Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1224 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-23, 11:26   #36691
AjriszMarta
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Dzień dobry w ten piękny poranek
Cytat:
Napisane przez czerwona1 Pokaż wiadomość
Mam Isana z babassu (pierwsze O), isana silk Haarkur (2.O)- czy to nie za dużo na raz na mycie codzienne? Nie za wiele protein? Nie będzie za ciężko, a przez to nie będę musiała często myć SLS?
Przyjemny zestaw ale może być ciężkawy. Z jednej strony porządku kop regeneracji, ale jak myjesz codziennie to może być potrzebna jeszcze jedna, lekka na pierwsze O.
Z tego co masz sugerowałabym na zmianę Isanę+Isanę jedwab i Isanę babassu+Garniera Karite.
Nie dawaj facetowi wody brzozowej, nie na suchą skórę. Możesz mu upichcić łagodną wcierkę, np żel lniany

Rudax - witaj w gronie kręcono-falowanych
Też proszę o zdjęcia \
Puszak ogólnie jest powszechnym problemem ;] Pokonanie go to niestety ciągła walka ;] Ale jaka przyjemna
Cytat:
Napisane przez mimi1812 Pokaż wiadomość
A więc ja dzisiaj wpadłam na pomysł, że skoro pomadka na ustach się nie sprawdziła, bo była za lekka to może lekko wygładzi włosy.
Haha brawo Kolejna kombinatorka ;P
Nie widzę w niej nic szkodliwego, ten polietylen wydaje mi się może chcieć się zachowywać jak silikon. Uważaj na ilość, obserwuj włoski i sru
Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
dla mnie to zmiana o 180 stopni, CHCĘ, żeby się kręciły, nawet umyłam włosy odżywką raz...to szaleństwo

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
A co do facetów, to oni ogólnie średnio lubią kręconowłose

Hm Też się nie zgodzę albo świetnie trafiłam ;D
Mojego już X poznałam jak miałam świeżutką trwałą - baranka jak się patrzy Długo mi wypominał, że poleciał na blond-loczki a to oszustwo było
Poza tym faceci są tacy, że może genialne 3b zauważą, ale fal to już nie łaska ;P
Cytat:
W ogóle to dziś się dowiedziałam, że przyjęli mnie do pracy na wakacje
Gratulacje
Cytat:
chociaż w sumie to tej babassu używam od początku, nie wiem czemu teraz zaczęły mi się bardziej puszyć włosy...
Pogoda się zmienia... Poprawiłaś kondycję włosów na tyle że reagują na zmiany wilgotności ...
Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
napakowalam sobie olej rycynowy na skalp i wlosy, koty chyba lubia rycyne bo Cycek obwachuje mi zawziecie wlosy i rece (rece to zaczal wylizywac
Żeby się nie otruł!
Cytat:
przepraszam za offtop, ale w sumie to juz nie jest chyba offtop bo jak sie okazuje wiekszosc kreconowlosych to kociary
Oficjalnie się wyłamuję Nie jestem kociarą, powiem że z kotami się nie lubimy. Właściwie to koty mnie nie lubią Czują konkurencję, bo sama mam dość kocią naturę ;P

Nisia - jaki masz ten puch? Szorstki czy gumowy?

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 11:34   #36692
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Powinno wystarczyć a to pytanie moje w sumie było głupie dziękuję jednak, że nie wyśmiałyście
Aj tam zaraz głupie. kto pyta, nie błądzi
Cytat:
Zawitam na pewno, daaaawno nie byłam
Nie zapomnij wziąć czegoś przeciwwiatrowego
Cytat:
A koty...ostatnio zakochałam się w tym kociaku KLIK!
boski
Cytat:
:
szkoda, że tak daleko mieszkam :x super, że się udało
my tez się cieszymy. I mam, prawdę mówiąc, w nosie, co mówią w TV. Nie mają zielonego pojęcia, ile inwestycji rząd PO nam odrzucił, zdjął z list dofinansowania, nawet tych rezerwowych w chwili, gdy powstała Polska XXI (zainteresowani niech wrzucą do tej nazwy Ujazdowski do kompletu do wujka google). Te 2, na które obiecał dać pieniądze, to nawet nie jest 1 procent tego, czego nam od chwili rozłamu między naszym prezydentem a PO niezakwalifikowano do programów państwowych i unijnych. A dodać trzeba, że rozłam trwa nadal, co widać podaczs każdorazowego spotkania we Wro (rządówka sobie na własne inwestycje, a samorządówka sobie). I Zdroju miałby nas wspierać Chyba pęknę ze śmiechu
Po raz kolejny mój sceptycyzm w stosunkuu do dziennikarzy został pogładzony po grzywce. Człowiek nie wie, w co wierzyć.

Cytat:
dziękuję za sugestie

Cytat:
nie macie dziwnego wrażenia, że masa lokasek ma koty?
Właśnie, właśnie!
Cytat:
nie możesz mieć pieszczoszka?
TŻ się nie zgadza Nikt z bliskich mnie też nie popiera w tej kwestii.
Cytat:
Napisane przez MaybeTomorrow Pokaż wiadomość
to wcale nie wrażenie u mnie też futro się po lokalu pałęta
O proszę!
Cytat:
nie bede tutaj szerzyla propagandy skoro znow sie zaprzyjaznilam z silnie zracymi i draznicacymi substancjami
Ojć! Co się dzieje?
I jest maluch w drodze kuświatłu
Cudny

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 11:42   #36693
caskada
Zakorzenienie

hej zakrecone
przez ostatni tydzien mialam klopoty z siecia i nadal je mam i nikt nie wie i nie umie mi tego naprawic dlatego zdecydowalam sie zejsc na droge przestepcza i kradne sobie neta od kogos bo ile mozna czekac
tylko musze jeszcze podczytac co u waszych lokow slychac
Stary 2011-06-23, 11:58   #36694
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość

Oficjalnie się wyłamuję Nie jestem kociarą, powiem że z kotami się nie lubimy. Właściwie to koty mnie nie lubią Czują konkurencję, bo sama mam dość kocią naturę ;P
do listopada 2010 tez nie lubilam kotow, z wzajemnoscia, Cycek chyba dlatego postanowil nas adoptowac aby mi udowodnic ze sie myle w niecheci do kotow

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
TŻ się nie zgadza Nikt z bliskich mnie też nie popiera w tej kwestii.
szczerze wspolczuje

Cytat:
Ojć! Co się dzieje?
e tam zaraz ma sie dziac, poprostu znow uzywam slsika na codzien

Cytat:
I jest maluch w drodze kuświatłu
Cudny
wgapia sie w okno ktore mam w suficie mojej lazienki, bardzo lubi moja lazienke, zawsze mi towarzyszy rano jak sie szykuje do pracy
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 12:05   #36695
ojp
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marika161 Pokaż wiadomość
Rybiorek moja kicia lubi być głaskana tylko jak śpi. Inaczej drapie i odpycha łapką No cóż, aniołeczkiem nie jest. I tak ją uwielbiam
Taki mały off - zobaczyłam Twój podpis i zaciekawiłam się tym adresem pustamiska.pl Weszłam tam, od razu kliknęłam i wrzuciłam do grupy au-pairek na moim FB Fajna opcja, postaram się klikać codziennie

Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009
11.03.2015-?

Walczę:
82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ?

cel I: 79 kg
cel II: 75 kg
cel III: 71 kg

"Per aspera ad astra".
ojp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 12:20   #36696
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ojp Pokaż wiadomość
Taki mały off - zobaczyłam Twój podpis i zaciekawiłam się tym adresem pustamiska.pl Weszłam tam, od razu kliknęłam i wrzuciłam do grupy au-pairek na moim FB Fajna opcja, postaram się klikać codziennie
Tu jest więcej: Poomoc

Stary 2011-06-23, 12:29   #36697
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
nie to nie ja ale pomysl swietny, jutro sprobuje

Nusia ale to jajko co pakujesz na glowe to tez proteiny (no i duzo lecytyny, cos mi sie kolacze ze nie wszystkim sluzy ale nie pamietam detalow, Eloe jak sie pojawi to pewnie wyjasni
A, to przepraszam, jakoś wydawało mi się, że to byłaś Ty

Czyli wychodzi na to, że nieświadomie pakowałam sobie na włosy mnóstwo protein Muszę się jeszcze dużo bardziej dokształcić

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 12:48   #36698
Eloe77

Cytat:
Napisane przez passionlife Pokaż wiadomość
Eloe77 i Rybiorek
hm, czasochłonne są ponieważ nie suszę ich suszarką tylko schną same.
Ale chyba nie siedzisz na sztywno i nie czekasz, aż wyschną, prawda? W tym czasie da się sporo zrobić - choćby domowe obowiązki, obejrzeć ciekawy film, przeczytać książkę, powizazować na zakręconym
To tylko kwestia organizacji, planu i wszystko staje sie prostsze
Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Jakbym miała tak do końca słuchać swojego TŻ to sama wiesz Poza tym co to za związek, w którym to kobieta nic nie może mieć do powiedzenia, bo facet ma nad nią władzę :P
tak trzymaj! Mamy wystarczająco dużo mądrego do powiedzenia i zrobienia, że nie potrzebujemy męskiego drogowskazu.
Cytat:
EloeA ten Fructis to nie szampon a pisałam o odżywce, bo kupowałam odżywkę
Holender, myślałam, ze idzie o szampon
Cytat:
Na prośbę przesyłam zdjęcia tyłu
Uch... porównuje sobie ze zdjęciami z NC i 2c jest bardzo różne. Myślę, że 2b to za mało dla Twoich włosów, można by zakwalifikować do 2c.
Poza tym fajnie by było je ocenić zgodnie z Lorraine, ale to juz musisz sama dopowiedzieć, bo sporo zgodnie z tą kwalifikacją opisów, których ze zdjęć się nie wyłapie. Sama dostrzegam u ciebie wsztstkie 3 cechy: pierwszą, druga i trzecią.
Cytat:
Napisane przez czerwona1 Pokaż wiadomość
Mam Isana z babassu (pierwsze O), isana silk Haarkur (2.O)- czy to nie za dużo na raz na mycie codzienne? Nie za wiele protein? Nie będzie za ciężko, a przez to nie będę musiała często myć SLS?
A jaki szampon do mycia? Bo tylko 2 o podałaś.
Proteiny tylko w 2o, więc nie będzie za wiele, zreszta włosy szybko pokażą, że coś jest nie tak.
Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, by nakładać tę sama odżywkę jako 1 i 2 o. To Twoje włosy i Twoje kombinacje. Próbuj, przestawiaj, testuj, obserwuj. Naprawdę warto
Cytat:
Czy można jako maskę użyć Garnier z karite albo ten jedwab na pół h? W sensie czy jest to coś da.
Oczywiście, że warto!
Cytat:
Mam też wodę brzozową https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...wa.html&next=1. Ale jak to nakładać, żeby włosy nie ucierpiały? Nałożyć na opuszki palców i wcierać, pryskać? Wiem, że można aplikować np. pół h przed myciem albo na noc (ale jeśli na noc, to rano muszę koniecznie umyć głowę?) I czy to nie sprawi, że muszę częściej myć szamp. z SLS?
Najlepiej by było opuszkami palców, wacikiem albo przy pomocy buteleczki z aplikatorem (tutaj zdjęcie w 1. recenzji). Pryskając, możesz zaaplikować tez na włosy.
W wodzie nie ma nic, co wymagałoby mycia szamponem z sls.
Pamiętaj tylko, że to specyfik na alkoholu i jeśli skóra głowy będzie piekła czy swędziała, nalezy produkt odstawić. Może prowadzić do podraznień lub wysuszenia. Sama nie mogę uzywac takich produktów.
Cytat:
Eloe, mówiłaś, że mój facet może mieć suchą skórę, a nie łupież. Cichcem nałożył moją odżywkę karite i łupieżu prawie nie było po tym myciu. Może więc to strzał w dziesiątkę ;-)

Cytat:
Jemu też dać tę wodę brzozową (ma zmniejszać łupież), czy na razie testować mycie odżywką i jak zniknie, to już ją sobie darować? Rozumiem, że dla suchej skóry głowy wszelkie wcierki na alkoholu zabronione?
Dobrze rozumiesz. Trzymaj go od tej wody z daleka, bo tu działanie przeciwłupiezowe będzie w pierwszej kolejności polegało na ograniczeniu go poprzez wysuszenie. Raczej aplikuj żel aloesowy i odżywki oraz delikatne środki myjące.

Cytat:
Napisane przez mimi1812 Pokaż wiadomość
A więc ja dzisiaj wpadłam na pomysł, że skoro pomadka na ustach się nie sprawdziła, bo była za lekka to może lekko wygładzi włosy. W tych filmikach na you tube zawsze mówią: "na koniec użyj pomady" Wiem, że to chodzi o coś innego, ale właśnie przez to przyszedł mi ten pomysł do głowy Czy jest tu coś, co mogłoby niszczyć włosy? Bo silikonów chyba nie ma?
Skład: Octyldodecanol, Caprylic/Capric Tiglyceride, Hydrogenated Coco-Glycerides, Hydrogenated Palm Oil, Polyethylene, Cera Alba, Candelilla Cera, Butylene Glycol, Prunus Armeniaca Kernel Oil, Vitis Venifiera Seed Oil, Camellia Sinensis Leaf Extract, Tocopherol, Silica, Methylpropional,Cinnamyl Alcohol, Citral, Citronellol, Coumarin, Geraniol, Limonene, Linalool, CI 77891.

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie
zakręcone (jak wszystko tutaj ), ale to nie oznaca, że złe. Składnik, co do którego mam wątpliwości, podkreśliłam (może potrzebować zmycia szamponem z sls, ale jeśli jesteś cg, to zmyjesz dopiero po zużyciu całej pomadki). Niewielkie ilości mogą przynieśc fajne efekty. Próbuj i opisuj

Cytat:
A co do facetów, to oni ogólnie średnio lubią kręconowłose
Podobnie jak Seduction znam niejednego, który ma świra na punkcie kręconych włosów.
Zresztą naprawdę wierzysz, że zainteresowanie faceta zależy od kręconych/prostych włosów? Każdy z nich zwraca uwagę na coś zupełnie innego w Tobie, więc po prostu badź sobą, szanuj siebie jako człowieka i dbaj o to, co masz. To najcenniejsze, Twoje i nie do odebrania (w przeciwieństwie do nie- i ruchomości).
Cytat:
W ogóle to dziś się dowiedziałam, że przyjęli mnie do pracy na wakacje Cieszę się bardzo, bo trzeba na prawko zarobić... No i ogólnie pieniążki się przydadzą, ale jest jedna rzecz, która mnie martwi. Mianowicie będę musiała mieć całe wakacje związane włosy pracuję od poniedziałku do soboty więc jedynie w niedzielę będę sobie mogła pozwolić na rozpuszczone... Średnio mi się to podoba... No i na noc też nie będę mogła nic nakładać, bo przecież rano głowy nie umyję, eech ciężkie to życie
Wiem, maruda jestem trochę
Włosy można podpiąć, a nie wiązać, można założyć też opaskę. Zobaczysz, ile przy tym wymyslisz ciekawych upięć A w niedzielę rozpuścisz. Będzie dobrze

Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak myślicie: lepiej wybrać się do fryzjera (od kręciołków) teraz - aby nadał tej fryzurze jakiegoś kształtu, czy choć po częściowej ich regeneracji?
Jeśli nie są bardzo zniszczone, to lepiej chwilkę się wstrzymać. Co z nimi robiłaś? Możesz pokazać je na zdjęciu?

Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
on tak od zawsze, a 30 lat na karku
Co masz na myśli?
Cytat:
Wrzucę zdjęcie po umyciu włosów, bo po formacie moje sensowne zdjęcia poszły ;/
czekamy

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Nie prawda Ci z mojego otoczenia szaleją za kreciołkami i wzdychają do moich czerwonych loków
Chyba jestem facetem Czekaj, znajdę sobie Twoje zdjęcia, to powzdycham
Cytat:
napakowalam sobie olej rycynowy na skalp i wlosy, koty chyba lubia rycyne bo Cycek obwachuje mi zawziecie wlosy i rece (rece to zaczal wylizywac
Cos w tym musi być. Koleżanki Pullo nie znosi kocimiętki, więc może Twoj kocha rycynkę?
Cytat:
Nie bijcie ale wyprostowałam włoski na zakończenie roku szkolnego. Mam prostownicę z jonizacją, więc mam nadzieję, że tak dużej krzywdy nie wyrządziłam włoskom. Już tęsknię za zakrętaskami i nie mogę doczekać się kolejnego mycia. Lepiej czuję się w kręconych, a poza tym jak są wyprostowane, bardziej widać, że są cieniutkie
Ostatnio kupiłam szampon Hippa. Muszę przyznać, że włoski po umyciu są mięciutkie i wygładzone
Tu nie idzie o jonizację (bo to zapobiegnie głównie elektryzowaniu), ale o użycie wysokiej temperatury. Powyżej 70 stopni włos reaguje jak sweter wyprany w zbyt gorącej wodzie 9w wersji najdelikatniejszej).
Cytat:
Co do protein to ja raczej nie mam kosmetyków z nimi w składzie. Używam Isany z babasem, Isany z proteinami pszenicy (nie wiem czy to się zalicza ), raz na jakiś czas BioVax'a L'biotica...
Aha, no i co sobotę/niedzielę mam na włosach maseczkę z jajkiem, miodem, jakąś odżywką (zależy jaką mam pod ręką) i odrobiną rycyny.
Nie wiem, co masz konkretnie za problem, ale w tych kosmetychach (poza Biowaxem, bo nie wiem, jaki konkretnie rodzaj masz tej maski) są proteiny wielkocząsteczkowe, które osiadaja na włosie i go kondycjonują. Podobnie proteiny jajeczne się zachowują.
Co się dzieje z Twoimi włosami? Obserwujesz obciążenie, puch?
Cytat:
No niee, ja też chce takich obok siebie!
Hmm... jeśli postrzegamy siebie pozytywnie i akceptujemy swoją tożsamość, szanujemy własny wizerunek i to, kim jesteśmy, to wokół nie spotykamy tych, którzy nie lubią kręconych włosów. Szczerze mówiąc ja nigdy takich ludzi nie spotkałam, a od dziecka (od 12 roku życia) ja=kręcone włosy=ja.
Oczywiście mojej mamie wciąż cos przeszkadza, ale od kiedy uporałam się sama ze sobą, puszczam mimo uszu jej komentarze. Bo i tak liczy się bardziej to, co robi, a nie to, co mówi. A pielęgnuje swoje włosy jak kręcone, kosmetykami, które jej podrzucam. Ścinam jej włosy jak kręcone. To nie wiem, jak mogłabym sądzić, że moje kręcone włosy jej się nie podobaja Ona chce też mieć takie.
To jest proste - pokochaj swoje włosy i bądź pewna ich piękna i indywidualności. One potwierdzają Twoją osobowość, Ty potwierdzasz ich odmienność. A jeśli ktoś ma z tym problem, to jego sprawa. Musi sobie jakoś z tym poradzić.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-06-23, 13:00   #36699
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Cos w tym musi być. Koleżanki Pullo nie znosi kocimiętki, więc może Twoj kocha rycynkę?
kocimietke uwielbia i sluzy mu do cpania(bierze zabawke w dwie lapki i jezdzi po niej pyskiem, usliniona jest potem strasznie, a ten lezy zadowolony)
Cytat:
To jest proste - pokochaj swoje włosy i bądź pewna ich piękna i indywidualności. One potwierdzają Twoją osobowość, Ty potwierdzasz ich odmienność. A jeśli ktoś ma z tym problem, to jego sprawa. Musi sobie jakoś z tym poradzić.
tak! tak! tak! Kto sie nie zgadza do odstrzalu
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-23, 13:03   #36700
Bryzejda
Raczkowanie

Hej kreciołki,
nie odzywałam się kilka dni, dopadł mnie leń i nic specjalnego nie robiłam z lokami. Wczoraj kupiłam odżywkę naturalną bez silikonów. Zobaczymy jak działa
Gratuluję (i cicho zazdroszczę) pięknych kotów
Ja mam tylko żółwia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg PA180322.jpg (103,2 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1010346.jpg (176,6 KB, 12 załadowań)

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Bryzejda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 13:06   #36701
Eloe77

Cytat:
przepraszam za offtop, ale w sumie to juz nie jest chyba offtop bo jak sie okazuje wiekszosc kreconowlosych to kociary
Tak, chyba kolejną cześc zatytuujemy "pielęgnacja kręconych i kotów"

Cytat:
Napisane przez doti8 Pokaż wiadomość
I chciałam się pochwalić fotkami bo wykorzystałam TŻ i chyba widać dziś kształt cieniowania. Jako, że z lewej strony rozprostowany busz, została ona podpięta
Fajna asymetryczna fryzurka wyszła I jej skutkiem cieniowanie widać słabo Ale nie martw się - dobrze się układają, znak, że jest ok.

Cytat:
Nusia ale to jajko co pakujesz na glowe to tez proteiny (no i duzo lecytyny, cos mi sie kolacze ze nie wszystkim sluzy ale nie pamietam detalow, Eloe jak sie pojawi to pewnie wyjasni
Lecytyna emulguje, skutkiem czego jajo nadaje się tez do mycia. A proteiny są wielkocząsteczkowe, czyli o wnikaniu nie ma mowy, raczej o osiadaniu na włosie. Ale czy wnika, czy tez nie, można przekarmić włosy.

Cytat:
Cycek chyba dlatego postanowil nas adoptowac aby mi udowodnic ze sie myle w niecheci do kotow
Zatem będę upatrywać w determinacji jakiegoś kota wpływu na mojego TŻa Nie miałby wyjścia
Cytat:
szczerze wspolczuje
łatwo nie jest, ale zdjęcia Waszych słodkich futrzaków mnnie ratują
Cytat:
e tam zaraz ma sie dziac, poprostu znow uzywam slsika na codzien
Ooo, jedziesz na ostro!
Cytat:
wgapia sie w okno ktore mam w suficie mojej lazienki, bardzo lubi moja lazienke, zawsze mi towarzyszy rano jak sie szykuje do pracy
I jak tu nie kochac kociaków!

Dobrz, ide umyc włosy, bo nie zdąże na proszony obiad...

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

Cytat:
tak! tak! tak! Kto sie nie zgadza do odstrzalu

Bryzejdo sympatyczny żółw. A daje się tulić?

Dobra, idę, bo naprawdę nie zdążę z niczym...

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-06-23, 13:15   #36702
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, chyba kolejną cześc zatytuujemy "pielęgnacja kręconych i kotów"
moze byc poprostu zwierzakow

Cytat:
Lecytyna emulguje, skutkiem czego jajo nadaje się tez do mycia. A proteiny są wielkocząsteczkowe, czyli o wnikaniu nie ma mowy, raczej o osiadaniu na włosie. Ale czy wnika, czy tez nie, można przekarmić włosy.
nom, zgadzam sie, po 2 tygodniach ladowania jaja 2 razy tygodniowo na leb musialam przystopowac, raz wystarczy (bo jeszcze mam proteiny w odzywkach i maskach wiec juz jajo bylo too much)

Cytat:
Zatem będę upatrywać w determinacji jakiegoś kota wpływu na mojego TŻa Nie miałby wyjścia
dokladnie tak moj drogi malzonek zgodzil sie zeby Cycek zostal, przylazil dzien w dzien i nie chcial wychodzic po tym jak zjadl a ja patrzylam coraz bardziej zalzawionymi i smutnymi oczkami

Cytat:
Ooo, jedziesz na ostro!
cena stosowania kosmetykow na poroscik
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-06-23, 13:18   #36703
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:

Bryzejdo sympatyczny żółw. A daje się tulić?
Cóż taki żółw porusza się raczej w żółwim tempie, więc nie ma szans gdy go biorę na ręce Jedynie chowa się w skorupce, ale za chwilę wychodzi i wspina się na moje piersi Ale generalnie gady się nie przywiązują, więc ja mam uciechę z niego, ale on raczej woli być zostawiony w spokoju

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Bryzejda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 13:34   #36704
bernadka20
Wtajemniczenie

Cytat:
bernadka20 prostownicę mam CHI. Nie jest ona tak naprawdę moja Tak w ogóle, to pierwszy raz sama prostowałam sobie włoski, zawsze robiła to siostra Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie używać prostownicy codziennie, jak to robią niektóre dziewczyny. Mi szampon Hipp podpasował Delikatnie oczyszcza a włoski są naprawdę mięciutkie. Takie inne
No u mnie początkowo prostowały kuzynki - mieszkają obok mnie, ale z czasem nauczyłam się i prostowałam sobie sama.
Tak jak Eloe napisała. Tu chodzi o wysoką temperaturę a jak bez zabezpieczenia i prostowałaś tak o to sama wiesz. Kręcioły zadowolone nie będą :P

Cytat:
tego odcinka nie pamietam ale fakt ze rece mialam totalnie wylizane wiec chyba jednak kotom smakuje

rycynka sie fajnie zmyla, no ale uzylam szamponu, jednak jedno mycie wystarczylo
Hehehe a więc to ściema, że nie smakuje :P Twój Kociak tego przykładem
No to dobrze, że nie musiałaś się tak "siłować" z myciem włosów. U mnie jak nakładałam rycynowy było znacznie gorzej 3 mycia :P

Cytat:
Sprawdziłam i rzeczywiście mój Biovax ma proteiny... W takim razie będę musiała go na razie odstawić, a jeszcze wczoraj chciałam go na włosy nałożyć
Dziękuję za rady zobaczymy jeszcze jak będą loki wyglądały dziś po wyschnięciu

dziekuję

Powiem wam, że dziś goliłam sobie nogi odżywką I okazało się, że... spisuje się lepiej niż mój żel do golenia jakoś lepiej się goliło na odżywce. Nie jestem pewna, ale chyba Rybiorek o tym pisała
Próbowałaś golić nogi odżywką ? Chyba też spróbuję po takiej recenzji :P!!
Nie ma za co służymy pomocą chętnie Musisz odstawić albo korzystać z niej raz w tygodniu.
Pokaż zdjęcia z dziś jak będziesz mieć taką możliwość

Bardzo ładnie Loki !!!!!!

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
hej zakrecone
przez ostatni tydzien mialam klopoty z siecia i nadal je mam i nikt nie wie i nie umie mi tego naprawic dlatego zdecydowalam sie zejsc na droge przestepcza i kradne sobie neta od kogos bo ile mozna czekac
tylko musze jeszcze podczytac co u waszych lokow slychac
Hej Caskado! Długo Ciebie tu nie widziałam. Jak się mają Twoje kręcone ?

Cytat:
tak trzymaj! Mamy wystarczająco dużo mądrego do powiedzenia i zrobienia, że nie potrzebujemy męskiego drogowskazu.
Holender, myślałam, ze idzie o szampon
Uch... porównuje sobie ze zdjęciami z NC i 2c jest bardzo różne. Myślę, że 2b to za mało dla Twoich włosów, można by zakwalifikować do 2c.
Poza tym fajnie by było je ocenić zgodnie z Lorraine, ale to juz musisz sama dopowiedzieć, bo sporo zgodnie z tą kwalifikacją opisów, których ze zdjęć się nie wyłapie. Sama dostrzegam u ciebie wsztstkie 3 cechy: pierwszą, druga i trzecią.
No daj spokój. Nie mogę sobie tego wyobrazić jak to niektóre kobiety w krajach Arabskich ulegają mężczyznom...Dla mnie to nie pojęte.

No coś Ty. Taki szampon na moim wrażliwym skalpie ? Hehe Zakochałam się w Alterce ! Do śmierci i niech spróbują mi wycofać to sobie ja z nimi pogadam :P

Co do moich włosów. Powiem Ci, że robią się spiralki w niektórych miejscach. Nie wiem czy na zdjęciu są widoczne, dlatego wolałam to dopisać. Z opisu Lorraine wynika, że są to fale, gdyż od dziecka miałam prościuteńkie włosy dopiero później tak końcem klasy podstawowej a przełomie gimnazjum zaczęły się lekko podwijać.
Ale sama widzisz opis nie jest tak do końca adekwatny co do moich włosów. Skoro robią się w niektórych miejscach u mnie spiralki a falami bym już tak ich nie nazwała.
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka

Edytowane przez bernadka20
Czas edycji: 2011-06-23 o 13:36
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 14:55   #36705
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Powiem wam, że dziś goliłam sobie nogi odżywką I okazało się, że... spisuje się lepiej niż mój żel do golenia jakoś lepiej się goliło na odżywce. Nie jestem pewna, ale chyba Rybiorek o tym pisała
to ja pisałam
nikt mnie nie kocha

dobrze jest na chwilkę zostawić tę odżywkę, żeby włoski zmiękły
a jakie paszki gładziutkie

umyłam omo i szamponem z sls, spłukałam wodą z octem jabłkowym, teraz schną sobie
ale jakiś przyklep mam na razie

już w porządku, prawie podeschły

koniecznie muszę poczytać wątek o suszarkach z dyfuzorem
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2011-06-23 o 15:46
Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 16:30   #36706
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bryzejda Pokaż wiadomość
Ja mam tylko żółwia
Piękny skorupiak Miałam takiego Co to było za urocze stworzenie
Biegał sobie luzem po pokoju, spał pod kaloryferem, a czasem znienacka podgryzał stopę
Zdecydowanie bardziej towarzyski niż rybki - one nigdy nie chciały nikogo podgryzać

Siedzę i się zabieram za mycie włosów, może jaką maseczkę... I tak siedzę bo się nie mogę zdecydować czym myć Nadmiar kosmetyków przy niedowładzie decyzyjnym jest straszny

Stary 2011-06-23, 16:32   #36707
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Podobnie jak Seduction znam niejednego, który ma świra na punkcie kręconych włosów.
Zresztą naprawdę wierzysz, że zainteresowanie faceta zależy od kręconych/prostych włosów? Każdy z nich zwraca uwagę na coś zupełnie innego w Tobie, więc po prostu badź sobą, szanuj siebie jako człowieka i dbaj o to, co masz. To najcenniejsze, Twoje i nie do odebrania (w przeciwieństwie do nie- i ruchomości).
Widzę, że nie tylko na włosach się tak dobrze znasz, chylę czoła

Cytat:
Włosy można podpiąć, a nie wiązać, można założyć też opaskę. Zobaczysz, ile przy tym wymyslisz ciekawych upięć A w niedzielę rozpuścisz. Będzie dobrze
Nie jestem przyzwyczajona do podpinania włosów w jakikolwiek sposób, ale skoro mam mieć związane praktycznie cały czas, to chyba zacznę coś w końcu kombinować

Cytat:
Co się dzieje z Twoimi włosami? Obserwujesz obciążenie, puch?
No ostatnio coś się zaczęły puszyć

Cytat:
Hmm... jeśli postrzegamy siebie pozytywnie i akceptujemy swoją tożsamość, szanujemy własny wizerunek i to, kim jesteśmy, to wokół nie spotykamy tych, którzy nie lubią kręconych włosów. Szczerze mówiąc ja nigdy takich ludzi nie spotkałam, a od dziecka (od 12 roku życia) ja=kręcone włosy=ja.
Oczywiście mojej mamie wciąż cos przeszkadza, ale od kiedy uporałam się sama ze sobą, puszczam mimo uszu jej komentarze. Bo i tak liczy się bardziej to, co robi, a nie to, co mówi. A pielęgnuje swoje włosy jak kręcone, kosmetykami, które jej podrzucam. Ścinam jej włosy jak kręcone. To nie wiem, jak mogłabym sądzić, że moje kręcone włosy jej się nie podobaja Ona chce też mieć takie.
Mądrze to napisałaś, aż sobie wezmę to do serca, bo ja to ogólnie mam problem z postrzeganiem siebie w pozytywny sposób może właśnie o to chodzi

Cytat:
nom, zgadzam sie, po 2 tygodniach ladowania jaja 2 razy tygodniowo na leb musialam przystopowac, raz wystarczy (bo jeszcze mam proteiny w odzywkach i maskach wiec juz jajo bylo too much)
Uznałam, ze na razie po prostu przestanę dodawać jajka do maseczki i zamiast biovax'a będę nakładała na włosy alterrę a granatem

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Próbowałaś golić nogi odżywką ? Chyba też spróbuję po takiej recenzji :P!!
Gorąco polecam

Cytat:
Nie ma za co służymy pomocą chętnie Musisz odstawić albo korzystać z niej raz w tygodniu.
Pokaż zdjęcia z dziś jak będziesz mieć taką możliwość
To może zrobię troszkę później po odgnieceniu żelu
Ale w sumie dziś już się tak nie napuszyły nie wiem czego to zasługa, ale wiem na pewno, że nie żałowałam żelu lnianego i są sztywne

Cytat:
to ja pisałam
nikt mnie nie kocha

dobrze jest na chwilkę zostawić tę odżywkę, żeby włoski zmiękły
a jakie paszki gładziutkie
Ooo, przepraszam, nie wiem czemu pomyślałam o Rybiorku, a nie o Tobie
Wybacz

To następnym razem potrzymam chwilę Ale nie no, aż mi brak słów co do golenia odżywką, genialnie się sprawdza na pewno jej nie odstawię

Pracuję nad sobą
Stary 2011-06-23, 16:49   #36708
bernadka20
Wtajemniczenie

Eloe
Mądrze napisałaś. Mam na myśli o wizerunku i kręconych włosach.
Wcześniej nie czułam się tak odważniejsza. Prawda też jest taka, że zanim zaczęłam dbać o swoje włosy jako kręcone to byłam też pewna siebie przez swojego TŻ, ale czegoś mi brakowalo. I brakowało mi mojego prawdziwego ja (w wyglądzie). Kręcone włosy...Pewniejsza siebie, odważniejsza i w d*** "za przeproszeniem" mam zdanie innych jaka jestem. Jestem taka jaką mnie stworzyła matka natura. Najważniejsze jest to, by nie stracić w dzisiejszych czasach swoich wartości i tego jak siebie same spostrzegamy.

nusia
W porządku
Ja sobie tez dziś głowę umyłam. Szampon Alterra morela i pszenica. Odżywka również z tej serii i sobie potrzymam długo, bo ją lubię mieć długo na głowie (czepek Kaczka - dostałam od mojej mamusi i ręcznik)

Bryzejda
Skorupiaka też miałam. Lubiłam się do niego tulić. Czekał zawsze jak do niego podchodziłam na sałatkę. Pięknego dnia został na podwórzu i tata zapomniał, że jest Tuptuś (tak się wabił) i wypuścił psa. No niestety zadrapał mu mój pies skorupe i przeżył tylko miesiąc od tego wypadku...
Żółwie są bardzo fajne
Stary 2011-06-23, 16:57   #36709
nusia114
Zadomowienie

bernadka ten szampon jest bez sls, tak? Bo może też bym sobie kupiła
Czepek kaczka? Kurcze, jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić o.O

Pracuję nad sobą
Stary 2011-06-23, 19:26   #36710
bernadka20
Wtajemniczenie

nusia
Tak bez SLS
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2008
Posiadam też migdał i jojoba: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1925 i ten https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1890

A zdjęcie Czepka zrobię jutro

Muszę dodać, że odżywka Alterra Morela i pszenica się skończyła !

Edytowane przez bernadka20
Czas edycji: 2011-06-23 o 19:28
Stary 2011-06-23, 19:26   #36711
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
bernadka ten szampon jest bez sls, tak? Bo może też bym sobie kupiła
Na 3cim miejscu w skł jest Sodium Coco Sulfate. Składnik podobny do SLS chociaż delikatniejszy. Poza tym delikatne detergenty i kompocik
Dobry ale z głową

Stary 2011-06-23, 20:23   #36712
nusia114
Zadomowienie

bernadka zrobiłam kilka zdjęć, specjalnie dla Ciebie 2 zrobione w sztucznym łazienkowym świetle, nie przestraszcie się, no i z góry przepraszam za strój, po prostu jak siedzę w domu to noszę się raczej w starych luźnych t-shirtach

Włosy w sumie dziś nie są tak napuszone, ale tak popatrzyłam na zdjęcia to zauważyłam, że przy nakładaniu żelu zbyt dużo uwagi przykuwam do włosów z przodu, a te z tyłu zaniedbuję, są w gorszym stanie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SNV86330.jpg (91,8 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNV86331.jpg (79,7 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNV86334.jpg (85,8 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNV86335.jpg (175,2 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNV86336.jpg (109,4 KB, 68 załadowań)

Pracuję nad sobą
Stary 2011-06-23, 20:50   #36713
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
bernadka zrobiłam kilka zdjęć, specjalnie dla Ciebie

Stary 2011-06-23, 20:51   #36714
Maliniarka
Zakorzenienie

Nusia ja tam nie widzę żadnego napuszenia
są piękne, gęste i błyszczące
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 20:53   #36715
bernadka20
Wtajemniczenie

nusia
Twój ubiór jest usprawiedliwiony a tak na poważnie nie masz się czym przejmować. Ja również noszę luźne t-shirty i stare legginsy jak jestem w domu. Dzisiaj na obiad miałam gości konkretnie mój brat z żoną (Boże Ciało) i bratanicą (uczę ją jak ma dbać o włosy).
A Twoje włosy Taki frizz też posiadam. I przesadzasz. Wg mnie
Bardzo mi miło, że specjalnie dla mnie wstawiłaś.
Stary 2011-06-23, 21:13   #36716
nusia114
Zadomowienie

Oj dziękuję dziewczyny ślinotok Ajrisz również uznaję za komplement włosowy haha

Nie no, dziś już się tak nie napuszyły, ale cały poprzedni tydzień się z nimi męczyłam Może to zasługa alterry na całą noc? Albo tego, że u mnie w domu jest stosunkowo zimno i włosy dłużej schną?
Poza tym, lampa błyskowa bez której niestety o tej porze się nie obyło robi trochę fałszywe zdjęcia więc generalnie w rzeczywistości wygląda to trochę inaczej

Pracuję nad sobą
Stary 2011-06-23, 21:28   #36717
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Oj dziękuję dziewczyny ślinotok Ajrisz również uznaję za komplement włosowy haha
Ano, komplement
Masz troszkę puchu owszem, zwłaszcza na zdjęciu łazienkowym widać, ale i tak pięknie.
Trzymam kciuki za poprawę, przyznam że dla mnie zagadka co się u Ciebie dzieje

Stary 2011-06-23, 23:18   #36718
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:

Benek zawsze uwazalam ze mam madrego kota
Na pewno jest mądry Ja nie mogę mieć kotka, choć kocham je baaaardzoooo Mój mąż ma uczulenie. Ten w avku to kot mojej siostry.

Cytat:

Chyba jestem facetem Czekaj, znajdę sobie Twoje zdjęcia, to powzdycham
.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 23:22   #36719
pseudofeministka
Zakorzenienie

Hej Dziewczyny!Pisze bo juz jestem maksymalnie sfrustrowana i juz nie wiem co mam robic z moimi wlosami. Mam nadzieje,ze cos doradzicie. Otoz moja przygoda z wizazem zaczela sie rok temu prawie, wtedy postanowilam zmienic system pielegnacyjny.Dzieki Waszym radom udalo mi sie zredukowac ekstreamalne puszenie, ktore skutecznie odbieralo mi komfort zycia, ale chcialabym miec po prostu ladne wlosy. Na poczatku jak przeszlam wszelkie mozliwe kryzysy pielegnacyjne wlosy prezentowaly sie bardzo korzystnie, ale od momentu przesilenia wiosennego czyli gdzies od konca marca do dnia dzisiejszego nie moge sobie z nimi poradzic. I nawet wygladaja coraz gorzej. I nie wiem juz co robic.Bo jednak rok czasu na pielegnacje to wystarczajacy okres by dostrzec zmiany na lepsze. By poznac swoje wlosy co lubia a czego nie. Tak wiec nie uzywam prostownicy, ani silnych deteregentow, klade odzywki ostatnio ze zmywalnymi silikonami, z dobrymi skladami. A i tak moje wlosy wciaz sie niszcza, wciaz sa suche, nie definiuja sie, krusza sie,ze znowu czesc mam krotsza a te pod spodem dluzsze, a dazylam do tego by je zrownac. Podcinam koncowki. I juz naprawde nie mam pojecia o co chodzi. Przeszlam wiele testow, raz bylo gorzej raz lepiej. NA poczatku zmiany byla poprawa pozniej wlos jakby sie przyzwyczajal i wracal do swojej niezbyt fajnej "swietnosci". MAcie moze jakies rady na te przypadlosc? Czy to tylko moje wlosy sa tak beznadziejne;d

Dokładka: Perfumy, minerały, podkłady, hybrydy, kosmetyki do włosów:Jantar, Anwen, Oleje.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=795843
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 23:42   #36720
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny!Pisze bo juz jestem maksymalnie sfrustrowana i juz nie wiem co mam robic z moimi wlosami. Mam nadzieje,ze cos doradzicie. Otoz moja przygoda z wizazem zaczela sie rok temu prawie, wtedy postanowilam zmienic system pielegnacyjny.Dzieki Waszym radom udalo mi sie zredukowac ekstreamalne puszenie, ktore skutecznie odbieralo mi komfort zycia, ale chcialabym miec po prostu ladne wlosy. Na poczatku jak przeszlam wszelkie mozliwe kryzysy pielegnacyjne wlosy prezentowaly sie bardzo korzystnie, ale od momentu przesilenia wiosennego czyli gdzies od konca marca do dnia dzisiejszego nie moge sobie z nimi poradzic. I nawet wygladaja coraz gorzej. I nie wiem juz co robic.Bo jednak rok czasu na pielegnacje to wystarczajacy okres by dostrzec zmiany na lepsze. By poznac swoje wlosy co lubia a czego nie. Tak wiec nie uzywam prostownicy, ani silnych deteregentow, klade odzywki ostatnio ze zmywalnymi silikonami, z dobrymi skladami. A i tak moje wlosy wciaz sie niszcza, wciaz sa suche, nie definiuja sie, krusza sie,ze znowu czesc mam krotsza a te pod spodem dluzsze, a dazylam do tego by je zrownac. Podcinam koncowki. I juz naprawde nie mam pojecia o co chodzi. Przeszlam wiele testow, raz bylo gorzej raz lepiej. NA poczatku zmiany byla poprawa pozniej wlos jakby sie przyzwyczajal i wracal do swojej niezbyt fajnej "swietnosci". MAcie moze jakies rady na te przypadlosc? Czy to tylko moje wlosy sa tak beznadziejne;d
nie odbieraj tego jak atak, dobrze? moim zdaniem Ty robisz cos zle, ja jestem przykladem kobiety zmiennej (czyli typowej) i zdarzaja mi sie ekstremalne eksperymenty wlosowe, na wlasne zyczenie zniszczylam sobie rok temu wlosy, czemu? ano nie tym ze robilam dekoloryzacje, to moje zdrowe wlosy przeszly swietnie, potem co miesiac eksperymentowalam z blondem i ciagle go rozjasniala i przyciemnialam, w efekcie zaczely mi sie kruszyc wlosy, gdybym robila tylko odrost mialabym piekne blond loki do pasa (ale w sumie dobrze, blond to nie ja)

nie twierdze ze farbujesz, rozjasniasz, jednak cos w pielegnacji jest nie tak skoro dla wlosow cokolwiek robisz jest nie wystarczajace

kruszenie moze byc wynikiem nadmiernego farbowania (choc mysle ze nie bo ja przez 7 lat farbowalam co miesiac cale wlosy i nie kruszyly sie, byly tylko wysuszone), rozjasniania, prostownicy, suszarki na ustawionej na maksa, zlej diety, fatalnej wody w rejonie w ktorym mieszkasz (rozne metale osadzajace sie na wlosach), zlego (nieumiejetnego) mycia i dobierania skladnikow.....

napisz dokladnie co robisz, ile razy tygodniowo myjesz, jak, czym, daj zdjecie, tak na sucho nic nikt nie doradzi

kruszenie oznacza ze wlos nie jest elastyczny, brak budulca, odchudzasz sie? jestes osoba ktora utrzymuje minimalna wage?

naprawde tak wiele jest do omowienia....
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 10 (0 użytkowników i 10 gości)

Zasady wysyłania wiadomości