|
|
#2521 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Psychiatra- cz 3
W ogóle, to co dokładnie się wpisuje w takim wypisie? Ja nie mam próby samobójczej tylko "depresja, tendencje samobójcze", ale chyba na jedno wychodzi.
|
|
|
|
#2522 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiesz co, nawet beznadziejny lekarz ma wiedzę medyczną na wyższym poziomie niż przeciętny Kowalski Czy to oznacza, że mam do takiego chodzić? Nie. Na szczęście mamy wolny wybór i możemy wybierać sobie lekarzy idealnych ![]() Ja nie poszłabym do 25-letniego psychiatry. Do 25-letniego okulisty po dobór szkieł pewnie już tak, ale my cały czas rozmawiamy o psychiatrach Psychiatria jest specyficzną specjalizacją, nie oszukujmy się.
|
|
#2523 |
|
Wtajemniczenie
|
Mimo wszystko psychiatra na pierwszym roku specjalizacji (który ma co najmniej 27 lat po sześcioletnich studiach i rocznym stażu) nie dostaje chyba od razu własnego pacjenta do leczenia, prawda? Specjalizacja trwa 5 lat, trochę potrwa zanim ten świeżak zostanie prawdziwym lekarzem, więc już nie będzie miał 25, tylko jakieś 30 lat.
Ale myślę, że każdy powinien się kierować własnymi preferencjami co do doboru lekarza, bez względu na opinię innych
|
|
|
|
#2524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dostają od razu tych własnych pacjentów do leczenia czy nie dostają, oto jest pytanie
|
|
#2525 |
|
Wtajemniczenie
|
No raczej nie, bo taki młodzik miał tylko trochę psychiatrii na studiach i bodajże cztery tygodnie stażu... No i co on może wiedzieć o leczeniu psychiatrycznym
![]() Ciekawa jestem, jak to przebiega. Może przysłuchuje się rozmowie psychiatry z pacjentami? Na pewno są w tym czasie różne kursy, ale dyżury na oddziałach psychiatrycznych także. Chyba z ciekawości zapytam moją terapeutkę, ona pracowała na oddziale psychiatrycznym, także może coś wie
|
|
|
|
#2526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2527 |
|
Wtajemniczenie
|
Zapytaj przy okazji, co robi się na stażu na psychiatrii
|
|
|
|
#2528 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
specjalizację robisz w szpitalu, ale można też chyba pracować w różnych placówkach, przychodniach, poradniach, nawet prywatnych, prowadzić pacjentów, wypisywać leki, skierowania do szpitala itd., ale taki lekarz nie może "działać sam" tzn. nie może mieć prywatnego gabinetu, własnej działalności i ogólnie samowolki, tylko podlega jakiemuś lekarzowi z większymi uprawnieniami. Na pieczątce nie ma "specjalista psychiatra", tylko po prostu "lekarz XY".Tak mi się wydaje przynajmniej, moja psychiatra mi to tłumaczyła kiedyś, bo wcześniej chodziłam właśnie do takiego lekarza w trakcie specjalizacji, który pracował u niej. Był nawiasem mówiąc bardzo dobrym lekarzem i miło go wspominam. Doświadczenie to bardzo ważna rzecz, bo mało który pacjent jest książkowym przypadkiem, więc znajomość podręczników na pamięć to jeszcze nie wszystko ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- Jak byłam w szpitalu, to tam też niektórzy lekarze byli w trakcie specjalizacji. Dobór leków, wszystkie ważniejsze wytyczne co do leczenia itd. były ustalane przez ordynatora, czyli moją psychiatrę, ale reszta lekarzy, w tym ci specjalizujący się, codziennie rozmawiali z pacjentami, robili wywiady, podstawowe badania, czasem przychodzili na terapię grupową i brali w niej udział (jako lekarze oczywiście ![]() ). Obcowali na co dzień z pacjentami, zalecali leki na bieżąco, jak coś się działo, kontrolowali somatykę itd., ale główne decyzje podejmowała jedna lekarka, której oni podlegali. To był prywatny oddział co prawda, ale myślę, ze taki sposób organizacji w państwowym szpitalu jest mniej więcej podobny, że lekarz bez specjalizacji już w jakimś stopniu leczy i prowadzi pacjenta, ale mimo wszystko nie decyduje o wszystkim.
Edytowane przez 201712181913 Czas edycji: 2011-06-17 o 12:01 |
||
|
|
|
#2529 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że unikając młodszych lekarzy (nie przyjmują 25-letni lekarze, ponieważ oni są dopiero po 6. roku, bądź na stażu) uniemożliwia się im poznawanie pacjentów oraz ich dolegliwości. A zawsze ten młodszy wszystko ustala ze starszym. ---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- Cytat:
Na stażu również miesiąc. Później specjalizacja. Na początku nawet podetrzeć się samodzielnie nie można, ponieważ ktoś cały czas śledzi każdy ruch młodego lekarza. Opiekun specjalizującego się jest odpowiedzialny za wszystkie błędy. Prywatną praktykę specjalistyczną można otworzyć dopiero po zakończeniu specjalizacji. |
||
|
|
|
#2530 | |
|
Konto usunięte
|
staż jest dużo dłuższy niż miesiąc
http://www.poradnik-praca.pl/rynek-p.../staz-lekarski nie chce mi się liczyć, ale wychodzi chyba około 50 tygodni ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
Ja ogólnie nie mam nic do młodych lekarzy, pisałam wyżej, że miałam lekarza w trakcie specjalizacji i był naprawdę dobry. Teraz zresztą lekarza nie muszę wybierać, bo jestem zadowolona. Ale gdybym wybierała, to byłby to jeden z ważnych czynników (co nie znaczy, że jedyny). I też co innego, jeśli idziesz do lekarza z kurzajką, a co innego, kiedy leczysz poważną chorobę. Edytowane przez 201712181913 Czas edycji: 2011-06-17 o 12:26 |
|
|
|
|
#2531 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie każ innym postępować tak samo ![]() Ja Tobie nie zabraniam chodzić do bardzo młodych psychiatrów, więc daruj sobie krytykowanie osób, które wolą bardziej doświadczonych. W czym Ty w ogóle masz problem, osobiście Cię to dotyka czy co? ![]() Jak już wcześniej pisałam - w przypadku jakiegoś drobnego problemu, nie psychicznego, pewnie poszłabym do bardzo młodego lekarza. Do bardzo młodego psychiatry już nie. Zbyt sobie cenię swoje zdrowie.
Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-06-17 o 13:11 |
|
|
|
|
#2532 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny.
Przepraszam, że tak wcinam się Wam w wątek, ale uznałam, że lepiej zapytać tutaj, niż zakładać oddzielny temat. Powiedzcie mi, czy w przypadku, gdy psychiatra stwierdzi u pacjenta nerwicę, to czy taką chorobę można wyleczyć np. terapią, czy koniecznie jest przyjmowanie lekarstw ?
|
|
#2533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
lekarz w tracie specjalizacji to znaczy, ze ma prawo wykonywania zawodu -> czyli może mieć gabinet prywatny. Tak naprawdę to każdy sobie może prywatny gabinet założyć inna sprawa, że nie bedzie mógł w nim leczyc.... ale specjalizacja nie jest wymogiem do założenia prywatnego gabinetu - znam wielu lekarzy, którzy np. nie mają specjalizacji a od jakiegos czasu pracują na oddziale - np. gastrologii - i prowadzą jednocześnie prywatne gabinety. Nie zapominajmy, ze to, ze lekarz nie ma specjalizacji nie musi znaczyc, ze jest dopiero po studiach.Np. znam lekarza, który jest po prostu genialnym anestezjologiem. Gość jest świetny i bez oporów powierzyłabym mu życie swoje czy najbliższych np. na sali operacyjnej. I co? I specjalizacji nie ma. Zdaje egzamin pod koniec roku. A w szpitalu juz tak jest, że najczęściej gdy się ma wątpliwości to konsultuje się sprawę ze starszym kolegą- nawet, gdy się jest już po specjalizacji.
Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. Śledź też pies! - blogujemy ♥ Edytowane przez klempaa Czas edycji: 2011-06-18 o 19:21 |
|
|
|
|
#2534 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aby otworzyć specjalistyczną praktykę lekarską należy mieć specjalizację. Aby otworzyć gabinet prywatny - po 2 latach specjalizacji. Cytat:
Ja wolę chodzić do młodych, ponieważ mają lepsze podejście do pacjenta. Są często dużo bardziej uprzejmi i życzliwi, ponieważ nie dopadł ich syndrom wypalenia zawodowego. Ale to moje zdanie. Także nie musisz się, aż tak bardzo oburzać. Cytat:
|
|||
|
|
|
#2535 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na którym roku? ![]() Edit: Już nieważne, zobaczyłam odpowiedź Bajaderkowej
Edytowane przez emelie Czas edycji: 2011-06-18 o 20:26 |
|
|
|
|
#2536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2537 |
|
Zadomowienie
|
Brook brałaś escitalopram? Jak się po nim czułaś? Ja biorę od 2 -mcy i oprócz delikatnego stonizowania nie czuję się najlepiej. Biorę jeszcze pramolan i pernazynę ale ataki agresji i złości mnie dobijają
|
|
|
|
#2538 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nie orientuję się w szczegółach z pewnością moja psychiatra mi to tłumaczyła daawno temu, napisałam tylko co ja z tego zrozumiałam ![]() Cytat:
Edytowane przez 201712181913 Czas edycji: 2011-06-18 o 20:55 |
||
|
|
|
#2539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem- o tym własnie piszę. Traktując sprawę literalnie: nazywa się to indywidualna praktyka lekarska i żeby ją otworzyć trzeba mieć 2 lata samodzielnego wykonywania zawodu -> czyli można ją otworzyc 2 lata po rozpoczęciu pracy (okres stażu nie liczy się do rachunku). Nie ma tu absolutnie żadnej mowy o tym, że trzeba byc w trakcie specjalizacji.
|
|
|
#2540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2541 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny czy któraś z was chodzi do psychiatry z Łodzi? Bo w moim rodzinnym miescie poradnia zdrowia psychicznego została zamknięta a ja już nie daje rady i chyba muszę zwrócić się o pomoc do specjalisty.
"Tak rzadko zdarza się słyszeć, żeby kobiety mówiły: „Nie mogę się doczekać, żeby rozkręcić swój własny interes" albo „Już bym chciała chodzić na te zajęcia z handlu nieruchomościami". Cel większości kobiet brzmi „Za rok chcę być już mężatką"." |
|
|
|
#2542 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak samo sie czulam moze te dwa pozostale leki zle na ciebie dzialaja? |
|
|
|
|
#2543 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
chociarz powinny wspomagać działanie głownego leku Chyba zwiększę sobie dawkę-kiedyś przy poważniejszym epizodzie psych kazała mi brac po 6 na dzień![]() Teraz escitalopram jets popularny wśród lekarzy bo pojawiło się dużo tańszych odpowiedników-pewnie dlatego go dostałam
|
|
|
|
|
#2544 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój psychiatra ma 38 lat i uważam, że jest młody ale już nie gówniarz
|
|
#2545 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2546 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2547 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2548 |
|
Zakorzenienie
|
A mi zaczęły włosy wypadac garściami
Podobno to najczęstszy skutek uboczny przy Depakine Chrono. Pamiętam, że jak zaczynałam je brac to moja psychiatra mi o tym wspomniała. Powiedziała, że przy pojawieniu się jakichkolwiek negatywnych objawów mam ostawic lek. Jestem w kropce, bo pamiętacie jak ostatnio zakończyło się takie odstawienie? Nie wiem co robic. Jutro będę się próbowała umówic na wizytę, ale jak się uda to najwcześniej będzie ona za tydzień w czwartek. Mam nadzieję, że nie wyłysieję do tego czasu zupełnie... Czy któraś z Was miała podobne objawy przy Depakine? Dodam, że z każdym dniem nasila mi się ten objaw i mam wrażenie, że wypada mi co raz więcej włosów. Jestem nieodpowiedzialna, bo dzisiaj je na dodatek pofarbowałam i chyba sama sobie tym zaszkodziłam, bo dosłownie wyciągnęłam sobie przy myciu 6 pełnych garści włosów.
|
|
|
|
#2549 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może powinnaś poprosić lekarkę o zmianę leku?
|
|
#2550 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:45.

Czy to oznacza, że mam do takiego chodzić?
Nie. Na szczęście mamy wolny wybór i możemy wybierać sobie lekarzy idealnych
Psychiatria jest specyficzną specjalizacją, nie oszukujmy się.

nie orientuję się w szczegółach z pewnością