|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#4561 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 345
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV
ja te¿ pijê nutridrinki
![]() mi smakuj± waniliowe, czekoladowe, malinowe, owoce le¶ne i waniliowo-cytrynowe. (zamawiam przez internet, bo wychodzi tanije ni¿ w normalnej aptece, a ja pijê je codziennie) |
|
|
|
#4562 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 192
|
Nutridrinki smakuj± szpitalem psychiatrycznym, uhh..
nie lepiej zast±piæ je normalnym jedzeniem?
|
|
|
|
#4563 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 731
|
Cytat:
|
|
#4564 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 024
|
U.
1¶n - owsianka - 4 owsianych, szklanka mleka + 2 ³y¿ki sojowego waniliowego w proszku. dwie kromki z mas³em orzechowym. 2¶n - miseczka twarogu z jogurtem i mro¿onymi malina/jagodami/truskawkami. obiad - kubek roso³u i duuuu¿o takich ma³ych piero¿ków do niego z indykiem, dwa kawa³ki grillowanego kurczaka. podwieczorek - twaróg ze spor± ilo¶ci± mas³a orzechowego. kolacja - kawa³ wêdzonej ryby. Santos, - dziêki za troskê. pisz na pw, je¶li chcesz siê uzewnêtrzniæ, poniewa¿ odnoszê wra¿enie, ¿e nie masz w³asnego ¿ycia. ![]() Albo naucz siê czytaæ ze zrozumieniem lub/ i korzystaæ z g³owy. ![]() I spadam na ok. 2 tygodnie na rowery w góry
http://www.alezdrowe.eu/ https://www.facebook.com/alezdrowe.eu?fref=ts zapraszam ; ) Edytowane przez pozytywna-wariatka Czas edycji: 2011-06-21 o 22:30 |
|
|
|
#4565 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
'helo³ !!!' ( ) ludzie z nowotworami nie le¿± na oddziale psychiatrycznym!
Mówienie ludziom „nie” jest wspania³± rzecz±, jest to czê¶æ przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by ¿yli ¿yciem, które akurat tobie wydaje siê najw³a¶ciwsze. To jest egoizm. ¯yæ swoim ¿yciem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Ciê ¿ycie! |
|
|
|
|
#4566 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#4567 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 800
|
dzisiejsze U, któro w praktyce jest lekkim P.
I. Owsianka z 4 ³y¿ek p³atków na mleku sojowym z otrêbami, bananem, mas³em orzechowym i domow± granol±. kawa z mlekiem, nektarynka II. Porcja risotto z cukini±, bobem i pieczarkami; surówka wiosenna. III. 150g serka wiejskiego z mieszank± studenck±, gar¶æ truskawek IV. Bu³ka z ziarnami na pó³: z mas³em, szynk±, pomidorem i sa³at±/z majo, jajkiem i sa³at±; marchewka po wpad³a zbo¿ówka z mlekiem i 2 plasterki arbuza. |
|
|
|
#4568 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 192
|
Cytat:
nie twierdzê, ¿e s± tylko dla osób z ed, dziewczyny pisa³y o swoich ulubionych smakach, wiêc wyrazi³am w³asne odczucia, niestety moje do¶wiadczenia zwi±zane z nutridrinkami sprawi³y, ¿e mam odno¶nie nich takie a nie inne skojarzenia
|
|
|
|
|
#4569 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 339
|
Cytat:
nutridrinki pi³ mój wujek który mia³ tam jaki¶ zabieg w szpitalu wróci³ do domu i kazali mu pci bo by³ wyja³owiony takze jest dla róznych ludzi po róznych przejsciach tak jak piszeszsama chcialam je pic ale nie mam tyle kasy :P
|
|
|
#4570 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za reszte wypowiedzi powinnas dostac punkt za ignorowanie polecen moderatora.
|
|
|
#4571 |
|
Zakorzenienie
|
DZIEWCZYNY!!!!!! Santos i pozytywna...
ej, ile Wy macie lat? mo¿e siê ignorujcie po prostu...?
|
|
#4572 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 024
|
Cytat:
|
|
#4573 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Iza, moja poprzednia wypowiedz byla zupelnie normalna. Fajnie by bylo, gdyby ktos kiedykolwiek reagowal na pseudo U, na ktotym dziewczyny chudna. Nie pierwszy to i nie ostatni przypadek, ze ktos usilnie podpisuje redukcyjny jadlospis U. Ale pewnie ok, bo nie ma <1000kcal ![]() ---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:56 ---------- Cytat:
Co do slodkiego to hmmm.... Myslalas moze o rozbudzeniu w sobie zamilowania do wypiekow? Moglabys zaczac robic pyszne domowe desery, zacznij od takich, ktore maja wiecej owocow, np trifle, a potem powolutku do np sernika itd. Robione w domu sa zdrowe, wiesz co jesz, a pomoze ci sie bycmoze przelamac do slodkiego. Poza tym zacznij myslec, ze przytycie 2kg to nie tragedia i zawsze mozesz zmienic nawyki jesli sie okaze, ze tyjesz. Nie musizsz przeciez czekac, az ci przybedzie 25kg, jak przybedzie 5 to mozesz zmienic menu. Nie wiem jednak, na ile to jest dobra rada, bo jesli mialas ED, to wazenie sie ciagle nei jest najlepszym pomyslem. Ja bym obstawala przy tym z domowymi wypiekami. Popatrz tez na jaslospisy innych dziewczyna na u. Jedza slodkie i zyja, nie tyje, dobrze sie maja.
|
|
|
#4574 |
|
Zakorzenienie
|
U
1h fitnessu Przedsniadanie ;-) atole de chocolate - kubek yakult Sniadanie Placek owsiany duzy: 2 jaja, 3 lyzki owsianych, 1 slonecznika i troche chia; na oleju Salatka: 3 male mango (wielkosci malej brzoskwini/ duzej sliwki - taki gatunek) 1/2 mamey 120 g wiesniaka 4% kawa czarna Przekaska 1 6 ciastek kukurydzianych "koscielnych" * Przekaska 2 50 g mixu solonych orzechow migdaly/nerkowce/ziemne/laskowe Obiad 1/3 fritatty z ricotty (cala fritatta=4 jaja, pudelko ricotty, szpinak, pomidory) troche gotowanej fasolki szparagowej 3 srednie tortille kukurydziane Kolacja: nieduzo kurczaka z rozna duza lampka wina czerwonego ![]() * ciastak koscielne: przed kosciolami starsze babunie na blasze (bez oleju) smaza (?) tu takie ciastka z maki kukurydzianej typu maizena,cukru, wanilii, cynamonu i (chyba?) masla. Zawsze sie pytam, czy nie daja troche maki pszennej i zawsze daja. I wreszcie HALLELUJA! po raz 1 dopadlam takie bez. Zezarlam swiezutkie cieplutkie ![]() Aha, ciastka o srednicy mniej wiecej 4 cm, cienkie ;-) Ktos oceni?
|
|
#4575 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 424
|
moje lu¼ne RRRRRR
¶: 2 kromki chleba z mas³em, serem i pomidorem, 2 berlinki na ciep³o, keczup o: to co wczoraj czyli pier¶ w kosteczke na kapce oleju z ca³± paczk± warzyw na patelnie p: kromka chleba z mas³em, szyneczk±, jajo na twardo, rzodkiewy, szczypiorek k: wie¶niaj lekki ze szczypiorem, rzodkiewkami i ogórem ma to rêce i nogi ?
|
|
#4576 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 459
|
Cytat:
|
|
#4577 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 835
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- dzisiejszke karolnkowe i luzne R ![]() Sniadanie: "Zdrowy blonnik"(platki, ktorych link wczesniej wklejalam-zapewniam samo zdrowie!),mini garsc bran flakes,slonecznik - garsc,nerkowce-garsc,mala garsc zurawiny suszonej,lyzka otrebow pszennych i lyzka otrebow pozeczkowych,100g jogurtu naturalnego ostatnio mam ochote na "orzechowe sniadania" ![]() II Sniadanie: salatka warzywna :1/2 czerwonej papryki,zielony ogorek,marchewka,pomidor, salata,polane lyzka jogo naturalnego,banan, pieczywo wieloziarniste z twarozkiem i lyzeczka dzemu truskawkowego Obiad: Piersc z kurczaka duszona z cukinia i pieczarkami Podwieczorek: twarozek naturalny z truskawkami Kolacja: filet z mintaja, cieciorka, marchewka surowa w ciagu dnia: minium 2 litry wody,kawa czarna,kawa rozpuszczalna z mlekiem sojowym,herbatki:zielona, czerwona,koperkowa |
|
|
|
|
#4578 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4579 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 11 439
|
Czy to siê nadaje na U? Co prawda wczoraj nie by³o ciep³ego obiadu, ale my¶lê, ¿e pod wzglêdem kaloryczno¶ci wysz³o w miarê.
p³atki owsiane + otrêby, z gruszk±, kiwi, serkiem wiejskim, miodem, s³onecznikiem i wiórkami kokosowymi; kawa z mlekiem; wmuszona grzanka (podsuniêta mi pod nos)- opieczona kromka chleba jasnego z mas³em i konfitur± z czarnej porzeczki; bu³a ziarnista, ka¿da po³ówka z serkiem naturalnym, sa³at±, ³ososiem wêdzonym, 2 pomidorki, oliwki, ¶wie¿a bazylia; spora porcja sa³atki greckiej; 3 placki otrêbowe z serkiem wiejskim i suszonymi pomidorami. a wieczorem kilka piw i cydry. (koniec sesji A mi siê wydaje, ¿e w którym¶ z Twoich ostatnich jad³ospis widnia³ jaki¶ ciemny chlebek ;>
Rozsun±æ suwak, by Zdj±æ skafander cia³a Zapomnieæ Wej¶æ w nowe ¿ycie W zwiewnej sukience Edytowane przez Phynn Czas edycji: 2011-06-22 o 12:53 |
|
|
|
#4580 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 358
|
u
ocenicie to?
|
|
|
|
#4581 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 892
|
Cytat:
. On jest chyba w 100% z m±ki ¿ytniej. Pewnie pisz±c pieczywo ma na my¶li popularne mieszane, razowe, pszenne, graham itp. chleby i bu³ki. Aczkolwiek ten ciê¿ki w folii te¿ chyba jest pieczywem?
|
|
#4582 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 668
|
Cytat:
a co do mnie, to uwierz mi, gdyby mój brak apetytu wynika³ z braku aktywno¶ci, to nie zawraca³abym wam g³ów.
|
|
#4583 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 683
|
Cytat:
Mo¿e w koñcu siê ustosunkujesz do ocen i w koñcu co¶ zmienisz? Bo póki co to jak grochem o ¶cianê. Dziewczyny Ci pisz±, ¿e twoje jad³ospisy sa koszmarne a ty dalej wklejasz te g³odowe posi³ki twierdz±c, ¿e to U. Nie rozumiem co niektóre dziewczyny tu robi±. Je¿eli kto¶ wkleja takie jad³ospisy z etykiet± U to powinien siê przenie¶æ na KZ - tam jest na to miejsce. |
|
|
|
|
#4584 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 147
|
My¶lê, ¿e trzeba Irish konkretnie powiedzieæ ,co ma zmieniæ, bo sama pisa³a, ¿e nie bardzo siê w tym wszystkim orientuje.
proponujê, ¿eby¶ jad³a 5 posi³ków, ¶niadanie do 2 godzin po przebudzeniu (to, które dzisiaj jad³a¶ mo¿e byæ), drugie w zasadzie te¿, chocia¿ ja zamieni³abym 1 z drugim i jasn± bu³kê zamieni³a na grahamkê, chocia¿ czasem lepsza jasna bu³ka, przynajmniej wiadomo, ¿e nie dodano do niej karmelu . Fajnie, ¿e do drugiego ¶niadania doda³a¶ owoc. My¶lê,¿e u Ciebie problemem jest zbyt du¿a ilo¶æ przetworzonej ¿ywno¶ci (pasztety,majonezy,keczup y itd.), Twój 3 posi³ek w zasadzie nei wiem co to jest, mog³aby byæ kolacj± ( mo¿e zamiast sera ¿ó³tego-wiejski albo twaróg?), ostati posi³ek, to pewnie co¶ a'la obiad, domy¶lam siê, ¿e po powrocie z pracy?Mniejsza o to. Jako obiad mogloby byæ, gdyby nie przetworzone kotleciki zamiast normalnych, nie wiem te¿ , o jakiej porze to jad³a¶?Hmm...my¶lê, ¿e jakby¶ napisa³a nam co lubisz, jaki masz harmonogram dnia mniej wiêcej, mog³ybysmy Ci pomóc co¶ skomponowaæ, bo widaæ, ¿e siê starasz, ale mizernie to wychodzi Czas o siebie zawalczyæ!
|
|
|
|
#4585 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 731
|
Cytat:
3. takie podgryzanie nic konkretnego ale jest jajco w 4. s± ziemniaczki i surówka wiêc okej![]() Nie od razu Rzym zbudowano mam nadzieje ,¿e powoli powoli zaczniesz faktycznie co¶ robisz a nie wszystko zbagatelizujesz i bêdzie to samo. Zwiêkszaj i ruszaj siê zadbaj by ka¿dy posi³ek by³ taki ³adny jak 1 i 2
Francja/ Chorwacja/ Egipt/ Grecja Bu³garia /Hiszpania Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret Edytowane przez Tynusia Czas edycji: 2011-06-22 o 16:19 |
|
|
|
|
#4586 |
|
Wtajemniczenie
|
oj dziewczyny, ja wiem ¿e jest duszno i piæ siê chce, ale agresja na dietetyce nie jest mile widziana, i ci±gle siê przeganianie i t³umaczenie to przesada. Bo ile mo¿na?
Macie tak± opcjê u siebie, ¿e blokujecie wybrane osoby i nie musicie czytaæ jak kto¶ g³upio gada, albo g³upio je, albo g³upio robi. Zróbcie to dla siebie i dla Izy W^^
Mówienie ludziom „nie” jest wspania³± rzecz±, jest to czê¶æ przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by ¿yli ¿yciem, które akurat tobie wydaje siê najw³a¶ciwsze. To jest egoizm. ¯yæ swoim ¿yciem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Ciê ¿ycie! |
|
|
|
#4587 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Nie, bo po 1 nie ma ponizej 1000 kcal (debilna zasada przenoszenia jadlospisow) a po drugie Irish na tym NIE chudnie, jak twierdzi, niedowagi nie ma. Bardziej na KZ to sie nadaja wpisy niby-zdrowe U na ktorych dziewczyny chudna.
|
|
|
#4588 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 859
|
Santos...
Ty tak na powa¿nie?? powa¿nie wierzysz, ¿e kto¶ mo¿e NIE CHUDN¡C na takim jedzeniu?? albo jest trollem albo cyborgiem, albo nas ¶ciemnia i podjada w nocy.. cudów nie ma, jak dla mnie porcje g³odowe, zreszt± kilka dziewczyn wkleja podobny shit.. co tu siê dzieje...... |
|
|
|
#4589 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 147
|
Zgadzam siê z santos. Dla dziewczyn, które jedz± w miarê noramlnie, to dziwne, ¿e dziewczyna na tym nie chudnie. Ale je¿eli kto¶ przez pó³ ¿ycia je tak ma³o , normalna ilo¶æ ¿arcia mo¿e j± doprowadziæ do nadwagi- póki nie zmusi metabolizmu do pracy. Tak samo osoby, które s± d³u¿szy czas na diecie poni¿ej 1000kcal, s± w stanie przytyæ, jedz±c trochê wiêcej. Poza tym, je¶li chodzi o Irish, co prawda je bardzo ma³o, ale czêsto ¶mieciowo (pizza, czy inne fast foody, majonezy itd. ) dlatego kaloryczno¶æ jej posi³ków na pewno przekracza tysi±c, jestem te¿ w stanie uwierzyæ, ¿e na tym nie chudnie ( rano skrajnie ma³e ilo¶ci, jakby chcia³a zaczaæ dzieñ zdrowo, ale z kolejnymi godzinami jest gorzej, warto zauwa¿yæ, ¿e jej ostatni posi³ek jest zawsze najbardziej kaloryczny). Mo¿e po prostu wizyta u dietetyka bêdzie dla niej ratunkeim?
|
|
|
|
#4590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:48.

nie lepiej zast±piæ je normalnym jedzeniem?