![]() |
#31 |
Uzależnienie
|
Dot.: Ślub cywilny=gorszy?
Ja zamierzam brać tylko cywilny ale jako, że ma być to mój jedyny ślub to nie chciałabym rezygnować z wielkiej pompy
![]() ![]()
![]() |
#32 | ||
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wcale nie musi odbywac się w USC ,mozna sobie wymyslic dowolna oprawę.... Np. w jakimś pałacyku,czy na świezym powietrzu. A "regułka" wypowiedziania przed urzędnikiem państwowym czy kościelnym ma taki sam "urok".
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
chyba Tobie chodzi o coś innego-o decyzję i wiarę, a ja mam na myśli czynność i otoczkę tej czynności Cytat:
...mogłabym, ale po co? skoro jestem hipokrytką ![]() chyba nie zauważyliście jednego: Edytowane przez dorka1980 Czas edycji: 2011-06-04 o 09:13 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Moja koleżanka teraz robi i cywilny a pare miesięcy później kościelny z takiego powodu by dostać 'kredyt' na mieszkanie i od razu po ślubie 'kościelnym' zamieszkać razem a nie z rodzicami.
Dla mnie nie ma to znaczenia czy jest to ślub cywilny czy kościelny - ale dla księży przy chrzcie,komunii,bierzmowa nia dziecka robi się wielki problem. ![]()
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co ma piernik do wiatraka - tj. jak wyglada wesele, do tego, jakie ktos ma powody do brania slubu? To dopiero ciasne horyzonty - ze jak ktos ma na 20 osob, to bierze bo wierzy, a jak ma na 60, 80, czy 150 to juz nie ![]() Jak to jest Twoje zdanie, to napisz to jako opinie, a nie piszesz, jakbys opisywala przebadane fakty. PS. invisible_01 ja tam do Ciebie nie pilem, jesli tak to odebralas, to so sorry.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Ja nie wezme koscielnego tylko i wylacznie z jednego powodu: jestesmy z tz niewierzacy. A to, ze cala rodzina ma koscielny i jak to bedzie wygladalo to juz mnie nie obchodzi.
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym rzadko sie pyta po cywilnym o koscielny, bo przeciez teraz jest konkordat i ci co decyduja sie na koscielny nie musza brac wczesniej cywilnego, wiec mi sie wydawalo to oczywiste, ze jak ktos mowi cywilny, tzn. ze nie decyduje sie na koscielny. Co do "odkladania" na slub, to nie slyszalam by ktos ze znajomych odkladal. Sorry ale wszystkie koszty mozna spokojnie zamknac w kwocie kilkaset zlotych, srednia krajowa wynosi wiecej. Jak ktos ma wiecej to wydaje wiecej, takich tez znam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kilka a kilkanaście też robi różnicę (czytaj dokładnie) plus zasłyszane+obserwacje (kościołów w otoczeniu nie brakuje, usc mamy w parku, gdzie często bywam) i na tej "próbce losowej" wydałam swoją opinię (często na podstawie próbki losowej zdobywamy tyt. naukowe, więc wychodzi na to, że jest ona wiarygodna) i dla mnie kościelny to cepeliada a cywilny to formalność w uniformalnym minimum-tyle w temacie a to chyba nie do mnie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To, ze czegoś nei widziałaś nie oznacza, ze nie istnieje. Samabrałam ślub konkordatowy, w kosciele. Nie było, pompy, bezy, tłumów i niewiadomo czego. Ślub cywilny ma inny wydźwiek niż kościelny czy konkordatowy. Gorszy nie jest. A ludzie się dzwiią, z prostego powodu stało sie to normą, zawieranie ślubu w kosciele, nawet przez osoby niewierzące. Osobiście cieszę się, że osoby niewierzące nie czują az takiego parcia i nie robią cyrku z sakramentu i decydują się na slub cywilny.
![]() |
![]() |
#43 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wielkie brawa dla Ciebie. Cenie osoby, które nie decydują się na ślub kościelny, bo inaczej myślą niż Kościł zaklada. Smiesza mn ie osoby ktore nie chodza do kosciola, na ksiedza glupoty gadaja, a jak przyjdzie co do czego to do Kosciolka na nauki lecą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() Jeśli kiedyś skrytykowałam ślub kościelny osób wierzących, to przepraszam, nie było to moim zamiarem, krytykuję natomiast branie ślubu kościelnego, "bo wypada", a mienie w głębokim poważaniu Boga, KK i zasady tej wiary. Nie każdy ślub kościelny jest z pompą i nie każdy cywilny to skromna uroczystość - co do tego się zgadzam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a to też pojęcie względne-bo dwie osoby patrząc na to samo może widzieć coś zupełnie innego |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |||||
Zakorzenienie
|
Nie ma co czytac, bezsesnownie to napisalas i tyle, a teraz wykrecach kota ogonem.
http://www.bibula.com/?p=26413 ![]() Cytat:
Ponad cwierc miliona malzenstw corocznie, z czego prawie 180tys to "koscielne", a Ty naprawde myslisz, ze przez to, ze bylas na 15 a nie 5 slubach w zyciu, to masz jakakolwiek podstawe do oceniania wiekszosci? Nie wiem, jaka trzeba miec ignorancje na podstawy matematyki i statystyki, zeby powaznie twierdzi, ze przy liczbach rzedu 180tys, 250tys co rok kilkanascie a nie kilka robi roznice ![]() ![]() Ploty, super ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Cytat:
![]() Dodam jeszcze, ze to, ze ktos ma wesele na 200 czy 40 osob, nijak nie przesadza ani intencji mlodych, ani tego, czy wesele jest ladne, czy kicz i cepeliada.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi sie ze takie pokutuje stereotypowe podejscie do slubu cywilnego bo "kiedys" (mowie o czasach komuny) kosciol byl ostoja, opora.
slub cywilny bralo sie w urzedzie, a urzad w latach takowych byl szary i ponury po drugie to sa dwie rozne organizacje, panstwo i kosciol. i choc politycy oraz ksieza nadal nie czuja tej roznicy, to wiekszosc z nas tak - dlatego ludzie wybieraja slub cywilny, gdzie sa para w oczach prawa, a nie religijny, gdzie sa para przed grupa ludzi, ktorzy wierza a jakbym wziela slub wg obrzadku zydowskiego, to bylabym pelnoprawna malzonka? kosciol by akceptowal ze mam meza? czy tylko slub przed ksiedzem odpowiedniej wiary jest wazny? zreszta, co ja sie wypowiadam, od 5 lat w konkubinacie zyje, calkiem dumnie nosze tytlu konkubiny, dziecko mi sie jakos garbate nie urodzilo i wytykane palcami nie jest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() i nikomu nie uświadamiam jak bardzo się myli negując ślub cywilny, ani nie zabraniam wyrażać SWOJEJ opinii |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wolisz ze względów światopoglądowych czy po prostu finansowych wziac ślub w USC a potem pojechać do domu - skoro tak Ci się podoba to ok. Ale trochę tolerancji, bo po pierwsze to że chodzisz do parku przy USC ( ![]() ![]() Ale innym nic do Twojego ślubu, tak jak Ciebie nie powinno obchodzić w jakiej formie biorą ślub inni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tego, czy kosciol by akceptowal, czy masz meza - jesli nie jestes czescia kosciola, to co ma akceptowac czy negowac ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem w sumie o czym dyskutować, bo:
1) zwolennicy ślubu w USC będą widzieć więcej zalet w takiej formie zawarcia małżeństwa- szybko, prosto, konkretnie ( ewentualnie w nieco romantyczniejszej oprawie niż urząd) 2) katolicy wybiorą kościelny ze względu na wiarę, a nie fantazje teściowych, matek i całej reszty 3) pseudo-katolicy ze względu na to że wypada, ze względu na charakterystyczną oprawę, fetę i możliwość wciśnięcia się w bezę też pójdą do kościoła Do wyboru do koloru. A ludzie i tak zawsze będą gadać.
"Give me reason but don't give me choice. 'Cause I'll just make the same mistake again.." Edytowane przez Vampi_z_piekla_rodem Czas edycji: 2011-06-04 o 12:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Mnie dziwi, ze idzie do spowiedzi i zalezy jej na tym rozgrzeszeniu. Niech zdecyduje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Dziwi mnie trochę cała ta dyskusja.
Ślub może być z tzw. "pompą" albo skromny niezależnie od tego czy jest konkordatowy czy cywilny. Nie ma jakiegoś automatu, że konkordatowy to pompa, a cywilny to skromny. Ja osobiście biorę cywilny i wcale nie mam zamiaru rezygnować z białej sukni (nie będzie to tzw "beza" wcale nie dlatego, że to cywilny, a dlatego, że mi się takie nie podobają ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() Edytowane przez Parvati Czas edycji: 2011-06-04 o 14:32 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
BAN stały
|
A czy niewierzący albo niepraktykujący równa się gorszy ?
Dajcie spokój, to kolejne rozkminki ja te z rodzaju czy 30 latka to już emerytka ![]() Nie pozabijajcie się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Taki bezbożnik bez absolutnie żadnych zasad moralnych ![]() Przyszedł Wyrak i tym samym wiele dyskusji staje się nie do zniesienia... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Ja osobiście mam tylko kościelny (konkordatowy
![]() ![]() ![]() Także własnego doświadczenia nie mam w tym temacie,ale tak pomyślałam sobie,że to może przez ten cały ślubny entourage:suknia,wianek,welon,ojci ec prowadzący córkę do ołtarza ![]() Trochę ślub cywilny (tradycyjny) jednak wypada blado przy tradycyjnym kościelnym ![]() Trochę tak,jak Święta Wielkanocne wypadają słabiej w porównaniu z Bożym Narodzeniem (śnieg,choinka,prezenty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co do drugiego, racja ![]() Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Ja z mężem mamy "tylko" ślub cywilny i nie zamierzamy tego zmieniać. Nie uważam żeby był on gorszy od ślubu kościelnego, a to co sobie ludzie pomyślą to już najmniej mnie interesuje
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:26.