Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1197 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-07, 12:14   #35881
pseudofeministka
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez Młódka Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomóźcie, bo już sama nie wiem co zrobić...

Ostatni raz zaglądalam to gdzies z pół roku temu kilka lat wczesniej miałm włoski jak na zdjęciu nr 1. z tym, że wtedy były wiecznie dokrecane na mój wlasny autorski sposób, bo wydawalo mi sie, ze one się naturalnie nie kręcą

Nauczyłam się tu, że jednak mam naturalnie krecone i, że trzeba je myć glowa w gół no i całego tego ploppingu ktory świetnie sluzył moim włosom iżeby myc wloski naturalnym szamponem

Po krotkim czasie "na małpkę" (głowa w dół ) moje włoski i ich naturalny skret wyglądał tak jak na zdjęciu nr 2, 3, 4 (do dziś nie jestem pewna jaki to stopień czy to 3a, czy 3 b a może jakieś 2
ale do rzeczy..niestety jak strasznie przeżedziły mi się przez dietę (schudłam 15 kg), co początkowo widać na zdjęciu w czerwonym, ze musialam je obciąć, na długość jak na zdjęciu nr 5, to zdjęcie chyba w dzien gdy byłam u fryzjera albo jakoś niedługo potem..były krotkie ale krecone

...zauważyłam, że generalnie im krótsze są, tym slabiej się kręcą i o ile "boki" sa krecone, to tył wygląda jakby był podkręcony na szczotce a nie ma tam za bardzo loków...niestety po każdym myciu i wyschnieciu wlosów musze je z tyłu na głowie dosyć dokładnie potargać bo inaczej wyglądam jak łysa i wyglada to FATALNIE mimo, ze mam juz ok 4-5 cm odrosty no w kazdym razie jakoś tak strasznie zaniedbalam te włoski (nie bijcie proszę ) że teraz wyglądaja jak na dwóch ostatnich zdjęciach z tym, ze zaznaczam, ze to 3 dzień po umyciu i dzis musze znów..w każdym badz razie, są słabe matowe i tak dalej...

Dosyc długo mylam głowe Babydreamem "Kopf bis FuB" ale niestey mialam po nim STRASZNY łupież (wogóle z łupieżem jest tragedia mam go od ok 13 -14 lat i żaden dermatolog mi nie pomógł jeszcze) a tragicznie nasiliło mi się to po bebydreamie, nigdy wczesniej nie mialam takiego łupiezu jak przez tengo babydreama więc zamówiłam sobie szampon przeciwłupieżowy z LUSH i to byl strzał w dziesiątkę..nigdy nie mialam takich fajnych włosków...do tej pory mialam zawsze siano na głowie więc musialam uzywac czegoś co te włosy wystylinguje co zawsze ale to zawsze powodowało że na drugi dzien wyglądalam jakbym włosów nie myła i znów myłam babyderamem i znów mialam jeszcze gorszy łupież
..a teraz po umyciu LUSHem mam świeże włoski przez 3 dni i sa puszyste i się nie przetłuszczają tak ale nie pusza też..bardzo chciałabym go stosowac, bo to jedyne co pomogło na mój łupiez po 13 latach zmagania ale ma on w składzie SLS i ja juz sama nie wiem co robic, bo wyczytalam w wątku pt : "Pigułka - czyli co każda zaKręcona powinna wiedzieć!" że nie mozna kręciołków myć szamopnem z SLS ...i co ja mam teraz zrobić

...a wogóle to same widzicie na zdjęciu jak bardzo zaniedbałam włosy...dzis się poprawie, nałoże oliwę z oliwek na włoski na kilka godzin a potem umyje wlosy...

..poradźcie mi coś, bo jestem załamana stanem moich juz prawie nie krecacych się włosków ktorych jest tyle, co kot napłakał

-------------------------------------------------------------------------
Jesli ktos przebrnie przez moje wypociny to z góry dziekuje za wszelkie rady
Moim zdaniem wina tez moze tkwic w zlej diecie podczas odchudzania. Niestety taka jest prawda,ale jak ktos sie odchudza i nie stosuje zrownowazonej diety tylko tnie kalorie i nie dostarcza wszystkich ptorzebnych skladnikow odzwyczych to niestety,ale mocno odbija sie to w szczegolnosci na wlosach, paznokciach i cerze. Mialam kumpele ktora tez sporo schudla, jej dieta opierala sie glownie na cieciu kalorii i wlosy strasznie dostaly "po cebulkach". Zanim sie odchudzala miala piekne ,mocne grube wlosy. Teraz te wlosy sa przerzedzone i nie wygladaja jakos mega super. Sa bez blasku i wigoru.

I powiem Ci z wlasnego przykladu,ze jak kiedys odchudzalam sie i stosowalam bardzo zrownowazona diete przez prawie dwa lata (pozniej mi sie znudzilo i zaczelam sobie folgowac) to moje wlosy tez mi sie odwdzieczaly, Byly grube i wzmocnione, nie mialam problemu z ukladaniem ich. Teraz znowu pomalu wracam do "zdrowej" diety,ale wiem,ze na efekty przyjdzie czekac.

Tak wiec widzisz,ze nie tylko odpowiednia pielegnacja odgrywa kluczowa role dla wygladu naszych wlosow, ale ogolny tryb zycia jaki prowadzimy.

Dokładka: Perfumy, minerały, podkłady, hybrydy, kosmetyki do włosów:Jantar, Anwen, Oleje.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=795843
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 12:19   #35882
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
Moim zdaniem wina tez moze tkwic w zlej diecie podczas odchudzania. Niestety taka jest prawda,ale jak ktos sie odchudza i nie stosuje zrownowazonej diety tylko tnie kalorie i nie dostarcza wszystkich ptorzebnych skladnikow odzwyczych to niestety,ale mocno odbija sie to w szczegolnosci na wlosach, paznokciach i cerze. Mialam kumpele ktora tez sporo schudla, jej dieta opierala sie glownie na cieciu kalorii i wlosy strasznie dostaly "po cebulkach". Zanim sie odchudzala miala piekne ,mocne grube wlosy. Teraz te wlosy sa przerzedzone i nie wygladaja jakos mega super. Sa bez blasku i wigoru.

I powiem Ci z wlasnego przykladu,ze jak kiedys odchudzalam sie i stosowalam bardzo zrownowazona diete przez prawie dwa lata (pozniej mi sie znudzilo i zaczelam sobie folgowac) to moje wlosy tez mi sie odwdzieczaly, Byly grube i wzmocnione, nie mialam problemu z ukladaniem ich. Teraz znowu pomalu wracam do "zdrowej" diety,ale wiem,ze na efekty przyjdzie czekac.

Tak wiec widzisz,ze nie tylko odpowiednia pielegnacja odgrywa kluczowa role dla wygladu naszych wlosow, ale ogolny tryb zycia jaki prowadzimy.
Mlodka to wie, tylko jak kazda kobieta chcialaby widziec szybciej efekt albo choc znac sposob aby zakamuflowac niedostatki do czasu kiedy wlosy sie odzywia
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 12:26   #35883
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bryzejda Pokaż wiadomość
Tak dla przypomnienia:

"Mocno porowaty włos ma stopniową strukturę i luski, które sa podniesione i otwarte. Włos taki przyswaja wilgoć (wode) bardzo szybko i bardzo szybko ja traci. Mocno porowate włosy przyswaja dwa razy więcej wody i wilgoci niż normalne lub mało porowate. Takie włosy lubia gęste, nawilżające odżywki z proteinami lub nawet czysto proteinowe kuracje (komentarz Rybiorki: np mieszanke samych protein).

Wlos o malej porowatosci posiada luski, ktore tworza ciaśna i zamknięta strukture. Włos wolniej przyswaja wodę i dłużej ją oddaje, taki wlos bedzie wiec trzymal wilgoć dość dobrze. Jednak z jego słabo otwartą powierzchnią, nadbudowa produktów jest szybka. Za dużo odżywki i stylizatora może pozostawić film na włosie i pozbawić go witalności i sprężystości. Niektóre produkty do stylizacji mogą nawet pozostać na włosie (nadbudowac sie) lub stworzyć biały osad. W zwiazku z niska przyswajalnoscia produktow, nadmierne zabiegi proteinowe moga powodowac, że włos staje się łamliwy i suchy co bedzie wynikiem nadmiaru protein.
"
Dziekuje

Natomiast jak wyjasnisz reakcje moich wlosow w kontekscie oleju kokosowego? Poniewaz im bardziej porowaty wlos tym wiecej tego oleju kokosowego wnika przez co podwaza luske wlosa i mamy wlasnie taki efekt puszenia sie ,wysuszenia ? Podobny efekt mam jak uzyje odzywki z proteinami wysoko w skladzie. Poza tym moje wlosy nie maja tendencji do obciazania,ale wlasnie do reagowania puszeniem sie i wysuszeniem.

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
Mlodka to wie, tylko jak kazda kobieta chcialaby widziec szybciej efekt albo choc znac sposob aby zakamuflowac niedostatki do czasu kiedy wlosy sie odzywia
Niewatpie ze wie,ale zawsze warto przypomniec i podsunac jakies inne rozwiazanie. Bo dziwczyny przywiazuja ogromna wage do pielegnacji samej w sobie a odpowiednia dieta tez jest bardzo istotna . I wiem sama po sobie,bo mam porownanie jakie byly moje wlosy gdy sie zdrowo odzywialam.

Dokładka: Perfumy, minerały, podkłady, hybrydy, kosmetyki do włosów:Jantar, Anwen, Oleje.

Stary 2011-06-07, 12:29   #35884
agacie92
Raczkowanie

AjriszMarta , DMkAnia :
Dziś postaram się już załączyć zdjęcia, ale nie wiem czy mi się uda bo moja odżywka jest na wykończeniu łeeeee są jakieś domowe odżywki do zrobienia? Nie przeżyję chyba... Dziewczynki chciałabym mieć takie włosy jak Wy, takie zdrowe i lśniące, moje jeszcze nie są takie, farbowanie i prostownica (PRZESZŁOŚĆ!!!!) robią swoje w końcu...

Cel: włosy do pasa (oczywiście kręcone! tak tak!) , ładny brzuszek

agacie92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 12:32   #35885
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agacie92 Pokaż wiadomość
AjriszMarta , DMkAnia :
Dziś postaram się już załączyć zdjęcia, ale nie wiem czy mi się uda bo moja odżywka jest na wykończeniu łeeeee są jakieś domowe odżywki do zrobienia? Nie przeżyję chyba... Dziewczynki chciałabym mieć takie włosy jak Wy, takie zdrowe i lśniące, moje jeszcze nie są takie, farbowanie i prostownica (PRZESZŁOŚĆ!!!!) robią swoje w końcu...
Nie martw się W końcu doprowadzisz je do ładu, ale to wymaga duużo czasu i jeszcze więcej cierpliwości. Złe farbowanie i prostownica - też to przechodziłam, ale w końcu udało mi się wypielęgnować włosy tak, że jestem z nich zadowolona. Tobie też się uda, zobaczysz

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 12:32   #35886
Młódka
Raczkowanie

tak jak powiedziała rybioreczka mam świadomość tego co pisalaś
Rybiorku, dokaldnie, chciałabym to zamaskować ale nie dopóki włosy odżywie, tylko dopóki odrosną

Cytat:
Moim zdaniem wina tez moze tkwic w zlej diecie podczas odchudzania. Niestety taka jest prawda,ale jak ktos sie odchudza i nie stosuje zrownowazonej diety tylko tnie kalorie i nie dostarcza wszystkich ptorzebnych skladnikow odzwyczych to niestety,ale mocno odbija sie to w szczegolnosci na wlosach, paznokciach i cerze. Mialam kumpele ktora tez sporo schudla, jej dieta opierala sie glownie na cieciu kalorii i wlosy strasznie dostaly "po cebulkach"
...tak się tylko zastanawiam skąd wyciągnęłaś takie wnioski, że ja stosowałam niezrównoważoną dietę polegającą tylko na cieciu kalorii bo ja przez te 11 miesięcy byłam pod stałą opieką dietetyka i trenera (co 2 tygodnie to kontroli)

Cytat:
Widac każdy organizm reaguje inaczej i ciężko na własnym przykladzie wyciągac wnioski, które by się dokładnie tyczyły innych, bo akurat mi na diecie BARDZO poprawila się cera, i troche paznokcie...ale włosy wręcz przeciwnie...wypadło mi jakieś 30 % tego co miałam - tzn na początku samym..a teraz wręcz przeciwnie-wypada mi mniej niz kiedykolwiek

-------------------------------------------------
Edit
..wiesz...ja wiem przez co mi włosy zaczęły wypadać, dletego to przerwalam i dzieki temu nie jestem łysa :P bo zaczęły leciec mi garściami rzez picie wody źródlanej w duzych ilościach ;-)
..ale teraz pije tylko muszyniankę i jest ok

Edytowane przez Młódka
Czas edycji: 2011-06-07 o 12:41
Młódka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 12:38   #35887
agacie92
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Nie martw się W końcu doprowadzisz je do ładu, ale to wymaga duużo czasu i jeszcze więcej cierpliwości. Złe farbowanie i prostownica - też to przechodziłam, ale w końcu udało mi się wypielęgnować włosy tak, że jestem z nich zadowolona. Tobie też się uda, zobaczysz
Dziękuję za tak piękne słowa otuchy na pewno mi się przydadzą naarazie mam duuuużo duuuuużo czasu, gorzej z cierpliwością...

Stary 2011-06-07, 12:53   #35888
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Rybiorku, dokaldnie, chciałabym to zamaskować ale nie dopóki włosy odżywie, tylko dopóki odrosną
my kobitki sie rozumiemy, mialam dokladnie to samo jak sie obcielam ale nie moglam na zapalke wiec mialam jeszcze pozostalosci po rozjasnianiu i farbowaniu i szukalam sposobow aby to jakos zatuszowac, silikony nie pomogly w pierwszej fazie wiec byla sam natura po paru miesiacach przyszla zima i wtedy uzywalam kosmetyki z niewielka iloscia silikonow (i to byla dobra decyzja, daly ochrone przed paskudna pogoda i plaszczem z kolnierzem), na wiosne odstawilam i teraz na jakosc wlosow nie narzekam (na dlugosc i kolor caly czas)

Cytat:

...tak się tylko zastanawiam skąd wyciągnęłaś takie wnioski, że ja stosowałam niezrównoważoną dietę polegającą tylko na cieciu kalorii bo ja przez te 11 miesięcy byłam pod stałą opieką dietetyka i trenera (co 2 tygodnie to kontroli)

Widac każdy organizm reaguje inaczej i ciężko na własnym przykladzie wyciągac wnioski, które by się dokładnie tyczyły innych, bo akurat mi na diecie BARDZO poprawila się cera, i troche paznokcie...ale włosy wręcz przeciwnie...wypadło mi jakieś 30 % tego co miałam - tzn na początku samym..a teraz wręcz przeciwnie-wypada mi mniej niz kiedykolwiek

Edit
..wiesz...ja wiem przez co mi włosy zaczęły wypadać, dletego to przerwalam i dzieki temu nie jestem łysa :P bo zaczęły leciec mi garściami rzez picie wody źródlanej w duzych ilościach ;-)
pisalam o tym wczoraj wieczorem, mozna byc na diecie ale pamietajac o dostarczaniu wlosom tego co lubia, daaaaawno temu bylam na diecie polegajacej na obcinaniu kalorii, stare czasy, kasy nie bylo na zrownowazona diete, jedynie co od zawsze bralam (i nadal biore)to jakies suplementy na cery i wlosy (w tatmym czasie to bylo cos bardzo taniego), wlosy wypadaly mi 5 lat pozniej przez tabletki antykoncepcyjne ale nie wtedy gdy bylam na diecie
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-07, 13:13   #35889
Młódka
Raczkowanie

otóż to Rybiorku - my kobietki się rozumiemy co do tej całej włosologii

..a co do diety, to przyjmowałam suplementy, duuuzo, najwet bardzo duzo jesli o dawkę chodzi ...ale to i tak na nic ile by sie nie przyjmowało, jeśli sie wszystko wypłucze wodą żródlaną no może jak ktos pije te 1,5 litra, to nic się nie dziej, bo wszystkiego nie wyplucze..no ale jak to jest 3-5 litrów dziennie tylko wody żródlanej przez dłuuuuugi czas, to po prostu jak zawsze i wszedzie, woda zabiera ze sobą minerały, chlodnie jak gąbką to tak jak z woda destylowaną i rurami...zrzera je kompletnie, bo wciąga wszystko ...po tym jak zaczęłam pic muszynianke, to po ok 2 tygodniach przestały wypdać mi włoski, powoli ale coraz mniej a teraz jest już ok
Stary 2011-06-07, 13:21   #35890
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
otóż to Rybiorku - my kobietki się rozumiemy co do tej całej włosologii

..a co do diety, to przyjmowałam suplementy, duuuzo, najwet bardzo duzo jesli o dawkę chodzi ...ale to i tak na nic ile by sie nie przyjmowało, jeśli sie wszystko wypłucze wodą żródlaną no może jak ktos pije te 1,5 litra, to nic się nie dziej, bo wszystkiego nie wyplucze..no ale jak to jest 3-5 litrów dziennie tylko wody żródlanej przez dłuuuuugi czas, to po prostu jak zawsze i wszedzie, woda zabiera ze sobą minerały, chlodnie jak gąbką to tak jak z woda destylowaną i rurami...zrzera je kompletnie, bo wciąga wszystko ...po tym jak zaczęłam pic muszynianke, to po ok 2 tygodniach przestały wypdać mi włoski, powoli ale coraz mniej a teraz jest już ok
teraz niestety tylko cierpliwosc, ja tez czekam az odrosna

a masz moze suszarke z dyfuzorem? dobry zel i dyfuzor potrafia swietnie ukryc 'cienkosc' fryzury
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-07, 13:25   #35891
Vanillashake
Raczkowanie

Czesc dziewczyny z miłą chęcią dołącze do wątku poniewaz sama jestem posiadaczką niesfornych loków
Duzo z Was pisze o wypadaniu włosów,powiem wam tak,nic nie zdziała takich cudów jak olejek rycynowy!!!!
Jeszcze jakies 3,4 miesiace temu włosy wypadały mi garściami,od momentu kiedy zaczełam dolewac sobie do szamponu troszke olejku rycynowego wszystko wrócilo do normy i jestem bardzooo zadowolona Tani i bardzo dobry produkt.

Jezeli chodzi o pielegnacje włosów to za bardzo nie szaleje,zwykła odzywka dobrze nawilzająca włosy,do tego balsam podkreślający skręt loków i od czasu do czasu jakas pianka.
Natomiast mam inny problem i zauwazyłam ze nie tylko ja w tym wątku..po bokach włosy kręcą mi sie rewelacyjnie,natomiast z tyłu są zawsze oklapniete i ten skret jest bardzo słaby Juz kombinowałam na wiele sposobów,ale póki co efektu nie widac....

Moze macie jakies sprawdzone pomysły?

Iiiii moje loki....
Pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 780937166d.jpg (39,2 KB, 96 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC06144.jpg (88,2 KB, 113 załadowań)
Vanillashake jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 13:32   #35892
agacie92
Raczkowanie

Vanillashake !!!
Długość achhhh kolor achhhh po raz drugi no po prostu super!
a jak z pielęgnacją?

Stary 2011-06-07, 13:46   #35893
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:

Edit
Odnosnie ciecia kalorii i wplywu na wlosy to po prostu widze jak wygladaja dziewczyny ktore zaczynaja sie odchudzac w niezbyt zdrowy sposob i pierwsze co sie rzuca w oczy to wlasnie przerzedzone ,liche wlosy i szara cera. Wiec jak napisalas,ze schudlas 15 kilo to w piweszej kolejnosci pomyslalam,ze to moze byc wina diety.Nie stwierdzilam,ze tak jest bo przeciez nie wiem co robilas. Duzo dziewczyn odchudza sie teraz przez niezle ciecie kalorii zeby uzyskac mega szybki efekt.

Ogolnie to naprawde rzadko sie zdarza,ze jak ktos sie zdrowo odzywia i nie mowie tu o suplementach tylko diecie w odpowiedniej proporcji z weglowodanami, bialkami i tluszczami to skora i cera sie poprawia a wlosy nie. Oczywiscie moga byc wyjatki,bo kazdy przypadek jest indywidualny.

A z ta woda zrodlana to mnie zaskoczylas,bo wiedzialam,ze nie jest zbyt dobra ze wzgledu na mala zawartosc skladnikow mineralnych,ale nie myslalam,ze cos wyplukuje.

Stary 2011-06-07, 13:49   #35894
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vanillashake Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny z miłą chęcią dołącze do wątku poniewaz sama jestem posiadaczką niesfornych loków
Duzo z Was pisze o wypadaniu włosów,powiem wam tak,nic nie zdziała takich cudów jak olejek rycynowy!!!!
Jeszcze jakies 3,4 miesiace temu włosy wypadały mi garściami,od momentu kiedy zaczełam dolewac sobie do szamponu troszke olejku rycynowego wszystko wrócilo do normy i jestem bardzooo zadowolona Tani i bardzo dobry produkt.

Jezeli chodzi o pielegnacje włosów to za bardzo nie szaleje,zwykła odzywka dobrze nawilzająca włosy,do tego balsam podkreślający skręt loków i od czasu do czasu jakas pianka.
Natomiast mam inny problem i zauwazyłam ze nie tylko ja w tym wątku..po bokach włosy kręcą mi sie rewelacyjnie,natomiast z tyłu są zawsze oklapniete i ten skret jest bardzo słaby Juz kombinowałam na wiele sposobów,ale póki co efektu nie widac....

Iiiii moje loki....
Pozdrawiam

super wloski, a kolorek naturalny czy 'wspomagany'?
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-07, 13:59   #35895
Młódka
Raczkowanie

Pseudofeministko no ja niestety nie bardzo umiem pic cos innego niz wodę, więc wychodzi mi tego kolo 4 litrów dziennie dlatego ten "efekt" wyplukiwania sie tak skumulował wtedy
ale na szczęście już jest ok

Rybioreczko jest jeden problem aż wstyd się przyznać bo ja...nie umiem urzywac suszarki z dyfuzorem

..serio, serio...ostatni raz suszyłam wlosy może ze 3 lata temu i generalnie nie pamiętam, żeby m kiedykolwiek urzywała suszarki do włosów, poza tymi basenowymi czasem...ale tam to sie tylko łepek podstawia pod strumień powietrza i już
...więc jakkolwiek to głupio zabrzmi zwarzając na to, że mamy XXI wiek, to ja ... nie umiem urzywac suszarki wogóle, a co dopiero z dyfuzorem

...generalnie kupilam sobie kiedyś suszarke w Realu, taką składaną za 12 zł i leży, szuszylam się nią może ze 2-3 razy (a kupiona była 5 lat temu)

...takie ze mnie dziwadło

ps. Vanilla kolor BOOOOOOOSKII ja własnie podobny bym chciała
Stary 2011-06-07, 14:10   #35896
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Ale mam dziś młyn... dopiero teraz mam czas zajrzeć do mojego pieszczochowego wątka

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Dzisiaj mam dla was wielki chwalpost, raz - będę chwalic się zmianami (niestety bez zdjęciowo), a dwa - będę chwalic was ogólnie jako forum
O tak! Chwal, chwal!
Cytat:
To bardzo duży plus, bo miałam od ciągłego mycia wysuszoną skórę głowy, a teraz to minęło
Wspaniale Znam ten ból, więc bardzo się cieszę
Cytat:
Po drugie, mam bardzo ładne fale
Tu powinien być , bo nie ma zdjęć, a oglądanie fal to dzika przyjemność
Cytat:
po trzecie, włosy nie odkształcają mi się od spinki

Cytat:
No i oczywiście błyszczą dziko, chociaż do tej pory myślałam że są z natury raczej matowe
Wspaniale
Cytat:
Tak więc chwała niech będzie zakręconemu forum i waszym poradom!

Cytat:
Jeżeli tak dalej pójdzie, to nie ma opcji żebym stąd zniknęła i zaniedbała się pielęgnacyjnie
Trzymam za słowo
Cytat:
A teraz z lękiem czekam na kryzys włosowy, którego obawiam się okrutnie łudząc się, że może mnie ominie...
Jesteśmy z Tobą. Nie ma się więc czego bać

Cytat:
Napisane przez ammmm Pokaż wiadomość
tak kokosem je potraktowalam dzis...zamowilam amle
dzieki ze pamietasz o mnie...ale loki znowu sie troche wyprostowaly bo wlosy urosly i tak wkolo macieju
przy obecnej pogodzie nawet moje krótkasy mają tendencję do maksymalnego wyprostu Będzie lepiej. Na pewno.

Cytat:
ta fotka byla zrobiona 24 kwietnia, dzien byl bez slonca, wietrznie ale niebo bylo bezchmurne, przejazdzka bryczka po Dublinie (ja oczywisce to ta po lewej, kolezanka miala kazdy wlos na miejscu a mnie wiatr ciagle targal loki i musialam je zbierac z oczu)
Jeśli mogę... masz na tym właśnie zdjęciu włosy dużo ładniejsze - i idzie nie tylko o loki, lecz także o kolor i połysk - od tej kobiety obok. I cudne czerrrrwone pasemko

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Zapomniałaś dodać, że o północy przy pełni księżyca A przesilenie albo równonoc, to dopiero mega zabawa!

Cytat:
No bo dawno A ja niby czytałam tysiące razy i dalej nie wiem gdzie jest wizażowe tłumaczenie?
Nie ma Tłumaczona była tylko dawna kwalifikacja z NC.
Cytat:
Zgłupłam kompletnie
Jedynie "grubość kucyka" trzyma się około ii (różnie zależnie od protein??), reszta ma skrajne wartości ;] Z jednej strony kłaki sztywne i niepodatne, z drugiej ćwierćprzezroczyste - bezpieczne wyjście M. Porowatość niby niska bo się farbować nie chcą, niby wysoka bo skłonność do puchu jak ta lala. Do tego albo bywają Kinky albo się im aż tak odmienia co kilka cm :P
No to jesteś zakręcona
Cytat:
Deser
Wrócił zakrętas zauszny

A we Wro nadal wieje. Proszę nie pytać o włosy...

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 14:18   #35897
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

Jeśli mogę... masz na tym właśnie zdjęciu włosy dużo ładniejsze - i idzie nie tylko o loki, lecz także o kolor i połysk - od tej kobiety obok. I cudne czerrrrwone pasemko
kolezanka ma swoje proste (chyba bo jak ja widzialam 5 lat temu to miala blond wlosy i byly falowane), kasztan z mahoniowymi pasemkami, w rzeczywistosci fajnie to wyglada

taaa czerrrrwone pasemko, szkoda ze tylko pasemko za to w muzeum guinessa od parteru do przedostatniego pietra to wychodzilam czarna na fotkachjedynie w barze na ostatnim pietrze znow wino i gdzieniegdzie czerwien (bo tam naokolo wielkie okna z widokiem na Dublin)

Cytat:

A we Wro nadal wieje. Proszę nie pytać o włosy...
to nie pytamy
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-07, 14:27   #35898
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość

A czy pomógł Ci też na może ból?

No ja po hennowaniu. Skręt okejowy, ale siwusy prześwitują
Nie, aż dobrze to nie działa
Jak brałam regularnie przez miesiąc wiesiołek, to łagodniej przechodziłam PMS. Nie pamiętam, żeby działał na samą @.

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 14:48   #35899
agacie92
Raczkowanie

Te włosy są dzisiejsze, jeszcze ich nie myłam, ale i tak już widzę różnicę
Ale nadal są suche

a W domu mam glicerynę i parafinę (na coś pomogą?) i coś jakieś po rosyjsku ale tego to nie wiem do czego to jest:P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00005.jpg (121,2 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00006.jpg (99,9 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00013.jpg (90,2 KB, 39 załadowań)

Stary 2011-06-07, 15:01   #35900
blackeye79
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Vanillashake Pokaż wiadomość

Czy masz super loki po myciu? a po np.nocy klapna? na twojej gowie widzę fale, nie masz spiralek, chodzi mi to że może nie da sie z nich nic wycisnąc obym się myliła.
Stary 2011-06-07, 15:09   #35901
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Tak po troszku...

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
w ogóle to mam chęć zrobić taką jakby 'ulotkę', zbiór podstawowej pielęgnacji i rozdawać jak zobaczę, że komuś by się przydało wyrzucą albo przejrzą i dołączą. To już szaleństwo /w sensie choroba psychiczna/? Bo TŻ mnie wyśmiał
Cytat:
TŻ się nie zna ;] Zaraz się dowiesz że połowa też tak ma
Ja się podpisuję. Dokładnie tak mam

Cytat:
Napisane przez miyata Pokaż wiadomość
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedz . Będę musiala przetestowac na sobie . Ale jeszcze to przemysle, w sumie wlosy tak czy siak troche sie rozjasnia i moze lepiej odczekac z ta henna do jesieni...
Teraz lekko włosy podetnij i pielęgnuj. A pomysł z henną jesienią jest jak najbardziej trafiony (czytałam coś niecoś o tym na NC). Sama odstawiłam hennowanie lub farbowanie na jesień. Teraz najważniejsze jest proteinowanie i walka z piórkowaniem
Cytat:
Eloe - nieśmiało podbijam pytanie z dyskujsynego składowego. Co to jest Coco Alcohol? Czy to będzie alkohol tłuszczowy, fajny emoliencik czy może być jakiś parszywy - nie wiem - tensyd, rozpuszczalnik?
klik i klik - nie wiem do końca jak to rozumieć. Będę dźwięczna za rzut okiem. Kusi mnie spieniacz Rossmański z pianką do mycia twarzy
Nie, nie. To taki fajny składnik, który pochodzi z przeróbki oleju kokosowego, ale... niefajny bo ma wiele funkcji. Będzie ona zależeć od kontekstu, czyli od całego składu.
Podstawowa funkcja to funkcja emolientu, ale może być też. m.in. stabilizatorem emulsji, antyspieniaczem, kontrolować lepkość całości.

Cytat:
Napisane przez shopoholic Pokaż wiadomość
To i ja zadam pytanie, które nutruje mnie od dawna. W odżywce b\s której używam (Joanna naturia miód i cytryna-skubana, chyba nigdy jej nie skończe taka wydajna) jest silikon rozpuszczalny w wodzie mianowicie - Peg-20 i PEG-40.
Ta odżywka jest zgodna z cg, więc nie ma w niej żadnych silikonów, pq czy q, innych polimerów i substancji zachowujących się jak silikon.

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Nie musiałam To moje rodzinne strony i po prostu wiem jak tam potrafi wiać.
Breslałanka Świetnie

No to skończyłam na 279. Wrócę do odpowiadania później Miłego popołudnia (idę otworzyć okno i wpuścić upał plus gorący wiatr oczywiście Można się poczuć jak pod palnikiem. Chyba zepnę włosy)

---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Tego nie mogę odpuścić

Cytat:
t za to w muzeum guinessa od parteru do przedostatniego pietra to wychodzilam czarna na fotkach
Guiness w końcu jest ciemnym piwem, to jak Ty chcesz mieć czerwone włosy?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 15:15   #35902
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

Guiness w końcu jest ciemnym piwem, to jak Ty chcesz mieć czerwone włosy?

ale patrzac ze guiness jest irlandzki a irlandzki kojarzy sie z rudymi wlosami to czerwone bylyby mile widziane
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-07, 15:35   #35903
Młódka
Raczkowanie

a dlaczego powinno się wstrzymac z hennowaniem do jesieni?? ja nic o tym nie wiem a chcialam zrobić henne na przelomie tego i przyszłego miesiąca
Stary 2011-06-07, 16:29   #35904
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:
Dziekuje

Natomiast jak wyjasnisz reakcje moich wlosow w kontekscie oleju kokosowego? Poniewaz im bardziej porowaty wlos tym wiecej tego oleju kokosowego wnika przez co podwaza luske wlosa i mamy wlasnie taki efekt puszenia sie ,wysuszenia ? Podobny efekt mam jak uzyje odzywki z proteinami wysoko w skladzie. Poza tym moje wlosy nie maja tendencji do obciazania,ale wlasnie do reagowania puszeniem sie i wysuszeniem.
Nie jestem ekspertem w dziedzinie kręconych włosów (ani prostych), sama próbuję różnych metod i produktów. Mam dosć porowate włosy i po oleju kokosowym są mięciutkie i raczej wygładzone.

Myslę więc, że twoje włosy są mniej porowate, a nadmiar protein czy innych produktów nie tylko może je obciążyć co również wysuszyć. To wynika z tekstu:
"W zwiazku z niska przyswajalnoscia produktow, nadmierne zabiegi proteinowe moga powodowac, że włos staje się łamliwy i suchy co bedzie wynikiem nadmiaru protein."

W angielskim tekscie w końcówce pisze, że włos będzie wręcz sianowaty, prawdopodobnie dlatego włosy się puszą.

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Bryzejda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 16:35   #35905
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
a dlaczego powinno się wstrzymac z hennowaniem do jesieni?? ja nic o tym nie wiem a chcialam zrobić henne na przelomie tego i przyszłego miesiąca
chyba dzisiaj spie, gdzie cos takiego bylo napisane?
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-07, 16:57   #35906
Basai77
Raczkowanie

"Czesc i czolem,spytacie skad sie wziolem?"
VANILLA piekny kolor,gnebie sie azeby tez taki sobie walnac ale sama nie wiem o co mi chodzi.Boje sie odrostow,skatowanych lokow i tego,ze nie bedzie mi pasowal?:/
Ja powiem Wam,ze trzy dni temu umylam wloski sama glinka,dodalam tylko lyzke wyciagu z aloesu i 10 kropel olejku z jojoby.Myslalam,ze bedzie jakas totalna lipa ale wlosy umyly sie przepieknie,uniosly i wypadlo mi ich zaledwie kilka,gdzie dzis po wczorajszym odzywkowym myciu juz o wiele wiecej.Jedynie przy skalpie mialam wrazenie jakby sztywniejszych wlosow ale to pewnie efekt niedoplukania.Na ulotce napisane jest aby myc poczatkowo 2-3 razy w tygodniu,wiec na jutrzejsze mycie chyba znowu zapodam glinke,bo na serio zaczyna mi sie podobac.Przy okazji nalozylam na pyszczek i tez fajna maska byla.Aaa i zero swedzenia po glince.Polecam na problemy lupiezowe,swedziawkowe i podobne.
Tak poza tym ,to dosyc fajnie podeszlo mi mycie odzywka z GUhla,z proteinami wlasnie.Fakt,ze ona nie jest tania,jak na takie przeznaczenie ale po wymieszaniu z miodem i woda jest naprawde wydajna.
Ach,i witam "nowe" i "stare"Lokokobietki Po naszych ekspertkach widac,ze warto walczyc o takie piekne,sprezyste,blyszcza ce loki..tym bardziej z ich pomoca,bo naprawde pomagaja ile wlezie i dzieeeki im za to!!!
Basai77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 17:07   #35907
Młódka
Raczkowanie

Cytat:
chyba dzisiaj spie, gdzie cos takiego bylo napisane?
u Eloe dziewczyny się "naradzały"

Cytat:
Cytat:
Napisane przez miyata
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedz . Będę musiala przetestowac na sobie . Ale jeszcze to przemysle, w sumie wlosy tak czy siak troche sie rozjasnia i moze lepiej odczekac z ta henna do jesieni...
Cytat:
Teraz lekko włosy podetnij i pielęgnuj. A pomysł z henną jesienią jest jak najbardziej trafiony (czytałam coś niecoś o tym na NC). Sama odstawiłam hennowanie lub farbowanie na jesień. Teraz najważniejsze jest proteinowanie i walka z piórkowaniem

Edytowane przez Młódka
Czas edycji: 2011-06-07 o 17:08
Stary 2011-06-07, 17:27   #35908
agacie92
Raczkowanie

Dzisiaj po umyciu zauważylam fajne zakręcaski koło uszu dodaję zdjęcia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00022.jpg (30,2 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00023.jpg (26,2 KB, 39 załadowań)

Stary 2011-06-07, 17:29   #35909
Basai77
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agacie92 Pokaż wiadomość
Dzisiaj po umyciu zauważylam fajne zakręcaski koło uszu dodaję zdjęcia
Mam wlasnie to samo,ze przy uszach kreca sie takie piekne spirale,niestety tylko tam
Basai77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 17:33   #35910
agacie92
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
Mam wlasnie to samo,ze przy uszach kreca sie takie piekne spirale,niestety tylko tam
Dokładnie, tylko tam, albo AŻ tam

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości