Maj się kończy, czerwiec idzie, kopią nas już nasze dzidzie - mamy IX/X 2011 - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Który tytuł na nowy wątek podoba Wam się najbardziej?
Wiosna minęła, lato przed nami, jesienne mamuśki szaleją z wyprawkami. 18 29,51%
Wiosna minęła, lato przed nami, jesienne mamuśki szaleją z zakupami. 13 21,31%
Chodzimy jak kaczuszki przez te nasze piękne brzuszki. 6 9,84%
Mija czerwiec, czas szybko leci, mamusie czekają na swoje dzieci. 6 9,84%
Idzie lato, rosną brzuszki, jesienią wyskoczą maluszki. 1 1,64%
Idzie lato, rosną brzuszki, jesienią wyskoczą z nich maluszki. 6 9,84%
Brzuszki rosną, płeć już znamy, jesienią będziecie z nami. 0 0%
Brzuszki rosną, płeć już znamy, jesienią będziemy mamami. 11 18,03%
Głosujący: 61. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-18, 00:39   #4621
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato
Dot.: Maj się kończy, czerwiec idzie, kopią nas już nasze dzidzie - mamy IX/X 2011

Cytat:
Napisane przez Martusiaaa21 Pokaż wiadomość
Cotka jasne,że tak super móc zasypiać i budzić się obok ukochanej osobyja jestem typem przytulaska, więc lubię się dużo czułościa wiadomo, ze jak się razem mieszka to można na bieżąco obgadać różne problemy i sprawy i życie całkiem inaczej wygląda
O tak, ja też raczej z przytulasków. Chociaż ciężko mi się przestawić na to że nie można zrobić sobie dnia lumpa i jakąś mam blokadę co do spania i wyglądu bez makijażu niby nie raz mnie już widział ale jednak wolę jak mnie ma taką wyszykowaną Jakieś takie głupie myślenie. Mam nadzieję, że przejdzie z czasem

---------- Dopisano o 00:39 ---------- Poprzedni post napisano o 00:34 ----------

Swoją drogą... tak patrzę na naszą listę i zastanawiam się kto będzie pierwszy Kto ruszy machinę

Ja jestem niby 15/16 na liście, czyli idę prawie w pierwszej turze. Już mnie powoli zaczyna oblatywać strach

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-18, 07:24   #4622
19natka88
Zakorzenienie

Dot.: Maj się kończy, czerwiec idzie, kopią nas już nasze dzidzie - mamy IX/X 2011

Chyba się od was zaraziłam problemami ze spaniem Całą noc się kręciłam
Poza tym dowiedziałam się, ze koleżanka, która ode mnie ściągała na tym egzaminie zdała go

Cytat:
Natka
za zakup wózka, też się nad nim w sklepie zastanawialiśmy. Super, że to nie cukrzyca i możesz coś więcej jeść a co do egzaminu do szkoda troszkę, ale jak się taki stary profesorek uprze to nie ma wogóle opcji zagadania :przytul?
Dziękuję Wiesz, to jest taka nieoficjalna diagnoza Szaleć z pączkami nie zamierzam ale najbardziej owoców mi brakowało i teraz sobie nie odmówię

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość

U mnie w 21 tygodniu prawie 400g - dokładnie 397 , więc Natko chyba jednak jesteś wrześniowa
Ale ja nic nie pisałam To Lulla
A co do tego, która ruszy pierwsza na porodówkę to pewnie będzie ta dziewczyna, która się najmniej spodziewa Zazwyczaj tak jest

Pędzę do szkoły Miłego dnia babeczki

Dominik

Martynka
19natka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-18, 08:10   #4623
81gosia
Zadomowienie

wczoraj padłam po powrocie z Krakowa - teraz nadrabiam dalej bo sporo naskrobałyście

Cytat:
Napisane przez pestka78 Pokaż wiadomość
Chyba tylko mi cycuszki nie urosły Ja nadal mam udawane B i staniki sprzed ciąży
ja mam również nadal B ale obwód większy, bo stare były za ciasne
mim,o że jak mierze się centymetrem powinny być ok

chociaż w tych z większym obwodem miseczka o niebo większa to na metkach nadal B nie wiem jak oni to robią

---------- Dopisano o 07:43 ---------- Poprzedni post napisano o 07:41 ----------

Cytat:
A widziałyście kiedyś dziewczyny takie wiaderko do kąpieli maluszka zamiast wanienki??http://www.urwis.pl/sklep/z4852_tumm...niemowlat.html właśnie ta kuzynka kupiła coś takiego, jestem ciekawa jak to się sprawdza, ja jakoś nie jestem przekonana, ale zobaczymy co ona powie
koleżanka ma - na razie jest ok, ale mówi ze nikt nie umiał jej powiedzieć jak w tym kąpać i początki są ciężkie z maleństwem.

