|
|
#991 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sierpniowe Panny Młode cz.III
hahaha
Kaja uśmiałam się dobre to było ![]() no jakby nam w sierpniu śniegiem sypnęło a z kotem faktycznie niezłe nasz kot z miseczki jeść nie chce, a co dopiero jakby miał z buta jeść
|
|
|
|
#992 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#993 |
|
Rozeznanie
|
świetny post Kaju, już wiem na kogo zrzucę swoje ewentualne niepowodzenia A tak na serio, buty są już w domu, fryzura ślubna mi się podobała, więc jestem zadowolona. Dzisiaj jedziemy do parafii po licencję, mam nadzieję, że to już koniec tego załatwiania kościelnego. AAAAA, zaliczyliśmy 3. spotkanie w poradni, bardzo się cieszę, że to mamy z głowy. Zostały 3 zaproszenia na ślub do rozdania. Dzisiaj albo jutro siadamy z kartką i spisujemy, co zostało do załatwienia, bo u nas już tylko 1,5 m-ca. Załatwiamy sobie podróż poślubną do Chorwacji, wpłaciliśmy wczoraj zaliczkę! Już się nie mogę doczekać. Podobnie jak większość, w USC dokumenty nam wydali w ciągu 15 min, nie wiem skąd ta opieszałość niektórych urzędów. |
|
|
|
#994 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
magratka - My też wybieramy się w podróż na Chorwację
|
|
|
|
|
#995 |
|
Rozeznanie
|
My Crikvenica i Makarska + noc w Sarajewie
do Splitu sobie wycieczkę zrobimy. Kiedy jedziesz?
|
|
|
|
#996 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
))
|
|
|
|
|
#997 |
|
Zakorzenienie
|
To i ja coś dorzucę:
Najlepiej na dzień ślubu wybrać sobotę. Nie należy brać ślubu w poniedziałek, ponieważ "od poniedziałku nie warto zaczynać" ani w piątek, bo "w piątek zły początek". Dobrze wróży na przyszłość odbycie ślubu w kościele w którym chrzczono pannę młodą, nie powinno się jednak słuchać własnych zapowiedzi. na kilka dni przed ślubem PM powinna postawić swoje ślubne buty na parapecie, aby wleciało do nich szczęście. W ten sposób zapewni również piękną pogodę w dniu ślubu. Jeśli popłakujesz przed ślubem, po nim czekają na Ciebie tylko pomyślne dni. Jeśli się śmiejesz, uważaj na nadchodzące kłopoty. Obrączki nie powinny być przymierzane przez inne osoby niż PM. Młodsze, niezamężne siostry PM nie powinny mierzyć jej kreacji. Wróży to staropanieństwem. PM nie powinna szyć sukni sama, ani przeglądać się w lustrze w pełnym rynsztunku (wystarczy ściągnąć kolczyk). PM do ostatniej chwili nie powinien widzieć stroju swojej przyszłej żony. To, a także pomoc w wyborze wróży bowiem niezgodę w małżeństwie. Zakładanie sukni dla przyjemności niesie złą wróżbę. Dwie kobiety jako świadkowie przynoszą pecha. Szczęście natomiast osoby niezamężne. PM nie powinna przechodzić pod wiszącym praniem, może to spowodować komplikacje przy porodzie. Mały deszczyk uważany jest za błogosławieństwo Boże. Jeśli w dniu ślubu leje deszcz, oznacza to, iż wszystkie zakochane w Panu Młodym panny go opłakują W drodze do kościoła nie powinno się robić zbyt długich postojów, gdyż może to zaważyć na wspólnym życiu małżeńskim. PM powinna mieć przy sobie: coś białego, coś niebieskiego, coś używanego, coś pożyczonego od osoby szczęśliwej w małżeństwie, coś nowego, w szwie sukni kryształek cukru i okruszek chleba, w buciku pieniążek, nic różowego (przynosi nieszczęście), a jej mąż pieniądze - wróżą dostatnie życie. Pan Młody powinien prowadzić PM z lewej strony, aby prawą ręką odganiać złe moce. PM idąc do ołtarza nie powinni się odwracać za siebie. Świadczy to o tym, że wychodzą za siebie niechętnie i boją się nowego życia. Gdy PM potknie się przed ołtarzem, jej druhna wkrótce zajmie jej miejsce. Migające przy ołtarzu świece wróżą kłótnie, a płonące równo trwały i zgodny związek. Po zakończeniu uroczystości Panna Młoda powinna dopilnować, aby mąż złożył na jej ustach gorący pocałunek. Zapewnia to jej wierność małżonka. Aby nie zapeszyć małżeństwa i nie sprowokować złych mocy PM powinna obejrzeć swoją obrączkę dopiero gdy poczuje ją na palcu. Nie powinna odbierać ani płacić za obrączki. Podczas przysięgi ta dłoń, która jest na górze pod stułą zapewni właścicielowi przewagę w małżeństwie. Ta osoba, która odchodząc od ołtarza okręci wokół siebie małżonka, będzie kierować w małżeństwie. nakrycie buta Pana Młodego rąbkiem sukni oznacza, że będzie on pod pantoflem żony. Jeśli złoży wam życzenia obca osoba, nigdy nie zabraknie wam szczęścia. PM powinni wracać z kościoła inną drogą niż szli do niego, aby nieszczęście zmyliło drogę. Dlaczego Pan Młody przenosi żonę przez próg? Bo gdyby potknęła się ona o niego, ściągnęłaby nieszczęście na swoją nową rodzinę. Jeśli młodym w pierwszym tańcu plączą się kroki, przez całe życie będą podążać w inne strony. Gdy na prezent ślubny otrzymamy coś religijnego, np. krzyż, oznacza to, że będzie się niosło krzyż przez całe życie. PM powinna wejść do łoża małżeńskiego pierwsza, a mąż powinien jej ściągnąć podwiązkę zębami. Rok po ślubie powinno się spalić swoją wiązankę ślubną. W Krakowie dopiero podobno po udanym porodzie. Co Wy na to? Odniosłam wrażenie, że gdyby wierzyć w te wszystkie przesądy, to byśmy do ołtarza nigdy nie dotarły... Albo co |
|
|
|
#998 |
|
Zadomowienie
|
olaboga
strach wychodzić za mąż z tymi przesądami ![]() ale uśmiać się można nieźle
|
|
|
|
#999 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Glowa do gory, bedzie napewno bajkowo.Sliczna suknia Czerwone butki jak najbardziej beda pasowaly. Bukiecik tez planujesz w czerwonym kolorze?Wczoraj przyszla kamizelka i musznik dla TZ Jest cudna i jednak zdecydowalismy sie na ten zestaw zamiast muszki. No i mialam znow koszmar slubny ![]() Snilo mi sie, ze jestesmy juz w kosciele i TZ siedzi sam na krzesle z przodu, a ja w lawce z tylu ![]() W koncu mysle sobie, ze trzeba isc tam do niego, bo zaraz bedzie przysiega. Podchodze, a on ma jakas koszule w paski, wygnieciona, krzywo pozapinana i wogole tragedia ![]() Ja mowie 'jak ty wygladasz'??? Na co on, odwrocil sie i wyszedl ![]() uhh, nie cierpie tych snow A te przesady ciekawe czy ktos probowal stosowac sie do wszystkich zalecen?
Edytowane przez gwiazdeczka26 Czas edycji: 2011-06-22 o 12:41 |
||||||
|
|
|
#1000 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny POMOZCIE w czwartek mam pierwsza przymiarke sukni. (załacznik) chcialam na przymiarke jechac juz w probnej fryzurze zeby zobaczyc co i jak. ale nie mam pomyslu na probna. wszyscy mowia ze najlpiej koczek delikatny (ja koczkow nienawidze) bleee. mi sie wymarzyl warkocz na bok ale tu pojawia sie problem bo zawsze czesze wlozy na prawa strona a na prawa jest ramiaczka nie ma opcji przelozenia ramiczączka na inna strona. nie wiem czy zaslonic to ramiaczko wlosami ogolnie mam do lopatek wlosy wiec po spieciu nie bedzie cale zasloniete, niby moglabym uczesac sie na lewo moze jakos bym dala rade ale co z grzywka musialabym ja sciac na prosto przeciez nie moge miec wlosow na lewo a grzywki na prawo. dodam ze bede miala welon z hiszpanska koronka dlugi 2,5 metra wiec jak go wpiac przy warkoczu? macie jakies zbiory fryzur?
|
|
|
|
#1001 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja też jestem fanką fioletu, pościel idealna do mojej sypialni, ręczniki natomiast staram się w błękicie lub jasny żółty żeby grały z reszta łązienki. Ale to filotowe to przepiękne.
---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- Piekna suknia i piekne buty. Co do oszczędności to tak jak piszą dziewczyny; większośc z nas oszczędza; np. moja suknia z drugiej ręki pozwoliła mi zaoszczędzić pewnie z 2000
|
|
#1002 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak juz, to tylko na lewa strone wlosy. A czemu nie grzywka na prawo a wlosy na lewo?? Ja tak wlasnie bede miala. Chce miec wlosy z obu stron twarzy, wiec tylko tak to widze i wg mnie wyglada to rownie dobrze. np tutaj jest tak samo... 1.jpg A moze jakies luzniejsze upiecie z wlosami do tylu? Cos w tym stylu [ATTACH]3.jpg[/ATTACH] To przykladowe zdjecia z google
|
|
|
#1003 |
|
Zakorzenienie
|
Przesądy dodane przez paulę przyprwaija mnie o dreszcze bo wiele z nich juz "złamałam", np. płaciłam za obrączki, bukiet będzie różowy itp.
Strach myśleć co to będzie
|
#1004 |
|
Raczkowanie
|
gwiazdeczka26- nigdy nie probowalam wlosow na jedna strone a grzywki na druga. ale moze nawet dobrze bym wygladala musialabym to sprawdzic na probnej. ta pierwsza fryzure kiedys mi fryzjerka probowala zrobic i wyszedl taki koszmar a ona mi sie wlasnie baaardzo podoba.
|
|
|
|
#1005 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi tylko wpadlo w oko, ze nie powinno sie brac slubu w piatek... wiec tez poleglam ![]() Cytat:
![]() A co poszlo nie tak z ta fryzurka??? Moze fryzjerka po prostu nie umiala jej zrobic tak jak trzeba?
|
|
|
#1006 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja chyba też tak się zdecyduję, bo nie jest się takim "wyłysionym"
|
|
|
|
|
#1007 |
|
Raczkowanie
|
ten przesąd jest świetny: PM nie powinna przechodzić pod wiszącym praniem, może to spowodować komplikacje przy porodzie.
czyli omijamy wszystkie bloki z daleka ![]() Dziś w końcu kupiliśmy alkohol na wesele. Miała byc Wyborowa a jest Krupnik. Myślę że źle nie będzie. Ma któraś z was tę wódkę? emilia1990 nie martw się ja też mam małby budżet i tak np mam suknie z tzw 2 ręki, zamiast zawieszek na wódkę wzieliśmy naklejki by było taniej, za butami 2 miesiące chodziłam nim upolowałam a wymarzone obrączki rrównież dostaliśmy taniej. Każda z nas oszczędza. Ja mam skromniutkie przyjęcie bo na 30 osób ale ważniejsze jest dla mnie jak ludzie będą się bawić.
|
#1008 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my ją będziemy kupować na wesele ![]() w moim regionie jest to nowa wódka i jeszcze jej nie podrabiają. ---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- Emilia, a gdzie macie wesele ?? Jagoda, ile wódki kupiliście na te 30 os ? Edytowane przez JennyAniolek Czas edycji: 2011-06-22 o 19:02 |
|
|
|
|
#1009 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie mamy jeszcze wina wybranego. Mozecie cos polecic? Emilia suknia i buty przesliczne. Moj idealny slub- maly kosciolek, sama najblizsza rodzina, obiad zamiast wesela, no ale wez to przetlumacz rodzinie... Probowalismy no ale jednak wesele jest. Ja wrocilam z przymiarki sukni w poniedzialek. Jest sliczna. Wkleje swoje 'portfolio' moze w weekend.
|
|
|
|
|
#1010 |
|
Zakorzenienie
|
my będziemy kupować:
* półsłodkie Sophia Sakar - Muskat * półwytrawne Sophia Sakar - Merlot Rubin wina dobre, przetestowane ![]() dostępne np. w almie albo biedronce, po ok 7-10 zł/butelkę
|
|
|
|
#1011 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam w przesądy nie wierzę. Czarne koty mi nie straszne. Kominiarze też ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1012 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja też jakoś nieszczególnie się przesądami nie przejmuję nie mam np nic pożyczonego ani nic starego ![]() a co do kominiarza, to u mnie w okolicy chodzi taki pan w stroju kominiarza po weselach i ponoć to jest "dobra wróżba" hahaha
|
|
|
|
|
#1014 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
(pierwsze, jakiego w życiu spróbowałam) i u nas jest po 6,56 za butelke po marketach ![]() Ale teściowa mówi, że nie wypada takiego taniego wina, bo nas "obmówią"... wódki mieć nie będziemy. Nienawidzimy wódki... nawet samej idei picia wódki i dla zasady nie będzie... tym bardziej, że wesela nie będzie tylko obiad dla samej rodziny... nawet wymyśliłam wierszyk na "zawieszkę" :PWesela nie wyprawiamy Wódki żadnej więc nie mamy. Dla żołądka bezpieczniejsze I zaiste też smaczniejsze Jest by WINEM Goście Mili Za Młodych toast wznosili. Ale przejść mieliśmy z Teściową, że "wypada wódkę postawić na stół i koniec", ale jakoś przetłumaczyliśmy, że nie będzie, to teraz śpiewka, że nie możemy taniego wina, skoro nie ma wódki, bo "to nie pasuje"... ale na dobrą sprawę dla nas liczy się, żeby wino dobre było, a jak jest tanie przy okazji, to super... |
|
|
|
|
#1015 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
świetny pomysł! ![]() ja natomiast mam odmienny gust co do owego wina wręcz Sophia mnie odrzuca ale z win w podobnej cenie lubię Fresco (8-11 zł w zależności od sklepu)i u nas moja mama i teściowa uważają, że nie wypada właśnie wina Fresco kupować... więc pewnie będzie Carlo Rossi, ale decyzja jeszcze nie zapadła
|
|
|
|
|
#1016 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
gratuluje zalatwionych spraw tez mi sie marzy podroz poslubna ale nie wiem czy urlopy dostaniemy wiec jeszcze nic nie planuje![]() Cytat:
i fajnie ze postawiliscie na swoim bo to w koncu wasze weseli i jesli nie chcecie wodki to wasza sprwa a swoja droga to musze sprobowac to winko bo raczej nie pilam![]() ---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Cytat:
|
|
#1017 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jenny No skromnie w ogrodzie mojego narzeczonego Mamy zamówiony duży namiot i będziemy imprezować pod gołym niebem hehe Mam nadzieję że nie będzie padało w tym dniu
|
|
|
|
|
#1018 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Wow, naprawde tez tak bym chciala. |
||
|
|
|
#1019 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Romantycznie... Też bym tak chciała. |
|||
|
|
|
#1020 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
on potrafi jeszcze koło 22 na wesele wparować :P pewnie w zależności od której strony robi objazd ![]() Co do win, to tak jak mówisz, jak na analizie żywności testowaliśmy różne wina to też sporo tanszych wypadlo lepiej niz niektóre drogie ![]() I dokladnie Carlo Rossi w smaku podobne do Fresco, chociaż ja np uwielbiam Carlo różowe ale obczailam ostatnio, że w biedronce można dostać CarloRossi sporo taniej niż w innych marketach Jak dla mnei spokojnie na stole mogłoby być Fresco, ale nie wszystko da się przegadać rodzicom....
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:29.

Kaja uśmiałam się

świetny post Kaju, już wiem na kogo zrzucę swoje ewentualne niepowodzenia

strach wychodzić za mąż z tymi przesądami

jak myślicie czy to wypada 
Czerwone butki jak najbardziej beda pasowaly. Bukiecik tez planujesz w czerwonym kolorze?
22.05.2008
14.08.2011