|
|||||||
| Notka |
|
| Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię. |
| Pokaż wyniki sondy: Przy stosowaniu tabletek pojawiły się u mnie: | |||
| niewielki wzrost wagi |
|
735 | 19,73% |
| znaczący wzrost wagi (kilka kg lub więcej) |
|
635 | 17,05% |
| niewielki spadek libido |
|
549 | 14,74% |
| znaczący spadek libido |
|
1 051 | 28,21% |
| ból głowy |
|
769 | 20,64% |
| depresja |
|
669 | 17,96% |
| plamy po opalaniu |
|
234 | 6,28% |
| uczucie opuchnięcia |
|
643 | 17,26% |
| żylaki |
|
229 | 6,15% |
| ryzyko zakrzepicy |
|
168 | 4,51% |
| plamienia, krwawienie |
|
547 | 14,68% |
| cellulit/rozstępy |
|
847 | 22,74% |
| ból brzucha, nudności |
|
540 | 14,50% |
| pogorszenie stanu cery |
|
406 | 10,90% |
| inne |
|
471 | 12,64% |
| NIE POJAWIŁ SIĘ ŻADEN SKUTEK UBOCZNY |
|
734 | 19,70% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 3725. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2461 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Tabletki anty - cała prawda o skutkach ubocznych
Cytat:
A w przypadku gdy ma się stabilną własną gospodarkę hormonalną, to już w ogóle trzeba się dobrze zastanowić czy chce się ją zaburzyć tabletkami antykoncepcyjnymi.
|
|
#2462 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2463 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pigułki to nie jest jedyne rozwiązanie trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy ważniejsze jest zdrowie czy np. większa satysfakcja partnera.
|
|
#2464 |
|
Zadomowienie
|
Brałam Syndi 35 przez 4ry miesiące i zrobiłam przerwę. Tolerowałam je bardzo dobrze, schudłam, poprawiła mi się cera.
Po roku wzięłam jedno opakowanie yaz- wolę tego nie wspominać. Wahania nastrojów, bóle głowy, zmęczenie, depresja. Przyjęłam do końca i przestałam. Teraz po prawie pół roku dostałam receptę na Sylvie 20. Co jak co, ale tabletki dają najlepszą ochronę... Chciałabym dodać, że skutki uboczne to naprawdę indywidualna sprawa. Moja przyjaciółka bierze Novynette już ponad rok i jest b. zadowolona, za to dwie koleżanki brały te tabletki przez pół roku i jedna przytyła 10, druga 15kg... Dlatego tez trzeba uważać
|
|
#2465 |
|
Zakorzenienie
|
Fakt, jak przy pierwszym opakowaniu skutki są opłakane, to lepiej od razu zmienić. A co, jeśli nie są poważne (np. lekki spadek libido, problemy z cerą)? Poczekać te trzy opakowania i co dalej? Jeśli nie ustąpią wybrać się do lekarza po zmianę? Dodam, że biorę tabletki z małą ilością hormonów, jak koleżanka wyżej.
|
|
|
|
#2466 |
|
Zakorzenienie
|
Proszę o radę Wizażanki, które rzuciły tabletki.
Właśnie przeżyłam mały horror psychiczny na tabsach i mam dylemat. Za 7 dni biorę ślub, potem po tygodniu lecimy w podróż poślubną. Aktualnie mam krwawienie z odstawienia, pierwotnie planowałam "zjeść" jeszcze jedno opakowanie tabletek, żeby nie mieć niespodzianek na ślubie i móc wypoczywać na plaży. Teraz jednak chciałabym nie zaczynać nowego opakowania za 3 dni. Pytanie: czy po odstawieniu tabletek - po skończonym opakowaniu miałyście jakieś niespodzianki w stylu krwawienie, plamienie, złe samopoczucie..? Nie chcę sobie popsuć uroczystości i wypoczynku.. Pogorszenia cery się nie obawiam, bo z hormonami, czy bez jest super.
|
#2467 |
|
Zakorzenienie
|
Ja po odstawieniu yazu mialam plamienie przez kilka dni po okresie. Do tego mialam zawroty glowy.
|
|
|
|
#2468 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2469 |
|
Zadomowienie
|
Kobietki zgłaszam się do Was ponieważ wiecie więcej niż ja.
A więc, załóżmy hipotetycznie że np. biorę tabletki, dochodzi do stosunku i np. 2 dni po stosunku zapominam wziąć tabletki/ tabletka się nie wchłonęła... co wtedy... stosunek z dwóch dni przed jest zagrożony? Czy to w tył nie działa? Wiem, że od momentu pominięcia trzeba się zabezpieczać dodatkowo 7 dni... a co robić gdy nastąpi wyżej opisana sytuacja. Może mi pomożecie.
|
#2470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2471 |
|
Zadomowienie
|
Acha ![]() to tak to wygląda...hmm nie wiedziałam. Możesz mi jakoś skrótowo nakreślić sytuacje?
|
#2472 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=101925 post 4 |
|
|
|
|
#2473 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze wzięłam sobie dodatkowo krzepliwość krwi. Ta przyjemność kosztowała mnie 24zł, a lekarze niechętnie dają skierowania (przynajmniej państwowo, nie wiem jak prywatnie).
|
|
|
|
|
#2475 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie Dziewczyny.
Mam do was pytanie odnośnie tabletek Yaz. Biorę je od roku i w ostatnich miesiącach zauważyłam znaczny spadek wagi, czy któraś z Was miała też takie skutki uboczne(bo spadek wagi jest tak określany na ulotce jako skutek uboczny) Czy zmieniałyście wtedy tabletki na inne i czy były jakieś inne efekty uboczne brania tych tabletek ? Pozdrawiam
|
#2476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2477 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2478 |
|
Zadomowienie
|
Mam pytanie.
Zaczynając stosować tabletki anty nie miałyście żadnych obaw co do skutków ubocznych (zakrzepica udar itp, nie mam na myśli np.tycia)? Byłam ostatnio u gin i okazało się że mam powiększony jajnik, nie mam torbieli ale jajnik jest ,,krwisty,,. Lekarz stwierdził że lepiej by było gdybym brała anty, i ze przepisze mi Lesinelle, za 2 mies mam przyjść na kontrolę czy coś się zmieniło. Dziewczyny...ja się panicznie boję tych wszystkich skutków bocznych... do okresu mam jeszcze 2 tyg a już teraz chodzę i się denerwuje. Wyobrażam sobie najgorsze. Czy jest coś co mogę zrobić, żeby czuć się spokojniej???
|
#2479 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do zakrzepicy, to robię badania krwi i w sumie bliżej mi do wykrwawienia się niż skrzepów, bo APTT mam 34s, a górna granica jest do 37... Nie biorę leków rozrzedzających krew...
|
|
|
|
|
#2481 |
|
Zakorzenienie
|
chciałam zapytać, czy któraś z was po rozpoczeciu brania tabletek anty przestała mieć problemy z wypadaniem włosów?
|
|
|
|
#2482 |
|
Raczkowanie
|
Ja brałam Yaz przez niecały rok i NIGDY więcej!
Przytyłam 12!! kilo - zrobiłam sobie badania krwi okazało się, że 'uaktywniła' mi się tarczyca. Co za tym idzie: szybkie męczenie się, celulit i rozstępy ![]() Do tego doszedł mi ból głowy, uczucie nic nie chcenia i libido = 0. A co najgorsze za wysokie: cholesterol, trójglicerydy, d-dimery, białko ultraczułe i OB krwi (częściowo związane z nieprawidłowym działaniem tarczycy) . I sram w gacie w obawie przed zakrzepicą.... Dodam tylko, że przed braniem tabletek miałam robione badania krwi i to bardzo dokładne - nawet pielęgniarka się dziwiła, że tak dużo badań, bo musiała pobrać sporo krwi. Odstawiłam tabletki i już do nich nie wrócę. Mój organizm najwyraźniej nie nadaję się do takich eksperymentów |
|
|
|
#2483 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już na ostatnim opakowaniu microgynonu i też nigdy więcej tabletek.
Jeszcze kuszą mnie krążki rzekomo mające mniej hormonów, ale szczerze nie wiem, skonsultuję się z ginekolożką.
|
#2484 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
tabletki nie są na moje słabe nerwy. niech sobie w szafce leżą i czekają na swój czas. Jak na razie mam dosyc sluchania o historiach tabletkowo-zakrzepowych. Dziewczyna zdrowa, wyniki badań ok a budzi się ze spuchniętą nogą. Diagnoza neurologa: skrzep w żyle. Co ją teraz czeka? Pół roku leczenia i modlitwy żeby skrzep się od ściany żyły nie oderwał. Nie, nie to nie dla mnie. Jak na razie obowiązki by mi nie pozwalały na poranne badania krwi, niestety. A poza tym u mnie w laboratorim nie wykonują APTT jak się dowiadywałam tylko takie podstawowe. Więc musiałabym jechać dalej do innego miasta a jak już wspomniałam przez obowiazki nie mogę. Mam znajomą która nawet nie widziała że mogą być jakieś skutki uboczne hormonów (!). Może i nic by mi nie było...ale....wole nie ryzykować. Decyzja podjęta. Może jestem ,,inna,, ale wole żyć w spokoju.
|
|
#2485 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm, mi kiedyś lekarz rodzinny powiedział, że jakby się chorowało na zakrzepicę, to nawet bez brania pigułek by były objawy...
|
|
|
|
#2486 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, prosze o jakies dobre slowo, bom cala w strachu
![]() Wrocilam do logestu, bo yaz zrobil mi spora krzywde, wlasnie zaczelam opakowanie po 2 - mieisecznej przerwie, podczas ktorej mialam badania krwi. Czy nadzieja, ze bedzie dobrze, tak jak przed yazem, jest uzasadniona?
|
|
|
|
#2487 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, zrobiłam ostatnio badania. Wszystko mam w normie, poza aptt (maks. to 36, mam 37,6 ). Czytałam trochę w internecie i nieźle się przestraszyłam. Do gina idę jutro, ale pomyślałam, że zapytam na Wizażu czy któraś z Was miała może podwyższony ten wynik i jednak nie oznaczało to nic groźnego? Zastanawiam się nad powtórzeniem badania, w innym laboratorium, żeby mieć pewność co do wyniku.
Powoli zaczyna mnie przerażać myśl, że być może będę musiała odstawić tabletki... |
|
|
|
#2488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2489 |
|
Zakorzenienie
|
Nie biorę żadnych leków, próby robiłam i z tego, co się orientowałam, są ok. Dzisiaj dowiem sie wszystkiego, ale zaczynam się nieźle stresować...
|
|
|
|
#2490 |
|
Zakorzenienie
|
Nie denerwuj się
A robiłaś badania przed braniem pigułek? Cholera, jeśli nie to szkoda, bo miałabyś porównanie... Ale wydaje mi się, że pigułki mogą jedynie skracać czas krzepnięcia... Daj znać, co powie lekarz. Ja w przyszłym tygodniu też będę się rejestrować do gin z moimi wynikami.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Seks
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:53.

trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy ważniejsze jest zdrowie czy np. większa satysfakcja partnera.

- zrobiłam sobie badania krwi okazało się, że 'uaktywniła' mi się tarczyca. 
A robiłaś badania przed braniem pigułek? Cholera, jeśli nie to szkoda, bo miałabyś porównanie... Ale wydaje mi się, że pigułki mogą jedynie skracać czas krzepnięcia... Daj znać, co powie lekarz. Ja w przyszłym tygodniu też będę się rejestrować do gin z moimi wynikami.