---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:43 ----------

Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość
Hola hola rycerzu, czekaj bo sie pogubilam, mozliwe ze co druga, ja bede miala trzeci raz wszystko ale poza ta glukoza, musze zapytac gin czy nie powinnam bo jak wy wszystkie macie a ja nie to cos tu nie halo a tokso mialam tez tylko raz
ja toxo miałam tylko raz, a resztę badań co miesiąc, ale dopiero 3 raz będę szła, no i glukozę mam zrobić 75

---------- Dopisano o 07:58 ---------- Poprzedni post napisano o 07:57 ----------

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
A ja miałam przy 75g krew pobieraną trzy razy, przed wypiciem, po godzinie i po dwóch godzinach
też tak mam napisane na kartce od gina

---------- Dopisano o 08:00 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ----------

Cytat:
Napisane przez AgnesD Pokaż wiadomość
na glukoze mnie dopiero teraz wysłał, a tu dziewczyny szybko dostaja skierownia
bo ją sie robi jakoś w 24-26 tygodniu? gdzieś tak czytalam

---------- Dopisano o 08:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ----------

Cytat:
Napisane przez bruma Pokaż wiadomość
a tak poza tym...jak zniosłam do krawcowej spodenki do skrócenia, to wyobraźcie sobie, że Pani stwierdziła że chyba rodzę w grudniu, bo mam taki niewielki brzuszek Jak jej powiedziałam, że w październiku to się zdziwiła. Nie wiem jak to jest ale mi się wydaje, że mam widoczny brzuszek ale nie myślałam, że nie wygląda na tyle ile mam
ja jak myslę że to juz 6 miesiąc to tez mi sie wydaje ze mały, ale i ja jestem nie za wielka

---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ----------

Cytat:
W koncu uporządkowalam maluszkowe ubranka, obliczylismy z TŻ dwa kartony i 6 duzych toreb, a ze nigdy sie nie chwalilam maluszkowymi ubrankami to robie to teraz ponizej 1/100 ubranek
śliczności

powiedz skąd się wziął twój nick bo wczoraj jak jechałam o 5 rano przez miasto to zauważyłam sklep który sie tak nazywa
http://www.lullaby.pl/ - strona niestety jeszcze w budowie
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-18, 08:14   #4624
danika
Zakorzenienie

dzien dobry

na razie u nas piękna pogoda, ale chyba zaraz lunie to wieje i czarne chmury wiszą od zachodu...
nastawiłam praniem najwyżej powieszę w domu

Cytat:
Napisane przez 19natka88 Pokaż wiadomość

danika a jakie miałaś wyniki, że ci dała insulinę? Mi się wydaje, ze ta moja trochę przesadza bo przy wynikach np. 134 mg/dl już chciała mi insulinę dać
miałam po śniadaniu 150, 140, 147 niestety, a po obiedzie raz miałam 131 to też mi zakreśliła i powiedziała, że już 2 przekroczenia w tyg powyżej 120 są wskazaniem do insuliny - no to wziełam ale tylko do sniadania zamierzam brać na razie a do pozostałych posiłków nie bo zwykle się mieszczę U mnie też wskazaniem jest to, ze za mało wg niej jadłam i schudłam kilo przez tydzien.
Tez mi sie wydaje, że oni trochę przesadzają. Podobno w Poznaniu pozwalają miec do 140 po godzinie i bardziej idą w obcinanie diety niz w podawanie insuliny - zależy od regionu.

A owoce też mogę jeść - tylko wiadomo, nie kilo truskawek na raz i nie powinno się podobno łączyć z nabiałem - czyli lepiej same truskawki niż koktajl.

Cytat:
Napisane przez 81gosia Pokaż wiadomość
ja mam również nadal B ale obwód większy, bo stare były za ciasne
mim,o że jak mierze się centymetrem powinny być ok

chociaż w tych z większym obwodem miseczka o niebo większa to na metkach nadal B nie wiem jak oni to robią [COLOR="Silver"]
no bo to tak działa ja kupuje albo 65f albo 70e i miska jest taka sama - w 80 e np. miska jest dla mnie ogromna, a w 60 e o wiele za mała
niestety mój obwód nie chce ulec na razie zwiększeniu, więc nie wiem skąd wytrzasnę staniki do karmienia bo widzę, że w moim rozmiarze to tylko takie po 150 zł są
danika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-18, 08:52   #4625
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
Żartujesz? nie zdążylam, mama TŻ srednio co 2-3 tyg cos kupuje jeszcze dostalismy troszke ubranek od siostry mojego przyszlego szwagra i tyle sie tego nazbieralo ze szok na poczatku pamietasz jak bylam zla ze mama TŻ tak kupuje i mi nie daje sie z tego cieszcy-no wiec wlasnie w lipcu mam zamiar sama jeszcze dokupic troszke co by nie wyjsc na wyrodna matke
a ja juz zostawiłam to mamie - niech sie cieszy i kupuje
ja od lipca zaczynam kupować rzeczy, na których ona nie będzie się znać i takie które stwierdzę, że mi pasują: laktator, butelki, dekoracje do pokoju, grzechotki itp. Maskotek w domu dużo po mnie i sporo takich jak nówka sztuka (z czasów szkoły i studiów) więc nie potrzeba.

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ----------

Cytat:
Przecież piszemy o tym od 2 stron
cotko ale mnie nie było i dopiero nadrabiałam, to nie łatwe jak się zasypia. Wy tyle napisałyście, a ja miałam męczący dzień.

pobudka o 5:00. W pewnym momencie mąż woła ze jest 6:05 a ja szok "jak to". Głowa mokra w ręczniku a o 6:15 autobus. Złapałam spinkę do włosów torbę i wylecieliśmy jak z procy. Na dworcu nie było czasu nic kupić na drogę i w pociągu (pośpiesznym) okazało się, że nie jedliśmy śniadania i mamy ze sobą tylko picie Na peronie był tłum bo to najtańszy pociąg i trochę się przeraziła, ale mąż stwierdził, że ktoś musi mi ustąpić miejsca. Jak wszedł do wagonu to szukał przynajmniej jednego dla mnie - szczęście się udało, a i on trafił dla siebie bo jeden pan z przedziału wysiadał na następnej stacji, a to było za 10 minut jeszcze w Warszawie. Do Krakowa dotarliśmy na 10:30 no i musiałam zjeść niezdrowe śniadanko Mc Donald ale lepsze to jak nic. Nasz samochód mieli przywieść za godzinę więc wyszliśmy tylko na powietrze przed galerię. Niestety czekaliśmy przeszło 3h - no normalnie nam nogi wrastały i już nie wiedzieliśmy co robić. Jak bym wiedziała ze tak długo to potrwa to byśmy poczłapali na rynek, a tu dupa. Trochę nam się spieszyło z powrotem. Mąż miał jakiś turniej karciany, a ja umówione spotkanie ze znajomymi. Weszłam z nudów do kilku sklepów ale nic nie było. Założyłam złe buty i mnie stopa gniotła, aż kuśtykałam, więc nie mogłam obejść całej Galerii Krakowskiej. Autko dotarło po przeszło 3h. Podobno po drodze był wypadek - 3 samochody i 2 burze, takie że nie dało się jechać. Na szczęście jego widok nas uspokoił - śliczne, zadbane, czyściutkie w środku, z różnymi bajerkami, które odkrywaliśmy w drodze do domu. W ogóle nie widać, że ma 10 lat. Mąż tylko przez całą drogę szukał włącznika tempomatu i nie znalazł a podobno jest. Bardzo wygodnie się jechało, tylko klima chyba nas trochę załatwiła musimy ją oddać do czyszczenia, bo nie wiem w jakim jest stanie i nauczyć używać, choć wcale zimno nie było w samochodzie.

---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ----------

o nadrobiłam przynajmniej mniej więcej
lecę po jakieś śniadanko i z powrotem pod kołderkę
dziś się lenię

---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ----------

zrobiłam ten wasz chiński test i na razie sie zgodził, tylko nie wiem dlaczego mi wypisuje "Chinka mająca 27 lat, zapłodniona w 12 miesiącu księżycowym powinna urodzić dziewczynki" skoro w czasie zapłodnienia miałam skończone 29 lat, ale może te lata księżycowe jakieś inne
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
Stary 2011-06-18, 09:04   #4626
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anuska_s Pokaż wiadomość

a jutro mam egzamin z psychologii ustny i wogóle nie mam głowy, żeby do tego przysiąść
trzmam kciuki
ja utro mam też egzamin z pschologi i też ustny ani zdana jeszcze z tego nie przeczytałam.

Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość
Ciesz się że ci mówią że nie wyglądasz, ja już jestem taka mała boja, i ludzie pytając się na kiedy termin są zdziwieni wielkością brzucha a mnie to grzeje, bo to mój ukochany brzusio
właśnie kochan brzusio już wiem że będzie mi go brakować

Cytat:
W koncu uporządkowalam maluszkowe ubranka, obliczylismy z TŻ dwa kartony i 6 duzych toreb, a ze nigdy sie nie chwalilam maluszkowymi ubrankami to robie to teraz ponizej 1/100 ubranek
śliczna wyprawka

masz rację, ciesz się ze teściowa kupuje i się interesuje dzidzią, moja nawet nie dzowni spytać jak się czuje

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość
hej nie dam rady was dziś nadrobić dokładnie. Ale przeczytałam Pojechałam do pracy niby tylko zawiezc zwolnienie a sie okazało, że żyć beze mnie nie mogą i chyba z 5 osób miało do mnie jakiś interes
jak miło
Cytat:
Napisane przez mucka21 Pokaż wiadomość
ja kazałam dziś tż naliczyć ile mam rozstępów pod piersiami i mam po 6 i 7 szt ale na jednej są ponoć większe nie byłam zadowolona z tego a tż mówi tak: krzywda od nich Ci się dzieje? boli cie? nie?! to co się przejmujesz i tak jesteś piękna i Cię kocham
Kochany
mój też tak mówi
Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
Ale coś tam w głowie zostaje i nawet nie chodzi o to jak wyglądam w jego oczach, ale jak ja siebie wiedzę - dokładnie tak jak piszesz lulek - trudno się jakoś zaakcptować, choć mam tylko/aż 8 kg na plusie.

Tak bardzo chciałabym być pewna, że będzie wszytko ok.... Jak już jakoś przetrawiłam tą szyjkę, to znów coś... aaaa koniec tematu bo się bede nakręcać.
ja uważam że wyglądam śmiesznie, jak kulka na patyku ale podoba mi się to bo mam swoją ukochaną niunie w tej kulce

wszystko będzie dobrze, zobaczysz

Edytowane przez acelinka
Czas edycji: 2011-06-18 o 09:06
acelinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-18, 09:05   #4627
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kapka Pokaż wiadomość
2/3 ciąży za Tobąteraz będzie z góreczki

A to ja się martwiłam.Mam spory cyc i może jeszcze skoczyć do góry, stąd te obawy że zamiast być na miejscu będzie zwisać gdzieś pod szyciem..ale na zdjęciach koszulka super sie prezentuje!!A jak bawełna?Miła w dotyku?
albo pod górke

bawełna bardzo fajna, jak wypiore to już w ogóle będzie miluksia

Cytat:

moja koleżanka w zeszłym roku miała 30 sztuk tetry i faktycznie przez 6 miesięcy pampersów nie kupowała, tylko na dalsze wyjścia z domu
.
ja to chyba nie jestem aż taką bohaterką żeby to prać
Cytat:
Napisane przez 19natka88 Pokaż wiadomość
Poza tym dowiedziałam się, ze koleżanka, która ode mnie ściągała na tym egzaminie zdała go

Ale była wczoraj fajna imprezka uśmiałyśmy się straszliwie

Musze jechać na zakupy bo nie mam papieru do drukarki a musze sobie wydrukować te notatki na psychologie ... przyjaciółka miała mi przywieźć ale mnie olała brzydko a ja nie mam pewności że moja drukarka wydrukuje te 70 stron, no ale będe próbować. A potem będe próbować to przeczytać co graniczy z cudem. W ogóle coraz bardziej jestem poirytowana tym egzaminem bo okazało się ze są jednak osoby, które mają tak jak ja 2 obecności na wykładach i 5 z ćwiczeń i są zwolnione, a mi napisał że trzeba mieć 3 obecności ... Będziemy z nim jeszcze rozmawiać przed egzaminem, ale wątpie że coś to zmieni bo koleś jest po prostu patafian i tyle

Link do koszulek proszę bo już zapomniałam która chciała
http://allegro.pl/koszulka-nocna-cia...621256877.html

np i obiecałam Wam kiedyś że zrobie sobie fotki przed wyjściem na panieńskie, wiec proszę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0258.jpg (82,3 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0259.jpg (85,8 KB, 32 załadowań)
Stary 2011-06-18, 09:18   #4628
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez acelinka Pokaż wiadomość
ja to chyba nie jestem aż taką bohaterką żeby to prać
ona wrzucała codziennie wieczorem stertę do pralki, a w dzień jak zbierała, to trzymała w zamykanym wiaderku w wodzie, żeby nie było czuć zapachów. I co dzień prasowała

ślicznie wyglądasz
mój brzusio przy tobie to maluszek

Edytowane przez 81gosia
Czas edycji: 2011-06-18 o 09:19
Stary 2011-06-18, 09:26   #4629
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
ona wrzucała codziennie wieczorem stertę do pralki, a w dzień jak zbierała, to trzymała w zamykanym wiaderku w wodzie, żeby nie było czuć zapachów. I co dzień prasowała

ślicznie wyglądasz
mój brzusio przy tobie to maluszek
szalona kobieta ale przynajmnie zaoszczędziła sporo

dziękuję

zapomniałam jeszcze napisać ze rozmawiałam wczoraj z koleżanką która będzie nam sesje brzuszkową robić i wymyśliła żeby ją zrobić na placu zabaw
Stary 2011-06-18, 09:40   #4630
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
szalona kobieta ale przynajmnie zaoszczędziła sporo
no własnie do tego nie jestem, aż tak przekonana - prąd i proszek, czas poświęcony na wieszanie, prasowanie. Pralka zawsze był niepełna - bo 10-20 pieluch to w pralce niewiele. Wiem ze teraz wiele pralek dostosowuje ilość wody ale prąd zawsze ten sam.

trafiłam na taki artykuł: Pielucha tetrowa kontra "pampersy"

Trochę tetry będę miała, ale jeśli maleństwa nie będą uczulać pieluszki jednorazowe, to pewnie tetra zostanie do ulewania, wycierania lub przykrywania.
Wystarczy, że planuję gotować domowe zupki zamiast Gerberów. To mi zajmie czas i będzie na pewno oszczędniejsze.
Stary 2011-06-18, 09:43   #4631
agnyska81
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny!
Melduję się żywa i prawie sprawna
Wczoraj cały dzień zakręcony, najpierw na pikniku, potem szybki obiad, drzemka i wieczór u znajomych. Dziś podobnie, bo zaraz wyjeżdżam do rodziców i wrócę dopiero wieczorem. Jutro znowu pewnie zajrzę jednym okiem, bo jadę na spotkanie z koleżanką.
Domyślam się, że w ten weekend zacznie się nowy wątek, jak widzicie nie dam rady go założyć, bo będę bez dostępu do internetu, liczę że ktoś przejmie tę fuchę
Miłego weekendu

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-18, 09:48   #4632
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
no własnie do tego nie jestem, aż tak przekonana - prąd i proszek, czas poświęcony na wieszanie, prasowanie. Pralka zawsze był niepełna - bo 10-20 pieluch to w pralce niewiele. Wiem ze teraz wiele pralek dostosowuje ilość wody ale prąd zawsze ten sam.

trafiłam na taki artykuł: Pielucha tetrowa kontra "pampersy"

Trochę tetry będę miała, ale jeśli maleństwa nie będą uczulać pieluszki jednorazowe, to pewnie tetra zostanie do ulewania, wycierania lub przykrywania.
Wystarczy, że planuję gotować domowe zupki zamiast Gerberów. To mi zajmie czas i będzie na pewno oszczędniejsze.
no też racja z tym praniem niech po prostu każdy robi jak uważa i będzie dobrze

co do zupek to widzę że mamy takie same plany a z pieluszkami z tego co zauważyłam to zazwyczaj jest tak ze nawet jeśli jedne uczulają albo odparzaja to inne pasują, więc pewnie obejdzie się bez tetry na pupie ale pieluche tetrowe też oczywiście mam

jade w końcu na te zakupy bo w życiu tego nie wydrukuje a gdzie tam przeczytanie tego popołudniu idziemy na stadion na Noc Świętojańską, wiec niedużo czasu mam, chyba kupie też od razu coś szybkiego na obiad bo nie mam nawet choty gotoać przez tego starego patafiana i ten egzamin
Stary 2011-06-18, 10:19   #4633
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
popołudniu idziemy na stadion na Noc Świętojańską
ale ci fajnie
w Warszawie wianki dopiero 25.06 - a nas akurat nie będzie

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ----------

w swoich notatkach trafiłam na coś takiego - to chyba skądś z nfz'u ściągnęłam

może się przyda

Cytat:
21.-26. tydzień ciąży:
- badanie obowiązkowe: stężenie glukozy po doustnym podaniu 75 g glukozy (w 24.-28. tygodniu), USG, analiza moczu, ocena czynności serca płodu, pomiar ciśnienia tętniczego krwi, ważenie, ocena pH wydzieliny pochwowej;
- badania zalecane: u kobiet z ujemnym wynikiem w I trymestrze badanie w kierunku toksoplazmozy;
27.-32. tydzień ciąży:
- badania obowiązkowe: morfologia krwi, analiza moczu, przeciwciała odpornościowe, USG, ocena czynności serca płodu, pomiar ciśnienia tętniczego krwi, ważenie, ocena pH wydzieliny pochwowej; lekarz powinien zaproponować podanie immunoglobuliny anty-D kobietom z Rh ujemnym bez przeciwciał anty-D w 28.-30. tygodniu;
33.-37. tydzień ciąży:
- badania obowiązkowe: analiza moczu, morfologia krwi, ocena wymiarów miednicy, ocena pH wydzieliny pochwowej, ocena czynności serca płodu, pomiar ciśnienia tętniczego krwi, badanie piersi, ważenie;
- badania zalecane: w grupie kobiet ze zwiększonym ryzykiem populacyjnym lub indywidualnym ryzykiem zakażenia - VDRL, HIV, HCV, posiew w kierunku paciorkowców hemolizujących;
38.-39. tydzień ciąży:
- badanie obowiązkowe: analiza moczu, ocena czynności serca płodu, pomiar ciśnienia tętniczego krwi, ważenie;
po 40. tygodniu ciąży:
- badania obowiązkowe: ocena czynności serca płodu, pomiar ciśnienia tętniczego krwi, ważenie;
- badania zalecane: USG z oceną masy płodu, KTG.
Stary 2011-06-18, 11:37   #4634
cotynato
Zakorzenienie

Ale się dzisiaj najadłam strachu. Naczytałam się o tym liczeniu ruchów i od 9 siedziałam i nasłuchiwałam i mały może łaskawie 2 razy kopnął i zaczełam się denerwować bo to już chyba ten czas kiedy powinien raczej regularnie dawać znać że jest. Do tego boli mnie brzuch bo pokach i na dole. Przy kichaniu to myślałam że zejdę tak bolało. Grrrr. < nie panikować , nie panikować>

I jeszcze dzisiaj do tż rodzny na grilla a tak mi się nie chce...

Wymianka.
Stary 2011-06-18, 11:46   #4635
agnieszka 0605
Zakorzenienie

melduję się dziś i ja

acelinka - dzięki za linka do koszulek na pewno zamówię i b.ładnie wyglądałaś na wieczorku panieńskim i jaka szczęśliwa

cotka - ja jakoś od początku nie stroiłam się dla męża jak u mnie zamieszkał może dlatego, że znamy się prawie od dzieciaka... albo jakaś dziwna jestem haha

lausanne - wychodź z tej piaskownicy! I wracaj do nas

agnyska - jakieś znaki życia i b.dobrze martwiłybyśmy się! a jak u Ciebie z Benkiem? Wiadomo już, że to Benek a nie mała dziewczynka??

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ----------

Cytat:

Ale się dzisiaj najadłam strachu. Naczytałam się o tym liczeniu ruchów i od 9 siedziałam i nasłuchiwałam i mały może łaskawie 2 razy kopnął i zaczełam się denerwować bo to już chyba ten czas kiedy powinien raczej regularnie dawać znać że jest. Do tego boli mnie brzuch bo pokach i na dole. Przy kichaniu to myślałam że zejdę tak bolało. Grrrr. < nie panikować , nie panikować>

ja nie liczę, bo zgłupiłabym mała rusza się co jakiś czas, ma swoje "pory" dla mamusi i na sen poza tym jak chodzę to zazwyczaj cisza, a jak się kłade, albo coś zjem to kopnie i wiem, że jest ok

a co do grila - to ja też się jakaś nierodzinna zrobiłam może dlatego, że od długiego siedzenia wszystko mnie boli.... więc rozumiem Cię ale takie mięsko z grila zjadłabym mniam! Tylko ciekawe czy mi teraz wolno???? Danika, natka - help!

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.

Edytowane przez agnieszka 0605
Czas edycji: 2011-06-18 o 11:48
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-18, 11:49   #4636
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
melduję się dziś i ja

acelinka - dzięki za linka do koszulek na pewno zamówię i b.ładnie wyglądałaś na wieczorku panieńskim i jaka szczęśliwa

cotka - ja jakoś od początku nie stroiłam się dla męża jak u mnie zamieszkał może dlatego, że znamy się prawie od dzieciaka... albo jakaś dziwna jestem haha
Dziękuję zadowolona z siebie byłam że mi się chciało tak wyszykować

ja dla męża też sie nie stroje, nawet jak gdzieś wychodzimy to się pyta po co sie maluję a co dopiero jak w domu siedzimy np. w weekend
Cytat:

kochana ty weź się nie stresuj tymi ruchami Natalka ma takie godzinki że rusza się non stop a czasami raz na jakis czas każde dziecko am swoje pory na ruchy może Filipek woli popołudniowe harce?

grill zjadłabym kiełbache taką pyyyyyyszną
Stary 2011-06-18, 11:52   #4637
cotynato
Zakorzenienie

No właśnie już jest ten etap kiedy podobno w ciągu godziny powinno odczuwać się 10 ruchów, kopnięć itp. Dlatego nasłuchuję. Chociaż teraz jak usiadłam to czuję że mnie kopie ale mam wrażenie że kopie mi w krocze bo takie dziwne uczucie...

A co do grilla to ja rodzinę tż dalej poznaję i strasznie się krępuję. Oni są w swoim gronie, tacy swobodni a ja się tam jeszcze czuję tak niepewnie

A co do strojenia dla męża to mi się wydaje że ja bez makijażu wyglądam strasznie. Sama się czasami boję siebie i tak jakoś ciężko mi się przestawić na to żeby sobie po domu chociażby bez maskary pochodzić

Wymianka.
Stary 2011-06-18, 11:57   #4638
gerda
Zadomowienie

wcinam truskawki i Was nadrabiam

na tapecie były badania, na następna wizytę mam zrobić morfologię i mocz, glukoza juz za mną ciekawe czy jak nie przechodziłam tokso czy bede musiała powtórzyć badanie

gerda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-18, 11:57   #4639
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie już jest ten etap kiedy podobno w ciągu godziny powinno odczuwać się 10 ruchów, kopnięć itp. Dlatego nasłuchuję. Chociaż teraz jak usiadłam to czuję że mnie kopie ale mam wrażenie że kopie mi w krocze bo takie dziwne uczucie...

A co do grilla to ja rodzinę tż dalej poznaję i strasznie się krępuję. Oni są w swoim gronie, tacy swobodni a ja się tam jeszcze czuję tak niepewnie

A co do strojenia dla męża to mi się wydaje że ja bez makijażu wyglądam strasznie. Sama się czasami boję siebie i tak jakoś ciężko mi się przestawić na to żeby sobie po domu chociażby bez maskary pochodzić
co do podkreślonego kochanie to w godzinie aktywności dziecka dzidzia przecież też śpi wtedy się nie rusza albo rusza się bardzo mało

przywykniesz to rodzinki

a co do makijażu to ja też wyglądam przestrasznie ale co tam w sumie tż mnie taką poznał bo poznaliśmy się na obozie a ktoby się malował w srodku lasu pod namiotem
Stary 2011-06-18, 12:00   #4640
gerda
Zadomowienie

Cytat:
a co do makijażu to ja też wyglądam przestrasznie ale co tam w sumie tż mnie taką poznał bo poznaliśmy się na obozie a ktoby się malował w srodku lasu pod namiotem
znam takie przypadki

gerda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-18, 12:05   #4641
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gerda Pokaż wiadomość
znam takie przypadki
hehhe ja też, dziewczyny z najstarszych grup oczywiście co rano pełny make-up robiły, bo przecież chłopaki patrzą
Stary 2011-06-18, 12:14   #4642
cotynato
Zakorzenienie

Cytat:

wcinam truskawki i Was nadrabiam

na tapecie były badania, na następna wizytę mam zrobić morfologię i mocz, glukoza juz za mną ciekawe czy jak nie przechodziłam tokso czy bede musiała powtórzyć badanie
Ja miałam wątpliwe tzn. Niby miałam styczność ale nie wiadomo czy na tyle aby się uodpornić i muszę powtarzać. Lepiej powtórz nawet we własnym zakresie.
Cytat:
co do podkreślonego kochanie to w godzinie aktywności dziecka dzidzia przecież też śpi wtedy się nie rusza albo rusza się bardzo mało

przywykniesz to rodzinki

Kurcze faktycznie. Ale ja głupol jestem, dobrze że wy jesteście. Nie odczytam, coś sobie powkręcam i wstyd wstyd haha
Cytat:
znam takie przypadki
weźcie bo ja pewnie bym się malowała

Wymianka.
Stary 2011-06-18, 12:15   #4643
danika
Zakorzenienie

Cytat:
a co do grila - to ja też się jakaś nierodzinna zrobiłam może dlatego, że od długiego siedzenia wszystko mnie boli.... więc rozumiem Cię ale takie mięsko z grila zjadłabym mniam! Tylko ciekawe czy mi teraz wolno???? Danika, natka - help!
możesz zjeść np filet z kurczaka z grila, albo polędwiczkę wieprzową, chudy schab, rybę, najlepiej pieczone w folii. Jeśli to ma być obiad to 1 pojedynczy filet z kuraka bedzie ok, do tego 2 małe ziemniaki i jakies warzywa albo sałatka.
Kiełbasek i innych takich skrzydełek czy karkówki nie powinnaś.

Cytat:

nie zazdroszczę tych wizyt po rodzinie też tego nie lubiłam na początku.

co do makijażu to ja się wogóle nie maluję, tylko podkład. Od wielkiego dzwonu rzęsy, więc mój TZ jest w szoku jak wyskoczę w makijażu
Stary 2011-06-18, 12:19   #4644
agnieszka 0605
Zakorzenienie

acelinka - to Wy taka leśna miłość a długo się znacie? Długo jesteście razem?

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

Cytat:
możesz zjeść np filet z kurczaka z grila, albo polędwiczkę wieprzową, chudy schab, rybę, najlepiej pieczone w folii. Jeśli to ma być obiad to 1 pojedynczy filet z kuraka bedzie ok, do tego 2 małe ziemniaki i jakies warzywa albo sałatka.
Kiełbasek i innych takich skrzydełek czy karkówki nie powinnaś.

co do makijażu to ja się wogóle nie maluję, tylko podkład. Od wielkiego dzwonu rzęsy, więc mój TZ jest w szoku jak wyskoczę w makijażu
1. Dzięki za info. Przepraszam, że tak dopytuje, ale póki co nic nie wiem, nie chce zaszkodzić małej.... A mogę jeść smażony filet albo schab?
2. Witaj w klubie u mnie to samo

Stary 2011-06-18, 12:21   #4645
danika
Zakorzenienie

Aga smażony w sensie w panierce na patelni na oleju to niestety nie, bo smażone podnosi cukier. Ale smażony bez tłuszczu na patelni grilowej, samo mięsko, możesz.
Stary 2011-06-18, 12:29   #4646
acelinka
Zakorzenienie

Cytat:
acelinka - to Wy taka leśna miłość a długo się znacie? Długo jesteście razem?
poznaliśmy się właśnie na tym obozie na Mazurach 6 lat temu tam były jakieś spacerki, pogadanki nad jeziorkiem w nocy jak już dzieciaki spały no ale w sumie wtedy oboje byliśmy zajęci więc nic nie było, dopiero później w grudniu jakoś się zgadaliśmy, stany w związkach nam obojgu sie zmieniły na wolne w między czasie i tak jakoś wyszło ale podobno już na tym obozie go kręciłam

Cytat:
Ja miałam wątpliwe tzn. Niby miałam styczność ale nie wiadomo czy na tyle aby się uodpornić i muszę powtarzać. Lepiej powtórz nawet we własnym zakresie.

Kurcze faktycznie. Ale ja głupol jestem, dobrze że wy jesteście. Nie odczytam, coś sobie powkręcam i wstyd wstyd haha

weźcie bo ja pewnie bym się malowała
żaden wstyd

troche jakbyś sie malowała to okej ja też czasami użyłam podkładu czy tuszu, ale laski na prawde robił sobie taki pełny make up ja nawet na imprezy się tak nie maluje jak one w tym lesie

miałam się uczyć
Stary 2011-06-18, 12:31   #4647
lausanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Lausanne - wynalazłam TAKI zestaw i powiem szczerze, że się napaliłam myślisz, że będzie ok?
niunia będzie ok, ale nie wiem czy Ci tyle buteleczek jest od razu potrzebnych(inna sprawa że licze na kolejnego bobaska soon), bo jakoś drogo ogólnie chyba wychodzi jak na jednorazowy zakup tzn jakbys to chciala kupic oddzielnie to bys miala pewnie troszke drożej ale rozłożone w czasie... Więc sobie decyduj Ogolnie laktator chyba podobny do mojego, a ja z mojego jestem bardzo zadowolona

Cytat:

i jak tam dziś kochana samopoczucie? ja też wczoraj trochę łez wychlipałam bez powodu, ach te hormony...
u mnie dziś lepiej. A jak u Ciebie?

Cytat:
Napisane przez irmith Pokaż wiadomość
hmm może masz racje, a czy koniecznie musze kupić woreczki na pokarm?? ostatnio oglądałam w sklepie jakieś za 60zl
woreczki??? nie wiem nic o woreczkach pewnie do mrożenia ja w każdym razie bez nich przeżyłam do tego laktatota tommee teppee w zestawie były dokładane 4 pojemniczki male do mrożenia, mnie wystarczyły. Ale ja karmiłam wylącznie piersią przez 6 miesięcy i nie wrociłam do pracy (bo mnie wyrzucono) więc rzadko kiedy mi się przydawały takie rzeczy... a ściągnięty pokarm możesz trzymać chociazby w buteleczce (o ile w lodówce a nie w zamrażalniku)

Cytat:
odebrałam wyniki glukozy .... po 2h 173 mg i znów zaczynają się schody...
Cytat:
znalazłam taką wypowiedź odnośnie norm: "Wartości prawidłowe to: na czczo stężenie glukozy poniżej 100 mg%, po 1 godzinie poniżej 140 mg%, po 2 godzinie poniżej 180 mg%" (dr Stanisław Pazio, specjalista ginekolog-położnik, Centrum Medyczne Damiana)- w tym wypadku byłoby u mnie ok, ale coś tu chyba nie gra ...
Cytat:
a co do norm - to niby wszędzie podają do 140 a tu nagle 180 zobaczymy co mi powie gin
Aguśka bez paniki tutaj Po pierwsze normy 140 są dla glukozy 50g - przynajmniej z tego co ja wiem. Ja mam własnie około 130 po godzinie po 50g i lekarz nic nie mówił. Więc poczekaj faktycznie co powie gin i uszka trzymamy w górze, tak?

Cytat:
a moją sister to ktoś widział???
byłam wczoraj z małym u szwagierki na noc - dośc nagle musialam znikac z forum więc nawet się nie pożegnałam. Ale dzis juz jesteśmy u siebie

I znów anegdotka o Konradku - pohamujcie mnie jak macie dosyć Nie umiem się powstrzymac - ześwirowana, zakochana mamuśka Mały zobaczył wczoraj chomiki za szybą w zoologicznym. Kucaliśmy sobie tak przy nich, podziwialiśy, mały patrzy na nie, patrzy i nagle odwraca sie do mnie, zabrał mi z ręki swoją butelkę z soczkiem, przyłozył ją do szyby i mowi do chomików "am am" :brzyda l:
lausanne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-18, 12:36   #4648
cotynato
Zakorzenienie

Acelinka, no fakt pełen makijaż w lesie to faktycznie nieciekawie.
Ja to muszę pójść na jakąś mocną hennę albo jakieś zagęszczanie rzęs to pewnie problemu nie będzie. Ale teraz po tylu latach malowania zrobiły mi się takie blade, oklapnięte więc lipa

Ale fajnie że się w końcu zeszliście. Uwielbiam takie historie które mają jakieś nietypowe początki.

Wasze dzieciaczki też tak często mają czkawkę?

Wymianka.
Stary 2011-06-18, 12:38   #4649
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
skorzystam z określenia jakie mąż mi czasem rzuca jak ryczę

NIE NAKRĘCAJ SIĘ

Jak juz dziewczyny pisały każde dziecko ma swój rytm - moje raz kopie po 10 serii dziennie, a czasem prawie wcale. Wczoraj się śmiałam ze mamusie rozumie, bo w pociągu prosiłam żeby nie kopał,o bo nie mam jak siusiu biegać, a tak się jakoś ułożyło, że pewnie biegła bym co chwila i posłuchało. Odezwało się dopiero wieczorem w domku.

Cytat:
ja mam to samo
zawsze powtarzał "moja piękna" - mimo iż nic, albo niewiele robiłam i akurat jemu to nie przeszkadza

... albo mi ktoś wlazł do mamy na dół albo mąż wrócił
Stary 2011-06-18, 12:42   #4650
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Aga smażony w sensie w panierce na patelni na oleju to niestety nie, bo smażone podnosi cukier. Ale smażony bez tłuszczu na patelni grilowej, samo mięsko, możesz.
czyli cel na jutro: zakup patelni grillowej

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości