|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4111 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów - kontynuacja
Cytat:
).
|
|
#4112 | |||
|
Wtajemniczenie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2767124 0]Sezamowy (zależy pewnie, jaki kolor Ci się trafił) i z dyni mogą barwić, bo są dosyć ciemne.
---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- Może cała noc z olejem łopianowym to za wiele dla Ciebie?[/QUOTE] Mogą wypadać, bo jest spora stymulacja cebulek. Łopian dość mocno pobudza. Przy rycynie też początkowo mocno wypadają. ---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- Cytat:
A który masz olej z łopianu ten polski czy ten z evalara? ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- Cytat:
Cytat:
A ile czasu olejujecie już włosy? Edytowane przez majreg Czas edycji: 2011-06-23 o 11:18 |
|||
|
|
|
#4113 |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm
Regularnie od około pół roku, wcześniej sporadycznie, jak mi się przypomniało.
|
|
|
|
#4114 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ja olejuje włosy niecały miesiąc. |
|
|
|
|
#4115 |
|
Raczkowanie
|
hej Dziewczynki,
powiedzcie mi coś o diecie olejowej. Co jecie/pijecie? Jak można używać wykorzystać oleje przy przyrządzaniu potraw. W gotowaniu jestem zielona i boję się, że mogłabym sobie tylko zaszkodzić
|
|
|
|
#4116 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jak masz taką potrzebę, to oleje można praktycznie wszędzie wtykać - ja dolewam do sałatek, kaszę czy ryż najpierw chwilkę podsmażam na oleju a później gotuję, oleju dodaję do gotowania makaronu, polewam pierożki, etc. Sporo opcji jest ogólnie, ale nie każdy potrzebuje takich rozwiązań. |
|
|
|
|
#4117 |
|
Raczkowanie
|
małe know-how
![]() Do smażenia najlepsze są: olej rzepakowy, kukurydziany, słonecznikowy, sojowy i oliwa rafinowana lub z drugiego tłoczenia. Natomiast do sałatek i surówek lepiej dodawać olej lniany, z pestek winogron lub oliwę z pierwszego tłoczenia (extra virgin). (źródło: http://www.montimaniacy.pl/artykuly/...iedy-oliwa.htm) tu fajne przepisy: http://www.oleofarm.pl/przepisy-kulinarne.html no to mniej więcej jestem w domu ![]() a, i jeszcze do deserów: kokosowy, sezamowy, z orzechów... ![]() P.S.1 wiem, że nic nowego, ale fajnie sobie to wszystko uporządkować P.S.2 żeby nie było wątpliwości odnośnie prawidłowości wątku - teza: spożywanie większej ilości olejów roślinnych wpływa korzystnie na włosy
Edytowane przez Relyah Czas edycji: 2011-06-23 o 12:33 |
|
|
|
#4118 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie stosowałam go ale znam osoby,które bardzo sobie chwalą ten olej. W początkowych okresach olejowania wypadanie włosów jest bardzo typowe. Mnóstwo osób przez to przechodzi ale jest to naprawdę efekt przejściowy i z czasem jak włosy się wzmocnią ustanie. Daj sobie jeszcze trochę czasu. Natomiast kładzenie oleju tylko na długość uważam za marnowanie wręcz jego dobroczynnego działania. Olej działa odżywczo na cebulki i skórę. Na długości wnika jedynie kokos i palmowy a cała reszta olejów może jedynie pełnić funkcję ochronną, a cały potencjał odżywczy przepada. Naprawdę namawiam do tego żeby za szybko nie dać za wygraną, bo efekt działania olejów jak i innych naturalnych składników np. ziół należy rozkładać na miesiące. Ponadto te oleje , które stymulują cebulki i pobudzają włosy do wzrostu zwykle powodują w początkowych okresach największe wypadanie. Tak to jest np. z rycyną. Potem za to rosną nowe silne włoski i następuje zagęszczenie. Było już to opisywane na tym wątku kilka razy bo wiele nowych wizażanek narzeka początkowo na nasilenie wypadania. |
|
|
|
|
#4119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko co do tego mam wątpliwości. Jesli chodzi o wypadanie, zgadzam się z toba 100%. Edytowane przez uUuAsissuUu Czas edycji: 2011-06-23 o 21:57 |
|
|
|
|
#4120 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jednak naprawdę nieliczne oleje wnikają do wnętrza włosa, taki kokos to dzięki kwasowi laurynowemu, który ma spore podobieństwo do protein włosowych. |
|
|
|
|
#4121 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4122 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4123 |
|
Zadomowienie
|
Czy na skórę głowy można nakładać każdy olej? To znaczy czy się powinno nakładać? A na skalp tylko olej rycynowy i czosnkowy nakładam. Tak się zastanawiam czy np.: oliwę z oliwek też można albo oliwkę hipp?
Dbam o włosy od września 2010. cel-35-37-39-41-43-45-47-49-51-60cm- na początek. Od lutego 2011r. wracam do naturalnego koloru włosów. Odrost-13cm Kuracja drożdżowa: 14.03. Pasemko kontrolne 28cm. ________________ "Świat cierpi na brak mężczyzn, szczególnie tych, którzy są cokolwiek warci." |
|
|
|
#4124 |
|
Raczkowanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2770559 1]Może Twój skalp nie był zachwycony parafiną?[/QUOTE]
Też doszłam do takiego wniosku, jednak mam dwa inne olejki na bazie parafiny i nic sie takiego nie dzieje. Tamten olej po prostu byl jakis nie dla mnie, a że to był mój pierwszy olej, to poźniej w ogóle byłam zniechęcona do wszystkich innych. Nie odpuściłam jednak i musze przyznać, że olejowanie to najlepsza rzecz, jakąs zafundowałam moim włosom.
|
|
|
|
#4125 |
|
Konto usunięte
|
Ja bym mineralnego nie kładła, z resztą na długość też, bo się nie lubimy.
![]() Sprawa względna, jednym to pasuje, innym nie bardzo. Mnie pasuje i kładę wszystkie. |
|
|
|
#4126 |
|
Zadomowienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2770572 0]Ja bym mineralnego nie kładła, z resztą na długość też, bo się nie lubimy.
![]() Sprawa względna, jednym to pasuje, innym nie bardzo. Mnie pasuje i kładę wszystkie.[/QUOTE] Na opakowaniu oliwki hipp jest informacja, że nie zawiera oleju mineralnego. Tylko olej migdałowy, słonecznikowy i zapach. Nie lubię kłaść oleju na skórę głowy, bo ciężej się zmywa, ale jak lepiej działa to teraz będę to robiła systematycznie. Dzisiaj po całej nocy z miksem olei na włosach zmyłam je tylko raz szamponem. Zawsze szoruję 2-3 razy, bo myślę, że są niedomyte. A tu delikatnie, ale intensywnie masowałam i zmyłam, a była tam też rycyna
Dbam o włosy od września 2010. cel-35-37-39-41-43-45-47-49-51-60cm- na początek. Od lutego 2011r. wracam do naturalnego koloru włosów. Odrost-13cm Kuracja drożdżowa: 14.03. Pasemko kontrolne 28cm. ________________ "Świat cierpi na brak mężczyzn, szczególnie tych, którzy są cokolwiek warci." |
|
|
|
#4127 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bardzo dziękuję Oczywiście dam szansę swoim włosom i mam nadzieje, że wszystko się unormuje
|
|
|
|
|
#4128 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy ma swoje upodobania kulinarne ![]() Cytat:
Jakj gotuje cos inspirowanego kuchnią włoska to uzywam oliwy, a jak indyjskie zarcie to olej palmowy, do smazenia kokosowy lub rzepakowy. Olej z orzechów laskowych dolewam do jogurtu, który jem z orzechami, nasionami i suszonymi owocami. Uwielbiam tez grzanki grillowane z oliwa z oliwek. Lub smażone, ale to już mniej zdrowe raczej. I to wszystko dla włosków.
|
|
#4129 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Kocurzyco, jak zwykle można na Ciebie liczyć
Odnośnie wypadania włosów przy olejowaniu głowy.. Ja nie wierzę, że to coś przejściowego, bo włosy stają się mocniejsze i te słabsze wypadają. Mi po pierwszym olejowaniu skalpu na drugi dzień wypadały jak szalone (kokos). Nie wierzę w tak szybkie "efekty". Po sesie nie zauważyłam wypadania włosków, ogólnie wszelkie wcierki ziołowe dobrze działają na moją skóre głowy.. (np. tonik Radical) I na pewno na siłę olejować jej nie będę
|
|
|
|
#4130 |
|
Zadomowienie
|
ja po żadnym oleju nie widziałam wypadania włosów, raczej się wzmocniły, i wypadały mniej , nawet jak szorowałam 2-3 razy .
|
|
#4131 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nie mam tyle szczęścia, a traktuje moje włosy bardzo delikatnie. Zmartwiłam się tym wypadaniem, bo pod koniec lipca mam wesele i chciałam, żeby do tego czasu włosów mi przybyło, a nie na odwrót. Jak tak dalej pójdzie to na mojej głowie zostanie kilka włosków i fryzjerka nie będzie miała mi z czego fryzury zrobić. ![]() Tak przy okazji, co robisz, że masz takie super błyszczące włosy?
Edytowane przez smutna_dziewczyna Czas edycji: 2011-06-24 o 10:54 |
|
|
|
|
#4132 |
|
Zadomowienie
|
nie błyszczą aż tak bardzo
ale podejrzewam że to od róznego rodzaju olejów właśnie
|
|
#4133 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny powiedzcie mi jak to jest... Otóż chodzi o to, że zawsze dzień przed myciem olejuje włosy, pozostawiając olej na noc. Następnego dnia myję je i co 2-gie mycie nakładam maskę do włosów Stapiz, Sleek Line, a później po zmyciu jeszcze na zniszczone partie włosów stosuję BioVax, A+E serum. Sęk w tym, że obydwa produkty mają w składzie Dimethiconol, który jest nierozpuszczalny w wodzie, ale łatwo usuwalny za pomocą łagodnych szamponów oraz w maseczce jest jeszcze taki silikon jak cyclopentasiloxan, który wymaga sulfates do usunięcia. W takim wypadku czy jest sens olejowania włosów przed myciem, skoro te silikony nie zostaną usunięte z włosów? Bo dochodzę do wniosku, że powinnam wpierw umyć włosy, wysuszyć i dopiero wtedy olejować.
Mam nadzieję, że napisałam to w miarę zrozumiale. Edytowane przez smutna_dziewczyna Czas edycji: 2011-06-25 o 09:51 |
|
|
|
#4134 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Ps. Ja kiedy zaczynałam czytać wizaż (tj. styczen 2010) zachłysnełam się tymi wszystkimi olejami - nie powiem ile pieniędzy na to wydałam - olej kokosowy, palmowy, arganowy, jojoba, awokado, migdałowy, masło shea, vatika kokosowa, sesa, amla i jeszcze kilka, dziś po ponad rocznych doświadczeniach wiem, że nie warto wywalać tyle kasy na to wszystko. Dziewczyny już wcześniej pisały, że tylko olej kokosowy (również palmowy z nasion), oliwa z oliwek i olej awokado wnikają do wnętrza włosa (są na to dowody naukowe). Ja już wiem co lubię - kokos, oliwa z oliwek i rycyna i wystarczy... Rozumiem też zachwyt osób, które dopiero zaczynają z olejami (sama przecież taka byłam). Ale czasem te pieniądze lepiej wydać na książkę albo bilet do kina ew. piwo ze znajomymi
Edytowane przez dostojewska Czas edycji: 2011-06-25 o 12:19 |
|
|
|
|
#4135 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, czy mogłybyście mi doradzić bo już się trochę pogubiłam
Nie wiem co będzie najlepsze dla moich włosów. Są one bardzo gęste (aż za bardzo- mam wieczne problemy z ich ułożeniem). Problemem jest natomiast to że są strasznie suche, zniszczone i trudne do ułożenia po kilku niefortunnych rozjaśnianiach. Używałam Vatikę kokosową, kilka razy oliwę z oliwek a teraz coś spoza olejków- Hennę Wax Treatment i nie widzę jakiejś wyraźnej poprawy. Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie porady
|
|
|
|
#4136 |
|
Zakorzenienie
|
A ja zaczelam olejowac wlosy jakiś rok temu.
I powiem Wam teraz z perspektywy czasu że oleje bardzo mi pomogły. Stosuje kokosowy, lniany, awokado, teraz kupiłam arganowy ![]() Myśle nad jakimś jeszcze na zmianę, ale nie wiem co wybrać
|
|
|
|
#4137 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4138 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, który konkretnie olej palmowy polecicie? Gdzie się w niego zaopatrujecie?
|
#4139 |
|
Rozeznanie
|
Kurcze. Znalazłam dziś w skrzynce z produktami spożywczymi olej lniany. Muszę jednak stwierdzić, że moja mama jest skrajnie nieodpowiedzialna
, bowiem olej ten stał nieotwarty, a za 10 dni traci swą ważność. Nijak nie zdołam zużyć półlitrowego oleju w tak krótkim czasie. Toż to marnotrawstwo.
|
|
|
|
#4140 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Możesz przetestować go na włosach i kulinarnie, w 10 dni da radę! Czy to może jakaś litrowa butla?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:23.

).

Regularnie od około pół roku, wcześniej sporadycznie, jak mi się przypomniało. 

- 82
15.04.2013