Oleje i olejki do włosów - kontynuacja - Strona 138 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-22, 16:33   #4111
siiesta
Rozeznanie

Dot.: Oleje i olejki do włosów - kontynuacja

Cytat:
Napisane przez uUuAsissuUu Pokaż wiadomość
A co z takimi olejami, które powinny być trzymane w lodówce? No bo jeśli na opakowaniu jest żeby trzymać w lodówce, to pewnie nie bez powodu.
Nie planuję nakładać na całą noc żadnego, ale interesuje mnie to.
Olei ogolnie nie powinno sie wystawiac na swiatlo sloneczne oraz przechowywac w cieplych pomieszczeniach bo traca swoje wlasciwosci po jakims czasie. Niektore oleje sa rowniez nie trwale, tzn ich data przydatnosci jest bardzo krotka. Jednym z takich olei jest lniany. Dzis wlasnie musialam wylac 150ml tego oleju bo poprostu sie zepsul (nie trzymalam w lodowce bo by mi wszyscy zjadli).
Likwidujemy naczynka
siiesta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 11:23   #4112
majreg
Wtajemniczenie

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2767124 0]Sezamowy (zależy pewnie, jaki kolor Ci się trafił) i z dyni mogą barwić, bo są dosyć ciemne.

---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Może cała noc z olejem łopianowym to za wiele dla Ciebie?[/QUOTE]

Mogą wypadać, bo jest spora stymulacja cebulek. Łopian dość mocno pobudza. Przy rycynie też początkowo mocno wypadają.

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Cytat:
Napisane przez smutna_dziewczyna Pokaż wiadomość
Otóż posiadam 5 olei (kokosowy, amlę, olej z korzenia łopianu, migdałowy, sesę) i zawsze nakładam je naprzemiennie. Wczoraj padło na o. z korzenia łop. i dziś właśnie mi tyle włosów wypadło przy zmywaniu, a stosowałam go dopiero 2gi raz.

A który masz olej z łopianu ten polski czy ten z evalara?

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

Cytat:
Dawałam oleje zawsze na noc, bo nigdy nie miałam z moimi włosami takiego problemu. Po każdym myciu wypadało mi max 10 włosów, ale dziś to już się przeraziłam. Widocznie niektóre oleje mi nie służą pozostawiane na noc.
Cytat:
No nie każde, nie każde

Tak się zastanwiałam. Czy w ogóle potrzebne jest zostawianie oleju na całą noc? Przecież pewnie najwięcej zdziała przez pierwszych kilka godzin, to trzymanie dłużej jest zbędne.. A jeszcze jak są takie upały to na głowie może...się zepsuć(znaczy...tak smi się wydaje)

A ile czasu olejujecie już włosy?

Edytowane przez majreg
Czas edycji: 2011-06-23 o 11:18
majreg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 11:28   #4113
uUuAsissuUu
Zakorzenienie

Hmmm Regularnie od około pół roku, wcześniej sporadycznie, jak mi się przypomniało.
uUuAsissuUu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 11:29   #4114
smutna_dziewczyna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez majreg Pokaż wiadomość
Mogą wypadać, bo jest spora stymulacja cebulek. Łopian dość mocno pobudza. Przy rycynie też początkowo mocno wypadają.

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

A który masz olej z łopianu ten polski czy ten z evalara?

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

A ile czasu olejujecie już włosy?
Mam ten olej http://allegro.pl/olej-z-korzenia-lo...669309690.html

A ja olejuje włosy niecały miesiąc.

smutna_dziewczyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 11:35   #4115
Relyah
Raczkowanie

hej Dziewczynki,
powiedzcie mi coś o diecie olejowej. Co jecie/pijecie? Jak można używać wykorzystać oleje przy przyrządzaniu potraw. W gotowaniu jestem zielona i boję się, że mogłabym sobie tylko zaszkodzić
Relyah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 12:04   #4116
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Relyah Pokaż wiadomość
hej Dziewczynki,
powiedzcie mi coś o diecie olejowej. Co jecie/pijecie? Jak można używać wykorzystać oleje przy przyrządzaniu potraw. W gotowaniu jestem zielona i boję się, że mogłabym sobie tylko zaszkodzić
Trochę nie o tym ten wątek.
Jak masz taką potrzebę, to oleje można praktycznie wszędzie wtykać - ja dolewam do sałatek, kaszę czy ryż najpierw chwilkę podsmażam na oleju a później gotuję, oleju dodaję do gotowania makaronu, polewam pierożki, etc. Sporo opcji jest ogólnie, ale nie każdy potrzebuje takich rozwiązań.
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 12:27   #4117
Relyah
Raczkowanie

małe know-how

Do smażenia najlepsze są: olej rzepakowy, kukurydziany, słonecznikowy, sojowy i oliwa rafinowana lub z drugiego tłoczenia.

Natomiast do sałatek i surówek lepiej dodawać olej lniany, z pestek winogron lub oliwę z pierwszego tłoczenia (extra virgin).
(źródło: http://www.montimaniacy.pl/artykuly/...iedy-oliwa.htm)

tu fajne przepisy:
http://www.oleofarm.pl/przepisy-kulinarne.html

no to mniej więcej jestem w domu

a, i jeszcze do deserów: kokosowy, sezamowy, z orzechów...

P.S.1 wiem, że nic nowego, ale fajnie sobie to wszystko uporządkować
P.S.2 żeby nie było wątpliwości odnośnie prawidłowości wątku - teza: spożywanie większej ilości olejów roślinnych wpływa korzystnie na włosy

Edytowane przez Relyah
Czas edycji: 2011-06-23 o 12:33
Stary 2011-06-23, 20:52   #4118
majreg
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam ten olej http://allegro.pl/olej-z-korzenia-lo...669309690.html

A ja olejuje włosy niecały miesiąc.

Nie stosowałam go ale znam osoby,które bardzo sobie chwalą ten olej. W początkowych okresach olejowania wypadanie włosów jest bardzo typowe. Mnóstwo osób przez to przechodzi ale jest to naprawdę efekt przejściowy i z czasem jak włosy się wzmocnią ustanie. Daj sobie jeszcze trochę czasu.
Natomiast kładzenie oleju tylko na długość uważam za marnowanie wręcz jego dobroczynnego działania. Olej działa odżywczo na cebulki i skórę. Na długości wnika jedynie kokos i palmowy a cała reszta olejów może jedynie pełnić funkcję ochronną, a cały potencjał odżywczy przepada.
Naprawdę namawiam do tego żeby za szybko nie dać za wygraną, bo efekt działania olejów jak i innych naturalnych składników np. ziół należy rozkładać na miesiące.
Ponadto te oleje , które stymulują cebulki i pobudzają włosy do wzrostu zwykle powodują w początkowych okresach największe wypadanie. Tak to jest np. z rycyną. Potem za to rosną nowe silne włoski i następuje zagęszczenie.
Było już to opisywane na tym wątku kilka razy bo wiele nowych wizażanek narzeka początkowo na nasilenie wypadania.
majreg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 21:56   #4119
uUuAsissuUu
Zakorzenienie

Cytat:
Na długości wnika jedynie kokos i palmowy a cała reszta olejów może jedynie pełnić funkcję ochronną, a cały potencjał odżywczy przepada.
Serio? Czyli jesli nakłądam olej z pestek to to cudowne"odżywienie" włosów to ściema czy sobie to wmawiam? A taka oliwka Babydream?
Tylko co do tego mam wątpliwości.
Jesli chodzi o wypadanie, zgadzam się z toba 100%.

Edytowane przez uUuAsissuUu
Czas edycji: 2011-06-23 o 21:57
uUuAsissuUu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 22:04   #4120
Konto usunięte

Cytat:
Serio? Czyli jesli nakłądam olej z pestek to to cudowne"odżywienie" włosów to ściema czy sobie to wmawiam? A taka oliwka Babydream?
Tylko co do tego mam wątpliwości.
Jesli chodzi o wypadanie, zgadzam się z toba 100%.
Nie wmawiasz sobie niczego, bo jakiś efekt na pewno zauważyłaś.
Jednak naprawdę nieliczne oleje wnikają do wnętrza włosa, taki kokos to dzięki kwasowi laurynowemu, który ma spore podobieństwo do protein włosowych.
Stary 2011-06-23, 22:16   #4121
Maria Elena
Raczkowanie

Cytat:
Nie stosowałam go ale znam osoby,które bardzo sobie chwalą ten olej. W początkowych okresach olejowania wypadanie włosów jest bardzo typowe. Mnóstwo osób przez to przechodzi ale jest to naprawdę efekt przejściowy i z czasem jak włosy się wzmocnią ustanie. Daj sobie jeszcze trochę czasu.
Natomiast kładzenie oleju tylko na długość uważam za marnowanie wręcz jego dobroczynnego działania. Olej działa odżywczo na cebulki i skórę. Na długości wnika jedynie kokos i palmowy a cała reszta olejów może jedynie pełnić funkcję ochronną, a cały potencjał odżywczy przepada.
Naprawdę namawiam do tego żeby za szybko nie dać za wygraną, bo efekt działania olejów jak i innych naturalnych składników np. ziół należy rozkładać na miesiące.
Ponadto te oleje , które stymulują cebulki i pobudzają włosy do wzrostu zwykle powodują w początkowych okresach największe wypadanie. Tak to jest np. z rycyną. Potem za to rosną nowe silne włoski i następuje zagęszczenie.
Było już to opisywane na tym wątku kilka razy bo wiele nowych wizażanek narzeka początkowo na nasilenie wypadania.
Masz absolutną rację, jednak ze swojej strony chciałam dodać, że jeśli wzmożone wypadanie trwa ponad dwa miesiące i nie zmienia sie nic, a trwa od poczatku używania olejku, to radze odpuscic. W zeszle wakacje olejowalam wlosy od czerwca do sierpnia Amlą Jasmine z Dabura i włosy wypadały mi dosyć mocno, ale myslalam, ze to 'efekt przejsciowy' i ze musza wypasc te slabsze wlosy itp itd. Coz, 'efekt przejsciowy' minal po odstawieniu, wiec radze jednak uwazac i jesli wlosy dlugo wypadaja a wczesniej tego nie bylo, to lepiej odstawic olej na pewien czas i zobaczyc, czy sytuacja sie unormuje.
Maria Elena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 22:21   #4122
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Maria Elena Pokaż wiadomość
Masz absolutną rację, jednak ze swojej strony chciałam dodać, że jeśli wzmożone wypadanie trwa ponad dwa miesiące i nie zmienia sie nic, a trwa od poczatku używania olejku, to radze odpuscic. W zeszle wakacje olejowalam wlosy od czerwca do sierpnia Amlą Jasmine z Dabura i włosy wypadały mi dosyć mocno, ale myslalam, ze to 'efekt przejsciowy' i ze musza wypasc te slabsze wlosy itp itd. Coz, 'efekt przejsciowy' minal po odstawieniu, wiec radze jednak uwazac i jesli wlosy dlugo wypadaja a wczesniej tego nie bylo, to lepiej odstawic olej na pewien czas i zobaczyc, czy sytuacja sie unormuje.
Może Twój skalp nie był zachwycony parafiną?
Stary 2011-06-23, 22:23   #4123
Kileczka
Zadomowienie

Czy na skórę głowy można nakładać każdy olej? To znaczy czy się powinno nakładać? A na skalp tylko olej rycynowy i czosnkowy nakładam. Tak się zastanawiam czy np.: oliwę z oliwek też można albo oliwkę hipp?
Kuracja drożdżowa: 14.03. Pasemko kontrolne 28cm.

Stary 2011-06-23, 22:25   #4124
Maria Elena
Raczkowanie

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2770559 1]Może Twój skalp nie był zachwycony parafiną?[/QUOTE]

Też doszłam do takiego wniosku, jednak mam dwa inne olejki na bazie parafiny i nic sie takiego nie dzieje. Tamten olej po prostu byl jakis nie dla mnie, a że to był mój pierwszy olej, to poźniej w ogóle byłam zniechęcona do wszystkich innych. Nie odpuściłam jednak i musze przyznać, że olejowanie to najlepsza rzecz, jakąs zafundowałam moim włosom.
Maria Elena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 22:26   #4125
Konto usunięte

Ja bym mineralnego nie kładła, z resztą na długość też, bo się nie lubimy.

Sprawa względna, jednym to pasuje, innym nie bardzo. Mnie pasuje i kładę wszystkie.
Stary 2011-06-23, 22:38   #4126
Kileczka
Zadomowienie

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2770572 0]Ja bym mineralnego nie kładła, z resztą na długość też, bo się nie lubimy.

Sprawa względna, jednym to pasuje, innym nie bardzo. Mnie pasuje i kładę wszystkie.[/QUOTE]

Na opakowaniu oliwki hipp jest informacja, że nie zawiera oleju mineralnego. Tylko olej migdałowy, słonecznikowy i zapach.
Nie lubię kłaść oleju na skórę głowy, bo ciężej się zmywa, ale jak lepiej działa to teraz będę to robiła systematycznie.
Dzisiaj po całej nocy z miksem olei na włosach zmyłam je tylko raz szamponem. Zawsze szoruję 2-3 razy, bo myślę, że są niedomyte. A tu delikatnie, ale intensywnie masowałam i zmyłam, a była tam też rycyna
Kuracja drożdżowa: 14.03. Pasemko kontrolne 28cm.

Stary 2011-06-23, 23:04   #4127
smutna_dziewczyna
Zadomowienie

Cytat:
No i kolejnych rzeczy się dowiedziałam Bardzo dziękuję Oczywiście dam szansę swoim włosom i mam nadzieje, że wszystko się unormuje

Stary 2011-06-23, 23:09   #4128
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze? Picie oleju jeszcze jak cię mogę, ale smarowanie chleba? Dla mnie to przegięcie.
Dla mnie picie jest nie do przelknięcia, ale oliwa/olej z pieczywem jest zupełnie normalna w kuchniach wielu krajów.

Każdy ma swoje upodobania kulinarne

Cytat:
Napisane przez Relyah Pokaż wiadomość
hej Dziewczynki,
Ja leję oleje do gotowania, sałatek jem kanapki z olejem palmowym sola i pieprzem i bruschette, czyli grillowaną ciabattę z czosnkiem, oliwa z oliwek, bazylią i pomidorem.

Jakj gotuje cos inspirowanego kuchnią włoska to uzywam oliwy, a jak indyjskie zarcie to olej palmowy, do smazenia kokosowy lub rzepakowy. Olej z orzechów laskowych dolewam do jogurtu, który jem z orzechami, nasionami i suszonymi owocami.

Uwielbiam tez grzanki grillowane z oliwa z oliwek. Lub smażone, ale to już mniej zdrowe raczej.

I to wszystko dla włosków.

Podczas gdy reszta gatunku pochodzi od małpy,
rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011
61.5 -66.5 ... 70 -73-75 - 77- 79,5 - 80 - 82 15.04.2013

kocurzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 23:30   #4129
Relyah
Raczkowanie

Dziękuję Kocurzyco, jak zwykle można na Ciebie liczyć

Odnośnie wypadania włosów przy olejowaniu głowy.. Ja nie wierzę, że to coś przejściowego, bo włosy stają się mocniejsze i te słabsze wypadają. Mi po pierwszym olejowaniu skalpu na drugi dzień wypadały jak szalone (kokos). Nie wierzę w tak szybkie "efekty".

Po sesie nie zauważyłam wypadania włosków, ogólnie wszelkie wcierki ziołowe dobrze działają na moją skóre głowy.. (np. tonik Radical) I na pewno na siłę olejować jej nie będę
Stary 2011-06-24, 10:20   #4130
meflina
Zadomowienie

ja po żadnym oleju nie widziałam wypadania włosów, raczej się wzmocniły, i wypadały mniej , nawet jak szorowałam 2-3 razy .

'Być kobietą to strasznie trudne zajęcie,
bo polega głównie na zadawaniu się z mężczyznami'
~J. Conrad
meflina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 10:34   #4131
smutna_dziewczyna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez meflina Pokaż wiadomość
ja po żadnym oleju nie widziałam wypadania włosów, raczej się wzmocniły, i wypadały mniej , nawet jak szorowałam 2-3 razy .
To zazdroszczę Ja nie mam tyle szczęścia, a traktuje moje włosy bardzo delikatnie. Zmartwiłam się tym wypadaniem, bo pod koniec lipca mam wesele i chciałam, żeby do tego czasu włosów mi przybyło, a nie na odwrót. Jak tak dalej pójdzie to na mojej głowie zostanie kilka włosków i fryzjerka nie będzie miała mi z czego fryzury zrobić.

Tak przy okazji, co robisz, że masz takie super błyszczące włosy?

Edytowane przez smutna_dziewczyna
Czas edycji: 2011-06-24 o 10:54
Stary 2011-06-24, 11:23   #4132
meflina
Zadomowienie

nie błyszczą aż tak bardzo
ale podejrzewam że to od róznego rodzaju olejów właśnie

'Być kobietą to strasznie trudne zajęcie,
bo polega głównie na zadawaniu się z mężczyznami'
~J. Conrad
meflina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-25, 09:49   #4133
smutna_dziewczyna
Zadomowienie

Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest... Otóż chodzi o to, że zawsze dzień przed myciem olejuje włosy, pozostawiając olej na noc. Następnego dnia myję je i co 2-gie mycie nakładam maskę do włosów Stapiz, Sleek Line, a później po zmyciu jeszcze na zniszczone partie włosów stosuję BioVax, A+E serum. Sęk w tym, że obydwa produkty mają w składzie Dimethiconol, który jest nierozpuszczalny w wodzie, ale łatwo usuwalny za pomocą łagodnych szamponów oraz w maseczce jest jeszcze taki silikon jak cyclopentasiloxan, który wymaga sulfates do usunięcia. W takim wypadku czy jest sens olejowania włosów przed myciem, skoro te silikony nie zostaną usunięte z włosów? Bo dochodzę do wniosku, że powinnam wpierw umyć włosy, wysuszyć i dopiero wtedy olejować.

Mam nadzieję, że napisałam to w miarę zrozumiale.

Edytowane przez smutna_dziewczyna
Czas edycji: 2011-06-25 o 09:51
Stary 2011-06-25, 12:15   #4134
dostojewska
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest... Otóż chodzi o to, że zawsze dzień przed myciem olejuje włosy, pozostawiając olej na noc. Następnego dnia myję je i co 2-gie mycie nakładam maskę do włosów Stapiz, Sleek Line, a później po zmyciu jeszcze na zniszczone partie włosów stosuję BioVax, A+E serum. Sęk w tym, że obydwa produkty mają w składzie Dimethiconol, który jest nierozpuszczalny w wodzie, ale łatwo usuwalny za pomocą łagodnych szamponów oraz w maseczce jest jeszcze taki silikon jak cyclopentasiloxan, który wymaga sulfates do usunięcia. W takim wypadku czy jest sens olejowania włosów przed myciem, skoro te silikony nie zostaną usunięte z włosów? Bo dochodzę do wniosku, że powinnam wpierw umyć włosy, wysuszyć i dopiero wtedy olejować.

Mam nadzieję, że napisałam to w miarę zrozumiale.
Oczywiście, że jest sens ponieważ silikony nie tworzą jednolitej powłoki, a co za tym idzie oleje będą przenikać. Ja stosuję oleje i silikony i jestem zadowolona. Nigdy dodatkowo przed olejowaniem nie myję włosów żeby zmyć silikony. Cyclopentasiloxan, to silikon cykliczny, a te same odparowywują z włosów - kosmetolog1 kiedyś o tym pisała .

Ps. Ja kiedy zaczynałam czytać wizaż (tj. styczen 2010) zachłysnełam się tymi wszystkimi olejami - nie powiem ile pieniędzy na to wydałam - olej kokosowy, palmowy, arganowy, jojoba, awokado, migdałowy, masło shea, vatika kokosowa, sesa, amla i jeszcze kilka, dziś po ponad rocznych doświadczeniach wiem, że nie warto wywalać tyle kasy na to wszystko. Dziewczyny już wcześniej pisały, że tylko olej kokosowy (również palmowy z nasion), oliwa z oliwek i olej awokado wnikają do wnętrza włosa (są na to dowody naukowe). Ja już wiem co lubię - kokos, oliwa z oliwek i rycyna i wystarczy... Rozumiem też zachwyt osób, które dopiero zaczynają z olejami (sama przecież taka byłam). Ale czasem te pieniądze lepiej wydać na książkę albo bilet do kina ew. piwo ze znajomymi

Edytowane przez dostojewska
Czas edycji: 2011-06-25 o 12:19
dostojewska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-25, 14:40   #4135
Larina
Przyczajenie

Dziewczyny, czy mogłybyście mi doradzić bo już się trochę pogubiłam Nie wiem co będzie najlepsze dla moich włosów. Są one bardzo gęste (aż za bardzo- mam wieczne problemy z ich ułożeniem). Problemem jest natomiast to że są strasznie suche, zniszczone i trudne do ułożenia po kilku niefortunnych rozjaśnianiach. Używałam Vatikę kokosową, kilka razy oliwę z oliwek a teraz coś spoza olejków- Hennę Wax Treatment i nie widzę jakiejś wyraźnej poprawy. Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie porady
Larina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-25, 16:09   #4136
Agatau88
Zakorzenienie

A ja zaczelam olejowac wlosy jakiś rok temu.
I powiem Wam teraz z perspektywy czasu że oleje bardzo mi pomogły.
Stosuje kokosowy, lniany, awokado, teraz kupiłam arganowy
Myśle nad jakimś jeszcze na zmianę, ale nie wiem co wybrać
Agatau88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-25, 17:48   #4137
smutna_dziewczyna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dostojewska Pokaż wiadomość
Oczywiście, że jest sens ponieważ silikony nie tworzą jednolitej powłoki, a co za tym idzie oleje będą przenikać. Ja stosuję oleje i silikony i jestem zadowolona. Nigdy dodatkowo przed olejowaniem nie myję włosów żeby zmyć silikony. Cyclopentasiloxan, to silikon cykliczny, a te same odparowywują z włosów - kosmetolog1 kiedyś o tym pisała .

Ps. Ja kiedy zaczynałam czytać wizaż (tj. styczen 2010) zachłysnełam się tymi wszystkimi olejami - nie powiem ile pieniędzy na to wydałam - olej kokosowy, palmowy, arganowy, jojoba, awokado, migdałowy, masło shea, vatika kokosowa, sesa, amla i jeszcze kilka, dziś po ponad rocznych doświadczeniach wiem, że nie warto wywalać tyle kasy na to wszystko. Dziewczyny już wcześniej pisały, że tylko olej kokosowy (również palmowy z nasion), oliwa z oliwek i olej awokado wnikają do wnętrza włosa (są na to dowody naukowe). Ja już wiem co lubię - kokos, oliwa z oliwek i rycyna i wystarczy... Rozumiem też zachwyt osób, które dopiero zaczynają z olejami (sama przecież taka byłam). Ale czasem te pieniądze lepiej wydać na książkę albo bilet do kina ew. piwo ze znajomymi
Bardzo dziękuję, na przyszłość będę wiedziała w jakie oleje się zaopatrzyć

Stary 2011-06-25, 20:44   #4138
Rybka1
Raczkowanie

Dziewczyny, który konkretnie olej palmowy polecicie? Gdzie się w niego zaopatrujecie?
Mój cel-mieć dłuższe i bardziej skręcone loki.
Rybka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-25, 23:38   #4139
gimli666
Rozeznanie

Kurcze. Znalazłam dziś w skrzynce z produktami spożywczymi olej lniany. Muszę jednak stwierdzić, że moja mama jest skrajnie nieodpowiedzialna , bowiem olej ten stał nieotwarty, a za 10 dni traci swą ważność. Nijak nie zdołam zużyć półlitrowego oleju w tak krótkim czasie. Toż to marnotrawstwo.
gimli666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-25, 23:41   #4140
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gimli666 Pokaż wiadomość
Kurcze. Znalazłam dziś w skrzynce z produktami spożywczymi olej lniany. Muszę jednak stwierdzić, że moja mama jest skrajnie nieodpowiedzialna , bowiem olej ten stał nieotwarty, a za 10 dni traci swą ważność. Nijak nie zdołam zużyć półlitrowego oleju w tak krótkim czasie. Toż to marnotrawstwo.
A nie w lodówce? Marnotrawstwo, fakt.

Możesz przetestować go na włosach i kulinarnie, w 10 dni da radę! Czy to może jakaś litrowa butla?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości