Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :) - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram:
Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 3 6,82%
My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 3 6,82%
Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 0 0%
Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 3 6,82%
Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 12 27,27%
Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 23 52,27%
Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-02, 23:45   #1531
Agnieszka.M
Rozeznanie

Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)

Cytat:
Napisane przez anula_81 Pokaż wiadomość
Cudnie się Zosia prezentuje
A napisz, czy leżaczek, w którym leży Zosia to ten? http://www.inkopol.pl/p/pl/266/fishe...zek+p7538.html
bo Antoś dostał od dziadków pieniążki na Dzień Dziecka, a właśnie ten leżaczek bardzo mi się podoba i zastanawiam się nad kupnem. Jesteś z niego zadowolona, czy teraz wybrałabyś inny, a może w ogóle nie jest potrzebny?
Dziewczyny, a wy jak myślicie, jest sens kupować, czy lepiej na coś innego przeznaczyć pieniążki?

Moniqac jaki Szymonek zadowolony w wanience

Edytowane przez Agnieszka.M
Czas edycji: 2011-06-02 o 23:47
Agnieszka.M jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 07:34   #1532
caffelate05
Rozeznanie

Dzień dobry Panowie śpią, ja zjadłam dwa kawałki sernika mojej Mamy na śniadanie i popiłam herbatką na laktację Sernik sprawdzony, Julkowi nie szkodzi, na samych zdrowych produktach, bez proszku do pieczenia a pyszny niesamowicie i jeśli możecie jeść nabiał to polecam, dziś wydobędę od Mamy przepis to mogę się nim podzielić
Nadrobiłam wizaż i też muszę przyznać, że super tu jest i zawsze czytając wasze posty czuję się tak swojsko
Cytat:
Napisane przez MoniaK Pokaż wiadomość
Czy wasze dzieci czesto maja czkawke?
MoniaK mój Juluś często, kilka razy dziennie. On tak reaguje na zmiany temperatury i wcale nie jakieś duże. Ja się staram go wtedy na chwilę cieplej otulić, czasem pomaga i czkawka mija od razu a czasem po protu mija w swoim czasie
Cytat:
Napisane przez Fronka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy wasze dzieciaczki mają ustabilizowany rytm dnia i nocy? Tak się zastanawiam, Antoś ma 2 tygodnie i na razie każdy dzień i noc wygląda zupełnie inaczej jeśli chodzi i spanie i jedzenie. Jak jest u was?
Fronka u mnie noce są spokojne, mały budzi się różnie co 3, 4 godziny, kilka razy zdarzyło mu się spać 5h. TŻ przewija, ja karmię i zawsze zasypia przy cycu, czasem razem ze mną W dzień zasypia przy cycu coraz rzadziej, zdarza mu się marudzenie, budzi się częściej. No i to tyle różnic
Cytat:
Napisane przez cucciola79 Pokaż wiadomość
Kochane mamusie
Sluchajcie mam pytanko obcinalyscie juz pazurki dla Waszych pociech??moja niunia juz ma dlugasne i boje sie ze cala buzke sobie podrapie!!jakos nie mma odwagi jak widze te malunie raczulki i pazurki jak u wrobelka to az sie boje ruszac poradzce cos jak je obcinacie
cucciola79 my obcinamy regularnie, bo strasznie szybko rosną. Hmmm, to MY brzmi dumnie bo to zadanie TŻta, ja za pierwszym razem się bałam, a że mam nie do końca zwinne ręce pazurki obciął TŻ. No i tak już zostało Patent obcinania "na śpiocha" się sprawdza - polecam.

moria44 cieszę się, że Igusi podoba się huśtawka (w sumie się jej nie dziwię, ja się w niej zakochałam i też bym taką chciała mieć). Mam nadzieję, że brzuszkowe kłopoty się u Was skończą. Super, że udało Wam się znaleźć dobrą pediatrę. Mnie moja z rejonu nie chwyciła za serce, za to nasza z Medicovera już tak - ciepła, spokojna, cierpliwa.

Cytat:
No właśnie stresuje mnie to odbijanie Na dodatek nie umiem go jeszcze dobrze trzymać w pionie, więc ciężko nam idzie. Może rzeczywiście przez brak tego odbicia czasami budzi się po paru minutach (tak jak u Ciebie Andziot).

Teraz śpi już od półtorej godziny (szok) ale chyba ta burzowa pogoda tak działa na dzieci
Ja odbijam w dzień, chyba że Juluś od razu twardo zaśnie. W nocy nie odbijam, bo często zasypiamy oboje Nic się nie dzieje. Ale jak je niespokojnie, marudzi, macha rączkami i nóżkami przy karmieniu to odbijam nawet kilka razy podczas karmienia i wtedy naprawdę słychać porządne odbijanie.
I zawsze odbijam metodą, którą nazwałam kotek na płotku główka i rączki zwisają na ramieniu a ja głaszczę lub leciutko klepię po pleckach.
Cytat:
Napisane przez anulinka2009 Pokaż wiadomość
Byliśmy dzisiaj u pediatry ( po raz pierwszy ) i pytałam o tą kwestię. Ale Pepe miał jeszcze w szpitalu pobieraną krew na fenolektonurię, tarczycę i coś jeszcze i to ponoć wystarczy. W czasie ciąży pytałam o to samo mojego endo i powiedział mi, że 3 m-ce po porodzie, jak przyjadę na wizytę, to mam zabrać ze sobą małego i wtedy on go zbada i zrobi usg.
A tak w ogóle, to ponoć jest bardzo małe prawdopodobieństwo, aby chłopcy odziedziczyli po nas choroby tarczycy, ponoć dziewczynki mają dużo większą szansę.

Czy po porodzie dostałaś mniejszą dawkę Euthyroxu?? Ja na ostatniej wizycie dostałam receptę na Euthyrox 75, aby od urodzenia brać mniejszą dawkę ( do dnia porodu brałam 125 ). 14 czerwca mam wizytę u endo. Wcześniej będę robiła badania.
anulinka oby to była prawda, że chłopcy mają mniejsze szanse odziedziczyć po nas chorobę. Ja tak samo się pocieszam w przypadku mojego RZSu, że to też "babska" choroba i Juluś na pewno jej nie będzie miał.
Zobaczymy co powie na to wszystko endokrynolog dziecięca, wizytę mamy dziś o 14:00.
Jeśli chodzi o mnie to moja endo nie zaleciła mi zmniejszenia dawki Euthyroxu po porodzie tylko kazała po 6tyg zbadać ft3 i ft4 (ciągle nie wiem czemu nie badamy też tsh) i przyjść z wynikami na wizytę. Wizytę mam już za chwilę, bo 9 czerwca, krew zbadam chwilę wcześniej. Mam nadzieję, że uda mi się zejść z dawki leku.
Dam znać co powie dziś endo Julcia.

eweska cudne robisz synkom fotki i w ogóle masz super przystojniaczków, uwielbiam Ciebie czytać, dla mnie jesteś Mama robocik, jak Ty to wszystko ogarniasz to ja nie wiem

Aliczka88 witaj ja też się bałam jeść normalnie, posłuchałam położnych ze szpitala i przez 2 dni jadłam ze 3-4 produkty na krzyż i byłam bliska omdlenia na leżąco Zadzwoniłam do Mamy, Siostry i zmieniłam cały jadłospis na lekkostrawny, odzyskałam siły, humor i w niecałe 3 tygodnie pozbyłam się anemii.

Miłością jest... przemierzanie pokoju w nocy,
aby kołysanką i ciepłymi słowami
utulić ciebie płaczącego wtedy,
kiedy całe moje ja pragnie odpocząć.
caffelate05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 07:38   #1533
andziot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość

a co, taki zly ?
nie zły, tylko silny
czasem zostawia też przebarwienia, więc uważaj ...
widziałam całe nogi w białych plackach po tej maści

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie dotyczące karmienia...

Czy jak daję małemu raz na 30-45 minut, to nie za często??
Bo jemu się chyba chce pić... Wydoił całą butlę herbatki i nadal chciał do cyca... Poci się strasznie. No i jak pisałam - mamy bardzo ciepło w mieszkaniu, bo okna na zachód. Sama bym się najchętniej podłączyła na stałe pod mineralkę...
jak macie tak gorąco, to na pewno chce mu się pić ...
dawaj spokojnie
a te słodkie herbatki to nie za dobrze koją pragnienie

Dzień dobry ...
myślałam że jak Gabulek sobie podje to pośpi dłużej,
ale gdzie tam,
o 12 pobudka jak w zegarku
potem o 4 jak w drugim zegarku
ciekawe jest to że jak chce ją odłożyć po ty drugim karmieniu, nawet jak śpi (bo znów mi się przysnęło) to się wybudza i pręży ...
mężul obczaił technikę - " odwróć na brzuszek to zasnę "
i na razie działa

zaczynam pakowanie,
bo zbieramy się dziś do dziadków ...

andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 07:52   #1534
eweska
Moderatoreska

Dzien dobry

U nas jak zwykle nocka minęła spokojnie pobudki 2 po 4 i o 7 :P
Teraz chłopcy sobie leżą ze starszym :p ale zaraz muszę go zgonić z łóżka żeby szykował się do szkoły bo ma na 8.50
pogoda taka sobie nie widzę rewelacji a zapowiadali upały, ale ja się pytam gdzie bo chyba nie u mnie i do tego jeszcze wieje nie za mocno ale jednak.
Popołudniu spacerek do parku bo Dni Sosnowca się zaczynają, zawsze coś ciekawego wtedy jest, synal starszy na karuzele chce iść bo jak co roku jest ich tam sporo, a on na takie na które ja bym nigdy nie weszła chce iść :P

Teraz popijam kawkę, później za porządki muszę się zabrać, chłopaczki leżą bardzo spokojnie jak na razie to będę mogła coś porobić
eweska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 07:54   #1535
caffelate05
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość
i na razie działa
ha, u nas też działa tylko ja mam stresa jak mały tak śpi, bo na przykład jak pisałam poprzedniego posta i co chwilkę biegałam do niego zajrzeć to cwaniak w międzyczasie przewrócił główkę na drugą stronę 3 razy

andziot miłego pobytu u dziadków!

Stary 2011-06-03, 08:13   #1536
bassienka
Zadomowienie

GG do bassienka Send a message via Skype™ to bassienka

Witam z rana
U nas noc całkiem znośna Oliwka zasnela o 20 i miała 2 pobudki o 24 i o 4. A wstaliśmy już o 6, nakarmiłam ją i około 7 znów usneła Ja miałam czas na umycie głowy, ubranie się i pomalowanie paznokci Dzisiaj na 11.20 mam wizytę kontrolna u gina.

Wczoraj Oliwka skończyła już 6 tygodni I chyba z tej okazji była okropnie marudna Nie dość, ze poprzedniej nocy budziła sie co 1,5 godz, to w dzień spała tylko 2 godzinki od 8.30 do 10.30 jak byłysmy na spacerze, a później tylko 2 razy po 40 min No myślałam ze padne z tego wszystkiego. dziewczynki, naprawdę współczuję tym, których dzieciaczki mają tak na co dzień... Ja po jednym dniu "wysiadam". Mam nadzieję, ze dzisiaj nie będzie powtórki z rozrywki, bo do lekarza zabieram ja ze sobą.

W poniedziałek byłyśmy na usg bioderek i w sumie nie jest źle, ale przez 2 miesiace mamy ją "szeroko pieluchować"...A teraz jest tak gorąco, ze tak mi jej żal, jak z dodatkową pielucha musi byc

O chyba juz sie budzi....Tak juz jest płacz, no to sobie poczytałam....

ALBUMY
[*] 18.06.2010
bassienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 08:21   #1537
MoniaK
Zakorzenienie

Dzień dobry
U mnie znów nieprzespana noc Malutki budził się co 1,5 godz. i znów jestem mega niewyspana. Już nie wiem co robić aby przespał chociaż 3 godz. ciągiem. Zaczęłam nawet pić melisę ale chyba wczoraj nie zadziałała.

Nawet na żadnym spacerze jeszcze nie byliśmy, bo ja po prostu nie mam siły i stresuje mnie to całe przygotowanie do wyjścia. Boję się że nie uśnie na dworze i po pięciu minutach trzeba będzie wracać na karmienie Jak u was wyglądają spacery, dzieciaczki chętnie śpią?

Powiedzcie mi proszę w czym i pod czym wasze maluchy śpią w takie ciepłe noce jak teraz?

Wszystkie wątkowe dzieciaczki są takie śliczne, nie mogę się napatrzeć na każde zdjęcie

Czy dopajacie dzieci (i czym) karmiąc tylko piersią?

Edytowane przez MoniaK
Czas edycji: 2011-06-03 o 08:28
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 08:36   #1538
caffelate05
Rozeznanie

Cytat:
Jak u was wyglądają spacery, dzieciaczki chętnie śpią?
Powiedzcie mi proszę w czym i pod czym wasze maluchy śpią w takie ciepłe noce jak teraz?
MoniaK ja wybieram się na spacer po karmieniu, wtedy mały ładnie śpi. Wczoraj byłam na długim spacerze z koleżanką poznaną w szpitalu no i Mały Głód się zbudził w trakcie, więc karmiłam na ławce w parku chwaląc pod niebiosa daszek w czapce małego, który zakrywał mi pierś
Co do dopajania - ja karmię tylko piersią i nie dopajam niczym.
W nocy Juluś spał dziś w samym rampersiku, najpierw przykryty pieluszką a potem jeszcze kocykiem, okno uchylone.

bassienka gratulacje dla Oliwki z okazji skończonych 6tygodni i kciuki za kontrolę u gina, ja się jej bardzo boję

Stary 2011-06-03, 08:41   #1539
andziot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eweska Pokaż wiadomość
Dzien dobry

pogoda taka sobie nie widzę rewelacji a zapowiadali upały, ale ja się pytam gdzie bo chyba nie u mnie i do tego jeszcze wieje nie za mocno ale jednak.
u nas za to dziś słoneczko piękne i cieplutko
a wczoraj było zimno dość

Cytat:
Napisane przez caffelate05 Pokaż wiadomość
ha, u nas też działa tylko ja mam stresa jak mały tak śpi, bo na przykład jak pisałam poprzedniego posta i co chwilkę biegałam do niego zajrzeć to cwaniak w międzyczasie przewrócił główkę na drugą stronę 3 razy

andziot miłego pobytu u dziadków!
skoro przewraca główkę to znaczy że się nie udusi bo potrafi już podnieść w razie czego
więc nie ma się co martwić,
ale kontrolować warto

---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ----------

Cytat:
Nawet na żadnym spacerze jeszcze nie byliśmy, bo ja po prostu nie mam siły i stresuje mnie to całe przygotowanie do wyjścia. Boję się że nie uśnie na dworze i po pięciu minutach trzeba będzie wracać na karmienie Jak u was wyglądają spacery, dzieciaczki chętnie śpią?

dzieci na spacerze zazwyczaj lepiej śpią niż w domu, więc spróbuj
wózek wytrzęsie i śpią jak zabite
choć moja na razie raczej tak średnio jak dotychczas, bo często się budzi i trzeba jeździć żeby spała ale dzieciom potrzeba świeżego powietrza
grunt to się nie denerwować i dobrze się nastawić

Gabunia śpi w pajacu, ale ja mam chłodno w mieszkaniu,
no i nie dopajam niczym poza moimi UU

Stary 2011-06-03, 09:19   #1540
Grazin
Zakorzenienie

GG do Grazin

czesc kochane

jestem pomału załaMANA
moj syn nie spi w nocy
od kiedy jestesmy w domu była jedna normalna noc, poza tym jest dramat....
w dzien jest aniołem
az dochodzi do wieczornej kapieli
puszczania kołysanek
wygaszania swiateł
i karmienia cycem

a on jest pobudzony jakby z dwa gramy amfy wciagnal spania nie ma
za to mega kewki jeki i bóg wie co
cały czas chce wisiec na cycu
no i na cycu zasypia dajemy do odbiocia i znowu oczy jak 5 zł

wczoraj meczyły go gazy
i bolał go brzuszek kupiłam plantex ktory musiałam mu wlac do dziubka bo butli sie chwycic nie chce
i tak wypił tylko pół

nie wiem co robic ale jestem wykonczona
tz wymyslił ze ktos go zauroczyl i jego siostra przyjdzie go odczarowac
co za bzdury

moze powinnam całkowicie wyeliminowac nabiał? tz miał skaze białkowa
Stary 2011-06-03, 09:41   #1541
andziot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Grazin Pokaż wiadomość
czesc kochane

jestem pomału załaMANA
moj syn nie spi w nocy
w dzien jest aniołem
puszczania kołysanek
wygaszania swiateł
i karmienia cycem

wczoraj meczyły go gazy
i bolał go brzuszek kupiłam plantex ktory musiałam mu wlac do dziubka bo butli sie chwycic nie chce
i tak wypił tylko pół

co za bzdury

a jego siostra jest czarownicą ???

małego może kąpiel za bardzo pobudza
niektóre dzieciaczki tak mają ...

jak w dzień jest ok - to raczej skaza nie jest
może ma kolkę akurat w nocy ...
może spróbuj nie odbijać ten raz wieczorny, da radę ???
może kąp wcześniej ...

Stary 2011-06-03, 09:43   #1542
violisia
Zadomowienie

czołem mamuśki

Cytat:
czesc kochane

jestem pomału załaMANA
moj syn nie spi w nocy
w dzien jest aniołem
puszczania kołysanek
wygaszania swiateł
i karmienia cycem

wczoraj meczyły go gazy
i tak wypił tylko pół

co za bzdury

jakby go ktos zauroczyl to by ryczał dzien i noc..

skaza raczej tez nie bo musialby byc taki nadpobudliwy i dzien i noc..

moze poprostu pomieszany ma dzien z noca.. sproboj go usypiac przy lekkim swietle lampki..

na pocieszenie jedynie moge dodac ze znajoma tez urodzila miesac temu i dniami maluch spi a noc tak jak u was..

moja Ola ma czujnik swiatl;a w sobie, jak jest ciemno po nocy to spi i do 8:00 ale jak zapomne po karmieniu nad ranem rolete spuscic, albo zapomne dac recznik (roleta jest jasna..) to moja kruszyna z pierwszym promieniem slonca ma oczy jak 5zł i nie ma mowy o spaniu nawet jak jest 4:20 rano..

dodam ze na noc mam lozeczko w sypialni a w dzien w pokoju z nami..

---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ----------

Cytat:

może kąp wcześniej ...

dokladnie poloz na boczek.. moja jak np zasnie przy karmieniu i wezme ja do odbicia to potem ma trudno zasnac.. bo biedna sie rozbudzi swoim"bekiem" hehe takie glosne ma niestety:P
violisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 09:53   #1543
Grazin
Zakorzenienie

GG do Grazin

Cytat:

może kąp wcześniej ...

no chyba jest czarownoica:P
tylko jak on nie odbije to sie kreci wierci napina i jeczy a na boku ulewaa

jestem przybita na prawde
dodatkowo nie wiem co jesc
kazdy mowi co innego

banany mozna?
zjadłam przedwczoraj jednego i moze stad te wzdecia

jakie warzywa owoce i soki mozna?
zupe pomidorowa mozna?

czuje sie zleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeee

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ----------

moge zjesc gruszke?
tylko surowa a nie gotowana

mam wrazenie ze mi organizm wysiadzie bo nie jem owoców ani warzyw
Stary 2011-06-03, 10:01   #1544
matallewar
Zakorzenienie

U nas noc-masakra. Od 2 w zasadzie nie spaliśmy za bardzo, takie drzemki 15-20 minut i non stop cyc. Prężenie, wyginanie i brak kupki
Do tego w lodówce nie mam nic, co mogłabym zjeść, a tż zabrał mi ostatniego banana
Więc muszę iść z małym do sklepu.
A od 4 dni mam mega ryk w wózku...
Więc jest super.

Grazin Ja na mojej restrykcyjnej diecie jadłam banany i pomidorową. Gruszkę zjadłam wczoraj i nie wiem, czy to nie to spowodowało zarwaną noc

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days

Edytowane przez matallewar
Czas edycji: 2011-06-03 o 10:02
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 10:02   #1545
atiz
Rozeznanie

Dziewczynki ja to nie wiem co sie dzieje, jakos mi brakuje czasu na wszystko, w środę napisałam rano że odezwe sie po lekarzu i dopiero dzis znalzłam chwilkę
Ale już opowiadam:
- odparzenie tyłka dostałyśmy maść na recepte i mamy wietrzyć tyłek
- usg głowy - po wylewie nie ma sladu (JUPI !!!) widoczna malutka torbiel, ale nie szkodliwa i do kontroli w 12 m-cu
- usg brzucha - w jajnikach pęcherzyki - mamy iść do ginekloga
- usg bioderek - superasto, poleciła kładzenie na brzuszku i wkładanie jej do chusty ale do wiązania kieszonka, kołyski nie poleca

I teraz najlepsze - dzidzia waży 5110 !! i urosła 2 cm wczoraj skończyła 1 miesiąc.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_1831.jpg (26,2 KB, 56 załadowań)

POLA ANNA 2 maja 2011 godz. 1.30

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4dilo4zr.png

Edytowane przez atiz
Czas edycji: 2011-06-03 o 10:39
atiz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 10:04   #1546
cucciola79
Wtajemniczenie

Dzien Dobry mamusie
Jaki piekny dzionek mamy
my juz z malutka po sniadanku dzidzia odpoczywa a mama na necie buszuje
Grazinglowa do gory pewnie maluszka mecza kolki,ja poszlam do sklepu zielarskiego i Pani doktor przygotowala mi specjalna Tisane na karmienie ktora lagodzi kolki,wspomaga trawienie i uspokaja dzidziusia,musze pic 1.5 litra na dzien nie jest za smaczna ale skutkuje!!poza tym wrzucam Ci tutaj sciagawke karmiacej mamy wydrukuj ja sobie:
https://mamotoja.pl/niemowle_karmien...ykul,1175.html
atizno ladnie ladnie Ci rosnie dzidziulka ajaka super ma fryzurke;-)to juz 1miesiac!!!wszystkiego najlepszego!!!

Edytowane przez cucciola79
Czas edycji: 2011-06-03 o 10:18
cucciola79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 11:00   #1547
andziot
Zakorzenienie

Cytat:

jestem przybita na prawde
dodatkowo nie wiem co jesc
kazdy mowi co innego

banany mozna?
zjadłam przedwczoraj jednego i moze stad te wzdecia

jakie warzywa owoce i soki mozna?
zupe pomidorowa mozna?
co do jedzenia to ja jem wszystko w sumie, więc nie pomogę,
wczoraj 2 kawałki pizzy zjadłam nawet (bo się opanować nie umiałam )

Cytat:
Napisane przez atiz Pokaż wiadomość
Dziewczynki ja to nie wiem co sie dzieje, jakos mi brakuje czasu na wszystko, w środę napisałam rano że odezwe sie po lekarzu i dopiero dzis znalzłam chwilkę
Ale już opowiadam:
- usg głowy - po wylewie nie ma sladu (JUPI !!!) widoczna malutka torbiel, ale nie szkodliwa i do kontroli w 12 m-cu
- usg bioderek - superasto, poleciła kładzenie na brzuszku i wkładanie jej do chusty ale do wiązania kieszonka, kołyski nie poleca

I teraz najlepsze - dzidzia waży 5110 !! i urosła 2 cm wczoraj skończyła 1 miesiąc.
wow, jaka dudża
super !
no i gratulujemy badań

a ja nadal się pakuję

Stary 2011-06-03, 11:05   #1548
moniqac
Zadomowienie

Dzień dobry.

Cytat:
Napisane przez Agnieszka.M Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a wy jak myślicie, jest sens kupować, czy lepiej na coś innego przeznaczyć pieniążki?

Moniqac jaki Szymonek zadowolony w wanience
bardzo lubi sie kąpać .
Aga, co do leżaczka - ja dostałam, tzn Szymus dostał ten: http://www.smyk.com/sklep/przedmiot/...downa-planeta1 (widać go na fotce którą wrzuciłam wcześniej) ja jestem zadowolona z niego, chociaż mały nie może jeszcze zbyt długo w nim leżeć (nie służy taiemu maluchowi na kręgosłup pomimo kilku poziomów oparcia), ale mogę go wlożyć, i cos zrobić. Często jednak zdarza sie że mi ulewa w tym leżaczku (bo ma ustawione na najbardziej płasko). Ale jest super. A to eszcze nie używaliśmy ani wibracji ani bujania ustawiłam na płozach blokady i póki co stoi nieruchomo.

Cytat:
Napisane przez caffelate05 Pokaż wiadomość
Sernik sprawdzony, Julkowi nie szkodzi, na samych zdrowych produktach, bez proszku do pieczenia a pyszny niesamowicie i jeśli możecie jeść nabiał to polecam, dziś wydobędę od Mamy przepis to mogę się nim podzielić
to ja poprosze przepis .

Cytat:
zaczynam pakowanie,
andziotku a jak poznać że dziecku chce się pić anie jeść?
ja karmię go i UU i mm i myślałam, żeby mu wode podawać, ale nie wiem kiedy .

to się dziewczyny wybawią u dziadków - nie będzie Cie tu kilka dni ?.

Cytat:
Dzień dobry
U mnie znów nieprzespana noc Malutki budził się co 1,5 godz. i znów jestem mega niewyspana. Już nie wiem co robić aby przespał chociaż 3 godz. ciągiem. Zaczęłam nawet pić melisę ale chyba wczoraj nie zadziałała.

Wszystkie wątkowe dzieciaczki są takie śliczne, nie mogę się napatrzeć na każde zdjęcie

co do dopajania pzy UU sie nie dopaja.
a może Twój maluszek nie dojada tak jak powinien skoro budzi się po 1,5h? chociaż w szpitalu mi mowili że może się budzic od 1,5h-3h po karmieniu, więc może musi sobie dopiero ułożyć rytm karmienia.

mój śpi w kaftaniku i śpiochach, pod kocykiem - mam 22, 23st w pokoju.

a spacer Wam dobrze zrobi - mój zawsze ma po spacerze takie spanie że szok. sprobuj - spodoba Ci się .

Cytat:
czesc kochane

jestem pomału załaMANA
moj syn nie spi w nocy
w dzien jest aniołem
puszczania kołysanek
wygaszania swiateł
i karmienia cycem

wczoraj meczyły go gazy
i tak wypił tylko pół

co za bzdury

czesc Kochana.
duuuuuuuuuuużo siły przede wszystkim.

skaza chyba objawia się też wysypką, więc nie wiem czy to może być to - ale dziewczyny Ci już odpisały na ten temat. może Sebulek jeszcze sobie rytmu dnia i nocy nie ułożyl - niektóre dzieciaki mylą te dwie pory dni i sa mega aktywni w nocy a w dzień śpią. daj mu troszkę czasu - jak skończy miesiąc powinno się unormować.

korzystaj z każdej chwili kiedy maluch śpi, żeby pospac - ja tez mam mega kryzys, chociaz Szymonek jest grzeczny (odpukać) jedynie nie zawsze łatwo idzie nam usypianie - wczoraj jak sie położyłam o 18.00 i wstałam o 19.00 to się tak rozbeczałam, że szok. jestem półprzytomna, więc rozumiem zmęczenie.

spróbuj go nie odbijać, albo może w połowie karmienia go odbij? mój nie zawsze odbije i też się wije.

co do jedzenia musisz próbować po malutku - zasada co do nabiału jest taka (połozna mówiła mi), że jak jesz nabiał jakiś, np. twarożek to w tym dniu wolno Ci zjeść tylko ten twarożek. czyli np. twarożek na śniadanie to już w ciągu dnia nie wolno więcej nabiału.
banany można - zacznij od połowy.

wazywa i owoce gotowane najlepiej - ja jadłam swogo czasu b. dużo jabłek gotowanych (komot + jabłka).

powodzenia Kochana.

Cytat:
Napisane przez atiz Pokaż wiadomość
Ale już opowiadam:
- usg bioderek - superasto, poleciła kładzenie na brzuszku i wkładanie go do chusty ale do wiązania kieszonka, kołyski nie poleca

za super wagę. chciałabym żeby mój tyle już ważył, a skończył 5tyg.

a jak wygląda odparzona pupka? mój mam lekko czerwoną pupkę (tzn SAMĄ pupkę - wiecie o czym mówię ), ale nie wiem czy to odparzenie czy nie. daję sudokrem ale jakoś nie działa - pediatra dopiero w środę.

za główke i bioderka - a jak dzieciątko miesięczne może mieć pęcherzykki w jajnikach?! nie kumam - może muszą się wchłonąć przecież wszystko jeszcze się w takim dzieciątku "układa".

Dziewczyny - doradźcie mi prosze z karmieniem, bo do środowej wizyty u pediatry zawriuję.

Wiecie, że Szymonek był w szpitalu po wwyjściu z kliniki połozniczej bo był chory. Spadł mi sporo z wagi, bo nie chciał jesc z powodu choroby.

teraz próbujemy odbudowac wagę i idzie nam nieźle , tzn przybier na wadze - to najwazniejsze, natomiast dokarmiam go mm. Wygląda to tak, że je 30 min z jednej piersi, 30 min z drugiej i dalej szuka. Nawet potrafimy 1,5h być przy cycu / cycach a mały dalej niespokojny (a ja mam np jeszcze mleko w piersiach). Dopiero jak wypije 60 ml mm (czasem chciałby więcej) to się uspokaja. I zasypia. Nie wiem czy najada się przy cycach. Pewnie nie. Nie wiem co robić, jak go nauczyć. Nie wiem czemu się nie najada przy UU. Czy może być, że mam słaby pokarm? Nie wiem jak go karmić.

Mamusia Szymusia od 27.04.2011 .

Edytowane przez moniqac
Czas edycji: 2011-06-03 o 11:15
moniqac jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 11:15   #1549
anula_81
Zakorzenienie

ja tylko na chwile bo czekam az mala sioe obudzi, spi na brzuszku bo sie wiercila strasznie, cos ja gazy chyba meczyly okrutnie...
teraz juz ponad dwie godziny spi na brzuszku i nie mam serca jej budzic.

Andziotku moja tez miala pobudke o 23:45 a zasnela o 22-giej ale dalam cyculka bo ewidentnie glodna byla, ale potem juz standard o 3-ciej choc zjadla mniej, (o dziwo sie nie ulalo)) i o 6 rano
niestety potem juz wiercila sie i spala wiercac sie, budzila i o 8:30 znowu karmeinie i dalej wiercenie wiec na macie na brzuszku spi.

milego wyjazdu!!!!

Aga M ja jestem bardzo zadowolona z lezaczka, on jest taki uspokajajacy, mala lubi go i zasypia w nim a wibrowanie chyba jej pomaga na gazy plus muzyczka i odglosy sa delikatne i uspokajajace , nie denerwuja ani malej ani mnie ani TZta.

Grazin kochana trzymaj sie!! Kazda z nas miewa dola, ja np wczoraj

Moniqac moja Zosia pewnie nawet 4 kilo jeszcze nie wazy taka malutka a tez we wtorek bedzie miala juz 4 tygodnie. dzieciaki maja rozna wage, naprawde nie ma sie co denerwowac
kochana a Tobie widze nie idzie najgorzej, zdjecia synusia chcemy, wiecej wiecej
Matall a jak u ciebie?
Moria a Ty? Jak Igusia?
Mary zapomnialam powiedziec dziekuje za dane o paracetamolu, obejrzalam twoj filmik o Hanutce na FB, boski, wylam jak bobr!

lece jeszcze cos poogarniac poki mala spi

Buziale!

ps. u nas wreszcie tez upaly!!!

Zosienka jest juz z nami

Zosia
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 11:53   #1550
Aliczka88
Zadomowienie

Dziewczyny a jak z wit K i D? podawac? Od kiedy?

Żona
Mama Misia

Makijażystka
Aliczka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 12:07   #1551
bzyczka1
Zakorzenienie

ja jem wszystko bez ograniczeń, tzn nie jadłam jeszcze truskawek od porodu, ale to dlatego że przed porodem mnie uczuliły, w końcu trzeba będzie spróbować

Aliczko witaminy od 8 doby podajemy (dowiedziałam się o tym tutaj, ja bym podawała po 14 dobie )

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 12:09   #1552
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aliczka88 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a jak z wit K i D? podawac? Od kiedy?
Nam zalecili D od wypisu do domu do ukończenia roku.
A K od 8 doby bodajże do ukończenia 3 miesięcy.

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2011-06-03, 12:29   #1553
MoniaK
Zakorzenienie

Ja się wykończę Mały najlepiej cały czas siedziałby przy piersi, spać nie chce a jak w końcu uśnie przy cycu to odkładany do łóżeczka momentalnie się budzi. Łażę już po ścianach i ryczę, bo nie wiem jak sobie radzić Jestem poddenerwowana i zła i czuję się jak wyrodna matka
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 12:40   #1554
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się wykończę Mały najlepiej cały czas siedziałby przy piersi, spać nie chce a jak w końcu uśnie przy cycu to odkładany do łóżeczka momentalnie się budzi. Łażę już po ścianach i ryczę, bo nie wiem jak sobie radzić Jestem poddenerwowana i zła i czuję się jak wyrodna matka
Dasz radę.
Widzę pozytywny aspekt u Ciebie - mały nie płacze przy cycu. Edzikowi co raz częściej się zdarza...

Do tego wrasta mu paznokieć i leci mu tam ropa, a ja nie wiem, co z tym zrobić
Pediatra stwierdziła, że nic tam nie widzi...
andziotku może Ty coś doradzisz? Wrzucam zdjęcie owego nieszczęsnego palca
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SAM_0905.jpg (26,7 KB, 52 załadowań)

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2011-06-03, 13:20   #1555
Grazin
Zakorzenienie

GG do Grazin

dziekuje wam kochane za rady!!!

sebek spi (ciiiichooooo) wiec ide w kimke uderzyc
Stary 2011-06-03, 13:23   #1556
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
nie zły, tylko silny
czasem zostawia też przebarwienia, więc uważaj ...
widziałam całe nogi w białych plackach po tej maści

jak macie tak gorąco, to na pewno chce mu się pić ...
dawaj spokojnie
a te słodkie herbatki to nie za dobrze koją pragnienie

Dzień dobry ...
myślałam że jak Gabulek sobie podje to pośpi dłużej,
ale gdzie tam,
o 12 pobudka jak w zegarku
potem o 4 jak w drugim zegarku
ciekawe jest to że jak chce ją odłożyć po ty drugim karmieniu, nawet jak śpi (bo znów mi się przysnęło) to się wybudza i pręży ...
i na razie działa

zaczynam pakowanie,
ok zobaczymy
poki co wysypka schodzi
nie ma przebarwien

a malutka od 8 rano
nie chce spac
przysypia, na 5 minut wzdryga sie i nie spi
ale nie placze

tesciowa jest dzisiaj z nia bo ja znowu musze pracowac;/

widze, ze wasze dzieci tez nie chca spac w dzien
a moja wczoraj zasnela o 22.30
do 5 o 5 jedzonko i zasnela z nami w lozku i spala do 8

ja tu chyba jedyna jestem, ktora macierzynskiego nie ma

Edytowane przez agus87
Czas edycji: 2011-06-03 o 13:30
agus87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 14:02   #1557
matallewar
Zakorzenienie

To teraz na serio idę skakać z mostu

Tż w szpitalu. Raczej zostaje
Mały marudzi.

Zostałam z Edzikiem SAMA, muszę z nim jechać na zakupy, a do tego tż pojechał autem do szpitala, więc muszę jechać autobusem.
Wspominałam, że Edzik w wózku płacze? A ja muszę z nim do sklepu jechać

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2011-06-03, 14:15   #1558
ddaaiissyy
Zakorzenienie

GG do ddaaiissyy

Cytat:
Napisane przez moniqac Pokaż wiadomość
mój po kąpieli ma różnie - czasem je i je i je, a czasm ma taki stan, że pociumka 5 min i śpi i nie ma szans go wybudzić - chyba go woda rozleniwia , za to budził sie po 3h od tego niby-karmienia i jadł.

ja zwariuję przez te karmienia. autentycznie.
Moniqac dobrze widze na zdj ze Ty sama kąpiesz ??
Do kogo podobny Szymonek ? TZ? SLiczniusi chłopczyk !!
Jak Twoje nadgarstki ? U mnie coraz gorzej

MoniaK mam dokladnie te same obawy co Ty odnosnie spacerów
no i dokladnie mialam dzis w nocy z Gabikiem to samo co Ty z Antosiem
mialam ochote przez okno wyskoczyc
pojadla, zasneła - klade ją do łozka a ona rozbudzona, wiec znów na rece, zasypianie - odkladam do łózka - ona rozbudzoa i tak w kołko
w koncu na 2h usneła leżąc na mnie ale kurde ona ma swoje lozeczko !!
nie kumam tego
moze zle ją kłade do tego łóżeczka ??

Dziewczynki jak długo karmicie swoje Skarby ?
czy na początku tez bolały Was sutki ? (najgorszy ból przy zasysaniu) PRzejdzie to kiedys?

Czy rzadziutka kupka to norma ? kolor hmmm jajecznica (je tylko UU)
Mała prawie po kazdym karmieniu robi i mam zonk, bo przebiore przed karmieniem, poje sobie, slysze jak leci przez brzusio i znow kupa - i co przebierac prawda? Nie zostawie zakupkanego dzieciatka

matallewar, teraz rozumiem co czujesz z Edzikiem - wspołczuje Ci kochanie z całego serduszka.. Ty niedlugo znikniesz ze zmeczenia

grazin szkoda ze w nocy nie mozemy wspolnie poplotkowac bawiac swoje dzidzie bo wiedze, ze podobna nocka u nas byla

anulko Kochana, nie stresuj sie - jestes najlepsza pod sloncem Mamunia
Dla Zosi bys nieba uchylila i robisz wszystko co dla niej najleszpe
A to ze Malutka czasem placze... coz niemowlę
Ja tez coraz bardziej nie rozumiem o co Gabi placze i mam ochote płakac z nią ale nie mozemy dla dobra dzieciatek.. bo one przejmują od nas nasze zdenerwowanie
Radzisz sobie dzielnie

atiz, ale Niunia urosła !! Wow !!

Gabrysia 27.05.2011, godz. 3.10
Twój pierwszy krzyk...

ddaaiissyy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-03, 14:18   #1559
agus87
Zakorzenienie

matall przytulam
Stary 2011-06-03, 14:18   #1560
ddaaiissyy
Zakorzenienie

GG do ddaaiissyy

matallewar, no nie !!!
co sie stało ? NAwrot choroby ???
Kochana trzymaj sie !!!!

Gabrysia 27.05.2011, godz. 3.10
Twój pierwszy krzyk...

ddaaiissyy jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości