcz ktory obudził mnie wówczas w dzien matki rano był tysiac razy gorszy od bólu porodowego !! Zytus jak u Ciebie ? Igorek sie decyduje ?? ![]() Niunie KIARA urodzila Hej, wczoraj o 19.30 urodzila sie Lenka, waga 3750,wzrost 54. Dostałam o 14 oxy, o 18 rozwarcie nadal 1,5cm. potem poszło gwałtownie. skurcze parte gorsze od tych rozwierajacych a porod gorszy od pierwszego - ale zyje ![]() Sania dzis do domku wychodzi !!!!!!!!!!!!!!!! ![]()
|
#4248 |
|
Wtajemniczenie
|
ddaaiissyy wyrocznio ty moja!!! oby u mnie było tak samo - zwłaszcza z tym natężeniem bólu
|
#4249 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kiara, gratulacje ![]() ![]() |
|
|
|
|
#4250 |
|
Zakorzenienie
|
Zytus, no wlasnie po wyslaniu posta doczytałam dopiero, ze pierwszy skurcz sie pojawił u Ciebie
u mnie tez tak sie zaczelo a porzadków w ogole nie robiłam Cała ciaze sie leeeeeeeeeeeniłam w dniu porodu łaskawie pojechałam autem tylko odebrac wyniki HBS 500m od domu Tak wiec nie wierze chyba w to przyspieszanie co ma byc to bedzie
|
#4251 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
My właśnie nie kupiliśmy materaca, bo ewidentnie babeczka chciała nas naciągnąć, więc stwierdziłam, że jeszcze doczytam, ale to doczytywanie nic nie daje![]() Kiara gratulacje dla Ciebie i Lenki! Super, że Sania z Marcelkiem wracają do domku! Zytus, oby się coś w końcu ruszyło!
Edytowane przez Mango08 Czas edycji: 2011-06-02 o 11:12 |
|
|
|
|
#4252 | |
|
Moderatoreska
|
Cytat:
nie źle tam śniegu dosypało, ładnie się czerwiec zaczął Kiara GRATULACJE ![]() oOdpukać chłopcy nadal grzeczni, slonko wychodzi, więc spacer dzis będzie ![]() Sania no to czekamy nie ma to jak w domku
|
|
|
|
|
#4253 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nic nie pisało, a wody nadal nie ma ![]() Cytat:
GRATULACJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LENKO WITAJ !!!!!!!!!!!!!!!! daisy jak Gabrysia ? |
||
|
|
|
#4254 |
|
Wtajemniczenie
|
Kiara serdeczne gratulacje !!!! Kochane od rana odchodzi mi b. duzo sluzu z krwią i brzuch mnie lekko pobolwea jak na @....z przerwami ![]() tżta wysłałam do pracy a ja nie wiem zy mam sie stresowac czy nie.... w razie W dopakowałam torbę do szpitala, wykąpałam się i czekam... moze sie kimnę trochę.... ale z drugiej strony mam tyle roboty przed ta przeprowadzką... jeszcze żeby mnie konkretnie zabolało to bym pojechała na IP....praktycznie.... wody mogłyby odejść jeszcze.... a tak to.... cholera wie, czy wziąć się za robotę bo to jeszcze nie to, czy jednak odpocząć ![]() i brzuch mi nie twardnieje przy tych boleściach....nie wiem czy tak ma być ? czy tez powinien byc twardy jak skała jak przy przepowiadaczach ?
|
#4255 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Gratulacje dla Kiary!!!! antropiato byc moze juz i Ty bliziutko rozwiazania
|
|
|
|
|
#4256 |
|
Zadomowienie
|
hej
antropia lepiej odpocznij zbieraj siły Kiara wielgachniaste gratulacje
|
#4257 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry Dziewczynki
Paulizia się odezwała Jak Antoś? Grzeczniutki synuś czy wdał się w mamusię i rozrabia? ![]() I Sania dziś wychodzi.. jak dobrze! Nie ma to jak w domku.. Ciekawe kiedy Sanusia do nas zajrzy ![]() Andziotku prezent przyszedł już dla Zosi? Mam nadzieję, że dotrze przed jutrzejsyzm świętem naszej ulubienicy ![]() Eweska zdradzisz jak to się chowa dzieci, żeby były takie grzeczne jak twoi chłopcy? Przy dwójce (trójce!) spokojnie ogarniasz.. a dziewczyny przy jednym bobasku sił na nic nie mają.. Ddaaiissuś jak dziś sie czujecie z Gabi? Z tego co pamiętam to dziś same. i mężus wrócił do pracy.. Na pewo dajecie sobie radę, bo superowe z was kobietki Mango i ja trzymam Cię za słowo w sprawie zdjęć mebelek ![]() W sprawie materaca to u mnie jak u Ddaaiissyy ![]() Chociaż wcześniej byłam przekonana, że tylko lateks wchodzi w grę! Zobaczymy jak się sprawdzi..W sprawie wózka widzę, że też stanęło u was na Maxi Cosi Sytuacja identiko jak u mnie ..bo też na początku kręciłam nosem na Murkę, kombinowałam, oglądałam, szukałam Bóg wie czego.. a ostatecznie rozsądek zwyciężył i Murka u nas stoi Ania z numerkami gratuluję i zazdroszczę czopika ![]() Zytus myślę o Tobie codziennie jak wstaję rano.. Fajnie, że się meldujesz ![]() Amarcia ile ja bym dała, żeby tak się pomęczyć choć przez chwilę i poczuć co to jest skurcz, skurczyczek, czy skurczybyk Trzymam kciuki, aby regularnie sie u Ciebie rozkręciło ![]() Antropia wiemy kochana, że Ty teraz masz przeprowadzkę na głowie.. ale z tego co piszesz, to może być coś na rzeczy (chociaż spokojnie, jeszcze nie koniecznie ).. Na razie zrelaksuj się i nie forsuj!!Swoją drogą - ja już Ci dawno wróżyłam wcześniejszą akcję Mamaoptymistka na awatarku to Ty? Zawsze sie zastanawiam jak czytam twoje posty? ![]() Kiara ![]()
|
|
|
|
#4258 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
Gratulacje dla Kiary i JanuszAgnieszki! Niech się maluchy zdrowo chowają! Pauliziu, nareszcie jesteś Nadrobiłam Odchowalnię, ale na Poczekalnię nie ma za dużo czasu! ![]() Przypomniało mi się, komu nie odpowiedziałam, przepraszam! Gusiagatko, dzięki za miłe słowa o Hani Co do podobieństwa do Igusi Morii, to słowo harcerza, że nie znam Jej TŻ, ani Moria mojego TŻ, więc wszelkie podobieństwo jest przypadkowe Ale fakt, włosy nasze córy mają pokaźne. ![]() Lolko, jestem chętna na Kraków! Musimy się jakoś zgadać, już pomijam kwestię oglądania dzieciorków, ale MY SIĘ POZNAMY NA ŻYWO! Aha! Z kącika porad cioci mary: 1) jeśli miałyście CC i mówią, żeby nie dźwigać nic cięższego, niż własne dziecko, to SŁUCHAJCIE ![]() 2) jeśli któraś jeszcze nie kupiła nic do pępka, to niech nie kupuje na pewno Octeniseptu [ew. do psikania swojej rany]. Strata kasy. Najlepszy jest standardowo - spirytus! 3) jeśli będziecie karmić/dokarmiać MM i zastanawiacie się, ile butelek potrzeba, to powiem Wam, że u mnie starczają 4. Czasami na styk, bo jedna w lodówce z pokarmem, czy coś. Myję praktycznie na bieżąco. No. Podczytam Was jeszcze, bo jednak nie mam siły zejść z kanapy ![]() ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- Antropia, ciężko stwierdzić, czy to już, ale pewne jest, że coś zaczęło się kręcić. Jeśli będziesz miała regularne, albo poczujesz nadmierną wilgoć w majtach, to pędem na IP
|
|
|
|
#4259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już raczej chyba nie zdąży dojść, bo nawet żadnego info nie mam że wysłany no ale chyba pojedziemy do rodzinki na weekend, więć urodzinki oficjalnie chyba przeniesiemy a sobotę, a wtedy już prezenty od dziadków i chrzestnych też będą no i nie mów hop ! do końca dnia jeszcze sporo czasu ![]() Gabrysia śpi na brzuszku, bo znów miała problemy z zaśnięciem, bo coś ją męczyło ... mi się udało przespać jakieś pół godzinki |
|
|
|
|
#4260 |
|
Wtajemniczenie
|
brzuch mnie cały czas boli jakbym miała @...
tylko, że nie potafię stwierdzić, czy to skurcze, zy cały czas boli... mama mnie męczy żebym jechała na IP ze swoich doświadczeń uważa, że to już ![]() bo ona nie czuła pierwszych skurczy no nic.. odpoczywam dalej
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:42.

kl aski:

,,to tylko 200 km,,ale lepiej trzymaj rękę na pulsie..
dla tatusia za kosmetykę paznokietek

??? no i 

za rozwój akcji
Po 12 ma byc lekarz, zeby mi tylko opieka spoleczna dziecka nie zabrala...
My właśnie nie kupiliśmy materaca, bo ewidentnie babeczka chciała nas naciągnąć, więc stwierdziłam, że jeszcze doczytam, ale to doczytywanie nic nie daje