Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1216 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-18, 17:17   #36451
rude loki
Raczkowanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez czerwona1 Pokaż wiadomość
Postaram się kupić Glorię (emulsję i maskę, do której mogę dorzucić zapewne jakieś cuda).
ja się na Glorii zawiodłam i to dość solidnie. emulsja miała paskudny zapach i w moim przypadku nie myła najlepiej, a po masce miałam rozprostowane włosy. jeśli masz dostęp do Glorii bez większego problemu, to można spróbować, ale ja się nachodziłam i później żałowałam straconego czasu
Cytat:
Czy ja mogę nakładać te oleje/maski itp. na stylizatory? Bo przecież po poprzednim myciu ich użyłam i zastanawiam się, czy przenikną do włosów - tak jak wcześniej pytałam, czy odżywka w OMO zmyje je.
to zależy ile stylizatorów kładziesz, ale to by chyba musiały być jakieś kosmiczne ilości, żeby się nie przebiły żadne substancje odżywcze
co do OMO, to nie odżywka tu myje, a szampon pierwsza odżywka ma tylko ochronić włosy przed zbytnim przesuszeniem z jego strony.
Cytat:
I jeśli nałożę maskę lub olej, to wtedy tylko szampon i odżywka, bez "pierwszego O."
może spróbuj z pierwszym O zresztą, to zależy jaki olej. ja winogronowy spokojnie samą odżywką (balsam Potters z aloesem, Isana z babassu) domyłam, a przynajmniej nie zdarłam od razu całego oleju z włosów slsem.
Cytat:
Mam w domu kwas mlekowy, kwas hialuronowy wielkocząsteczkowy 1% i jedwab w proszku - nadadzą się do czegoś? Już doczytałam, że powinnam kupić kreatynę. Znowu mnie czeka wieelka lektura jak przy mazidłach do twarzy
w receptariuszu są podane gotowe propozycje. można pokombinować, modyfikować

słodki kitek

marika161, piękne masz korkociągi
rude loki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-18, 18:02   #36452
czerwona1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez rude loki Pokaż wiadomość
ja się na Glorii zawiodłam i to dość solidnie. emulsja miała paskudny zapach i w moim przypadku nie myła najlepiej, a po masce miałam rozprostowane włosy. jeśli masz dostęp do Glorii bez większego problemu, to można spróbować, ale ja się nachodziłam i później żałowałam straconego czasu
Nie mam, ale myślałam, że naprawdę warto i postanowiłam rzucić się na poszukiwania ;-) może więc lepiej isana do mycia a jako drugie O ;-)isana hair liquid?

Czy ktoś jeszcze zauważył prostowanie włosów?

Tak pytam o to OMO w kółko, bo napisane jest, że szampon ma nie spływać z włosów - choć to pewnie nie możliwe, zwłaszcza przy krótkich włosach.

Edytowane przez czerwona1
Czas edycji: 2011-06-18 o 18:04
czerwona1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-18, 18:45   #36453
AjriszMarta
Zakorzenienie

czerwona1 - jeśli masz przetłuszczający się skalp to OMO jest dla Ciebie a włosy jakie masz? zniszczone a poza tym? Odżywka powinna być dopasowana do włosów tak jak szampon do skalpu.
Z tym OMO to jest różnie. Ja wolę podejście pt O=myję włosy odżywką i zostawiam ją na czas M=mycia skalpu szamponem, na koniec powinna być O=maska najlepiej pod folię z odżywki i coś do zabezpieczenia jak np odżywka b/s wymieszana z żelem. (Mój zestaw jest krótszy ale to inna bajka :P)

Emusja Gloria jak dla Ciebie może być dobra bo pokrzywa jest znana z pozytywnego wpływu na włosy (i uspokaja tłusty skalp więc może kiedyś się odważysz na mycie nią). Działanie pokrzywy antysmalcowe dla mnie osobiście jest na tyle mocne że mi nie wolno
Z półproduktów dobre rzeczy wymieniasz, zajrzyj w Receptariusz i działaj Jeśli dużo czytałaś o skórze - działanie naskórka we włosach jest generalnie podobne jak skóry, jeno suchej.

Stylizatory - zależy jakie. Jeśli mają dużo polimerów i np. silikony to składniki mogą nie przenikać do włosa bez oczyszczenia SLS lub minimum Betainą. Ilość też ma znaczenie. Jeśli używasz "kropli" - nie obawiałabym się specjalnie. Zresztą sama zauważysz czy włosy reagują na kurację. Z powodu polimerów szuka się właśnie mniej obklejających stylizatorów, jak żel aloesowy czy żel lniany. Jeśli podejdą - bajka
Cytat:
Nie mam, ale myślałam, że naprawdę warto i postanowiłam rzucić się na poszukiwania ;-) może więc lepiej isana do mycia a jako drugie O ;-)isana hair liquid?
Mogłoby być ale brakuje emolientów czyli np odżywki "olejowej"

Dziewczyny drogie, jeśli bredzę to wyślijcie mnie na urlop czy coś. Odpowiadam bo chcę pomóc (proste ) i zająć myśli. Dopinam kwestie magisterki czyli np kolejny dzień czekam na odpowiedź od promotora... Intelektualnie padam na pysk mówiąc krótko ;]

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-18, 19:43   #36454
czerwona1
Przyczajenie

AjriszMarta dziękuję za odpowiedź. Włosy cienkie, przesuszone, skalp przetłuszczający się. Brakuje mi źródła, gdzie będzie napisane czarno na białym, co jest potrzebne przy codziennej pielęgnacji (np. tego, by druga odżywka była "olejowa" jak to ujęłaś), czyli np. spisu - odżywki nawilżające, odżywki z proteinami. Przeczytałam już sporo na te tematy, ale nie do końca się orientuję (doczytałam, że po nawilżającej odżywce dobrze by było dać odżywkę odżywczą na chwilę).
A skórę twarzy mam też przetłuszczającą się, więc wiedza ogranicza się też raczej do pielęgnacji tego typu cery. Ale nie od razu Kraków zbudowano. Muszę potestować - przecież i tak włosy nie zmienią się w miesiąc.
Aha, i jeszcze jedno - czyli żel aloesowy trzyma równie dobrze co lniany czy też chemiczne żele?
Stary 2011-06-18, 20:05   #36455
marika161
Raczkowanie

rude loki dziękuję
marika161 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-18, 20:09   #36456
nadisko
Przyczajenie

Witam kręconowłose...)
Dziewczyny ubóstwiam Wasze włosy...a sama ciągle walczę ze swoimi i wszelkie próby układania tych niby loków kończą się prostowaniem
Nakupiłam już tyle produktów żeby o nie zadbać, tyle się oczytałam, a zamiast klarownej wiedzy mam jeden misz-masz w głowie

Próbowałam wczoraj żelu lnianego i muszę przyznać, że ciekawy wynalazek...chociaż zawsze raczej sceptycznie byłam nastwiona do wszelkiego rodzaju pianek itp. bo tak sklejały włosy, że ajć.
Po 3 dniach intensywnego dbania o kłaczki muszę przyznać, że są efekty...tylko nie wiem czemu przy głowie te jakies krótkie włoski tworzą puszek który wcale mi się nie podoba a nie wiem jak go unicestwić. Może to dlatego, że schną same...a zazwyczaj używam suszarki.

Używałam ostatnio po trochę wszystkiego: oleje; kokosowy, jojoba, rycynowy, różany, oliwa z oliwek, przy myciu głowy do odżywki dodawałam shikakai (polecam ) kwas hialuranowy, miód, mleczko winogronowe, karagenian, skwalan, aloes, algi, witamina E, niacynamid, pantenol, NMF, ceramidy, keratyna, jedwab ( dwa ostatnie w miarę oszczędnie bo czytałam, że trzeba uważać z proteinami). Do tego jeszcze oleje: vatika, sesa i heenara. Po myciu zazwyczaj stosuję maskę Glorię. Co o tym myślicie, nie przesadzam ? Może doradzi któraś co by jeszcze fajnego umieszać z tych składników ?

Marzą mi się włosy pokręcone od nasady
nadisko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-18, 20:30   #36457
blackeye79
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nadisko Pokaż wiadomość
Witam kręconowłose...)
Dziewczyny ubóstwiam Wasze włosy...a sama ciągle walczę ze swoimi i wszelkie próby układania tych niby loków kończą się prostowaniem
Nakupiłam już tyle produktów żeby o nie zadbać, tyle się oczytałam, a zamiast klarownej wiedzy mam jeden misz-masz w głowie

Próbowałam wczoraj żelu lnianego i muszę przyznać, że ciekawy wynalazek...chociaż zawsze raczej sceptycznie byłam nastwiona do wszelkiego rodzaju pianek itp. bo tak sklejały włosy, że ajć.
Po 3 dniach intensywnego dbania o kłaczki muszę przyznać, że są efekty...tylko nie wiem czemu przy głowie te jakies krótkie włoski tworzą puszek który wcale mi się nie podoba a nie wiem jak go unicestwić. Może to dlatego, że schną same...a zazwyczaj używam suszarki.

Używałam ostatnio po trochę wszystkiego: oleje; kokosowy, jojoba, rycynowy, różany, oliwa z oliwek, przy myciu głowy do odżywki dodawałam shikakai (polecam ) kwas hialuranowy, miód, mleczko winogronowe, karagenian, skwalan, aloes, algi, witamina E, niacynamid, pantenol, NMF, ceramidy, keratyna, jedwab ( dwa ostatnie w miarę oszczędnie bo czytałam, że trzeba uważać z proteinami). Do tego jeszcze oleje: vatika, sesa i heenara. Po myciu zazwyczaj stosuję maskę Glorię. Co o tym myślicie, nie przesadzam ? Może doradzi któraś co by jeszcze fajnego umieszać z tych składników ?

Marzą mi się włosy pokręcone od nasady
Może mogłabyś wkleić zdjęcie swoich włosków to wtedy więcej widać, a tak to nie wiadomo o co chodzi tak do końca.

Edytowane przez blackeye79
Czas edycji: 2011-06-18 o 20:36 Powód: ...
blackeye79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-18, 20:49   #36458
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Włosy cienkie, przesuszone, skalp przetłuszczający się.
Czyli moja pielęgnacja raczej Ci nie podejdzie - suchar i suchar. Ale poczekaj to się odezwie ktoś z podobnymi.
Btw zajrzyj tu i wyżej - Rybiorek opisuje magiczną kurację regenerującą
Cytat:
Brakuje mi źródła, gdzie będzie napisane czarno na białym, co jest potrzebne przy codziennej pielęgnacji (np. tego, by druga odżywka była "olejowa" jak to ujęłaś), czyli np. spisu - odżywki nawilżające, odżywki z proteinami. Przeczytałam już sporo na te tematy, ale nie do końca się orientuję (doczytałam, że po nawilżającej odżywce dobrze by było dać odżywkę odżywczą na chwilę).
Dlatego uczymy się czytać składy i mieszamy. Nie ma listy uniwersalnej... Np dla kogoś pokrzywa regeneruje, dla innego tak wysusza że oj!
Cytat:
Ale nie od razu Kraków zbudowano. Muszę potestować - przecież i tak włosy nie zmienią się w miesiąc.
Hm tylko częściej Lubią reagować na wilgotność powietrza - wtedy trzeba więcej olejów np rycyna albo wręcz silikon
Cytat:
Aha, i jeszcze jedno - czyli żel aloesowy trzyma równie dobrze co lniany czy też chemiczne żele?
Nie ma reguły. U mnie aloes nieźle a lniany wcale Najlepiej spróbuj!

Schodzę! Przestałam pisać po Polsku!!
Wszystkiego lokowego i fallistego moje drogie

Stary 2011-06-18, 21:41   #36459
Maliniarka
Zakorzenienie

kupiłam sobie hipp dzisiaj będzie omo z hippem i metodą kubeczkowo-piankową , bo akurat mam pojemnik do robienia piany...ciekawe czy ja tym doczyszczę włosy , odżywka alterra morelowa

a potem spróbuję galaretki aloesowej w charakterze stylizatora, ciekawe co z tego wyniknie

jeśli ktoś mądry wie o składzie galaretki coś, co mogłoby spowodować trwałe wyłysienie lub inne nieodwracalne zmiany, niech przemówi teraz (zanim nałożę) lub zamilknie na wieki
( w moim składzie widzę jeszcze na przedostatnim miejscu Disodium EDTA)

idę się pięknić
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2011-06-18 o 21:42
Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-18, 23:22   #36460
nadisko
Przyczajenie

Przeglądając zdjęcia dopiero uświadamiam sobie jak długo już walczę z tą kręconą naturalnością...:rolleyes : na każde wyjście włosy przynajmniej trochę przeprostowane... wygrzebałam trochę starszych zdjęć Obecnie moje włosy jeszcze nie są całkiem "moje" bo jakieś 3 miesiące temu przeszły keratynowe prostowanie ale że mam raczej mało włosów efekt nie był najlepszy Generalnie są myte codziennie, suszone, częściowo prostowane i od czasu do czasu farbowane...
Może pora znów spróbować przekonać się do kręciołków

1. Włosy tuż po zrobieniu niby-refleksów, bez szczególnej pielęgnacji, na raczej takie "rozczapirzone"
2. Jak widać od góry raczej się nie kręcą, ot takie oklapusy szybko się robią
3. W tym czasie nieco się o nie zatroszczyłam
4. Taki skręt czasem udało się osiągnąć, jednak nie od nasady...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN0742.jpg (197,5 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC06929.jpg (54,8 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC08009.jpg (110,5 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC09886 copy.jpg (84,8 KB, 57 załadowań)
Stary 2011-06-18, 23:30   #36461
agatron77
Raczkowanie

Czytam Was od rana i odpisać nie mogę...
Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
czy skoro można powiedzieć na lokowane lokasy, to na falowane można mówić fallusy?
Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
tylko żeby się nowalijki nie przestraszyły, zakon Curlitanek to i tak lekkie przegięcie ;P //chyba że się praktykuje pogański kult Falopełka //

Cytat:
A ja jestem załamana stanem swoich włosów... wydaje mi się, że ostatnio nawet BD mi nie służy. W czasie mycia nim tworzą mi się po prostu 3 wielkie kołtuny (włosy z dołu są normalne, pewnie dlatego, że zdrowe), dopiero po odżywce odpuszczają trochę, ale zostają skołtunione partie. Dziś to już naprawdę nie dało się obejść bez rozczesania grzebieniem, a włosy pod palcami były strasznie suche, chropowate, brrrr... Nie było nawet sensu ich stylizować, bo i tak loki nie wyjdą z tak suchych...Chyba było lepiej... Co jest...
Wiesz, ja nie lubię BD, bo też miałam po nim jeden kołtun. Pomagała na niego co prawda odżywka, ale jak się skończył, to kupiłam HIPP i różnica jest ogromna. Może też spróbuj zmienić

nadisko, i ja długo walczyłam z naturą, ale w końcu się z nią zaprzyjaźniłam - znaczy próbuję . Chyba zaczyna się to podobac nam obu . Powodzenia
agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-19, 00:19   #36462
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Witam
Przeczytaj podwieszone wątki czyli FAQ i Pigułka, schowaj głęboko prostownicę/szczotkę czy czym prostujesz, pomyśl o rozwodzie z suszarką. Pochwal się kosmetykami, może da się z nich skombinować przyjemny zestaw

Stary 2011-06-19, 07:30   #36463
123sciri
Rozeznanie

Cytat:
a potem spróbuję galaretki aloesowej w charakterze stylizatora, ciekawe co z tego wyniknie

jeśli ktoś mądry wie o składzie galaretki coś, co mogłoby spowodować trwałe wyłysienie lub inne nieodwracalne zmiany, niech przemówi teraz (zanim nałożę) lub zamilknie na wieki
daj znać czy żyjesz po tej galaretce, czy lokas ci się skręcił łądnie - mniemama że skutkó ubocznych brak

03/13-20 cm - 06/13-24cm, 07/23- 26cm.....50cm
zapuszczanie
123sciri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-19, 10:19   #36464
MaybeTomorrow
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
Moim numerem jeden na liscie,to od lat jest moj ojciec:
"Robilas trwala?"
I tak za kazdym razem kiedy mnie widzi,a zeby jeszcze smieszniej bylo ,to ja mam po nim te wlosy tylko,ze on juz lysy jest i chyba alzheimer mu sie wdaje,bo nie pamieta
a moze tak ranking najzabawniejszych i najglupszych pytan dot.naszych kreciolow???
To bysmy sie usmialy troche
To tak a propos ojców i ich tekstów. Sytuacja z zeszłego lata, gdy to zrobiłam pierwsze podejście do pielęgnacji i zjawiłam się u rodziców na niedzielnym obiedzie. Otóż wcinamy sobie ten obiad, a nagle mój ojciec pomiędzy jedną a drugą łyżką zupy rzuca wiele znaczące spojrzenie na moje włosy, po czym wygłasza następujący tekst: "A wiesz, w Anglii to oni mają takie owce..."
MaybeTomorrow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-19, 10:48   #36465
czerwona1
Przyczajenie

Wiecie może, które z masek mają proteiny hydrolizowne i są zgodne z cg? Bingo ma parabeny, może jednak się opłaca? Kallos podobno nie wnika (i gdzie to w ogóle kupić ? Ja nigdy nie widziałam w sklepie ani Glorii, ani innych tego typu produktów. Może nie tylko w osiedlowych sklepach, ale jakichś konkretnych marketach albo ew. aptekach?

Mój TŻ ma kręcone, b. grube i gęste włosy (istny dywan, do skóry ciężko dotrzeć, ścięte na kilka cm, dlatego nie stosuje odżywki) i straszny łupież. Nizoral prawie nie pomaga, H&S nasila. Myje BD, który samo w sobie specjalnie nie pomaga, ale pryskanie hydrolatem aloesowym i masowanie zmniejsza łupież o połowę mniej więcej. On ma naprawdę ciężki przypadek (łupież opada w płatkach jak np. skóra z nosa) i w wolnej chwili pójdzie do dermatologa.
Zastanawiałam się jednak, czy może mycie odżywką nie pomoże? Mycie, zostawienie na czas prysznica i spłukanie? Zgadza się na psikadła (np. wcierki na noc), aczkolwiek niechętnie, bo nie jest systematyczny Pod czepkiem raczej chodził nie będzie. Z którą odżywką/maską mógłby spróbować przy takiej skórze głowy?

Edytowane przez czerwona1
Czas edycji: 2011-06-19 o 10:56
Stary 2011-06-19, 11:19   #36466
bernadka20
Wtajemniczenie

Cześć wam lokaski Witam nowe twarze
Dołączam się do was również i przepraszam za zaniedbanie. Wytłumaczenie mam jedno... Nauka i egzaminy !
Co do egzaminów jestem już po i bede miec moze wiecej czasu. W poniedziałek ide na rozmowe w sprawie pracy (hostessa). Zobaczymy co dalej. Bardzo sie ucieszylam, bo jak zobaczylam oferte to od razu wzielam do reki telefon i zadzwonilam. Umowiona jestem na poniedziałek...
Dobra co do włosów Dbam o nie jak należy. Od kolezanki dostałam sok aloesowy z miąższem bardzo ładne mam po nim włosy. A dodaje kilka kropel do płukanki rumiankowej i dodaje również kilka kropel octu jabłkowego.
Wczoraj byłam na zakupach. Kupilam maske Nutri-Odbudowa (ma silikon amodimethicone nie zauwazylam tego, ale ten silikon moje włosy lubią) i Fructis przeciw twardej wodzie (dzisiaj go użyłam - swietny zapach owoców, a sugestia producenta sie nie kieruje tylko skladem Pamietam z watku VII co Eloe pisała o tym i sadzi stwierdzam, ze napisala bardzo smiesznie Poplakalam sie ze smiechu z moim TŻ )

Bardzo sie za wami stęskniłam
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-19, 11:19   #36467
nadisko
Przyczajenie

AjriszMarta czytam i czytam... po trochę w różnych miejscach i próbuje wyłapać cenne informacje niech już się tylko sesja skończy bo nie dość, że czasu mało, to coraz mniej jakby tych włosów do pielęgnacji zostaje

Teraz może będę mogła odpuścić sobie suszarkę, bo nie będę musiała pędem zbierać się na zajęcia rano. Niestety konieczność codziennego mycia daje się we znaki Wciąż szukam sposobu aby to zmienić
Z gotowych kosmetyków posiadam szampony; Joanna, z apteczki babuni - mleko i miód, Hipp- ciągle wydaje mi się, że włosy po nim są krócej świeże...może znajdę lepsze zastępstwo Do odżywiania włosów: Gloria, maska joc care - aloesowa, John Frieda - frizz-ease. Wkrótce do tego dojdzie odżywka Jantar i Fitomed- szampon ziołowy do włosów suchych. Produkty, które mam z mazideł podałam w pierwszym moim poście tu No i do układania - testuje żel lniany, a mam jeszcze nivea curls- ten balsam taki pomarańczowy. Mam też hydrolaty; kocanka, aloes, oczar, neroli- myślę więc o jakimś psikadełku. Jak narazie jestem zdeterminowana do odkrycia swojej super pielęgnacji i chętnie podzielę się spostrzeżeniami

Maliniarka daj koniecznie znać jak u Ciebie sprawdza się Hipp, może jeszcze dam mu szanse...

Agatron77 długo już dbasz o loczki? Chciałoby się od razu widzieć efekty, a jak przyjdzie gdzieś wyjść z takim siankiem to ciężko zignorować ten widok w lusterku Co Ci najbardziej pomaga? No i oczywiście powodzenia Tobie również Zachęciłaś mnie jeszcze bardziej

MaybeTomorrow..urocze porównanie Kiedyś moje włosy uzyskały dość sporą objętość, z której w sumie byłam zadowolona i postanowiłam nie prostować. Wychodząc z domu czułam się w tych włosach dobrze...wysiadam z autobusu...a tu usłyszałam tylko komentarz ze strony jakichś dwóch młokosów - ale szopa. Chcąc nie chcąc od tamtego momentu już nie czułam się fajnie Komentarze taty już nauczyłam się traktować z przymrużeniem oka. Na kobiece tuniki, które są szerokie, mówi worki pokutne
Stary 2011-06-19, 11:32   #36468
Lajlaa
Rozeznanie

Cześć lokaski ..... jestem załamana coś zaczęło dzieć się z moimi włosami nie tak... Przygodę z Wami zaczełam kilka miesięcy temu. Kiedy przeżuciałam się na kosmetyki bez silikonów zobaczyłam znaczną poprawę . Nie miałam problemu z rozczesywaniem a teraz??? Dziś to chyba pół głowy mi wyszło((((( w kosmetykach nic nie zmieniałam, zero nowych kombinacji. Dysponuję
szampon BD
odżywka alterra
odżywka Joanna B/S z lnem
isana rózowa
odżywka miód i mleko b/s ale rzadko używam
mr. potters z aloesem b/s

co do mycia to różnie czasem z szamponem , a czasem samą odżywką było już naprawdę dobrze z rozczesywaniem i kondycją włosków, nie wiem co jest. Może muszę prowadzić jaieś silikony jedenak na lato dla moich fal..

Z moim M. od 25.03.2010

Edytowane przez Lajlaa
Czas edycji: 2011-06-19 o 11:46
Lajlaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-19, 11:42   #36469
nadisko
Przyczajenie

Bernadka20 Witam i gratuluję pracy...jednocześnie zazdroszcząc W sumie hostessing fajna sprawa. Napotykani ludzie potrafią urozmaicać ten czas niesamowicie...

Czerwona1
- jeśli chodzi o Glorię, to z tego co mi wiadomo, można ją dostać (tylko?) w Auchanie
Stary 2011-06-19, 11:45   #36470
bernadka20
Wtajemniczenie

Lajlaa
Moja droga. Mnie nie raz nie wystarcza sama odzywka b/s Joanna z lnem i rumiankiem i stosuje odżywke w Sprayu z Omnia Botanica z ziaren prosa i pszenicy (dostepna w Naturze ok. 19 zł) Swietnie sie włosy beda rozczesywac.
O widze, ze masz Poterrs aloesowy b/s (to uzywaj tego razem) na końcowki psikaj a pozniej dodaj trochę odzywki Joanna z lnem i rumiankiem.
Poza tym szampon BD ma do tego, ze placze wlosy. Jak myjesz BD to sam skalp a na dlugosc odzywka. Mam na mysli mycie OMO.
Będzie dobrze a masz grzebien o szeroko rozstawionych zebach ?

Nadisko
Nie bede dziekowac, by nie zapeszyc :P
Pracowalam juz jako hostessa majac 16-17 lat. Czuje sie dobrze pracujac w ten sposob

Edytowane przez bernadka20
Czas edycji: 2011-06-19 o 11:46
Stary 2011-06-19, 11:45   #36471
Basai77
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MaybeTomorrow Pokaż wiadomość
To tak a propos ojców i ich tekstów. Sytuacja z zeszłego lata, gdy to zrobiłam pierwsze podejście do pielęgnacji i zjawiłam się u rodziców na niedzielnym obiedzie. Otóż wcinamy sobie ten obiad, a nagle mój ojciec pomiędzy jedną a drugą łyżką zupy rzuca wiele znaczące spojrzenie na moje włosy, po czym wygłasza następujący tekst: "A wiesz, w Anglii to oni mają takie owce..."
Basai77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-19, 11:46   #36472
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Wiecie może, które z masek mają proteiny hydrolizowne i są zgodne z cg?
Każda maska ma konserwanty. Nie wiadomo jak to na które reaguje dopóki nie sprawdzi i już. Bingo i Kallosy widziałam w Wispolach i w osiedlowym ale to jest właśnie nie do przewidzenia. Szukać i już.
Masek z proteinami najlepiej poszukaj w analizowanych kosmetykach, będą miały np. jedwab w nazwie. Nie napiszę Ci bo nie pamiętam czy są CG, nie przestrzegam radykalnie.
Zobacz Isana seidenglanz i Isana Liquid silk haarkur
Cytat:
Mój TŻ ma kręcone, b. grube i gęste włosy (istny dywan, do skóry ciężko dotrzeć, ścięte na kilka cm, dlatego nie stosuje odżywki) i straszny łupież.
Może mieć bardzo wysuszoną skórę i szampony jak H&S pogorszą sprawę. Szampon BD niekoniecznie jest dobry, ma w sobie coś felernego dla wielu osób, lepiej poszukać innego łagodnego szamponu albo owszem myć odżywką. I wcierać aloes itd.
Oczywiście poczekajcie co powie lekarz.
Wrażliwym sprawdziły się Potter's aloes lub melisa, Isana babassu, Hegron.
Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Cześć wam lokaski
Gratuluje sesji i trzymam kciuki za pracę
Dawaj zdjęcia!!

Stary 2011-06-19, 11:54   #36473
AjriszMarta
Zakorzenienie

Lajlaa - dopadło Cię lato i huśtawka wilgotności. Teraz przede wszystkim trzeba zabezpieczać włosy przed wysychaniem w upał i przed puszakiem w deszcz. Dobrze będą zabezpieczać maski z olejami niewnikającymi (shea, rycyna, oliwa, słonecznikowy, avocado) i owszem można się wspomóc silikonem, zaaplikowanym na "domknięcie" po bogatej odżywce

U mnie październik a u Was?

Stary 2011-06-19, 11:57   #36474
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
na pewno się odwdzięczą
Cytat:
Napisane przez 123sciri Pokaż wiadomość
daj znać czy żyjesz po tej galaretce, czy lokas ci się skręcił łądnie - mniemama że skutkó ubocznych brak
na wilgotne włosy prawie nic nie skręcił, na suche po ugniataniu nawet fajnie (ale jedna strona się nie dała...więc to chyba mało zależy od żelu )
wczoraj bez stylizacji wyglądałam lepiej
Cytat:
rzuca wiele znaczące spojrzenie na moje włosy, po czym wygłasza następujący tekst: "A wiesz, w Anglii to oni mają takie owce..."

Cytat:
Maliniarka daj koniecznie znać jak u Ciebie sprawdza się Hipp, może jeszcze dam mu szanse...

Wychodząc z domu czułam się w tych włosach dobrze...wysiadam z autobusu...a tu usłyszałam tylko komentarz ze strony jakichś dwóch młokosów - ale szopa. Chcąc nie chcąc od tamtego momentu już nie czułam się fajnie
też miałam takie wrażenie jakby nie domył skóry głowy, ale dzisiaj wygląda to ok nie ma przetłuszczenia na razie

ja ostatnio usłyszałam od młodzieży "kaganiec" gdy rozmawiałam przez telefon na przystanku (noszę aparat na zęby )

nie ma co się przejmować...ale racja, przyjemne to nie jest
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2011-06-19 o 12:04
Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-19, 11:59   #36475
agatron77
Raczkowanie

Cytat:
Otóż wcinamy sobie ten obiad, a nagle mój ojciec pomiędzy jedną a drugą łyżką zupy rzuca wiele znaczące spojrzenie na moje włosy, po czym wygłasza następujący tekst: "A wiesz, w Anglii to oni mają takie owce..."

Cytat:
Kallos podobno nie wnika (i gdzie to w ogóle kupić ? Ja nigdy nie widziałam w sklepie ani Glorii, ani innych tego typu produktów. Może nie tylko w osiedlowych sklepach, ale jakichś konkretnych marketach albo ew. aptekach?
Kallos kupisz na Allegro, ja kupiłam swój w sklepie fryzjerskim, ale dziewczyny tu podawały jakiś czas temu namiary na sklep, w którym go kupują za rewelacyjną cenę. Niestety nie pamiętam nazwy, ale pewnie ktoś zaraz przypomni.
Glorię widuję zawsze w Auchan, więc jesli masz gdzieś blisko, to spróbuj tam poszukać.

Cytat:
Mój TŻ ma kręcone, b. grube i gęste włosy (istny dywan, do skóry ciężko dotrzeć, ścięte na kilka cm, dlatego nie stosuje odżywki) i straszny łupież. Nizoral prawie nie pomaga, H&S nasila. Myje BD, który samo w sobie specjalnie nie pomaga, ale pryskanie hydrolatem aloesowym i masowanie zmniejsza łupież o połowę mniej więcej. On ma naprawdę ciężki przypadek (łupież opada w płatkach jak np. skóra z nosa) i w wolnej chwili pójdzie do dermatologa.
Zastanawiałam się jednak, czy może mycie odżywką nie pomoże? Mycie, zostawienie na czas prysznica i spłukanie?
Mojego TŻ namówiłam na odstawienie slsów i myje POTTERSEM z arnicą. Włosy ma raczej skłonne do przetłuszczania się, ale nie jakoś strasznie. On tez ma problem z łupieżem, ale na niego najlepiej działa NIZORAL. Ostatnio własnie pozbył się łupieżu i myje odżywką.

Cytat:
Cześć wam lokaski
Bardzo sie za wami stęskniłam
Cześć Lokasie Marnotrawny . Dobrze, że jesteś, bo już myślałam, że się nas wyrzekłaś

Cytat:
Agatron77 długo już dbasz o loczki? Co Ci najbardziej pomaga?
nadisko, ja zmieniłam pielęgnację pod koniec lutego. Kilka dni temu wstawiłam swoje zdjęcia z początku CG i z ostatniego tygodnia - sama sie zdziwiłam jaka różnica i to mnie jeszcze bardziej zmotywowało. No ja odstawiłam suszarkę (nie mam właściwej, ale na jesieni chciałabym kupić z dyfuzorem, bo lokasy długo schną), a prostownica i suszarka do prostowania poszły na emeryturę.
Dla mnie rewelacyjny jest do mycia BALSAM MRS POTTERS. HIPPA używam do zmywania masek z olejami - BD nie polubiłam za kołtun jaki mi robił. U mnie świetnie się sprawdza maska BIOVAX do suchych/zniszczonych, maska YES TO CARROTS, ISANA Z OLEJKIEM BABASU, odżywka GARNIER z masłem karite, olej rycynowy i oliwa z oliwek wymieszana z odżywką nakładane jako maska przed myciem. A, no i żel lniany uwielbiam za to, że ogranicza puszaka.

Cytat:
Napisane przez Lajlaa Pokaż wiadomość
Cześć lokaski ..... jestem załamana coś zaczęło dzieć się z moimi włosami nie tak... Przygodę z Wami zaczełam kilka miesięcy temu. Kiedy przeżuciałam się na kosmetyki b/s zobaczyłam poprawę . Nie miałam problemu z rozczesywaniem a teraz??? Dziś to chyba pół głowy mi wyszło((((( w kosmetykach nic nie zmieniałam, zero nowych kombinacji.
co do mycia to różnie czasem z szamponem , a czasem samą odżywką było już naprawdę dobrze z rozczesywaniem i kondycją włosków, nie wiem co jest. Może muszę prowadzić jaieś silikony jedenak na lato dla moich fal..
Laja, a kiedy czeszesz włosy? Podczas mycia z odżywką czy po myciu?
Stary 2011-06-19, 12:00   #36476
Lajlaa
Rozeznanie

Cytat:
Lajlaa - dopadło Cię lato i huśtawka wilgotności. Teraz przede wszystkim trzeba zabezpieczać włosy przed wysychaniem w upał i przed puszakiem w deszcz. Dobrze będą zabezpieczać maski z olejami niewnikającymi (shea, rycyna, oliwa, słonecznikowy, avocado) i owszem można się wspomóc silikonem, zaaplikowanym na "domknięcie" po bogatej odżywce

AjriszMarta , moje fale właśnie nie puszą się w czasie deszczu ale bardzo wysychają na słońcu. Mam na stanie 2fazową odżywkę z l'biotica przeciw promieniom uv i jedwabiem. Wiem że nie ma super składu ale spróbuję odrobinkę . Czytam własnie o kosmetykach firmy NaturVital

Z moim M. od 25.03.2010

Edytowane przez Lajlaa
Czas edycji: 2011-06-19 o 12:01
Stary 2011-06-19, 12:00   #36477
bernadka20
Wtajemniczenie

Ajrisz
Tak jak wcześniej napisalam nie bede dziekować :P Dam znać jutro :P

Aparat zostawilam u bratanicy :P Bede odbierać go dziś to wam pokażę

Agatron
O nie jak mogłaś tak pomyslec O was sie nie da zapomnieć !

Edytowane przez bernadka20
Czas edycji: 2011-06-19 o 12:02
Stary 2011-06-19, 12:03   #36478
Lajlaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość

Kallos kupisz na Allegro, ja kupiłam swój w sklepie fryzjerskim, ale dziewczyny tu podawały jakiś czas temu namiary na sklep, w którym go kupują za rewelacyjną cenę. Niestety nie pamiętam nazwy, ale pewnie ktoś zaraz przypomni.
Glorię widuję zawsze w Auchan, więc jesli masz gdzieś blisko, to spróbuj tam poszukać.

Mojego TŻ namówiłam na odstawienie slsów i myje POTTERSEM z arnicą. Włosy ma raczej skłonne do przetłuszczania się, ale nie jakoś strasznie. On tez ma problem z łupieżem, ale na niego najlepiej działa NIZORAL. Ostatnio własnie pozbył się łupieżu i myje odżywką.

Cześć Lokasie Marnotrawny . Dobrze, że jesteś, bo już myślałam, że się nas wyrzekłaś

nadisko, ja zmieniłam pielęgnację pod koniec lutego. Kilka dni temu wstawiłam swoje zdjęcia z początku CG i z ostatniego tygodnia - sama sie zdziwiłam jaka różnica i to mnie jeszcze bardziej zmotywowało. No ja odstawiłam suszarkę (nie mam właściwej, ale na jesieni chciałabym kupić z dyfuzorem, bo lokasy długo schną), a prostownica i suszarka do prostowania poszły na emeryturę.
Dla mnie rewelacyjny jest do mycia BALSAM MRS POTTERS. HIPPA używam do zmywania masek z olejami - BD nie polubiłam za kołtun jaki mi robił. U mnie świetnie się sprawdza maska BIOVAX do suchych/zniszczonych, maska YES TO CARROTS, ISANA Z OLEJKIEM BABASU, odżywka GARNIER z masłem karite, olej rycynowy i oliwa z oliwek wymieszana z odżywką nakładane jako maska przed myciem. A, no i żel lniany uwielbiam za to, że ogranicza puszaka.

Laja, a kiedy czeszesz włosy? Podczas mycia z odżywką czy po myciu?
Po umyciu oczywiście grzebieniem. Próbowałam w trakcie mycia ale one i tak wychodzą i tak

Z moim M. od 25.03.2010
Stary 2011-06-19, 12:16   #36479
agatron77
Raczkowanie

Cytat:

Ajrisz, a jak myślisz, w którym momencie aplikować silikony? Ja mam jedwab BIOSILK (takie maleństwo) i zastanawiam się czy nałożyć go razem z b/s czy po ręcznikowaniu, a przed żelem...
U mnie niby słonecznie, ale wieje i się chmurzy - taki wrzesień moim zdaniem.

Cytat:
ja ostatnio usłyszałam od młodzieży "kaganiec" gdy rozmawiałam przez telefon na przystanku (noszę aparat na zęby )

nie ma co się przejmować...ale racja, przyjemne to nie jest
A ja uwielbiam aparaty na zębach Serio, strasznie mi się to podoba

Cytat:
Agatron
O nie jak mogłaś tak pomyslec O was sie nie da zapomnieć !
No ja myślę

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Lajlaa Pokaż wiadomość
Po umyciu oczywiście grzebieniem. Próbowałam w trakcie mycia ale one i tak wychodzą i tak
A nie próbowałaś czesać w trakcie mycia jak masz odżywkę na włosach? Tak jest najłatwiej.
Mnie też bardzo wypadają, ale wiem, że skoro myję co 3 dni, to jest to ilość wynikająca między innymi z tej kumulacji (gdybym myła codziennie, to byłoby ich mniej). Może u Ciebie jest podobnie (nie pamiętam jak często myjesz).
Stary 2011-06-19, 12:20   #36480
Lajlaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Ajrisz, a jak myślisz, w którym momencie aplikować silikony? Ja mam jedwab BIOSILK (takie maleństwo) i zastanawiam się czy nałożyć go razem z b/s czy po ręcznikowaniu, a przed żelem...
U mnie niby słonecznie, ale wieje i się chmurzy - taki wrzesień moim zdaniem.

A ja uwielbiam aparaty na zębach Serio, strasznie mi się to podoba

No ja myślę

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

A nie próbowałaś czesać w trakcie mycia jak masz odżywkę na włosach? Tak jest najłatwiej.
Mnie też bardzo wypadają, ale wiem, że skoro myję co 3 dni, to jest to ilość wynikająca między innymi z tej kumulacji (gdybym myła codziennie, to byłoby ich mniej). Może u Ciebie jest podobnie (nie pamiętam jak często myjesz).
Właśnie o tym piszę . Próbowałam jak mam odżywkę i zero różnicy. Wypadanie włosów przyszło nagle i obficie.

Z moim M. od 25.03.2010
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 10 (0 użytkowników i 10 gości)

Zasady wysyłania wiadomości