Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy] - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-21, 12:22   #2821
szakal165
Zakorzenienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy]

a macie tak,że czasem was boli po jedzeniu ;/ co to znaczy? mam czasem lekkie kłucie po lewej stronie,jakby pod żebrami
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 12:32   #2822
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szakal165 Pokaż wiadomość
a macie tak,że czasem was boli po jedzeniu ;/ co to znaczy? mam czasem lekkie kłucie po lewej stronie,jakby pod żebrami
też tak mam i nie wiem od czego

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 13:47   #2823
Libra2
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ilta Pokaż wiadomość

Twój post obrazuje w pełni przekonania osób otwierających pryywtne ośrodki leczenia ED-ek tylko i wyłącznie (odseparowanie od osób z innymi chorobami psychicznymi, wyspecjalizowana w tym kierunku kadra, przyjemniejsza atmosfera niż w szpitalach itp.) . Na oddziale musisz przebywać najczęściej także z innymi chorymi, bo po prostu mają tam przepływ róznych chorych w różnym czasie (czasami 2-3 osoby z ED na kilka miesięczy, czasami więcej). ALE jeśli mnie pamięć nie myli, to w Warszawie tak właśnie zrobili, warto sprawdzić.
I kolejnym minusem jest to, że się jeden od drugiego uczy skutecznych metod kombinatoryki stosowanej, ale tego nie da się już uniknąć nijak.
Ale trochę mnie ten post zaskoczył - Lublin ma dobrą opinie, jeśli chodzi o oddział młodzieżowy i leczenie zaburzeń odżywiania (bo widzę, że jesteś z Lublina).
Wiesz co może miałam pecha ale byłam w 5 różnych ośrodkach na terenie swojego województwa i nie tylko i właściwie w żadnym nie udzielono mi właściwej pomocy czasami z mojej winy czasami nie. Z mojej obserwacji wynika że lubelski szpital przy Abramowickiej bardziej szkodzi niż pomaga i nie jest to tylko moja opinia, mam kontakt z kilkoma osobami które odbywały tam terapię i praktycznie każda po takim pobycie długo musiała dochodzić do siebie ja np. w szpitalu nabawiłam się cięzkiej depresji i agorafobii po powrocie do domu miałam straszne kłopoty z powrotem do normalności.

Wczorajsze P:
Śniadanie : micha płatków nesquik z mlekiem 2 % ( wiem że to niezbyt wartościowe śniadanie ale miałam na nie wielką ochotę )
II śniadanie : grahamka z sałatą serem feta ,pomidorem i oliwkami,sok pomidorowy z tabasco , 0,5 kg czereśni
Obiad: Zapomniałam swojego obiadowego pojemnika do pracy i musiałam się ratować grillowaną kanapką wegetariańską a właściwie kanapą z warzywami i żółtym serem ,do tego jednodniowy sok marchwiowy
Kolacja: zapiekanki z pełnoziarnistego palucha posmarowanego czerwonym pesto na to wszystko cebula,pomidor,papryka i ser mozzarella ,dla odmiany sok pomidorowy

Ps. Z góry przepraszam za ewentualne błędy ortograficzne i interpunkcyjne ,czasami piszę z telefonu przez wadę wzroku niewiele tam widzę

Edytowane przez Libra2
Czas edycji: 2011-06-21 o 13:58
Libra2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 21:43   #2824
jagoda1616
Raczkowanie

moje dzisiejsze P:
Śnidanie; 2 kromki duże chleba pszenno żytniego z cebulą smażoną na maśle herbata z malinami 3 herbatniki
2 Śniadanie; grahamka z serkiem białym szynką sałatą pomidorem cebulką szklanka vitaminki pomarańcza
Obiad; talerz zabielanej ogórkowej z ryżem i ziemniakami 8 pierogów ruskich polanych masłem szklanka wody
Podwieczorek; kawa z mlekiem i cukrem pasek czekolady milka śmietankowej z migdałami serek wiejski z truskawkami 4 podłużne biszkopty
Kolacja; buła pszenna pół z pasztetem sałatą pomidorem pół z masłem serem żółtym pomidorem kakao na mleku 2 % i słodzone
po jabłko.
i co myślicie?
jagoda1616 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-21, 22:54   #2825
colson
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jagoda1616 Pokaż wiadomość
moje dzisiejsze P:
Śnidanie; 2 kromki duże chleba pszenno żytniego z cebulą smażoną na maśle herbata z malinami 3 herbatniki
2 Śniadanie; grahamka z serkiem białym szynką sałatą pomidorem cebulką szklanka vitaminki pomarańcza
Obiad; talerz zabielanej ogórkowej z ryżem i ziemniakami 8 pierogów ruskich polanych masłem szklanka wody
Podwieczorek; kawa z mlekiem i cukrem pasek czekolady milka śmietankowej z migdałami serek wiejski z truskawkami 4 podłużne biszkopty
Kolacja; buła pszenna pół z pasztetem sałatą pomidorem pół z masłem serem żółtym pomidorem kakao na mleku 2 % i słodzone
po jabłko.
i co myślicie?
Podoba mi się ! Ale mam nadzieje, że bułki smarujesz masłem? ale generalnie tłuszcze są, białko jest, owoce i warzywa ( surowe i soki) - nie ma się do czego doczepić. Oby tak dalej

cel : medycyna

Ignavia corpus habetat, labor firmat
colson jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-22, 11:41   #2826
Ilta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tynusia Pokaż wiadomość
też tak mam i nie wiem od czego
Powiem Wam że z tym kłuciem po lewej stronie pod żebrami to i ja tak mam od wielu lat i nie wiem skąd to się bierze. Byłam na USG, miałam robiona morfologię (pod kątem trzustki) i nic nie wyszło.
Ilta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-22, 16:38   #2827
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

tam jest że tak powiem taki zakręt jelita grubego, czasami jak coś tam utkwi a następne chce przejść to kłuje =P czasami kłuje gdy mamy pełny zołądek i się o to zakole obciera, zwykła kolka.

gorzej gdy boli na dole po lewej, oj !
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-22, 20:42   #2828
szakal165
Zakorzenienie

znaczy że za dużo jem, jak obciera
Stary 2011-06-22, 20:43   #2829
chocotoffeebananacoco
Raczkowanie

szakal, jezu ale ty jesteś głupia, ręce mi opadają.
taaaak za dużo jesz te twoje 3 mikroskopijne posiłki.
weź stąd idź, bo ludzi wkurzasz.
it's always something more to get
and i don't see the reason not to get it.
*
damaged people are dangerous because they know they can survive anything
chocotoffeebananacoco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-22, 21:10   #2830
szakal165
Zakorzenienie

moim zdaniem jest lepiej, staram się.
Stary 2011-06-22, 21:24   #2831
chocotoffeebananacoco
Raczkowanie

może starasz się jeść o 100/50 kalorii więcej, ale psychicznie nie starasz się wyleczyć w ogóle.

ja też jestem chora i tylko mi szkodzisz bo przez ciebie wpadam w jakieś schizy. przynajmniej staram się zdrowieć na tyle, żeby to zauważać
*
Stary 2011-06-22, 22:04   #2832
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
Napisane przez szakal165 Pokaż wiadomość
znaczy że za dużo jem, jak obciera
wiesz stawy anorektyczek szybciej się ścierają niz stawy zdrowych osób, i to nie dlatego że są za wielkie i za dobrze odżywione.
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 00:37   #2833
kiciakasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dekas Pokaż wiadomość
wiesz stawy anorektyczek szybciej się ścierają niz stawy zdrowych osób, i to nie dlatego że są za wielkie i za dobrze odżywione.
zeby nie klulo to trzeba jesc. w tym tluszcze i bakterie nakiszkowe. jak jelito jest glodzone, to jest niemrawe i ruszac sie nie chce
Stary 2011-06-23, 10:05   #2834
Ilta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dekas Pokaż wiadomość
Dodajmy że też anorektyczki czasem też porastają meszkiem na całym ciele i to nie dlatego, że ich włosy są lepiej odżywione
Ilta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 11:09   #2835
jagoda1616
Raczkowanie

moje dzisiejsze P xd;

Śniadanie; jajecznica z szynką z 2 jaj na maśle 2 kromki pszenno żytniego z masłem i pomidorem kawa z mleklim 2 % pół na pół
2 Śniadanie; 2 kawałki szarlotki szklanka kubusia jabłko
Obiad; trochę nowych ziemniaków nie wiem ile sos z mięsem sałata zielona z jogurtem naturalnym szklanka wody
Podweczorek; kawałek ciasta z truskawkami kawa z mlekiem i cukrem gruszka
Kolacja; grahamka obie połówki z bieluchem i dżemem herbata z cukrem

dodam że ja nie mam dużo ruchu prawie wcale bo nie ćwicze
Stary 2011-06-23, 11:58   #2836
szakal165
Zakorzenienie

ja akurat nie miałam meszku, ale miałam taką łuszczącą się skórę, w zimie to było najbardziej widoczne bo wtedy ogólnie słaby dostęp powietrza i miałam często rajstopy w białych śladach
Stary 2011-06-23, 12:05   #2837
agniusia17
Rozeznanie

Ja z kolei meszek mam, miałam zawsze i zawsze będę mieć :P Genetycznie
Gdy miałam bardzo niską wagę to włosy z głowy leciały mi garściami i ciągle robiły mi się zajady w kącikach ust, co nie wyglądało najkorzystniej.
agniusia17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 14:01   #2838
ekomonika
Zakorzenienie

moje wczorajsze :
chrupki z mlekiem, 2 pączki / /, bułka słodka / / kiełbasa z grilla, 1 pomidor koktajlowy
ekomonika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 15:29   #2839
chocotoffeebananacoco
Raczkowanie

też mam meszek genetycznie, jestem brunetką i mam ciemną karnację wiec niestety ciemne włosy mam wszędzie..
*
Stary 2011-06-23, 19:28   #2840
ilcia089
BAN stały

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XIV

hej
Jestem anorektyczką w zaawansowanym stadium, że tak powiem... psychaitrzy chca mnie oddać do szpitala ale ja nie chce;/ wiec poszlam do dietetyczki... ta mi dala diete ale:
1. raz rozpisala mi produktowo typu: 400ml mlecznych, 120g pieczywa, 30g musli, 40g orzechów/suszonych owocoów itd.
2. drugi raz rozpisała mi mniej wiecej kaloryczność 5 posiłków - i wyszło 1500 kcal

No ale jak podliczylam kcal produktowo to wyszło ich ponad 2000;/ a ja boje sie tak nagle zwiekszyc że utyje w tluszcz..

dzis zjadlam wiecej i czuje ze zjadlabym drugie tyle, ale sie po prostu boje...
nie wiem co zrobic...
na jaie produkty sobie pozwolic zeby przytyc dobrze a nie w tluszcz.. czy jak zwieksze tak nagle na to 2000 z mniej niz 1000 to czy nie obrosne w tluszcz... nie wiem czemu raz mi napisala tak raz tak...

POMOCY

a i ja jadam 4 posiłki o 17 najpoznijej - pozniej sie boje... i w miedzyczasie przekaszam cos.. jak myslicie moze tak byc??
ilcia089 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 19:36   #2841
poppy seed
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilcia089 Pokaż wiadomość
hej
Jestem anorektyczką w zaawansowanym stadium, że tak powiem... psychaitrzy chca mnie oddać do szpitala ale ja nie chce;/ wiec poszlam do dietetyczki... ta mi dala diete ale:
1. raz rozpisala mi produktowo typu: 400ml mlecznych, 120g pieczywa, 30g musli, 40g orzechów/suszonych owocoów itd.
2. drugi raz rozpisała mi mniej wiecej kaloryczność 5 posiłków - i wyszło 1500 kcal

No ale jak podliczylam kcal produktowo to wyszło ich ponad 2000;/ a ja boje sie tak nagle zwiekszyc że utyje w tluszcz..

dzis zjadlam wiecej i czuje ze zjadlabym drugie tyle, ale sie po prostu boje...
nie wiem co zrobic...
na jaie produkty sobie pozwolic zeby przytyc dobrze a nie w tluszcz.. czy jak zwieksze tak nagle na to 2000 z mniej niz 1000 to czy nie obrosne w tluszcz... nie wiem czemu raz mi napisala tak raz tak...

POMOCY

a i ja jadam 4 posiłki o 17 najpoznijej - pozniej sie boje... i w miedzyczasie przekaszam cos.. jak myslicie moze tak byc??
a w co chcesz przytyc? odpowiedni procent tkanki tłuszczowej jest niezbędnydo prawidłowego funkcjonowania organizmu, naprawdę. zresztą spożywane kalorie będą służyc też odbudowaniu narządów wewnętrznych i ubytków w mięśniach.
nikomu nie chodzi o to, żeby cię utuczyc, a o to, żebyś mogła samodzielnie w pełni funkcjonowac. boisz się samego tycia, czy życia bez choroby?

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 19:49   #2842
ilcia089
BAN stały

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość
a w co chcesz przytyc? odpowiedni procent tkanki tłuszczowej jest niezbędnydo prawidłowego funkcjonowania organizmu, naprawdę. zresztą spożywane kalorie będą służyc też odbudowaniu narządów wewnętrznych i ubytków w mięśniach.
nikomu nie chodzi o to, żeby cię utuczyc, a o to, żebyś mogła samodzielnie w pełni funkcjonowac. boisz się samego tycia, czy życia bez choroby?
chce przytyć ale raz u dietetyczki bylo 1500 kcal a produktowo wyszlo ponad 2000kcal... nie iwem co teraz zrobic? zdac sie na wlasna ochote?? dzis zaczelam wiecej jesc.. to bym jadla bez opanowania.. nie iwem czemu;/
Stary 2011-06-23, 20:06   #2843
ilcia089
BAN stały

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość
boje sie tycia... dzis zjadlam znacznie wiecej niz wczoraj ale i tak jescze bym cos zjadla;/ nie wiem czemu.. boje sie utyc w tluszcz.. bo raz dietetyczka dala mi 1500 kcal a pozniej jak rozpisala prodoutkowo to wyszlo ponad 2000 juz nie mam sily przeliczania tego wszystkiego..
Stary 2011-06-23, 20:11   #2844
jagoda1616
Raczkowanie

jestem na p i mimo tego chciałabym ćwiczyć a mama mi nie pozwala wy ćwiczycie?
Stary 2011-06-23, 21:06   #2845
maniulka0405
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ilcia089 Pokaż wiadomość
boje sie tycia... dzis zjadlam znacznie wiecej niz wczoraj ale i tak jescze bym cos zjadla;/ nie wiem czemu.. boje sie utyc w tluszcz.. bo raz dietetyczka dala mi 1500 kcal a pozniej jak rozpisala prodoutkowo to wyszlo ponad 2000 juz nie mam sily przeliczania tego wszystkiego..
Co to znaczy,że boisz sie utyć w tłuszcz?A w co chcesz innego?To, że przytyjesz w tłuszcz, nie znaczy od razu, że będzie Ci się on wylewał ze spodni...Dziewczyno, zawalcz o siebie, jeśli chcesz normalnie funkcjonować. Jeżeli jesz i nadal jesteś głodna=twój organizm jest totalnie wygłodzony...Podaj swój przykładowy jadłospis, wtedy będziemy w stanie Ci cokolwiek doradzić. Swoją drogą 2tys. to nie jest w cale tak dużo, poza tym kcal nie są ważne.
maniulka0405 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 21:26   #2846
colson
Raczkowanie

Cytat:
moje dzisiejsze P xd;

Śniadanie; jajecznica z szynką z 2 jaj na maśle 2 kromki pszenno żytniego z masłem i pomidorem kawa z mleklim 2 % pół na pół
2 Śniadanie; 2 kawałki szarlotki szklanka kubusia jabłko
Obiad; trochę nowych ziemniaków nie wiem ile sos z mięsem sałata zielona z jogurtem naturalnym szklanka wody
Podweczorek; kawałek ciasta z truskawkami kawa z mlekiem i cukrem gruszka
Kolacja; grahamka obie połówki z bieluchem i dżemem herbata z cukrem

dodam że ja nie mam dużo ruchu prawie wcale bo nie ćwicze
fajny jadłospis, ciasta ale wcinaj- jak nie teraz, to kiedy?
po co ćwiczyć ? chcesz stracić to co osiągasz?

cel : medycyna

Ignavia corpus habetat, labor firmat
colson jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 21:27   #2847
TrueLook
Raczkowanie

Cytat:
jestem na p i mimo tego chciałabym ćwiczyć a mama mi nie pozwala wy ćwiczycie?

Ja nie ćwiczę od stycznia, czyli od czasu kiedy zdiagnozowano u mnie chorobę. Do tego czasu miałam sporo ruchu (3xw tyg wf + 2xtyg taniec), więc bardzo mi go brakuje. Tata nawet dzisiaj wspomniał, że powinnam chodzić razem z nim na siłownię, bo po mięśniach jakie miałam zostały tylko wspomnienia No ale psychiatra się w środę jeszcze nie zgodziła, bo nadal mam za niskie bmi.
TrueLook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 21:48   #2848
(:Iza:)
Wtajemniczenie

moje dzisiejsze wychodzenie z baaaardzo restrykcyjnej diety :

1) serek wiejski lekki, błonnik jabłkowy, gruuuby plaster arbuza

2) 3 śliwki, mango

3) duży, duszony filet z dorsza

4) 100g chudej szynki, cukinia na surowo, 2 gruszki, 2 brzoskwinie
(:Iza:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 05:44   #2849
ilcia089
BAN stały

Czy ktoś mi jest w stanie pomóc?
Jestem anorektyczką!! jak mam zdrowo utyć, jeżeli dietetyczka raz przepisała mi diete 1500kcal, a raz przepisała mi diete produktową i z tej produtkowej wyszło ponad 2000kcal?
Pomóżciiie!!!!
Stary 2011-06-24, 05:59   #2850
ilcia089
BAN stały

Cytat:
Napisane przez maniulka0405 Pokaż wiadomość
Co to znaczy,że boisz sie utyć w tłuszcz?A w co chcesz innego?To, że przytyjesz w tłuszcz, nie znaczy od razu, że będzie Ci się on wylewał ze spodni...Dziewczyno, zawalcz o siebie, jeśli chcesz normalnie funkcjonować. Jeżeli jesz i nadal jesteś głodna=twój organizm jest totalnie wygłodzony...Podaj swój przykładowy jadłospis, wtedy będziemy w stanie Ci cokolwiek doradzić. Swoją drogą 2tys. to nie jest w cale tak dużo, poza tym kcal nie są ważne.
mam wypijać dziennie nutridrinka
a do tego: 400ml mlecznych - które wybrać abybyły najzdrowsze?? bo ja mam ochotę na niezdrowe mleko czekoladowe ze sklepowej półki albo niezdrowy jogurt, a mogą być 0% tłuszczu owocowe? bo mi smakują!!
120g pieczywa dowolneg0,
30g musli - dowolnego (a mi smakuje to niezdrowe) - Megusie z biedronki nowy smak, kulki czekoladowe
45g ryżu/kaszy/makaronu lub 300g ziemniaków
200g miesa i 40g wedliny
40 g orzechów/suszonych owoców
łyżka margaryny/masała (ja nie lubie to jako zamiennik moze być podobno nutella lub masło orzechowe albo krem kokosowy)
1 łyżka oliwy/oleju
450g warzyw
200g owoców
30-40g słodyczy

Innym razem przepisala mi: że śniadanie to 350 kcal, II: 200, obiad:500 podwieczorek 200, kolacja 250

Ja już nie mam siły do przeliczania kcal!!! gubie sie w tym.. z ważeniem też się gubie!!! mam już dosyć przeliczania ważenia!!!

Co do 5 posiłków ja jadam zawsze 4 (ostatni o 17)!! i wole w miedzyczasie coś przegryzać niż jeść 5 posiłków!!

wczoraj zjadlam:
śniadanie 150ml kefiru 0% z 30g musli (zdrowego typu owsiane z suszonymi owocami)+9g orzechów
w miedzyczasie zjadlam 10g orzechów, kromke 40g albo i wiecej pieczywa, 10g musli megusie(niezdrowe), mleko 0,5% z kakao

II śniadanie: 15g pieczywa z wędliną wieprzową 10g i papryką, brzoskwinia

Obiad: 30g ryżu, podudzie z kurczaka pieczone w piekarniku, 60g surówki z kapusty kiszonej

w miedzyczasie: kilka orzechów, łyżeczka mała kremu kokosowego

kolacja: 50g twarogu, 17g pieczywa

Czyli mam stopniowo zwiekszać kalorie czy jeść to na co mam ochotę!! czy może tylko zdrowe mięso typu: pierś z kurczaka czy pozwolić sobie na tłustsze np. skrzydełko z piekarnika, boje sie zjeść np. placki ziemniaczane bo są z mąki ziemnaków i tłuszczu, boje sie jesc frytek a mam na nie ochote!! pomocy!!!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości