![]() |
#211 | |
Inkwizytor
|
Dot.: Najbardziej skąpy facet- ranking:)
Cytat:
![]()
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
|
![]() ![]() |
![]() |
#212 | |
znaczy piżmak
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#213 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#214 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#215 | |
*sportaddict*
|
Cytat:
![]() najpierw byłam długo spławiana, bo on nie ma i - cytuję - nie pójdzie kraść na ulicy, żeby mi tę kasę zwrócić (dodam tylko, że sam mi się chwalił w tym samym czasie faktem, że imprezuje kilka razy w tygodniu i przepuszcza kupę kasy na alkohol i papierosy ![]() po jakimś czasie zaczęłam już dostawać regularne pogardliwe i obraźliwe smsy, z kórych najłagodniejszym było, że mógł wcześniej się domyślić, że wszystkie kobiety są beznadziejne i lecą tylko na kasę (kasę moich rodziców jak rozumiem? bo koleś pracował na kasie na stacji benzynowej za najniższą stawkę krajową i naturalnie marudził nieustannie na niskie zarobki, ale nie kiwnął palcem, żeby znaleźć sobie coś innego). po moim pytaniu, czy w grono wszystkich kobiet wlicza także swoją matkę ![]() w końcu łaskawie oznajmił, że może mi oddać 'końcówkę, ile tego tam było? 30 czy 40 zł?' i mnie szlag trafił. kiedy mój nowy Tż zaproponował mu wyjaśnienie sobie sam na sam paru kwestii, pieniądze cudownie się odnalazły ![]() dodam, że niedługo potem pytał, czy ma na mnie czekać, bo dalej mnie kocha i chce ze mną być ![]() chociaż absolutnym numerem jeden jest mój znajomy, który rozliczał swoich znajomych (np. 'nagram ci muzykę na płytę, ale musisz mi za to oddać 5 zł') i kobietę z każdego grosza (sam naturalnie nie miał oporów przed braniem), najbardziej utkwiło mi w pamięci, jak wyjechaliśmy we czwórkę w góry (w dwie pary) - on dobry narciarz, jego dziewczyna początkująca i on ją zostawił samą na stoku za granicą, bo karnet ma ważność do wieczora i on musi jak najwięcej wyjeździć w tym czasie, żeby się nie zmarnowało ![]() także w końcu z Tż jeździliśmy z nią razem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#216 |
Wtajemniczenie
|
Doris1981:
Jestem z nim, bo mi na nim zależy. Nie wylewam żalów i pretensji. Po prostu to była nagła zmiana - dopiero po kupnie ostatniego auta(nota bene wymarzonego, zawsze mówił, że dokładnie taki chce mieć) tak mu się odmieniło. Wcześniej nie było problemów, zwłaszcza w kwestii finansowej. Mam nadzieje, że jak mu "podjaranie" autem odejdzie, to wróci mój normalny TŻ |
![]() ![]() |
![]() |
#217 |
Raczkowanie
|
Nawaliłam w portki po soku PLUUUM z Biedronki
![]() A swoją drogą, rozliczanie co do grosza, tudzież 'zakupy na pół' to nie do końca buractwo. Ja mieszkam z TŻtem drugi rok i nasze zakupy wyglądają tak, że rozliczamy się sumiennie - w końcu dlaczego ja mam płacić za jakieś klocki hamulcowe, a on za moje kosmetyki? Stąd też rozliczanie się wedle paragonów, ktoś by powiedział, że to błahostka (zakupy typu papryka, jajka, ryż), ale właśnie dziś się podliczyliśmy i za kilkanaście ostatnich nabytków byłabym stratna koło 100zł. To mało? Podobnie nie chcę, żeby on był stratny. Stawianie sobie w knajpach też już dawno odrzuciliśmy, bo on mi postawi 3 piwa, którymi się upodlę w trupa, a ja musiałabym mu postawić 20. Kino - na pół. Nie jest to w żadnym wypadku krępujące ani w niczym nie przeszkadza. To po prostu uczciwość. No, o złotówkę za bilet nikt się nie upomina ![]() Inna sprawa, że okazje typu urodziny są oczywiście 'proszone', tu akurat nie podzielimy się na pół ![]() Dodam jeszcze, żeby było śmieszniej, że te rozliczanie się trwa często kilka tygodni, a do puli wspólnych wydatków dodajemy, kto kupił marchew, a kto wodę mineralną. Poważnie, bez rozliczania wychodziły nam dziwne kwiatki i to jest jednak dobra sprawa. Edit- z pożyczaniem kasy na studniówkę od rodziców - PORAŻKA. Nie mogłaś poprosić, żeby to rodzice upomnieli się o nią? Podejrzewam, że wtedy typ zapadłby się pod ziemię ze wstydu.
Lecz i nie dupa. Też bym napisał 'Dziady', Gdybym się uparł. ![]() Edytowane przez Kiki van Goth Czas edycji: 2011-06-21 o 13:26 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#218 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#219 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Choćby dlatego,że zapewne Ty również jeździsz tym autem,a Twój facet korzysta z tego,że dzięki kosmetykom ładnie wyglądasz. ![]() Cytat:
Wybacz,ale to dla mnie jest cholernie dziwne. ![]() ![]() ![]() Co innego gdyby facet kazał Ci dokładać np.do mieszkania,które jest tylko przepisane na niego,albo do budowy jego domu(jest nawet taki wątek na wizażu).To inna bajka,za duża kasa,żeby pakować ''bezinteresownie'' bez aktu notarialnego również na swoje nazwisko. Cytat:
Może,ale nie trzeba być Alfą i Omegą,żeby takie rzeczy czuć instynktownie. ![]() Co do ciasta w pracy,to jestem to w stanie bardziej zrozumieć,bo to nie jest personalne miejsce jednej osoby,facet mógł faktycznie nie pomyśleć,że resztki powinno się rozdzielić na pozostałe osoby,albo zostawić w firmowej lodówce(jak jest). ![]() Edytowane przez marryme21 Czas edycji: 2011-06-21 o 14:47 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#220 |
Zakorzenienie
|
Mnie tez dziwi takie rozliczanie się, szkoda by mi było czasu i energii na coś takiego
![]()
#221 |
Zakorzenienie
|
A mnie to w sumie nie dziwi
![]() Moja przyjaciółka robiła podobnie z jej ówczesnym tż i dzięki temu uniknęli wielu kłótni ![]() Ona nie płaciła za jego wyskoki z kumplami na piwo a on nie marudził że znów kupiła kilka szmatek ![]() Ale nie rozliczali się co do złotówki, tylko zbierali paragony z większych zakupów i dzielili na pół. Jak któreś coś osobno kupiło, to się nie upominało o dajmy na to 5 euro ![]()
#222 |
batonik
|
A ja jestem zwolenniczką posiadania własnych pieniędzy. Jedno wspólne konto, na które idą oszczędności i pieniądze na opłaty i zakupy, na które przelewamy co miesiąc ustaloną kwotę, a tak to własne konta. Wg mnie każdy powinien mieć swoje pieniądze na swoje przyjemności. W ten sposób można uniknąć właśnie kłótnie o kupione buty czy kupione chociażby części do samochodu, bo każdy ma swoje pieniądze i każdy je pożytkuje jak mu odpowiada. Zresztą ja sobie nie wyobrażam, żeby mój mężczyzna za moje buty i szminki miałby płacić. Chcę sobie kupić, to sobie zarabiam i sobie wydaje. Nie zarabiam, nie wydaję.
|
![]() ![]() |
![]() |
#223 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Przecież zakupy można robić na zmianę? Raz ty wydasz 100zł, a następnym razem on ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#224 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przeczytane książki ![]() 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania ![]() ![]() Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-06-21 o 15:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#225 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
To wszystko może i się sprawdza, dopóki nie ma się dzieci.Jak się pojawią, to cała matematyka upada na łeb i szyję. ![]() Nawet ktoś chce być bezdzietny,to i tak podtrzymuję swoje zdanie,że naprawdę szkoda by mi było czasu na takie przeliczanie i czułabym się źle ze świadomością,że np. nie mogę zjeść trzech marchewek na które mam ochotę,bo zapłaciłam tylko za jedną.Albo wyskoczy mi niespodziewany wydatek,jakaś choroba czy leczenie zęba i nie będę mogła liczyć na ukochanego,bo on nie chce ,,być stratny''. ![]() Zresztą,jak komuś tak dobrze to ok,ja tylko gratuluję,bo ja bym nie mogła tak żyć. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#226 |
Zakorzenienie
|
przy dziecku to byłoby dopiero wesoło z takim rozliczaniem - ja zapłacę za pół paczki pampersów, a ty za drugie pół
![]()
#227 | |
batonik
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#229 | |
batonik
|
Cytat:
![]() Ale no nieistotne, bo to taki dość spory off top wyszedł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#230 |
Zakorzenienie
|
ja sie odnosiłam do przykładu Kiki Van Goth, która pisała, ze się rozliczają również za drobnostki typu jedzenie czy kosmetyki.
#231 |
*sportaddict*
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#232 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To rozumiem bardziej. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#233 |
Raczkowanie
|
Chyba zapomniałam dodać nadrzędnej cechy, otóż jesteśmy oboje studentami
![]() Marryme21, wciąż będę się upierać, że to nie jest przejaw skąpstwa. I nie wiem, gdzie wyczytałyście, dziewczęta, że wyliczamy sobie po jednym jajku ![]() Ja wpieprzam strasznie dużo pieczywa, TŻ litrami zużywa mleko. Dzielimy się na pół, zatem wychodzi akurat. Bo mowa tu o rzeczach małych, codziennego użytku. Pianka do golenia i tampony wchodzą w skład tych rzeczy ![]() To jest najuczciwsza, najbardziej klarowna i przejrzysta forma rozliczania się, i nikt mi potem nie wypomni, że żyłam za czyjeś pieniądze, albo miałam kogoś ' na utrzymaniu'. traicionera, i nie wiem, czy kosmetyki i jedzenie to 'drobiazgi', dla osób, które swoich dochodów prawie nie mają. tym bardziej nie 'drobiazg' dla TŻ-ta, bo byłoby trochę kiepsko, gdybym podczas szału zakupów ![]() marryme21, a z tą chorobą i 'niechęcią bycia stratnym' - nadinterpretacja, jak z resztą często bywa u wizażanek z cyklu 'aby się przywalić'. Napisałam przecież, że to jest kwestia zakupów i nie świadczy o skąpstwie, a na lekarza, prezenty urodzinowe czy pożyczenie kasy na czynsz, w razie jej zabraknie, to kwestia zupełnie bezdyskusyjna i TŻ nigdy w życiu by mi tego nie odmówił. I vice versa. Nie rozumiem w tym wypadku głosów sprzeciwu, jakie to haniebne i zabierające dużo czasu. Podzielić paragon na 2 = 10 sekund. edit - odnośnie zakiszonych pieniędzy z komunii - mój TŻ trzyma je do teraz ![]() Trzeba tylko uważać, żeby nie skończyło się odmawianiem sobie najmniejszych przyjemności albo przypadkami opisanymi w wątku ![]()
Lecz i nie dupa. Też bym napisał 'Dziady', Gdybym się uparł. ![]() Edytowane przez Kiki van Goth Czas edycji: 2011-06-21 o 16:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#234 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale tak jak Kiki napisała, moim zdaniem jest ok ![]() ![]() ![]()
![]() |
#235 |
Wtajemniczenie
|
Co prawda nie o facecie chcę powiedzieć, ale sytuacja z tego samego cyklu.
Jak byłam w liceum, pojechałam z tatą i dziadkiem na wesele do kuzyna, na Mazury. Naprzeciwko nas siedziała rodzina - mama, tata i trójka dzieci w wieku szkolnym. Zjedli pierwsze podane gorące dania, a gdy już goście się rozkręcili i zaczęli tańczyć, pani wyciągnęła z torebki reklamówki, rozdała rodzinie i zaczęli zgarniać w te torby wszystko - chleb, wędlinę, owoce, słodycze, ciasta, napoje, alkohol. Nie tylko ze stołu, gdzie siedzieli, ale z innych też. A potem się "elegancko" wymknęli z tymi tobołami ![]() Powiem szczerze, że gapiłam się z niedowierzaniem. |
![]() ![]() |
![]() |
#236 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#237 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kurde rozumiem, jak rodzina młodych bierze to jedzenie, bo za nie zapłacili, a poza tym mnóstwo zostaje... moi rodzice np, wychodząc z wesele dostali ciasto, ale to różnica... a zachowywać się w taki sposób ![]() A jeśli chodzi o kosmetyki i samochód... Przecież jest różnica między facetem, który ma świra na punkcie auta, a facetem, który nie przywiązuje do niego większej wagi... Tak samo kobiety: jedna kupi krem za 30 zł, a druga tusz do rzęs za 50, nie mówiąc już o kremie ![]() Nie byłam jeszcze w takim "poważnym" związku, a tym bardziej nie prowadzę gospodarstwa domowego, ale myślę, że dzielenie swojej pensji na pół (część dla siebie, a część na wspólne konto) jest najbardziej rozsądnym rozwiązaniem...
Nadal myślimy nad tym, co kupujemy ![]() Piękno rodzi się w bólach niestety ![]() 290cc anatomy 29.04.2017 piękna data ![]() ![]() ![]() Edytowane przez nikisa Czas edycji: 2011-06-21 o 17:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#238 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#239 |
Raczkowanie
|
niezłe przypadki opisujecie ; )
ja chyba tylko raz spotkałam się ze skąpstwem, a raczej z buractwem xD Kolega zaprosił mnie na spacer-a, że wiedziałam, że od pewnego czasu próbuje się zbliżyć i ma coś do mnie-poszłam z nim. Spacerujemy sobie, gadamy- było sympatycznie, więc ok umówiliśmy się na następny raz. Myślę: może coś z tego będzie. Przychodzę na następne spotkanie 1 minute spóźniona a on:"pogięło cię? nie zdążymy na autobus" nie wiem wgl o czym mówi, ale ok. Pytam gdzie chce jechać, a on, że do centrum handlowego, bo jest głodny. Nic że jesteśmy w środku miasta, ma pełno restauracji dookoła. Dobra pojedziemy następnym. Mówię chodź przejdziemy się- on nie, bo jest zmęczony. <to po cholere się ze mną umawia?> no ale ok, siedzimy, w końcu ruszyliśmy się kupić bilety na mzk. No to daje mu te 1,60 na bilet, on kupuje, cośtam przelicza w portfelu i stwierdza:"nie musisz dziś płacić. dzisiaj ja ci kupię. znaj moją łaskę, he he. Takie burżujskie zwyczaje" zatkało mnie. Jak kupuje to po co komentarz? |
![]() ![]() |
![]() |
#240 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co za burżuj ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:16.