Słonko świeci, ptaszek kwili- może byśmy się zaręczyli? zazdrośnic część 37 - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-07, 22:47   #2071
Antii89
Zakorzenienie

Dot.: Słonko świeci, ptaszek kwili- może byśmy się zaręczyli? zazdrośnic część 37

Cytat:
Napisane przez peach_passion Pokaż wiadomość
no to ekstra chciałam żebyś jechała
będziecie zwiedzać barcelonę?

kompletnie nie mogła mi się wchłonąć, dawała kolor jakiś taki trupi z różowawą poświatą, kleiła się niemiłosiernie, a soraya przy niej to lekki krem nawilżający
No to nie fajnie, ale soraya i tak bije wszystko ze względu na cenę np.
Stary 2011-06-07, 22:47   #2072
madziamacius8786
Zakorzenienie

Dot.: Słonko świeci, ptaszek kwili- może byśmy się zaręczyli? zazdrośnic część 37

Cytat:
Napisane przez Gleniusia Pokaż wiadomość
69 strona
też zwrócilam na to uwage

Cytat:
Napisane przez frezyjka85 Pokaż wiadomość

ale jestem z nas dumna daliśmy radę!!!!
nie mów hop

Cytat:
Napisane przez kasia0912 Pokaż wiadomość
u mnie burza jest. Wchodzę na FB i patrzę Martyna X zmieniła status związku na w małżeństwie i myślę sobie kto to jest, a to się okazało,że taka jedna moja dawna znajoma. W moim wieku

i proszę kciuki o 12.45
Stary 2011-06-07, 22:47   #2073
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
tak bardzo go lubię
Cytat:
Napisane przez frezyjka85 Pokaż wiadomość
a wiecie, że za niecałe 2 tyg. będę mogła zbliżyć się do mojego ukochanego nie mogę się dpczekać... obliczyłam, że dokładnie w noc poślubną to będzie 9 tygodni celibatu

ale jestem z nas dumna daliśmy radę!!!!
jeszcze nie daliście ale podziwiam cel

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 22:51   #2074
frezyjka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stygmatek Pokaż wiadomość
Jeszcze macie 2 tygodnie
Tylko oszczędzaj go w tą noc poślubną
te dwa tyg. to ja już w domu siedzę... dzisiaj rano pożegnałam się z rodzicami TŻta słowami "No to dzisiaj żegnam PAŃSTWA"

i zobaczę ich dopiero 18.06

więc z TŻ już na 100% wytrzymam, bo nawet nie mamy już okazji

Cytat:
Napisane przez kasia0912 Pokaż wiadomość
i proszę kciuki o 12.45

---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ----------

Cytat:
Napisane przez madziamacius8786 Pokaż wiadomość
nie mów hop
Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość

jeszcze nie daliście ale podziwiam cel
tak jak wyżej opisane
frezyjka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 23:00   #2075
Zwies
Zakorzenienie

Antii gratuluję

A co do lotów - my właśnie kupiliśmy ten bilet do Bułgarii jako LOTowy (za 325zł w 2 strony).
A kupowaliśmy na tej stronie: http://www.skyscanner.pl/
Ilsa poszukaj, ja nie wiem, gdzie chcesz lecieć, ale znalazłam za 340zł z Poznania w 2 strony.

Ćwiczę z Ewą od 3.07.2012 - już 7 razy

Edytowane przez Zwies
Czas edycji: 2011-06-07 o 23:09
Zwies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 23:08   #2076
frezyjka85
Zakorzenienie

wiecie co...najpiękniejsze laseczki na świecie???

idę spać

Stary 2011-06-07, 23:14   #2077
madziamacius8786
Zakorzenienie

to dobranoc Frezi
Stary 2011-06-07, 23:16   #2078
upadly_aniol00
Zakorzenienie

dobra suszę włosy zobaczymy co to będzie
Czuję , że loki też fajne by może wyszły ale nie będę testować dziś skoro jutro mam być biutiiiii
Stary 2011-06-07, 23:27   #2079
justyna_dt
Zakorzenienie

Piczko no mam nadzieję, chociaż jeden dzień czy pół to zdecydowanie za mało, ale od miejscowości docelowej do Barcy jest 120 km, więc... tylko nie wiem, gdzie koniec końców pomieszkamy, a to najważniejsze...

Uciekam spać, branoc

Yamaha WR125X » Suzuki SV650S » Yamaha R6
justyna_dt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 23:29   #2080
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Życzę miłej nocy
Stary 2011-06-07, 23:30   #2081
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

Ej, najfajniejsza, nie rób ze mnie psychofanki, choć przyznaję bez bicia, jestem w ścisłej 5tce największych fanek zespołu i ich członków, równi ludzie. Doskonale naświetliłaś, kim jest Paulina

Zakopciłam sobie teraz pod wieczór, napiłam się jednego Redd`sa, bo musieliśmy ze znajomymi koncert zaliczeniowy odreagować, masakryczny, na którym popłakałam się ze śmiechu (dla chętnych filmiki jutro). No i mykam do spania, tak lekko znieczulona, jutro dla mnie ważny dzień. A J to dupek, miał dziś odebrać swoje rzeczy, ale nie, dopiero we czw.

MASAKRA!
Dobranoc

No i zazdroszczę Top Geara
Antii - graty!
W ogóle to przypomniało mi się, że moja znajoma zrobiła sobie na folię alu i jakiś lotion za✂✂✂iste loczki jak po trwałej, jak mi się @ skończy, obiecała mi zrobić

„Leć tam gdzie miłość głaszcze Cię dłonią, nie płacz za tymi, co miłość Twą trwonią”

Edytowane przez antonina_bielska
Czas edycji: 2011-06-07 o 23:44
antonina_bielska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 23:50   #2082
peach_passion
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyna_dt Pokaż wiadomość
Piczko no mam nadzieję, chociaż jeden dzień czy pół to zdecydowanie za mało, ale od miejscowości docelowej do Barcy jest 120 km, więc... tylko nie wiem, gdzie koniec końców pomieszkamy, a to najważniejsze...

Uciekam spać, branoc
nawet jak będziesz pół dnia to Ci zazdroszczę. mam nadzieję, że porobisz masę fot i będziesz się chwalić po powrocie:P
spanie zawsze się da jakoś zorganizować, najważniejsze to dotrzeć na miejsce a później już z górki

lecę buziaki
peach_passion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 00:15   #2083
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez antonina_bielska Pokaż wiadomość
Ej, najfajniejsza, nie rób ze mnie psychofanki, choć przyznaję bez bicia, jestem w ścisłej 5tce największych fanek zespołu i ich członków, równi ludzie. Doskonale naświetliłaś, kim jest Paulina

Zakopciłam sobie teraz pod wieczór, napiłam się jednego Redd`sa, bo musieliśmy ze znajomymi koncert zaliczeniowy odreagować, masakryczny, na którym popłakałam się ze śmiechu (dla chętnych filmiki jutro). No i mykam do spania, tak lekko znieczulona, jutro dla mnie ważny dzień. A J to dupek, miał dziś odebrać swoje rzeczy, ale nie, dopiero we czw.

MASAKRA!
Dobranoc

No i zazdroszczę Top Geara
Antii - graty!
W ogóle to przypomniało mi się, że moja znajoma zrobiła sobie na folię alu i jakiś lotion za✂✂✂iste loczki jak po trwałej, jak mi się @ skończy, obiecała mi zrobić
nie chciałam, by to tak zabrzmiało

Antii, Ilsa, straszliwie gratuluję!
Ilsa, szukaj u tanich przewoźników biletów. A swoją drogą ty też bedziesz na widowni?

Anioł, ślicznie Ci! i kolor też ładny.

Ech, klub.

---------- Dopisano o 00:15 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ----------

O rany, weszłam przypadkiem na forum 30+ i Gwizdak ma rację. Dziewczyny, nie przekraczajmy tego magicznego progu! Zostaną nam rozwody i zmarszczki
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 06:47   #2084
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez najfajniejsza Pokaż wiadomość
Ilsa, szukaj u tanich przewoźników biletów. A swoją drogą ty też bedziesz na widowni?
tak; może nawet jako babkę wezmą mnie do przodu.

Stary 2011-06-08, 07:16   #2085
karola991
Zakorzenienie

dzien dobry ja już w pracy klima dalej nie dziala zalatwilysmy z dziewczynami wiatraczek zeby nam troche wialo ale to bardziej wkurza niz chlodzi wszystkie czekolady bombonierki i wódka w lodówce... a na półkach przez to zrobił sie (jak to moj tż powiedział ) PRL
wczoraj mialam nic nie robic a jednak^^ umylam okno,podłoge, poukladalam tztowi w koncu koszulki w szafie bo skrecal nową no i ogolnie sprzatanko, zakupy i tak jakos znowu nic nie odpoczełam ;-)
a dzisiaj rano wstalam i bylam pewna ze jest czwartek i ciagle mi sie zapomina.. uciekl mi dzien

aaaaa i mialam wam mówić! bo moj tż pracuje w wydawnictwie, no i jak robilismy ten remont to sie okazalo ze mamy chyba z 10 kartonow ksiazek z czego duzo jest podwójnych i ja już nie mam co z nimi robić, jakbyscie nie mialy nic ciekawego na wieczory to moge wam cos fajnego wyslac, bo już mam dosc tych ksiazek wszedzie one byly, w lozku, za lozkiem, pod lozkiem, w szafach z ciuchami, w kuchni, w korytarzu, nawet w lazience , ba nawet w pracy ze 20 ksiazek lezy bo jak tak po cichu wynosze^^ zeby tż sie nie zorientował i tak by sie nie skapnął bo tego jest za dużo a już niedługo wychodzą nowe i tż napewno mi zniesie pierwszy nakład do domu jakby któras chciała za darmoche ksiązkę to wysle jakies tytuły ;-)

aaaaa i zapomnialam
ANTI GRATULUJE!!!!!! łaaaaa ja pamietam tez sie cieszylam z prawka jak nie wiem;-) i też za 3 razem zdałam (najlepsi kierowcy zdają za 3razem )
Gothka oczywiscie przeczytane i jak zwykle mam niedobór twojego bloga i znowu bede musiala czekac w nieskonczoność chce jeszcze!

Edytowane przez karola991
Czas edycji: 2011-06-08 o 07:43
karola991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 07:44   #2086
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

A ja zaraz mykam na uczelnię. Trochę się boję, ale cóż. Jakoś to będzie

„Leć tam gdzie miłość głaszcze Cię dłonią, nie płacz za tymi, co miłość Twą trwonią”
antonina_bielska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 07:54   #2087
VeGa2203
Raczkowanie

Dzień dobry kobietki piękne
Trzeba by się zastanowić co dziś na obiad upichcić.. Brak pomysłów
Może coś podsuniecie? Jedyne kryterium - szybkie w wykonaniu, bo nie mam weny sterczeć dziś pół dnia przy kuchence

Jak On się ładnie uśmiecha... Prosto w moje serce...[ 30.12.2009-P.]
VeGa2203 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 08:01   #2088
osz rety
Zakorzenienie

GG do osz rety

Cytat:
Napisane przez Antii89 Pokaż wiadomość
dziewczyny!!!!!!!! jeszcze się cała trzęsę, bo właśnie przyjechałam, ale...
ZDAŁAM PRAWO JAZDY!!!!!

za 3. razem, ale nieważne
.
GRATULUJĘ!!

Stygmatku super, że mieszkanie zaklepane i będziesz miała gdzie mieszkać w Gdyni
karola współczuje gorączki w sklepie i rozpuszczających się czekolad (dobrze, że jest lodówka )

a w Gdańsku kolejny gorący dzień a burze zapowiadają u nas od 3 dni...
osz rety jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 08:10   #2089
karola991
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez VeGa2203 Pokaż wiadomość
Może coś podsuniecie? Jedyne kryterium - szybkie w wykonaniu, bo nie mam weny sterczeć dziś pół dnia przy kuchence
OOOO to wlasnie też mialam pytac jakie pomysly bo ostatnio sie opusicilam i nic nie robilam czas zaczac dokarmiac tż bo chudnie w oczach

---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ----------

Cytat:
Napisane przez osz rety Pokaż wiadomość
GRATULUJĘ!!

Stygmatku super, że mieszkanie zaklepane i będziesz miała gdzie mieszkać w Gdyni
karola współczuje gorączki w sklepie i rozpuszczających się czekolad (dobrze, że jest lodówka )

a w Gdańsku kolejny gorący dzień a burze zapowiadają u nas od 3 dni...
u nas w poznaniu tez zapowiadaja ze co to za burza nie bedzie, dachy bedzie zrywac, drzewa łamac, ale jakos nie przychodzi^^ wczoraj dwa razy zagrzmiało i trzy krople deszczu poleciały (oczywiscie jak karola okna zaczela myć) i od razu wyszlo slonce i dalej upał....
Stary 2011-06-08, 08:11   #2090
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez VeGa2203 Pokaż wiadomość
jajko z ziemniakami

Stary 2011-06-08, 08:21   #2091
karola991
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
jajko z ziemniakami
tż by mnie wydziedziczył za PYRY z jajem
Stary 2011-06-08, 08:23   #2092
VeGa2203
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karola991 Pokaż wiadomość
OOOO to wlasnie też mialam pytac jakie pomysly bo ostatnio sie opusicilam i nic nie robilam czas zaczac dokarmiac tż bo chudnie w oczach
Mój wygląda dobrze dokarmiać nie muszę tylko na siłownię znów chce iść i robić "sylwetkę plażową" jak to nazywa

Dokładnie to samo miałam pisać o tych pyrach heh. On gardzi takimi "mało pożywnymi" posiłkami

Jak On się ładnie uśmiecha... Prosto w moje serce...[ 30.12.2009-P.]

Edytowane przez VeGa2203
Czas edycji: 2011-06-08 o 08:25
VeGa2203 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 08:24   #2093
Stefannia
Wtajemniczenie

Cześć

Antii, gratuluję serdecznie
Ilsa, walcz o biety tzn. szukaj i kombinuj, moze coś się trafi. A jakbyś pojechgała na pewno super by było.

Cytat:
O rany, weszłam przypadkiem na forum 30+ i Gwizdak ma rację. Dziewczyny, nie przekraczajmy tego magicznego progu! Zostaną nam rozwody i zmarszczki

Karola, jak chcesz się pozbyć książek, to jest tu kilka osób które są uzależnione od czytania... chociaż mnie to chyba TŻ z domu wyrzuciłby za jeszcze kolejną porcję
Stefannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 08:35   #2094
raingirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stygmatek Pokaż wiadomość
Tak, zęby ponoć mają taki kolor, jaki mają kości. Podobno zależy to od stopnia zmineralizowania kości- im większy- tym bardziej żółte zęby.
Czyli co, im ciemniejszy kolor zębów, tym zdrowsze kości
Gdzieś słyszałam, że szkliwo naturalnie jest kremowe i naturalnie ciemniejsze zęby oznaczają, że jest go dużo
Cytat:
Napisane przez arrakis Pokaż wiadomość
rain cudny bukiet jak bym kiedykolwiek brala slub to zrobisz mi cos takiego?
Jakoś tak wiedziałam, że Tobie na pewno się spodoba
Zrobię nawet ładniejszy
Cytat:
Napisane przez Antii89 Pokaż wiadomość
dziewczyny!!!!!!!! jeszcze się cała trzęsę, bo właśnie przyjechałam, ale...
ZDAŁAM PRAWO JAZDY!!!!!

za 3. razem, ale nieważne
.

Cytat:
Napisane przez karola991 Pokaż wiadomość
aaaaa i mialam wam mówić! bo moj tż pracuje w wydawnictwie, no i jak robilismy ten remont to sie okazalo ze mamy chyba z 10 kartonow ksiazek z czego duzo jest podwójnych i ja już nie mam co z nimi robić, jakbyscie nie mialy nic ciekawego na wieczory to moge wam cos fajnego wyslac, bo już mam dosc tych ksiazek wszedzie one byly, w lozku, za lozkiem, pod lozkiem, w szafach z ciuchami, w kuchni, w korytarzu, nawet w lazience , ba nawet w pracy ze 20 ksiazek lezy bo jak tak po cichu wynosze^^ zeby tż sie nie zorientował i tak by sie nie skapnął bo tego jest za dużo a już niedługo wychodzą nowe i tż napewno mi zniesie pierwszy nakład do domu jakby któras chciała za darmoche ksiązkę to wysle jakies tytuły ;-)
A czego ciekawego chciałabyś się pozbyć?

---------- Dopisano o 08:35 ---------- Poprzedni post napisano o 08:32 ----------

Zdecydowanie odzwyczaiłam się od siedzenia 8 godzin w pracy chociaż na pewno byłoby lepiej gdyby mnie wczoraj gdzieś w połowie dnia nie rozbolała tak masakrycznie głowa - myślałam, że się
Ale jest fanie - oprócz mnie jeszcze dwie osoby, a cały zespół jest pięcioosobowy uczę się teraz obsługi nowego programu do obróbki skanowania laserowego w terenenie
raingirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 08:37   #2095
magda2109
Zakorzenienie

Cześć...

Jestem do tyłu o kilkanaście stron, w pracy nie wiem w co ręce włożyć, nie mam kiedy uczyć się na egzaminy, do tego od wczoraj coś źle się czuję, niedobrze mi i słaba jestem, a jeszcze zapodałam sobie dwie godziny aerobiku na poziomie zaawansowanym, ledwo na nogach wczoraj stałam i wymiotować mi się cały czas chciało...

Eh, ja chcę juz wakacje

Dziś okaże się, czy jedziemy na wakacje 22-go zgodnie z planem, czy dopiero 27-go

Aha, jeszcze zbliża mi się @, więc jestem nerwowa, płaczliwa i mam ochotę sie poprzytulać i pomarudzić dziękuję za uwagę
Stary 2011-06-08, 08:42   #2096
karola991
Zakorzenienie

w kazdym razie jakby ktoras chciala to na razie wygmerałam takie(te co leża w pracy) :
Maja Margasińśka –Skąd wieje wiatr
1. Elizabeth Gilbert- jedz módl się kochaj

, i Elizabeth Gilbert- i że cię nie opuszczę...

Luca Spaghetti- masz przyjaciela-czyli jedz módl się kochaj w Rzym!e
Jaye Wells – Rudowłosa
Sara Gruen –Woda dla słoni
Alice Kuipers –życie na drzwiach lodówki
Jonathan Carroll –zakochany
Debra Ginsberg –Ślepe posłuszeństwo
Pierwszy rok zycia dziecka (może Gwizdak by chciała )
Carlos Castaneda –nauki don juana
i w ogole jakbyście chcialy coś innego to wejdzcie na strone DW REBIS i mi podajcie tytuł ja zapewne to bede miala;]
Stary 2011-06-08, 08:42   #2097
carmelova
Zakorzenienie

Cześć Śpiochy

Co sądzicie o tej torbie i bluzce?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg torba1.jpg (79,2 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg torba 2.jpg (62,3 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg nude.jpg (54,2 KB, 23 załadowań)
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 08:44   #2098
justyna_dt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez raingirl Pokaż wiadomość
Czyli co, im ciemniejszy kolor zębów, tym zdrowsze kości
Gdzieś słyszałam, że szkliwo naturalnie jest kremowe i naturalnie ciemniejsze zęby oznaczają, że jest go dużo

Jakoś tak wiedziałam, że Tobie na pewno się spodoba
Zrobię nawet ładniejszy

A czego ciekawego chciałabyś się pozbyć?

---------- Dopisano o 08:35 ---------- Poprzedni post napisano o 08:32 ----------

Zdecydowanie odzwyczaiłam się od siedzenia 8 godzin w pracy chociaż na pewno byłoby lepiej gdyby mnie wczoraj gdzieś w połowie dnia nie rozbolała tak masakrycznie głowa - myślałam, że się
Ale jest fanie - oprócz mnie jeszcze dwie osoby, a cały zespół jest pięcioosobowy uczę się teraz obsługi nowego programu do obróbki skanowania laserowego w terenenie
Uuuu, brzmi groźnie no to fajnie, może dziś (?) ból głowy Ci odpuści
Dobry

Mnie szef zmusił (!) do prowadzenia kalendarza. Nie umiem, nie korzystam od jakiegoś czasu i wolę pisać na karteczkach... No ale cóż tylko, kurna, zauważyłam, że w tym szaleństwie była metoda - od wczoraj mam mnóstwo zadań do wykonania. Zawsze do 8:00-8:30 jest luźno, czas na kawę itd., a dziś już trzy rzeczy zrobione i spać mi się chce mimo sączonej kawy...

---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ----------

Cytat:
Napisane przez carmelova Pokaż wiadomość
Cześć Śpiochy

Torba średnio, bluzka nr 2

Stary 2011-06-08, 08:47   #2099
frezyjka85
Zakorzenienie

dzień dobry

Cytat:

OOO nieeee

ja nie chcę rozwodu

Cytat:
Napisane przez raingirl Pokaż wiadomość
szybko się przyzwyczaisz

Cytat:
Napisane przez magda2109 Pokaż wiadomość

Dziś okaże się, czy jedziemy na wakacje 22-go zgodnie z planem, czy dopiero 27-go

Aha, jeszcze zbliża mi się @, więc jestem nerwowa, płaczliwa i mam ochotę sie poprzytulać i pomarudzić dziękuję za uwagę
za wyjazd

i jesteś wytłumaczona z marudzenia

karola - ja pamiętam jak w poprzedniej pracy nie grzali kiedy zaczęło się już robić zimno raz zaczynaliśmy pracę w 13 stopniach - porażka!

a czy ja mogę się dzisiaj pochwalić mogę???

---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ----------

Cytat:
Napisane przez carmelova Pokaż wiadomość
Cześć Śpiochy

bluzka super, a torba wydaję mi się za bardzi plażowa
Stary 2011-06-08, 08:47   #2100
justyna_dt
Zakorzenienie

Frezi no chwal się

Aaa, Deszczówko, wysłałam Ci wczoraj książkę

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości