|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
Dzien dobry!!!
![]() Mielismy cudowna noc. Moj maly sie najada tylko z UU ![]() Moj Antos robi dwie kupki czasem 3 w ciagu doby. Czy to aby nie za duzo? Purtka sobie tez ladnie wiec chyba jest ok? Jest ok? ![]() O co chodzi zta wit. K? Antek dostal po porodzie zastrzyk z tej witaminy i karmie go UU. Trzeba jeszcze dodatkowo jakies witaminy podawac? ![]() Jak ja malo wiem
|
#1922 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja tak samo . Moja ma kupkę praktycznie w każdej pieluszce, a przebieram co 2-3 godz. Pytałam lekarza i powiedział, że prawidłowo - dziecko praktycznie po każdym karmieniu powinno zrobic kupkę
|
|
|
#1923 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a stękać będzie, ale się przyzwyczai Cytat:
![]() dziwi mnie że od razu lekarka walnęła że to nabiał i już ... Cytat:
![]() może chcą gdzieś zawędrować Cytat:
![]() a wit K się podaje przy karmieniu UU do końca 3 miesiąca |
||||
|
|
|
#1924 |
|
Zakorzenienie
|
bassienka a w czym pierzesz ?
w szpitalu dziewczyna prala w jelpie i tez dzidzia miala wysypke ja jade na bialym jeleniu (plyn do prania) oraz platki mydlane i wszystko jest ok Kurcze a ja prawie tylko nabial jem ;/ nie wiem czy rzadkie kupki to wlasnie nie zasługa mleka ![]() Dziewczonko, Gabik to samo z kupami - do 8 x dzis ide do pediatry to sie dopytam - wezme tez pieluche co by pani dr konsystencje obejrzala a u Ciebie jaka jest ? Paulizia mnie kazali podawac co dzien wit D i K
|
#1925 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczonka uff... kurcze i jak tu sie nie martwic
Dorze, ze ta sprawa ma sie NORMALNIE ![]() Andziotek o cholibka nikt mi o tym tutaj nie powiedzial. Mowili, ze zastrzyk wystraczy i nie musze nic podawac... kurcze. Taka witamine mozna normalnie w aptece bez recepty kupic? Sorrka, ze tak glupio pytam, ale naprawde nie wiem
|
#1926 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moje dziecko po UU i 100ml mm spało 30 min. a teraz od 40min. wisi na uu.
|
|
|
#1927 |
|
Wtajemniczenie
|
Andziotek u nas przed karmieniem to jest taki wrzask jakby tydzien nie jadl i pieluche zostawiam na koniec. Maly sobie przysypia na przewijaku, a ja go przebieram i jest git
|
#1928 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1929 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U nas kupki z czarnych, na zielone na zolte
|
|
#1930 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
raczki musza byc zgiete i wyciagniete do gory,a nozki na zabke ja sie caly czas boje klasc tak mala, jakos nie potrafie jej przekrecic zeby z glowka nic sie nie dzialo moja siostra dziwi sie, ze Darii nie przeszkadza takie spanie, bo wiekszosc noworodkow protestuje![]() Cytat:
co do witamin to podaje sie od 8 doby do 3 m-ca zycia witamine K i D w kapsulkach.
|
|
#1931 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurde zapominam, ktory cycek byl poprzednim razem
musze zaczac zaznaczac albo zapisywac
|
#1932 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a mam taka dysproporcje miedzy piersiami, ze az wstyd...lewa piers wisi jak u dzikiej lochy, a druga jest znacznie mniejsza i normalnie miesci sie w staniku
|
|
#1933 |
|
Wtajemniczenie
|
JanuszAgnieszka, Andziot, ale Waszym dzieciaczkom zostala podana wit K w zastrzyku tak? I dodatkowo trzeba podawac...
Dziewczonka... ja nawet wit D nie podaje, bo nikt mi nie kazal... w Anglii jest chyba troche inaczej. Zapytam o to w piatek jak bede u poloznej. ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------
|
#1934 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dziecko je tylko płyn i nie ma jak zrobić "twardej" kupy ![]() ---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#1935 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1936 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale w ksiazeczce zdrowia mam pieczatke, zeby podawac te dwie witaminy od 8 doby do konca 3 m-ca. A w ogole to sie Wam pochwale, ze wczoraj (6 doba) odpadl nam calkowicie pepuszek bardzo sie z tego cieszymy
|
|
#1937 |
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry.
Widze że kupy na tapecie . Mój ma niestey z tym problem ostatnio.Przy karmieniu UU prawidlowa jest kupa za każdym razem jak je lub nawet 1 na kilka dni. I ma być / może być rzadka z grudkami. Moj jest karmiony mieszanym, ale próbuję go od butelki odzwyczajac i słuchajcie: kupa była: - w piątek ok. 17.00 - w niedziele ok. 10.00 po podaniu czopka - w poniedziałek ok. 6.00 po podaniu czopka - we wtorek ok. 12.00 po podraznieniu termometrem (pediatra mnie opieprzył za czopek) - we wtorek ok. 18.30 samodzielnie - i tyle Pruka i pruka, przez sen kwęka, spina się, wierzga i pruka. a jak nie śpi to tez tak ma .Podaje Infacol, Delicol (probiotyk), dzisiaj pediatra przepisał Debridat (3x2ml). I wiecie co - dzisiaj się zaczepiliśmy.o 20.05 skończy niuniu 6 tygodni. Waży 4560 (ostatnio na wizycie 3tyg temu wazyl 3710) za 3 tygodnie przytył 850g, więc chyba dobrze. ale jest przejedzony, bo ulewa strasznie. musze go odstawiac od UU jak je, bo na poczatku mialam go "rozpycjhać' - niewiele jadł w szpitalu i w ogóle leciał z wagi, a teraz staram się go odstawiać od UU, i nie podawac butelke. Teraz np. jadł UU 10 min i zasnął, jak zaczął po kilku min szukać UU dałam smoczka i spi dalej. Rozumiem, że jakbby był godny tp by p.lakał. andziot - myslisz, że dobrze robie? .a szczepionki mieliśmy: Infanrix (6w1), Prevenar 13 (pneumokoki) i Rotarix. Za 6 tyg znowu . Troszke płakał, bo był głodny no i 2 ukłucia tez nie są najprzyjemnijesze. Teraz boję się żeby tylko nie gorączkował ani nic takiego. Biedny nie dośc ze brzuszek męczy, to jeszcze szczepionka.Ych. a ja mam biegunke i upławy i coś niekomfortowo się czuję "na dole" ych. W sobotę (w swoje urodziny Edytowane przez moniqac Czas edycji: 2011-06-08 o 14:44 |
|
|
|
#1938 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1939 |
|
Wtajemniczenie
|
A oto mój aniołek
|
#1940 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za pępuszekwitaminę D podaje się do roku czasu Cytat:
do 3 dni bez jest ok ... pręży się bo może ma gazy ... robi samodzielnie ! co do karmienia to nie zrozumiałam, chcesz go odstawić od piersi i przejść na butelkę tylko ??? ---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- taki malusi człowieczek
|
||
|
|
|
#1941 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1942 |
|
Zakorzenienie
|
Hello ponownie
![]() my też po szczepieniu. Masakra, tak mi Jej szkoda było, rozpłakała się, a po tych kłuciach tak się wtuliła we mnie Dostałam skierowanie do neurologa w sprawie ewentualnego napięcia - powiedziałam o prostowaniu nóżek, drganiu nóg czasami, pediatra powiedział, że lepiej sprawdzić. Mamy też zgłosić się na USG bioderek, ale to już profilaktycznie. Do tego chyba będziemy mieć to samo co Aliczki Misio, czyli badanie na przyswajalność witamin. Głównie pod kątemi wit. D, bo ja jako dziecko nie przyswajałam, więc nie wiem, jak Hanutka. Na dodatek Vigantolu brak na rynku, a te kapsułki, albo Devikap mogą się jednak słabo przyswajać. Także czeka nas badanie krwi jeszcze... No i te krostki na buzi...pediatra powiedział, że zbyt zaognione i niekoniecznie trądzik. Mamy przecierać Cetaphilem i smarować Bactrobanem. Miejmy nadzieję, że pomoże
|
|
|
|
#1943 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1944 |
|
Zakorzenienie
|
Aliczko, to nie wiem sama, jak będę wiedziała o co to kaman, to oczywiście podzielę się opinią
Czytałaś, że mamy też mieć te badania co Wy? Pewnie te same? ![]() Aha! HANKA WAŻY 4700 ![]() od porodu przybyło jej 1100 g
|
|
|
|
#1945 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A Hania roki kupki normalnie? Purka??
|
|
|
#1946 |
|
Zakorzenienie
|
Aliczko, co do kupy, do nie ma problemów jakichś. Robi jedną wielką kupę dziennie, bączki puszcza, ale to raczej przeluźnia się brzuszek od nadmiaru gazów, więc nie niepokoi mnie to.
---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Matall, super wieści, że wyjdziecie! Ewesko, wyglądacie, jak milion dolarów Antropia, witaj po tej stronie lustra! |
|
|
|
#1947 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chodzi o to, ze mały jest przejedzony - tak nam się wydaje, bo okrutnie ulewa po każdym "posiłku". Teraz - jak je z piesi i zasypia to go odstawiam - nie wybudzam, nie wkładam piersi do buzi i jak zaczyna przez sen szukac buzią pierś to ja mu daję smoczka. O to mi chodziło, ze go odstawiam. Jak je aktywnie kilka minut jest OK. Np 10 min teraz mi jadł i zasnął, więc jak zaczęł szukać ja mu smoka i on śpi. Rozumiem i mam nadzieję, że by płakał gdyby był głodny. a on zanąl i nie ulał. Więc ma pewnie dużo w brzuszku. Jeszcze obczaje ile prześpi. A od butlki go próbuje odzwyczaić. Bo zawsze mi bylo atwiej = "dziecko musi jeść dużo", jak zaczal mi krzyczewć i płakac z UU w buzi od razu leciałam po butelke. Staram się tego nie robić. A co do kupy, to wiem, że nie musi być zawsze, ale on się męczy, popłakuje przez sen, spina się i jak sobie pruknie to od razu jest spokój. On dostawał sporo butelki - dlatego myślę, że go męczy brak robienia kupki. Cytat:
i masakra.dobrze że pruka i robi Ci kupki Cytat:
.mój tez szczepiony - czym szczepiliście? na wszystko co się dało jak ja? .aha - my mamy do powtórzenia usg głowy i nerek i "oklaski: za wagę Niuni. słodkości .
Edytowane przez moniqac Czas edycji: 2011-06-08 o 14:56 |
|||
|
|
|
#1948 | ||
|
Przyczajenie
|
Witam Was
przpraszam,że się wcinam ale czasami Was podczytuję Cytat:
![]() Cytat:
I witaminkę D nawet do 2 r.ż Przy karmieniu MM nie podaje się witaminki K bo już jest w mleczku odpowiednia dawka. Śliczne macie maleństwa |
||
|
|
|
#1949 |
|
Zakorzenienie
|
Moniczko, szczepię na co się da
Rotarix, Prevenar, Infanrix hexa ![]() ja właśnie zapisałam Hanię do ortopedy na jutro i od razu pojedziemy pobrać krew [na szczęście z paluszka!]
|
|
|
|
#1950 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wsio jedno.ja też niuńka czeszę - nie zawsze, bo zapomnę jak nadgarstki? lepiej coś? moje mi odpuściły ale to już ni w porównaniu z tym co był wczesniej. moja waga zatrzymała się na -17kg (w ciay przytyłam 15 ), ale chciałabym jeszcze -5kg to będę szczęliwa (i poniżej 70kg ).i wiecie co - jak w ciąży ze mną było wszystko OK, tzn z zębami, włosami, paznokciami (lepiej niż jak nie byłam w ciąży) to teraz bolą mnie już 2 zęby ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- Cytat:
i dobrze że tylko z paluszka ... ufff .ewesko wyglądacie do schrupania wszyscy 3 .---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- dziewczyny, czy można pasty typu sensodyne i parodontax do ząbków używać? ja juz się wszystkiego boję |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:26.

. Moja ma kupkę praktycznie w każdej pieluszce, a przebieram co 2-3 godz. Pytałam lekarza i powiedział, że prawidłowo - dziecko praktycznie po każdym karmieniu powinno zrobic kupkę
Czekamy na Ciebie fasolko
No wiec mam przez 2 tygodnie nie jeść nabiału i zobaczymy....
w ogóle strasznie się napina, podnosi głowę - pytałam położną i pediatrę czy to czasami nie wzmożone napięcie mięśniowe, ale twierdza że nie - po prostu silne dziecko 

za pępuszek

Dostałam skierowanie do neurologa w sprawie ewentualnego napięcia - powiedziałam o prostowaniu nóżek, drganiu nóg czasami, pediatra powiedział, że lepiej sprawdzić. Mamy też zgłosić się na USG bioderek, ale to już profilaktycznie.
.
).