|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#3451 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 668
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV
U jak upa³
![]() 1. prawie ca³a miska borówek amerykañskich, trochê p³atków nesquick polane jogurtem pitnym brzoskwiniowym pomiêdzy: croissant z ciasta francuskiego z nadzieniem czekoladowo - orzechowym 2. stimeria hortex 'warzywa z serow± nut±', sma¿ona pier¶ drobiowa, ogórek kiszony 3. bu³ka z serkiem naturalnym do smarowania z wkrojonym szczypiorem, du¿o sa³aty z oliw± z oliwek 4. marchewka i ogórek z sosem keczupowo - majonezowym (w³asnej roboty) + woda, herbata z pokrzywy, mro¿ona zielona herbata z miodem uwielbiam wakacje, mo¿e i nie jest to wzorowy jad³ospis, ale ¶wietnie siê przy takim jedzeniu czujê ![]() rzuci kto¶ okiem? Cytat:
pysznie, a ¿e zdrowo to wiadomo
|
|
#3452 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 892
|
Cytat:
. My¶lê wiêc, ¿e "jako¶æ" tego bia³ka jest taka sama, jak w ka¿dym innym produkcie nabia³owym. Czyli ok, ale pozostawia wiele do ¿yczenia w porównaniu z miêsem. ![]() Czyta³am, ¿e ma³a ilo¶æ snu w³ywa negatywnie na metabolizm . Ale u Ciebie nadrabiaj± pozosta³e czynniki.Moje dzisiejsze U: 1. taka owsianka z p³atków orkiszowych; 2. 3 ciastka homemade; 3. kilka odsma¿onych klusek ¶l±skich i 2 kotlety mielone wieprzowe sma¿one; 4. 2 korzenne muffiny z jab³kami homemade; 5. miseczka twarogu pó³t³ustego ze ¶mietan±, rzodkiewk± i szczypiorkiem, 2 kromki chleba ¿ytniego (albo mieszanego, teoretycznie jest ¿ytni - nie mog³am siê powstrzymaæ, bo prosto z piekarni ) z mas³em.po: marchewka i herbata owocowa. II ¶niadanie liche, bo wsta³am przed po³udniem. ![]()
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-06-02 o 23:20 |
|
|
|
|
#3453 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#3454 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie mam ju¿ jak dorzuciæ, ju¿ po fakcie.
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-06-02 o 23:21 |
|
|
|
|
#3455 | |
|
Wtajemniczenie
|
dorzuæ w przysz³o¶ci, nie zaglada³am w Twoje linki wiec nie wiem ile w tym wszystkim by³o owoców,ale raczej te¿ bez sza³u.
|
|
|
#3456 |
|
Zadomowienie
|
to mo¿e warto zagl±dn±æ? Oceni³a¶ mój jad³ospis nie wiedz±c w po³owie co zjad³am.
|
#3457 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym jako¶ nie interesuj± mnie zdjêcia Twoich posi³ków. Kiedy¶ pewnie bym ogl±da³a,ale teraz serio nie interesuje mnie to co kto ma na talerzu. Na ca³e szczê¶cie ![]() napisa³abym swój jad³ospis,ale nie wiem co dzi¶ jad³am, zatem... koniec ota.
|
|
|
#3458 |
|
Zadomowienie
|
Nie uwa¿am tego za OT, gdy¿ dotyczy to mojego jad³ospisu, wiêc tylko dopiszê
w owsiance jest owoc, a mianowicie arbuz, a w ciastach suszone owoce. Warzyw nie ma, ale zgodzi³am siê, ¿e ich by³o dzi¶ ma³o.Nie wklejam linków aby¶cie ogl±dali zdjêcia (gdybym tego chcia³a, to wkleja³abym za³±czniki tutaj, a nie linki do przepisów) a po to, aby pokazaæ sk³ad, a nie opisywaæ ciastka: z³o¿one z tego i tego, po³±czone z bia³kiem, pieczone. Muffiny korzenne z jab³kami z m±ki takiej i takiej posypane tym i tym. Zbyt skomplikowane, jak kto¶ chce oceniæ, to wejdzie, zobaczy sk³ad i oceni. No, z mojej strony koniec.
|
#3459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
miala jeszze szczypiorek i marchewke, owoce nie sa koniecznie potrzebne. Rozne sa dni, czasem sie je duzo warzyw, czasem mniej ;-)
nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage ![]() Edytowane przez santos Czas edycji: 2011-06-03 o 04:27 |
|
|
|
|
#3460 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 195
|
moze na perystaltyke, po marchewkach czlowiek sie lekko wyproznia
|
#3461 |
|
Zakorzenienie
|
Moje U
Sniadanie (foto) kubek (jak po wiesniaku) jezyn Placki owsiane: -2 jaja i 1 bialko -3 lyzki owsianych ** -1 lyzka chia -2 kostki czekolady sugar free gorzkiej (bez slodzika!) na slusznej lyzce masla, posmarowane twarogiem Kawa cappuchino mocne + mleko lactose free herbata rooibos Kawa (ta niedobra )Lunch (foto) Duza salatka: -kurczak z rozna mieso z 1/2 peirsi i innych gnatow - 1/2 nieduzego (nieduzej?) jicama (cos na ksztalt kalarepki) -1 duze awokado -1 pomidorek -fura kielkow alfalfa -sok z 1 limonki "Przekaska" smoothie: nieduzy banan, 1/3 mamey + mleko pelne ->mix ok 500 ml Kawa ze smietanka, ta niedobra znowu ![]() Kolacja (foto czesci kolacji) -Kromka ciezkiego niemieckiego chleba (pokruszyla mi sie) z 2 lyzeczkami masla nerkowcowo-orzechowego -3 lyzki twarogu z 1/2 malego jogo nat i kielkami -kilka(4-5) garsci mixu orzechow peacan/migdaly/nerkowce -duzo herbaty z karczocha Dzis w pracy od 7.00 do 20.00, po 5 godzinach (kiepskiego ) snu, wiec bez sportu Czy ktos sie moze pokusi?
|
|
#3462 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co to za nieludzka praca?
|
|
#3463 |
|
Zakorzenienie
|
Kilka lyzek twarogu, mleko i 3 lyzki jogurtu? Razem mniej niz jedna porcja wiesniaka, ktora tu laski jedza. Tylko rozlozone w czasie
. Czesto wiecej jem nabialu. Serio sie tak duzo wydaje?Moja praca, ktora uwielbiam . Nie bede sie wdawac w detale
nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage ![]() Edytowane przez santos Czas edycji: 2011-06-03 o 06:04 |
|
|
|
#3464 |
|
Zakorzenienie
|
glownie chodzi mi o mleko, wg mnie pol litra to duzo (a tusze, ze tyle bylo w kawach i smoothie)
w ogole tu strasznie duzo mleka sie je i pije, ale to inna sprawa
smocza mama Edytowane przez kiciakasia Czas edycji: 2011-06-03 o 06:12 |
|
|
|
#3465 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 373
|
Cytat:
s± ró¿ne szko³y. ja tam nie widzê w piciu mleka nic z³ego, je¶li nie ma siê nietolerancji laktozy. sama pijam mniej wiêcej szklankê dziennie, ale kiedy¶ potrafi³am piæ nawet znacznie wiêcej ni¿ pó³ litra (np. w kilku kawach latte . owsiance, koktajlach) i czu³am siê bardzo dobrze.
|
|
|
|
|
#3466 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
'ma³a ilo¶æ snu' - mniej ni¿ 6-7 godzin . Marchewki jadam, bo dzia³a dobrze na perystaltykê, tak jak pisze kiciakasia . Chyba jestem ju¿ fizycznie uzale¿niona, bo jak nie zjem, to na drugi dzieñ mam problem .
|
|
#3467 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 373
|
Hej, wrzucam mój wczorajszy jad³ospis na utrzymanie. Proszê o ocenê, bo ostatnio nikt siê nie pokusi³
![]() d³uuugi dzieñ pe³en nauki: ¶niadanie: jajecznica z kurkami- na ma¶le, z dwóch jajek. Kromka razowca z eko twaro¿kiem ze szczypiorkiem, rzodkiewk± i rze¿uch±. ¶wie¿o wyciskany sok z pomarañczy. 20 min rozgrzewki, 40 min joggingu po lesie, 20 min rozci±gania drugie ¶niadanie: wysoka szklanka smoothie z mleka migda³owego i jogurtu naturalnego, z po³ow± mango, mas± truskawek, po³ow± banana-wszystko zmiksowane z kostkami lodu. do tego spora gar¶æ migda³ów obiad: pe³noziarniste tagliatelle z krewetkami, oliw±, czosnkiem, natk± pietruszki i cukini±. sa³atka z malinowych pomidorów, ¿ó³tej papryki, cebulki, sa³aty rzymskiej, z orzechami pini i odrobin± koziego serka do smaku podwieczorek: kawa³ek domowego ciasta z borówkami i malinami na m±ce pe³noziarnistej, s³odzony syropem klonowym, cappuccino z podwojnym espresso godzina zajêæ z jogi kolacja (przed naukowym wieczorem) : sa³atka z grillowanego ³ososia, z li¶æmi ¶wie¿ego szpinaku, pistacjami , pomidorem, kawa³kami ¶wie¿ego ananasa, kromka pe³noziarnistej bagietki z domowym mas³em czosnkowo- zio³owym Edytowane przez agnieszka16 Czas edycji: 2011-06-03 o 09:42 |
|
|
|
#3468 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 401
|
Cytat:
czytaj±c Twój jad³ospis przy ka¿dym posi³ku leci mi ¶lina Mega zdrowo i przepysznie! Moje smaki!
|
|
#3469 | ||
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 37
|
Cytat:
Cytat:
je¶li chodzi o pieczywo, powiem tak - jedzenia nie przygotowujê sobie sama i nie mam wiêkszego wp³ywu na to, co zostanie przygotowane, ewentualnie mogê co¶ zaproponowaæ, ale co¶ pokombinujê, ¿eby faktycznie by³o trochê urozmaicenia a jajko zwyk³e, kurze nie by³o go za wiele, fakt, ale starczy³o ogólnie dopiero zaczynam tak "inaczej" je¶æ i wci±¿ czujê siê strasznie najedzona, napchana i bokiem mi wszystko wychodzi ale z ka¿dym dniem bêdzie lepiej, mam nadziejê.
Edytowane przez sprotte Czas edycji: 2011-06-03 o 10:20 |
||
|
|
|
#3470 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 769
|
R-ka:
I¶: Omlet z 4 jaj ekologicznych sma¿ony na oliwie z miodem i cynamonem II¶: Miska truskawek z 200g jogurtem ba³kañskim O: Filet z indyka, miska broku³u polane oliw± z oliwek i sypniête migda³ami upra¿onymi kromka chleba z pomidorem i kie³kami 1.5 godz boksu K: (na pó³ godz przed snem) serek wiejski
|
|
#3471 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 586
|
Cytat:
Zazdroszczê chêci robienia takich cudów! Chcia³am napisaæ, ¿e który¶ posi³ek wyj±tkowo wpada w moje smaki, ale jak zaczê³am siê zastanawiaæ który najbardziej to stwierdzi³am, ¿e nie jestem w stanie wybraæ! ![]() Poza tym sporo æwiczeñ, wiêc mam nadziejê, ¿e porcje na tyle du¿e, ¿e siê najadasz. * I dziêki za polecenie hula hoop! W³a¶nie zaczê³am krêciæ i bêdê obserwowaæ czy s± jakie¶ efekty
|
|
#3472 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 424
|
to mo¿e tak bêdzie lepiej ![]() UUUU ¶: jajecznica z 3 jaj z du¿± ilo¶ci± polêdwicy sopockieji szczypiorku na odrobinie oleju, 2 kromki z twaro¿kiem, rzodkiewki 3 pianki ![]() o: 2 dzwonka ³ososia i ok 350g warzyw na patelnie na odrobinie oliwy p: micha (jakies 0.5l) zupy jarzynowej z makaronem k: kie³baska wiedeñska na ciep³o z keczupem, 2 kromki z serkiem do smarowania i warzywkami nie ma 2¶n bo pó¼no wsta³am proszê o ocenkê
|
|
#3473 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
wooo 7h to ja nie wiem, kiedy spie. 6 to sukces, a zazwyczaj w okolicy 5.5
|
|
|
#3474 |
|
Zakorzenienie
|
a to pardonsik
|
#3475 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 768
|
nie mam si³y na kolejny ju¿ ROK redukcjii. ju¿ psyhicznie nie wytrzymujê, bojê siê.
wywale wagê, bêdê jad³a to na co mam ochotê i zobczymy co siê ze mn± podzieje... wiêc mo¿e U: (z wczoraj i z dzi¶) I.placki owsiane(owsiane-4³, zarodki pszenne-1³ycha, otrêby-2³ychy, jajo i bia³ko) na to pó³ wiejskiego z misk± truskawek; pyszna kawa(santos III.pieczony schab z sosem, m³ode ziemniaczki z mas³em i koprem; 2szkl soku; miseczka czerwonego winogrona&czere¶ni; 2h w¶cieklizny (mam na my¶li taniecIV.trzy naprawde ma³e kawa³ki jaki¶ przepysznych placków; ma³y talerzyk sa³atki3h dalszej w¶cieklizny dzi¶ ![]() I.¶n takie jak wczoraj+pasek stopionej gorzkiej czeko 90% bo jest zdecydowanie moje ulubione noi pyszna kawkaII.szasz³yki (pier¶ z kurczaka,papryka,cebulka, cukinia,pomidor+przyprawy ró¿ne) 3du¿e grillowane ziemniaki, kilka listków pekinki skrojonej z drobn± kosteczkê z cebulk± i po³ow± pomidora z szasz³yków bêdzie; (napewno bo w sumie nic innego nie mam poza nutell± i owiank± noi ¶wiat³em w lodówce )III.reszta wiejkiego z rana i skubany s³onecznik (paczka 70g nie ³uskanego) IV.pó³ wêdzonej makreli, pekinka,cebulka,sczypiore ek,pomidor i ogórek; bardzo siê staram ¿eby by³o ma³o nabia³u ale nie wychodzi ![]() b.¼le? my¶licie ¿e s± szanse na podkrecenie metabolizmu? dzi¶ le¿e w ³ó¿ku bo mam z³amany palec u nogi narazie bêdzie ma³y gips, ale lekarz mówi ¿e porz±dny opatrunek z czego¶ tam wystarczy wiêc rower napewno znów powróci bo mnie nie boli tylko zwiêkszy³ siê jakie¶ 4rozmiary![]() pozdrawiam
"Dopóki walczysz, jeste¶ zwyciêzc±. " ¶w. Augustyn zarêczona 30.03.2012 mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012 nied³ugo ¿ona nied³ugo matura wygra³am swoje ¿ycie ! Edytowane przez zielona_zabcia Czas edycji: 2011-06-03 o 14:47 |
|
|
|
#3476 | ||||
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 168
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
co do obiadow to nie sa zabardzoi ode mnie zalezne ale nie jem mini porcji ;P co do herbatek no to ja sie dowiadywalam czy moge pic i wszyscy mowili ze tak ale czerwona podobno nie wskazana, bo dziala podobno na odchudznie bardziej, a zielona to tylko reguluje i oczyszcza z toksyn. Santos a jaka herbatke zielona polecasz ?? ![]() Mam nadzieje ze jak pozniej wstawie moje dzisiejsze P to sie bardziej spodoba )
|
|
#3477 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Cytat:
|
|
#3478 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 358
|
u
oceni kto¶? Dziewczyny, proszê... mam dzi¶ imieniny- proszê o prezent w postaci recenzji
|
|
|
|
#3479 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 168
|
Utrzymanie:
¦niadanie: Grahamka z sezamem na pó³: 1/2 z mas³em orzechowym i d¿emem bananowo miodowym mojej mamy ciastko ma¶lane od kolegi ¦niadanie2: 2 kromki grahama z mas³em, twarogiem, cebulk± i papryk±; sok pomidorowy; jab³ko. Obiad: 4 sma¿one paluszki rybne; ziemniaki posypane koperkiem; duu¿o surówki z kiszonej kapusty; szklanka wody z sokiem malinowym. Po: Gar¶æ Pistacji. Podwieczorek: Salaterka truskawek; kubeczek jogurtu naturalnego wymieszanego z ³y¿eczk± miodu; 3 ³y¿ki otr±b pszennych; kilka daktyli; herbatnik; marchewka. Kolacja: Bêdzie: Galaretka drobiowa; 2 kromki grahama z mas³em czosnkowym, pomidorem, rolad± ustrzyck± i ketchupem. ; ]] |
|
|
|
#3480 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 174
|
UUUUffff.....
1. bu³ka razowa du¿a: - pó³ z mas³em orzechowym sante i serkiem ca³ym ma³ym danonkiem waniliowym - pó³ z 1 jajkiem gotowanym wymieszanym z ³y¿k± majonezu; duzy pomidor; ogórek ma³osolny; kawa z mlekiem 2. twaro¿ek domowy+ ca³a saszetka fitelli cynamonowej; banan 3. sola sma¿ona na oliwce panierowana; fasolka szparagowa ¿ó³ta; soczewica zielona; kubek roso³u z makaronem 4. bu³ka grahamka du¿a: - pó³ z mas³em; serem i 1 jajkiem gotowanym - pó³ z mas³em i pomidorem z pieprzem; twaro¿ek wiejski ca³y 5. ciasteczka herbatniki z czekolad±; paluszki; piwko
¦wiat nie jest taki z³y ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.

czytaj±c Twój jad³ospis przy ka¿dym posi³ku leci mi ¶lina

)
?