|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#3421 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV
Cytat:
Co do zielonej herbaty to podobno wp³ywa pozytywnie na odchudzanie, oraz na regulacje pracy organizmu. Jak kto¶ jest na P to chyba powinien z niej zrezygnowaæ
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2011-06-02 o 19:01 |
|
|
|
|
#3422 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
Cytat:
generalnie lepiej trochê, ni¿ by³o wcze¶niej s± wêgle na kolacjê ale nie ma podwieczorku NNKT (chocia¿ wiem, ¿e po zabiegu dentystycznym by³by to dla Ciebie ciê¿ki orzech do zgryzienia )
Edytowane przez emelie Czas edycji: 2011-06-02 o 19:08 |
|
|
|
|
#3423 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 231
|
Cytat:
![]() A by³o tak dobrze, jak siê nie odzywa³a¶. eh.
|
|
#3424 |
|
Zakorzenienie
|
Hehehe, ludzie, obudzcie sie. Herbatki nie odchudzaja. Picie zielonej herbaty w niczym nie wadzi na P. Gdyby zielona herbata miala taki zbawienny wplyw na chudniecie, to Chiny nie mialyby problemu z otyloscia hehehehe.
Raczej radze pamietac, ze zielona herbata zawiera duzo kofeiny/teiny wiec moze powodowac problemy ze spaniem wypita zbyt pozno. Tu mowie oczywiscie o jakiejs lepszej jakosci zielonej, bo te wiory z torebek, to wlasciwie tylko koloruja wode i tym bardziej nie ma sie co przejmowac.
nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage ![]() Edytowane przez santos Czas edycji: 2011-06-02 o 19:07 |
|
|
|
#3425 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 395
|
|
|
|
|
#3426 |
|
Wtajemniczenie
|
S³ysza³am te¿, ¿e du¿e ilo¶ci zielonej herbaty (a tak¿e kawy) mog± zabarwiaæ zêby na ¿ó³to
![]() Ju¿ nie mówi±c o tym, ¿e WSZYSTKO w nadmiarze szkodzi i picie codziennie, dzieñ w dzieñ, litra zielonej herbaty nikomu raczej dobrze nie zrobi. Poza tym, herbata i kawa odwadniaj±. |
|
|
|
#3427 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Cytat:
|
|
#3428 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 024
|
Cytat:
Kupujê w sklepach ze zdrow± ¿ywno¶ci±, s± waniliowe, naturalne i chyba kokosowe. Dodajê, bo dziêki niemu owsianka robi siê lekko klej±ca, gêêêsta i ciut jakby s³odka, ale nie md³a. Odkry³am ostatnio i po prostu cudo. Sama nie wiem co z tym podwieczorkiem, jako¶ chyba nie by³am g³odna? w ogóle o nim nie my¶la³am. Tak tak, ju¿ najpó¼niej w przysz³y poniedzia³ek wracam do jedzenia sta³ych rzeczy, orzechy wróc± pe³n± par±.
|
|
#3429 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 064
|
¦:2 ga³ki lodów(jab³kowa i truskawkowa) w wafelku
2¦:pó³ jogurtu naturalnego, serek wiejski, wkrojone truskawki, p³atki owsiane i otrêby 3¦:jedna du¿a pe³noziarnista bulka z past± z awokado, sokiem z cytryny i sol±, jab³ko O:3 albo 4 m³ode ziemniaki, 2 ³yzki zasmazanej kapusty, duzo mizerii, jajko sadzone i smazona cukinia P:pó³ opakowana serka wiejskiego z wkrojonymi truskawkami(ok. 20) bananem(ca³y), polane jogurtem naturalnym(ca³y) z p³aktami owsianymi(ok. 4 ³y¿ki), otrêbami pszennymi(1 ly¿ka), s³onecznikiem(ok. 2 lyzki), wiórkami kokosowymi i orzechami laskowymi(ok. 10)' K:trzy kromki chleba graham, dwie z awokado a jedna z serkiem bieluch, pomidor To moje U. Co s±dzicie? Bylabym wdziêczna za ocenê.ps: taak, wiem, ze lody to nie jest zdrowe ¶niadanie...
|
#3430 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 37
|
moje wczorajsze U/P (?)
/raczej mocne U, chocia¿ parê kg na + nie zaszkodzi/ [wsta³am pó¼no (pierwsze ¶niadanie o 11)] I: ¶rednia ciemna bu³ka z ziarnami podzielona na trzy: wszystkie posmarowane mas³em, na ka¿dej plaster szynki wieprzowej i po kawa³ku sera ¿ó³tego + talerz sa³aty z pomidorem z zio³ami skropione oliw± z oliwek przek±ska: banan + kilka rodzynek + kilka orzechów laskowych II: miska krupniku + skrzyde³ko z kurczaka bez skóry z krupniku III: salaterka budyniu waniliowego z cukrem VI: ¶rednia ciemna bu³ka z ziarnami podzielona na trzy: wszystkie posmarowane mas³em, na ka¿dej plaster szynki wieprzowej, pomidora, cebuli, po dwa plasterki jajka nadmieniê, ¿e dopiero wdra¿am wiêksz± ilo¶æ jedzenia i kalorii. z dnia na dzieñ jest wiêcej i kaloryczniej. dzisiejsze: I: ¶rednia ciemna bu³ka z ziarnami podzielona na trzy: wszystkie posmarowane mas³em, na ka¿dej po trochê jajecznicy na ma¶le z jednego jajka i dwoma plastrami szynki wieprzowej + talerz sa³aty z pomidorem i cebul± z zio³ami skropione oliw± z oliwek II: dwie ciê¿kie kromki ciemnego chleba z ziarnami posmarowane mas³em i majonezem z plastrem szynki wieprzowej, sera, sa³aty III: kromka ciê¿kiego ciemnego chleba z ziarnami podzielona na pó³ posmarowana mas³em i majonezem z plastrem szynki wieprzowej, sera, sa³aty IV: 5 pierogów z m±ki orkiszowej z pieczarkami i cebulk± (farsz podsma¿any na ma¶le) + salaterka barszczu w proszku przek±ska: 6 truskawek + kilka rodzynek + kilka orzeszków V: dopiero bêdzie - prawdopodobnie w/w bu³ka z podobnym obk³adem i jak? |
|
|
|
#3431 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 620
|
Cytat:
Wg mnie troche za malo jak na P, ale to juz sprawa indywidualna. Tyjesz na tym? Je¶li nie, to koniecznie dorzucaj jeszcze. Moje dzisiejsze P ![]() I duuzo musli z wrzuconym bananem, zalane jogurtem owoce le¶ne i do tego troche pokruszonego twarogu, wyszla cala miska ![]() II grahamka z ¿óltym serem, wêdlin± i sa³at±, po lekcjach trzeba bylo obczaic nowo otwart± kawiarnie, wiec wpad³ duzy shake kiwi z odrobin± bitej smietany bo sie zatka³am ![]() III bardzo gêsta zupa grochowa ¶rodziemnomorska z wielu rodzajow grochu [caly talerz] IV pucharek truskawek z jogo naturalnym, kilkoma pokruszonymi herbatnikami i posypane starta gorzka czekoalda [tak warstwowo, pycha V wpadnie wiesniak z p³atkami i truskawkami, a do tego kromka razowca z mozzarella na ciep³o ![]() ehhm, ale musze dodawac dalej, bo waga stoi w miejscu -.- , a moja ochota na te shake'i niebezpiecznie wzrasta ostatnimi czasy, wiec chyba msuze sie hamowac : / i jesc cos pozywniejszego, bo ostatnio mam ciagle ochote na slodkie. Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2011-06-02 o 19:26 |
|
|
|
|
#3432 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Beznadziejne sniadanie Za duzo nabialu (wiesniakicciagle, bieluchy, jogurty) Za malo 'niezdrowych' tluszczy. ---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- Cytat:
|
|
|
#3433 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 424
|
UUUUU
¶: jajecznica z 2 jaj z du¿± ilo¶ci± polêdwicy sopockiej i szczypiorkiem, 2 kromki zwyk³ego chleba z twaro¿kiem z rzodkiewkami i sa³at± 2¶: 2 kromki z tuñczykiem i szczypiorkiem o: ³oso¶ duszony w warzywkach p: kefir albo jogo nat k: wie¶niak ze szczypiorkiem i kie³baska wiedeñska z szynki, jakie¶ warzywka nie bêdzie za du¿o tego chleba jak dodam jeszcze kromke do kolacji?
|
|
#3434 |
|
Wtajemniczenie
|
Moje dzisiejsze Utrzymanie
Mo¿e kto¶ oceni?... ![]() ¦niadanie: jajecznica z dwóch jaj L sma¿ona na ma¶le z szynk± z indyka, papryk± i szczypiorkiem; du¿a kromka ¿ytniego z mas³em, sa³at±, serem ¿ó³tym, pomidorem i czerwon± cebul±; skrzypopokrzywa II ¶niadanie: bu³ka ¿ytnia domowego wypieku z mas³em, sa³at±, szynk± z indyka i ogórkiem; jab³ko Obiad: makaron pe³noziarnisty z grillowan± piersi± z kurczaka, pieczonymi warzywami i past± zio³owo - oliwn± Podwieczorek: miseczka pistacji; koktajl z kefiru naturalnego, banana i truskawek Kolacja: puszka tuñczyka w oleju; bu³ka ¿ytnia na pó³ z mas³em, kilkoma ³y¿eczkami serka wiejskiego, rzodkiewk± i szczypiorkiem/mas³em, sa³at±, szynk± z indyka i papryk±; zielona herbata + 2l wody |
|
|
|
#3435 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3436 |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=santos;27271881]Malo bialka, na obiad te jaja to ze trzy, co to jest jedno jajo.
Beznadziejne sniadanie Za duzo nabialu (wiesniakicciagle, bieluchy, jogurty) Za malo 'niezdrowych' tluszczy. /QUOTE] Dziêkujê bardzo za ocenê. Sniadanie wiem, ¿e beznadziejne ![]() Nabia³ jem czêsto bo staram siê dodawac bialko do ka¿dego posi³ku. Nie jem miesa ani ryb wiec nabia³ i str±czkowe to jedyne co mi zostaje. Pozatym, ¿e oczywiscie w straczkowych nie ma az tyle bialka... A za ma³o 'niezdrowych' t³uszczy tzn? Je¶li mog³abys mi jeszcze napisaæ co dodaæ to by³abym baardzo wdziêczna edit: nie zauwazylam zeby mnie wzdyma³o po nieugotowanych platkach owsianych
Moja droga, tej bajce nie bêdzie królewicza na bia³ym koniu, Edytowane przez vespertine_ Czas edycji: 2011-06-02 o 19:37 |
|
|
|
#3437 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=vespertine_;2727211 5]
Cytat:
Jogurt nie ma bialka tylko same cukry wiec nie wiem, po co go tyle w twoim menu, bo te bieluchy i wiesniaki to rozumiem. Straczkowych nie dostrzeglam wcale. Jasne, ze maja mniej, ale nabial zakwasza organizm, nie mozesz zastopic miesa twarogiem, to tak nie dziala. Musisz zastapic tw cukinie itd wlasnie straczkowymi, duuuzoooo ich musi byc. Moze poczytaj najpierw o zdrowje diecie wege, bo kompletnie nei masz pojecia i zrobisz sobie krzywde.
|
|
|
#3438 | |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=santos;27272238]
Cytat:
Jutro siê poprawie i bêdzie soczewica na obiad Czytam caly czas i jestem na diecie wegetarianskiej juz bardzo d³ugo. Przez jakis czas moja dieta byla faktycznie huiowa, teraz troche nie poprawi³am, nie wydaje mi siê ¿e robiê sobie krzywde, ale piszê tutaj zeby sie jak najwiecej dowiedziec i dobrze to zbilanmsowaæ Takze dziekuje za wszelkie uwagi.mas³a wiêcej w³±cze do diety bo z nim to faktycznie u mnie kiepsko. No i wiêcej jajek.
|
|
#3439 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wlacz do diety dania typu kotlety warzywno jajeczns, terrine z soczewicy, chleb z cieciorki, hummus, placek lotarynski, geste zupy-kremy, pasta fasolowa, jakies stir fry z tofu, soja. W ogole u ciebie tego nie ma, a to jest podstawa diety wege. Nawet ja znam ciekawsze przepisy wege, niz ty, mam watek z przepisami wege tutaj, poszukaj. ---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- Tak w ogole, moze ktos oceni moj wczorajszy jadlospis, bo ja sie tu produkuje sama hehehe ?
|
|
|
#3440 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 191
|
A wklejê jutrzejsz± R co by siê jej grzecznie trzymaæ
![]() 1. Owsianka 40g, z serkiem wiejskim 200g, kawa³kiem mango i gar¶ci± suszonej ¿urawiny 2. Kawa³ek kie³baski usma¿onej na ma¶le z cebulk±, pomidor 3. Tuñczyk w/s/w, 2 jajka, ogórek + sporo zielonych oliwek bie¿nia 30 min, rower 1h po 2 kostki gorzkiej czekolady 80% ![]() 4. Filet z kurczaka, surówka 5. Makrela, b±d¼ 100g twarogu z ³y¿k± migda³ów
|
#3441 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A tak z ciekawo¶ci, czemu tak czêsto pijasz niedobre kawy?
|
|
#3442 |
|
Zadomowienie
|
Ok, jeszcze raz dziêki za rady. Mam nadzieje ze uda mi siê poprawiæ ten moj jadlospis...
|
#3443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym wczesniej mieszkalam w malarycznej Azji gdzie jest. 35 C i 95% wilgotnosc to tez sie nei chcialo tak jesc. 2. Jelita ok, dziekuje, sluzy im lokalna dieta. 3. Pijam duzo kawy, bo malo spie, poza tym jestem uzalezniona zwlaszcza od kiedy nie jem zbyt duzo cukru. Pije niedobra, bo taka mam w pracy fuj fuj hehehehee.
|
|
|
#3444 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 800
|
dzisiejsze Utrzymanie, oceni kto¶?
![]() 1. Owsianka z 4 ³y¿ek p³atków na mleku sojowym z otrêbami, amarantusem, truskawkami i mas³em orzechowym 2. Dwie kromki razowca z mas³em, wêdlin± drobiow± i pomidorem 3. Dwa pe³noziarniste nale¶niki z twarogiem pó³t³ustym i szpinakiem 4. Kawa z mlekiem sojowym, miseczka truskawek, gar¶æ migda³ów 5. Pe³noziarnista bu³ka (z 60g) z dyni±, obie po³ówki z mas³em i: z wêdzonym ³ososiem i pomidorem/sa³at±, wêdlin± drobiow± i pomidorem; jajko na pó³twardo i kalarepka |
|
|
|
#3445 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 986
|
Santos, co trzeba zrobiæ, ¿eby mieszkaæ w Azji, a potem w Meksyku? jestem dopiero na drugim roku studiów, zawsze to pora na zmianê, jakby co¶
Dzisiejsza redukcja I owsianka na wodzie z brzoskwini±, serkiem homo, orzechami laskowymi II du¿a grahamka na pó³ z mas³em, wêdlin± (plastry by³y ogromne, ale po dwa na po³ówce) i sa³atk± z ogórka, pomidora i cebuli, potem miseczka truskawek III drobiowe kotlety mielone (2 ¶redniej wielko¶ci) z kasz± gryczan± (pó³ woreczka) i sa³atk± z papryk ró¿nokolorowych IV serek wiejski z mas³em orzechowym (du¿a ³y¿ka) V omlet z 2 jaj z szynk±, papryk± i cebul± proszê o ocenê
|
|
#3446 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3447 |
|
Zakorzenienie
|
Winky
|
|
#3448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajne R, proponuje wlasnorecznie robic maslo orzechowe. Ostatnio odkrylam dzieki wizazowi, ze mozna. Rewelacja. Cwiczysz cos?
|
|
|
#3449 |
|
Zakorzenienie
|
Óczê siê, óczê
mam nadziejê, ¿e w zwi±zku z tym wyjdê na ludzi :P oo, przepisu na w³asnorêczne mas³o na pewno poszukam æwiczê, æwiczê, skaczê na skakance co drugi dzieñ po pó³ godziny, powoli zbli¿am siê do interwa³ów, my¶lê, ¿e jeszcze z tydzieñ i nie padnê po nich oprócz tego biegam, gdy pogoda pozwala i æwiczê trochê z ciê¿arkami, przysiady, wyroki, tego typu rzeczy. Rekreacyjnie krêcê jeszcze hula hoop, ale to tylko taka fanaberia :P Mam maleñkie pojêcie o treningu si³owym, jak tylko nieco ogarnê dwie sesje, to poczytam o tym i co¶ postaram siê u³o¿yæ dla siebie, no i wtedy dokonaæ modyfikacji w jadle choæ mam nadziejê, ¿e nied³ugo bêdê ju¿ na U, a æwiczenia bêd± tylko form± aktywno¶ci fizycznej, która sprawia mi przyjemno¶æ
|
|
#3450 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 359
|
hej
, przybylo mi juz tutaj 300 g. Moje P z wczoraj i dzisiaj. Wczorajsze: Sn. - owsianka (4 lyzki platkow owsianych (25g), szklanka mleka, garsc orzechow laskowych (15g)), herbata. 2sn. - 2 kromki razowca (ok 50g) z maslem, jajko na twardo, plasterek szynki drobiowej, troche pomidora i rzodkiewki do smaku. Ob. - surowka z mieszanki salat i polowy pomidora z lyzeczka oliwy z oliwek, 130 g piersi z kurczaka gotowanej, pol woreczka brazowego naturalnego ryzu (60g) Podw. - ok 200 g jogurtu naturalnego, banan wkrojony, duza kostka gorzkiej czekolady 90%. Kol. - 3 kromki razowca (ponad 90g) : 1 i 2 z avokado (pasta z kawalka avokado na kanapkach, skropiona sokiem z cytryny i posypana pieprzem cytrynowym do smaku), a 3 kanapka z jajkiem na twardo, troche pomidora, rzodkiewki, herbata. Po - ok 150 g serka naturalnego (chyba homo.) z wkrojonym kiwi. Dzisiejsze (wiekszosz posilkow tak samo) Sn. - owsianka (ta sama - 4lyzki platkow owsianych (25g), szklanka mleka, ok 15g orzechow laskowych), herbata. 2sn. - 2 kromki razowca z maslem (ponad 50 g), jajko na twardo, plasterek szynki drobiowej, troche pomidora i rzodkiewki. Ob. -surowka z mieszanki salat i polowy pomidora z lyzeczka oliwy z oliwek, 130 g piersi z kurczaka gotowanej, pol woreczka brazowego naturalnego ryzu (60g) Podw. - ok 200g jogurtu naturalnego z wkrojonym kiwi, garsc moreli suszonych (20-25g). Kol. -3 kromki razowca (ponad 90g) : 1 i 2 z avokado (tak jak wczoraj), a 3 kanapka z polowa puszki tunczyka z wody (ok 50g), troche pomidora i rzodkiewki, herbata. Po - ok 150 g serka naturalnego (chyba homo.) z wkrojonym kiwi. Nie poddam sie, juz tyle tych kg przybralam, wiec nastepne tez dam rade
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:06.

a mma pyt czemu pijesz herbate zielona ? moja mama pi³a j± jak siê odchudza³±
?

w ogóle o nim nie my¶la³am.
+ 3 marchewki gotowane i to w sosie z tego miesa ujdzie, chociaz tez mogloby wpasc troche wiecej