|
|||||||
| Notka |
|
| Moje wakacyjne przygody Konkurs z nagrodami! Chcemy abyście troszkę powspominały i opisały swoje najlepsze w życiu wakacje, albo najciekawszą, najśmieszniejszą przygodę wakacyjną. Mile widziana oprawa zdjęciowa lub graficzna ;) |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Moderatoreska
|
Vive la France! - czyli eweskowe wakacje :)
Zbliżają się wakacje wielkimi krokami, ja niestety w tym roku nie mam żadnych planów, mogę jedynie powspominać wakacje zeszłoroczne jak i sprzed kilku lat.
Już 4 razu wakacje spędzaliśmy we Francji, a dokładnie w Alpach Francuskich. W tym roku taki wyjazd musieliśmy sobie darować i odłozyć na przyszły rok, ponieważ w kwietniu zostałam mamusią, dzieciaczki są za małe na takie wyjazdy. Mają dopiero nie całe dwa miesiące. ![]() Dobra teraz powracam to tematu wakacji ![]() Jako takiej przygody nie będę opisywała, ogólnie cały wypad był dla mnie przygodą, nie tylko dla mnie, ale również dla moich bliskich. W dalszej części będziecie mogły/mogli przeczytać na temat miasteczka, jego atrakcji, jak i okolic. Przeżyłam kilka przygód o których wspomną w dalszych postach. Saint Gervais Doskonała lokalizacja do penetrowania terenów wokół Mont Blanc, miła miejscowość i rozsądne ceny. Opis regionu Domaine Evasion Mont Blanc Region narciarski Domaine Evasion Mont Blanc to doskonałe miejsce dla fanów nie zatłoczonych ośrodków narciarskich. Region składa się z kilku terenów: Megeve, Saint-Gervais, Saint Nicolas, Les Contamines oraz Combloux. Fani jazdy po trasach w lesie znajdą tutaj dla siebie wiele atrakcji. Poszukiwacze wrażeń powinni wybrać się na Mont Joly, gdzie trasy są bardzo strome. Będąc w Domaine Evasion należy wybrać się do Saint-Gervais, żeby zobaczyć Mont Blanc. Opis miasta Saint Gervais St Gervais to jedna z najpopularniejszych miejscowości letniskowych w Alpach. Dzięki powszechnie znanym własnościom uzdrowiskowym leczniczych źródeł siarczynach, co roku przyjeżdżają tu tysiące turystów. Z miejscowości odchodzi kolejka linowa umożliwiająca szybkie przedostanie się do regionu Megeve. Dla wybrednych stworzono T.M.B. Tramway du Mont Blanc, za pomocą którego narciarze mogą przenieść się w okolice doliny Chamonix. Tereny narciarskie Sant Gervais to doskonałe miejsce dla zaawansowanych narciarzy i snowboardzistów, a także dla fanów szaleństwa w puchu. Źródło: alpy.info.pl Mont Blanc 4810,45 m n.p.m. najwyższy szczyt Alp i Europy, potocznie nazywany Dachem Europy. Główny wierzchołek znajduje się na terytorium Francji w regionie Haute-Savoie i w granicach administracyjnych miasta Saint-Gervais-les-Bains. ![]() ![]() ![]() ![]() Od roku 1806 jest ośrodkiem turystycznym o dużej renomie a także jednym z najbardziej uznanych kurortów dermatologiczno- termalnych we Francji . Charakterystyczna architektura oraz ciekawa ornamentyka budynków wraz z barokowym kościołem tworzą niezwykł klimat miejscowości. Saint Gervais położone jest na wysokości 850 m n.p.m a tereny narciarskie rozciągają się do wysokości 2353 m n.p.m. Zawarty w cenie karnet Evasion Mt Blanc umożliwia jazdę na nartach w największym zintegrowanym regionie narciarskim wokół Mont Blanc, obejmującym ośrodki: St Gervais, Megeve, St. Nicolas de Veroce i Combloux. Jeśli dodamy do tego stację Contamines Montjoie (dojazd samochodem) otrzymujemy 445 km tras narciarskich różnej trudności. Najsłynniejszą z wymienionych miejscowości jest Megeve - mekka elit ze świata kultury, polityki i show businessu - zimowy odpowiednik St. Tropez. Źródło:www.snowtrip.pl ![]() Pierwsze wakacje spędzone w tym kraju były w 2007 roku. A teraz kilka zdjęć : ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CDN. Edytowane przez eweska Czas edycji: 2011-06-20 o 19:53 |
|
|
|
#2 |
|
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Dot.: Vive la France! - czyli eweskowe wakacje :)
przede wszystkim te Twoje chłopaki Ewesko
Piękna jest Francja, zwłaszcza te tereny które pokazujesz
|
|
|
|
#3 | |
|
Moderatoreska
|
Okolice Saint Gervais zachęcają do spacerów, górskich wędrówek.
Dookoła piękne góry, dużo zieleni. Miasteczko bardzo zadbane i czyste, mieszkańcy mili i uprzejmi. Ogólnie nie spotkałam jeszcze niemiłego francuza, są otwarci, pomocni, ja mam o nich takie zdanie ![]() Nie wiem czy to zależy od regionu, ale słyszałam opinie, że są zamknięci nie zbyt dobrze nastawieni do obcokrajowców. Tak jak pisałam powyżej ja mam inne zdanie na ich temat ![]() Les Termes Saint Gervais les Bains - czyli coś dla ducha i ciała ![]() SPA mieści się w pięknym i wielkim parku po którym z przyjemnością się spacerowalo, jest to dobre miejsce dla rodzin z dziećmi, ponieważ jest plac zabaw, oraz kolejka którą można się przejechać ![]() Niedaleko parku można podziwiać piękny wodospad. SPA ![]() Wodospad ![]() Park ![]() W ciepłe dni możemy ochłodzić się w jeziorze - Lac Sallanches Można ochłodzić sie w upalny dzień w czystej wodzie, dzieci moga popływać na łódkach napędzanych. Koło jeziora znajduje się również wielki park linowy. Mój synal lubi spędzać dni nad wodą, więc wypad nad jezioro bardzo mu sie podobał i mimo że bylismy tam 5 godzin jemu nadal było za mało. ![]() ![]() W następnym poście - kozy atakują Żeby watek nie służył jako folder turystyczny, przydała by się jakaś przygoda ![]() ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez eweska Czas edycji: 2011-06-16 o 18:52 |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Cudne zdjęcia, chciałabym tam być! coś niesamowitego, co za widoki!
![]() a dzieciaczki przesłodkie pozdrawiam i 5 zostawiam, bardzo ciekawie się zaczyna na pewno jeszcze zajrzę
|
#5 |
|
Moderatoreska
|
Wyprawa na Mont Joly i nieszczęsne kozy :P
A więc pewnego słonecznego dnia wybralismy się ze znajomymi na wyprawe w góry, zamierzaliśmy wchodzić na wysokość 2525m n.p.m W połowie drogi pogoda nam się trochę popsuła, ale że przeszliśmy już niezły kawałek drogi nie zamierzaliśmy wracać, nie padało wiec szlismy dalej. Po drodze napotkaliśmy stado kóz w sumie nic szczególnego w górach. Synal zaczął je nasladować i bekał jak one "beeee" spodobało mu się bo kozy odpowiadały i zaczęły iść za nami szlakiem. My przyspieszyliśmy a kozy za nami dalej, my coraz szybciej kozy dalej za nami również przyspieszając, zaczęliśmy prawie biec a one uparte za nami. Troszkę się przestraszyliśmy bo rogi miały spore Teraz się z tego śmiejemy, a tam w górach przez chwilę nie było nam do śmiechu ![]() A nie było gdzie się schować :P ![]() ![]() Niestety tego dnia nie udało nam się zdobyć szczytu, pogoda sie popsuła na dobre i musielismy schodzić na dół. Ale nic straconego ponieważ w kolejnym roku udało nam się wejść na szczyt, ale o tym w dalszej części na którą zapraszam
|
|
|
|
#6 |
|
BAN stały
|
Śliczne te Twoje dzieciaczki
![]() Góry przepiękne
|
|
|
|
#7 |
|
Moderatoreska
|
Wyprawa na Mont Joly 2525m n.p.m
W pierwszym podejściu nie udało nam się dojść na sam szczyt z powodu brzydkiej pogody, ale obiecałam sobie że kiedyś tam wejdę. No i udało się po roku w kolejne wakacje. Trasa ciążka i męcząca ale warto bylo dla tych widoków. Szlismy 5 godzin w górę, schodziliśmy w 3 godziny, więc można sobie wyobrazić jak byliśmy zmęczeni. A trasa podejścia nie ułatwiała, było bardzo stromo. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wspomnienia nie zapomniane, gdybym mogła jeszcze raz z chęcią pokonalabym ta trasę, uwielbiam góry, uwielbiam po nich chodzić, zdobywac szczyty, jest to wspaniała przygoda ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- |
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
Eweska cudowne zdjęcia i piękne wspomnienia
![]() Czekam na więcej Jak napisałaś o tych kozach, to od razu mi się przypomniało, jak byłam w górach w Niemczech i tam koza chciała połknąć mojego kucyka, o mało całej głowy mi nie wciągnęła do pyska , to myślałam, że
|
|
|
|
#9 | |
|
Moderatoreska
|
Chamonix - Aiguille du Midi 3842m n.p.m
Szczyt jest zbudowany z granitów. Nazwa szczytu (Południowa Iglica) wiąże się z faktem, że słońce w południe góruje nad szczytem, kiedy obserwuje się go z Chamonix. Na szczyt wjeżdża uruchomiona w 1955 roku kolejka linowa (Téléphérique de l'Aiguille du Midi) z Chamonix (1035 m n.p.m.). Normalny bilet z Chamonix (w obie strony łącznie) kosztuje (dane z marca 2011) €42,50, a cała droga zajmuje około 20 minut drogi. Pierwsza stacja kolejki znajduje się na wysokości 2309 m n.p.m.- Plan de l'Aiguille. Drugi odcinek kolejki wagonik pokonuje bez udziału podpór. Górna stacja znajduje się na wysokości 3802 m n.p.m. Znajduje się tam sklep z pamiątkami, skrzynka pocztowa, kawiarnia oraz toalety. Na iglicę – taras ponad górną stację kolejki linowej można wjechać (40 m) windą wewnątrz góry. Dokładnie pod Aiguille du Midi znajduje się wybudowany w 1965 roku tunel łączący Francję z Włochami. Źródło:Wikipedia Wysokość imponująca, jeszcze nigdy w zyciu nie byłam wyżej ![]() Pojechaliśmy do miasteczka Chamonix, aby stamtąd wjechać kolejką na szczyt Aiguile du Midi. ![]() ![]() Miałam jednak obawy przed wjazdem na górę, nie wiedziałam jak mój organizm zareaguje na zmianę ciśnienia na górze, nie wiedziałam jak będe się czuła, nie tylko ja ale mój syn i mąż. Ale do odważnych świat należy, zakupilismy bilety, poczekaliśmy na swoja kolej i wsiedliśmy do kolejki, która bardzo szybko sunęła ku górze. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wrażenia z jazdy niesamowite, wysokości imponujące, jechalismy w nieznane ![]() Nie wiedzielismy co czeka nas na górze, jaka będzie temperatura w razie czego w plecaku mielismy zapakowane cieplejsze ubrania. Gdy wjechaliśmy na górę naszym oczom ukazał się najpierw wielki budynek, a potem cudne widoki. Zdziwiłam się bardzo, że tak wielki budynek jest tu na szczycie. ![]() ![]() Ruszyliśmy zwiedzać ![]() CDN. ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Chamonix - Aiguille du Midi 3842m n.p.m cd. Na górze przywitał nas chłodny i silny wiatr, oraz niska temperatura, na dole ponad 30 stopni w cieniu, a na górze zaledwie 2. Na szczęscie nie dokuczała nam róznica ciśnień, więc poszlismy zwiedzać, towarzyszył nam znajomy francuz. Zapraszam do zwiedzania ze mną Widoki cudowne ![]() Filmik był a teraz kilka zdjęć. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jedynym minusem tego miejsca było to, że jest tam bardzo dużo turystów, niestety było tłoczno, ale cóż poradzić, jest to wielka atrakcja, wjazd kolejką na taką wysokość - nie wszędzie można ![]() Edytowane przez eweska Czas edycji: 2011-06-17 o 08:20 |
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Rozumiem, czemu tam wracacie. Pięknie!
A dzieciaczki przesłodkie
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze chciałam zwiedzić Francję. Przepięknie tam.
A dzieciaczki przesłodkie sama takie już chce.
|
|
#12 | |
|
Moderatoreska
|
Dziękuję
Jest to cudowne miejsce i jeszcze wiele do zobaczenia, więc mam plan wrócić tam w przyszłym roku.Mój mężul tam pracuje więc wakacje spędzamy z nim, gdyby nie jego praca nie wiem czy kiedykolwiek udało by nam się pozwiedzać te rejony. Cytat:
No to do dzieła
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
W takim miejscu chyba każda praca musi być przyjemnością
![]() Oj, rozmarzyłam się... Ja wciąż Francję znam jedynie z krótkiego pobytu w Paryżu. A to miasto mnie urzekło
|
|
|
|
#14 |
|
okrutnica jakaś... |
kolejne przepiękne krajobrazy
przygoda z kozami udana chciały Was wesprzeć w walce o zdobycie szczytu |
|
|
|
#15 |
|
Moderatoreska
|
Znowu kozy, ale tym razem w centrum miasteczka
![]() Tak, tak znowu kozy, mamy do nich szczęście, ale te były łagodne, upominały się tylko o jedzonko Pokarm dla nich mozna było kupic bez problemu, turyści karmili je specjalnym sprasowanym siankiem ![]() ![]() ![]() ![]() Nawet sympatyczne były te kozy, czasami nachalne, ale upominały się o jedzenie. Spaceruja sobie tak do woli po miasteczku ![]() Jedna z nich chyba nie za bardzo mnie polubiła, albo mój aparat, po prostu sie na mnie wypięła ![]() Miasteczko jest oblegane przez turystów, było tam naprawdę tłoczno, ciążko było przejść, a do tego jeszcze przejeżdżające samochody. Trzeba było również uważać na "miny" wszędzie było ich pełno, trzeba było uważać aby w nie, nie wdepnąć ![]() ![]() Na tą wycieczkę zabrali nas znajomi Francuzi, pokazali nam kilka różnych miejsc, zorganizowali piknik na łonie natury, ale o tym juz w późniejszych postach ![]() ![]() ![]() Zapraszam
|
|
|
|
#16 |
|
okrutnica jakaś... |
kozy na tych ostatnich zdjęciach wyglądają tak niewinne
|
|
|
|
#17 | |
|
Moderatoreska
|
Cytat:
![]() Niewinne to one nie były :P |
|
|
|
|
#18 |
|
Moderatoreska
|
Feta (impreza/festyn)
Pewnego pochmurnego dnia pojechalismy na małą wycieczkę, tym razem małżonek mój pokazywał nam nowe miejscowosci w których nie bylismy. Trafiliśmy do małego miasteczka pośród gór, nie pamiętam niestety nazwy tego miasteczka wydaje mi się że to buło Cluses ale nie dam sobie ręki uciąć. Muszę dopytać męża to napiszę dokladnie gdzie to było. Trafilismy akurat na fetę/festyn wiejski, tak nam się wydawało, ponieważ nie znamy kalendarza imprez poszczególnych miast. Ale nie powiem było ciekawie ![]() Olbrzymie patelnie na których przyrządzano regionalne potrawy. ![]() Były mniej innym ziemniaki pokrojone w plasterki, starty ser i zalane wszystko śmietaną Proste a jakie smaczne, czasami mozna spotkać się jeszcze z tym że niektórzy dodają do tego kilełbasę.![]() Był również pokaz dekarski. ![]() oraz dawna chata góralska we Francji ![]() ![]() Wycieczka udana ![]() Po drodze mozna było podziwiac wspaniałe krajobrazy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bardzo podoba mi się ich budownictwo, maja piękne domy ![]() ![]() ![]() W regionie alpejskim budowane są w podobnym stylu. |
|
|
|
#19 |
|
okrutnica jakaś... |
kozy ścichapęk
Cytat:
uwielbiam jeść a tym bardziej jakieś narodowo-regionalne potrawy
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
Śliczne bobaski,
Piękne prawdziwe zdjęcia, Super wspomnienia. +5
|
|
|
|
#21 |
|
Moderatoreska
|
Parc de Loisir Chamonix
Jest to park atrakcji w Chamonix , takie mini wesołe miasteczko i kilka fajnych atrakcji. Tutaj strona parku http://www.chamonixparc.com/ Moim zdaniem najlepszą atrakcją był tor saneczkowy, wjeżdżało się wyciagiem na górę,a później kila minut sunęło w dół na saneczkach w specjalnym "korycie" Bawilismy się świetnie Spędzilismy tam cały dzień, zapupilismy odpowiedni karnet i moglismy jeździć do woli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A teraz hop i siup do wody, czyli wsiadamy do łódki, która wyciaga nas ku górze i jak dojedziemy na sam koniec, zwalnia sie blokada i szybko suniemy w dół i na końcu wielki skok do wody ![]() ![]() ![]() Ale to nie wszystko co oferuje nam park, jest wiele innych atrakcji, karuzel , zjeżdżalni, ale nie wszystko mam uwiecznione na zdjęciach. Nawet dorosły może poczuć się w tym parku jak dziecko ![]() ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez eweska Czas edycji: 2011-06-19 o 12:26 |
|
|
|
#22 |
|
Moderatoreska
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo fajnie, ze dodajesz swoje zdjecia, przez to Twoj blog sie wyroznia
Zostawiam ocenke i zapraszam na Mazury i do mojego watku o tym regionie
|
|
|
|
#24 | |
|
Moderatoreska
|
Annecy (fr. Lac d’Annecy)
jezioro we Francji Górna Sabaudia, w dorzeczu rzeki Rodan, w Alpach Sabaudzkich. Annecy to drugie co do wielkości jezioro we Francji z wyjątkiem francuskiej części Jeziora Genewskiego. Dzięki ścisłym ograniczeniom dotyczących ochrony środowiska, wprowadzonych w latach 90 jezioro to znane jest jako jedno z najczystszych w Europie.Wśród turystów słynie z możliwości uprawiania wielu sportów wodnych oraz położonych w pobliżu pozostałości prehistorycznych budowli palowych. Jezioro powstało około 18 000 lat temu, podczas przesuwania się lodowca alpejskiego. Jest zasilane przez wiele pomniejszych rzek spływających z okalających je gór (Ire, Eau morte, Laudon, Bornette i Biolon) oraz potężne podwodne źródło, Boubioz, zlokalizowane na głębokości 82 m. Wokół krystalicznie czystego jeziora Annecy piętrzą się góry – początkowo łagodne, przechodzą w skaliste szczyty Alp. W okolicy można uprawiać wszelkie sporty, od wodnych, poprzez wędrówkę, pieszą czy rowerową, aż do różnych sportów ekstremalnych. Wspinaczką zajmują się tu już przedszkolaki, a kanioning, rafting czy paralotniarstwo nie są domeną nielicznych szaleńców. To całkiem popularny we Francji sposób na spędzenie weekendu lub nawet całego urlopu. Źródło Wikipedia, Onet.pl Kolejna wycieczka w okolice Annecy. Jezioro jest olbrzymie i piękne, woda jest naprawdę czysta mimo iż okoliczni mieszkańcy zażywają w niej kąpieli, pływają łódkami, skuterami itp. Dookoła jeziora ludzie się kąpią, wypoczywają. Na niebie widać co jakiś czas paralotnie, jest ich tam bardzo dużo, chyba lubią ten sport i jest tam bardzo popularny ![]() Zrobilismy sobie taką objazdową wycieczkę, warto było ![]() Z okolicznych wzniesień rozciąga się widok na jezioro, dopiero wtedy widać jego "lazurowy" kolor ![]() Swietne miejsce na wycieczki rowerowe jak i piesze, mieszkańcy sympatyczni i uczynni ![]() Jeśli się tam wybieramy dobrze znać język francuski bynajmniej my odnieśliśmy takie wrażenie. ![]() ![]() więcej zdjęć za parę chwil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Cytat:
i zapraszam ![]() ---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Wędrówka ku Glacier de Miage i elektryczny pastuch :P Pewnego słonecznego dnia wybraliśmy się pieszo pod Lodowiec Bionnassay, szliśmy prawie 4 godziny w górę po stromych zboczach, aby podejść pod lodowiec do samego lodowca musielibyśmy iść spokojnie jeszcze dodatkowe 3 godziny. Wybraliśmy odpowiedni szlak i kierowaliśmy się ku lodowcu. Szlak prowadził z początki przez lasy i łąki, gdzie pasły się krowy, które były ogrodzone, elektrycznym pastuchem. Na szlaku w pewnym miejscu było pełno błota, więc Eweśka postanowiła przejść jak najbardziej z boku, aby nie wpaść do błota przytrzymała się ogrodzenia z drutu, a jak się w pewnym momencie okazało był on pod napięciem i chcąc nie chcąc wpadłam do błota po bliskim spotkaniu z pastuchem Na szczęście natężenie prądu w pastuchach nie jest wysokie więc nic mi się nie stało, jedynie troszkę błotka miałam na nogach. Ale nie zważając na nic kontynuowaliśmy wędrówkę, aż dotarliśmy pod lodowiec. Kilka zdjęć z w/w wędrówki ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez eweska Czas edycji: 2011-06-20 o 19:50 |
|
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
przygoda z kozami świetna! wyobrażam sobie jak idą za wami, śmiesznie to musiało wyglądać
bardzo ładne zdjęcia, uwielbiam góry, ale póki co byłam tylko w naszych polskich, tylko pozazdrościć tych wypraw
|
#26 | |
|
Moderatoreska
|
Cytat:
![]() Nasz Polskie góry są również piękne |
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
Zgadzam się- są piękne
uwielbiam nasze polskie góry ale mam nadzieję, że będzie mi dane kiedyś wyjechać gdzieś dalej a twoje opisy i zdjęcia zachęcają
|
#28 |
|
Moderatoreska
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Ewesko, genialne zdjęcia... cały wątek, ale zdjęcia najlepsze
|
#30 |
|
Moderatoreska
|
Chamonix
Każdy, kto widział Chamonix otoczone ośnieżonymi, niebosiężnymi szczytami Alp zachowuje ten niecodzienny obraz na zawsze. Nie sposób zapomnieć widoków rozciągających się ze szczytów rzucających na kolana nawet najwybredniejszych turystów. Wydaje mi się, że Stwórca kształtujący ten skrawek ziemi chciał udowodnić, że w swym rzemiośle jest nie tylko mistrzem ale i artystą. Chamonix leży wśród czterystu szczytów, siedmiu dolin i ponad siedemdziesięciu lodowców głównego masywu Alp. Nad miastem króluje najwyższy europejski szczyt - Mont Blanc wielbiony m.in. przez Goethego, Byrona, Słowackiego. To dzięki niemu niepozorna kiedyś górska wioska stała się światową stolicą alpinizmu i największym narciarskim kurortem Francji. Sezon turystyczny trwa w Chamonix nieprzerwanie. Wiosną wędrowcy podziwiają budzącą się do życia górską przyrodę, latem rozkoszują różnorodnym krajobrazem (także zimowym), jesienią biorą udział w jedynej w swoim rodzaju feerii barw, zima to raj dla narciarzy. Źródło: geozeta.plMiasto w Alpach w południowo wschodniej części kraju, położone wśród szczytów górskich, lodowców i dolin. Największa górą w pobliżu miasta jest oczywiście Mont Blanc. Podobno jest jednym z najpiękniej położonych miast świata. Chamonix to centrum turystyczne, w którym sezon trwa nieprzerwanie cały rok. Jest to raj dla narciarzy, amatorów wędrówek górskich, wspinaczki skałkowej i dusz artystycznych, kochających kontemplować piękno przyrody. Populacja: ok. 10 000 ![]() ![]() ![]() Pierwsze trzy zdjęcia źródło : google kolejne są mojego autorstwa. Chamonix to piękne miasteczko, możemy chodzić po nim godzinami i nam się nie znudzi. Piękne uliczki, a wokół nich zadbane kamienice. Wszędzie pełno małych i większych restauracji, ogromna ilość sklepów z winani, serami, wędlinami, odzieżą, sportowe jak również perfumerie, każdy znajdzie coś dla siebie ![]() Znajdziemy tu również galerie, muzea, różne zabytki. Z Chamonix możemy wybrać się kolejką wąskotorową pod lodowiec Mer de Glace, oraz kolejką linową na szczyt Aiguille du Midi. Ale my zostajemy na dole i dalej spacerujemy po mieście ![]() ![]() ![]() ![]() Dookoła możemy podziwiać piękne ośnieżone góry. Po niebie szybują paralotniarze, mają kilka punktów startowych wokół Chamonix i lądowisko na obrzeżach miasta. Już na początku podróży do Chamonix mieliśmy co podziwiać, jechaliśmy samochodem od strony Saint Gervais, trasa przebiega przez bardzo wysoki most z którego również możemy podziwiać widoki. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Miasto możemy też podziwiać przez kamerki internetowe jak i okoliczne szczyty. http://www.snoweye.com/?resort=fr_cham Edytowane przez eweska Czas edycji: 2011-06-22 o 10:45 |
|
Nowe wątki na forum Moje wakacyjne przygody
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:20.

, to myślałam, że

Jest to cudowne miejsce i jeszcze wiele do zobaczenia, więc mam plan wrócić tam w przyszłym roku.

uwielbiam jeść a tym bardziej jakieś narodowo-regionalne potrawy