|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#36421 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Cytat:
Cytat:
![]() tylko żeby się nowalijki nie przestraszyły, zakon Curlitanek to i tak lekkie przegięcie ;P //chyba że się praktykuje pogański kult Falopełka //Hurrra przeżyłam noc po SLS Leczenie działa
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-06-18 o 09:51 |
||
|
|
|
#36422 |
|
Raczkowanie
|
Dokladnie Benek,
to co mowisz ,to wypisz wymaluj tez moje wlosy.Ja tez pocieniowalam ostatnio lekko.Moze pokrotce opowiem: Babeczka,fryzjerka-znam ja ale niezbyt dobrze.Poszlam do niej do domu,bo w DE praktykuje sie domowe fizyty fryzjerow i sluchajcie tego: Wlosy me,dopiero co umyte,swiezutkie(pieknie odzyweczka,harmonijkowani e,zeby skret jak najbardziej sie wydobyl,aby zobaczyla moje naturalne loki i wiedziala jak je sciac) a ona pociagnela mnie za loka,ze az zabolalo i mowi,ze mam je umyc,po czym kladzie mi jakis szatanski szampon do reki-ja na to,ze dopiero myte,nic tylko jakby tak fuknela.Zaczela czesac grzebieniem,oczywiscie bez moczenia sie nie obylo,bo te fryzjerki dzisiejsze,to wogole nie slyszaly nigdy o cieciu na sucho i mowi do mnie,ze ja bardzo cienkie wlosy mam.Ja, cienkie?!????To juz chyba taki nawyk ,zeby klientkom wciskac jakies nasilikowane produkty. Po czym stwierdzila,ze fryzurka,ktora wybralam(chcialam sciac podobnie jak ma ta dziewczyna,z reklamy RMF,ktora na poczatku wlacza radio i tanczy,kojarzycie?) nie nadaje sie na moje wlosy,bo dolna warstwa jest jakas za cienka i bla,bla ba wiec sciela tylko minimalnie koncowki,takze jak zwykle wyszlo,bez zadnego efektu.To juz drugi raz mi sie zdarza,pod rzad,ze fryzjerka odmawia mi sciecia wlosow na jakas konkretna fryzure.ONE SIE CHYBA BOJA!!!Nie umieja albo nie wiem co jeszcze,nie potrafia obchodzic sie z takimi wlosami.I kiedy ja przyszlabym moze taka jakas szara,zaszczuta,to moze i zrobilaby coby tam jej wyszlo ale ja to wojownik jestem i chyba bym zabila,gdyby cos poszlo nie tak.One to wyczuwaja. Probowalam cos jeszcze nadmienic i pielegnacji bezsilikonowej,bez sls ale nadaremno,bo jak ona mi mowi,ze moje wlosy cienkie i jaies takie nijakie,to co tu dalej dysputowac,hahah. No nic, wlosy cos tam odczuly,bo tez lepiej sie rozczesuja,nie placza w supelki na koncach,i napewno dobrze im zrobilo lekkie podciecie ale lepszego skretu nie zauwazylam.Narazie poczekam,fryzura nadal mnie swierzbi ale moze to tak mialo byc. Czekam za to na Graniera nr 660,bo juz postanowione!!!W DE go jednak nie uswiadcze,wiec musze z PL sciagac.Ale jak juz przybedzie,to bede miala piekne wlosy,kolor,jak BENEK.Mam taka nadzieje,jak robilam sobie test (na stronie Garniera) odnosnie koloryzacji wlosow,to wyszla mi akurat ta farba,m.innymi, do wyboru.Strasznie sie ucieszylam,bo ja czesto chcialam rzeczy niemozliwych a tu ,prosze! Trudno,zintensywikuje(kur cze,jak ten wyraz sie pisze?) moja pielegnacje do maksimum i bedzie dobrze...i piekny kolorek.Jak juz zaaplikuje,to wrzuce foto ))
Edytowane przez Basai77 Czas edycji: 2011-06-18 o 10:10 |
|
|
|
#36423 | ||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Jest za to betaina kokamidopropylowa (u mnie to jest równe niesięganiu po szampon Cytat:
![]() Cytat:
![]() To Cię nie było... Chyba całe wieki! Wrzucisz swoje zdjęcia? Ojp nawet bez folii Twoje włosy są interesujące. Mnie się podobają ---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- Ajrisz jak tam przygoda z jeleniem? ![]() Cytat:
Sama chroniłam ostatnio parafiną - trochę było za gorąco na kokos - i ciesze się, że skończyłam. Jakieś mam niemrawe włosy po niej, mimo, ze później uzywam szamponu. Cytat:
idę po śliniak, bo mi całkiem koszulka namoknie Nie musiałas myć 3x szamponem z sls - co miało się domyć, domyło się. Nie masz siana, bo włosy są już zdrowe - to zasługa Twojej własnej ciężkiej pracy nad włosami ![]() Ech, znaczy nie musze jechać celem wendety, mogę jechać się oddać w ręce Cudownie wyglądają zazdraszczam ![]() Cytat:
Cytat:
nie ma mowy o chowaniu się! Każda z nas ma inne włosy, każde zdrowe i zadbane są piękne, oddają naturę właścicelki. Sama utożsamiam się ze swoimi lokami i choć marzyc będe zawsze o afro, a włosy takie jak u Oli czy inne mocne skręty, których tutaj ostatnio pojawiło się wiele, powalają mnie na kolana, zaś fale grają mi mocno na romantycznej sferze emocji, to kocham je i będę kochać, bo są moje własne, indywidualne i nieprzewidywalne. Mamy radochę, bo jestesmy razem Znowu Cytat:
Spodziewałabyś się takiego efektu? Ja owszem, ale nie tak szybko
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-06-18 o 11:04 |
||||||||
|
|
|
#36424 | ||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z deszczówka bym tylko nie próbowała, bo nie wiemy, co jest w składzie (mnie wystarczą zniszczone kafle na balkonie, by sie za to nie brać )Cytat:
Zgodnie z zasadami podobieństwa morfologicznego lepiej by było "falasy", ale czemu nie? ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Modelki tymczasem mają tam tak wyblakłe włosy, że nie jestem w stanie nic dopasować do siebie.Cytat:
Cytat:
|
|
#36425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Farbujesz moim kolorkiem?? Pokaż się od razu!Ja do fryzjerów nie chodzę, byłam raz jak miałam 14 lat i było to tak szokujące dla mnie, że od tamtej pory mam uraz. Sama podcinam swoje włosy, po tylu latach doszłam do perfekcji A ćwiczyłam na młodszej siostrze, oczywiście i potem na sobie dopiero :p
|
|
#36426 |
|
Raczkowanie
|
Ach, i wrecz to az niegrzeczne bylo z mojej strony!!!
Ollaa,przecudne,wymarzone krecioly!!!Skrecily sie przeslicznie,tylko musze do tego dodac,ze my krecone widzimy te roznice ale wezmy takiego laika,to nie wiem,czy zauwazy ze tak pieknie sie na Twojej glowce zadzialo i to mi wlasnie chodzi,ze my to poszkodowane jestesmy Jak nie walniemy koloru,ktory swieci na pol kilometra albo nie zetniemy na krotko,to zero komentarzy..tylko:"oo0,ja kie sliczne loki,a to prawdziwe takie?Same sie tak kreca?Czy je nakrecasz na lokowke?A moge dotknac?"A na temat fryzury nic...kompletnie nic...Hahahah,ale to tak z przymruzeniem oka.Jestesmy juz tak przyzwyczajone do komplementow,odnosnie naszych lokow,ze ciagle nam malo i malo
|
|
|
|
#36427 |
|
Przyczajenie
|
Gratuluję Wam obu niesamowitej przemiany fryzur
![]() A ja jestem załamana stanem swoich włosów... wydaje mi się, że ostatnio nawet BD mi nie służy. W czasie mycia nim tworzą mi się po prostu 3 wielkie kołtuny (włosy z dołu są normalne, pewnie dlatego, że zdrowe), dopiero po odżywce odpuszczają trochę, ale zostają skołtunione partie. Dziś to już naprawdę nie dało się obejść bez rozczesania grzebieniem, a włosy pod palcami były strasznie suche, chropowate, brrrr... Nie było nawet sensu ich stylizować, bo i tak loki nie wyjdą z tak suchych...Chyba było lepiej... Co jest... ![]() Ale prawda jest taka, że włosy były rozjaśniane 2 razy jednego dnia A tak na marginesie, jak sobie radzicie dziewczyny z nakładaniem tylu maseczek, olei itp. po kilka razy w tygodniu? Jakbym sama mieszkała, to bez problemu, ale tak chodzić cały czas z czepkiem na głowie przy TŻ, jak i tak rzadko się widzimy.. hm... Co prawda na moje brzydkie kołtuny też musi patrzeć, więc... Edytowane przez czerwona1 Czas edycji: 2011-06-18 o 11:23 |
|
|
|
#36428 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tez probowalam ostatnio metody kucykowej sama ale nie wiem,czy cos mi z tego wyszlo,bo nie mial kto ocenic a do fryzjerki poszlam z nadzieja,ze wyczaruje mi jakas roznice na wlosach w stosunku do lat poprzednich,niestety jak zwykle sie zawiodlam i chyba tez juz dam spokoj.Bede sama scinala koncowki i zapuszczala ile wlezie a za to postawie na zmiane koloru(niejako nieunikniona,bo siwe wlosy zaczely atakowac;masakra!w tym wieku).Fajnie,ze mnie zainspirowalas i ,ze jest to do wykonania na moich klakach.Zobaczymy jaki bedzie efekt ale cos mi intuicja podpowiada,ze bedzie dobrze.Bo widze,co jest na Twojej glowce,mam prawie identyczne wlosiska.Jeszcze teraz trzeba bedzie tylko dobrac makijaz ,no i wogole reszte a z tym to bedzie gorzej,bo mam wlasny styl juz od wielu lat.Na szczescie jest w nim duzo gothicu i to jest piekne,bo takie wlosy do gotha,to jak najbardziej.Chcialam zawsze ale ciagle sie wahalam a teraz powiedzialam sobie :KONIEC wahan!!!Wracam sobie troche do mojej zbuntowanej natury i niech mowia co chca
|
|
|
|
|
#36429 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#36430 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie do stałam z kopyta
![]() Skalp ogólnie ostatnio uspokoił się na tyle że mogę ostrożne testować. Trzeba by pokończyć te skrzynie zapasów, trzeba by zmyć czasem silikony bo raczej używam. Tu o BJ do suchych. Konsystencja jest w dechę - gęsty żel I ani piany ani poślizgu Skalp cały, włosy umyte i owszem wczoraj był puch, ale dzisiaj wystarczył psikacz z wody i już się robi falo-bałagan.Cytat:
curly love story
|
|
|
|
|
#36431 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#36432 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dwa razy rozjasniane loki???Moje wlosy takiej katorgi chyba by nie przezyly,pewnie wraz z grzebieniem wyciagnelabym wszystkie.Masz koltuny,bo sobie na nie zapracowalas i to ciezko Zakasuj rekawy i kazda mozliwa chwile poswiec swoim wloskom i uwierz,ze jeszcze bedziesz sie mogla nimi pochwalic a inni nacieszyc nimi oczy Mysle,ze kazda nawet parominutowa sesja,jakakolwiek(wcieran ie kropelki olejku,odzywka zostawiona,wcierka)do kolejny krok do zdrowych wloskow.Ja nawet jak nie widze efektu natychmiastowego ,to i tak wiem,ze zrobilam dla wlosow kolejna dobra rzecz.Dlatego nie przejmuj sie brakiem czasu.Licza sie dlugotrwale efekty a nie chwilowe |
|
|
|
|
#36433 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
najbardziej mnie ubawił kiedyś kumpel, z czasów jak miałam loczki i prostowałam grzywkę, ze swoim pytaniem czy mam kręcone włosy i prostuję grzywę, czy proste i kręcę sobie resztę rzeczywiście, predzej chciałoby mi się codziennie kręcić włosy, niż je prostować ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() siedzę właśnie w takim turbanie, pod spodem czepek, a na włosach Alterra morela z żelem lnianym i d-pantenolem, wcześniej było mleczko jedwabne z keratyną z BU, ale spłukane już. zobaczymy co dziś wyjdzie, chociaż na wiele nie liczę - 92% wilgotności i PR 13 st. także idealne warunki na puszaka. |
||||
|
|
|
#36434 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"Robilas trwala?" I tak za kazdym razem kiedy mnie widzi,a zeby jeszcze smieszniej bylo ,to ja mam po nim te wlosy a moze tak ranking najzabawniejszych i najglupszych pytan dot.naszych kreciolow??? To bysmy sie usmialy troche |
|
|
|
|
#36435 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do uwag odnoście włosów, to ja również słuchałam ich od zawsze... Jak byłam mała to zawsze było, że jestem jak lalka barbie - blondynka, długie, gęste włosy... Obcy ludzie na ulicy zaczepiają i 'och i ach, jakie ładne . . . ' Albo ostatnio rozmawiałam z nauczycielką, mówię jej coś, a ona nagle dotyka mnie po włosach, ja przerwałam, patrzę na nią, a ona 'oj przeprasza, przepraszam, musiałam dotknąć'Olu, śliczne te Twoje loczki nie wiem czemu kiedyś myślałam, że masz raczej mało tych włosów
|
|
|
#36436 | ||
|
Zadomowienie
|
Mam pytanie odnośnie podcinania włosów i odświeżania fryzury. Czy jeśli mam zupełnie nie rozdwojone końcówki to też powinnam podciąc? Czy mogę sobie darowac?
oollaa_1_ nie mogę uwierzyc że zapłaciłaś tylko 30 zł! Ja płacę 35 za byle jakiego fryzjera na targu Maliniarka jaka zmiana A właśnie! Odkąd zaczęłam CG włosy urosły mi cały centymetr ![]() Cytat:
Fallusy na głowie przy mojej mocno obrazowej wyobraźni rozłożyły mnie na łopatki. Wyobraziłam sobie coś w rodzaju Meduzy... ![]() Cytat:
Na zniszczenia po rozjaśnianiu z tego co pamiętam (a było to już z 3 lata temu) bardzo pomogły mi żółtkowo-olejowe maseczki. Oczywiście stosowane długofalowo, bo co się zniszczyło to się nie odniszczy od razu Hm... Co do czepka... Mój chłop jest na tyle rozgarnięty, że nawet nie zauważa, że mam czepek na głowie... ![]() A teraz idę sprzątac... Skąd te zwierzęta mają tyle kłaków codziennie do zrzucenia? I do tego nadal są puchate... Czemu mi tak nie rosną?
|
|
#36437 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
czerwona1 - byłoby łatwiej gdybyś wrzuciła zdjęcia i opisała dokładnie Twoją pielęgnację w tej chwili.
Twój opis wskazuje że masz straszne suchary. Nawilżaj czym Ci tylko do głowy przyjdzie, tak jak dziewczyny pisały - przed każdym myciem ja się uda to wetrzeć we włosy coś, odżywkę z miodem, oleje, choćby łyżeczkę albo nawet krem. Używaj odżywki b/s po myciu, na drugi dzień. Świetnym ratunkiem może się okazać mycie odżywką, bo nawilżysz całe włosy. Z historyjek włosowych: Mamo mamo popatrz jak mi się fajnie góra podkręciła. Mama myśli chwilę (łapie ostrość bez okularów ;P) i w końcu mówi: ja to Ci zawsze mówię żebyś sobie zrobiła trwałą ![]() ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
Poza tym jak się grzecznie układają to nie ma przymusu. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A tutaj trafiłam szukając delikatnej pielęgnacji dla wrażliwego skalpu ;P BTW odryłam że włosy kryją więcej niż się spodziewałam i jednocześnie że niestety mam tylko (AŻ) fale i nigdy nie będę loczkiem ;] Cytat:
Cytat:
Po 18tce zaczęłam szaleć nieumiejętnie z kolorami,w ciągu roku miałam 1 nieudany ciemny kolor i ze 4 próby powrotu do natury (czyli rozjaśniacz + farba), na koniec balejaż. I jednocześnie hodowałam włosy do pasa, o dziwo udało się (2 lata później bo końce niszczyły się tak szybko jak rosły). A w zeszłym roku mi pani trwałą włosy spaliła i nic nie pomogło, tylko regularne podcinanie... Nie miałam pojęcia o domowych sposobach, ale stan włosów trochę uratowała odżywka Garnier Karite, maska Joanna len rumianek i odżywki b/s. |
||||||
|
|
|
#36438 |
|
Raczkowanie
|
mnie kiedyś fryzjer pytał czy mam trwałą
kto jak kto, ale on powinien umieć odróżnić włosy z trwałą i bez już do niego nie poszłam
|
|
|
|
#36439 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
w sumie to wtedy nie było za bardzo czym myć i pielęgnować
![]() Cytat:
dla mnie to czarna magia ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() skoro on ma sls to nie powinnam nim myć za każdym razem? z pigułki tak by wynikało nie wiem czy kupować nową odżywkę do mycia/drugą d/s i trzecią b/s , szampon bez sls mam BD, ale nie przepadam za nim (może spróbuję metodą OMO)Cytat:
![]() Cytat:
nie było tyle syfu w powietrzu Cytat:
Cytat:
|
|
|
#36440 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
bardzo dużo ![]() Cytat:
tylko się wywija nie tak jak by się chciało ![]() Cytat:
Cytat:
(były też był zachwycony jak zmokłam i zrobiło mi się "to coś" na głowie, nie wiem o co tym facetom chodzi )Cytat:
![]() Cytat:
Ale wieje na dworze, ciekawe co będzie z włosami
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-06-18 o 13:07 |
|||||||
|
|
|
#36441 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A kiedyś było takich sporo, ale od mniej więcej 2 lat albo padają, albo zaczynają brac ok. 30. ![]() Cytat:
![]() Maliniarka, ta kicia to twoja?
|
|
#36442 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE
Wydaje mi się, że to może dlatego, że przy lekkich falach ciężej wpaśc na to, że należy dbac o nie jak o kręcone. Większośc falowanych uważa po prostu, że ma na głowie nieukładalne nie wiadomo co (jak i zresztą ja jeszcze do niedawna [/QUOTE] oj święta prawda, Poza tym jak się na tym wątku popatrzy na te wszystki lokasy, kręcioły, to te moje mizerne falusy aż smutno pokazywać.
|
|
#36443 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to jest właśnie magiczne - na wierzchu same z siebie proste ale b podatne na układanie (takie 2a/b), przy facjacie nieuleczalne fale (2b/c) a za uchem loczki (nawet 3a) Niestety znajomi widzą 2a ;P Komplementy za włosy zaczęłam zbierać dopiero tu, od Was ;PCytat:
I bardzo kobiece w swej naturze - każdego dnia inne Jeśli tylko będą zdrowe i zadbane to można każdego dnia wyglądać inaczej - czy to nie kuszące?
|
||
|
|
|
#36444 |
|
Zakorzenienie
|
moja malutka (tylko tu jeszcze była mniejsza, bo to zdjęcie z marca
)123sciri mizerne falusy
|
|
#36445 |
|
Raczkowanie
|
oollaa_1_ ale masz ładne włoski
A to Twój naturalny kolorek ? W dodatku wydają mi się niesamowicie grube. Moje takie cieniutkie
Edytowane przez marika161 Czas edycji: 2011-06-18 o 14:43 |
|
|
|
#36446 |
|
Zakorzenienie
|
I jakie śliczne
Dawaj zdjęcia jak masz dobry włosowy dzień, miło się na Twoje rurki patrzy
|
|
|
|
#36447 |
|
Raczkowanie
|
AjriszMarta już dodałam zdjęcie. Dzień włosowy taki sobie, bywały lepsze
|
|
|
|
#36448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#36449 | |
|
Przyczajenie
|
Macie rację dziewczyny, codziennie coś powinnam zrobić (myję włosy właśnie codziennie) i spróbuję OMO (przetłuszczający się skalp). (Tobie Basai77 dzięki za wsparcie) Zaczynam po sesji ;-) Postaram się kupić Glorię (emulsję i maskę, do której mogę dorzucić zapewne jakieś cuda).
Cytat:
). I jeśli nałożę maskę lub olej, to wtedy tylko szampon i odżywka, bez "pierwszego O."Mam w domu kwas mlekowy, kwas hialuronowy wielkocząsteczkowy 1% i jedwab w proszku - nadadzą się do czegoś? Już doczytałam, że powinnam kupić kreatynę. Znowu mnie czeka wieelka lektura jak przy mazidłach do twarzy ![]() Skoro wszyscy pokazują koty...
Edytowane przez czerwona1 Czas edycji: 2011-06-18 o 15:24 |
|
|
|
|
#36450 |
|
Raczkowanie
|
Nie było mnie kilka dni a tu prawie 10 stron do nadrobienia
![]() Zanim doczytam i pooglądam fotki, mam szybkie pytanko - kupiłam isanę różową i zastanawiam się jak ją użyć. W opisie stosowania na opakowaniu jest napisane żeby trzymać krótko, podejrzewam, że to nie najlepszy pomysł? Ile ją trzymacie na włosach dla dobrego efektu? Marika Twoje włosy |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 7 (0 użytkowników i 7 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.

//
Leczenie działa 

idę po śliniak, bo mi całkiem koszulka namoknie
nie ma mowy o chowaniu się! Każda z nas ma inne włosy, każde zdrowe i zadbane są piękne, oddają naturę właścicelki. Sama utożsamiam się ze swoimi lokami i choć marzyc będe zawsze o afro, a włosy takie jak u Oli czy inne mocne skręty, których tutaj ostatnio pojawiło się wiele, powalają mnie na kolana, zaś fale grają mi mocno na romantycznej sferze emocji, to kocham je i będę kochać, bo są moje własne, indywidualne i nieprzewidywalne. Mamy radochę, bo jestesmy razem 
Modelki tymczasem mają tam tak wyblakłe włosy, że nie jestem w stanie nic dopasować do siebie.

Skalp cały, włosy umyte i owszem wczoraj był puch, ale dzisiaj wystarczył psikacz z wody i już się robi falo-bałagan.
curly love story 
Albo ostatnio rozmawiałam z nauczycielką, mówię jej coś, a ona nagle dotyka mnie po włosach, ja przerwałam, patrzę na nią, a ona 'oj przeprasza, przepraszam, musiałam dotknąć'
Na zniszczenia po rozjaśnianiu z tego co pamiętam (a było to już z 3 lata temu) bardzo pomogły mi żółtkowo-olejowe maseczki. Oczywiście stosowane długofalowo, bo co się zniszczyło to się nie odniszczy od razu

- 06/13-24cm, 07/23- 26cm.....50cm