|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#4411 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV
w kontek¶cie Twojego bmi i jad³ospisów, faktycznie jest siê czym chwaliæ. :-(
|
|
#4412 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 339
|
Cytat:
i czy w ogole jeszcze tyjesz czy waga ci stoi? mi siê zatrzyma³a i dalej nic odk³ada siê tylko w brzuchuuuu coraz wiêkszy
|
|
|
#4413 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
Cytat:
)B³agam Ciê, jestem na P od trzech dni! ![]() Zwa¿ê siê po okresie i mo¿e bêdê w stanie wiêcej powiedzieæ ![]() Nie wiem, czy bêdzie siê odk³ada³o tylko w brzuch, ale tak w ogóle to na tym mi chyba najbardziej zale¿y
|
|
|
|
|
#4414 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam taka ze wskazówk±, o jaka by³a rado¶c wchodzê patrzê 49, 2dni pozniej jestem u lekarza z mama mowie zwarze sie na elektronicznej a tam 47 mam 25lat coraz mniej chce mi siê z tym walczyæ. bo to trwa odk±d pamiêtam. fakt maj±c 18/19lat wazylam 40 ! ! ! to by³a pora¿ka
|
|
|
#4415 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 892
|
Moje dzisiejsze U:
1. pe³noziarnite pancakes nutellowe z miodem i bananem. 2. musaka z ziemniakami - nie chce mi siê opisywaæ, zbyt zawi³e klik.3. szklanka koktajlu marchewkowo-pomarañczowo-jab³kowego z miodem, gar¶æ pistacji. 4. twaróg pó³t³usty z jogurtem, babcinym ogórkiem ma³osolnym i szczypiorkiem, kromka ciê¿kiego chleba ¿ytniego z folii z mas³em. po: 2 marchewki, herbata owocowa. ?
|
#4416 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 05:29 ---------- Poprzedni post napisano o 05:25 ---------- Fj Cytat:
---------- Dopisano o 05:45 ---------- Poprzedni post napisano o 05:29 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|
|
#4417 | |||
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 835
|
Cytat:
jak widac waga/wzrost/wymiary dla kazdego sa indywidualna sprawa i niby moga byc podobne,ale kazdy wyglada inaczej---------- Dopisano o 07:16 ---------- Poprzedni post napisano o 07:14 ---------- Cytat:
![]() tak sie zastanawiam ile jeszcze kg powinnam schudnac na R,zeby wyszczuplic sie w udach i zeby nadal dobrze sie czuc,w tym sensie,zeby nie przegiac ze spadkiem wagi ---------- Dopisano o 07:17 ---------- Poprzedni post napisano o 07:16 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:32 ---------- Poprzedni post napisano o 07:17 ---------- Wstawiam planowe dzisiejsze R,byc moze cos ulegnie zmianie, ale niewielkiej wyjatkowo dzisiaj wstalam wczesniej,wiec napewno wleci cale 5 posilkow. Poza tym mam @ i fatalnie sie czuje,spuchnieta,zmeczona i do bani :/ poza @ wszystko gra jezeli chodzi o samopoczucie zwiazane z R,jedynie mam stresy bo niedlugo obrona mgr...I Sniadanie(6:30): owsianka na wodzie(pelne czubate 3 lyzki),duuuza garsc otrebow pozeczkowych,garsc otrebow pszennych,toche lnu mielonego,1/2 jogo naturalnego,1/2 wiesniaka,garsc (mala) rodzynek i 4 morele(surowe) II Sniadanie(pewnie ok 9:30): tunczyk (nie wiem ile go wleci,albo pol puszki albo cala,w zaleznosci jak bardzo bedzie mi sie chcialo jesc),szparagi w zaleznosci od tego czy bede "skazana" na dluga przerwe miedzy II sniadaniem a obiadem wleci pare wafli ryzowych wieloziarnistych z szynka drobiowa, serkiem hochland paprykowym albo dzemem truskawkowym niskoslodzonym, moze kiwi,ale jezeli nie bedzie za duzej przerwy to nie wleci pewnie nic :P Obiad(mysle,ze bedzie miedzy 14 a 15:30): planuje duzy omlet ze szpinakiem,brokulami,pomi dorem,cukinia Podwieczorek(ok 2-3 h po obiedzie): tutaj pewnie jakas surowka i bedzie pewnie ze salaty (mix salat),surowego szpinaku,startej marchewki,cieciorki,szpar ag,1/2 wiesniaka tego co zostal ze sniadania, moze filet z mintaja smazony na oliwie z oliwek?co sadzicie? abs na brzuch, cwiczenia z ciezarkami, bieganie ok 30-40 minut (jakies 5-7 km) Kolacja(ok 2 h po podwieczorku): jogurt,garsc nerkowcow,gotowane brokuly w ciagu dnia kawa sypana czarna (sniadanie), bedzie pewnie zbozowa z mlekiem i do niej dosypie cynamonu,herbata zielona,czerwona i koperkowa, duuuuuzo wody,tak prawie 3 l ![]() pytanie: co sadzicie o nalesnikach na R? z tym, ze! do ciasta nalesnikowego wlecialaby maka orkiszowa razowa,1 jajo i mleko a jezeli chodzi o farsz to pewnie jakis homo chyba,ze nie na slodko, to szpinak np. I jak to z takimi nalesnikami na R?
Edytowane przez karola11 Czas edycji: 2011-06-20 o 08:47 |
|||
|
|
|
#4418 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
przede wszystkim 4 posi³ki, bo ¶niadanie mia³am o 11 ![]() a placuszków by³o 7, wiêc spokojnie mnie nasyci³y do obiadu, który równie¿ ma³y nie by³, bo musaka jest zbyt pyszna, ¿eby wystarczy³a mi ma³a porcja ![]() w³a¶ciwie lepiej siê czu³am na takim rozk³adzie jad³a ni¿ 5 malutkich. ale nawet je¶li zmieni³abym tak na sta³e (nie mam w planie, ale chêtnie bym to zrobi³a, szczerze mówi±c ) to chyba by³oby ok, nie? ;-) ---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ---------- Cytat:
co do nale¶ników - pewnie, jak najbardziej, m±ka orkiszowa, sk³adniki normalne, a nie jakie¶ udziwnione jak na Dukanie i dobry warsz z serka homo naturalnego (mo¿na te¿ wie¶niaka) czy szpinaku - jak najbardziej. Z nutell±, mas³em orzechowym czy d¿emem mo¿na by siê zastanowiæ, ale przecie¿ na ka¿dej diecie jest 10% odstêpstwa, wiêc i na takie, bardziej rozpustne, mog³aby¶ sobie pozwoliæ. ![]() EDIT: tak w ogóle, to czemu dalej R? Ja bym j¿ przesz³a na U, bo figurê masz ¶wietn± ( poza tym zwykle jest tak, ¿e jak luzujesz i przechodzisz na U, to kilka kg jeszcze spada
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-06-20 o 10:05 |
||
|
|
|
#4419 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 731
|
Irish lady 28 - Zamiast braæ siê za R i mieæ metabolizm ju¿ w ogóle totalnie do dupy Ruch + zacz±æ s³uchaæ i realizowaæ rady a nie ci±g³e wstawianie i nic tylko widaæ jak marnujesz siebie i irytujesz innych. Po co Ci to zawalcz o siebie i zacznij co¶ robiæ.
|
#4420 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 439
|
Cytat:
Odpowiedzia³am tylko na zadane pytanie.Santos, ten wczorajszy jad³ospis akurat by³ z dnia, gdy siedzia³am w domu. Studiujê dziennie i pracujê kilka dni w tygodniu, czasem tylko w weekend. Gdy pracujê zjadam wiêcej. A czy chudnê ? Ostatnio waga stoi w miejscu, lub nieznacznie spada...
|
|
|
#4421 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 75
|
P (mam nadzieje ze tym razem mnie nie pominiecie
)1. miska p³atków kukurydzianych z mlekiem 3,2, cukrem i ¿urawin± 2. dro¿dzowka z toffi, muller milk czekoladowy 3. pieczen wieprzowa, pomidory ze ¶mietan±, m³ode ziemiaki z koprem i mas³em; 4 cukierki czekoladowe 4. jogurt tropikalny,jab³ko, gruszka,banan, wiórki kokosowe, gar¶æ mieszanki studenckiej 5. jajecznica (3) na ma¶le z chlebem (2) z mas³em, szynk±, pomidorem. 6. kakao, ma³a paczka hitów |
|
|
|
#4422 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 113
|
Hej, ja trochê nie na temat, ale w tym w±tku najwiêcej znawców :P Otó¿ ile litrów p³ynów wypijacie dziennie? Bo zaczyna mnie martwiæ moja ci±g³a potrzeba picia. Ja wypijam ok 4-5litrów dziennie, z czego 1,5 litra z samego rana, zanim wyjdê do pracy. To chyba nie jest normalne? Ca³y czas odczuwam pragnienie, a nawet jak nie odczuwam to pijê... tak, chyba z nawyku :/ Ma kto¶ tak?
|
#4423 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
Cytat:
Najlepiej zrób sobie badania krwi i zbadaj te¿ poziom cukru. |
|
|
|
|
#4424 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 769
|
Irysh a ja Ci proponujê dodawaæ co tydz po 100 kalorii a¿ dobijesz do swojego zapotrzebowania ( na sfd jest art jak obliczyæ) - zregeneruj organizm i po¼niej w razie czego jak bêdziesz chia³a siê redukowaæ to obetnj ale max 200 kalorii
|
|
#4425 | ||||
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 835
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- Cytat:
jutro sobie zrobie te nalesniki ![]() dalej R bo mysle,zeby dobic do wagi 47/48 i przejsc na U. Chce jeszcze popracowac nad udami bo mimo,iz sa umiesnione to jeszcze widze tam troche tluszczyku mysle,ze tak do konca czerwca bede na R a potem przejde na U. A o ile zwieksza sie porcje na U?Co do cwiczen, to tak jak pisalam,duzo biegam itp. rowerek za to traktuje rekraacyjne, bo sadze,ze przy mojej budowie nogi od rowerku moglby by mi sie za bardzo rozrosnac,taka mam specyfike miesni.Wiec kiedy np. nie chce mi sie biegac to ide na rower a w tygodniu dokladam basen tak 2-3 razy,zeby stawy troche odpoczely a i na figurke podobno dobrze dziala ![]() ---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#4426 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 769
|
karola przed æwiczeniami bia³ko i wêgle z³o¿one bez warzyw ze wzglêdu na to, ¿e d³ugo siê przyswajaj± i s± zapychaczami
po te¿ bia³ko olej abs na brzuch a pobiegaj d³u¿ej, brzuch sam siê zrobi edit i w Twoim przypadku gruszki jazda na rowerze bardzo niewskazana bo utwardza siê t³uszczyk na udach. Mo¿e pó¼niej co¶ poszukam na ten temat i Ci wstawiê ale ogólnie proponujê google i areoby dla gruszki
Edytowane przez polny mak Czas edycji: 2011-06-20 o 13:27 |
|
|
|
#4427 |
|
Zakorzenienie
|
tak troszkê odbiegnê od tematu ale spróbuje.
Czy kto¶ mi móg³by pomóc w jad³ospisie takim na zwiêkszanie i podkrêcanie metabolizmu. By³abym wdziêczna. Odpisywaæ na pw
|
#4428 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 880
|
Ludzie, niech mnie kto¶ kopnie, ale tak porz±dnie... -.-
Wczorajsze (P) ¦: 3 kromki jasnego chleba z mas³em, wêdlin±, bia³ym serem, pomidorem, ogórkiem, szczypiorkiem; kawa z mlekiem 1,5% II¦: kawa³ek ciasta dro¿d¿owego, 3 ³y¿ki twaro¿ku wiejskiego, pó³ grapefruita, gar¶æ orzechów ziemnych (wszystko w biegu) O: 5 zmiemniaków z koperkiem, gulasz z sosem, kalafior gotowany na parze z mas³em P: lody pomarañczowe w wafelku K: 3 kromki chleba jasnego z mas³em, - z bia³ym serem, pomidorem, ogórkiem - z twaro¿kiem, pomidorem, ogórkiem - z ¿ó³tym serem, pomidorem, ogórkiem po: twaro¿ek domowy z Pi±tnicy z ³y¿k± otrêbów w ci±gu dnia: du¿o herbat, 2 l wody, sok marchwiowy 330 ml Czekam na baty... |
|
|
|
#4429 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 621
|
Cytat:
równie¿ kiedy¶ tu o to prosi³am, jednak mój post pozosta³ niezauwa¿ony, ale je¶li komu¶ by siê chcia³o to równie¿ prosi³abym o jakie¶ rady w tym temacie, pomijaj±c te podstawowe inf o zwiêkszaniu bia³ka, ma³ych, czêstych posi³kach i sporej aktywno¶ci fizycznej.. ![]() by³abym mega wdziêczna
|
|
#4430 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() oczywi¶cie, tak jak pisze ifellininlovewithadeadboy, pomijaj±c podstawowe zasady
|
|
#4431 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 949
|
Dzi¶. Na R to siê chyba nie nadaje, ale mo¿e chocia¿ U
![]() ¶niadanie ok. 6.20 kromka ¿ytniego chleba z mas³em, szynk± i pomidorem. kubek gorzkiego kakao przek±ska ok. 9.00 ma³a gruszka drugie ¶niadanie ok. 12.00 w³asnorêcznie komponowane musli (p³atki kukurydziane, otrêby - 1 ³y¿ka, amarantus - 1³y¿ka, 3 suszone morele, pó³ gar¶ci suszonej ¿urawiny, wiórki kokosowe - 1 ³y¿ka) + 45 min zumba planujê: obiad ok. 16.00 - duszone kawa³ki kurczaka z marchwi± i ananasem, mo¿e ma³a porcja ry¿u kolacja ok.19.30 - serek wiejski + kubek mleka Co my¶licie?
|
#4432 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 364
|
Cytat:
Jak juz tu jestem to moje wczorajsze U muszê siê zwa¿yæ ale nie wiem gdzie jest waga niby tak samo wygl±dam ale chcialabym wiedziec ile waze no to lecim.. 1. malutka kanapeczka z chleba orkiszowego, mas³a, sera szynki, warzyw (nie wiem co tam bylo -mama robi³a kanapki i zjad³am jedn±, nie mia³am czasu na wiêcej...) jakie¶ 1,5 godz. potem sa³atka ogrodnika z grzankami pelnoziarnistymi (tam s± warzywa w ró¿nej formie i slonecznik).. 2. (wbrew pozorom moze siê spodobaæ latanie po mie¶cie i przystawanie na chwilke zeby zjesc posilek ) 3 ga³ki lodów -ró¿ne smaki, kawa mrozona kokosowo-waniliowa 3. miseczka pomidorowej z ry¿em br±zowym 2 nale¶niki orkiszowe z sosem broku³owo-czosnkowym (domowy ¶rednio-t³isty ), kawa³kami broku³ów(?? i kurczaka wêdzonego 4.dwa du¿e-babcine w koncu...kawa³ki dro¿d¿owego z jagodami i kruszonk±, potem 250g borowek. 5.kilka kawalkow bagietki z mas³em zio³owym, trochê pomidora i sera i przypraw.. banan i jak?Ruchu by³o sporo chyba - lata³am ze 4 godziny na nogach, 2 km w jedn± stronê na pieszo sz³am, wieczorem zaliczylam spacer i lekkie cwiczenia -taki rytua³,czêsto sobie tak leciutko æwiczê, krótko z 10 minut wiêc siê nie liczy nawet
|
|
|
#4433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale nie :P
|
|
|
#4434 | ||
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 170
|
Na zielono
Cytat:
), ma³o warzyw, ma³o wêgli które de facto daj± "si³ê", sporo cukrów prostych. Nie widzê nnkt - wiórki kokosowe nie s± ich najlepszym ¼ród³em. Na kolacje zamiast mleka wrzuæ warzywa. Albo zjedz np. wêdzon± makrelê.. No i nie wiem czy tym musli na 2gie ¶niadanie siê najad³a¶.. Karola 11 , na niebiesko! Cytat:
plecaczkiem: 7250 km Edytowane przez zjedzmniebejbe Czas edycji: 2011-06-20 o 14:21 |
||
|
|
|
#4435 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 880
|
Napisa³am tak, bo na takim czym¶ nie tyjê, czasem uda mi siê nawet schudn±æ, a nie umiem do³o¿yæ sobie wiêcej jedzenia. Ju¿ tyle sprawia mi problem... A muszê przytyæ 3-4 kilo...
|
|
|
|
#4436 |
|
Zakorzenienie
|
to pij soki gêste, wode z miodem i kakao na mleku 3,2%.
|
|
#4437 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 120
|
hehe zakoñczona sesja sukcesem
tak¿e biorê siê znowu za Redukcjê1. ¶niadanie: kawa z mlekiem 3,2% & ³y¿eczka br±zowego cukru. twaro¿ek ze szczypiorkiem i 3 rzodkiewki. kromka razowego z mas³em, sa³at±, szynk± i pó³ pomidora. 2. II ¶niadanie: herbata zielona z opuncj±. homo z gar¶ci± migda³ów. æwiczenia 1h a po nich izotoniczny napój 3. obiad: zapiekany ³oso¶ z zio³ami. pó³ woreczka ry¿u br±zowego. szklanka kefiru. 4. kolacja: tuñczyk wsw, z groszkiem, pomidorem i jajem. |
|
|
|
#4438 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 949
|
Cytat:
do niedawna wcale ich nie jad³am, teraz staram siê je stopniowo w³±czaæ, bêdê siê bardziej staraænnkt - wiem, ¿e ich nie jem, wiêc ³ykam tran, chocia¿ tyle.... owoce suszone i ¶wie¿e s± be? Bo¿e ![]() Z³o¿one s± gdzie¶ oprócz pe³noziarnistych makaronów i chlebów? Dziêki
|
|
#4439 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 154
|
Cytat:
jesc ma³o a czesto spêdzaæ du¿o czasu na powietrzu, zimno przyspiesza mete- jedz zimne , np lody jedz ostre przyprawy: pieprz cayenne, chili, tabasco, papryki, curry cynamon pij du¿o wody, kawe , herbate zielona, czerwon±, do posi³ków dodawaj przynajmniej 10-15 gr protein ( bia³ka ) na sniadanie jedz wegle pr+z³ i bia³ko ( du¿e sniadanie rozkreca mete no i nie chodzimy jak "zombiaki" w ciagu dnia ) i wiele wiele innych ! to najwa¿niejsze ;D reszta to za du¿o pisania
|
|
|
#4440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziêki
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:39.

), studiujê i w zasadzie mam sporo ruchu na co dzieñ.

odk³ada siê tylko w brzuchuuuu coraz wiêkszy
)
mam taka ze wskazówk±, o jaka by³a rado¶c wchodzê patrzê 49, 2dni pozniej jestem u lekarza z mama mowie zwarze sie na elektronicznej a tam 47
mam 25lat coraz mniej chce mi siê z tym walczyæ.
to by³a pora¿ka
?

Odpowiedzia³am tylko na zadane pytanie.