|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Biedronka - produkty godne polecenia cz. IX
Cytat:
Teraz jest pora na świeże. Owszem dodanie do nich ogórka zabiera im trochę wit. C, ale biorąc pod uwagę powszechne dodawanie chemicznych sosów do sałatek w proszku to pikuś. Na pewno zdrowsze będzie wymieszanie pomidora z ogórkiem, polanie go oliwą niż podanie warzyw solo, ale polanie mieszanką z torebki.
|
|
|
|
|
#1892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie generalizuj proszę.
|
|
|
|
|
#1893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1894 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1895 |
|
Konto usunięte
|
Przekonanie na podstawie keczupu stojącego w każdej pizzerii w Polsce. Furorę robią też sosy czosnkowe do pizzy. Przekonanie na podstawie tego, że rzadko komu wystarcza olej do sałaty. Musi mieć sos z torebki ze wzmacniaczem. Przekonanie na podstawie tego, że ziemniaki są bee w powszechnej opinii, bo przeciętny Polak lubi je pod postacią frytek, ziemniaków obsmażanych. W tym wątku milczeniem pomija się najbardziej wartościowe produkty, szaleństwo jest na Knoory w promocji. Jeszcze kilka lat i będzie katastrofa jeśli chodzi o zdrowie ludzi w wieku produkcyjnym. Rozważamy i przestrzegamy przed niełączeniem pomidorów z ogórkiem, ale zajadamy się Knoorem ze słoika
|
|
|
|
#1896 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do amerykańskiego stylu żywienia i wysoko przetworzonej żywności: myślę, że na tym wątku nie jest z tym aż tak źle Wiadomo, że raz czasem ktoś skusi się na sos ze słoika, bo w różnych znajdujemy się sytuacjach, czasem zdarzy się nawał pracy czy nauki (sesja ) i nie mamy czasu na spędzanie godzin w kuchni. Wtedy zjedzenie sosu ze słoika będzie podejrzewam korzystniejsze niż zamówienie pizzy, jeśli np. dodamy do niego drobiowe mięso i np. kaszę lub pełnoziarnisty makaron. Raczej nie sądzę, żeby ktoś żywił się takimi potrawami na co dzień. Czasem pewne ustępstwa są wymuszone też nie tylko brakiem czasu ale i zdolności kulinarnych :P Coż poradzę, że nie potrafię przygotować dobrego sosu vinegrette (może jakiś przepis?) i czasem się skuszę na taki z papierka.. Już się nauczyłam robić domowy sos czosnkowy, ale sosów na bazie oliwy dalej niet Więc co do tego stwierdzenia: "Na pewno zdrowsze będzie wymieszanie pomidora z ogórkiem, polanie go oliwą niż podanie warzyw solo, ale polanie mieszanką z torebki", pozwolę dodać, że chyba jednak lepiej zjeść sałatę z sosem z torebki niż np zjeść hamburgera, czyż nie?
Edytowane przez mroowa_ Czas edycji: 2011-06-23 o 16:15 |
|
|
|
|
#1897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A knor ze słoika jest od środy nowością więc niektóre dziewczyny nim się ekscytują. Ale są też takie, które obok knora przechodzą obojętnie dlatego poprosiłam abyś nie generalizowała. W sprawie ziemniaków, że jedynie frytki czy smażone też całkowicie się nie zgodzę. A przykład ketchupu jest już całkiem nietrafiony gdyż właśnie przetworzone pomidory są korzystniejsze niż świeże ponieważ zawierają bardzo wartościowy, lepiej przyswajalny przez człowieka przeciwrakowy likopen. Można spaprać oczywiście skład dodatkami jakichś śmieci ale biedronkowy akurat ma przyzwoity skład.
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2011-06-23 o 16:38 |
|
|
|
|
#1898 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Likopenu wystarczy jeśli zrobimy sos z pomidorów z puszki czy kartonu. Produkt przetworzony, ale jakby mniej jednak. Może faktycznie czytam wątek za rzadko, ale kiedy nie zajrzę to zachwyt właśnie tymi wysoko przetworzonymi produktami.---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ---------- Cytat:
Jeśli alternatywą jest gotowiec w domu albo fast food na mieście różnica jest tylko w cenie i nie ma się co oszukiwać. |
||
|
|
|
#1899 |
|
Dossisława I
|
Jeśli chodzi o nie łączenie pomidorów z ogórkami( tylko świezymi) to powiem jeszcze, ze nie powinno się też łączyć sera białego z pomidorami, bo powoduje to ból stawów, herbata z cytryną- chorobę Alzhaimera.
Ogórki nie zabijają wit. C tylko z pomidora, ale też z papryki, pietruszki itd. Ziemniaki bez omasty mają mało kalorii, ale już z omastą są bombą kaloryczną. Nie popadajcie w skrajność z tym nie łaczeniem, bo przecież kiełbaski z grila czy inne smażone rzeczy są też nie zdrowe. Jeśli chodzi o kiełbaski z grila to tłuszcz który spływa na węgielki te coś niezdrowego wytwarza( nie pamiętam co). więcej przykładów? Proszę bardzo! Niektóre niekorzystne połączenia to: ogórek i pomidor - a dokładnie ogórek i bogate w witaminę C pokarmy. Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C. Jadany osobno jest doskonałym niskokalorycznym pokarmem zawierającym witaminy i sole mineralne. Łącząc pomidor i biały ser narażasz się na bolesną chorobę stawów. Pojedyncze spożycie takiego zestawu nie spowoduje schorzenia, ale stosowanie takiej diety przez kilka tygodni juz jest zagrożeniem. Pipijanie mocną herbatą ciasta drożdżowego może zwiększyć utratę witaminy B1. Ryby morskie smażone na oleju słonecznikowym lub kukurydzianym moga przyspieszać starzenie, a czerwone mięso popijane winem może prowadzić do anemii. Ziemniaki polane masełkiem - pycha ale niestety tuczy. Unikaj także połączeń kiwi z żelatyną, czosnku i drożdży, a nawet naparu bardzo mocnej herbaty z dużą ilością cytryny. Popijając zaś niektóre grzyby alkoholem możesz doprowadzić do niestrawności lub nawet ciężkiego zatrucia. Edytowane przez TheDocha Czas edycji: 2011-06-23 o 17:23 |
|
|
|
#1900 |
|
Zakorzenienie
|
Co jak co, ale zaglądanie innym do talerzy i pełne wyższości ubolewanie nad ich zawartością/stanem zdrowia konsumentów w przyszłości jest śmieszne
Mnie ekscytacja gotowcami nie rusza, choć szału na te ostatnio omawiane sosy w słoikach nie podzielam (i nie dlatego, że są "niezdrowe", bo to akurat mam gdzieś - po prostu mi nie smakują, tyle). Niech każdy jada tak, jak mu pasuje, co innym do tego? Nie zauważyłam, by dziewczyny udzielające się w tym wątku kogokolwiek nakłaniały do zmiany nawyków żywieniowych, pochłaniania "śmieciowego" jedzenia itd... więc po co ta krucjata? Nie mówiąc już o tym, że nadmierne dbanie o "jakość" jedzenia też jest zaburzeniem. Zdrowe, zdrowe, bla, bla... sorry, ale w jedzeniu chodzi nie tylko o to, by było zdrowe, ale też i smaczne. Komuś smakuje danie ze słoika czy sos z torebki? I świetnie, niech spożywa na zdrowie
|
|
#1901 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ---------- Powiedz to też J. Oliverowi. On tez walczy z wiatrakami ![]() Zwracanie uwagi na niełączenie ogórka z pomidorem to nie jest zaglądanie do talerza i jest ok? Zwrócenie uwagi na fascynację zbyt przetworzonymi produktami jest niestosowne i nie jest ok? Edytowane przez 201803120844 Czas edycji: 2011-06-23 o 18:13 |
|
|
|
|
#1902 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1903 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla upewnienia się zajrzałam do lodówki, w której jeszcze stoi hellmans mexico. Ten typowo biedronkowy też ma dobry skład, nie wiem skąd wytrzasnęłaś ten benzoesan bo coraz więcej firm jednak dba o dobry skład i parę z nas tutaj też ma mały odchył na punkcie składu. I dlatego też nie kupi żadnego gotowca w sensie dania. Choć zgadzam się z malagaw, że to też może być posunięte do granicy zaburzenia więc nie ma co rozpaczać nad gotowcem zjedzonym raz na miesiąc
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2011-06-23 o 18:56 |
|
|
|
|
#1904 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bardzo zastanawiające. Jakoś tak mocnych słów nie było kiedy ktoś wspomniał o takim drobiazgu jak łączenie pomidorów z ogórkami. Albo eliminowaniu ziemniaków z pożywienia. To nie jest zaburzenie?
|
|
|
|
|
#1905 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro wywiązała sie tu taka dyskusja to i ja się wypowiem. Nie wierzę w mega zdrową żywność itp. Jem pizze, sosy z torebek, gotowe dania typu konorr też. Smakują mi i tyle, nie zawsze jest czas żeby coś samemu zrobić. Zdrowe odżywianie nie gwarantuje nad zdrowia, więc nie widzę sensu w pouczaniu innych jak powinni się odżywiać.
Poza tym kupiłam serek Indie i smakuje mi bardzo ![]() Jutro mam zamiar kupić jeszcze ten mix sałatek w promocji, kurczaka i ser feta. Będzie pyszne danie
|
#1906 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny nie zapominajcie o czym jest ten wątek. jak chcecie poruszać kwestie zdrowego i niezdrowego odżywiania to załóżcie nowy wątek lub przenieście się na inny.
widział ktoś serek Toscania w łódzkich Biedronkach? szukam i wszędzie jest już podobno wyprzedany promocja od 22 a oni wcześniej wystawiają bez sensu
zużywam kosmetyczne zapasy ... i ciągle kupuję nowe ![]() ~ maniaczka wszelakich mazideł i smarowideł do ust Edytowane przez actriz Czas edycji: 2011-06-23 o 20:08 |
|
|
|
#1907 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://magicsport.pl/news/zdrowie/ni...rmow,N103.html - to też ciekawe. Cytat:
Jadłam całe dzieciństwo i jakoś nic mi nie było teraz też często jem,chociaz aktualnie jem inny z zagranicy - nawet składu nie znam, żeby tylko mnie nie zabił![]() jedynie trądzik się po nim wzmacnia, jak po każdym ostrym jedzeniu-w moim przypadku
|
||
|
|
|
#1908 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
, by młode pokolenie jadło te pomidory z ogórkami.
|
|
|
|
|
#1909 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
czy ktoś z was kupił tą lampkę na komary? Chciałam ją używać po prostu jako zwykłą lampkę, aby podświetlała mój ciemny przedpokój. Z komarami nie mam problemu. Myślicie, ze się sprawdzi?
|
|
|
|
#1910 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy mogłabym prosić o zdjęcie tego serka Indie? bo szukałam u mnie, ale nigdzie nie mogłam znaleźć. ;< co do Arietty truskawkowej to wg mnie jest średnia, sama truskawka dobra, ale czekolada za słodka może dlatego, że ogólnie nie lubię białej czekolady i chętnie zamieniłabym ją na deserową.
|
|
|
#1911 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A dzisiaj z biedronkowych produktów zrobiłam coś pysznego i mam nadzieję w miarę zdrowego i bardzo szybkiego: ciasto francuskie, na nim plasterki cukinii, łosoś, koperek i na to jajko pomieszane z tolą i przyprawami. W piekarniku 15 min. Znakomite wyszło ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Cytat:
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2011-06-23 o 21:59 |
|||
|
|
|
#1912 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o moją lampkę to sprawuje się ok, nie widać jak świeci bo jest za łóżkiem ![]() Myśle,że ta co ma wieksze pole świecenia byłaby w porządku, zależy też, na jakiej wysokości masz gniazdko i czy nic by nie zasłaniało jej. Jest tylko jeden problem, lamka nie ma wyłącznika. Ma czujnik, więc jak jest jasno to się nie świeci, wieczorem świeci się ciągle. Jeśli chodzi o działanie przeciw komarom, to póki co nic mi nie wpadło do mieszkania, a lampka jest załączona tylko jak jest otwarte okno. Za to nie wiem czy to za sprawą lampki, czy czegos innego mucha wleciala do pokoju i szybko sie z niego wymknęła
|
|
|
|
|
#1913 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
do mixu sałat dodaję czerwoną cebulę (KONIECZNIE czerwoną), rzodkiewki pokrojone w plasterki, pomidora oraz ser feta (dla TŻ-ta bez sera, bo nie znosi tego smaku ). Wszystko to mieszam z sosem greckim z Knorra (z paczuszki wymieszany z wodą i olejem), pychota Czasami robię też wersję bez rzodkiewek, jak akurat nie mam...
|
|
#1914 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do kaszek Delicata to u mnie dostępne są też z sosem jabłkowo-cynamonowym i truskawkowym. jadłam ten drugi, nawet dobry, chociaż kaszka sama w sobie jest najlepsza
|
|
|
#1915 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1916 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
bardziej chodziło mi o to, że tak jak przy dwóch ostatnich dyskusjach (o tym czy produkty z B. są dobre czy nie i o tym czy piwo ma specjalną linię produkcyjną) tak i przy tej piszecie długie posty (które nie każdemu chce się czytać ) i wtedy bardzo łatwo zgubić lub przeoczyć jakiś post, który będzie na temat
|
|
#1917 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja jadłam tego loda tylko z Lidla i mi nie smakował. Czy też z Biedry jest taki sam? |
||
|
|
|
#1918 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do lodów to dziewczyny mówią, że podobne do lidlowskich. Mnie akurat smakują te z lidla a trójpaków ariett ciągle nie ma więc nie mam porównania ![]() ---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ---------- Cytat:
ale widzę, że już Twoja prośba została spełniona Może u siebie też jutro dorwę je po przerwie i oby już nie znikały ale pewnie będą tylko w ramach tej gazetki śródziemnomorskiej
|
||
|
|
|
#1919 |
|
Raczkowanie
|
u mnie serki india, kalabria, toscania położone były blisko jogurtów na najniższej półce podczas gdy zwyczajne są położone na najwyższej, więc szukajcie dosłownie WSZĘDZIE ;]
|
|
|
|
#1920 |
|
Rozeznanie
|
Ja do tej sałaty biedronkowej dodaję pomidory, paprykę, ser feta, oliwki, cebulę, kukurydzę... ogólnie to, co akurat mam w lodówce
a sosy sałatkowe dobre są te biedronkowe w 3-paku |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:53.

Na degustację czeka 4 miesięczny.
Nie generalizuj proszę.

Bo też uwielbiam to połączenie.
Więc co do tego stwierdzenia: "Na pewno zdrowsze będzie wymieszanie pomidora z ogórkiem, polanie go oliwą niż podanie warzyw solo, ale polanie mieszanką z torebki", pozwolę dodać, że chyba jednak lepiej zjeść sałatę z sosem z torebki niż np zjeść hamburgera, czyż nie?

Blog kosmetyczno-pazurkowy
szukam i wszędzie jest już podobno wyprzedany
bez sensu