Ślub cywilny=gorszy? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-04, 07:27   #31
Antilia
Uzależnienie

Dot.: Ślub cywilny=gorszy?

Ja zamierzam brać tylko cywilny ale jako, że ma być to mój jedyny ślub to nie chciałabym rezygnować z wielkiej pompy Ale teraz już się chyba nikt nie oburza na białą sukienkę w urzędzie więc powinno być ok. Zobaczymy tylko czy rodzinka nas nie zlinczuje

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 08:21   #32
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
Będe szczera. Jak dla mnie osobiście,ślub cywilny to nic ciekawego Idziesz do USC wypowiadasz przed Panią/Panem Urzedniczką/kiem regułke, podpisuje papiery i dowidzenia. Ślub Kościelny ma/może mieć piękną oprawe, jest wzruszajacy i wcale nie musi być szopką.A jak ktoś to niezrozumie, to już nie mój problem.
A i żeby nie było, raczej nie uważam cywilny za gorszy.
Jak już napisała muszynianka ślub cywilny można brać w dowolnym miejscu i naprawdę można z niego zrobić piękną uroczystość Ogólnie byłam na znikomej ilości ślubów, nigdy nie widziałam pięknego i wzruszającego - ani w kościele, ani w urzędzie. Dla mnie kościół nie jest piękną oprawą, ale każdy ma inne zdanie.

---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ----------

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
Ale teraz już się chyba nikt nie oburza na białą sukienkę w urzędzie więc powinno być ok.
Jadąc tramwajem przejeżdżam obok USC i bardzo często widzę dziewczyny w białych sukniach Ja nie widzę w tym nic niestosownego, a że niektórzy uważają, że "nie wypada", to już ich problem.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 08:52   #33
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Będe szczera. Jak dla mnie osobiście,ślub cywilny to nic ciekawego Idziesz do USC wypowiadasz przed Panią/Panem Urzedniczką/kiem regułke, podpisuje papiery i dowidzenia. Ślub Kościelny ma/może mieć piękną oprawe, jest wzruszajacy i wcale nie musi być szopką.A jak ktoś to niezrozumie, to już nie mój problem.
A i żeby nie było, raczej nie uważam cywilny za gorszy.
ale cywilny tez,serio serio
wcale nie musi odbywac się w USC ,mozna sobie wymyslic dowolna oprawę....
Np. w jakimś pałacyku,czy na świezym powietrzu.
A "regułka" wypowiedziania przed urzędnikiem państwowym czy kościelnym ma taki sam "urok".

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 08:54   #34
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
ale cywilny tez,serio serio
wcale nie musi odbywac się w USC ,mozna sobie wymyslic dowolna oprawę....
Np. w jakimś pałacyku,czy na świezym powietrzu.
A "regułka" wypowiedziania przed urzędnikiem państwowym czy kościelnym ma taki sam "urok".
No, chyba że tak jak napisalaś ślub w cywilny w plenerze, no to wtedy super
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 08:56   #35
tinpanalley
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Martika_ Pokaż wiadomość
zgadzam się W sumie jak ja słyszę, że ktoś bierze ślub to też automatycznie myślę, że będzie brał kościelny, a przynajmniej podejrzewam Oczywiście, jeśli się okazuje, że para bierze cywilny to nie robi to na mnie szczególnego wrażenia - widocznie tak chcą

Natomiast zauważyłam, że niektórzy myślą, że inni myślą, że ten cywilny jest gorszy. Ja mam wrażenie, że na nikim to specjalnego wrażenia nie robi, a osoby które czują się yyyy... wykluczone, czy potępiane (?) zwyczajnie przesadzają
Dokładnie, też to zauważyłam. I jeszcze chcą dla siebie zrozumienia i nie wsadzania nosa w ich sprawy, jednocześnie nazywając kościelny cyrkiem.
tinpanalley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 09:11   #36
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
Napisane przez kasiaen1 Pokaż wiadomość
Ok, zgoda, ale nadal nie rozumiem co to jest za argument "bo większość"? Zacytowałam specjalnie wypowiedzi, w których to, że "większość to cepeliada" jest argumentem i niemal decydentem czy wziąć ślub kościelny, jakby co najmniej byłoby to obowiązkowym jego elementem, a wręcz istotą..Nie czaję związku pomiędzy tą kwestią a decyzją dotyczącą ślubu.
dla mnie cepeliadą są chociażby baloniki i ozdobiony samochód-więc każdy ma inną granicę kiczu
chyba Tobie chodzi o coś innego-o decyzję i wiarę, a ja mam na myśli czynność i otoczkę tej czynności
Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Krzyczysz sie o wiekszosci, a sila rzeczy gucio o wieszkosci mozesz wiedziec.Rownie dobrze - wieszkosc "slubow" cywilnych to zenada, bezsens itd. Jak juz pisalem, hipokryzja czystej wody. No a jak jeszcze ktos wyskakuje zupelnie bezpodstawnie z wiekszoscia, to juz w ogole zenada.
mogłabym napisać byłam na wielu ślubach kościelnych (i o wielu mi opowiadano), ale żaden nie był skromnym na powiedzmy20osób, w zwykłej kiecce, bez ozdób na samochodzie itp., byłam na kilku cywilnych i zazwyczaj kończyły się rozejściem do domu po lampce szampana, jeden zakończył się przyjęciem na ok40osób (świadkowie jehowy), może ze dwa razy widziałam typową suknię ślubną w USC
...mogłabym, ale po co? skoro jestem hipokrytką
chyba nie zauważyliście jednego:
Cytat:
Napisane przez dorka1980 Pokaż wiadomość
Takie jest moje zdanie.

Edytowane przez dorka1980
Czas edycji: 2011-06-04 o 09:13
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 09:45   #37
Bayje
Zakorzenienie

Moja koleżanka teraz robi i cywilny a pare miesięcy później kościelny z takiego powodu by dostać 'kredyt' na mieszkanie i od razu po ślubie 'kościelnym' zamieszkać razem a nie z rodzicami.

Dla mnie nie ma to znaczenia czy jest to ślub cywilny czy kościelny - ale dla księży przy chrzcie,komunii,bierzmowa nia dziecka robi się wielki problem.

Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile
Kid Cudi
Bayje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-04, 10:05   #38
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
mogłabym napisać byłam na wielu ślubach kościelnych (i o wielu mi opowiadano), ale żaden nie był skromnym na powiedzmy20osób, w zwykłej kiecce, bez ozdób na samochodzie itp., byłam na kilku cywilnych i zazwyczaj kończyły się rozejściem do domu po lampce szampana, jeden zakończył się przyjęciem na ok40osób (świadkowie jehowy), może ze dwa razy widziałam typową suknię ślubną w USC
Wlasnie o to chodzi, ze tylko dlatego, ze bylas na kilku slubach, nijak nie sprawia, ze mozesz wydawac sady o wiekszosci

A co ma piernik do wiatraka - tj. jak wyglada wesele, do tego, jakie ktos ma powody do brania slubu? To dopiero ciasne horyzonty - ze jak ktos ma na 20 osob, to bierze bo wierzy, a jak ma na 60, 80, czy 150 to juz nie

Jak to jest Twoje zdanie, to napisz to jako opinie, a nie piszesz, jakbys opisywala przebadane fakty.

PS. invisible_01 ja tam do Ciebie nie pilem, jesli tak to odebralas, to so sorry.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 10:10   #39
ulinkaaa
Zakorzenienie

Ja nie wezme koscielnego tylko i wylacznie z jednego powodu: jestesmy z tz niewierzacy. A to, ze cala rodzina ma koscielny i jak to bedzie wygladalo to juz mnie nie obchodzi.
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 10:23   #40
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Powiem szczerze, że troszki mnie zaczyna już to irytować Spotykam się często z poglądami, że ślub cywilny jest gorszy od kościelnego. Moja koleżanka wzięła ślub w USC, reakcja innych: "a kościelny kiedy bierzecie?". Druga planuje też w urzędzie, ale nie wiedziała, jeszcze gdzie, bo jej chłopak jest z drugiego końca Polski. Odpowiedź znajomej: "ale przecież ślub się bierze w parafii panny młodej!".

Skąd ta pewność, że każdy chce ślubu kościelnego? A jak się bierze cywilny, to pewnie po to, żeby na wesele odłożyć (bo przecież po cywilnym nie robi się wesel ) i wziąć kościelny w przyszłości. Ja ślubu kościelnego nie wezmę za nic w życiu, ale nawet, gdybym brała, to nie zakładałabym z góry, że każdy o takowym marzy i nie pytała, czy na ślub cywilny cokolwiek kupować, skoro to przecież "skromniejsza uroczystość niż kościelny"...

A Wy co o tym myślicie?
Po slubie cywilnym robi sie wesela - przynajmniej w moim otoczeniu ma to miejsce.
Poza tym rzadko sie pyta po cywilnym o koscielny, bo przeciez teraz jest konkordat i ci co decyduja sie na koscielny nie musza brac wczesniej cywilnego, wiec mi sie wydawalo to oczywiste, ze jak ktos mowi cywilny, tzn. ze nie decyduje sie na koscielny.
Co do "odkladania" na slub, to nie slyszalam by ktos ze znajomych odkladal. Sorry ale wszystkie koszty mozna spokojnie zamknac w kwocie kilkaset zlotych, srednia krajowa wynosi wiecej. Jak ktos ma wiecej to wydaje wiecej, takich tez znam.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 11:06   #41
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
Wlasnie o to chodzi, ze tylko dlatego, ze bylas na kilku slubach, nijak nie sprawia, ze mozesz wydawac sady o wiekszosci

A co ma piernik do wiatraka - tj. jak wyglada wesele, do tego, jakie ktos ma powody do brania slubu? To dopiero ciasne horyzonty - ze jak ktos ma na 20 osob, to bierze bo wierzy, a jak ma na 60, 80, czy 150 to juz nie

Jak to jest Twoje zdanie, to napisz to jako opinie, a nie piszesz, jakbys opisywala przebadane fakty.
to czytaj dokładnie, że to moje zdanie a nie przebadane fakty...
kilka a kilkanaście też robi różnicę (czytaj dokładnie) plus zasłyszane+obserwacje (kościołów w otoczeniu nie brakuje, usc mamy w parku, gdzie często bywam) i na tej "próbce losowej" wydałam swoją opinię (często na podstawie próbki losowej zdobywamy tyt. naukowe, więc wychodzi na to, że jest ona wiarygodna)
i dla mnie kościelny to cepeliada a cywilny to formalność w uniformalnym minimum-tyle w temacie
a to chyba nie do mnie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-04, 11:11   #42
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
dla mnie cepeliadą są chociażby baloniki i ozdobiony samochód-więc każdy ma inną granicę kiczu
chyba Tobie chodzi o coś innego-o decyzję i wiarę, a ja mam na myśli czynność i otoczkę tej czynności

No wlasnie po co ?
To, ze czegoś nei widziałaś nie oznacza, ze nie istnieje.
Samabrałam ślub konkordatowy, w kosciele.
Nie było, pompy, bezy, tłumów i niewiadomo czego.

Ślub cywilny ma inny wydźwiek niż kościelny czy konkordatowy.
Gorszy nie jest.
A ludzie się dzwiią, z prostego powodu stało sie to normą, zawieranie ślubu w kosciele, nawet przez osoby niewierzące.
Osobiście cieszę się, że osoby niewierzące nie czują az takiego parcia i nie robią cyrku z sakramentu i decydują się na slub cywilny.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 11:13   #43
tutmirlajt
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
jestem podobnego zdania. na intymnym czesto widac takie podejscie
nigdy nie wezme slubu w kosciele. nie wierze - nie bede sie w to bawic. nie chce sie czuc jak ksiezniczka. taka ciezka kase wole przeznaczyc na prawdziwe podroze
klask i:

Wielkie brawa dla Ciebie. Cenie osoby, które nie decydują się na ślub kościelny, bo inaczej myślą niż Kościł zaklada.

Smiesza mn ie osoby ktore nie chodza do kosciola, na ksiedza glupoty gadaja, a jak przyjdzie co do czego to do Kosciolka na nauki lecą CO ZA HIPOKRYCI!!!
tutmirlajt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 11:16   #44
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
PS. invisible_01 ja tam do Ciebie nie pilem, jesli tak to odebralas, to so sorry.
W porządku

Jeśli kiedyś skrytykowałam ślub kościelny osób wierzących, to przepraszam, nie było to moim zamiarem, krytykuję natomiast branie ślubu kościelnego, "bo wypada", a mienie w głębokim poważaniu Boga, KK i zasady tej wiary. Nie każdy ślub kościelny jest z pompą i nie każdy cywilny to skromna uroczystość - co do tego się zgadzam Byłam i na ślubach kościelnych z weselami na 200 i na 40 osób, byłam też i tylko na samym ślubie, bo państwo młodzi po ślubie w kościele wypili tylko lampkę szampana i pojechali do domu z rodziną. Nie ma reguły. Dla mnie osobiście branie ślubu kościelnego byłoby hipokryzją, bo jednak daleko mi do przykładnej katoliczki. Nie krytykuję jednak tego, kiedy osoba wierząca czuje taką potrzebę.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 11:20   #45
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
No wlasnie po co ?
To, ze czegoś nei widziałaś nie oznacza, ze nie istnieje.
Samabrałam ślub konkordatowy, w kosciele.
Nie było, pompy, bezy, tłumów i niewiadomo czego.
dlatego użyłam słowa "większość", nie zaprzeczam, że są mega skromne śluby kościelne (np. rodzice+świadkowie+sukien ka z szafy+kawa w domu), ale są one w mniejszości
a to też pojęcie względne-bo dwie osoby patrząc na to samo może widzieć coś zupełnie innego
Stary 2011-06-04, 11:24   #46
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
to czytaj dokładnie, że to moje zdanie a nie przebadane fakty...
Nie ma co czytac, bezsesnownie to napisalas i tyle, a teraz wykrecach kota ogonem.

http://www.bibula.com/?p=26413

Cytat:
kilka a kilkanaście też robi różnicę
Czy Ty jestes powazna?

Cytat:
Z danych statystycznych wynika, że w 2009 r. zawarto 256 tys. nowych związków małżeńskich
(...)
Małżeństwa wyznaniowe, czyli związki zawarte w kościołach albo związkach wyznaniowych i jednocześnie zarejestrowane w urzędach stanu cywilnego, stanowią około 70 proc. zawieranych małżeństw.
http://www.bibula.com/?p=26413

Ponad cwierc miliona malzenstw corocznie, z czego prawie 180tys to "koscielne", a Ty naprawde myslisz, ze przez to, ze bylas na 15 a nie 5 slubach w zyciu, to masz jakakolwiek podstawe do oceniania wiekszosci? Nie wiem, jaka trzeba miec ignorancje na podstawy matematyki i statystyki, zeby powaznie twierdzi, ze przy liczbach rzedu 180tys, 250tys co rok kilkanascie a nie kilka robi roznice Kompletnie sie juz tym osmieszylas

Cytat:
(czytaj dokładnie) plus zasłyszane
Ploty, super

Cytat:
+obserwacje (kościołów w otoczeniu nie brakuje, usc mamy w parku, gdzie często bywam)
Pewnie nomen omen na ambonie, z lornetka

Cytat:
i na tej "próbce losowej" wydałam swoją opinię (często na podstawie próbki losowej zdobywamy tyt. naukowe, więc wychodzi na to, że jest ona wiarygodna)
Jak juz pisalem, kompletnie sie osmieszylas

Cytat:
i dla mnie kościelny to cepeliada a cywilny to formalność w uniformalnym minimum-tyle w temacie
a to chyba nie do mnie?
Coz, skoro Ty wydajesz takie zupelnie nieuzasadnione (co jest wyzej wykazane) i ograniczone opinie, to dlaczego to, ze ktos uwaza, kto uwaza, ze slub cywilny jest gorszy, mialby nie miec prawa do swojej opinii?

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
W porządku

Jeśli kiedyś skrytykowałam ślub kościelny osób wierzących, to przepraszam, nie było to moim zamiarem, krytykuję natomiast branie ślubu kościelnego, "bo wypada", a mienie w głębokim poważaniu Boga, KK i zasady tej wiary. Nie każdy ślub kościelny jest z pompą i nie każdy cywilny to skromna uroczystość - co do tego się zgadzam Byłam i na ślubach kościelnych z weselami na 200 i na 40 osób, byłam też i tylko na samym ślubie, bo państwo młodzi po ślubie w kościele wypili tylko lampkę szampana i pojechali do domu z rodziną. Nie ma reguły. Dla mnie osobiście branie ślubu kościelnego byłoby hipokryzją, bo jednak daleko mi do przykładnej katoliczki. Nie krytykuję jednak tego, kiedy osoba wierząca czuje taką potrzebę.
Ja sie z pogrubionym kompletnie zgadzam

Dodam jeszcze, ze to, ze ktos ma wesele na 200 czy 40 osob, nijak nie przesadza ani intencji mlodych, ani tego, czy wesele jest ladne, czy kicz i cepeliada.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2011-06-04, 11:33   #47
katakumba
Zakorzenienie

wydaje mi sie ze takie pokutuje stereotypowe podejscie do slubu cywilnego bo "kiedys" (mowie o czasach komuny) kosciol byl ostoja, opora.
slub cywilny bralo sie w urzedzie, a urzad w latach takowych byl szary i ponury

po drugie to sa dwie rozne organizacje, panstwo i kosciol. i choc politycy oraz ksieza nadal nie czuja tej roznicy, to wiekszosc z nas tak - dlatego ludzie wybieraja slub cywilny, gdzie sa para w oczach prawa, a nie religijny, gdzie sa para przed grupa ludzi, ktorzy wierza

a jakbym wziela slub wg obrzadku zydowskiego, to bylabym pelnoprawna malzonka?
kosciol by akceptowal ze mam meza? czy tylko slub przed ksiedzem odpowiedniej wiary jest wazny?

zreszta, co ja sie wypowiadam, od 5 lat w konkubinacie zyje, calkiem dumnie nosze tytlu konkubiny, dziecko mi sie jakos garbate nie urodzilo i wytykane palcami nie jest

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 11:43   #48
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
Nie ma co czytac, bezsesnownie to napisalas i tyle, a teraz wykrecach kota ogonem.
.......
Coz, skoro Ty wydajesz takie zupelnie nieuzasadnione (co jest wyzej wykazane) i ograniczone opinie, to dlaczego to, ze ktos uwaza, kto uwaza, ze slub cywilny jest gorszy, mialby nie miec prawa do swojej opinii?
ot trafiłam na mądrzejszego to tak jakbyś mi zabronił wyrażać opinie na temat słodyczy, bo nie jadłam wszystkich dostępnych na świecie

i nikomu nie uświadamiam jak bardzo się myli negując ślub cywilny, ani nie zabraniam wyrażać SWOJEJ opinii
Stary 2011-06-04, 12:03   #49
gramwzielone
Wtajemniczenie

Cytat:
i nikomu nie uświadamiam jak bardzo się myli negując ślub cywilny, ani nie zabraniam wyrażać SWOJEJ opinii
Nie, probujesz pokazac jakie to śluby cywilne są eleganckie, ę ą i w ogóle, w przeciwieństwie do kościelnych, które są cepeliadą - no może od biedy ujdą te mega skromne śluby jak to ujęłaś

Wolisz ze względów światopoglądowych czy po prostu finansowych wziac ślub w USC a potem pojechać do domu - skoro tak Ci się podoba to ok.
Ale trochę tolerancji, bo po pierwsze to że chodzisz do parku przy USC () i byłaś na kilku ślubach kościelnych nie daje Ci prawa oceniania ich w ogólności, po drugie Twój ślub dla innych ludzi może być dużo bardziej wieśniacki i tandetny niż przeciętny ślub w kościele bo sam fakt zawierania małżeństwa w urzędzie przed tym nie chroni .
Ale innym nic do Twojego ślubu, tak jak Ciebie nie powinno obchodzić w jakiej formie biorą ślub inni.
gramwzielone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-04, 12:43   #50
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katakumba Pokaż wiadomość
wydaje mi sie ze takie pokutuje stereotypowe podejscie do slubu cywilnego bo "kiedys" (mowie o czasach komuny) kosciol byl ostoja, opora.
slub cywilny bralo sie w urzedzie, a urzad w latach takowych byl szary i ponury

po drugie to sa dwie rozne organizacje, panstwo i kosciol. i choc politycy oraz ksieza nadal nie czuja tej roznicy, to wiekszosc z nas tak - dlatego ludzie wybieraja slub cywilny, gdzie sa para w oczach prawa, a nie religijny, gdzie sa para przed grupa ludzi, ktorzy wierza

a jakbym wziela slub wg obrzadku zydowskiego, to bylabym pelnoprawna malzonka?
kosciol by akceptowal ze mam meza? czy tylko slub przed ksiedzem odpowiedniej wiary jest wazny?

zreszta, co ja sie wypowiadam, od 5 lat w konkubinacie zyje, calkiem dumnie nosze tytlu konkubiny, dziecko mi sie jakos garbate nie urodzilo i wytykane palcami nie jest
Nie wiem, ja mam odmienne zdanie na ten temat.

Co do tego, czy kosciol by akceptowal, czy masz meza - jesli nie jestes czescia kosciola, to co ma akceptowac czy negowac ?

Cytat:
ot trafiłam na mądrzejszego to tak jakbyś mi zabronił wyrażać opinie na temat słodyczy, bo nie jadłam wszystkich dostępnych na świecie
Jak piszesz kompletne bzdury, to akurat o trafienie na madrzejszego w temacie nie jest trudno Naprawde nie odrozniasz wypowiadania sie nt. slodyczy, a stwierdzania, jako faktu, ze wiekszosc slodyczy jest taka czy siaka? Dziewczyno, ty sie jeszcze spierasz, ze przez to, ze bylas na kilkunastu, a nie kilku slubach, to masz reprezentatywna probke milionow slubow

Cytat:
Napisane przez gramwzielone Pokaż wiadomość
Nie, probujesz pokazac jakie to śluby cywilne są eleganckie, ę ą i w ogóle, w przeciwieństwie do kościelnych, które są cepeliadą - no może od biedy ujdą te mega skromne śluby jak to ujęłaś

Wolisz ze względów światopoglądowych czy po prostu finansowych wziac ślub w USC a potem pojechać do domu - skoro tak Ci się podoba to ok.
Ale trochę tolerancji, bo po pierwsze to że chodzisz do parku przy USC () i byłaś na kilku ślubach kościelnych nie daje Ci prawa oceniania ich w ogólności, po drugie Twój ślub dla innych ludzi może być dużo bardziej wieśniacki i tandetny niż przeciętny ślub w kościele bo sam fakt zawierania małżeństwa w urzędzie przed tym nie chroni .
Ale innym nic do Twojego ślubu, tak jak Ciebie nie powinno obchodzić w jakiej formie biorą ślub inni.

No i ciach bajera.

Stary 2011-06-04, 12:47   #51
Vampi_z_piekla_rodem
Zakorzenienie

Nie wiem w sumie o czym dyskutować, bo:

1) zwolennicy ślubu w USC będą widzieć więcej zalet w takiej formie zawarcia małżeństwa- szybko, prosto, konkretnie ( ewentualnie w nieco romantyczniejszej oprawie niż urząd)
2) katolicy wybiorą kościelny ze względu na wiarę, a nie fantazje teściowych, matek i całej reszty
3) pseudo-katolicy ze względu na to że wypada, ze względu na charakterystyczną oprawę, fetę i możliwość wciśnięcia się w bezę też pójdą do kościoła

Do wyboru do koloru. A ludzie i tak zawsze będą gadać.

"Give me reason but don't give me choice.
'Cause I'll just make the same mistake again.."

Edytowane przez Vampi_z_piekla_rodem
Czas edycji: 2011-06-04 o 12:49
Vampi_z_piekla_rodem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 14:13   #52
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez h2o0 Pokaż wiadomość
Dla mnie żaden ślub nie jest gorszy, niech każdy bierze, jaki chce i na jaki go stać.
Zdziwiło mnie natomiast coś takiego: znajoma wzięła ślub cywilny, uprawiała seks z mężem, a ksiądz nie chciał jej dać rozgrzeszenia... dla mnie to chore.
Mnie dziwi, ze idzie do spowiedzi i zalezy jej na tym rozgrzeszeniu. Niech zdecyduje.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 14:31   #53
Parvati
Zakorzenienie

Dziwi mnie trochę cała ta dyskusja.
Ślub może być z tzw. "pompą" albo skromny niezależnie od tego czy jest konkordatowy czy cywilny. Nie ma jakiegoś automatu, że konkordatowy to pompa, a cywilny to skromny.

Ja osobiście biorę cywilny i wcale nie mam zamiaru rezygnować z białej sukni (nie będzie to tzw "beza" wcale nie dlatego, że to cywilny, a dlatego, że mi się takie nie podobają ), pięknej ceremonii (w rodzinnym mieście USC jest w pięknym pałacyku ślubów) i (małego, ale jednak) wesela

Pozdrawiam

CBT

Edytowane przez Parvati
Czas edycji: 2011-06-04 o 14:32
Parvati jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-04, 14:49   #54
sine.ira
BAN stały

A czy niewierzący albo niepraktykujący równa się gorszy ?

Dajcie spokój, to kolejne rozkminki ja te z rodzaju czy 30 latka to już emerytka

Nie pozabijajcie się
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 15:18   #55
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Skąd ta pewnośc, że każdy chce ślub Kościelny? To trzeba by było zapytać, te o osoby kóre naciskają,pytają o to.
Dokładnie.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 15:27   #56
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
A czy niewierzący albo niepraktykujący równa się gorszy ?

Dajcie spokój, to kolejne rozkminki ja te z rodzaju czy 30 latka to już emerytka

Nie pozabijajcie się
W Polsce niestety czasem tak
Taki bezbożnik bez absolutnie żadnych zasad moralnych

Przyszedł Wyrak i tym samym wiele dyskusji staje się nie do zniesienia...
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 16:13   #57
Vampi_z_piekla_rodem
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
W Polsce niestety czasem tak
Taki bezbożnik bez absolutnie żadnych zasad moralnych

Przyszedł Wyrak i tym samym wiele dyskusji staje się nie do zniesienia...
tam gdzie polityka i religia tam zawsze jest Wyrak

"Give me reason but don't give me choice.
'Cause I'll just make the same mistake again.."
Vampi_z_piekla_rodem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-04, 16:17   #58
mhm0808
Obcy 8 pasażer Nostromo

Ja osobiście mam tylko kościelny (konkordatowy i w ogóle dla mnie nie jest problemem,o jakim kto ślubie marzy i co tam sobie planuje Jakoś nie wyobrażam sobie,żeby mogło mieć to dla mnie osobiście jakiekolwiek znaczenie (poza oczywiście przyszłymi ślubami moich dzieci,bo wiadomo,człowiek bardziej przeżywa,niż własne
Także własnego doświadczenia nie mam w tym temacie,ale tak pomyślałam sobie,że to może przez ten cały ślubny entourage:suknia,wianek,welon,ojci ec prowadzący córkę do ołtarza
Trochę ślub cywilny (tradycyjny) jednak wypada blado przy tradycyjnym kościelnym
Trochę tak,jak Święta Wielkanocne wypadają słabiej w porównaniu z Bożym Narodzeniem (śnieg,choinka,prezenty

mhm0808 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 17:53   #59
ladymln
Zadomowienie

Cytat:
nie ma takiego tzn. pewnie chodzi Ci o konkordatowy, czyli w kościele, ale liczy się on także jako cywilny

ja też nie mam zamiaru brać kościelnego, bo nie marzę o: weselichu, sukni bezie, byciu księżniczką, jednej takiej nocy w życiu i całym jarmarku z tym związanym...tylko USC z rodzicami i bez korowodów
bo cywilnym może być takie samo weselicho. to akurat nie zależy od tego jaki bierzesz ślub, ale jakim jesteś człowiekiem, jaki masz gust, o czym marzysz itd.

Cytat:
Napisane przez Mala_Zmijka Pokaż wiadomość
Najpierw moje zdanie na ten temat: Każdy bierze ślub gdzie chce, jak chce i oczywiście z kim chce Dopóki para młoda jest szczęśliwa wszystko styka.

A teraz spostrzeżenie: krytykujecie podejście " ślub kościelny jest lepszy niż ślub cywilny", a niektóre z was same zachowują się podobnie opisując ślub kościelny jako ten dla "księżniczek", jarmark, cyrk i w ogóle kto uważa, że ślub kościelny jest ważniejszy jest ignorantem i jest głupi

To dokładnie to samo podejście tylko z dwóch różnych stron. Każdy ślub ma swoje minusy i plusy, dodatkowo każdy z tych ślubów może występować w kilku wersjach. Widziałam śluby cywilne, które błyszczały większym przepychem niż kościelne ( a kto powiedział, że po cywilnym nie może być wesela?) i kościelne które były skromniutkie świętowane z najbliższą rodziną.
Nie dajcie się zamknąć w stereotypach.

Ja chciałabym wziąć ślub kościelny z prostego względu: jestem osobą wierzącą. Nie będzie ogromnego weselicha, setki gości ani homarów. Zaprosimy najpewniej tylko najbliższą rodzinę.
mądrze prawisz!

Cytat:
Napisane przez Bayje Pokaż wiadomość
Moja koleżanka teraz robi i cywilny a pare miesięcy później kościelny z takiego powodu by dostać 'kredyt' na mieszkanie i od razu po ślubie 'kościelnym' zamieszkać razem a nie z rodzicami.

Dla mnie nie ma to znaczenia czy jest to ślub cywilny czy kościelny - ale dla księży przy chrzcie,komunii,bierzmowa nia dziecka robi się wielki problem.
taki problem raczej nie jest niespodzianką, bo skoro jesteś wierząca/y dlaczego nie wzięłaś/wziąłeś ślubu kościelnego? oczywiście możesz być w kolejnym związku, przy czym pierwszy partner nie umarł ale się rozwiodłaś, ale istnieje jakieś uregulowanie/wspólnota/jakkolwiek to nazwać, która pozwala Ci uczestniczyć w życiu Kościoła.

Cytat:
Napisane przez tutmirlajt Pokaż wiadomość
klask i:

Wielkie brawa dla Ciebie. Cenie osoby, które nie decydują się na ślub kościelny, bo inaczej myślą niż Kościł zaklada.

Smiesza mn ie osoby ktore nie chodza do kosciola, na ksiedza glupoty gadaja, a jak przyjdzie co do czego to do Kosciolka na nauki lecą CO ZA HIPOKRYCI!!!
A jeśli ktoś myśli tak jak Kościół to, co powiesić, wysłać na Syberię czy jak?
Co do drugiego, racja

Cytat:
Napisane przez Vampi_z_piekla_rodem Pokaż wiadomość
Nie wiem w sumie o czym dyskutować, bo:

1) zwolennicy ślubu w USC będą widzieć więcej zalet w takiej formie zawarcia małżeństwa- szybko, prosto, konkretnie ( ewentualnie w nieco romantyczniejszej oprawie niż urząd)
2) katolicy wybiorą kościelny ze względu na wiarę, a nie fantazje teściowych, matek i całej reszty
3) pseudo-katolicy ze względu na to że wypada, ze względu na charakterystyczną oprawę, fetę i możliwość wciśnięcia się w bezę też pójdą do kościoła

Do wyboru do koloru. A ludzie i tak zawsze będą gadać.
ot i jakie dobre podsumowanie
ladymln jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 19:11   #60
aga_tka_2
Zakorzenienie

GG do aga_tka_2

Ja z mężem mamy "tylko" ślub cywilny i nie zamierzamy tego zmieniać. Nie uważam żeby był on gorszy od ślubu kościelnego, a to co sobie ludzie pomyślą to już najmniej mnie interesuje moje życie i mój ślub, nikomu nic do tego

aga_tka_2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości