Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1195 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-06, 17:11   #35821
Młódka
Raczkowanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Młodka - po pierwsze - nie myj już głowy Babydreamem. Widocznie coś Ci w nim nie służy, wiele głów tu przekreśliło BD na wieki ;]
SLSy na dłuższą metę szkodzą włosom, oczywistość. Mogą też na dłuższą metę szkodzić skalpowi.
Myślę, że wyjściem dla Ciebie może być mycie OMO, albo mycie całkiem odżywką, włosy Ci za to podziękują, skalp może też?
Z własnego doświadczenia - mam bardzo wrażliwy skalp. Przerobiłam mycie odżywką Hegron, pasowała mi koło miesiąca. Stan skóry poprawił się na tyle że myłam co 3 dni zamiast co 1-2 a i włosy były w lepszym stanie. Potem przestała służyć, wróciłam do moich szamponów aptecznych w tym z SLS i widzę wyraźną różnicę - znaczy SLS nawet daleko w składzie jest ewidentnie agresywny, wysusza.

W ogóle napisz coś więcej o swojej pielęgnacji, jakie inne kosmetyki?
miyata dzięki, masz rację, w wolnej chwili wrzucę do analizy, jestem z tego szamponu MEGA zadowolona a to mi się bardzo rzadko zdarza

Marta co do mojej pielegnacji, to co drugi dzień myje włosy od niedawna szamponem w kostce LUSH przeciwłupieżowym (który ma genialny zapach świeżo lanego asfaltu uwielbiam takie cieżkie zapachy - ale cały dom narzeka gdy myje głowę ) jestem z niego zadowowlona, to jedyny szampon, ktory usunąl mi łupież i skalp jest zadwowolony też, bo nie podrażnia mojej skóry z czego sie bardzo cieszę

przy wygniataniu nakladam na dłonie i dogniatam jeszcze iwlgotne wlosy przed odciśnieciem w ręcznik odrobinę:
Pantene sprężyste loki i fale B/S
lub
Loreal studio HotLiss krem wygładzający

który generalnie przeznaczony jest do prostownicy ale ja jej nie używam za to ten pordukt sprawuje się całkiem dobrze na wlosach-mam wrażenie, ze jest trochę lżejszy niż pantene

...i tak naprawde ostatnio tak się zaniedbałamm, ze to by było na tyle jeśli chodzi o pielegnaję mam zamiar wrócić do ledwo zaczętego dokarmiania włosów oliwą z oliwek
a w przyszlym miesiącu planuje zrobic sobie henne (bo ze wzgledu na skalp chciałabym uniknąć farbowania chemia a maaaarzy mi się rudy choć wiem, ze lisi na hennie mi nie wyjdzie)

włosy po myciu wygniatam a czasem robię plopping (ale rzadko) po uwolnieniu włosów robię delikatnie przedzialek przerzucając pasma tak, zeby był w miare równy i pozwalam im schnąć
gdy wyschną robię rzacz za ktora mnie tu zbijecie napewno przykladam otwartą dlon do tylu/czubka głowy i pocieram, żeby się te włoski poplątały tam, zeby nie bylo widac poszczególnych pasm, bo inazej wygladam jakbym była łysa albo chora więc po całkowitym wyschnięciu wlosków rozczesuję je jeden jedyny raz jak chcecie, to bijcie ale musze to zrobic bo inaczej wygladam niefajnie, mam straaaaasznie przyklapnięte te włosy z dziurami z tyłu i wogole dramat, a tak po jednorazowym wyczaseaniu jest ok i tak sobie chodzę, potem zwykle czeszę na noc albo po wstaniu z łózka na dtugi dzień, bo niestety w moim przypadku a przynajmniej na tym etapie nie ma szansy, żebym wyglądaal jak człowiek po nocy z nierozczesanymi wlosami

i to by było na tyle...nic z nimi nie robię dlatego takie sie stały strasznie zniszczone i spragnione

...dziś nałożę oliwę z oliwek z miodem na kilka godzin a potem umyję
mówicie dziewczyn y co robić mam otwarta głowe na pomysły niewymagające kieszeni miliardera

Edytowane przez Młódka
Czas edycji: 2011-06-06 o 17:13
Młódka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-06, 17:36   #35822
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość

No i fajnie, czerwień jest. A jak masz ochotę to możesz płukać w rumianku i będą jeszcze jaśniejsze=bardziej czerwone. Ja tak kiedyś robiłam, jak zafarbowały mi się trochę za ciemno i mi bordo wyszło
przy hennie to nie to tak nie dziala, jak sie chce miec jasniej to poprostu silny szampn z sls
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-06, 17:38   #35823
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

Przejście z3 b do 3a Nie chce się wierzyć własnym oczom Nawet reanimacja nie pomaga?
A co z proteinami? Może stosowanie ich wzmocniłoby skręt?
Delikatność jak u cheruba...
Niestety jestem taki delikatny cherubek Stosuję proteiny i nic, kiedys mniej ich stosowałam i dokładnie to samo No trudno będę dalej próbować różnych metod

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Bryzejda, u Ciebie najlepsze loki pierwszego dnia, a u mnie do niedawna pierwszy dzień, to była włosowa masakra, z każdym kolejnym było coraz lepiej. Teraz sie odwróciło i pierwszego dnia jest najlepiej, ale np. wczoraj miałam włosy do umycia i trafiło się niezapowiedziane wcześniej wyjście. Wlazłam pod prysznic, umyłam się, a włosy miałam rozpuszczone i zmoczyłam je wilgotną ręką. Wyschły szybko same lekko podpięte i były super jak na 3 dzień. Puchu niemało, ale wrócił skręt. Może wypróbujesz...
Na trzeci dzeń to już mam tłuste strączki. Niestety skóra łojotokowa i już

Dziękuję jednak za wszystkie rady i w miarę możliwosci będę z nich korzystać i próbować

Młódko przesliczne miałas włoski jak były długie, życzę ci szybkiego powrotu do twoich pięknych skrętów

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Bryzejda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-06, 17:44   #35824
blackeye79
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bryzejda Pokaż wiadomość
Pisałam kiedys, że wkleję zdjęcia moich włosów w dzień "następny"
Ten post szczególnie dla blackeye79, która to nie mogła uwierzyć, że mój skręt może się rozprostować, a jednak
Wczoraj loki jak ta lala, a dzisiaj jak zmokła kura
Nawet moczenie ich, poprawianie itp. za dużo nie daje. Prawda jest taka, że moje loczki wyglądają super tylko w dzień mycia (takie jednodniowe loki)

Poniżej włosy dosłownie sprzed chwili (1,2) i dla porównania swieże loczki

dziękuję za fotki, i "WITAJ W KLUBIE", jakbym siebie widziała
mam tak samo, włoski pięknie ładnie w dniu mycia, a później to już szkoda gadać, no ale juz jakiś sukces bo nie czeszę włosów na sucho
Stary 2011-06-06, 17:45   #35825
miyata
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Młódka Pokaż wiadomość
miyata dzięki, masz rację, w wolnej chwili wrzucę do analizy, jestem z tego szamponu MEGA zadowolona a to mi się bardzo rzadko zdarza

Marta co do mojej pielegnacji, to co drugi dzień myje włosy od niedawna szamponem w kostce LUSH przeciwłupieżowym (który ma genialny zapach świeżo lanego asfaltu uwielbiam takie cieżkie zapachy - ale cały dom narzeka gdy myje głowę ) jestem z niego zadowowlona, to jedyny szampon, ktory usunąl mi łupież i skalp jest zadwowolony też, bo nie podrażnia mojej skóry z czego sie bardzo cieszę

tutaj jest analiza tych szamponow, o ktorych wspominalam:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=408837&page=59
post 1761 (nie wiem jak zrobic linka do pojedynczej wiadomosci )

Ja mam teraz ten pierwszy do wlosow blond i jestem z niego bardzo zadowolona, ale tak jak pisze AjriszMarta warto też spróbować metody OMO. Ja w sumie myje wlosy glownie odzywka isana z babassu, a raz- dwa razy w tygodniu tym szamponem Lush. Albo wlasnie stosuje OMO. Wlosy myje codziennie, ale to glownie zasluga moich nawykow... Jakos ciezko mi sie przekonac do mycia wlosow co drugi dzien, bo przez pol zycia mialam krotkie wlosy i ich codzienne mycie nie bylo problematyczne. No i tak sie przyzwyczailam, ze jakos czuje sie troche nieswiezo jak nie umyje wlosow.. Ale wiem, ze to tylko kwestia psychiki
miyata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-06, 17:49   #35826
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
przy hennie to nie to tak nie dziala, jak sie chce miec jasniej to poprostu silny szampn z sls
Ooooo... nie wiedziałam, że henna taka "wredota". Nigdy nią nie farbowałam.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-06, 17:52   #35827
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Marta co do mojej pielegnacji, to co drugi dzień myje włosy od niedawna szamponem w kostce LUSH przeciwłupieżowym (który ma genialny zapach świeżo lanego asfaltu
wiesz co dobre

Ten zestaw który masz teraz to mocne oczyszczanie (do "spodu") i odżywienie a raczej zabezpieczenie po wierzchu.
Brakuje jak nie wiem stricte odżywienia, czegoś co się wchłania: trza coś umieszać w domu (miód, sok aloesowy, jajco - odsyłam do Pigułek itd bo tam przykładów będzie tysiąc) albo cóż, kupić odżywkę, nie musi być droga. Taki Garnier Karite, Isana z babassu, Joanny, uwielbiane tu odżywki Alterra z Rossmana (znowu odsyłam) żeby miało i oleje i jakie proteinki i ekstrakty - i na to zabezpieczająca odżywka b/s, np te co podałaś że masz.
Jest opcja, może nie z głównego nurtu - O=odżywki silikonowe przed myciem żeby zabezpieczyć włosy przed SLS w myjadle, M=Lush, O=któraś z bogatych odżywek, np to co Ci wymieniłam. I na końcu obowiązkowo coś w roli b/s: żel (aloesowy, lniany!!), odżywka b/s właśnie, żeby fajnie zaklajstrować to co się wchłonęło dobrego z odżywki
Odżywcze odżwynianie można zrobić przed myciem, wtedy dobre są domowe mieszanki, właśnie jajca, olej, miodek, dobrze dodać kapkę lekkiej odżywki to się wszystko świetnie zmywa, nawet rycyna
Cytat:
Loreal studio HotLiss krem wygładzający
który generalnie przeznaczony jest do prostownicy ale ja jej nie używam za to ten pordukt sprawuje się całkiem dobrze na wlosach-mam wrażenie, ze jest trochę lżejszy niż pant
A kto by czytał przeznaczenie wg producenta Kładłaś już na włosy krem do rąk?
Cytat:
więc po całkowitym wyschnięciu wlosków rozczesuję je jeden jedyny raz jak chcecie, to bijcie ale musze to zrobic bo inaczej wygladam niefajnie, mam straaaaasznie przyklapnięte te włosy z dziurami z tyłu i wogole dramat
Włosy są dla Ciebie a nie Ty dla włosów. Spróbuj choć przeczesać palcami. Na noc nie musisz bo nikt Cię nie ogląda A na 2gi dzień znowu palcami, z porcją odżywki b/s = reanimacja

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-06, 18:03   #35828
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Ooooo... nie wiedziałam, że henna taka "wredota". Nigdy nią nie farbowałam.
w przypadku henny zielona herbata, rumianek, cytryny powoduja mocniejsze 'wyjecie' koloru dlatego te rzeczy dodawane sa do mieszanki w czasie robienia papki aby kolor sie uwolnil co spowoduje ze bedzie mocniejszy, bardziej nasycony no i to wiaze sie z tym ze bedzie ciemniejszy

na jasnym brazie sama henna da piekny rudy albo czerwony, na czarnym nic nie bedzie widac (tylko w sloncu lekko czerwona poswiate odbijajaca sie od wlosow), na czyms takim co ja mam (ciemny mysi) wychodzi co widac .....

wlasnie sie hennuje, ostatnie hennowanie bylo 4 tygodnie temu i mialam juz ponad centymetrowy odrost, fuj... ale zapomnialam jak robilam mieszanke ze kupilam sobie swiezutki zmielony gozdzik wiec dostalo sie mezowi bo komponuje zanety na ryby i stwierdzil ze szkoda ze nie mamy gozdzika i galki muszkatalowej, no to dalam mu ten gozdzik
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-06, 18:53   #35829
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
...i tak naprawde ostatnio tak się zaniedbałamm, ze to by było na tyle jeśli chodzi o pielegnaję
osz Ty...trzeba nakarmić włosy, wtedy się odwdzięczą! Za czesanie [lubię to, emotę znaczy]

---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

Cytat:
Brakuje jak nie wiem stricte odżywienia, czegoś co się wchłania: trza coś umieszać w domu (miód, sok aloesowy, jajco - odsyłam do Pigułek itd bo tam przykładów będzie tysiąc) albo cóż, kupić odżywkę, nie musi być droga. Taki Garnier Karite, Isana z babassu, Joanny, uwielbiane tu odżywki Alterra z Rossmana (znowu odsyłam) żeby miało i oleje i jakie proteinki i ekstrakty - i na to zabezpieczająca odżywka b/s, np te co podałaś że masz.
Popieram wszystkimi lokami Isana lub Garnier Karite to mniej niż 10pln, dorzucając do tego siemię lniane.

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-06, 18:55   #35830
_Kari_
Zakorzenienie

A ja tak skromnie podrzucę swoją fotkę z moimi nie wiadomo jakimi włosami... bo to ani się kręci ani proste!
Kiedyś były bardziej kręcone a teraz to nie wiadomo... od roku bardzo mocno staram się dbać o włosy, oleje, maski, odżywki delikatne, ekologiczne szampony
Rok temu się obudziłam iz prostowanie i rozjasnianie to zabujcze połączenie dla moich włosów... teraz tylko farbuje na średni blond z LUO, bo mój to taki bez wyrazu ;/

Mam od roku obcinane włosy na zwykłą bombkę (nie zanden bob czy inne dziwactwo), ale najbardziej mi się włosy kręcą przy twarzy... a reszta to tak wisi bezkształtnie.
Nie uzywam żadnych pianek i iinych dziwactw... czasem balsam b/s

Poradzcie dziewczyny co ja mam z tymi kłakami zrobić, albo od czego zacząć?? Bo sama próbowałam coś znaleść ale taka zielona jestem jak nikt chyba... ponadto mam strasznie poprowate włosy, żadne płukanki mi nie pomagają itd i starsznie mi sie plączą włosy więc nie wyobrażam sobie zycia bez przeczesania włosów grzebieniem :/
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg fale1.jpg (89,8 KB, 50 załadowań)
_Kari_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-06, 19:17   #35831
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
w przypadku henny zielona herbata, rumianek, cytryny powoduja mocniejsze 'wyjecie' koloru dlatego te rzeczy dodawane sa do mieszanki w czasie robienia papki aby kolor sie uwolnil co spowoduje ze bedzie mocniejszy, bardziej nasycony no i to wiaze sie z tym ze bedzie ciemniejszy

na jasnym brazie sama henna da piekny rudy albo czerwony, na czarnym nic nie bedzie widac (tylko w sloncu lekko czerwona poswiate odbijajaca sie od wlosow), na czyms takim co ja mam (ciemny mysi) wychodzi co widac .....

wlasnie sie hennuje, ostatnie hennowanie bylo 4 tygodnie temu i mialam juz ponad centymetrowy odrost, fuj... ale zapomnialam jak robilam mieszanke ze kupilam sobie swiezutki zmielony gozdzik wiec dostalo sie mezowi bo komponuje zanety na ryby i stwierdzil ze szkoda ze nie mamy gozdzika i galki muszkatalowej, no to dalam mu ten gozdzik
Dzięki za wyjaśnienie A ja przedwczoraj robiłam odrosty

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-06, 20:03   #35832
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Zdjęcie?
Burza We Wro tylko przeraźliwie wieje od paru dni, ale burzy ani widu, ani słychu.

Na pewno będzie łatwiej z pielęgnacją. Cóż - ma to swoje plusy i minusy. ja oglądam swoje zdjęcia z marca i dochodzę do wniosku, że nie powinnam była tak ostro ciachać. Ale... odrosną przecież

dawał kolor radę. Ale wyjściowo musiał być piękny.
Siwulce nie tragedia Ale nowe czerwone loki chętnie pooglądam
słychać, jak dźwięczysz , ale zdjęcia brak

Zerknęłam do olejowego i Blackeye ma rację - idzie głównie o inne zachowanie włosów i skóry.
Czyli: lato-> zabójcza pogoda-> reakcja skalpu i włosów-> konieczność zabezpieczenia przed nadmiarem wilgotności (olej niewnikający, polimer)-> konieczność zabezpieczenia przed rozmiękczeniem (proteiny)

A dokładniej:
lato to w ogóle dobra pora na zmianę pielęgnacji - inna pogoda, inna wilgotność procentowa, punkt rosy i temperatura, co skutkuje odmiennym zachowaniem włosów skalpu. Oczywiście zdarzają się przypadki osób, które nie zmieniają pielęgnacji przez cały rok, zauważam jednak regularność w odpowiedzi na oleje i proteiny.
Zimą zabezpieczamy włosy olejami (pozostańmy przy nich), by suche powietrze nie odbierało nam wody z wnętrza. Nadmiar olejów nie robi więc nic złego. Latem idzie o to, by włosy nie chłonęły tej wilgoci - przyda się więc zabezpieczenie, które stanie się barierą w kontaktach włosowo-powietrznowilgotnościowyc h . Nadmiar wilgoci oznacza rozmiękczenie włosów, obciążenie i trudności w stylizacji. Zwykle to kokos i oleje wnikające przestają nam pasować. Dzieje się tak głównie ze względu na ilość kwasów tłuszczowych, które znajdując się we wnętrzu włosa mogą zwiększać jego poziom wilgotności. Wówczas włos robi się jak guma, jest pozbawiony wigoru i wisi smętnie miast cieszyć nas swoim skrętem. Zdarza się też całkowita odmowa współpracy w postaci przesuszonych włosów (tak wygląda antyreakcja na kokos wiosną).
Warto więc latem poszukać takiego zabezpieczenia - w postaci mniej wnikającego oleju (tu może się sprawdzić brokułowy) czy silikonu, innego polimera, które nie będą łatwo chłonąć wody.
Pozostaje jeszcze kwestia protein - wysoka temperatura, promieniowanie UV niszczą włosy. Proteiny hydrolizowane mają szansę odbudować te zniszczenia. Jednocześnie (podkreślam, bo to istotne) równoważą poziom wilgotności włosa, co sprawia, że włos jest taki, jak od niego oczekujemy: elastyczny, odżywiony, błyszczący i piękny

Ale... by nie było tak łatwo, bywa i tak, że wilgotność jest bardzo niska, a punkt rosy wysoki. Wówczas zabezpieczamy włosy przed utratą wody tak samo ja zimą. I pamiętamy, że temperatura unosi nam łuski, więc walczymy i walczymy z tymi pogodowymi wiatrakami...

mnie tam pasuje. Miałam piękny sen o rudościach

O yeah! Piękny paź, a właściwie paziowa
pogonić koleżankę
Wspaniale
Dziekuje Ci za odpowiedz;d Juz sobie plik z Twoimi radami zrobilam i je wklejam do Worda,zeby nie latac po formu tlko odrazu je miec;d

A napisz mi prosze jak uzywasz JAntara?Czy rzeczywiscie chroni przed promieniowaniem UV i co polecacie ochronnego przed promieniami UV? Bo wlasnie go zakupilam;d Wklepalam w mokre i suche wlosy i sa piekne;d

A to prawda,ze mieli go wycofac?

Dokładka: Perfumy, minerały, podkłady, hybrydy, kosmetyki do włosów:Jantar, Anwen, Oleje.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=795843
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-06, 20:09   #35833
Młódka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bryzejda Pokaż wiadomość
Młódko przesliczne miałas włoski jak były długie, życzę ci szybkiego powrotu do twoich pięknych skrętów
Dziekuje bardzo niestety dieta mi je zniszczyła i odrosty mają dopiero możę ze 4-5 cm

miyata dzięki za linka, juz wrzuciłam skład do analizy

Cytat:
wiesz co dobre
a żebys wiedziała czuuje się troche jak kot Rybiorka/ki ten z historyjki o rybce wypchanej kocimiętką -ja się zachowuja z tym szamponem w kostce trochę jak ten kotek z kocimiętką -tyle, że ja tej kostki nie liżę

Cytat:
:Brakuje jak nie wiem stricte odżywienia, czegoś co się wchłania: trza coś umieszać w domu (miód, sok aloesowy, jajco - odsyłam do Pigułek itd bo tam przykładów będzie tysiąc) albo cóż, kupić odżywkę, nie musi być droga.
Isana z babassu, Joanny, uwielbiane tu odżywki Alterra z Rossmana (znowu odsyłam) żeby miało i oleje i jakie proteinki i ekstrakty - i na to zabezpieczająca odżywka b/s, np te co podałaś że masz.
...i tak chyba zrobię, jutro a najpóźniej do końca tygodnia zakupię odżywkę-najprawdopodobniej tę Isanę z babassu, tylko co, mam ją nakładac po myciu, odczekac i spłukać?? tak normalnie ????? az niepodobne do tych wszystkich obostrzeń co to są do kręconywch włosów :P aż dziwne, ze coś się robi tak standardowo

Cytat:
Jest opcja, może nie z głównego nurtu - O=odżywki silikonowe przed myciem żeby zabezpieczyć włosy przed SLS w myjadle, M=Lush, O=któraś z bogatych odżywek, np to co Ci wymieniłam. I na końcu obowiązkowo coś w roli b/s: żel (aloesowy, lniany!!), odżywka b/s właśnie, żeby fajnie zaklajstrować to co się wchłonęło dobrego z odżywki
Cos juz czytalam kiedyś o tym OMO ale sie trochę w tym gubiłam, bo ja nie bardzo rozumiem kolejności czyli ze jak??:
najpierw robię sobie olejowanie oliwką z oliwek z miodem i innymi mazidłami, potem zmywam to zwykle szamponem itd..

a w OMO to przeciez ten olej z miodem za chiny się nie spłucze odzywką no a nawet gdybym myla wloski bez olejowania to jak ja mam to zrobić?? na suche wlosy, na mokre tę odzywkę na początku OMO?? na mokre i cos odczekac chwilę?? ile, jak długo?? potem to sie zmywa i daje szampon, czy od razu bez spłukiwania daję na to szampon?
Dalej niby rozumiem, że myję szamponem, potem odzywka która się po chwili spłukuje a na koniec jakiś "utrwalacz" czyli odżywka B/S, ale kompletnie nie czaję tego początku

Marta wytłumacz mi to prosze, bo Ty jakoś tak jasno mi to wykładasz

Cytat:
A kto by czytał przeznaczenie wg producenta Kładłaś już na włosy krem do rąk?
że co proszę ale, że jak ?? ja też chcę a jaki krem np mozna nałożyć? bo ja mam do rąk tylko zieje zielona, ale to głównie parafina, wiec ja nie wiem czy to by coś dobrego dało wlosom oprócz tłuszczenia ich przez kilka godzin a może taki z rossmana babydream wint und wetter creme?? byłby dobry??
(tutaj skład https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ja.html&next=1 )

Cytat:
Włosy są dla Ciebie a nie Ty dla włosów. Spróbuj choć przeczesać palcami. Na noc nie musisz bo nikt Cię nie ogląda A na 2gi dzień znowu palcami, z porcją odżywki b/s = reanimacja
Niby co chwilę ktos jakoś tłumaczyl tę reanimacje skrętów..ale własciwie dopiero Ty podałas to w takiej "wersji dla początkujących" dziekuję

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
osz Ty...trzeba nakarmić włosy, wtedy się odwdzięczą! Za czesanie [lubię to, emotę znaczy]

---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

Popieram wszystkimi lokami Isana lub Garnier Karite to mniej niż 10pln, dorzucając do tego siemię lniane.
Dobrze, już bede grzeczna postaram sie kupic tę ISanę

...ale co do czesania, to musisz mnie jeszcze troche pobić, bo chyba raz nie wystarczy
Stary 2011-06-06, 20:22   #35834
agacie92
Raczkowanie

Dziewczyny, dziś pierwszy raz od jakiegoś miesiąca pozwoliłam żeby włosy wyschły same takich kręciołków to jeszcze nigdy nie miałam, nawet nie iwem jaki to skręt jest :P To był taki 3a a'la Taylor Swift cudaczki

Cel: włosy do pasa (oczywiście kręcone! tak tak!) , ładny brzuszek

agacie92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-06, 20:28   #35835
Młódka
Raczkowanie

ciekawośc mnie zrzera -nałozyłam własnie na wloski krem tlusty babydream i siedzę w łebkiem owiniętym folia spożywczą aaaaha ha ha ah aha
Stary 2011-06-06, 20:31   #35836
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Hm, kremów na głowę jeszcze nie próbowałam nakładac. Muszę się wczytac w składy tych które mam w domu

Gdzie można kupic maski Bingo? Bo wiele z was je poleca, a ja nigdzie nie mogę znaleźc

E: Dobra, już znalazłam, myszka2020 pisała w recenzjach gdzie można kupic, jestem głupia :P

Edytowane przez Miss Transept
Czas edycji: 2011-06-06 o 20:34
Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-06, 20:57   #35837
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Dobrze, już bede grzeczna postaram sie kupic tę ISanę

...ale co do czesania, to musisz mnie jeszcze troche pobić, bo chyba raz nie wystarczy
Osobiście wolę Garniera, ale wypróbuj Isankę również
mówisz masz
Wrzucam zdjęcia (przepraszam, bo to już któryś raz ale nowym loczkom może się przyda taki kop ):
- grudzień - ostrzeżenie: czesałam włosy, myłam byle czym, etc.
- maj - moje pokraczne CG

Cytat:
Napisane przez agacie92 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, dziś pierwszy raz od jakiegoś miesiąca pozwoliłam żeby włosy wyschły same takich kręciołków to jeszcze nigdy nie miałam, nawet nie iwem jaki to skręt jest :P To był taki 3a a'la Taylor Swift cudaczki
Pokaż

Cytat:
ciekawośc mnie zrzera -nałozyłam własnie na wloski krem tlusty babydream i siedzę w łebkiem owiniętym folia spożywczą aaaaha ha ha ah aha
Ło, aż tak odważna nie jestem, ale daj znać jak efekty.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00616.jpg (56,4 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2585.jpg (151,6 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2831.jpg (230,2 KB, 44 załadowań)

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-06, 21:04   #35838
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za wyjaśnienie A ja przedwczoraj robiłam odrosty
ja sie juz splukalam i pierwszy raz splukalam henne poprostu woda i zostawilam do wyschniecia, dobrze miec krecone wlosy, jak splukalam henne, wycisnelam wode rekami, potem koszulka na 15 min, absolutnie nie staralam sie rozczesac wlosow palcami (nie uzywam grzebienia w ogole), zostawilam je jak byly. Jak widac na fotce bez odzywki po szamponie i bez zelu wlosy sa poprostu inne.

Ktos tu pytal czy jak po jakims czasie pielegnacji gdy uzyje sie innych produtkow (na wyjezdzie uzycie kosmetykow nalezacych do kolezanki, chlopaka itp) czy wlosy beda znow sie buntowac? Mysle ze tak, szukamy kosmetykow ktore dadza nam najlepszy efekt a te ktore naleza do osoby ktora nie stosuje swiadomej pielegnacji nie dadza nam tego

ja zdecydowanie wole moje wlosy po zelu, uzywam takiego ktory ma duzo skladnikow i jest dosc ciezkim zelem ktory ma za zadanie poluznic skret i obciazyc loki aby nie puszyly sie i nie skrecaly w barana (zrobiony z mysla o corkscrew), musze przyznac ze faktycznie daje taki efekt
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg CIMG0435.jpg (78,7 KB, 60 załadowań)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-06, 21:06   #35839
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

DMkAnia ile razy widzę zdjęcia twoich włosów przed i po, tyle razy nie mogę uwierzyc że taka zmiana jest możliwa tylko dzięki zmianie pielęgnacji. Przecież na tych zdjęciach to jakby zupełnie inne włosy

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-06, 21:12   #35840
doti8
Raczkowanie

Byłam w biedronce i kusił ten polecany krem do rąk na włosy, oj kusił :-P Ale jeszcze dam mu odpocząć Dziś zamierzam wypróbować wcierkę z cebuli Nie wiem co to będzie - zapach ostry. Wg rad którejś z forumowiczek sok z cebuli wycisnęłam do ziół (Wy dawałyście do szałwii ja do pokrzywy bo szałwii brak) i będzie masowanko :-P
I jeszcze raz podbijam moje pytanie bo trochę się zgubiło w gąszczu Jeśli używam odżywki ziaja codzienna pielęgnacja która zawiera dimethicone i paraffinum liquidum (mineral oil) to czy mogę myć tylko odżywką? Czy raczej każde mycie powinno być szamponem z SLS?

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

Rybiorek muszę to wreszcie napisać - za każdym razem jak widzę Twoje włosy zakochuję się w nich Są piękne

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ----------

DMkAnia Ale zmiana!! Gratuluję
doti8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-06, 21:22   #35841
shopoholic
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez doti8 Pokaż wiadomość
Byłam w biedronce i kusił ten polecany krem do rąk na włosy, oj kusił :-P Ale jeszcze dam mu odpocząć
A ja jeszcze bardziej pokusze zrobiłam z niego psikacza, i włosy bardzo sie błyszczą

Cytat:
Jeśli używam odżywki ziaja codzienna pielęgnacja która zawiera dimethicone i paraffinum liquidum (mineral oil) to czy mogę myć tylko odżywką? Czy raczej każde mycie powinno być szamponem z SLS?
Szampon z SLS niestety, tylko on domyje chocby ten dimethicone.

Edytowane przez shopoholic
Czas edycji: 2011-06-06 o 21:25
shopoholic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-06, 21:24   #35842
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Byłam w biedronce i kusił ten polecany krem do rąk na włosy, oj kusił :-P Ale jeszcze dam mu odpocząć Dziś zamierzam wypróbować wcierkę z cebuli Nie wiem co to będzie - zapach ostry. Wg rad którejś z forumowiczek sok z cebuli wycisnęłam do ziół (Wy dawałyście do szałwii ja do pokrzywy bo szałwii brak) i będzie masowanko :-P
I jeszcze raz podbijam moje pytanie bo trochę się zgubiło w gąszczu Jeśli używam odżywki ziaja codzienna pielęgnacja która zawiera dimethicone i paraffinum liquidum (mineral oil) to czy mogę myć tylko odżywką? Czy raczej każde mycie powinno być szamponem z SLS?
podziwiam, ja jakos nie moge z tym zapaszkiem cebulki

jesli widzisz ze wloski wygladaja ok to mozesz myc odzywka ale od czasu do czasu slsik, zalezy jak czesto myjesz i co jeszcze nakladasz na wlosy co zawiera silikony, pq czy parafine, ja mam wszystko bezsilikonowe ale za to ulubiona maska ktora stosuje 1xtygodniowo ma pq-7 i pq-10 oraz codzienna odzywka ma pq-7 i uzywam slsu co drugi/trzeci tydzien (myje co drugi dzien choc zdarza mi sie dzien po dniu), ostatnio cos to zbiega sie z hennowaniem (dzisiaj przed henna mylam slsem - joanna rzepa przeciwlupiezowy)

Cytat:
Rybiorek muszę to wreszcie napisać - za każdym razem jak widzę Twoje włosy zakochuję się w nich Są piękne
wow, to sie wlosom dostalo pieknie dziekuje

sa zdrowe i swietnie reaguja na henne, no i znalazlam na nie sposob - jak skret sie pogarsza to ja im dowalam proteinami, mam cienkie wloski ktore zgodnie z teoria kochaja proteiny, tak wiec we wtorek bede je proteinowac

Cytat:

DMkAnia Ale zmiana!! Gratuluję
to fakt, DMkAnia wykonala kawal solidnej, rzetelnej roboty
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2011-06-06 o 21:39
Stary 2011-06-06, 21:34   #35843
doti8
Raczkowanie

Czy gdzieś normalnie nie przez internet można kupić hydrolizowaną keratynę?
Stary 2011-06-06, 21:35   #35844
MaybeTomorrow
Raczkowanie

Cytat:
no i znalazlam na nie sposob - jak skret sie pogarsza to ja im dowalam proteinami, mam cienkie wloski ktore zgodnie z teoria kochaja proteiny, tak wiec we wtorek bede je proteinowac
to moje są kompletnym zaprzeczeniem tej teorii mam cienkie, delikatne, prawie jak u dziecka włosy (że rzadkie to inna para kaloszy, bo lecą na potęgę ), a na proteiny reagują puszakiem i na dodatek robią się w dotyku jak wata. może to kwestia tego, że jestem wciąż na początku pielęgnacji
MaybeTomorrow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-06, 21:35   #35845
doti8
Raczkowanie

Cebula mnie też odrzuca, ale już mi się kończą pomysły na przeciwdziałanie wypadaniu włosów
Stary 2011-06-06, 21:41   #35846
MaybeTomorrow
Raczkowanie

Cytat:
Cebula mnie też odrzuca, ale już mi się kończą pomysły na przeciwdziałanie wypadaniu włosów
to tak jak mnie zrobiłam sobie olej łopianowy - lecą po jego użyciu jeszcze bardziej. mam wcierki Radical, Jantar, Loton Pro-Vit (zawarty w tym ostatnim alkohol szpetnie działa na wygląd włosów), używam ich na zmianę. boję się stosować szamponów takich jak Neril czy Dermena ze względu na SLSy. suplementy praktycznie nie wchodzą w grę ze względu na drożdże - efekt zwrotny jest taki, że .... dalej niż widzę małą szansę widzę w wizycie u dermatologa za kilka dni, ale podskórnie czuję już rozczarowanie... sezon na rzepę jeszcze nie ten... ehh... a u mnie już kiepściutko z ilością włosów...

Edytowane przez MaybeTomorrow
Czas edycji: 2011-06-06 o 21:48 Powód: literówka
Stary 2011-06-06, 21:48   #35847
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MaybeTomorrow Pokaż wiadomość
to moje są kompletnym zaprzeczeniem tej teorii mam cienkie, delikatne, prawie jak u dziecka włosy (że rzadkie to inna para kaloszy, bo lecą na potęgę ), a na proteiny reagują puszakiem i na dodatek robią się w dotyku jak wata. może to kwestia tego, że jestem wciąż na początku pielęgnacji
prawdopodobnie

inna sprawa ze jak stosuje sie proteiny to trzeba od razu walic nawilzacze, same proteiny moga byc za mocne dla niektorych wloskow, ja zawsze po silnej proteinowej masce nakladam silnie nawilzajaca odzywke

lubie tez mieszanke protein (keratyna, kolagen), psikam wlosy na noc i rano myje normlanie odzywka i potem nawilzajaca maska, skret jest zajefany po tym

Cytat:
a dieta? odzywiasz sie zdrowo? witaminy, owoce, warzywa?

ja biorek olejek z wiesiolka, olej lniany oraz aloes w kapsulkach i naprawde niewiele mi wypada (pare w czasie mycia), kiedys lecialy strasznie
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2011-06-06 o 21:49
Stary 2011-06-06, 21:56   #35848
MaybeTomorrow
Raczkowanie

Cytat:
prawdopodobnie

inna sprawa ze jak stosuje sie proteiny to trzeba od razu walic nawilzacze, same proteiny moga byc za mocne dla niektorych wloskow, ja zawsze po silnej proteinowej masce nakladam silnie nawilzajaca odzywke

lubie tez mieszanke protein (keratyna, kolagen), psikam wlosy na noc i rano myje normlanie odzywka i potem nawilzajaca maska, skret jest zajefany po tym
a popatrz, na to nie wpadłam dzięki za wskazówkę, następnym razem po randce z czymś keratynowym zastosuję się

Cytat:
a dieta? odzywiasz sie zdrowo? witaminy, owoce, warzywa?

ja biorek olejek z wiesiolka, olej lniany oraz aloes w kapsulkach i naprawde niewiele mi wypada (pare w czasie mycia), kiedys lecialy strasznie
jeśli chodzi o mnie, to odżywianie mam nadzieję jest ok. od pewnego czasu bardzo zwracam uwagę na to co jem. zresztą one lecą tak samo jak leciały wtedy, gdy żarłam co popadnie.
Stary 2011-06-06, 21:58   #35849
Młódka
Raczkowanie

...aleeeeee jakie zajefajne włoski mi wyszły spod folii z tego babydreama kremu
jak tylko zdjęłam folie to moim oczom ukazały się kręciołki-a przed umyciem mialam praktycznie całkiem proste i sam krem do rąk ich nieźle skręcił

teras siedze w tyrbanie i myślę sobie po jakiego grzyba myłam włosy na noc to chyba uzaleźnienie od tego asfaltowego szamponu

dziewczyny a co to za krem tem z biedronki o ktorym mówicie??

...mam pytanie, czy używacie jakichś gotowych sklepowych masek do wlosów? takich stricte masek do włosów?? w formie maski do włosów a nie kremu, odzywki czy jajek dodanych do czegośtam

......................... ...
Boże jak mi teraz pięknie dłonie smołą pachną...
Stary 2011-06-06, 22:04   #35850
blackeye79
Raczkowanie

do Rybiorka

jakaś dziewczyna na olejowym jakis czas temu pisała, że jak brała wiesiołka i lniany to miała jakieś ostre zmiany hormonalne, to możliwe że to przez te kwasy omega? może coś w tym jest, ale pewnie tak jak ze wszystkim u jednych coś się zadzieje a u innych nic.

a i jeszcze mam pytanie, co u Ciebie w tej masce siedzi?, tej nawilżającej.

Edytowane przez blackeye79
Czas edycji: 2011-06-06 o 22:06
blackeye79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości