Lato mamy już za pasem, wakacje spędzimy z bobasem. Marzec-kwiecień 2011 - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku
Maty, grzechotki, gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki 7 17,07%
Maty, grzechotki i smaczne gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki 0 0%
Nasze dzieciaczki siadają, na wakacje spacerówki czekają 1 2,44%
Wreszcie mamy pełnie lata, nasze bobasy ciekawe świata 6 14,63%
Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy 27 65,85%
Głosujący: 41. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-16, 10:31   #2971
Montii
Zakorzenienie

Dot.: Lato mamy już za pasem, wakacje spędzimy z bobasem. Marzec-kwiecień 2011

izabela ja nie wiem kto z moich znajomych ma krzywe stopy a kto nie
aż tak się nie zagłębiam

po prostu liczy się dla mnie opinia osób które mają pojęcie na ten temat, chodziki, nosidła itp itd I ja po prostu tak czuję, nie chce pakować Fabiana w chodzik, wyraziłam swoje zdanie które nie jest wzięte ot tak sobie, wiele osób się ze mną zgadza, a i wiele nie musi

Nic mi do tego w co kto wkłada swoje dziecko
może to 'zboczenie' zawodowe, nie moje bo to nie mój zawód
ale m.in spowodowany pracą mojej mamy
wcześniej na to nie zwracałam uwagi, teraz mając swoje dziecko tak

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

a to ,że czegoś nie wycofano z rynku nie jest dla mnie żadną rekomendacją, foteliki które nie przeszły crash testów cały czas są w sprzedaży, ale czy są bezpieczne? Odpowiednie dla naszego dziecka?

No ale jak wspomniałam wcześniej to temat rzeka, każda z nas ma zdanie na dany temat i dobrze

chyba przegapiłam na DD TVN o tym karmieniu :/

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 10:31   #2972
diatoma
Zadomowienie

ach, dzięki dziewczyny za pocieszenieteż licze na to że wyrośnie, ale jak ide go zważyc to z nadzieja ze nieduzo przybrał,a tu lipa...

Eirene, wyobraż sobie ze mu w nocy nie dałam mlesia , czyli ostatnie zjadł o 20 a na następne się obudził o 5 rano!!!! teraz zaliczył o 9 ,i potem skacze co 3 godzinki. tyle ze ktores mleko zawsze mu sie o godzinke opóźnia. i tak dziś bedzie że jadł o 5, 9, 12, 15-16, 19. moze uda sie narazie zejsc na 5 razy, chociaz w wytycznych na ten miesiac jest 6 razy 150ml, ale on tak jadł wiekszosc 3 miesiaca. juz sama nie wiem. napewno dostaje mniej jedzonka i nie beczy.

aja1, ja książkę t.hogg i juz 2 raz wertuje, bo 1 raz byl w ciazy ale nie bylam za kumata i teraz do tego wrocilam i zupelnie inaczej te tresci docieraja do mnie. mama mi sie zawsze przypomina jak mowi, ze jak mnie karmila butla od poczatku, to nie bylo zmiluj nawet jak sie darłam, to 3 godziny musily minąć i kropka.

ale przejrzałam zapiski jak karmilismy małego w kwietniu i wychodzilo ze nawet 10 razy na dobe. no szok. i te herbatki, ech szkoda gadac, a tż jak go opieprzyłam zamilkł.

Czarna my też kupilismy uzywany wózek, bo nowy byl baardzo drogi-4000zł. ale nasza gondolka jest ekstra skrętna, przez to ze mamy przednie kółka małe i obrotowe i ten nasz wózek dosłownie tańczy!!! w okol włąsnej osi. zobacz sobie spacerówki bugaboo, bo nasza gondolka wazy 9kg, a spacerowka ok 6kg. i ja nie mam problemow z wnoszeniem.
tu jest sama spacerowka http://allegro.pl/bugaboo-bee-i1665252130.html no ale kosztuje niezle. z tego co wiem w Anglii jest mnostwo tych wózków, u nas wPolsce prawie ich nie widac, a u mnei w miescie tylko my go mamy. wiec moze niech twój tż się w Anglii rozejrzy i moze tam taniej sie kupi po prostu, albo ten http://allegro.pl/bugaboo-bee-kultow...665952722.html , tylko to kwestia znelezienia dobrej aukcji.

12. 09. 2015 Tosia
diatoma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 10:34   #2973
Montii
Zakorzenienie

diatoma nie wiedziałam ,że masz ten wózek, on jest na prawdę tak lekki jak o nim piszą?

ja mojego w samej gondolce nie umiem znieść na dół ;/ przepukliny chyba dostanę:/

[LEFT]
Stary 2011-06-16, 10:36   #2974
iizabelaa
Zakorzenienie

spoko

oczywiście chodziki, jak wszystkie zabawki, powstały z wygodnictwa,
jak np. moja siostra która nie mogła się doczekać kiedy wsadzi swojego 10 kg syna do chodzika, bo ręce już jej odmawiały posłuszeństwa
co oczywiście może być skrytykowane, że zamiast nosić syna i poświęcać mu czasu, chciała mieć choć trochę czasu dla siebie, ... no dla siebie ... żeby obiad ugotować i ogarnąć mieszkanie
bo mały i tak góra 1h wytrzymuję

ja jeszcze nie wiem czy kupie chodzik czy nie
koniec tematu z mojej strony
Stary 2011-06-16, 10:37   #2975
aja1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
aja1 - suuuper!!
wgl dawaj jakieś zdjęcie swoich księzniczek
A na razie nie mam

Oglądałam ddtvn o tym karmieniu, masakra. Karmienie obsceniczne i obrażające uczucia religijne. Ludzie są walnięci
Oczywiście wysłałam smsa na tak , akceptuję karmienie publiczne.
Ostatnio siedziałam z młodą, obudziła się i zaczęłam ją karmić, przy placu zabaw. Przyszło czterech młodych chłopaków ok 20-25 lat, siedli na przeciwko na ławce jakieś 4-5 m ode mnie. Po chwili zorientowali się, że karmię i o mało szyi nie połamali, zeby się nie patrzeć, bo głupio się czuli, a jakie nagle zainteresowanie telefonami nagle było

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 10:38   #2976
iweczka
Zakorzenienie

Hej,
u nas nocka w miare, pobudka o 3,6 i o 9.40 mała wstała
Cytat:
dziewczyny zabrałam małemu pełno zabawek jak jechaliśmy nad wodę
ale furorę zrobił basenik bez wody
mały miał frajdę na cały dzień
oto mój karateka
montii, super fotki.
rośnie Fabianek jak na drożdżach

Cytat:
Napisane przez diatoma Pokaż wiadomość
dziewczyny, przypomniało mi się że posiadam taką książkę, jeszcze ze studiów http://www.wydawnictwopzwl.pl/szukaj...,rid,9300.html. polecam, jest fajnie opisane co i kiedy wprowadzac jesli chodzi o jedzonko
dzięki za info
Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
ja tez, następnym razem cytologia.
ja chyba w lipcu idę na cytologię

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
moja tez zasnela z wielkim krzykiem i to na rekach bo nic innego nie skutkowało, mało zjadła wiec znowu czeka nas boska nocka
nakarmie ja jak bede szła spać.

montii z Fabianka niezłe ciacho. tylko schrupać mniam mniam

a w ogóle to zlookałam na czerwcówkach jak jakaś dziewczyna wrzuciła linki do tych ebooków więc i wam przekazuję, myślę że mogę

1.Pierwszy rok z życia dziecka
https://docs.google.com/viewer?a=v&p...thkey=CM-9uoAB

2.Zawitkowski - Poradnik opieki i pielęgnacji małego dziecka
https://docs.google.com/viewer?a=v&p...thkey=CJnJ4ZQI
castia, Ty to bystrzacha jestes
super, przydadzą się

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
właśnie kupiłam na all smoczki do butelek o większym przepływie a teraz na ciuchy się czaję

muszę to przemyśleć bo najchętniej bym pół allegro kupiła

coś takiego znalazłam
http://allegro.pl/carter-s-pajacyk-n...662180315.html
iza, bardzo fajne te pajacyi, szczególnie ten różowy
Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość
montii a czemu nie masz, nie było u Ciebie tygryskow?

super te rampersiki:0

ja już chyba nic nie kupuję, bo jeszcze dzisiaj teściowa przywiozla dwa rampersy z mothercare takie marynarskie i jeszcze body w paski i ogrodniczki z myszką miki
ego_ego, dobrze masz z teściową

Cytat:
Napisane przez Mirabilka Pokaż wiadomość
ja daję też tylko wodę - a do zagęszczania mleka możesz dac nutrition - to nie kaszka tylko mączka jakaś nie uczulająca a efekt kaszkowaty. Ja daje mojemu samo MM co 3 godz bo tak płacze jak głodny a płacze specyficznie i pije po 120ml co 3 godz w dzień - ostatni raz ok 20 - później przerwa do 2 i później znów co 3 godz - i w 7 tyg jak byłam na szczepieniach ważył 5200 - i teraz widzę bo buzi,że przybrał znowu - chyba takie życie. Kuzynka do roku miała dzieci grubiutkie jak niedźwiadki wyglądały a po roku jak zaczęły chodzic to takie chudzinki, że skoki narciarskie mogą uprawiac. Tylko przykro jak ludzie komentuję niepotrzebnie - mi też czasem głupio jak słysze, że mały wygląda na 4 miesiące a ma dwa dopiero - a jest dośc dłuuuuuugi

Montii - jest na parterze obok new yorkera
mirabilka, słodziak
mnie wkurzają te wszystkie komentarze. też często słysze , że Lenka jest duża, a jest na 50 centylu, wiec nie wiem czego Ci ludzie chcą

Cytat:
Napisane przez kasiapruszkow Pokaż wiadomość
mamuski mojemu Rafalkowi zaczely wczoraj lzy leciec ale tylko zjendego oczka i dzis ma je zaropiale tzn taka gesta zolta wydizelina sie wydostaje i skleja oczko
czym to przemywac bo sol fizj i rumianek nie pomaga...

kasia , przemywaj solą fizjologiczną i gazikami.
rumianek jest niezalecany.

dziewczyny, czy Wasze dzieci są zwiercone???
moja okropnie. nie uleży 2 minut w jednej pozycji, co kawałek leży w poprzek w łóżeczku
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 10:39   #2977
agaaga89
Zakorzenienie

I odebrałam w rossmanie drugą paczkę tym razem soczek marchwiowo-jabłkowy, zupka jarzynowa i łyżeczka... tym razem żółta uff

Cytat:
Napisane przez Mirabilka Pokaż wiadomość
mój też ma skazę ale po bebilonie nadal go wysypywało więc tylko śmierdziel nutramigen wchodzi w grę- chyba, że oprócz białka będzie miał uczulenie na laktoze bo w bebilonie jest.

A co uzywasz do skóry? szczególnie twarzy?
Filipowi mimo mojej zmiany diety i bebilonu i tak wyskakuje na buzi skaza, a ostatnio za uszkami w ogóle nie chciało się wygoić tak strasznie mu wywaliło Mimo to kazali nam nie zmieniać mleka i stwierdzono, że przejdzie po 3 miesiącu co prawda łuski z główki już zeszły bez śladu, ale ciągle Mały ma wrażliwą skórę i na buzi dostaje czerwonych plam... Smaruję mu to maścią robioną z witaminą A i D, do tego za uszkami mam wodę z gentamycyną i clotrimazolum. I w kąpieli oillatum ... Cały szereg zabiegów...

agaaga89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 10:40   #2978
Montii
Zakorzenienie

aja1

Ja jeszcze nigdy nie karmiłam w miejscu publicznym, nie było okazji jakoś, zawsze młody włącza syrenę jak jestem w pobliżu CH i idę do pokoju matki z dzieckiem
ale jakby była potrzeba to jak najbardziej

gołe cycki na bilbordach nie szokują a matka karmiąca tak

izabela no co Ty, po to są różne zabawki i urządzenia żeby sobie życie ułatwić i tak jak piszesz znaleźć czas dla siebie...zrobić obiad....
ostatnio dałam małego na leżaczek i zerkał na tv
i jestem temu przeciwna, nie chce żeby się lampił na telewizor, ale po prostu marudził mi a ja musiałam coś zjeść i był spokój na 20 minut.. co ze mnie za mama

[LEFT]
Stary 2011-06-16, 10:41   #2979
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:

chyba przegapiłam na DD TVN o tym karmieniu :/
ja oglądałam ale ja się nie wypowiadam,
bo mnie zlinczują,
bo nie przepadam za takim widokiem

Cytat:
Eirene, wyobraż sobie ze mu w nocy nie dałam mlesia , czyli ostatnie zjadł o 20 a na następne się obudził o 5 rano!!!! teraz zaliczył o 9 ,i potem skacze co 3 godzinki. tyle ze ktores mleko zawsze mu sie o godzinke opóźnia. i tak dziś bedzie że jadł o 5, 9, 12, 15-16, 19. moze uda sie narazie zejsc na 5 razy, chociaz w wytycznych na ten miesiac jest 6 razy 150ml, ale on tak jadł wiekszosc 3 miesiaca. juz sama nie wiem. napewno dostaje mniej jedzonka i nie beczy.
to prawie tak jak moja
na razie 4:40, 10
i będzie jeszcze 13,16,19
Stary 2011-06-16, 10:43   #2980
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość

dziewczyny, czy Wasze dzieci są zwiercone???
moja okropnie. nie uleży 2 minut w jednej pozycji, co kawałek leży w poprzek w łóżeczku
Jaknajbardziej narysuje jak moja dzis spala
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Untitled.jpg (22,3 KB, 6 załadowań)

tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 10:43   #2981
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:

izabela no co Ty, po to są różne zabawki i urządzenia żeby sobie życie ułatwić i tak jak piszesz znaleźć czas dla siebie...zrobić obiad....
i jestem temu przeciwna, nie chce żeby się lampił na telewizor, ale po prostu marudził mi a ja musiałam coś zjeść i był spokój na 20 minut.. co ze mnie za mama
a masz
Stary 2011-06-16, 10:44   #2982
Montii
Zakorzenienie

No i dalej śpi muszę go budzić na karmienie :/

[LEFT]
Stary 2011-06-16, 10:44   #2983
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
Co do chodzików, coraz więcej o tym słychać,że nie powinno się ich używać, w każdej gazecie na temat dzieci jest to napisane czy w DDTVN Zawitowski mówił nie raz, dziecko w chodziku uczy się źle stawiać nogi ,dużo dzieci chodzi na palcach przez to, obciąża stawy jeżeli dziecko nie potrafi samo chodzić, i przede wszystkim takie dzieci nie uczą się upadania na pupę, łapania równowagi! Moja mama jest dyrektorem ośrodka który ma styczność z rehabilitantami, fizjoterapeutami i wszyscy zgodnie twierdzą,że nie powinno używać się chodzików.

I wiem ,że teraz większość z Was napisze '' ale ja chodziłam i mam proste stopy '' '' moja siostra i jej dzieci też i wszystko jest ok '' no i chwała Bogu cieszę się bardzo, ale ja mając tą wiedze jaka mam teraz nie włożyłabym Fabiana ani w takie nosidło, ani w chodzik, ale każda mama ma prawo do wyboru i chce dla dziecka jak najlepiej
zapytałaś o opinie na temat nosidełka i w sumie Ci odpisałam, jesteś z niego zadowolona? to super i niech służy Ci i Rafałkowi
i w sumie koniec tematu bo to taki temat rzeka
Ja nie mam zamiaru kupować chodzika. Mały jak sam dojrzeje do tego, to zacznie chodzić. Nic na siłę. Jak byłam na USG stawów biodrowych, to lekarz mówił, żeby nie używać chodzików. Ostatnio i położna i pielęgniarka podczas wizyty domowej mówiły to samo. Moja przyjaciółka jest fizjoterapeutką i też jest tego zdania. Także u nas chodzika nie będzie.

Cytat:
aja1, ja książkę t.hogg i juz 2 raz wertuje, bo 1 raz byl w ciazy ale nie bylam za kumata i teraz do tego wrocilam i zupelnie inaczej te tresci docieraja do mnie. mama mi sie zawsze przypomina jak mowi, ze jak mnie karmila butla od poczatku, to nie bylo zmiluj nawet jak sie darłam, to 3 godziny musily minąć i kropka.
Musi być taka przerwa, chociażby ze względu na to, że dziecko musi mieć czas na strawienie MM (a to mleczko jest dłużej przetwarzane niż mleko matki). Ta przerwa jest bardzo ważna.
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 10:44   #2984
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
ja oglądałam ale ja się nie wypowiadam,
bo mnie zlinczują,
bo nie przepadam za takim widokiem

Tez nie lubie tego widoku;p

tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 10:45   #2985
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
aja1

Ja jeszcze nigdy nie karmiłam w miejscu publicznym, nie było okazji jakoś, zawsze młody włącza syrenę jak jestem w pobliżu CH i idę do pokoju matki z dzieckiem
ale jakby była potrzeba to jak najbardziej

gołe cycki na bilbordach nie szokują a matka karmiąca tak

montii, wspaniała z Ciebie mama
ja też nie jestem za tym, żeby Mała wpatrywała sie w tv
ale np. czasami jak marudzi wkładam ją do hustawki i ona dalej jęczy, ale tak jak Ty i reszta mam musze coś zjeść, wiec kilka chwil musi sama pomarudzić
czekam aż usiądzie i mam cichą nadzieję, że jak zainteresuje sie zabawkami to bede mogła w spokoju zjeść, wywiesić pranie itp.
bo jak narazie to wszystko w biegu robie
normalnie motorek w du...pce
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 10:46   #2986
diatoma
Zadomowienie

Montii , tak ten wózek jest lekki, ja wiem że nie jest zbyt urodziwy, ale my się kierowalismy wagą i zwrotnościa wózka i jestesmy bardzo zadowoleni. ja teraz juz nie wniosek Tymka razem z wózkiem , bo waga wózka plus waga Tymka i torba do wózka wychodzi mi ok 18-19kg, ale jeszcze z miesiac temu dawalam rade go wniesc. ja jestem zadowlona i polecam.
uciekam sie ubrac bo zaraz kolezanka przychodzi ze swoim Antkiem i uciekamy na dworek

12. 09. 2015 Tosia
diatoma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 10:46   #2987
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
A ile godzin śpi już? Trzeba go budzić?
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 10:47   #2988
Montii
Zakorzenienie

Ja mojego dzisiaj znalazłam tak w łóżeczku

edit: to pomaranczowe to kocyk hehe
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg he.jpg (14,2 KB, 8 załadowań)

[LEFT]

Edytowane przez Montii
Czas edycji: 2011-06-16 o 10:49
Stary 2011-06-16, 10:48   #2989
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Harrods Pokaż wiadomość
A ile godzin śpi już? Trzeba go budzić?
Jadł o 9 ale ja zaraz na uczelnie wyjeżdżam wolałabym go nakarmić bo mam ściągnięty pokarm tylko na jedno karmienie jak mnie nie ma, jakbym teraz pojechała to on pewnie wstalby za 20 minut i płakał z głodu

[LEFT]
Stary 2011-06-16, 10:49   #2990
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
wybudzasz na karmienie?

edit już doczytalam

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2011-06-16 o 10:51
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 10:52   #2991
87czarna
Zakorzenienie

Montii hahahha ;D mały cyrkowiec

Diatoma taki nietypowy jest... ale cena niezła

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 11:15   #2992
Mirabilka
Zakorzenienie

czytam o tych wózkach czytam i nie wiem o co chodzi - bo chyba większośc z nas kupowała wózki 2w1 albo się mylę to co z tymi spacerówkami w zestawie?

Ja kupiłam joolz day jest niewiele cięższy od bugaboo i tak samo zwrotny bo koła mają niemal identyczny układ - daję rade go sama wnieśc - zapakowac/spakowac i tym się przede wszystkim kierowałam przy wyborze wózka lekki i zwrotny.

Czarna jakbym szukała samej spacerówki to przede wszystkim patrzyłabym na wagę wózka - bo tyle co my się kobity natachamy w życiu to dziękuje bardzo a casual i xlander tak samo ciężkie jak maxi cosi

McLareny spacerówki są superowe - nie do zajechania nawet przy transferach na lotnisku - kuzynka ma jeden 10 lat i pół świata z nim zjechała ewentualnie silver cross dazle - nie wiem jak z ceną bo ja już nie kupie - za dużo dałam za ten 2w1

Edytowane przez Mirabilka
Czas edycji: 2011-06-16 o 11:19
Mirabilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 11:21   #2993
kampasiula
Zadomowienie

GG do kampasiula

Cześć Mamuśki.
Nie mam czasu ost zaglądać.Teraz jak łądna pogoda jest to ciągle w terenie gdzieś jesteśmyNajczęsciej podrórkoPoza tym mieliśmy gosci na 2 tyg.szwagier z żoną i ich roczne bliżniaki.Takiego poligonu w domu nigdy nie mieliśmy po dzieciakach

4 czerwca byliśmy na pikniku rodzinnym w przedszkolu.Zosia chodziła powtarzałą w domu 4 wiersze.Myślałam,ze tyle dzieciaki mają zadane.Okazało się,że miałą tylko jeden a reszta to kwestie innych dzieci.Nie wiam jak ona się tego nauczyłaTyle prób to jej wpadło w ucho.Ale cyrk za darmo jak te dzieciaki przedstawiają.W załączniku Zosia

Tymek rośnie zdrowo.Nie chce za bardzo ciagać butli.Wypije dziennie 2 X120ml. Reszta to długie wylegiwanie przy cycu.
Ostatnio patrzy bardzo często tylko na jedną stronę.Przechyli też czasem na prawą,ale cały czas na lewo patrzy.Ukłądam go do spania na prawym boku,ale i tak się obkręca.Ma któraś z was taki dylemat?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00886.jpg (142,0 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00913.jpg (115,1 KB, 36 załadowań)

kampasiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 11:24   #2994
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrycja_22 Pokaż wiadomość
czarna mnie też zawsze odstraszało,że coś jest używane ale przekonałam się, że czasem to jest zgubne bo można kupić naprawdę ładne i zadbane rzeczy mimo, że używane a poza tym po pewnym czasie to już się nawet zapomina, że ktoś przed Tobą z tego korzystał
dokładnie tak
Ja kupiłam używany wózek i jest w bardzo dobrym stanie i jestem z niego zadowolona. Jeśli wózek jest dobry markowo, to tak szybko się nie niszczy i spokojnie można kupić z drugiej reki, zawsze trochę kasy zostanie na co innego.

Cytat:
Marsupi jest chyba do 13 kg ale producent zaznacza,że trzeba zaprzestać używania go kiedy dziecku zaczną wisieć nóżki i jest to dla mnie logiczne, nie będe go nosić jak będzie miał 11 kg tylko dlatego ,że jest do 13 a będzie wyglądał jak wisielec.
Co do chodzików, coraz więcej o tym słychać,że nie powinno się ich używać, w każdej gazecie na temat dzieci jest to napisane czy w DDTVN Zawitowski mówił nie raz, dziecko w chodziku uczy się źle stawiać nogi ,dużo dzieci chodzi na palcach przez to, obciąża stawy jeżeli dziecko nie potrafi samo chodzić, i przede wszystkim takie dzieci nie uczą się upadania na pupę, łapania równowagi! Moja mama jest dyrektorem ośrodka który ma styczność z rehabilitantami, fizjoterapeutami i wszyscy zgodnie twierdzą,że nie powinno używać się chodzików.

I wiem ,że teraz większość z Was napisze '' ale ja chodziłam i mam proste stopy '' '' moja siostra i jej dzieci też i wszystko jest ok '' no i chwała Bogu cieszę się bardzo, ale ja mając tą wiedze jaka mam teraz nie włożyłabym Fabiana ani w takie nosidło, ani w chodzik, ale każda mama ma prawo do wyboru i chce dla dziecka jak najlepiej
zapytałaś o opinie na temat nosidełka i w sumie Ci odpisałam, jesteś z niego zadowolona? to super i niech służy Ci i Rafałkowi
i w sumie koniec tematu bo to taki temat rzeka

Sama bym tego lepiej nie ujęła.
I Marsupi jest od 3,5 kg, wiec jak najbardziej dla małych dzieciaczków, którym się jeszcze nóżki nie zwisają co do chodzika to nawet nie wiedziałam, w czym dokładnie szkodzi, wiec dzięki za wytłumaczenie

Cytat:
Napisane przez tajka88 Pokaż wiadomość
Jaknajbardziej narysuje jak moja dzis spala
widzę, ze kolejne talenty plastyczne się objawiają

Co do karmienia piersią publicznie, to ja jestem za, ale pod warunkiem, ze pierś jest przykryta, a nie tak, ze bluzka do góry, cycek na wierzch i heja-ostatnio widziałam taka sytuacje, dziecko już chodzące, nie chciało cycka złapać i przez jakąś minute babka tak siedziała bez sensu z piersią na wierzchu, dodam, ze przy ruchliwej ulicy. A jeśli chodzi o akcje, to na myśl o karmieniu na podłodze metra robi mi się niedobrze Przecież tam często przychodzi okoliczna zuleria, żeby się schować przed słońcem czy deszczem, sama bym nie usiadła, a co dopiero z dzieckiem.

Młoda obudziła się o 6.30, potem o 8, myślałam, ze pośpię jeszcze, ale gdzie tam, obok mnie się nudziła , dałam pod karuzele, to tak głośno nadawała do zabawek, ze oka nie zmrużyłam
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-16, 11:28   #2995
aja1
Zakorzenienie

kampasiula jaki bodziak
ćwicz ją ćwicz z pamięcią, Kaśka tak zapamiętywała w przedszkolu, a teraz na konkursy chodzi

Mój Aniołek 30.12.2016
Stary 2011-06-16, 11:31   #2996
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kampasiula Pokaż wiadomość
Cześć Mamuśki.
Nie mam czasu ost zaglądać.Teraz jak łądna pogoda jest to ciągle w terenie gdzieś jesteśmyNajczęsciej podrórkoPoza tym mieliśmy gosci na 2 tyg.szwagier z żoną i ich roczne bliżniaki.Takiego poligonu w domu nigdy nie mieliśmy po dzieciakach

4 czerwca byliśmy na pikniku rodzinnym w przedszkolu.Zosia chodziła powtarzałą w domu 4 wiersze.Myślałam,ze tyle dzieciaki mają zadane.Okazało się,że miałą tylko jeden a reszta to kwestie innych dzieci.Nie wiam jak ona się tego nauczyłaTyle prób to jej wpadło w ucho.Ale cyrk za darmo jak te dzieciaki przedstawiają.W załączniku Zosia

Tymek rośnie zdrowo.Nie chce za bardzo ciagać butli.Wypije dziennie 2 X120ml. Reszta to długie wylegiwanie przy cycu.
Ostatnio patrzy bardzo często tylko na jedną stronę.Przechyli też czasem na prawą,ale cały czas na lewo patrzy.Ukłądam go do spania na prawym boku,ale i tak się obkręca.Ma któraś z was taki dylemat?
Widzę, ze mały kibic rośnie
Co do preferowania spania na jednym boku, to to się ponoć bierze z życia płodowego i trzeba pilnować, żeby dziecko spało na drugim również, nosić na te stronę. Moja jest lewoskrętna i w nosidełku zawsze ja mam na prawo, zabawki umieszczam po prawej stronie itp..
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-06-16, 11:37   #2997
aja1
Zakorzenienie

A to jest uznawane za sztukę, no proszę.....
http://www.uczen.staszic.edu.pl/2006...na%20litta.htm

Mój Aniołek 30.12.2016
Stary 2011-06-16, 11:45   #2998
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
A to jest uznawane za sztukę, no proszę.....
http://www.uczen.staszic.edu.pl/2006...na%20litta.htm
Ok, ale wątpię, czy Matka Boska by karmiła dziecko na ławce przy ruchliwej kilkupasmówce albo na śmierdzącej podłodze w metrze. Nie wiem, tez, czy to taki wielki problem przykryć się trochę pieluszka tetrowa.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-06-16, 11:50   #2999
aja1
Zakorzenienie

ja tam z cycem na wierzchu nie latam :P
A młoda ciągnie góra 8 min i to calego cyca

widocznie na tyle dyskretnie karmię, że się chłopaki (o czym pisałam) nie zorientowali

Mój Aniołek 30.12.2016
Stary 2011-06-16, 12:05   #3000
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
ja tam z cycem na wierzchu nie latam :P
A młoda ciągnie góra 8 min i to calego cyca

widocznie na tyle dyskretnie karmię, że się chłopaki (o czym pisałam) nie zorientowali
I właśnie o to chodzi, ze można to zrobić dyskretnie, ze nawet się człowiek w pierwszej chwili nie kapnie, o co kaman, a można siedzieć przy jezdni z bluzka zadarta do góry. Jak najbardziej rozumiem, ze dziecko, szczególnie takie malutkie, mus jesc często i nie zrozumie, ze musi poczekać, az wroci do domu, ale nawet dobrze mu stworzyć jakieś mile warunki do jedzenia
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości