Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1208 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-13, 22:03   #36211
nusia114
Zadomowienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Dla mnie BOMBA
Dziękuję bardzo takie słowa zawsze motywują

Jutro chyba wybiorę się do natury po odżywkę ariste i to masło tylko musicie mi podpowiedzieć jak go używać?
Umyję jutro włosy i następnego dnia pokażę wam je od spodu, kocham je, myślę że wam się spodobają jeślic chcecie oczywiście

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-13, 22:09   #36212
agatron77
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MaybeTomorrow Pokaż wiadomość
Trudno, pokażę moje , może się zarażą i zaczną lepiej wyglądać
Fajne te Twoje lokasy

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Ja to w ogóle mam problem z określeniem co służy moim włosom, a co nie, po wszystkim wydają mi się takie same i nigdy nie potrafię stwierdzić czy jest gorzej czy lepiej.
Może jeszcze nie trafiłaś na to co lubią Twoje włosy. Ja też tak miałam dlatego starałam się wprowadzać jeden nowy produkt na mycie. Jak nie było efektu, to wiedziałam, że nic specjalnego ten kosmetyk moim włosom nie robi, a jeśli był efekt, to zaraz wiedziałam czyja to zasługa. Dalej tak robię, może i Ty spróbuj

Cytat:
Napisane przez shopoholic Pokaż wiadomość
Hej. Jestem dzisiaj w dobrym włosowym humorze bo dziś po szamponie z proteinami włosy zwineły mi sie w rurki ;D Daje zdj.
A jaki to szampon?

No i ja dzisiaj się ozdjęciowałam, ale chyba już jutro wkleję bom coś nie w formie.
agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-13, 22:24   #36213
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
http://www.britishcurlies.co.uk/stor...d-Curly-Gifts/
Eloe77- zakochałam sie w tym sklepie <3 Można tu zamówić coś mieszkając w Polsce??
A może byśmy poprosiły jakąś dobrą duszę o zakup zbiorowy na początek nawet można te kosmetyki między sobą porozlewać czy coś tak na "spróbowanie" ja bym przygarnęła kilka cudeniek, których Rybiorek używa...

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-13, 22:32   #36214
shopoholic
Rozeznanie

Cytat:
Fajne te Twoje lokasy

Może jeszcze nie trafiłaś na to co lubią Twoje włosy. Ja też tak miałam dlatego starałam się wprowadzać jeden nowy produkt na mycie. Jak nie było efektu, to wiedziałam, że nic specjalnego ten kosmetyk moim włosom nie robi, a jeśli był efekt, to zaraz wiedziałam czyja to zasługa. Dalej tak robię, może i Ty spróbuj

A jaki to szampon?

No i ja dzisiaj się ozdjęciowałam, ale chyba już jutro wkleję bom coś nie w formie.
w sumie, to nie szampon a zel pod prysznic z biedry z sls. ma proteiny migdalow nawet wysoko to ta wielka butla poltora litra bebeauty

---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ----------

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
A może byśmy poprosiły jakąś dobrą duszę o zakup zbiorowy na początek nawet można te kosmetyki między sobą porozlewać czy coś tak na "spróbowanie" ja bym przygarnęła kilka cudeniek, których Rybiorek używa...
shopoholic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-13, 22:37   #36215
MaybeTomorrow
Raczkowanie

shopoholic o kurteczka

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
myśliśz, że to działa? to ja sobie wydrukuję zdjęcia z afro
Jak moglaś je prostować? Toż tutaj korkociąg na korkociągu! Pielęgnacja Ci służy!
Piszesz, że masz nieilość, a mnie się wydaje, ze wystarczy je lekko przyciąć i zrobić nieco więcej warstw - tył troszkę leży, a poza tym
Spróbować zawsze warto
A bo ja głupia p...a jestem temu prostowałam. Na razie prostownica, brr co za słowo obrzydliwe, kurz zbiera. Na zdrowie niech jej będzie.
Zdecydowanie w tym roku, nawet po tak długim okresie prostowania, bo od września gdzieś, lepiej reagują na pielęgnację. W zeszłym roku, przy podejściu numer 1 to fruwały mi tu i ówdzie kompletnie proste pasemka. Teraz jak mają dobry dzień wyglądają przyzwoicie. A i zauważyłam, że żele mi nie do końca dobrze robią ze stylizacją. Sprawdza się ten TBS i pianka Nivea FC.
Cieniowanie to na razie mam przećwiczone dla prostowanych włosów - czas się podszkolić

Cytat:
Fajne te Twoje lokasy
Jej, dziękuję
MaybeTomorrow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-13, 23:15   #36216
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ojp Pokaż wiadomość

Naprawdę polecam, ja do teraz nie mogę się napatrzeć Wrzucam jeszcze jedno zdjęcie, zlinczujcie mnie za to, ale ile bym dała, żeby takie naturalne mieć

Dziękuję wszystkim raz jeszcze za przemiłe komentarze i za prywatne wiadomości
Haha! Rewelacyjnie wyglądasz Ślicznie.
Cytat:
Zawsze chciałam wypróbować takie loczki u siebie
Są śliczne, cudowne, wspaniałe

Od zmiany pielęgnacji minęło dokładnie: miesiąc i 11 dni
Ok, wstawiam zdjęcia:
1- listopad 2010 - przed pielęgnacją
2,3- jakieś sprzed tygodnia
4,5- sprzed chwili
Shakira Ślicznie :brawo:

Cytat:
Hej. Jestem dzisiaj w dobrym włosowym humorze bo dziś po szamponie z proteinami włosy zwineły mi sie w rurki ;D Daje zdj. Moze dla was to nic specjalnego, ale ja sie ciesze. Druga sprawa, znowu kupiłam krem do rąk na włosy ;D Tym razem ukraiński z targu;D Skład spoko jak na moje oko, ale przed przetestowaniem chce Was sie spytać czy jest na tyle ciężki ze lepiej używać go na noc z maską i rano zmyć, czy powinien dać rade jako d\s? Wiem, że powinnam przetestować a nie pytać, ale nie mam teraz zabardzo czasu na 2 mycie głowy po niewypale.

Skład:Aqua,Cucumis sativus Extract,Vegetable Oil,Stearic Acid,Paraffinum liquidum,Glyceryl stearate,Glycerin,Parfum.

Napewno jest mniej bogaty od biedronowskiego ale skusił mnie ekstrakt.
I to tak TYLKO po szaponie z proteinami??
Cytat:
Moje najmojsze. Dziwny, prawda? ;D
dziwny? rewelacyjny! I tak masz na całej głowie?

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-13, 23:59   #36217
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Jutro chyba wybiorę się do natury po odżywkę ariste i to masło tylko musicie mi podpowiedzieć jak go używać?
Możesz rozpuścić troszkę i rozmieszać np z jakąś maską (uwaga, zastyga) albo usmarować palcami i na końcówki jak serum, lub usmarować z dodatkiem b/s lub czegoś do stylizacji. Ale dość ciężkie jest. Ale jak już znajdziesz swój sposób to bardzo zacne masełko jest

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 06:40   #36218
123sciri
Rozeznanie

Cytat:
Trzeba spróbować. Masz może swoje stare zdjęcia? Możesz je tutaj pokazać?
Na dodatek włosy masz na tyle krótkie, że trudno powiedzieć coś na temat skrętu. Czy to, co zniszczone zostało już obcięte?
Eloe77 dzięki za odzew, zdjęcia niestety nie mam, a włosy na razie usilnie zapuszczam. Jak sama zauważyłaś są krótkie więc żal mi każdego centymetra.
no cóż za błędy trzeba płacić
ale próbować będę
w tym wątku można znaleźć tyle inspiracji że aż żal nie próbować
ale słodzę

03/13-20 cm - 06/13-24cm, 07/23- 26cm.....50cm
zapuszczanie
123sciri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 09:59   #36219
ojp
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
A gdzie ta Utopia?
Niedaleko Częstochowy

Cytat:

Ja też lecę
Bossssskie to afro ile z nas dałoby wiele, by takie mieć
To ja już czekam z herbatą i papilotkami

Cytat:
Napisane przez agacie92 Pokaż wiadomość
Kurczę, ja gdybym nawet zawinęła na te papiloty czy tą aluminium to bym takich nie miała
A czemu by nie wyszło na Twoich włosach ?

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Jako że ja też akurat narzekam na nadmiar czasu to chyba przy najbliższym myciu skuszę się i sobie takie afro zafunduję, bo jest przepiękne i nie mogę się napatrzec
Zrób, zrób i wrzuć foto ! Ja jestem ciekawa jakby jakaś inna dziewczyna wyglądała w takim włosach, bo szczerze, nie pamiętam, kiedy ostatni raz widziałam kogoś z taką fryzurą (nie liczę ciemnoskórych dziewczyn w Anglii oczywiście )

Cytat:
ojp - cudeńka Ci wyszły!!!
Dziękuję

Cytat:
Napisane przez agacie92 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy widzicie jakąś różnicę, ja widzę, są błyszczące wreszcie
Oczywiście strona gdzie jest grzywka-gorsza wrrr, już nie wiem co mam robić...
Chyba mamy podobny skręt włosów Tak czy inaczej, bardzo ładnie !

Cytat:
Napisane przez rude loki Pokaż wiadomość
nie będę oryginalna chyba w zachwytach
Dziękuję

Cytat:
Napisane przez ammmm Pokaż wiadomość
ojp jak ty zawijasz w te sreberka?????????????????
prosze o dokladna instrukcje
jak to sie w ogole trzyma ??????
Robię rulonik z folii aluminiowej, wydzielam pasemko z włosów, nakładam coś do stylizacji, żeby dłużej się utrzymał skręt (użyłam kremu do loków z Joanny) i nawijam włosy na tego papilotka, zaczynając od dołu i zawijając aż do nasady. Nie używam żadnych spinek, bo folia jest elastyczna, zaginam na końcu, żeby mi z włosów nie zjechała. I tak około 60-70 razy A potem idę spać

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
zamieszkaj koło mnie
A kupisz mi jakiś mały domek z ogródkiem ?

Cytat:

Wyszło cudnie, ale czasochłonne to strasznie
Ja już mam wprawę, tak mi się wydaje, bo mam bardzo zręczne palce od robienia cornrowsów i warkoczyków, więc dla mnie to tylko 2 godziny z przerwami i przyjemność na samą myśl o efektach

Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009
11.03.2015-?

Walczę:
82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ?

cel I: 79 kg
cel II: 75 kg
cel III: 71 kg

"Per aspera ad astra".
ojp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 10:11   #36220
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Robię rulonik z folii aluminiowej, wydzielam pasemko z włosów, nakładam coś do stylizacji, żeby dłużej się utrzymał skręt (użyłam kremu do loków z Joanny) i nawijam włosy na tego papilotka, zaczynając od dołu i zawijając aż do nasady. Nie używam żadnych spinek, bo folia jest elastyczna, zaginam na końcu, żeby mi z włosów nie zjechała. I tak około 60-70 razy A potem idę spać
Wypróbowałam to na małym pasemku włosów od spodu i chyba załapałam jak to zrobiłaś Ale jak tak popatrzyłam na swoje włosy to tych papilotów wyszłoby u mnie straaaaasznie dużo

Pracuję nad sobą
Stary 2011-06-14, 11:51   #36221
Festris
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
zawijam koszulke na glowie i mam ja 5-10 minut, po zdjeciu wlosy sa jeszcze dosc wilgotne, na takie daje zel
Dzieki za rade, ja niestety nie mogę zostawiać szmaty na głowie bo mam potem przyklapnięte włosy, albo w ogóle jakieś rewelacje skórne
Za to znalazłam sobie kawał starego bawełnianego prześcieradła i oficjalnie rezygnuję z paskud ręczników.

Cytat:
Czyli po prostu mam niezadbane ręce? To dlatego tak mi się zrobiło?
Mam nadzieję, że nie odebrałaś tego jako niegrzeczności z mojej strony Stawiam, że albo masz z natury suchą skórę, albo zmywasz/sprzątasz bez rękawiczek. Chociaż mój facet jest suchelcem i mu BD pasuje, ale już moja mama dużo pracuje rękoma i nie może się myć tym, bo zaraz ma dłonie jak prababcia. Spróbuj Hippa, też fajny delikatny szampon, łatwiej się nim myje i robi taki fajny puszap.
Cytat:
Napisane przez Eloe77
nie targamy, ale delikatnie przeczesujemy, ugniatamy i harmonijkujemy. Targanie nada się do darcia prześcieradeł.
eno, wiadomo że ich nie tarmoszę jak prześcieradła. U mnie targanie to wsuwanie palców między włosy i poruszanie dłonią, z tego co zauważyłam tomoim to pomaga podzielić się na kosmyki i uzyskać jakiś kształt. Tylko góra jak na złość

Cytat:
Fale i loki nie muszą zaczynać się od skalpu. Każdy skręt jest indywidualny.
Racja. Wydaje mi się, że u mnie potrzeba dużo miejsca, zanim zacznie się skręt. Tylko marzy mi się chociaż lekka fala na górze, żeby ich tam było wizualnie więcej. Im niżej tym mam mniej-proste, ostatnie 5-6cm zwija się w jednego albo półtora luźnego loka - to jest owszem śliczny efekt, ale co z górą? Im bardziej odzyskuję naturalne fale tym bardziej mam dysproporcję między górą a dołem.
Nie wiem, czy nie powinnam odnowić cieniowania i zrobić jak za dawnych czasów górną warstwę powyżej uszu - skoro i tak są proste, to niech chociaż odbiją od skóry.
W ogóle zanim się obejrzałam to najkrótsze włosy mam za brodę a nie do uszu, łał

Cytat:
Może chodzić o czas, jaki trzymasz Kallosa na włosach oraz o używane razem z nim kosmetyki.
Napisz, prosze, czego używasz, gdy Kallos jest maską, a czego, gdy Kallos jest myjadłem.
Ciężko mi teraz powiedzieć, bo użyłam do jako maskę chyba 3-4 razy dość dawno temu. W każdum razie na 99% myłam BD albo HIPPem (czyli norma), potem na 30 minut Kallos pod czepek. Tyle. Zawsze kończyłam ze strachem na wróble, nawet nie puch, włosy jak wata cukrowa i jakby połamane. Po umyciu SLS wszystko w normie i wyglądało jakby Kallos jednak odzywił, tylko nie mógł się dopłukać.

Kallos mycie - wiadomo mniej go idzie i nie trzymam nawet 3 minuty, poza tym teraz mam Alterrę która mi ujażmia najgorsze puchy i pięknie wszystko wygładza. Ale i włosy mam zdrowsze.

Za to dziś chciałam po myciu nie suszyć i znowu zobaczyłam efekt stracha na wróble, chociaż wtedy były jeszcze wilgotne To suszarka w ruch i na prosto, ładnie wyglądają i w ogóle, ale tylko z wierzchu są 100% gładkie, pod spodem mi została słoma. Na szczęście nie widać
Kurcze, ale każda odzywka - czy b/s, czy d/s, czy do mycia (poza Alterrą) i każdy szampon poza BD robi mi coś takiego, chociaż w daleko mniejszym stopniu. Tak jakby 95% włosów było gładkich/fale, a 5% chciało się skręcić w afro, tylko że każdy osobno. A na końcu każdego kosmyka pędzelek
Mój boże ja to jestem problematyczną babą

Cytat:
Hej. Jestem dzisiaj w dobrym włosowym humorze bo dziś po szamponie z proteinami włosy zwineły mi sie w rurki ;D
To w ogóle możliwe takie coś jest? Piękne

Patrzyłam wczoraj co mam w domu z silikonowych odzywek coby ochronić sobie końcówki. Znalazłam jedną z bis-aminopropyl dimethicone po zapachu - internet mi mówi że ten silikon się nie nadbudowuje. Możliwe to? Brzmi super.

cel 2: 50cm do końca 2012
Festris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 12:11   #36222
zielona87
Zadomowienie

Umyłam włoski joanną naturią z cytryna i miodem (ma sls), potem isana z baabasem i garnier z karite. Na odcisniete nałożyłam babunię miodową i potem żel lniany. I co?
Koszmar!! Włosy ledwo pofalowane, napuszone

Dlaczego tak się dzieje? Na początku pielęgnacji bylo lepiej;(

Ogólnie dzisiaj mam koszmarny dzień... stłukłam jedną stopę, drugą poparzyłam i wbiłam sobie nóż w rękę;(
CP od 26.01.2013
Sesa, Nafta, Vatika i inne dobroci - szukam swojego KWC

Zrzucam tłuszczyk - od 07.01.2013
Start 70kg
Jest 66 kg
Cel 63 kg
zielona87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 12:57   #36223
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
http://www.britishcurlies.co.uk/stor...d-Curly-Gifts/
Eloe77- zakochałam sie w tym sklepie <3 Można tu zamówić coś mieszkając w Polsce??
Można, ale przesyłka kosztuje krocie. Dlatego lepiej zrobić wspólne zamówienie. Jednak powinno być zgodnie z regulaminem, więc albo robicie je przez PW albo trzeba znaleźć Groszka, który Wam to zorganizuje.

Cytat:
Szczerze mówiąc własnie głównie o piętach myślałam (może jeszcze ciut o szyi, bo niby w lepszym stanie, ale ciągle szału nie ma). Zrobiłam sobie wreszcie pedicure - sama, więc teraz zaszaleję z kokosem.

Cytat:
No u mnie filmiki się otwierają, nie działają linki do spinek. Te pierwsze 2 czy 3 (już nie pamiętam).
Pewnie przez tę awarię. Będę musiała obfocić spinki na nowo Dzięki

Cytat:
A i zauważyłam, że żele mi nie do końca dobrze robią ze stylizacją. Sprawdza się ten TBS i pianka Nivea FC.
A jakich żeli próbowałaś? Bo może iść albo o polimery kationowe zawarte w TBS i piance albo o jakieś emolienty.
Moje włosy na sucho nie zniosą żelu, ale na mokro owszem. Tymczasem na morko nie pasuje im TBS ani nic kremowego, a na sucho wariują z radości. Takie mają zachcianki - rozpieściłam je
Cytat:
Cieniowanie to na razie mam przećwiczone dla prostowanych włosów - czas się podszkolić
O proszę! To dla kręconych jest jeszcze łatwiej, bo nie musi być prostych linii. Tniesz poszczególne kosmyki na sucho.

Cytat:
Napisane przez 123sciri Pokaż wiadomość
Eloe77 dzięki za odzew, zdjęcia niestety nie mam, a włosy na razie usilnie zapuszczam. Jak sama zauważyłaś są krótkie więc żal mi każdego centymetra.
Szkoda, że nie masz zdjęć Zapuszczaj, tylko pamiętaj, że podcinać trzeba - albo by nadać kształt, albo celem odświeżenia. 2 czy 3 cm na kilka miesięcy nie robią ogromnej różnicy, a mogą tylko posłużyć.
Cytat:
ale próbować będę
w tym wątku można znaleźć tyle inspiracji że aż żal nie próbować
by się udało.

Cytat:
To ja już czekam z herbatą i papilotkami
to robię przegląd miotły i pędzę

Cytat:
Napisane przez Festris Pokaż wiadomość
ano, wiadomo że ich nie tarmoszę jak prześcieradła. U mnie targanie to wsuwanie palców między włosy i poruszanie dłonią, z tego co zauważyłam tomoim to pomaga podzielić się na kosmyki i uzyskać jakiś kształt. Tylko góra jak na złość
Uff... odetchnęłam z ulgą, bo "tarmoszenie" bardzo źle mnie się kojarzy. W sumie to trochę czepianie się słówek, ale lepsze traktowanie włosów rodzi się też z odczarowania języka. Łagodniejsze słowa=łagodniejsze traktowanie.
Cytat:
Racja. Wydaje mi się, że u mnie potrzeba dużo miejsca, zanim zacznie się skręt. Tylko marzy mi się chociaż lekka fala na górze, żeby ich tam było wizualnie więcej
Ech, warto pielęgnować i stylizować - może akurat się coś zmieni? Warto tez podpinać przy skórze albo suszyć suszarką z dyfuzorem - włosy odbiją od skóry i wygląda na to, ze jest ich więcej.
Cytat:
Nie wiem, czy nie powinnam odnowić cieniowania i zrobić jak za dawnych czasów górną warstwę powyżej uszu - skoro i tak są proste, to niech chociaż odbiją od skóry.
moim zdaniem to nie będzie dobrze wyglądało. Chociaż skoro już tak robiłaś, to może wkleisz zdjęcie?
Cytat:
Ciężko mi teraz powiedzieć, bo użyłam do jako maskę chyba 3-4 razy dość dawno temu. W każdum razie na 99% myłam BD albo HIPPem (czyli norma), potem na 30 minut Kallos pod czepek. Tyle. Zawsze kończyłam ze strachem na wróble, nawet nie puch, włosy jak wata cukrowa i jakby połamane. Po umyciu SLS wszystko w normie i wyglądało jakby Kallos jednak odzywił, tylko nie mógł się dopłukać.

Kallos mycie - wiadomo mniej go idzie i nie trzymam nawet 3 minuty, poza tym teraz mam Alterrę która mi ujażmia najgorsze puchy i pięknie wszystko wygładza. Ale i włosy mam zdrowsze.
Coś w tym jest. Stawiam zatem na czas trzymania. Chyba że o czymś nie napisałaś
Cytat:
Kurcze, ale każda odzywka - czy b/s, czy d/s, czy do mycia (poza Alterrą) i każdy szampon poza BD robi mi coś takiego, chociaż w daleko mniejszym stopniu. Tak jakby 95% włosów było gładkich/fale, a 5% chciało się skręcić w afro, tylko że każdy osobno. A na końcu każdego kosmyka pędzelek
Mój boże ja to jestem problematyczną babą
Nie, coś tu źle działa albo stosowane metody są niewłaściwe.
Wypisz może wszystkie używane kosmetyki i metody. Nie pomijaj niczego.
Cytat:
Patrzyłam wczoraj co mam w domu z silikonowych odzywek coby ochronić sobie końcówki. Znalazłam jedną z bis-aminopropyl dimethicone po zapachu - internet mi mówi że ten silikon się nie nadbudowuje. Możliwe to? Brzmi super.
Możliwe, ale nabudowywanie oznacza, że nie dodaje się nowe do tego, co już jest. Czyli to, co się już przykleiło zostaje póki nie zostanie zmyte szamponem (w przypadku derywatów dimethiconu betaina kokamidopropylowa powinna wystarczyć).

Cytat:
Napisane przez zielona87 Pokaż wiadomość
Umyłam włoski joanną naturią z cytryna i miodem (ma sls), potem isana z baabasem i garnier z karite. Na odcisniete nałożyłam babunię miodową i potem żel lniany. I co?
Ile czasu ugniatałaś? W jaki sposób suszyłaś? Jak długo pielęgnujesz?
Czy wcześniej używałaś babuni miodowej?
Cytat:
Kiedy był początek pielęgnacji i w jakim stanie wyjściowym były wtedy włosy?
Cytat:
Ogólnie dzisiaj mam koszmarny dzień... stłukłam jedną stopę, drugą poparzyłam i wbiłam sobie nóż w rękę;(
Ojć uważaj na siebie!

A ja mam dziś nawet niezły dzień włosowy, choć psychofizycznie jestem wypluta.
Umyłam wczoraj wodą i nałożyłam TBS bananową. Do tego emulsja humektantowa i znów emulsja humektantowa z żelem artiste jako stylizator. Cud miód i orzeszki, choć musiałam się wspomóc teraz pomadą, bo spuszyło się nieco (wiadomo - mało zabezpieczenia jak dla mnie).

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 13:05   #36224
doti8
Raczkowanie

MaybeTomorrow - czy to Ty pisałaś, że jesteś moją włosową siostrą? Bo jak patrzę na Twoje zdjęcia to właśnie to sobie myślę Normalnie, w niektórych miejscach, jakbym swoje oglądała A o takim efekcie marzę
Naczytałam się Waszych traumatycznych fryzjerskich przeżyć (te sprzedane włosy to po prostu rzeź!) i podjęłam męską decyzję: podetnę sobie włosy sama. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Znalazłam tu opis metody "kucykowej" którą to zastosowałam. Mam bardzo ostre fryzjerskie nożyczki także sprzęt jest Obcięłam może z 1,5 -2 cm a wydaje mi się, że mam mega krótsze bo podkręciły się i góra ładnie się uniosła. Kopernikus pożegnany Zdjęć nie wstawiam bo jeszcze nie ogarnęłam nowego kształtu, a w ogóle to całe lato czeka mnie w związanych włosach (pracuję w sezonowo w gastronomii) Dlatego zaryzykowałam z tym cięciem
nusia114 chyba pójdę w Twoje ślady i poszukam jakiejś Natury w okolicy, też brakuje mi protein a i masełkiem nie pogardzę
doti8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 13:08   #36225
zielona87
Zadomowienie

Cytat:

Ile czasu ugniatałaś? W jaki sposób suszyłaś? Jak długo pielęgnujesz?
Czy wcześniej używałaś babuni miodowej?
Kiedy był początek pielęgnacji i w jakim stanie wyjściowym były wtedy włosy?
Ojć uważaj na siebie!
Ugniatałam chwilkę... pewnie za krótko... ile się powinno tak robić? może to tego wina.
Podsuszyłam troszkę suszarka z zimnym powietrzem i dyfuzorem z głową do dołu.
Używałam babuni
A początek byl z 2 miesiące temu a włosy były w stanie koszmarnym. Puszące się na całej długości, suche jak sianko, lekko pofalowane na samych końcach.
Po miesiącu pielęgnacji były badziej... podniesione. Moze po prostu potrzebują podcięcia? Tylko... ja się tak boję fryzjerów
CP od 26.01.2013

Start 70kg
Jest 66 kg
Cel 63 kg
Stary 2011-06-14, 13:50   #36226
caskada
Zakorzenienie

Cytat:

a czy nie uzywalas recznika lub pozniej nie dotykalas wlosow raczkami
mi np isana nie sluzy niewiem czemu ale robi mi szorstkie wlosy i wlasnie siano ale wielu osobom sluzy wiec niewiem od czego to zalezy...
a masz wlosy naturalne czy moze rozjasniane ??
Stary 2011-06-14, 14:03   #36227
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez doti8 Pokaż wiadomość
Znalazłam tu opis metody "kucykowej" którą to zastosowałam. Mam bardzo ostre fryzjerskie nożyczki także sprzęt jest Obcięłam może z 1,5 -2 cm a wydaje mi się, że mam mega krótsze bo podkręciły się i góra ładnie się uniosła. Kopernikus pożegnany
za odwagę! może jednak będą zdjęcia?
W końcu jakieś wolne od gastronomii będziesz mieć

Cytat:
Ugniatałam chwilkę... pewnie za krótko... ile się powinno tak robić? może to tego wina.
Puszak to raczej wina za długiego ugniatania i dotykania podczas suszenia. Podobnie pędzelki - gdy się pojawią to za późno na stylizację. Już trzeba suszyć.
Ale zawinić mogły też oleje zawarte w obu odżywkach (zmieszałaś je czy myłaś OMO? ) albo szampon, który jest dość silny. Mogły się spiórkować po szamponie - pielęgnujesz na tyle krótko, że włosy w środku mogą nie być odżywione czy zdrowe (jeśli zniszczenia jeszcze nie odrosły). Tym samym po zmyciu tego, co do tej pory domykało łuskę czy też "obciążało" włos mogłaś zobaczyć piórka.
Może też chodzić o proteinę w babuni... Ech, póki czegoś się nie wykluczy, to się nie dowiemy. Proponowałabym zacząć od szamponu.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-06-14 o 14:04
Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 14:08   #36228
agacie92
Raczkowanie

Cytat:
za suszarkowy odwyk
sama jestem z siebie dumna Dzięki

Cytat:
A czemu by nie wyszło na Twoich włosach ?...
...I tak około 60-70 razy A potem idę spać
Właśnie dlatego Nie chciało by mi się

Cytat:
Chyba mamy podobny skręt włosów Tak czy inaczej, bardzo ładnie !
A może jednak by wyszło... Dziękuję bardzo

Cel: włosy do pasa (oczywiście kręcone! tak tak!) , ładny brzuszek

agacie92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-14, 14:15   #36229
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
nusia114 chyba pójdę w Twoje ślady i poszukam jakiejś Natury w okolicy, też brakuje mi protein a i masełkiem nie pogardzę
Byłam dziś w dwóch i było żadnych odżywek artiste, szampony owszem, ale odżywki ani jednej

A co do masła to nie znalazłam i zastanawiam się czy nie wziąć maski do włosów shea karite? Wiecie coś o niej?

W ogóle to na pocieszenie poszłam do innej drogerii i znalazłam ciekawą odżywke 500ml za 23zl, oddałam do analizy, bo w ciemno brać nie chciałam, ale wygląda bardzo fajnie. Mam nadzieję, że ktoś szybko zajmie się jej składem, bo ostatnia na półce!

Pracuję nad sobą
Stary 2011-06-14, 14:18   #36230
doti8
Raczkowanie

Przeszperałam fotki z dawnych czasów Wstawiłam sobie do albumu małą włosową historię, ale nie wiem czy jest to czytelne Kiedyś miałam takie długie włosy, przy odpowiedniej pielęgnacji miałabym cudo, ech Kiedyś odrosną, a przy mojej obecnej świadomości będzie jeszcze lepiej niż kiedyś :-D
Stary 2011-06-14, 14:22   #36231
agatron77
Raczkowanie

Cytat:
to robię przegląd miotły i pędzę

Cytat:
A ja mam dziś nawet niezły dzień włosowy, choć psychofizycznie jestem wypluta.
Umyłam wczoraj wodą i nałożyłam TBS bananową. Do tego emulsja humektantowa i znów emulsja humektantowa z żelem artiste jako stylizator. Cud miód i orzeszki, choć musiałam się wspomóc teraz pomadą, bo spuszyło się nieco (wiadomo - mało zabezpieczenia jak dla mnie).
A co to za emulsja? Sama robisz czy gotowa?

---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ----------

Cytat:
O rany, widzę, że tygodniowy limit pechowych zdarzeń u Ciebie wyczerpany. Oby na tym koniec
Stary 2011-06-14, 14:25   #36232
zielona87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
a czy nie uzywalas recznika lub pozniej nie dotykalas wlosow raczkami
mi np isana nie sluzy niewiem czemu ale robi mi szorstkie wlosy i wlasnie siano ale wielu osobom sluzy wiec niewiem od czego to zalezy...
a masz wlosy naturalne czy moze rozjasniane ??
Nie uzywalam ręcznika tylko szmatke z mikrofibry i koszulki bawełnianej.
Isanę użylam pierwszy raz bo naczytalam sie o niej dobrych rzeczy... moze to nie jej wina...
Włosy mam rozjaśniane - od kilku lat farbuję na jasny blond.

Cytat:

Puszak to raczej wina za długiego ugniatania i dotykania podczas suszenia. Podobnie pędzelki - gdy się pojawią to za późno na stylizację. Już trzeba suszyć.
Ale zawinić mogły też oleje zawarte w obu odżywkach (zmieszałaś je czy myłaś OMO? ) albo szampon, który jest dość silny. Mogły się spiórkować po szamponie - pielęgnujesz na tyle krótko, że włosy w środku mogą nie być odżywione czy zdrowe (jeśli zniszczenia jeszcze nie odrosły). Tym samym po zmyciu tego, co do tej pory domykało łuskę czy też "obciążało" włos mogłaś zobaczyć piórka.
Może też chodzić o proteinę w babuni... Ech, póki czegoś się nie wykluczy, to się nie dowiemy. Proponowałabym zacząć od szamponu.
Możliwe że chodzi o to że dotykałam włosów podczas suszenia (suszarka z dyfuzorem to dla mnie nowość i musze sobie troszkę... pomagac )
Po umyciu szamponem nalozylam isanę na chwilkę na cale włosy i spłukałam. A potem Garnier na jakies 20 min.
Isana i szampon sa nowe. Może mi nie podpasowaly.
nałożyłam troszkę biosilku żeby nie wyglądac jak stóg siana i jest lepiej,ale... włosy kręcą się na koncach (10 cm, wyzej sa falowane, a na gorze proste:/ )
CP od 26.01.2013

Start 70kg
Jest 66 kg
Cel 63 kg
Stary 2011-06-14, 14:26   #36233
agatron77
Raczkowanie

Cytat:
Byłam dziś w dwóch i było żadnych odżywek artiste, szampony owszem, ale odżywki ani jednej
No właśnie, ja na odżywki ARTISTE poluję od końca lutego. Póki co BEZSKUTECZNIE
Stary 2011-06-14, 14:33   #36234
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Festris Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że nie odebrałaś tego jako niegrzeczności z mojej strony Stawiam, że albo masz z natury suchą skórę, albo zmywasz/sprzątasz bez rękawiczek. Chociaż mój facet jest suchelcem i mu BD pasuje, ale już moja mama dużo pracuje rękoma i nie może się myć tym, bo zaraz ma dłonie jak prababcia. Spróbuj Hippa, też fajny delikatny szampon, łatwiej się nim myje i robi taki fajny puszap.
Nie nie, nie odebrałam tego jako niegrzeczności
Wiesz, zastanowiłam sie i rzeczywiście, 1-2 dni wcześniej użyłam środka mocno wysuszającego więc to pewnie dlatego taki efekt po BD zobaczymy następnym razem

Cytat:
No właśnie, ja na odżywki ARTISTE poluję od końca lutego. Póki co BEZSKUTECZNIE
Ooo nie, a ja się już tak na nie napaliłam... Coo jest

Pracuję nad sobą
Stary 2011-06-14, 14:36   #36235
zielona87
Zadomowienie

A to tak wspominkowo - włosy przed pielęgnacją i przed odkryciem że sie kręcą - czesanie na sucho, kosmetyki bez zastanowienia, tarcie ręcznikiem itp itd...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wlostdaw2.jpg (111,9 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wlosydaw1.jpg (63,1 KB, 57 załadowań)
CP od 26.01.2013

Start 70kg
Jest 66 kg
Cel 63 kg
Stary 2011-06-14, 15:01   #36236
agatron77
Raczkowanie

Lokaski, wstawiam swoje zdjęcia z wczoraj.

Przed myciem KALLOS LATTE z RYCYNĄ
mycie HIPPem
maska BIOVAX suche/zniszczone
płukanka octowa
b/s NATURIA MIÓD/CYTRYNA
koszulkowanie
ŻEL LNIANY

Zdjęcia w brązowej koszulce zrobiłam zaraz po odgnieceniu żelu, a w niebieskiej wieczorem.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN6121.jpg (172,7 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN6126.jpg (153,3 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN6159.jpg (139,5 KB, 73 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN6162.jpg (100,9 KB, 53 załadowań)
Stary 2011-06-14, 15:43   #36237
AjriszMarta
Zakorzenienie

Dzień dobry

Ja z zapytaniem. Jaki jest wpływ niskiego (kwaśnego) pH na włosy i skalp? Bo że zasadowe be to wiadomo, zmęczenie łusek.
Otóż oczywiście że mam chęć na eksperyment - umyć głowę żelem do higieny intymnej Piękny krótki skład, bez barwników i zapachu. Kwas mlekowy jest znany z działania łagodząco leczniczego. Tylko to pH 3,5
KWC
Skład: Aqua, Lauryl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Lactic Acid, Coco - Glucoside, Glyceryl Oleate, Glycol Distearate, Glycerin, Sodium Methylparaben

Agatron

Stary 2011-06-14, 16:10   #36238
doti8
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Ja z zapytaniem. Jaki jest wpływ niskiego (kwaśnego) pH na włosy i skalp? Bo że zasadowe be to wiadomo, zmęczenie łusek.
Otóż oczywiście że mam chęć na eksperyment - umyć głowę żelem do higieny intymnej Piękny krótki skład, bez barwników i zapachu. Kwas mlekowy jest znany z działania łagodząco leczniczego. Tylko to pH 3,5
KWC
Skład: Aqua, Lauryl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Lactic Acid, Coco - Glucoside, Glyceryl Oleate, Glycol Distearate, Glycerin, Sodium Methylparaben

Agatron
Miałam ten sam pomysł jakiś czas temu ale pomyślałam, że chyba na głowę upadłam skoro mi takie myśli chodzą po niej A tu wcale nie koniecznie Podłączam się do zapytania
Edit. Do oklasków dla Agatronki też się dołączam

Edytowane przez doti8
Czas edycji: 2011-06-14 o 16:11
Stary 2011-06-14, 16:23   #36239
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Miałam ten sam pomysł jakiś czas temu ale pomyślałam, że chyba na głowę upadłam skoro mi takie myśli chodzą po niej A tu wcale nie koniecznie Podłączam się do zapytania
Wiesz to dalej o niczym nie przesądza ja na głowę kładłam chyba wszystko co jest w domu Olejek pod prysznic, żel do demakijażu, glinka

Stary 2011-06-14, 16:31   #36240
mimi1812
Raczkowanie

[QUOTE]
Cytat:
Po pół roku? Po 9 miesiącach? To trudno określić, bo zależy od wymagań. Są lepsze i gorsze dni, lepsze i gorsze dla włosów kosmetyki. Nie ma się co nakręcać na uzyskanie efektów w ściśle określonym czasie, bo to ani nie wyścig, ani nie mierzalna sprawa. Jest indywidualna i uzależonina od wielu czynników (sporo zależy też od wyjściowego stanu włosów).
U mnie mija 21 miesięcy i wiem, że nawet gdy intensywnie je rozczesze na morko palcami, a potem zostawię do wysuszenia, pokręcą się bliżej skalpu niż przed pielęgnacją. Szczerze przyznam, że tego nie oczekiwałam.
To ja chyba jestem zbyt niecierpliwa, bo ja już po 3 tyg oczekiwałam takich efektów
Ale ok, na razie wystarczy mi to, że moje włosy chłoną wszystko co na nie nakładam, dosłownie wszystko poprawia ich stan, nawet puch udało mi się lekko zredukować
Tylko martwi mnie to, że lato i słońce zniszczą moje starania. Wczoraj w Rossmanie widziałam spray ochronny do włosów, Sun Ozon czy jakoś tak Szukałam w KWC ale tam jest inny skład, bo w tym co ja widziałam wiem, że na pewno był Dimethicone. Stosował może ktoś?
mimi1812 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości)

Zasady wysyłania wiadomości