DIETA 1200 KCAL :) najzdrowsza i najlepsza kto chetny ? - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-06, 08:22   #2041
201611220859
Konto usunięte

Dot.: DIETA 1200 KCAL :) najzdrowsza i najlepsza kto chetny ?

Witajcie po weekendzie, kochane

Suenaa, fajnie, że do nas dołączyłaś Mamy dużo wspólnego widzę, m. in. kiedyś też nie tykałam mięsa, a teraz lubię, nie powiem, dobrze przyrządzone i mój organizm się tego domaga

Ja pojechałam do domu na weekend i nie wyciągałam z torby nawet mojego laptopa (potrzebowałam tego tak jakoś...), stąd nie liczyłam kalorii (robię to w necie) i nie pokazywałam się tutaj Mam nadzieję, że wybaczycie mi

A tak to cóż
Rodzice TŻ-ta mają wysyp owoców w ogrodzie i muszę powiedzieć, że sobie zrobiłam dyspensę. Czereśni i truskawek pod każdą postacią się najadłam (nawet kompot z cukrem ), w dodatku trochę sobie pofolgowałam z jedzeniem, ale uważam to za wybryk jednorazowy (no dobra, jeszcze przez kilka dni mam zapasy jedzeniowe, ale z umiarem <obiecuję>) i jedziemy dalej

Dobra wiadomość jest taka, że się w końcu zważyłam!!!
Jak było baaaardzo źle, ważyłam 58 kg (a jestem niziutka, więc proporcjonalnie), a teraz jest... 52 kg!
Tak się cieszę, że masakra
Przy tym moim folgowaniu nawet, mam mniej, niż myślałam Teraz wiem, że jak będę trzymać się zasad 1200 kcal, mogę ważyć mniej

Muszę przyznać, że to mi dało powera

Buziaki
201611220859 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-06, 10:47   #2042
201611220859
Konto usunięte

Aaaa, właśnie robię doświadczenie

Zmiksowałam czereśnie i truskawki, dodałam 2 łyżki jogurtu naturalnego, rozłożyłam na 2 filiżanki i wstawiłam do zamrażalnika

Ciekawe, czy mi wyjdzie sorbet?
Stary 2011-06-06, 21:31   #2043
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doriiiis Pokaż wiadomość
Hehehe trochę sie rozbawiłam, herezje hehehee. Przeczytaj uważnie co odpowiedziałaś i sama stwierdzisz, że piszesz nie na temat, gdyż najpierw stwierdziłaś, że się nie zgadzasz ze mną, a potem potwierdziłaś wszystko o czym pisałam wyżej , wiesz każdy ma prawo do własnego zdania i ja to szanuję, ale zanim kogoś skrytykujesz uważnie czytaj, bo oceniasz pochopnie.
Wyjęłaś moją wypowiedź z kontekstu, i chyba niedokładnie czytasz Nie neguję całkowicie tego co mówisz, ale też nie zgadzam się ze wszystkim, ale to jeszcze nie znaczy że najpierw się z Tobą nie zgadzam a potem potwierdzam i przeczę sama sobie. Przeczytaj uważnie jeszcze raz, CAŁOŚĆ, a nie wyjęte z kontekstu zdania. Ja się nie chcę z Tobą kłócić ani krytykować, chcę rzeczowo podyskutować, nie bierz od razu tego tak do siebie, jakbym Cię atakowała

Cytat:
Dalej będę jednak upierać się przy stwierdzeniu, że dieta 1200 to inaczej dieta mż, przynajmniej w moim przypadku, i można jeść wszystko w rozsądnych ilościach, (oczywiście, że nie może się składać z dwóch pączków i jednego batona), ale też nie trzeba odmawiać sobie wiele.
A że nalezy jeść owoce, warzywa, nabiały i ograniczać cukry i węglowodany to chyba nie trzeba pisać tu na wątku bo o tym każdy wie.
No i jeśli tak mówisz, to widać, że nie przeczytałaś dokładnie tego co napisałam. Bo jak już mówiłam, nie każdy wie o tym, że należy jeść owoce, warzywa, nabiały i ograniczać cukry i węglowodany O, tu jest ten istotny fragment mojej wypowiedzi, który pominęłaś :

Cytat:
Ty pewnie już trochę zwracasz uwagę na to co jesz, ale pomyśl sobie o takiej przeciętnej polce. O daniach kuchni polskiej. Kilka lat temu nie miałam pojęcia o zdrowym odżywianiu, jadłam oczywiście wszystko co białe, ale to nie było najgorsze. Najczęściej jadłam na obiad pierogi, makarony, naleśniki, kotleta z ziemniakami. Warzyw i owoców w mojej diecie była znikoma ilość. I wyobraź sobie teraz taką osobę która z całym tym majdanem przechodzi na 1200 kcal - a jak Ty to nazywasz MŻ. Uważasz, że zdrowo schudnie? Bo ja próbowałam. Połamane paznokcie, wypadające włosy, tragiczna cera, policzki zapadnięte, oczy podkrążone i milion siniaków na ciele od byle dotknięcia. Nie mówiąc o tym, że wiecznie chodziłam zmęczona, bez energii (nawet kiedy jadłam dużo, nie licząc kcal, nie miałam energii).
Cytat:
Dalej będę jednak upierać się przy stwierdzeniu, że dieta 1200 to inaczej dieta mż, przynajmniej w moim przypadku, i można jeść wszystko w rozsądnych ilościach,
No właśnie, W TWOIM PRZYPADKU, powtórzę to raz jeszcze

Teraz się rozumiemy?

---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ----------

sunflower, po rozmowie z Tobą postanowiłam zrobić drugie podejście do Subwaya i stwierdzam, że jest całkiem całkiem. btw oni tam mają ciemne pieczywo? bo poprosiłam o ciemne a dostałam kanapkę w takiej dosyć jasnej bułce...

ale wiesz czego nie znoszę w tych wszystkich Coffe Heaven'ach i Subwayach? że przy kasie są ciastka!!! piękne, okrąglutkie, z orzeszkami, czekoladą, smakowicie wyglądające... nigdy nie mogę się oprzeć i tym razem też się skusiłam - i stwierdzam że to najlepsze ciasteczka jakie zdarzyło mi się jeść

suma sumarum - we freshpoint jest jednak taniej i nie ma tych kuszących ciastek, więc na razie nie zmieniam knajpy

Edytowane przez Solciuchna
Czas edycji: 2011-06-06 o 21:42
Solciuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-06, 22:34   #2044
justkax3
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sunflower__ Pokaż wiadomość
Aaaa, właśnie robię doświadczenie

Zmiksowałam czereśnie i truskawki, dodałam 2 łyżki jogurtu naturalnego, rozłożyłam na 2 filiżanki i wstawiłam do zamrażalnika

Ciekawe, czy mi wyjdzie sorbet?

Koniecznie daj znać jak poszło
Stary 2011-06-06, 23:34   #2045
Suenaa
Raczkowanie

ja ostatnio wpadłam na pomysł żeby do tych zamrażanych mas jogurtowo-owocowych wtykać patyczki i normalnie pozniej jesc jak lody ;p. ale jeszcze nie probowałam ;p. Sunflower - daj znac jak poszło zamrazanie z jogurtem, bo tak sie zastanawiałam jak sie to bedzie trzymac
I w ogóle ile masz wzrostu ;>? ja tez aktualnie mam 52kg, wychodziłam z troche wyzszej wagi, ale mierze tylko ok 156, wiec tez proporconalnie kiepsko zawsze ;p.

u mnie tezraz meega zabiegany i naukowy czas, 8 egzaminow, zaliczenia itd, wiec w sumie sie ciesze bo ogranicze jedzenie skoro nie mam czasu siedziec w domu i pichcic ;p.

w weekend były piersiki z kurczaka nadziewane szpinakiem pieczone w piekarniku, a w tygodniu na wynos robie kanapki z suutym nadzieniem, bo nie mam na nic innnego czasu.

dzis:
10- owsiana 3 łyzki błyskawicznych na jogurcie zott, cynamon, jabłko, słoodziku duzo; troche kasatów lodów bo perfidnie wpadły mi w ręce ;p!
14 - pol skiby razowego pełnoziarnistego (75kcal) z almette, szynką kurczaczkową i kawałkiem parówki ;p
17 - cała skiba razowego pełnoziarnistego z almette, szynką i pokrojoną na plasterki parówką ;p
20 - serek wiejski z rzodkiewką i kiszonymi ogórcami

uhh jutro jajeczniczka bedzie ;p. alboo.... jadł ktos moze szparagi na surowo? zielone? bo ja ostatnio tak sprobowałam i dobre były, ale nie wiem czy to jadalne ;p. ale bardzo dobre, taka delikatniejsza kalarepka

pozdrówki!

głóny cel: bikini na lato
Suenaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-07, 08:33   #2046
201611220859
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Solciuchna Pokaż wiadomość
sunflower, po rozmowie z Tobą postanowiłam zrobić drugie podejście do Subwaya
No właśnie te bułki ciemne, to właściwie lekko ciemniejsze zabarwienie, ale nie odczuwa się większej różnicy w smaku - to akurat mi nie pasuje tam
A ciastka są przepyszne
Jak skosztowałam przed dietami moimi w ogóle, to no masakra, jak mi to cudeńko smakowało (ale jedno ciastko ma ok 200 kcal, gdzieś na obcojęzycznej stronie widziałam tabele), teraz natomiast jeśli skosztuję, to nadal pyszne, tylko moje kubki smakowe już się odzwyczaiły od aż tak słodkiego (nie stosuję prawie do niczego cukru i słodziku też nie, zdarzy mi się jeść coś słodkiego, ale nie aż tak) i teraz jest już trochę za słodkie w smaku

Cytat:
Napisane przez justkax3 Pokaż wiadomość
Koniecznie daj znać jak poszło
Cytat:
Napisane przez Suenaa Pokaż wiadomość
Sunflower - daj znac jak poszło zamrazanie z jogurtem, bo tak sie zastanawiałam jak sie to bedzie trzymac
Pyszne
Ale: zrobiłam 2 malutkie porcje w filiżankach wykorzystując jakieś 150 g truskawek świeżych (są słodsze niż mrożone) i garść czereśni. Zmiksowałam i do tego dałam 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego, co niewiele zmieniło kolor Z większą ilością jogurtu byłoby bardzo kwaśne, a i tak wyszło mi orzeźwiające i kwaskowate
W zamrażarce siedziały z 5 godzin, no i to stanowczo na takie porcje za dużo, no chyba żeby mieć właśnie patyki, ja chciałam jeść łyżeczką. Więc włożyłam dla odmiany do lodówki i tam po ok. 2 godzinach było pół-zmrożone
TŻ-towi też smakowało

Cytat:
I w ogóle ile masz wzrostu ;>? ja tez aktualnie mam 52kg, wychodziłam z troche wyzszej wagi, ale mierze tylko ok 156, wiec tez proporconalnie kiepsko zawsze ;p.
Tak jak wcześniej na wątku pisałam, mam specyficzną sytuację, bo poruszam się na wózku i nikt mnie w sumie nie mierzył, kiedyś na leżąco zwykłą miarką to zrobiłam to wyszło jakoś +/- 150 cm
Jak się położę i wyprostuję, to i nawet brzuszek płaski się robi, zostają boczki, ale codziennie w lustrze się oglądam (i inni mnie) na siedząco, więc chciałabym jeszcze zrzucić

Cytat:
u mnie tezraz meega zabiegany i naukowy czas, 8 egzaminow, zaliczenia itd,
No to zaciskam kciukasy za egzaminy

Cytat:
jadł ktos moze szparagi na surowo? zielone? bo ja ostatnio tak sprobowałam i dobre były, ale nie wiem czy to jadalne ;p. ale bardzo dobre, taka delikatniejsza kalarepka
Niestety nigdy nie miałam okazji

---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ----------

A mnie proszę potraktować jakoś odpowiednio i przywołać do porządku

Zgrzeszyłam pomimo wszystkiego
I to bardzo. Jadłam wczoraj bez opamiętania... posiłki zdrowe poza kolacją - niepotrzebnie zjadłam na kolację sos (na śmietanie, mozarella, sezam, migdały prażone, kurczak, brokuły, pieczarki, czosnek) z makaronem, który miał być dla TŻ-ta od rodziców, ale mu nie zasmakował... Szkoda mi było wywalić

Dodatkowo Rafaello (4-5 kulek, nie pamiętam dokładnie), a do zamrażarki kupiłam pudełko Carte Dor Bakaliowe na dziś i miałam piec ciasto też dziś
Nie wiem, co mi strzeliło do głowy.

Dziś póki co zjadłam część fasolki po bretoński, którą przywiozłam również z domu (max. 200 g) z małą bułeczką pszenno-żytnią z ziarnami (60 g).
Stary 2011-06-07, 09:00   #2047
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie te bułki ciemne, to właściwie lekko ciemniejsze zabarwienie, ale nie odczuwa się większej różnicy w smaku - to akurat mi nie pasuje tam
Hmm to ja wolę zwykłe ciemne pieczywo, najlepiej z ziarenkami Zawsze bardziej smakowały mi takie pieczywa niż białe

Cytat:
A ciastka są przepyszne
Jak skosztowałam przed dietami moimi w ogóle, to no masakra, jak mi to cudeńko smakowało (ale jedno ciastko ma ok 200 kcal, gdzieś na obcojęzycznej stronie widziałam tabele), teraz natomiast jeśli skosztuję, to nadal pyszne, tylko moje kubki smakowe już się odzwyczaiły od aż tak słodkiego (nie stosuję prawie do niczego cukru i słodziku też nie, zdarzy mi się jeść coś słodkiego, ale nie aż tak) i teraz jest już trochę za słodkie w smaku
Hehe, też tak mam z niektórymi słodyczami, są dla mnie za słodkie. Jednak nie wszystkie, bo właśnie słodzenie kawy i herbaty to jest ta jedna jedyna rzecz, bez której nie mogę żyć Słodzę miodem albo cukrem brązowym, i sporo mniejsze ilości niż kiedyś, ale bez tego herbata nie ma dla mnie smaku. Jednak wypijam tylko 1 kubek herbaty dziennie z rana, a kawę piję rzadko (kiedy baaardzo przyda mi się wspomagacz).

Teraz staram się wprowadzić picie dużej ilości wody mineralnej. Zaczynam od butelki 0,5 l. dziennie, piję tak od 2 tygodni. Ale teraz kiedy są takie upały chyba łatwiej będzie mi przejść na więcej

Ps. Rozchorowałam się! Dacie wiarę? W taką pogodę! Gardło boli i kaszlę

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-07, 09:28   #2048
201611220859
Konto usunięte

Cytat:
Hmm to ja wolę zwykłe ciemne pieczywo, najlepiej z ziarenkami Zawsze bardziej smakowały mi takie pieczywa niż białe
A ja zawsze lubiłam na zmianę
I muszę powiedzieć, że nie brakuje mi białego pieczywa w ogóle, prócz jednego: kromka świeżego, z mega chrupiącą skórką, żytniego jasnego chleba z warstewką zimnego prawdziwego masła (nie używam od dawna również) i plastrem jakiegoś dobrego sera żółtego
Uwielbiałam taki zestaw.

Cytat:
Hehe, też tak mam z niektórymi słodyczami, są dla mnie za słodkie.
A widzisz Mi już herbata słodzona nie smakuje, mama mi zrobiła w weekend ze słodzikiem, to ledwo wypiłam, a zaraz po tym czułam, że chce mi się pić wody...
Za to nie rozumiem, że takie ciastko zrobiło mi się za słodkie, ale już takie Rafaello to już Rafaello i nie jest za słodkie

Cytat:
Ps. Rozchorowałam się! Dacie wiarę? W taką pogodę! Gardło boli i kaszlę
Może od klimatyzacji? Ja i TŻ 2 tygodnie temu tak się załatwiliśmy, teraz moja koleżanka również...
W każdym razie łykaj wit. C, żeby Ci się za bardzo nie rozwinęło...
Stary 2011-06-07, 09:45   #2049
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Za to nie rozumiem, że takie ciastko zrobiło mi się za słodkie, ale już takie Rafaello to już Rafaello i nie jest za słodkie
A ja znam świetny przepis na ciasto Rafaello Podać, czy może lepiej nie kusić?
Stary 2011-06-07, 10:09   #2050
201611220859
Konto usunięte

Cytat:
A ja znam świetny przepis na ciasto Rafaello Podać, czy może lepiej nie kusić?
Nie kuś!

Bo ja ostatnio lubię piec i bardzo się hamuję przed spróbowaniem nowych przepisów na muffinki, ciasta itp.

-------------
Właśnie robię kompot na obiadek, akurat będzie wystudzony, schłodzę w lodówce jeszcze i będzie smaczny orzeźwiający dodatek do obiadku
(niestety posłodziłam cukrem... 4 łyżeczki na jakieś 3-4 szklanki kompotu... Ale i tak będzie kwaskowaty, moja mama daje 2 razy więcej, a babcia robi lukier)
Muszę zużywać do czego mogę te owoce, bo niedługo spleśnieją...

No i wypiłam już 0,5 l wody oprócz zielonej herbaty, to jest dobrze
Stary 2011-06-07, 12:39   #2051
Solciuchna
Zakorzenienie

A tego nawet nie piecze się, tylko do lodówki wstawia

Ale jest dobry sposób na zniechęcenie się do tego pysznego ciasta - zjeść półtora blachy w ciągu dnia Było mi tak niedobrze, że ciasta nie tknęłam przez następne 3 lata
Stary 2011-06-07, 14:11   #2052
201611220859
Konto usunięte

Cytat:
A tego nawet nie piecze się, tylko do lodówki wstawia

Ale jest dobry sposób na zniechęcenie się do tego pysznego ciasta - zjeść półtora blachy w ciągu dnia Było mi tak niedobrze, że ciasta nie tknęłam przez następne 3 lata

No nieźle
To muszę przyznać, że ja nawet, gdy jem "ile wlezie", to nie rzuciłabym się na taką porcję... Po prostu szybciej mam dość
Lodów najwięcej na raz zjadłam chyba z pół litra, a znam ludzi, którzy mówią, że jak się nie powstrzymują, to zjedliby na raz całe pudełko :P
To ja tak nie
Stary 2011-06-07, 17:34   #2053
Suenaa
Raczkowanie

ja od 3 miesiecy nie tknełam cukru, ale słodziku za to i aromatów, cynamonu to jem na kilogramy ;p. nie no bez przesady, ale jak dla mnie cos nie jest muląco słodkie to jest nijakie i mi sie smakuje ;p. przed dietą spokojnie 2 czekolady z tofii w srodku w ciagu 10 minut mogłam zjesc, teraz pewnie nawet ze 3 bo jestem tak wygłodniała czekolady z tofii... mmmmmmm ;p.

nie podawaj tego przepisu na rafaello bo juz widze jak je zrobie i nie opanuje sie ;p;p!

Stary 2011-06-07, 20:55   #2054
Solciuchna
Zakorzenienie

Suenaa, co do słodzików, to czytałam o nich same niedobre rzeczy... Że wręcz sprzyjają tyciu! Więc omijam je szerokim łukiem, zamiast nich i cukru używam miodu i brązowego cukru
Stary 2011-06-07, 21:08   #2055
201611220859
Konto usunięte

Cytat:
Suenaa, co do słodzików, to czytałam o nich same niedobre rzeczy... Że wręcz sprzyjają tyciu! Więc omijam je szerokim łukiem, zamiast nich i cukru używam miodu i brązowego cukru
Słodzik, czytałam z tego co pamiętam, że nie ma większego wpływu na organizm człowieka w małych ilościach, ale jakaś substancja, która jest w jakimś rodzaju słodzików, wzmaga ochotę na jedzenie i może wywoływać napady głodu. Przykład był z coca-colą light w artykule

Ja nie jem go z prostej przyczyny: nie smakuje mi, czuję dużą różnicę pomiędzy tym, a cukrem

A jeśli chodzi o cukier "brązowy" to jest to zwykły cukier zabarwiony na brązowo, zdrowszy jest podobno trzcinowy

Nie chcę się mądrzyć, nie jestem dietetykiem i nie wiem na ile wierzyć artykułom, ale sporo się tego naczytałam w ostatnich miesiącach

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-07, 21:19   #2056
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Słodzik, czytałam z tego co pamiętam, że nie ma większego wpływu na organizm człowieka w małych ilościach, ale jakaś substancja, która jest w jakimś rodzaju słodzików, wzmaga ochotę na jedzenie i może wywoływać napady głodu. Przykład był z coca-colą light w artykule

Ja nie jem go z prostej przyczyny: nie smakuje mi, czuję dużą różnicę pomiędzy tym, a cukrem

A jeśli chodzi o cukier "brązowy" to jest to zwykły cukier zabarwiony na brązowo, zdrowszy jest podobno trzcinowy

Nie chcę się mądrzyć, nie jestem dietetykiem i nie wiem na ile wierzyć artykułom, ale sporo się tego naczytałam w ostatnich miesiącach
myślałam, że cukier brązowy to to samo co trzcinowy zamiennie stosuję te nazwy; no to pomyliłam się - używam trzcinowego cukru, tak konkretnie
Stary 2011-06-07, 22:54   #2057
201611220859
Konto usunięte

Cytat:
myślałam, że cukier brązowy to to samo co trzcinowy
Ja wcześniej również myślałam, że to jedno i to samo, pomimo, że cenowo różnią się (brązowy od trzcinowego) dość znacznie

-------------------------------------------------------
No dobra, to dziś po tych kilku dniach przerwy się odważę (choć zbyt fajnie ni jest):

Śniadanie (360 kcal):
- domowa fasolka po bretońsku z kiełbaską (max. 200 g)
- mała bułka pszenno - żytnia z ziarenkami (60 g)

II śniadanie (94 kcal):
- porcja sorbetu domowego

Obiad (292 kcal):
- kotlet z piersi z kurczaka panierowany
- gotowana marchewka z kalarepką

Podwieczorek (431 kcal):
- 2 kawałki ciasta z truskawkami (152 g) (tak... jednak upiekłam)

Przekąski:
- kompot czereśniowo - truskawkowy (78 kcal)
- kawa (4 kcal)

W sumie: 1255,60 kcal

No i właściwie ten podwieczorek był na końcu, jakieś 4 godziny temu
Uważam, że to i tak sukces: do ciasta użyłam mąki z otrębami, czyli Lubella Pełne ziarno, no i z tortownicy 24 cm zjadłam tylko 1/5 ciasta
A tak ślicznie pachniało, że miałam smaka na więcej

Źle, że nie było warzyw, ale to się jutro poprawi
Stary 2011-06-08, 07:20   #2058
doriiiis
Raczkowanie

Hejka

A co by było jakbym poprosiła o przepis na rafaelloWybaczycie???
Stary 2011-06-08, 09:13   #2059
201611220859
Konto usunięte

Cytat:
A co by było jakbym poprosiła o przepis na rafaelloWybaczycie???
Nooooo.... dooobraa

Masz moje błogosławieństwo i zgodę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-08, 16:18   #2060
Solciuchna
Zakorzenienie

Hmm nie mogę znaleźć w zeszycie tego przepisu, pewnie mama mi dziabnęła Znalazłam coś w necie, i wydaje mi się że w moim przepisie składniki i proporcje były takie same. No to daję - przepis na Rafaello

Co będzie potrzebne :
3 duże łyżki mąki pszennej
1,5 kostki margaryny
1,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 saszetki cukru waniliowego
3 szklanki mleka
1 żółtko
3 paczki wiórków kokosowych
krakersy (dużo )

Mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtko, 1 szklankę mleka, cukier waniliowy i cukier wymieszać razem na jednolitą masę (można zmiksować mikserem). Pozostałe mleko, czyli 2 szklanki, zagotować w osobnym garnku (nie zwracajcie uwagi na kożuch czy co tam się wytworzy, mleko musi się gotować). Kiedy już się zagotuje, dodać masę, i gotować dalej aż całość zgęstnieje. Postawić i poczekać do ostudzenia. Zrobi się taki budyń
Następnie utrzeć mikserem margarynę, i dodawać do niej po łyżce zimnej budyniowej masy. Dosypać 1,5 paczki wiórków kokosowych.
Średniej wielkości blaszkę wyłożyć aluminium, ułożyć na niej krakersy. Potem nałożyć warstwę kremu kokosowego. I tak na przemian kilka warstw - masa, krakersy, masa, krakersy. Ostatnią warstwą powinna być masa. Wierzch posypać resztką wiórków kokosowych. Wstawić na kilka godzin do lodówki i gotowe. Smacznego

To ciasto jest fajne, bo mimo, że słodkie, smak przełamują nieco słone krakersy
Stary 2011-06-08, 17:26   #2061
Suenaa
Raczkowanie

mmmmmmmm ale by sobie takie rafaello zjadła ;p

co do słodzików to ja zawsze mówie : lepsze 3 tableteczki słodziku lub łyzka słodziku wpłynie od moich ulubionych 4 łyzeczek zwykłego cukru do herbaty . bo to i to nie zdrowe, ale za to słodzik nie ma kalorii ;p. ja wole zamieniac miód i roznego rodzaju cukry słodzikiem, bo do herbaty tyle az go nie daje, bo mi nie smakuje, a do jogurtów, ciast i tak bym dawała zabójcze ilosci cukru,w iec co to za roznica ;]. jakbym zamieniła na miód albo trzcinowy to bym dawała po pol kilo do czegos, bo inaczej byłoby za mało slodkie ;p;p;p.
nie odczuwam napadów głodu, a przynajmniej taka slodkosc ratuje mi zycie, bo bym umarła inaczej .

uhhhh u mnie dzis za duzo wegli. ale cóz.

7:30 - owsianka sliwkowa na jogurcie 250kcal
11:00 - algida rozek smietankowy 135 kcal (nesquik tylko 65, a bigmilk 85!! ale mnie na rożka wzieło, a i tak myslałam ze wiecej kcal ma ;p.)
14:30 - jajecznica 1 jajko, 1 parówka, ogórek kiszony, troche fety
17:40 - jogurt naturalny z wkrojonymi truskawkami
teraz... ;p mama kasaty przyniosła kurde i musiałam kawałek wszamac ;p

i to koniec, bo białkowego na kolacje nic nie mam, za duzo wegli dzis. ;]

Stary 2011-06-08, 17:32   #2062
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
co do słodzików to ja zawsze mówie : lepsze 3 tableteczki słodziku lub łyzka słodziku wpłynie od moich ulubionych 4 łyzeczek zwykłego cukru do herbaty . bo to i to nie zdrowe, ale za to słodzik nie ma kalorii ;p. ja wole zamieniac miód i roznego rodzaju cukry słodzikiem, bo do herbaty tyle az go nie daje, bo mi nie smakuje, a do jogurtów, ciast i tak bym dawała zabójcze ilosci cukru,w iec co to za roznica ;]. jakbym zamieniła na miód albo trzcinowy to bym dawała po pol kilo do czegos, bo inaczej byłoby za mało slodkie ;p;p;p.
nie odczuwam napadów głodu, a przynajmniej taka slodkosc ratuje mi zycie, bo bym umarła inaczej .
Ja akurat za wiele cukru nie używam, rano wypijam jedną herbatę słodzoną miodem, czasami też jedną wieczorem słodzoną trzcinowym. Ciast ani ciasteczek nie piekę (chyba że na święta), więc nie mam problemu z tym co dodawać do pieczenia - cukier czy słodzik. Zamiast tego od czasu do czasu pozwalam sobie zjeść jakąś słodkość

Ale przypomniało mi się, że kiedyś czytałam obszerny artykuł w Elle na temat różnych substancji słodzących, które mogłyby zastąpić cukier w wypiekach właśnie. Chyba muszę wygrzebać ten nr i przeczytać ponownie, poeksperymentować, może jakaś zdrowsza alternatywa się znajdzie Bo póki co jest to wybór między mniejszym a większym złem
Stary 2011-06-08, 19:59   #2063
Suenaa
Raczkowanie

e tam bez przesady. ostatnio jest taki trend żeby mówić, że wszystko jest niezdrowe. a tak naprawde wszystko na świecie jest niezdrowe w za dużych ilosciach. pewnie nawet warzywa ;p. jak sie od czasu do czasu uzywa albo spokojnie słodzi 1 lyzeczke to co sie ma stać niby.
czytałam ostatnio artykuł że cukier powoduje agresje i ze w jakims wiezieniu zrobili eksperyment że odstawili wiezniom cukier zupełnie i byli mniej agresywni. hahahahahaha. normalnie spadłam o mało co z krzesła.

wszystko jest dla ludzi, słodycze, cukier, czekolada, wódka, piwo jeżeli jets to raz czasem. bez przesadyzmu.
a gdyby tak mieć odstawiać w diecie wszystko co niezdrowe to chyba bysmy musieli życ o samej wodzie, bo tu konserwanty, tu cukier, tu sól, tu sód, tu cos tam itd.
swiat staje na głowie ostatnio, jakby sie ludzie nie mogli nauczyc rozsądku <przewraca_oczami>

Stary 2011-06-09, 09:42   #2064
201611220859
Konto usunięte

Cytat:
No to daję - przepis na Rafaello
Toż to pyszności muszą być
Jednak przyznam, że fakt: to istna bomba kaloryczna
Chciałam sobie zsumować składniki i policzyć kaloryczność blachy, ale po 3 składnikach, moje ciasto owocowe miało mniej kcal (no wiem, wiem - moje było na malutką tortownicę, ale mimo wszystko:P)
Ja cały czas grzeszę obecnie, ale jakoś "kontrolowanie", więc nie jestem załamana: przynajmniej nie grubnę
I założenie jest takie, że docelowo jeszcze schudnę, po prostu ostatnio wokół wszystko kusi, a i okres mi się bardzo zbliża
Ale teraz, po prostu nie mogę stracić tego, co już uzyskałam

Cytat:
Skoro dobrze reagujesz na słodziki, no i nie wcinasz ich we wszystkim co się da, to nic się nie dzieje, myślę
Ja tylko jak mi się coś skojarzy, że czytałam na ten temat, to piszę, bo mnie takie rzeczy interesują (nie do wszystkich zasad się stosuję, ale lubię wiedzieć "jak to jest"), to mówię, bo naturalne mi się wydaje, że może ktoś też będzie chciał wiedzieć, np. o słodzikach :P

Cytat:
7:30 - owsianka sliwkowa na jogurcie 250kcal
11:00 - algida rozek smietankowy 135 kcal (nesquik tylko 65, a bigmilk 85!! ale mnie na rożka wzieło, a i tak myslałam ze wiecej kcal ma ;p.)
14:30 - jajecznica 1 jajko, 1 parówka, ogórek kiszony, troche fety
17:40 - jogurt naturalny z wkrojonymi truskawkami
teraz... ;p mama kasaty przyniosła kurde i musiałam kawałek wszamac ;p
Jadłospis niezły

Parówki mi się nie podobają, to syf jeśli chodzi o skład i wartości odżywcze :ble:

A jeśli chodzi o lody Algida, to mi nie smakują i mają niestety (dla mnie) mniej w stosunku do innych znanych mark kcal/100 g, więc jak grzeszyć to nimi Aaaa, ale spójrzcie na skład Daleko im do standardowego składu prawdziwych lodów, gdzie bazą jest śmietanka 30 % Stąd ta niska kaloryczność

A co to są te kasaty? Pojęcia nie mam

----------------------------------------------------------------
Łoj matko, mój wczorajszy amu papu spis:

Śniadanie: jajecznica z 1 jajka (58 g) na mleku 1,5 % (25 g) ze szczypiorkiem (5 g), bułka ziarnista (60 g), pół pomidora (100 g) = 252,75 kcal
II śniadanie: kawałek jabłka (40 g) = 20 kcal, kawałek ciasta z truskawkami (76 g) = 215,31 kcal
Obiad: 2 małe gołąbki z ryżem i mięsem (300 g) = 309 kcal
Przekąski: napój Hortex light grejpfrut pomarańcza (400 g) = 64 kcal,
ser żółty 30 g = 101,7 kcal, 2 szt. Raffaello = 155,75 kcal
Kolacja: domowe zapiekanki ze zwykłego chleba, z serem żółtym, pieczarkami i cebulką podsmażonymi wcześniej na oliwie z oliwek, papryką oraz ketchupem = 371,45 kcal

Podsumowując 8 czerwca 2011: 1489,96 kcal

Masakra, nie?

Edit: A wyobraźcie sobie, że znam 2 koleżanki, które NIE LUBIĄ słodkiego... Prawie nigdy nie jedzą, nie ciągnie ich, obydwie uprawiają dużo sportu, wyglądają ładnie i zdrowo, mają ładną cerę, no i muszę powiedzieć, że z łatwością (a może to tylko moje wrażenie...) się uczą, są uważane za osoby bardzo inteligentne i mają na koncie sukcesy.
Może coś w tym jest, że osoby zdrowo odżywiające się (w szczególności w dzieciństwie) mają wyższe IQ? Kiedyś czytałam taki artykuł i pasowałoby

Edytowane przez 201611220859
Czas edycji: 2011-06-09 o 09:45
Stary 2011-06-09, 17:18   #2065
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Łoj matko, mój wczorajszy amu papu spis:

Śniadanie: jajecznica z 1 jajka (58 g) na mleku 1,5 % (25 g) ze szczypiorkiem (5 g), bułka ziarnista (60 g), pół pomidora (100 g) = 252,75 kcal
II śniadanie: kawałek jabłka (40 g) = 20 kcal, kawałek ciasta z truskawkami (76 g) = 215,31 kcal
Obiad: 2 małe gołąbki z ryżem i mięsem (300 g) = 309 kcal
Przekąski: napój Hortex light grejpfrut pomarańcza (400 g) = 64 kcal,
ser żółty 30 g = 101,7 kcal, 2 szt. Raffaello = 155,75 kcal
Kolacja: domowe zapiekanki ze zwykłego chleba, z serem żółtym, pieczarkami i cebulką podsmażonymi wcześniej na oliwie z oliwek, papryką oraz ketchupem = 371,45 kcal

Podsumowując 8 czerwca 2011: 1489,96 kcal

Masakra, nie?
Jaka tam masakra! I tak jesz jak wróbelek

Te zapiekanki na kolację były może nie najlepsze, ale generalnie bardzo ładny jadłospis
Stary 2011-06-09, 21:46   #2066
201611220859
Konto usunięte

Cytat:
Jaka tam masakra! I tak jesz jak wróbelek

Te zapiekanki na kolację były może nie najlepsze, ale generalnie bardzo ładny jadłospis
No właśnie masakra, bo tyle to ja mam zapotrzebowania na kcal, a nie na redukcji, do tego na pewno nie z Raffaello i ciastem :P
No z tymi zapiekankami trochę pofolgowałam też Nie mieliśmy co zrobić ze sporą ilością pieczarek

--------------------------------------------------
Śniadanie: 150 g domowej fasolki po bretońsku, 50 g grahamki, czarna kawa = 276,4 kcal
II śniadanie: koktajl z 180 g nektarynek i 200 g kefiru 2 % tłuszczu = 190,2 kcal
Obiad (strzelam trochę, a nawet bardzo z kcal): kotlet z piersi z kurczaka, sera żółtego, pieczarek i cebulki w panierce, do tego papryka konserwowa (50 g) = 320,2 kcal
Podwieczorek: ciasto z truskawkami = 215,31 kcal
Kolacja: grahamka (45 g) z serkiem wiejskim (40 g) i papryką czerwoną (15 g) = 159,5 kcal

Razem: 1161,61 kcal
Stary 2011-06-09, 23:27   #2067
Ambassadeur
Raczkowanie

Czesc dziewczyny, moze na tym forum ktos mi odpowie
Bylam ze 2-3 tygodnie na diecie 1000-1100kcal, potem troche na 1200 zeby nie bylo jojo, ale dzis odkrylam pomylke na jednym opakowaniu i przez dwa ostatnie dni zjadalam 1500-1600kcal nieswiadomie. Nie chce juz sie odchudzac, tylko zgrabnie wyjsc z diety, ale nie wiem czy te dwa dni sie odbija na wadze i powinnam jeszcze na troche zanizyc??? czy moze juz tak zostac przy tej ilosci kalorii?
jak ktos mi odpowie to jeszcze bede miala pytanie o prawidlowe zapotrzebowanie kaloryczne, ale to zaczeka z gory dziekuje

Edytowane przez Ambassadeur
Czas edycji: 2011-06-09 o 23:30 Powód: pomylka
Ambassadeur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-10, 00:15   #2068
Suenaa
Raczkowanie

@sunflower__ - wszystko spoko, bo to i tak nie są duze porcje co jesz, ale jak masz ochote za zapiekanke to lepiej rano, a na wieczór jajecznica ;p. bo przez cały dzien sie spali to, a na kolacje to najgorsze co mozna zrobic ;p

co do IQ to bzduuuuury hehehehehhe ;p. coś podobnego do tego, że niebieskoocy są inteligentniejsi albo rudzi fałszywi .

a co do lodów, składu i lightowych rzeczy to szczerze mówiąc wole nie patrzeć na skład wrecz 'chemiczny', bo nie ma cudów, zwykłymi produktami naturalnymi nie zmniejszy się kalorii (niestetyyy ). mnie to w sumie w ogóle nie przeszkadza, a czekam tylko aż spreparują czekolade 0 kcal albo lody 0 albo inne najpyszniejsze rzeczy tego świata . mogą nawet promieniować, świecić w ciemności i mieć całą tablice mendelejewa, naprawde mi to nie przeszkadza ;p. ale to straszne, że wszystko co najlepsze na tym świecie, jak to ktoś powiedział, jest tuczące, niebezpieczne albo grozi ciążą ;p. okropne, że jak szukamy zamienników albo próbuje się te negatywne skutki załagodzić to trafiamy właśnie albo na niezdrową chemie w lightach i fitach, albo np. tabletki anty też przecież niby niezdrowe dla organizmu. no ale cóż, chyba wolę jednak chemie i umrzec nawet 10 lat wczesniej niż nie jeść nic dobrego albo jeść i tyć ;p.

u mnie dziś imieninki, więc cóż ;p. niestety też dopiero na kolacje słodkości troche, ale i tak sie ograniczyłam na maksa ;p

8:30 - owsiana śliwkowa na śliwkowym lightowym jogurcie ok 250kcal
11:00- deser satino light (ale genialneeeeeeee!!! 60 kcal na 100gram, prawie jak jogurt naturalny, a roznica w weglach z niektórymi naturalnymi jest naprawde nieduza) - 80kcal
14:00 - kanapka pełnoziarnista z szynką 150 kcal
17:30 - kapusta pekinska +pomidor+kukurydzy troche i fety - 200 kcal
20- buuuuuuuuuu, ze 3 wafelki (150 kcal), kawałek twixa, cos tam jeszcze

jutro zrobie piersiki kurczaka nadziewane szpinakiem <3 mmmmmm. jak zostaje to pozniej sobie kroje na chlep, pychotka.

aaaaa, a kasaty (chyba sie pisze jakos cassatte) to lody, taka kula lodowa co sie kroi na czesci po prostu smietankowo czekoladowe z kawałkami czekolady i rodznek w srodku. takie mało sztuczne, pakowane w zwykłą folie i zawijane, baardzo dobre

Cytat:
Napisane przez Ambassadeur Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny, moze na tym forum ktos mi odpowie
Bylam ze 2-3 tygodnie na diecie 1000-1100kcal, potem troche na 1200 zeby nie bylo jojo, ale dzis odkrylam pomylke na jednym opakowaniu i przez dwa ostatnie dni zjadalam 1500-1600kcal nieswiadomie. Nie chce juz sie odchudzac, tylko zgrabnie wyjsc z diety, ale nie wiem czy te dwa dni sie odbija na wadze i powinnam jeszcze na troche zanizyc??? czy moze juz tak zostac przy tej ilosci kalorii?
jak ktos mi odpowie to jeszcze bede miala pytanie o prawidlowe zapotrzebowanie kaloryczne, ale to zaczeka z gory dziekuje
ja sie nie znam do konca, bo zawsze robie wszystko na wyczucie, ale jezeli taki restrykcyjnie przestrzegałas przez tamte tygodnie do 1100 kcal, to ja bym teraz zeszła do 1300 tak i pozniej co tydzien zwiekszała o 100. ale nie przejmuj sie, to 1500-1600 to nie jest tak duzo, ja dlugo jestem na diecie, ale bywaly weekendy gdzie miałam powyzej 2500kcal i nigdy wiekszego skoku niz 1kg nie widziałam. a zaraz po powrocie do 1200 spada znów.

mysle ze 100 kcal co tydzien to bedzie najbezpieczniej i najbardziej trwale

Stary 2011-06-10, 07:59   #2069
Ambassadeur
Raczkowanie

Cytat:

ja sie nie znam do konca, bo zawsze robie wszystko na wyczucie, ale jezeli taki restrykcyjnie przestrzegałas przez tamte tygodnie do 1100 kcal, to ja bym teraz zeszła do 1300 tak i pozniej co tydzien zwiekszała o 100. ale nie przejmuj sie, to 1500-1600 to nie jest tak duzo, ja dlugo jestem na diecie, ale bywaly weekendy gdzie miałam powyzej 2500kcal i nigdy wiekszego skoku niz 1kg nie widziałam. a zaraz po powrocie do 1200 spada znów.

mysle ze 100 kcal co tydzien to bedzie najbezpieczniej i najbardziej trwale
Dziękuję to zejde do 1300 i bede zwiekszala co tydzien o 100,ale...kiedy mam sie zatrzymac? :P Strony podaja tak rozne zapotrzebowanie kaloryczne dla mnie, ze kompletnie nie wiem ile potrzebuje jesc dziennie zeby po prostu utrzymywac wage. Moze jak ktoras znajdzie chwilke to mi pomoze to ustalic? 167cm/50kg (no, ostatnio bylo z 49,5 ale przez to pomylone kalorie zaokrąglijmy;p), wiek 21. No i aktywnosc - w ciagu roku niezla, ale teraz w wakacje wiem ze bedzie znikoma.
Powodzenia wszystkim bo widze ze sobie ładnie radzicie
Ambassadeur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-10, 09:27   #2070
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
a co do lodów, składu i lightowych rzeczy to szczerze mówiąc wole nie patrzeć na skład wrecz 'chemiczny', bo nie ma cudów, zwykłymi produktami naturalnymi nie zmniejszy się kalorii (niestetyyy ). mnie to w sumie w ogóle nie przeszkadza, a czekam tylko aż spreparują czekolade 0 kcal albo lody 0 albo inne najpyszniejsze rzeczy tego świata . mogą nawet promieniować, świecić w ciemności i mieć całą tablice mendelejewa, naprawde mi to nie przeszkadza ;p. ale to straszne, że wszystko co najlepsze na tym świecie, jak to ktoś powiedział, jest tuczące, niebezpieczne albo grozi ciążą ;p. okropne, że jak szukamy zamienników albo próbuje się te negatywne skutki załagodzić to trafiamy właśnie albo na niezdrową chemie w lightach i fitach, albo np. tabletki anty też przecież niby niezdrowe dla organizmu. no ale cóż, chyba wolę jednak chemie i umrzec nawet 10 lat wczesniej niż nie jeść nic dobrego albo jeść i tyć ;p.
No to mam dla Ciebie dobrą wiadomość - niedawno czytałam o czekoladzie 0 kcal Dodatkową jej zaletą było to, że nie rozpuszcza się w dłoniach, tylko w ustach. Ciekawa jestem kiedy będzie w sprzedaży i czy smakuje jak prawdziwa

Cytat:
u mnie dziś imieninki, więc cóż ;p. niestety też dopiero na kolacje słodkości troche, ale i tak sie ograniczyłam na maksa ;p
Wszystkiego naj naj naj!

Cytat:
jutro zrobie piersiki kurczaka nadziewane szpinakiem <3 mmmmmm. jak zostaje to pozniej sobie kroje na chlep, pychotka.
Brzmi pysznie! Podasz przepis

Cytat:
Napisane przez Ambassadeur Pokaż wiadomość
Dziękuję to zejde do 1300 i bede zwiekszala co tydzien o 100,ale...kiedy mam sie zatrzymac? :P Strony podaja tak rozne zapotrzebowanie kaloryczne dla mnie, ze kompletnie nie wiem ile potrzebuje jesc dziennie zeby po prostu utrzymywac wage. Moze jak ktoras znajdzie chwilke to mi pomoze to ustalic? 167cm/50kg (no, ostatnio bylo z 49,5 ale przez to pomylone kalorie zaokrąglijmy;p), wiek 21. No i aktywnosc - w ciagu roku niezla, ale teraz w wakacje wiem ze bedzie znikoma.
Powodzenia wszystkim bo widze ze sobie ładnie radzicie
Ładny wynik A co do Twojego pytania, to aktywność w ciągu dnia jaką masz? Praca siedząca czy może ruszasz się trochę? Bo to też jest istotne No i czy ćwiczysz, jak często i długo, i jak regularnie?

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ----------

Wiecie, co dzisiaj mój chłopak zjadł na śniadanie? Potrawka mix: 5 pierogów z mięsem, 2 małe kawałki żeberek, sos gulaszowy, makaron -
wszystko razem wymieszane i podsmażone na patelni
Najlepsze jest to, że on i tak nawet jak przytył w ostatnich latach to wygląda normalnie żeby nie powiedzieć szczupło. Faceci to mogą sobie pozwolić, nie?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości