|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#391 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Przyszłe młode mamusie do 23 roku życia część V i 1/2 ;)
Dziewczyny, dziękuję za dobre rady i w ogóle , na dzień dzisiejszy nie wiem co robić w związku z chłopakiem. Dzis brat ze swoja dziewczyna zrobili niespodziankę i przyjechali dużo duzo wczesniej z Holandii niż zapowiadali
![]() mam takie pytanie. Łykam tabletki "PregnaPLUS" (olej rybi, wit b6, wit b12,kwas foliowy, zelazo , cynk, jod) Tak mi kazała Pani doktor. Gdy od razu dowiedziałam sie o ciazy kupiłam jak najwieksze opakowanie "Foliku",a od kilka dobrych miesiecy łykam magnez z wit b6. I mam takie pytanie, czy mogę brac te lekarstwa "pregnaPLUS" a do tego ten megnez z wit b6 i ten folik co kupiłam? Czy to za dużo? Narazie Was tutaj pytam, oczywiscie Pani lekarz zapytam ,ale wizyte mam dopiero za 2 tygodnie. Albo jednak nie łykac aż tak dużo? Edytowane przez zoskasamoska Czas edycji: 2011-06-12 o 16:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#392 |
Zadomowienie
|
zoskasamoska a czy to cały skład tych witamin? e jeśli łykasz jedne witaminy w których jest b6 to z drugich musisz zrezygnować bo będzie za dużo.. tzn tak na 50 % jestem pewna tego. Folik.. czyli kwas foliowy? Jak tak to powinnaś mieć go w witaminach tych co bierzesz. Natomiast nie jestem pewna.
Co do ciąży ja nie wiem jak tam twój tata ale ja bałam się reakcji mamy, powiedziałam im dopiero w marcu a był chyba końcówka 4 miesiąca to zbluzgali mnie że nie powiedziałam wcześniej. To Ty powinnaś wiedzieć przynajmniej mniej więcej jak zaaraguje ale nie odkładaj tego wnieskończoność bo im później się dowie tym bardziej będzie mu przykro czy coś takiego.
#393 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#394 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mamie powiedziałam od razu, w pierwszy dzien jak sie dowiedziałam. U mnie boję sie bardziej reakcji taty, dlatego tak zwlekam i zwlekam z tym. ---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- No na pewno jak i niedobór tak i nadmiar może zaszkodzić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#395 |
Zadomowienie
|
ja mamie powiedzialam dzien po tym jak sie dowiedzialam a tacie jakis miesiac pozniej :P
myslalam ze mama mnie zrozumie bo urodzila mnie jak miala 18 lat ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#396 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A tata? Staroświecki jest. Wychował się w bardzo katolickiej rodzinie, a jak jeszcze się dowie, ze dziecko chce wychowac sama, bez faceta, ze slubu nie bedzie? Ah wojna będzie jak się dowie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#397 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny a ja rozmawiałam dziś z tż i jednak nie zamieszkamy razem
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Patiisia Czas edycji: 2011-06-12 o 20:38 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#398 |
Zadomowienie
|
zoskasamoska
Moi rodzice byli już w Szkocji jak się stało. ![]() ![]() ![]() Widzisz mojej znajomej rodzice a w sumie tata wyrzucał ją z domu jak się dowiedział że będzie miała dziecko.. co się okazało jak się urodziło to wnuczek dziadka.. co chce to ma bo dziadek jest najszczęśliwszy na świecie. ![]() Patiisia ojć współczuje, ale będzie miał motywacje to może mu się uda. A to nie da rady do ciebie? ![]()
Edytowane przez aguu00 Czas edycji: 2011-06-12 o 20:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#399 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Swoją drogą, tż jak zwykle nie doczekał się dziś kopniaków, hihi nasz Felippe coś się go wstydzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#400 |
Zadomowienie
|
Patiisia ja radze Ci powiedziec odrazu TŻtowi ze wyprawka to ni takie hop siup i ze lepiej kupowac powoli wszystko niz wydac ponad tysiac na raz...bo te rzeczy nie sa niestety tanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#401 |
Wtajemniczenie
|
Wiesz, mówiłam mu już ostatnio o tym, ale muszę próbować do skutku.. Mam nadzieję że w końcu weźmiemy się za dzieciowe zakupy. Chociaż w sumie ja mam termin na połowę października, to jeszcze przez całe wakacje mamy czas, a do września wszystko oprócz wózka powinniśmy mieć kupione, tym bardziej że początek przemieszkam u dziadków to będę musiała mieć wszystko wcześniej przygotowane.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#402 |
Zadomowienie
|
No ja kolekcjonuje od 4 miesiecy wyprawke i lekko nie bylo bo to naprawde spore wydatki... najdrozsze to ciuszki bo tego trzeba troche miec. ja na wyprawke wydalam ze 2000zł. nie wliczajac wozka, wanienki i lozeczka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#403 |
Zadomowienie
|
U mnie właśnie ubranka chyba nie są najdroższe.. chociaż jakby na to nie patrzeć.. łączny koszt to w sumie tak.. ale tak po trochu to nie.
![]() Najdroższe za to będzie łóżeczko, tak mi się wydaje.. chociaż jakbym chciała kupić ten monitor oddechu czy nianie to to.. jakos właśnie wydaje mi się że wszystko jest takie za tanie. o.O Patiisia : zaciągnij go do jakiegoś sklepu z ubrankami albo pokaż na allegro czy gdzieś jak coś mu się spodoba to może kupi i to go zmotywuje. ![]() właśnie kupiłam sterylizator, fakt używany ale nie wiem czy mi się w ogóle przyda..
Edytowane przez aguu00 Czas edycji: 2011-06-12 o 21:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#404 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- Jednym słowem- lubię kompromisy i rozmowy przynoszące zamierzony cel ![]() ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- A my zapisałyśmy już 14 stron, odkąd mamy nowy wątek to aż tu tętni życiem hihi ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#405 |
Wtajemniczenie
|
hej Wam
![]() wróciłam ![]() przeczytałam Was wszystkie, ale nie nadrobię tego dzisiaj, bo za dużo postów, hehe ![]() Mam nadzieje,że wszystko się u każdej ułoży i będzie ok ![]() znikam się kąpać i spać. jutro napiszę więcej. dobranoc ![]()
#406 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#407 |
Zakorzenienie
|
Patiisia twoj TZ po czesci ma racje, ze zdazycie z zakupami. Do terminu masz naprawde duuzo czasu. Napisalas, ze ubranka bedziesz miala a rzeczy typu wozek, lozeczko i pieluchy kupuje sie na samym koncu. Ja kupilam wozek 4 mies przed terminem ale nie kupowalam nowego i trafilam naprawde swietna okazje a kupienie tego wozka uzywanego za taka cene to naprawde trudna sprawa i tylko dlatego sie skusilam. Jak chcesz nowy to najlepiej kupic przed samym porodem bo gwarancja na wozek leci od dnia zakupu i szkoda stracic kilka miesiecy. Z lozeczkiem tez nie ma potrzeby sie spieszyc. Kupilam dwa tygodnie temu bo termin juz bardzo blisko.
Naprawde nie ma co sie za bardzo spieszyc z takimi rzeczami. Najczesciej sie okazuje, ze jak sie wszystko szybko kupi to do czasu porodu trafi sie 10 promocji i mozna naprawde duzo zaoszczedzic. Tym bardziej, ze TZ ma odkladac na wspolne mieszkanie dla was wiec kazdy grosz sie liczy. |
![]() ![]() |
![]() |
#408 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Ja już idę spać, dobranoc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#409 | |
Raczkowanie
|
Jezzu. Już prawie 5:30 a ja nie zmrużyłam oka. Grrrr!
![]() Cytat:
Co do ciuszków to u mnie wyjatkowo tanio wyszło. Mam ich aż za dużo bo sie rozpędziłam ![]() ![]() Popytajcie w rodzinie czy ktoś ma wóze lub łóżeczko po swoich maluchach. Takie rozwiązanie jest o wiele lepsze niż kupowanie w sklepach. Szybciej uzbieracie na mieszanko... ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#410 |
Zadomowienie
|
no ja tez sporo ubranek dostalam ale od rozm. 68.... Wiec musialam dokupic mniejszych troche. i smoczki, butelki skarpetki, rekawiczki itp itd ... to wszystko kosztuje.
Ja sie ciesze, ze zaczelam wprawke kolekcjonowac wczesniej..bo podzielilam wydatki a nie na raz sporo kasy wydalam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#411 |
Raczkowanie
|
hej
![]() a ja wróciłam ze szpitala. w nocy tak mnie chwyciło, że zaczęłam aż wrzeszczeć.. wstyd jak cholera bo sąsiadów pobudziłam ale tak piekielnych bóli jak przy tych skurczach jeszcze nie miałam. brrrr tylko za cholerę nie chciały być częstsze niż 20 min. pojechalismy, p. dyzurujacy stwierdzil 2 cm, ale na ktg skurcze wyszly jakby ich wogule nie bylo takie słabe (wiec nie wiem co tak bolalo cholernie) powiedział "ze mam slaby pułap bólu" ale że nie może mi dac nic przeciwbólowego bo muszę czuć co się dzieje w2 organiźmie :/ no i nasza decyzja do podjęcia- albo do domu mieliśmy wracać albo zostać w szpitalu już do rozwiązania.. a wiadomo, w domu przyjemniej- zawsze chociaż herbatkę Tż doniesie ![]() teraz już jest troszkę lepiej ale czuje się jakby mnie ciężarówka w nocy rozjechała ze 3 razy :/ Syneczek daje mamusi popalić strasznie ![]() WYPRAWKA my mieliśmy to szczęście się dzieciaczki na przestrzeni ostatnich 2 lat w rodzinie porodziły i kupa rzeczy nam spadła z nieba prosto do pokoiku dziecięcego ![]() więc w sumie z ciuszków jakie kupowałam to jedynie 2 zestawy bialuteńkie do lekarza bez żadnych ozdób i skarpeteczki. całej reszty na różne rozmiary miałam taka masę, że na portalu miastowym wystawiałam ogłoszenie że oddam potrzebującej mamie za darmo ( żadna się nie zgłosiła- wszystkie bogate) wózki dostaliśmy 2 - to mogliśmy sobie wybrać ![]() ![]() pościeli całą masę a i ja sama cos tam uszyłam dla maleńkiego. i jeszcze do tej pory połowa rzeczy stoi nie potrzebnych w kartonach pod łóżeczkiem a faktycznie robienie zakupów dziecięcych nawet jeśli chodzi o samą chemię i kosmetykę + te wszystkie dodatki, pieluszki, smoczki, buteleczki na ostatnią chwilę to strasznie daje po kieszeni... biorąc pod uwagę np, że za jedna dobrą butelkę ze smoczkiem trzeba zapłacić około 35/40 złotych (ja akurat kupowałam aventy) a no i dla mamuśki przyszłej tez trzeba przecież jakieś rzeczy pokupować - a to też tanie nie jest. poszłam wczoraj do sklepu po jakieś słodkości bo już wytrzymać nie mogłam a że obok zaraz szkoła to masa dzieciaczków w środku. podeszłam do kasy a za plecami słyszę jak jedna 2-go klasistka mówi do drugiej : "-jaka gruba !!! -noooo!!! chyba, ze 150 kilo waży...! " dzieci są kochane ![]() dziewczynki bardzo starały się szeptać tak żeby nikt nie słyszał- pół sklepu łącznie z częścią panów pijczków na drugim końcu ryknęło śmiechem :P a ja poczułam się jak słonica :P byle tylko ta ciąża jak u słoni 5 lat nie trwała....
#412 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do tej sytuacji w sklepie to masakra ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#413 |
Wtajemniczenie
|
Kochane do którego miesiąca, bądź tygodnia można chodzić w szpilkach? Krótko przed tym jak się dowiedziałam o ciąży kupiłam sobie 10 cm szpilki, jak nigdy , strasznie sa wygodne. Ogólnie rzadko chodze w szpilkach, ale na te sie jakos skusiłam i strzał w dziesiątkę.
A może w ogóle nie mozna chodzic w szpilkach? Jak to jest ? A może to jest po prostu tak, że jak brzuszek urośnie to może być mi już za ciężko chodzic na wysokim obcasie? Jakie opinie na ten temat macie? Edytowane przez zoskasamoska Czas edycji: 2011-06-13 o 10:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#414 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Dla pewności jeszcze porozmawiaj o tym z lekarzem, on Ci odpowie "fachowo", ale myślę że powie Ci tak jak mi moja lekarka ![]() ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- A ja się niestety dziś w ogóle nie wyspałam, całą noc bolał mnie kręgosłup i nie umiałam się ułożyć do snu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#415 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Poza tym własnie szpilki bardzo wyszczuplaja i w ogóle. Zapytam lekarki, mam isc za 2 tygodnie, wtedy dopiero założymy karte ciąży. A mnie dzis zgaga męczy strasznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#416 |
Raczkowanie
|
Patiisia ja mam 155 wzrostu
![]() ![]() faktycznie o 100 % lepiej nogi wyglądają ![]() zoskasamoska mi podobnie jak Patiisi gin powiedział, że to zalezy od moich możliwości i odczuć a nie od tego co gadają ludzie. jak się czuje na tyle dobrze, żeby chodzić na szpilkach to mogę chodzić nawet do 9 miesiąca- jeśli chodzi o ciążę. ale powiedział tez, że z drugiej strony jeśli chodzi o kręgosłup to teraz tego nie odczujemy ale po 20 latach może się okazać, że w momencie, kiedy był największy ciężar do udźwignięcia dla kręgosłupa nie miał on odpowiedniej podpory i że poczujemy te szpilki po dłuższym czasie.... dziewczyny a tak z innej bajki, myślałyście nad tymi "chustami:" do noszenia niemowlaczków ? ja się zastanawiałam nad tym ale jak pooglądałam zdjęcia w necie jak te dzieciaczki sa tam całe schowane, jak w workach na ziemniaki to koszmar jakiś... przecież w tym się żadne funkcje (chociażby motoryczne) nie mogą rozwijać u maleństwa... a Wy co myślicie ?
#417 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do tej chusty.. to myślałam nad tym, ale nie podoba mi się to w ogóle, bo funkcjonalne to może jest ale tak na dłuższą metę to nie wiem czy bym potrafiła.. Nie chciałabym żeby mój filipek był zabandażowany, bo takie praktyki czyniono jedynie w starożytnym egipcie, a my żyjemy w końcu w XXI wieku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#418 |
Zadomowienie
|
WIELKOŚĆBRZUSZKA- u mnie nie bylo widacciazy do 5 miesiaca. w ogole :P po 5 miesiacu bzuszek zaczal rosnac... no i teraz jestem w 7 miesiacu i juz mi ciazy:P
OBCASY - nigdy sie do nich nie przekonam ;p zakladam bardzo okazjonalnie... maksymalnie 3 razy w roku :P mam 174cm wzrostu wiec nie potrzebuje ich jakos sppecjalnie CHUSTY - mam znajoma, ktora uczy wiazania ale ja jakos nie moge sie przekonac... wiec ja odpadam :P |
![]() ![]() |
![]() |
#419 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a co do wielkości brzucha, mój TŻ też powiedział,że jak na 5 miesiąc jest za mały i że powinien być większy ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ja mam 165cm i czasem założe jakieś porządne buty ![]() ![]() w niedzielę będe miała okazje założyć , bo jedziemy na komunię ![]()
![]() |
#420 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do porównania koturny-obcasy też wolę koturny, bo wygodniejsze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:34.