|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#36451 | ||||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Cytat:
Cytat:
![]() co do OMO, to nie odżywka tu myje, a szampon Cytat:
zresztą, to zależy jaki olej. ja winogronowy spokojnie samą odżywką (balsam Potters z aloesem, Isana z babassu) domyłam, a przynajmniej nie zdarłam od razu całego oleju z włosów slsem.Cytat:
![]() słodki kitek marika161, piękne masz korkociągi |
||||
|
|
|
#36452 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Czy ktoś jeszcze zauważył prostowanie włosów? Tak pytam o to OMO w kółko, bo napisane jest, że szampon ma nie spływać z włosów - choć to pewnie nie możliwe, zwłaszcza przy krótkich włosach. Edytowane przez czerwona1 Czas edycji: 2011-06-18 o 18:04 |
|
|
|
|
#36453 | |
|
Zakorzenienie
|
czerwona1 - jeśli masz przetłuszczający się skalp to OMO jest dla Ciebie
a włosy jakie masz? zniszczone a poza tym? Odżywka powinna być dopasowana do włosów tak jak szampon do skalpu.Z tym OMO to jest różnie. Ja wolę podejście pt O=myję włosy odżywką i zostawiam ją na czas M=mycia skalpu szamponem, na koniec powinna być O=maska najlepiej pod folię z odżywki i coś do zabezpieczenia jak np odżywka b/s wymieszana z żelem. (Mój zestaw jest krótszy ale to inna bajka :P) Emusja Gloria jak dla Ciebie może być dobra bo pokrzywa jest znana z pozytywnego wpływu na włosy (i uspokaja tłusty skalp więc może kiedyś się odważysz na mycie nią). Działanie pokrzywy antysmalcowe dla mnie osobiście jest na tyle mocne że mi nie wolno Z półproduktów dobre rzeczy wymieniasz, zajrzyj w Receptariusz i działaj Jeśli dużo czytałaś o skórze - działanie naskórka we włosach jest generalnie podobne jak skóry, jeno suchej.Stylizatory - zależy jakie. Jeśli mają dużo polimerów i np. silikony to składniki mogą nie przenikać do włosa bez oczyszczenia SLS lub minimum Betainą. Ilość też ma znaczenie. Jeśli używasz "kropli" - nie obawiałabym się specjalnie. Zresztą sama zauważysz czy włosy reagują na kurację. Z powodu polimerów szuka się właśnie mniej obklejających stylizatorów, jak żel aloesowy czy żel lniany. Jeśli podejdą - bajka Cytat:
Dziewczyny drogie, jeśli bredzę to wyślijcie mnie na urlop czy coś. Odpowiadam bo chcę pomóc (proste ) i zająć myśli. Dopinam kwestie magisterki czyli np kolejny dzień czekam na odpowiedź od promotora... Intelektualnie padam na pysk mówiąc krótko ;]
|
|
|
|
|
#36454 |
|
Przyczajenie
|
AjriszMarta dziękuję za odpowiedź. Włosy cienkie, przesuszone, skalp przetłuszczający się. Brakuje mi źródła, gdzie będzie napisane czarno na białym, co jest potrzebne przy codziennej pielęgnacji (np. tego, by druga odżywka była "olejowa" jak to ujęłaś), czyli np. spisu - odżywki nawilżające, odżywki z proteinami. Przeczytałam już sporo na te tematy, ale nie do końca się orientuję (doczytałam, że po nawilżającej odżywce dobrze by było dać odżywkę odżywczą na chwilę).
A skórę twarzy mam też przetłuszczającą się, więc wiedza ogranicza się też raczej do pielęgnacji tego typu cery. Ale nie od razu Kraków zbudowano. Muszę potestować - przecież i tak włosy nie zmienią się w miesiąc. Aha, i jeszcze jedno - czyli żel aloesowy trzyma równie dobrze co lniany czy też chemiczne żele? |
|
|
|
#36455 |
|
Raczkowanie
|
rude loki dziękuję
|
|
|
|
#36456 |
|
Przyczajenie
|
Witam kręconowłose...
) Dziewczyny ubóstwiam Wasze włosy...a sama ciągle walczę ze swoimi i wszelkie próby układania tych niby loków kończą się prostowaniem ![]() Nakupiłam już tyle produktów żeby o nie zadbać, tyle się oczytałam, a zamiast klarownej wiedzy mam jeden misz-masz w głowie Próbowałam wczoraj żelu lnianego i muszę przyznać, że ciekawy wynalazek...chociaż zawsze raczej sceptycznie byłam nastwiona do wszelkiego rodzaju pianek itp. bo tak sklejały włosy, że ajć. Po 3 dniach intensywnego dbania o kłaczki muszę przyznać, że są efekty...tylko nie wiem czemu przy głowie te jakies krótkie włoski tworzą puszek który wcale mi się nie podoba a nie wiem jak go unicestwić. Może to dlatego, że schną same...a zazwyczaj używam suszarki. Używałam ostatnio po trochę wszystkiego: oleje; kokosowy, jojoba, rycynowy, różany, oliwa z oliwek, przy myciu głowy do odżywki dodawałam shikakai (polecam ) kwas hialuranowy, miód, mleczko winogronowe, karagenian, skwalan, aloes, algi, witamina E, niacynamid, pantenol, NMF, ceramidy, keratyna, jedwab ( dwa ostatnie w miarę oszczędnie bo czytałam, że trzeba uważać z proteinami ). Do tego jeszcze oleje: vatika, sesa i heenara. Po myciu zazwyczaj stosuję maskę Glorię . Co o tym myślicie, nie przesadzam ? Może doradzi któraś co by jeszcze fajnego umieszać z tych składników ? Marzą mi się włosy pokręcone od nasady
|
|
|
|
#36457 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
♥♥♥Nie lubią nas za wady, nienawidzą za zalety ♥♥♥ Edytowane przez blackeye79 Czas edycji: 2011-06-18 o 20:36 Powód: ... |
|
|
|
|
#36458 | |||
|
Zakorzenienie
|
Czyli moja pielęgnacja raczej Ci nie podejdzie - suchar i suchar. Ale poczekaj to się odezwie ktoś z podobnymi.
Btw zajrzyj tu i wyżej - Rybiorek opisuje magiczną kurację regenerującą Cytat:
Cytat:
Lubią reagować na wilgotność powietrza - wtedy trzeba więcej olejów np rycyna albo wręcz silikonCytat:
Najlepiej spróbuj!Schodzę! Przestałam pisać po Polsku!! Wszystkiego lokowego i fallistego moje drogie
|
|||
|
|
|
#36459 |
|
Zakorzenienie
|
kupiłam sobie hipp
dzisiaj będzie omo z hippem i metodą kubeczkowo-piankową , odżywka alterra morelowaa potem spróbuję galaretki aloesowej w charakterze stylizatora, ciekawe co z tego wyniknie ![]() jeśli ktoś mądry wie o składzie galaretki coś, co mogłoby spowodować trwałe wyłysienie lub inne nieodwracalne zmiany, niech przemówi teraz (zanim nałożę) lub zamilknie na wieki ( w moim składzie widzę jeszcze na przedostatnim miejscu Disodium EDTA) idę się pięknić
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-06-18 o 21:42 |
|
|
|
#36460 |
|
Przyczajenie
|
Przeglądając zdjęcia dopiero uświadamiam sobie jak długo już walczę z tą kręconą naturalnością...:rolleyes : na każde wyjście włosy przynajmniej trochę przeprostowane... wygrzebałam trochę starszych zdjęć
Obecnie moje włosy jeszcze nie są całkiem "moje" bo jakieś 3 miesiące temu przeszły keratynowe prostowanie ale że mam raczej mało włosów efekt nie był najlepszy Generalnie są myte codziennie, suszone, częściowo prostowane i od czasu do czasu farbowane...Może pora znów spróbować przekonać się do kręciołków 1. Włosy tuż po zrobieniu niby-refleksów, bez szczególnej pielęgnacji, na raczej takie "rozczapirzone" ![]() 2. Jak widać od góry raczej się nie kręcą, ot takie oklapusy szybko się robią ![]() 3. W tym czasie nieco się o nie zatroszczyłam 4. Taki skręt czasem udało się osiągnąć, jednak nie od nasady... |
|
|
|
#36461 | |||
|
Raczkowanie
|
Czytam Was od rana i odpisać nie mogę...
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() nadisko, i ja długo walczyłam z naturą, ale w końcu się z nią zaprzyjaźniłam - znaczy próbuję . Chyba zaczyna się to podobac nam obu . Powodzenia |
|||
|
|
|
#36462 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Przeczytaj podwieszone wątki czyli FAQ i Pigułka, schowaj głęboko prostownicę/szczotkę czy czym prostujesz, pomyśl o rozwodzie z suszarką. Pochwal się kosmetykami, może da się z nich skombinować przyjemny zestaw
|
|
|
|
#36463 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#36464 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#36465 |
|
Przyczajenie
|
Wiecie może, które z masek mają proteiny hydrolizowne i są zgodne z cg? Bingo ma parabeny, może jednak się opłaca? Kallos podobno nie wnika (i gdzie to w ogóle kupić ? Ja nigdy nie widziałam w sklepie ani Glorii, ani innych tego typu produktów. Może nie tylko w osiedlowych sklepach, ale jakichś konkretnych marketach albo ew. aptekach?
![]() Mój TŻ ma kręcone, b. grube i gęste włosy (istny dywan, do skóry ciężko dotrzeć, ścięte na kilka cm, dlatego nie stosuje odżywki) i straszny łupież. Nizoral prawie nie pomaga, H&S nasila. Myje BD, który samo w sobie specjalnie nie pomaga, ale pryskanie hydrolatem aloesowym i masowanie zmniejsza łupież o połowę mniej więcej. On ma naprawdę ciężki przypadek (łupież opada w płatkach jak np. skóra z nosa) i w wolnej chwili pójdzie do dermatologa. Zastanawiałam się jednak, czy może mycie odżywką nie pomoże? Mycie, zostawienie na czas prysznica i spłukanie? Zgadza się na psikadła (np. wcierki na noc), aczkolwiek niechętnie, bo nie jest systematyczny Pod czepkiem raczej chodził nie będzie. Z którą odżywką/maską mógłby spróbować przy takiej skórze głowy?
Edytowane przez czerwona1 Czas edycji: 2011-06-19 o 10:56 |
|
|
|
#36466 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć wam lokaski
Dołączam się do was również i przepraszam za zaniedbanie. Wytłumaczenie mam jedno... Nauka i egzaminy ! Co do egzaminów jestem już po i bede miec moze wiecej czasu. W poniedziałek ide na rozmowe w sprawie pracy (hostessa). Zobaczymy co dalej. Bardzo sie ucieszylam, bo jak zobaczylam oferte to od razu wzielam do reki telefon i zadzwonilam. Umowiona jestem na poniedziałek... Dobra co do włosów Dbam o nie jak należy. Od kolezanki dostałam sok aloesowy z miąższem bardzo ładne mam po nim włosy. A dodaje kilka kropel do płukanki rumiankowej i dodaje również kilka kropel octu jabłkowego. Wczoraj byłam na zakupach. Kupilam maske Nutri-Odbudowa (ma silikon amodimethicone nie zauwazylam tego, ale ten silikon moje włosy lubią) i Fructis przeciw twardej wodzie (dzisiaj go użyłam - swietny zapach owoców, a sugestia producenta sie nie kieruje tylko skladem Pamietam z watku VII co Eloe pisała o tym i sadzi stwierdzam, ze napisala bardzo smiesznie Poplakalam sie ze smiechu z moim TŻ )Bardzo sie za wami stęskniłam |
|
|
|
#36467 |
|
Przyczajenie
|
AjriszMarta czytam i czytam...
po trochę w różnych miejscach i próbuje wyłapać cenne informacje niech już się tylko sesja skończy bo nie dość, że czasu mało, to coraz mniej jakby tych włosów do pielęgnacji zostaje![]() Teraz może będę mogła odpuścić sobie suszarkę, bo nie będę musiała pędem zbierać się na zajęcia rano. Niestety konieczność codziennego mycia daje się we znaki Wciąż szukam sposobu aby to zmienić![]() Z gotowych kosmetyków posiadam szampony; Joanna, z apteczki babuni - mleko i miód, Hipp- ciągle wydaje mi się, że włosy po nim są krócej świeże...może znajdę lepsze zastępstwo Do odżywiania włosów: Gloria, maska joc care - aloesowa, John Frieda - frizz-ease. Wkrótce do tego dojdzie odżywka Jantar i Fitomed- szampon ziołowy do włosów suchych. Produkty, które mam z mazideł podałam w pierwszym moim poście tu No i do układania - testuje żel lniany, a mam jeszcze nivea curls- ten balsam taki pomarańczowy. Mam też hydrolaty; kocanka, aloes, oczar, neroli- myślę więc o jakimś psikadełku. Jak narazie jestem zdeterminowana do odkrycia swojej super pielęgnacji i chętnie podzielę się spostrzeżeniami ![]() Maliniarka daj koniecznie znać jak u Ciebie sprawdza się Hipp, może jeszcze dam mu szanse... ![]() Agatron77 długo już dbasz o loczki ? Chciałoby się od razu widzieć efekty, a jak przyjdzie gdzieś wyjść z takim siankiem to ciężko zignorować ten widok w lusterku Co Ci najbardziej pomaga ? No i oczywiście powodzenia Tobie również![]() MaybeTomorrow.. Kiedyś moje włosy uzyskały dość sporą objętość, z której w sumie byłam zadowolona i postanowiłam nie prostować. Wychodząc z domu czułam się w tych włosach dobrze...wysiadam z autobusu...a tu usłyszałam tylko komentarz ze strony jakichś dwóch młokosów - ale szopa. Komentarze taty już nauczyłam się traktować z przymrużeniem oka. Na kobiece tuniki, które są szerokie, mówi worki pokutne
|
|
|
|
#36468 |
|
Rozeznanie
|
Cześć lokaski ..... jestem załamana coś zaczęło dzieć się z moimi włosami nie tak... Przygodę z Wami zaczełam kilka miesięcy temu. Kiedy przeżuciałam się na kosmetyki bez silikonów zobaczyłam znaczną poprawę . Nie miałam problemu z rozczesywaniem a teraz??? Dziś to chyba pół głowy mi wyszło
((((( w kosmetykach nic nie zmieniałam, zero nowych kombinacji. Dysponuję szampon BD odżywka alterra odżywka Joanna B/S z lnem isana rózowa odżywka miód i mleko b/s ale rzadko używam mr. potters z aloesem b/s co do mycia to różnie czasem z szamponem , a czasem samą odżywką było już naprawdę dobrze z rozczesywaniem i kondycją włosków, nie wiem co jest. Może muszę prowadzić jaieś silikony jedenak na lato dla moich fal..
Z moim M. od 25.03.2010 ![]() Edytowane przez Lajlaa Czas edycji: 2011-06-19 o 11:46 |
|
|
|
#36469 |
|
Przyczajenie
|
Bernadka20 Witam
i gratuluję pracy...jednocześnie zazdroszcząc W sumie hostessing fajna sprawa. Napotykani ludzie potrafią urozmaicać ten czas niesamowicie...![]() Czerwona1 - jeśli chodzi o Glorię, to z tego co mi wiadomo, można ją dostać (tylko?) w Auchanie
|
|
|
|
#36470 |
|
Wtajemniczenie
|
Lajlaa
Moja droga. Mnie nie raz nie wystarcza sama odzywka b/s Joanna z lnem i rumiankiem i stosuje odżywke w Sprayu z Omnia Botanica z ziaren prosa i pszenicy (dostepna w Naturze ok. 19 zł) Swietnie sie włosy beda rozczesywac. O widze, ze masz Poterrs aloesowy b/s (to uzywaj tego razem) na końcowki psikaj a pozniej dodaj trochę odzywki Joanna z lnem i rumiankiem. Poza tym szampon BD ma do tego, ze placze wlosy. Jak myjesz BD to sam skalp a na dlugosc odzywka. Mam na mysli mycie OMO. ![]() Będzie dobrze a masz grzebien o szeroko rozstawionych zebach ?![]() Nadisko Nie bede dziekowac, by nie zapeszyc :P Pracowalam juz jako hostessa majac 16-17 lat. Czuje sie dobrze pracujac w ten sposob
Narzeczona 11.10.2013 Dbam o włosy Mój typ-2C. Od końca lipca 2010 dbam o swoje loczki !! ![]() Stop suszarce od końca czerwca 2010 ![]() Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek ![]() Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka Edytowane przez bernadka20 Czas edycji: 2011-06-19 o 11:46 |
|
|
|
#36471 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#36472 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masek z proteinami najlepiej poszukaj w analizowanych kosmetykach, będą miały np. jedwab w nazwie. Nie napiszę Ci bo nie pamiętam czy są CG, nie przestrzegam radykalnie. Zobacz Isana seidenglanz i Isana Liquid silk haarkur Cytat:
Oczywiście poczekajcie co powie lekarz. Wrażliwym sprawdziły się Potter's aloes lub melisa, Isana babassu, Hegron. Gratuluje sesji i trzymam kciuki za pracę ![]() Dawaj zdjęcia!!
|
||
|
|
|
#36473 |
|
Zakorzenienie
|
Lajlaa - dopadło Cię lato i huśtawka wilgotności. Teraz przede wszystkim trzeba zabezpieczać włosy przed wysychaniem w upał i przed puszakiem w deszcz. Dobrze będą zabezpieczać maski z olejami niewnikającymi (shea, rycyna, oliwa, słonecznikowy, avocado) i owszem można się wspomóc silikonem, zaaplikowanym na "domknięcie" po bogatej odżywce
![]() U mnie październik a u Was? |
|
|
|
#36474 | |||
|
Zakorzenienie
|
na pewno się odwdzięczą
![]() Cytat:
)wczoraj bez stylizacji wyglądałam lepiej Cytat:
![]() Cytat:
ja ostatnio usłyszałam od młodzieży "kaganiec" gdy rozmawiałam przez telefon na przystanku (noszę aparat na zęby )nie ma co się przejmować...ale racja, przyjemne to nie jest
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-06-19 o 12:04 |
|||
|
|
|
#36475 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Glorię widuję zawsze w Auchan, więc jesli masz gdzieś blisko, to spróbuj tam poszukać. Cytat:
Cześć Lokasie Marnotrawny . Dobrze, że jesteś, bo już myślałam, że się nas wyrzekłaś nadisko, ja zmieniłam pielęgnację pod koniec lutego. Kilka dni temu wstawiłam swoje zdjęcia z początku CG i z ostatniego tygodnia - sama sie zdziwiłam jaka różnica i to mnie jeszcze bardziej zmotywowało. No ja odstawiłam suszarkę (nie mam właściwej, ale na jesieni chciałabym kupić z dyfuzorem, bo lokasy długo schną), a prostownica i suszarka do prostowania poszły na emeryturę. Dla mnie rewelacyjny jest do mycia BALSAM MRS POTTERS. HIPPA używam do zmywania masek z olejami - BD nie polubiłam za kołtun jaki mi robił. U mnie świetnie się sprawdza maska BIOVAX do suchych/zniszczonych, maska YES TO CARROTS, ISANA Z OLEJKIEM BABASU, odżywka GARNIER z masłem karite, olej rycynowy i oliwa z oliwek wymieszana z odżywką nakładane jako maska przed myciem. A, no i żel lniany uwielbiam za to, że ogranicza puszaka. Cytat:
|
||||
|
|
|
#36476 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
AjriszMarta , moje fale właśnie nie puszą się w czasie deszczu ale bardzo wysychają na słońcu. Mam na stanie 2fazową odżywkę z l'biotica przeciw promieniom uv i jedwabiem. Wiem że nie ma super składu ale spróbuję odrobinkę . Czytam własnie o kosmetykach firmy NaturVital
Z moim M. od 25.03.2010 ![]() Edytowane przez Lajlaa Czas edycji: 2011-06-19 o 12:01 |
|
|
|
|
#36477 |
|
Wtajemniczenie
|
Ajrisz
Tak jak wcześniej napisalam nie bede dziekować :P Dam znać jutro :P Aparat zostawilam u bratanicy :P Bede odbierać go dziś to wam pokażę ![]() Agatron O nie jak mogłaś tak pomyslec O was sie nie da zapomnieć !
Narzeczona 11.10.2013 Dbam o włosy Mój typ-2C. Od końca lipca 2010 dbam o swoje loczki !! ![]() Stop suszarce od końca czerwca 2010 ![]() Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek ![]() Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka Edytowane przez bernadka20 Czas edycji: 2011-06-19 o 12:02 |
|
|
|
#36478 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#36479 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie niby słonecznie, ale wieje i się chmurzy - taki wrzesień moim zdaniem. Cytat:
No ja myślę ![]() ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Cytat:
Mnie też bardzo wypadają, ale wiem, że skoro myję co 3 dni, to jest to ilość wynikająca między innymi z tej kumulacji (gdybym myła codziennie, to byłoby ich mniej). Może u Ciebie jest podobnie (nie pamiętam jak często myjesz). |
|||
|
|
|
#36480 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 10 (0 użytkowników i 10 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.

a włosy jakie masz? zniszczone a poza tym? Odżywka powinna być dopasowana do włosów tak jak szampon do skalpu.
Jeśli dużo czytałaś o skórze - działanie naskórka we włosach jest generalnie podobne jak skóry, jeno suchej.
). Do tego jeszcze oleje: vatika, sesa i heenara. Po myciu zazwyczaj stosuję maskę Glorię

, odżywka alterra morelowa
//

- 06/13-24cm, 07/23- 26cm.....50cm

((((( w kosmetykach nic nie zmieniałam, zero nowych kombinacji. Dysponuję