mamusie listopad/grudzień 2011 - Strona 156 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-05, 15:15   #4651
Tottie1984
Rozeznanie

Dot.: mamusie listopad/grudzień 2011

Cytat:
Napisane przez ania21_21 Pokaż wiadomość
Muffinka już wklejam przepraszam znowu pomyliłam posty

Goldika ja spotkałam znajomych z pracy na car boocie a oni że nie powinnam tak wcześnie kupować a niby kiedy? mam zamiar jechać do Polski i tam kupić resztę rzeczy co mi będą potrzebne a to co będę tu mogła kupić to tu kupię później
Jej... śliczne są Mata cudowna... i ta karuzleka dla dziecka
Ja juz nie mogę doczekać się pierwszych zakupów!!!
My z mężem obiecaliśmy sobie zakupy od 1.08 Wcześniej czeka nas kupno mnieszkania i remont. Pokoikiem dziecka zajmiemy się w sierpniu a od września ciuszkami i wyprawką

Aniu wpisz mi na liście synka Adasia
Wózka jeszcze nie wybrałam

Cytat:
Tottie a nie masz gdzieś w książeczce ciąży zapisane nie wiem jak jest w Polsce u mnie właśnie w książce było podane
No właśnie nie mam.... dostałam tylko wydruk jakiś dziwnych kombinacji literek i cyferek do lekarza... i nie wiem co czego dotyczy.... chyba że coś wyszło nie tak i lekarz nie chce mi o tym powiedzieć

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
Tottie u mnie na foto z USG fałd karkowy jest opisany tak:
D+: 1,6mm
A pod zdjęciem gin mi napisał: NT - 1,6mm
Dziękuje Ci goldinka
Na wydruku mam NT-1,8mm To chyba w normie?

Cytat:
Kurcze nie wiem czy ja nieczuła jestem, czy nie martwię się wystarczająco o dziecko ale mnie żadne skurcze i bóle nie przerażają. Gdzieś czytałam, że jak ból trwa ponad pół godz to wtedy może to być niebezpieczne. A moje pobolewania wszelkie trwają max 5min(ze 2 razy tak miałam) a zazwyczaj po prostu coś mnie zakłuje i po 30sekundach mija.
Ja mam podobnie... jakieś drobne ukłucia tylko poza tym nic... chyba że przez to że ciągle jestem w biegu po prostu na to ni zwracam uwagi

Cytat:
Chawa pisząc książeczka masz na myśli kartę przebiegu ciąży?
Ja tam mam tylko wpisane wyniki z badań krwi i moczu. Jakiś dziwny znaczek przy dnie macicy i wpisaną rovamycynę na toksoplazmozę. No i ciśnienie i wagę. Nic więcej
Ja mam podobnie
Masę dziwnych znaczków, wyniki badań krwi i morfologi, bieżąca waga i ciśnienie.

Cytat:
Tottie to mamy podobny zwierzyniec u mnie jest pies, 2x swinki morskie i ptasznik białokolanowy o którym mam zakaz pisania na forum bo dziewczyny nie lubią pająków Oj wiem ile to sprzątania. A z fretkami to jeszcze więcej roboty niż ze świnkami.
Oczywiście, że rozumiem to, że dziewczyny pracują i mają masę obowiązków. Ale przeniesienie osób które napisały ok 10-15postów i to dawno na te ponad 4500obecnych postów do listy: Zaginione/poszukiwane nie jest głupie moim zdaniem. To żadne wyrzucenie z listy tylko taka prośba o odzew
Mam nadzieję, że u nich wszystkich wszystko ok i spokojnie przeżywają ciążę

No właśnie w biodrach mi nie dochodzi, jakby jeszcze doszło to bym się załamała tylko brzuszek mi wyrzuciło na taki ciążowy. Co mnie bardzo cieszy i Tż. Tż ciągle teraz tuli się do brzuszka i szepcze coś do niego. Ale nie chce mi powiedzieć co. Mówi, że to sprawy męskie: między nim a Olkiem chociaż jeszcze nie wiemy czy będziemy mieć synka.
Mój do brzuszka się nie tuli... bo tego brzuszka nie ma mam nadzieje że lada moment się pojawi.

Jesli chodzi o liste zaginionych dziewczyn... ufffff a myślałam że chcecie takie dziewczyny stąd wyrzucić i zaczęłam się bać czy przypadkiem też o mnie nei myślicie

Edytowane przez Tottie1984
Czas edycji: 2011-06-05 o 15:24
Tottie1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-05, 15:16   #4652
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tottie1984 Pokaż wiadomość
Hmmm bo niektóre z nas pracują... a wtedy naprawdę mało czasu jest aby tu zajrzeć.
Ja pracuję, studiuję (teraz mam sesję) i piszę pracę inżynierską.... do tego mam stado zwierząt w domu (3 fretki i kota) którym trzeba 2x dziennie posprzatać i 3x dziennie nakarmić... muszę posprzątać mieszkanie (nie mieszkam z rodzicami)... Ehhhh :|
Czasami nie mam czasu dla siebie a co dopiero aby być na bieżąco z tym co piszecie.... 3 dni nie ma mnie na forum i nagle mam 12stron do nadrobienia.... i nie jestem w stanie tego wszystkiego przeczytać.
Mam nadzieje że na macierzyńskim będę częściej tutaj zaglądała

Nic tylko pozazdrościć U mnie niewiele widac... straciłam wcięcie w pasie i mam w bidorach z 7cm więcej ale brzycha jak nie było tak nie ma a tu 18tc
ale masz zwierzyniec!!
ja jeszcze mieszkam w bloku i nie zgodziłabym się na trzymanie niektórych zwirząt w zamnkęciu-jak np psa-serca bym nie miała trzmać go na kilku metrach kwadratowych...

poszłam do sklepu po zupkę w proszku bo na taka mam ochotę i zapomniałm jej kupić

nie mogłabym jeść codziennie na obiad mięcha...w pierwszym trymestrze kiepsko się czułam to mało gotowałam,a teraz jak boli głowa to też w garach nie stoję-tż nie kaleka kulinarna i potrafi o siebie zadbać

ja dziś na obiadek zimniaczki podsmażone i kefirek

Edytowane przez dygotka8
Czas edycji: 2011-06-05 o 15:18
dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-05, 15:18   #4653
kami5
Raczkowanie

Wiecie co, to u mnie to chyba był jednak mocz bo czasami mam wrażenie że popuszczam trochę. Właśnie chyba czas na ćwiczenie mięśni Kegla.
kami5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-05, 15:26   #4654
goldika
Zakorzenienie

Tottie norma jest do 2,5 więc spokojnie się mieścisz
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-05, 15:27   #4655
Tottie1984
Rozeznanie

Cytat:
Tottie to robisz rosół dokładnie jak mój ojciec. On też mi nie raz tłumaczył i pokazywał jak zrobić. Właśnie podkreślał, że nie może się zagotować.
Ale ja i tak nie umiem. Dla mnie to abstrakcja, żeby z kawałka mięsa i warzyw wrzuconych do zwykłej wody wyszła tak smaczna zupa.
To wydaje się byc abstrakcją do momentu aż sama nie zaczniej tego robić. Ja wrzucam warzywa i mięcho do garnka, ustawiam mały gień po czym przez 3h zagladam od czasu do czasu do kuchni po to by zoabczyć czy się nie gotuje i by usuwać powstającą piankę z rosołu. Potem sól i pieprz i zupka gotowa
Kiedyś też myślałam że to abstrakcja... abstrakcją jak dla mnie jest póki co zrobić tak pyszną porową jak teściowa...ale skoro dałam rade z cebulową to tą też zrobię musze tylko dobry przpis na necie znaleźć bo za drugim razem będę wiedziała co i jak i z pamięci zrobię

Cytat:
Decyzja podjeta tylko co do chlopca. Ale to juz od dawna (duzo przed ciaza) chcielismy Olka.
Nie mamy pojecia jak nazwac dziewuszkę plec poznany pewnie 29czerwca dopiero.
Ja wybrałam Kubusia i Emilkę na początku ciąży a teraz mi się zmieniło i jst Adaś i Emilka. A że będzie prawdopodobni chłopiec więc zostanę przy imieniu Adaś.

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
ale masz zwierzyniec!!
ja jeszcze mieszkam w bloku i nie zgodziłabym się na trzymanie niektórych zwirząt w zamnkęciu-jak np psa-serca bym nie miała trzmać go na kilku metrach kwadratowych...
Mój mąż też nie zgodził się na psa dlatego mamy fretki i kota.
Kupujemy mieszkanie 75mk więc dla nich to nawet za duży metraż bo teraz przy 50mkw świetnie się bawią i niesamowicie broją
Stary 2011-06-05, 15:28   #4656
ania21_21
Zadomowienie

Zastanawiam się bo teraz powinnam mieć wizytę u położnej w 24 tyg a ona nie dzwoni Trudno jak nie zadzwoni do końca tyg. to ja będę walić do niej bo musi mi wypisać papiery do pracy
Wiecie co dziewczyny my narzekamy że mamy rzadko wizyty a moja znajoma w pracy jest właśnie w ciąży ma termin gdzieś na początek listopada i wiecie co jej położna powiedziała że z pierwszą wizytą ma czas do 19 tyg klnęłam na nią dlaczego nie poszła prywatnie do gina a ona że kasa teraz kiedy gin przyjmuje w tym tyg ona ma ślub swój a mój gin dopiero będzie za 5 tyg nawet nie miała USG w 12 tyg
ani jakikolwiek badań krwi bo to wypisuje położna
A i w sobotę mam właśnie następną wizytę zobaczymy naszą córeczkę
Później mamy następne USG już w Polsce 21 czerwca w 3d/4d ciekawe jak będzie widać
Stary 2011-06-05, 15:29   #4657
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

Cytat:
Hehe ja jem kanapkę na śniadanie o 7.00, potem jabłko czy jakiś inny owoc, następnie kolejną kanapkę o 10 i znowu następną o 12.
Mały obiad o 16 i na tym koniec.... póżniej już tylko owoce - jabłka, banany , mandarynki i truskawki.
Kanapki jem z małych bułeczek - coś jak 3/4 kajzerki a nich przeważa sałata , pomidor, ogórek i rzodkiewka... to nie jest dużo.... jem jedną kanpakę więcej niż kiedyś, chodzę codzinnie godzinne na spacery szybkim krokiem.... a i tak tyję :/
Faktycznie mało jesz, o wiele mniej ode mnie. Teraz jak już wspomniałam jem w nocy marchewkę, ale wcześniej jadłam jedną kanapkę o 3-ciej i o 5-tej kolejną. Wstaję późno (i to głud mnie zgania z łóżka) więc o 9-tej pochłaniam śniadanie - zwykle 2-3 kromki czasem zamiast chlebka jem musli. Między śniadamiem a obiadem jakaś przekąska i obiadek między 12-tą a 13-tą, o trzeciej znów jem zazwyczaj owoce ale zdarza się też coś treściwszego i o 18- tej wczesna kolacja, by znów zajrzeć do lodówki o 21-wej. I przed spaniem pochłaniam marchewkę.
Teraz zamiast białego pieczywa pochłaniam razowe, ale do niedawna to było tylko białe. Jeśli chodzi o bułki wielkości kajzerki to bym musiała pochłonąć dwie aby się najeść. Jednak na przemianę materii nie narzekam - jak zaszam w ciąże to się troszkę zwolniła, ale i tak wszystko prze zemnie "przelatuje".

Cytat:
Decyzja podjeta tylko co do chlopca. Ale to juz od dawna (duzo przed ciaza) chcielismy Olka.
Nie mamy pojecia jak nazwac dziewuszkę plec poznany pewnie 29czerwca dopiero.
Ja mam wizytę i gina wyznaczoną na 27 czerwca i powinnam wówczas się dowiedzieć.
Chawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-05, 15:30   #4658
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Hehe ja jem kanapkę na śniadanie o 7.00, potem jabłko czy jakiś inny owoc, następnie kolejną kanapkę o 10 i znowu następną o 12.
Mały obiad o 16 i na tym koniec.... póżniej już tylko owoce - jabłka, banany , mandarynki i truskawki.
Kanapki jem z małych bułeczek - coś jak 3/4 kajzerki a nich przeważa sałata , pomidor, ogórek i rzodkiewka... to nie jest dużo.... jem jedną kanpakę więcej niż kiedyś, chodzę codzinnie godzinne na spacery szybkim krokiem.... a i tak tyję :/
jakbym tak mało jadała to też bym tyła bo bym miała znacznie spowolniony metabolizm....

Stary 2011-06-05, 15:31   #4659
Tottie1984
Rozeznanie

Cytat:
Tottie norma jest do 2,5 więc spokojnie się mieścisz
Super
No to w takim razie z listy pytań przygotowanej na kolejną wizytę mogę to jedno pytanie wykreślić
Kolejną wizytę mam 21.06 (4 tygodnie od ostatniej) i już po mały odliczam dni... bo to będzie juzta w 20tc... tzw. połówkowa

Aha ostatnie badania miałam już przez brzuszek!!!!
Stary 2011-06-05, 15:35   #4660
dygotka8
Zakorzenienie

a ja dziś wstałam z łóżka o 8.30,przed 9 zjadłam 1 całą kromkę z opiekacza z serem i pół drugiej
potem zjadłam trochę tej mojej pianki czekoladowej,potem tego omleta o którym już pisałam i na deser szklankę galaretek owocowych
potem było ze 100ml lodów
a teraz gotuję 3 ziemniaki i do teo będzie kefir
a na kolację usmaże placuszki cukiniowe(też south beach)
mniamuśne są

Stary 2011-06-05, 15:38   #4661
Tottie1984
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Chawa Pokaż wiadomość
Faktycznie mało jesz, o wiele mniej ode mnie. Teraz jak już wspomniałam jem w nocy marchewkę, ale wcześniej jadłam jedną kanapkę o 3-ciej i o 5-tej kolejną. Wstaję późno (i to głud mnie zgania z łóżka) więc o 9-tej pochłaniam śniadanie - zwykle 2-3 kromki czasem zamiast chlebka jem musli. Między śniadamiem a obiadem jakaś przekąska i obiadek między 12-tą a 13-tą, o trzeciej znów jem zazwyczaj owoce ale zdarza się też coś treściwszego i o 18- tej wczesna kolacja, by znów zajrzeć do lodówki o 21-wej. I przed spaniem pochłaniam marchewkę.
Teraz zamiast białego pieczywa pochłaniam razowe, ale do niedawna to było tylko białe. Jeśli chodzi o bułki wielkości kajzerki to bym musiała pochłonąć dwie aby się najeść. Jednak na przemianę materii nie narzekam - jak zaszam w ciąże to się troszkę zwolniła, ale i tak wszystko prze zemnie "przelatuje".
Ja kiedyś miałam wolną przemianę materii a nie wspomnę jak to wygląda dzisiaj... po prostu tragedia... nawet kefiry i kompoty z suszonych śliwek nie pomagają. Musiałabym codzinnie jeść mleko z musli ale po mleku mam potworne bóle brzucha bo mój organizm nie trawi laktozy :/

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ----------

Cytat:
jakbym tak mało jadała to też bym tyła bo bym miała znacznie spowolniony metabolizm....
nie rozumiem...
ilość jedzenia nie wpływa na metabolizm... chyba
ja po prostu więcej nie potrzebuje... zawsze stawiałam na warzywa i zawsze wszyscy się dziwili skąd te 60kg przy wzroście 167cm
Stary 2011-06-05, 15:38   #4662
ania21_21
Zadomowienie

Tottie już wpisałam
Stary 2011-06-05, 15:40   #4663
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

Cytat:
a moja znajoma w pracy jest właśnie w ciąży ma termin gdzieś na początek listopada i wiecie co jej położna powiedziała że z pierwszą wizytą ma czas do 19 tyg klnęłam na nią dlaczego nie poszła prywatnie do gina a ona że kasa teraz kiedy gin przyjmuje w tym tyg ona ma ślub swój a mój gin dopiero będzie za 5 tyg nawet nie miała USG w 12 tyg
ani jakikolwiek badań krwi bo to wypisuje położna
Szkoda że polski rząd nie wychodzi z takiego założenia, że czas na pierwszą wizytę ma się do 19tyg.
Poza tym z tego co pierzesz to opieka nad kobietą ciężarną po prostu leży. Są zawody w których kobieta w ciąży od pierwszego dnia powinna być na L4.
heh ja miałam usg w 5, 8 i 12tyg. Ale to chyba ze względu na wcześniejsze poronienie i mój wiek. A badania jak na razie robiłam tylko raz i póki co nie dostałam kolejnego skierowania. Nie przejmuję sie tym specjalnie, bo te co zrobiłam wyszły lepiej niż z przed ciąży
Stary 2011-06-05, 15:40   #4664
goldika
Zakorzenienie

Aniu może ta koleżanka nie zdaje sobie sprawy z konieczności takich badań mi toksoplazmoza zawsze będzie już siedziała w głowie i przed kazdą następną ciążą będę się badała pod jej kierunkiem

Eeeh ja zupek nie umiem robić. I chyba jest mi z tym na rękę bo nie muszę ich gotować lubię mięska robić. Szczególnie z piekarnika albo z parowaru. Bo ja lubię chude mięsiwo. Nienawidzę karkówki bleee...
Stary 2011-06-05, 15:43   #4665
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

Cytat:
Ja kiedyś miałam wolną przemianę materii a nie wspomnę jak to wygląda dzisiaj... po prostu tragedia... nawet kefiry i kompoty z suszonych śliwek nie pomagają. Musiałabym codzinnie jeść mleko z musli ale po mleku mam potworne bóle brzucha bo mój organizm nie trawi laktozy :/
To Ci strasznie współczuję. Mogę jedynie sobie wyobrażać jak to jest i jak się musisz czuć, ale i tak jest to dalekie od prawdy.
Może spróbowałabyś samo musli bez mleka
Stary 2011-06-05, 15:46   #4666
kami5
Raczkowanie

dygotka8 a jak robisz omlet?
kami5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-05, 15:46   #4667
Tottie1984
Rozeznanie

Cytat:
a ja dziś wstałam z łóżka o 8.30,przed 9 zjadłam 1 całą kromkę z opiekacza z serem i pół drugiej
potem zjadłam trochę tej mojej pianki czekoladowej,potem tego omleta o którym już pisałam i na deser szklankę galaretek owocowych
potem było ze 100ml lodów
a teraz gotuję 3 ziemniaki i do teo będzie kefir
a na kolację usmaże placuszki cukiniowe(też south beach)
mniamuśne są
heh to ja jem "dużo" jak chodzę do pracy... tam się stresuje czy oddaje dobrą dokumntację i szybciej jestem głodna.
Na śniadanie około 7 zjadłam 2parówki z kromką ciemnego chleba wypiecznego przez moją mamę, całego pomidora, ze 3 rzodkiewki i pół ogórka potem około 13 loda i około 14.30 danie z kapusty - coś jak "lekki bigos" I szczerze mówiąc nie jestem głodna na kolacje pewnie zjem jakąś kanapkę bo obiad miałam dość wcześnie i pewnie jakieś jabłko albo pomidora
Mam manie na truskawki i pomidory - mogłabym żywić siętylko nimi
Stary 2011-06-05, 15:47   #4668
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

godilka mogę Cię zapytać kiedy dowiedziałaś się o toksmoplazmozie? Pytam, bo wiem, że nie byłam zarażona i chyba nadal nie jestem, ale mam kota myszo-jada a nie potrafię się powstrzymać by go nie głaskać.
Stary 2011-06-05, 15:50   #4669
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
godilka mogę Cię zapytać kiedy dowiedziałaś się o toksmoplazmozie? Pytam, bo wiem, że nie byłam zarażona i chyba nadal nie jestem, ale mam kota myszo-jada a nie potrafię się powstrzymać by go nie głaskać.
W 10tygodniu sie dowiedzialam. Ja zarazilam sie od szynki sopockiej najprawdopodobniej. Bo z kotami nie mam do czynienia, owoce i warzywa zawsze mylam.
Dopiero od specjalisty od toksoplazmozy dowiedziałam się, że sopocka także może przenosić tego syfa. Myslalam ze tylko wedzone szynki, surowe miesa... (z mies mam na mysli).
Stary 2011-06-05, 15:51   #4670
ania21_21
Zadomowienie

Cytat:
Aniu może ta koleżanka nie zdaje sobie sprawy z konieczności takich badań mi toksoplazmoza zawsze będzie już siedziała w głowie i przed kazdą następną ciążą będę się badała pod jej kierunkiem

Eeeh ja zupek nie umiem robić. I chyba jest mi z tym na rękę bo nie muszę ich gotować lubię mięska robić. Szczególnie z piekarnika albo z parowaru. Bo ja lubię chude mięsiwo. Nienawidzę karkówki bleee...
Powinna sobie zdawać sprawę zwłaszcza że nie jest młoda ponad 35 lat nie pamiętam dokładnie ile i ma już 2 dzieci to chyba wie że powinna na takie badania iść jak najszybciej ostatnio mnie wkurzyła bo nawet dałam jej namiar na moją położną to chyba nawet nie zadzwoniła i dałam jej adres nawet gdzie przyjmuje ja się bardziej chyba przejmuję jej ciążą
Stary 2011-06-05, 15:51   #4671
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ----------

nie rozumiem...
ilość jedzenia nie wpływa na metabolizm... chyba
ja po prostu więcej nie potrzebuje... zawsze stawiałam na warzywa i zawsze wszyscy się dziwili skąd te 60kg przy wzroście 167cm
oczywiście,że ilośc jak i jakoś wpływają na metabolizm i przemianę materii również
ucząc się zasad zdrowego odżywiania i moje początki south beach polegały na tym,że posiłki powinnam jadać co 3max 4 godz i wg tych przerw mogłam i mogę ustawiać zegarkiniczym jak dziecko jestem głodna co te parę godzin
trzeba pamiętać by jeść dużo warzyw do każdego posiłku,itd itp....
pierwszy trymestr był dla mnie męczarnią bo żadne warzywa i owoce mi nie podchodziły....
ale to najlepiej poczytać samemu

ja waże niewiele mniej bo zwykle to jest 57,5-59.Raz ważyłam 60 czy 61 i to mnie załamało i od tamtej pory nie pozwalam sobie na przekroczenie 59 kg....

Edytowane przez dygotka8
Czas edycji: 2011-06-05 o 15:53
Stary 2011-06-05, 15:54   #4672
Tottie1984
Rozeznanie

Cytat:
Tottie już wpisałam
Dziękuję
Stary 2011-06-05, 15:54   #4673
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
W 10tygodniu sie dowiedzialam. Ja zarazilam sie od szynki sopockiej najprawdopodobniej. Bo z kotami nie mam do czynienia, owoce i warzywa zawsze mylam.
Dopiero od specjalisty od toksoplazmozy dowiedziałam się, że sopocka także może przenosić tego syfa. Myslalam ze tylko wedzone szynki, surowe miesa... (z mies mam na mysli).
jakie wędzone szynki mogą przenosić toksoplazmozę????
chyba masz na myśłi wędzone,ale nie parzone czyli typu szwarcwaldzka(nie wiem jak to się poprawnie pisze)???

Stary 2011-06-05, 16:02   #4674
Tottie1984
Rozeznanie

Cytat:
To Ci strasznie współczuję. Mogę jedynie sobie wyobrażać jak to jest i jak się musisz czuć, ale i tak jest to dalekie od prawdy.
Może spróbowałabyś samo musli bez mleka
Same płatki? hmm tak dziwnie na sucho

Cytat:
Ja mam kota w domu i sprzatam mu w kuwecie, karmię go i noszę na rękach... jak narazie badania na toxo wyszły mi z wynikiem ujemnym... po weekendzie wybieram się na kolejne.

Cytat:
oczywiście,że ilośc jak i jakoś wpływają na metabolizm i przemianę materii również
ucząc się zasad zdrowego odżywiania i moje początki south beach polegały na tym,że posiłki powinnam jadać co 3max 4 godz i wg tych przerw mogłam i mogę ustawiać zegarkiniczym jak dziecko jestem głodna co te parę godzin
trzeba pamiętać by jeść dużo warzyw do każdego posiłku,itd itp....
pierwszy trymestr był dla mnie męczarnią bo żadne warzywa i owoce mi nie podchodziły....
ale to najlepiej poczytać samemu

ja waże niewiele mniej bo zwykle to jest 57,5-59.Raz ważyłam 60 czy 61 i to mnie załamało i od tamtej pory nie pozwalam sobie na przekroczenie 59 kg....
Hmm no widzisz... ja jem duuuużo warzyw i owoców a i tak mi to metabolzimu nie przyśpiesza. Dziennie wypijam ponad 1,5l napojów w tym prawie litr wody niegazownej.
Od 7-16 średnio jem co 3-4h a po godzinie 16 rzadko kiedy czuję się głodna :P więc nie jem kolacji.. nie wiem jak będzie w bardziej zaawansowanej ciąży ale póki co od pon-pt przy późnych obiadach po prostu nie jestem głodna zwłaszcza że o 22 chodzę spać i te 6h od przyjcia z pracy przy natłoku zajęć szybko mi mija
Stary 2011-06-05, 16:06   #4675
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
jakie wędzone szynki mogą przenosić toksoplazmozę????
chyba masz na myśłi wędzone,ale nie parzone czyli typu szwarcwaldzka(nie wiem jak to się poprawnie pisze)???
no wlasnie wędzone. A mi sie wydawalo, ze sopocka to parzona szynka. A lekarz te od tokso jak robil wywiad ze mna to spytal o sopocka. I wyszlo, ze tylko z nia mialam kontakt z calej listy "podejrzanych" o zarazenie.
Stary 2011-06-05, 16:08   #4676
witaminkaccc
Zadomowienie

Cytat:
Aniu dziękuję ale nie będę Cie fatygować i odczekam z takimi zakupami jeszcze z 2miesiące
co do wpisu o fałdzie to ja nie mam w karcie ciąży, gin wpisał sobie do mojej karty pacjenta (takiej co u położnej jest) i tam wszystkie swoje "złete myśli" wpisuje

Kurcze nie wiem czy ja nieczuła jestem, czy nie martwię się wystarczająco o dziecko ale mnie żadne skurcze i bóle nie przerażają. Gdzieś czytałam, że jak ból trwa ponad pół godz to wtedy może to być niebezpieczne. A moje pobolewania wszelkie trwają max 5min(ze 2 razy tak miałam) a zazwyczaj po prostu coś mnie zakłuje i po 30sekundach mija.

goldika mam tak samo... całą ciąże mam super- zero objawów procz brzucha ( no moze poza lekkim zmęczeniem) ,... nie ma co stekać z byle powodu, poki intuicja mowi ze jest ok, to tak jest

kolejna wizyta ---> 23.09 08:00 USG ----> 19.09 13:00

22t 4d - 422 gramy miłości
30t 1d - ?
witaminkaccc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-05, 16:09   #4677
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:

Ja mam kota w domu i sprzatam mu w kuwecie, karmię go i noszę na rękach... jak narazie badania na toxo wyszły mi z wynikiem ujemnym... po weekendzie wybieram się na kolejne.

Hmm no widzisz... ja jem duuuużo warzyw i owoców a i tak mi to metabolzimu nie przyśpiesza. Dziennie wypijam ponad 1,5l napojów w tym prawie litr wody niegazownej.
Od 7-16 średnio jem co 3-4h a po godzinie 16 rzadko kiedy czuję się głodna :P więc nie jem kolacji.. nie wiem jak będzie w bardziej zaawansowanej ciąży ale póki co od pon-pt przy późnych obiadach po prostu nie jestem głodna zwłaszcza że o 22 chodzę spać i te 6h od przyjcia z pracy przy natłoku zajęć szybko mi mija
podstawowym błędem jest nie jedzenie po 18,a w Twoim przypadku jak piszesz po 16....
ale to trzeba wejść na dietetykę i tam doczytać
w pierwszym trymestrze najpóźeij jadłam właśnie około 16-17 bo na żołądku było mi ciężko i mimo,że oczy by jadły to żołądek już nie przyjmował;/
ogólnie zdrowe,razcjonalne odżywianie to nie jest takie proste ale trzeba jednak trochę poczytać, dokształcić się w tym kierunku i potem już jest łatwiej, a mi się jakoś nie chce pisać w ten upał..namiętnei myślę co bym mogła zjeść słodkiego,a nic nie mam

Edytowane przez dygotka8
Czas edycji: 2011-06-05 o 16:11
Stary 2011-06-05, 16:11   #4678
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez witaminkaccc Pokaż wiadomość
goldika mam tak samo... całą ciąże mam super- zero objawów procz brzucha ( no moze poza lekkim zmęczeniem) ,... nie ma co stekać z byle powodu, poki intuicja mowi ze jest ok, to tak jest
oj u mnie nie obyło się bez objawów po prostu nie czuję bólu. Miałam straszne mdłości od 7 o 15tyg, wrażliwość na zapachy, senność.

Ale dziś pędzimy z postami.
Aniu chyba zdążysz jeszcze ten nowy watek zalozyc
Stary 2011-06-05, 16:13   #4679
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

Cytat:
Mój tż tak je popijając kawą i nie narzeka.

Cytat:
Ja mojej kici nie sprzątam kuwety, bo załatwia "swoje sprawy" poza domem tylko kicie głaszcze i wyczesuję futerko. Już nie noszę na rękach ani nie pozwalam wyspać się na moich kolanach. w ciąży badań na toksmo nie miałam - ostatni raz robiłam kilka lat temu. Coś mi się wydaje, że trzeba będzie się upomnieć.
Stary 2011-06-05, 16:14   #4680
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
no wlasnie wędzone. A mi sie wydawalo, ze sopocka to parzona szynka. A lekarz te od tokso jak robil wywiad ze mna to spytal o sopocka. I wyszlo, ze tylko z nia mialam kontakt z calej listy "podejrzanych" o zarazenie.
a pamiętasz o co jeszcze co było na tej liście prócz tatara,metki ?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości