|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2221 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
Cytat:
Mi po 2 dniach nawał ustał, masowałam delikatnie pod prysznicem...delikatnie, do rozbicia, tylko 2 dni do puki nie poczułam ulgi.
|
|
|
|
|
#2222 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Odciągaj mniej ale częściej nie tam co 4 godzin w odstępach takich jak karmisz ale częściej. Cytat:
Nawet się śmieje do chłopaków, że jak coś chcą ode mnie to mają kolejkę robić.
|
|
#2223 |
|
Wtajemniczenie
|
hej mamusie
dawno mnie nie bylo, mamy problemy z maluszkiem, najpierw brzuszek teraz skora ma buzke w takich krostach ze szokpadam na twarz prawie codziennie, maly wymaga zdecydowanie wiecej uwwagi niz ten starszy synek w jego wieku. malo spi, pije "na raty", w dzien nie ma kiedy odpoczac ![]() pozdrawiam serdeczeni mamusie i dzidziusie
|
|
#2224 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem już co mam robić, powoli chciałabym wydłużać przerwy w karmieniu ale jak to zrobić
Dzisiaj kupiłam dwa nowe smoczki i chyba jeden mu trochę podpasował, więc może się coś ruszy.
|
#2225 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moj też jest czasem takim ssakiem, np od wczoraj praktycznie co półtorej godziny chce cyca... było kilka dłuższych przerw. mi moja połozna mowiła ze jak sie zaczyna bawić i nie słychac połykania to odstawic i nie przystawiac czesciej niż co godzine bo czasem dziecko chce sie tylko przytulić, wiec trzyeba przytulic pomiziać ponosic ale cyca nie dawac,. może ma taki marudny dzień i sie to unormuje niedługo. ja karmie na żądanie. nie pilnsuje jakis stałych godzin czasem nawet nie patrze ktora godzina tylko tak mniej wiecej wiem ile mineło od wczesniejszego karmienia. na poczatku jadł co 40 minut teraz starczy mu nawet 10. nie zdaza sie ze wisi 30 czy 40 min na cycu. Cytat:
ja sie zeschizowałam ze sebus nie ma co jesc. ale jak sciskam to zawsze jakas kropelka wyleci no i słychac jak przełyka i nie denerwuje sie przy cycu wiec cos mu musi lecieć. tylko co chwile chce tego cyca ![]() a co do przewijania ja przewijam przed karmieniem zazwyczaj nie budze jak słysze ze zrobił kupe. a z tego względu przed karmieniem przebieram ze potem gho to budzi jak zaczynam mu w pieluszce gmerać po jedzeniu i odbiciu, no ale czasem trzeba jak sie ostro skasztalani no i wtedy musze dac na chwile znowu cyca zeby zasnąl.ja walcze z ta idiotyczną pracą, jeszcze mi troche zostało... a potem jeszcze z tej pracy musze prezentacje w power poincie zrobic. a nie wiem jak bo nigdy prezentracji nie robiłam ![]() w ogole czuej sie oszukana bo wszyscy te prace robili w 6 osobowych grupach a ze ja byłam zajeta rodzeniem nikt nie chciał mnie przygarnac do swojej grupy i musiałam ta prace sama zrobic. dupiato dobra ide ja robic tż poszedł do pracy ![]() miał dzisiaj wolne juz miec a kierownik to sie chyba wy..s...ra...c bez niego nie moze
|
|
#2226 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i trzeba podawać jedna pierś na jedno karmienie...bo potem leci ten treściwszy pokarm...a z początku to tylko piciu ale to chyba wiesz, więc niewiele pomogłam... kurcze nie wiem co poradzić... a może rzeczywiście przytulasek z niego po prostu... ja w szpitalu na każde kwilnięcie małego brałam go do sysa..ale bardzo szybko zauważyłam, że nie zawsze był głodny...po prostu chciał być przytulony... ssał, ale co chwile przestawał a potem znowu... a jak przestałam dawać sysa co chwile tylko go brałam na rączki albo tz to 15 min i zasypiał... a potem za 3 godzinki dopiero karmiłam...
|
|
#2227 |
|
Moderatoreska
|
|
|
|
|
#2228 |
|
Moderatoreska
|
Dziewczynki mam w końcu fotę dzieciaczków
![]() No i reszta nowych zaraz będzie w albumie
|
|
|
|
#2229 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja dzisiaj byłam na kontroli u ginekologa i o mało zawału nie dostałam, jak lekarz robić mi USG z taką radością na twarzy mi mówi: - o! a co tu mamy? a ja widząc jakiś taki a'la pęcherzyk mówię: - o Boże!!! co?! a on śmiech i mówi: - no komórka jajowa, ma Pani owulację, może Pani dzisiaj zachodzić w ciążę, ale radziłbym jednak trochę odczekać Niby wiedziałam, że seksu nie było, bo czekałam na tą kontrolę (chociaż od 3 tygodni nic już ze mnie nie leciało, nie byłam pęknięta, ani nacinana, ale i tak chciałam usłyszeć od lekarza, że już można), ale jak zobaczyłam ten pęcherzyk (chociaż był bez bijącego serduszka w środku), to się wystraszyłam, że w ciąży jestem A mój mąż, to już w ogóle zgłupiał, bo wyrzucając dzisiaj prezerwatywę do kosza jeszcze tak nią pomachał i mówi "kochanie, jesteś pewna, że do kosza? Chcesz wyrzucić takiego ślicznego Antosia bis na śmieci?" Myślałam, że go Antoś miał dzisiaj usg bioderek, bo w szpitalu miał wynik Ib Ib i mieliśmy skontrolować. Wszystko jest dobrze i oba bioderka są już Ia Także dzisiejszy dzień zaliczam do udanych. Teraz lecę doczytać, co popisałyście. |
|
|
|
|
#2230 |
|
Wtajemniczenie
|
mattal, jeszcze w szpitalu była u mnie położna, która w SR zajmowała się laktacją i kwestią karmienia ( TŻ ją do mnie posłał ). Siedziała ze mną ponad 3 godziny i próbowałyśmy co się da. W końcu stwierdziła, że są takie uparte dzieci, na które nie ma sposobu. Tak czy owak kazała mimo wszystko próbować i przystawiać, co robimy, ale naprawdę Pepe złapie pierś raz na 20-30 razy, a jak już złapie chwilę pociumka i puszcza.
Dzięki. Spróbuję właśnie tak robić, bo do tej pory odciągam co 3-4 godziny, tak aby mieć porcję na następny posiłek. |
|
|
|
#2231 |
|
Zakorzenienie
|
EWESKA ale czadzior
nie pomyliłyscie dzieciaków?![]() ---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- położyłam Sebę na BOKu! rozpoczynam odliczanie ile mu zajmie wkurzenie sie ![]() juz warczy
|
#2232 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczonka: Nie martw się, nie przekarmisz dziecka, albo wypluje smoka jak już nie będzie chciała jeść, albo zje za dużo i potem uleje. Każde dziecko jest inne. Moja np. normalnie je co 3-4 h 120 ml,ale raz miała taki wieczór, że zjadła w przeciągu 2h 210 ml:P i wcale jej się nie ulało
Czasem dzidzia potrzebuje więcej
|
|
|
|
#2233 |
|
Zakorzenienie
|
eweska widok nieziemski
Gabryśka jeszcze nie śpi ![]() jak mamusia ma odpoczywać ??????? |
|
|
|
#2234 |
|
Moderatoreska
|
Dziewczyny co do tych czopków to dostałam takiego maila z apteki :
Witam Informujemy, że z powodu błędu systemowego zamówienie nr 100/6/2011 nie zostanie zrealizowane ponieważ zamówiony produkt decyzją GIF ( Główny Inspektor Farmaceutyczny ) został wycofany ze sprzedży odręcznej. Produkt jest dostępny tylko na receptę. Przepraszamy za powstały błąd i zapraszamy do ponownych zakupów. To mam ich w nosie i kupiłam u siebie i wcale nie trzeba recepty, farmaceutka mówiła że to głupota taki lek na receptę i w większości aptek i tak sprzedają go bez recepty. Kupiłam te czopki w razie W oby nie musiały być potrzebne. Edytowane przez eweska Czas edycji: 2011-06-10 o 21:57 |
|
|
|
#2235 |
|
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczor!
Pierwszy raz odciagnelam pokarm. Maly dostal butle i wypil 100ml i teraz pieknie spi w swoim lozeczku Uczymy go co to dzien i noc. Tak wiec punkt osma dzidzius ma byc w swoim lozeczku, a nie z nami na dole na ukochanym bujaczku ![]() Ewesko blizniaki wygladaja cudnie. Chlopczyk siostry ma chyba podobne oczka jak Bartus...? MoniaK Agnieszka_pe duzo sil wysylam! Mam nadzieje, ze dajesz sobie rade sama... Kocham laktator mam nadzieje, ze do jutra moje sutki troche odpoczna!
|
#2236 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
?Cytat:
chodzilysmy 50 minut!!!!!!!!!!!!!!!!!! i mala zaczela plakac dopiero w markecie jak n a szybko wlazlam po zakupy, bo jej tam za goraco bylo ![]() teraz tez juz spi oczywiscie ululana na raczkach nauczona przez moja mame
|
|||
|
|
|
#2237 |
|
Wtajemniczenie
|
Bylismy tez dzisiaj zarejstrowac malego do lekarza i mielismy wizyte w zwiazku z tym ropiejacym oczkiem. Mamy kropelki wiem mam nadzieje, ze Antosiowi przejdzie
|
#2238 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2239 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Trzymam mocno za zdrówko małego.Moria za udany wypad do CH z Igunią ![]() Eweska super zdjęcie Agnieszka_pe super cię widzieć Paulizia jak dostaliście kropelki, to na pewno szybko pomogą
|
||
|
|
|
#2240 |
|
Zadomowienie
|
Aga.M niezły żartowiś z dr Ś ja de jutro rano do niego
.dziękuję dziewczynki za miłe słowa o moim cudzie kocham go jak nie wiem co .princi - rany!!! zrowia życzę. strasznie współczuję. cucciola informuj nas co się ddzieje. andziot - nie dziwie Ci się, że chciało Ci się płakać. ja bym sie urycząła jakby mi TZ Szymonka zabrał gdzieś. nawet na 1 dzien. co do spotkania to ja mogę i krk i czewę i wrocek bo mam wszędzie blisko .może jutro opisze w klubie moj problem... myślę coraz częściej i poważniej o odejście od męża... ale to nie temat tu. jestem masakryczne załamana. .idę popisać jednak dzić. ---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- idę spać. dobranoc. Edytowane przez moniqac Czas edycji: 2011-06-10 o 22:57 |
|
|
|
#2242 |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
nie śpie od 6 czekam aż Gabryśka zaśnie i lece dalej w kime ![]() mam gdzieś sprzątanie, pranie, prasowanie ... dziś jest dzień spania ![]() (no może na zakupy pojedziemy )
Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka... Dante Alighieri Edytowane przez andziot Czas edycji: 2011-06-11 o 07:21 |
|
|
|
#2243 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas dzisiaj ![]() , bo Pepe ma swoje pierwsze urodziny - kończy dzisiaj miesiąc Po obiedzie jedziemy na działkę do moich rodziców, bo moja mama ma imieniny i tam właśnie wyprawia imprezę, to będzie podwójna .Moniqac, też ma urodziny U nas nocka nawet spoko. Tradycyjnie wieczorem koło 20 była kąpiel i jedzenie, a potem się Pepe coś poprzestawiało , bo spał do 2 nad ranem Pierwszy raz po butli z moim mlekiem spał tak długo. Następne jedzenie o 5, ale wypił tylko 30 ml i o 7 wypił całą flachę i śpią teraz z TŻ ( oczywiście w naszym wyrku )Ja się biorę za dojenie Wprawdzie mam jedną butlę w lodwóce, ale muszę upuścić trochę mleka po nocy.andziot, kupiłam sobie taki czarny biustonosz, jak Ty. Wczoraj przyszedł. Naprawdę super |
|
|
|
#2244 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi zostało 5 czopków i tez bede polowac na nie w aptece bez recepty szkoda ze takie drogie to jest masakra 23 zł za 12 czopków i 23 zł za infacol i w sumie to na tydzien starczy:P ale jak to stwierdził tż "spokój jest bezcenny" i powiem wam ze (tfu tfu odpukac) chyba ten infacol działa bo mały nie ma juz tak histerycznych ataków płaczuw nocy ładnie spi a nawet jak nie spi przez dzien to nie płacze tylko sie rozgląda i sobie gada po swojemu albo warczy ![]() oby tak dalej. noc była spoko ale ale zatsanawiałam sie wczoraj po jakim czasie sebek sie wkurzy ze połozyłam go na boku ![]() wynik? 1 minuta 23 sekundy .... odłozyłam go totalnie bezwładnego do łozeczka i po tym czasie kwęk oczy otwarte na oścież i spać nie będę o nieee..... głupia matka ze mnie potem go uśpić nie mogłam chciałam dac mu cyca, oczywiscie nie pogardził ale potem mnie 3 razy obrzygał bo miał widocznie za duzo w koncu wyłaczyłam wszytstko wziełam sobie go na kolana (w pozycji leżacej tzn ja leze uginam kolana w nogach i kłade go na nich) czesto mi tak zasypia wczoraj mial lepsze zajecie, przyglądanie mi się ![]() ale w koncu zasnał chyba bo ja zasnełam wczesniej;P obudziałam sie po kilku minutach patrze a mi sie nogi na boki troche rozjechały a mojemu synkowi głowa w dół zwisa boże okropna matka ze mnie ![]() no i potem dwa razy sie obudzilismy na jedzenie i spi dalej ![]() a ja zasiadam do zrobienia prezentacji na dzisiejsze zaliczenie to moja pierwsza prezentacja oby jakos wyszła Cytat:
![]() w ogole zauwazyłąm ze w nocy jak jestem zaspana wszystko robie na takim autopilocie jakby mały kwękaa to ignoruje go przez 10 min:P potem jakk juz sie jęków nie da znieść biore podaje infacol przystawiam do cycucha oboje zasypiamy milion pięścet sto dziewięćset razy daje go do odbicia kładąc go sobie na klatkę piersiową ... zasypiam... budze sie po godz i kłade go obok... ![]() chyba zaczynam luzować i nie panikuje a na poczatku nie chciałam zasypiać bo myślałam ze jak sie obudzi to go nie usłysze ale jednak jak nie słysze to on sie wystarczajaco głośno upomina o swoje ![]() ależ się rozpisałam
|
|
#2245 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
byl intensywniejszy niz normalnie, w przyszlym tyg ide go ginka aga, niezle cie gin nastraszyl-ja bym miala przedzawal ![]() a mnie przeczucia nie mylily co do bioderek malego,cos nie tak ma z prawym. mam go klasc na zabke ,wogole ma nielezec na boczku Cytat:
![]() tz przyjezdza niestety dopiero w lipcu, starszy synek placze za nim i ogolnie neciekawie Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
bylam sie zarejstrowac i pani w recepcji rzucila termin pazdziernik oczywiscie zaczelam negcjacje i wynegocjowalam 23 czerwca. nadal kuleje, boli szczegolnie jak sie wybiore na dalszy spacer, wkurza mnie to bo moge zapomniec zeby wiecej sie ruszac a co za tym idzie, waga stoi w miejscu, a ja jestem zalamana bo nie mam ciuchow, a mam ponad 10 kg do zrzucenia ![]() najbardziej martwi mnie buzia malego, padl mi aparat, ale zrobilam tym w telefonie fotki buzki malego, dzisiaj wyglada jeszcze gorzej i chyba mu ropieje kolo uszka. nie dostalam zadnej masci na to, a wcz bylam u lekarza, mam tylko krem specjalny emolium ale nie dziala na fotce nie widac jakie to ma zagnione
|
|
|
#2246 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Dziękuję dziewczyny za wszystkie rady Postaram się go trochę odzwyczaić i oszukać smoczkiem, bo w końcu udało mi się kupić taki który mniej więcej zaakceptował. Pół nocy ładnie spał od 22 do 2.30 ale później budził się co godzinę, więc jestem niewyspana. Na dodatek mamy dzisiaj gości i już wiem, że dzisiaj też się nie wyśpię bo mąż mi nie pomoże w nocy ![]() Princi, jejku dużo zdrówka dla małego i oby szybko wyzdrowiał ![]() Eweska, super zdjęcie
|
#2247 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień Dobry dziewczynki
U nas nocka nawet spokojna, mała zasnęła o 23 a obudziłam ją o 4:30, spała 5,5 godz. . Za to rano był maraton syskowy i o 9 musiałam jej już podac mm, bo się darła, że z uu nie leci Coś mi się wydaje, że niedługo już całkowicie przejdziemy na mm, mimo że pokarmu mam sporo, przystawiam małą przy każdym karmieniu (jeżeli podaję mm to przed), odciągam laktatorem to ona i tak się nie najada Np. wczoraj pociągnęła uu przez 30min. (pełne)+80ml mojego mleka odciągniętego+80ml mm i dopiero zasnęła. Dzisiaj od rana zdoiła uu (twarde jak kamienie po nocy) spała 45min. a potem już na zmianę ciągła uu i zjadła 130ml mm Moje dziecko będzie grubasem
|
|
#2248 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a mężulkowi też się podoba ??? ![]() Cytat:
zasnęła po kąpieli i punkt 20 zaczeła swoje wyginanie i spinanie mimo infacolu - tylko wczoraj dostała 3dawki, przeczytałam że dajesz w nocy też (ja nie) - to ile Sebuś dostaje na dzień dawek (całych pipetek) ?? no i z tym leżeniem na boku mam tak samo, wczoraj też ją położyłam na boku (żeby od razy samej do wyrka się walnąć) no i już jak zabierałam ręce - oczy jak 5zl ![]() o dziwo w nocy jak je na leżąco ze mną to jak ją przekładam do łóżeczka na plecki to śpi ![]() Cytat:
a to go swędzi ??? może to trądzik niemowlęcy ??? poszukaj na necie czy podobnie wygląda ... Cytat:
jeśli tak to się nie dziw że mała nie chce ssać piersi ... w ogóle Twoja córa może nie chcieć już jeść z UU bo z butli super łatwo leci i po co się męczyć jak i tak zawsze dostaje później butle i się w końcu naje ![]() myślę że masz spryciule ![]() a ja się położyłam i zasnąć nie mogłam, tylko przysypiałam ... i do tego mężul postanowił do mnie notorycznie wydzwaniać próbowałam przez sen logistycznie obczaić wypad do marketu dziś ![]() nie łatwe to jest ... będę musiała się wracać po stelaż do wózka do samochodu w czasie zakupów
|
||||
|
|
|
#2249 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aaaa i kolejny dzień bez kropelek i kupka piekna żółciutka bez śluzu Co do spania to moja tylko na noc ładnie zasypia na pleckach lub boczku, a tak to tylko brzuszek . Właśnie mama mi ją obudzila bo stwierdziła, że przytyka sobie nosek i ja przewróciła na bok
|
|
|
#2250 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Do cholery nie po to płacimy te składki, żeby jak przyjdzie co do czego prywatnie chodzić, a tak by trzeba robić, bo inaczej na wszystko się czeka. Jak miałam mieć konsultację z ortopedą odnośnie sposobu rozwiązania ciąży, to dostałam termin na listopad .... no nieźle bym ciążę przenosiła Na usg bioderek z małym też poszliśmy prywatnie, bo termin z NFZ totalnie śmieszny, a ponowne badanie miało być zrobione między 4 a 6 tygodniem życia. Agnieszka, a jaki wynik miał twój synek na usg? Bo skoro tylko kazali go kłaść inaczej, to może nie jest tak źle? Nam w sumie pomimo tego, że wynik jest dobry, lekarz pokazywał jak najlepiej małego nosić i kłaść, też właśnie mówił, żeby nie kłaść na boku. Ogólnie rzecz biorąc mamy nosić i kłaść dziecko tak, żeby miało szeroko nóżki, żeby ich nie złączać. Życzę, żeby bolało cię jak najmniej i oby obrona sprawnie poszła , wtedy będzie ci chociaż trochę lżej.Dziewczonka mój mały też wciąga jak odkurzacz. Co 3 godziny woła jeść i to pochłania po ponad 160 ml mm Wczoraj na usg bioderek lekarz, który się też zajmował małym po porodzie w szpitalu śmiał się, że zrobiłam kluseczkę z mojego wcześniaka. Ale co ja poradzę skoro on chce tyle jeść Ostatnio chciałam go oszukać i dostał 120 ml mleka, to po godzinie się domagał żarcia No trudno, pamiętam moja siostra jak była malutka też tak wchłaniała i wyglądała jak http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...w=1280&bih=834Teraz ma 17 lat, 174 cm wzrostu i jest szczuplutka, więc niektóre dzieci chyba takie mają potrzeby. Moniqac wszystkiego najlepszego z okazji urodzin życzę No i udanej wizyty u ginekologa
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:19.

Wszelkie próby zakończone porażką
Mi po 2 dniach nawał ustał, masowałam delikatnie pod prysznicem...delikatnie, do rozbicia, tylko 2 dni do puki nie poczułam ulgi.

Nawet się śmieje do chłopaków, że jak coś chcą ode mnie to mają kolejkę robić.

duzo sil wysylam! Mam nadzieje, ze dajesz sobie rade sama... 
<zostało mi jeszcze 6> a ogólnie to z 20
Czekamy na Ciebie fasolko
za zdrówko małego.
.
, bo Pepe ma swoje pierwsze urodziny - kończy dzisiaj miesiąc![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)