|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku | |||
Maty, grzechotki, gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki |
![]() ![]() ![]() ![]() |
7 | 17,07% |
Maty, grzechotki i smaczne gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki |
0 | 0% |
Nasze dzieciaczki siadają, na wakacje spacerówki czekają |
1 | 2,44% |
Wreszcie mamy pełnie lata, nasze bobasy ciekawe świata |
6 | 14,63% |
Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy |
27 | 65,85% |
Głosujący: 41. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4411 |
Zadomowienie
|
Dot.: Lato mamy już za pasem, wakacje spędzimy z bobasem. Marzec-kwiecień 2011
mam dzis takiego lenia ze szkoda gadac pogoda do bani a dom sam sie nie posprzata
![]() ![]()
#4412 |
Zakorzenienie
|
ja tez..lezymy z malym w lozku i lenimy sie...
![]() w ogole to nie ma szans zeby go przykryc..on zawsze sie odkopuje,denerwuje jak go przykrywam... ![]()
#4413 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() tra co u was slychac??
![]() ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-51268.png ![]() ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-68194.png Edytowane przez Ewelqa1985 Czas edycji: 2011-06-25 o 11:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4414 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale całe szczęście ona w nocy mało sika, zwykle jej nie przebieram o tej 4-5, bo kilka razy to zrobiłam i pielucha prawie sucha się okazywał
![]() |
#4415 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4416 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
zaintrygowałaś mnie tym thermo.mix.em ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Montii- zapomniałam skomentować, widać, ze Fabianek silny i sprytny chłopiec ![]() gratulacje dla Lenki z okazji 12 tygodni ![]() wczoraj mieliśmy imprezkę w domu i mała zasnęła dopiero o 23, ale spala normalnie. Dziś znowu wybywam na imprezę firmowa, a Nadia zostaje z tata. ![]() Ewelqua- w tej mojej sprawie an razie bez zmian, ale może coś się ruszy, jak przyjedzie rodzinka męża.
przeczytane książki ![]() 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania ![]() ![]() Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-06-25 o 11:41 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4417 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4418 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bez niego czuje sie w kuchni jak bez reki ![]() ![]() ![]() my dzis bylysmy na bioderkach, w lewym jeszcze nie ma chrząstki, ale na to jeszcze mamy czas. Mamy zakładać cały czas drugą pieluchę i zlecili nam badanie moczu kupilam juz specjalne woreczki tylko nie wiem- wszystko jedno o jakiej porze dnia "złapie" ten mocz? Przeciez dziecko rano nie jest na czczo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4419 |
Zakorzenienie
|
olusia mojemu w szpitalu badali roznie, raz rano raz popoludniu,,a jaka masz ksiazke?
#4420 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
kupiłam dziś kleik kukurydziany i ten nutriton. zobaczymy. chociaż dziś wstał o 4 w nocy a zjadł na wieczór 120ml więc już jest ok ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() mały zasnął na spacerku wzięłam go do domu w wózku bo wiatr się zerwal i dalej śpi w wózku ![]() ![]() ![]() jezu czytam o tej biednej Laurce... ryczę... ![]()
Nasze serca przestukują się ze sobą moje głośniej, twoje dobitniej... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Eirene1987 Czas edycji: 2011-06-25 o 12:10 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4421 |
Zakorzenienie
|
ksiazka z przepisami do tego urzadzenia thermomi.x
bo tam sie ustawia szybkosc obrotow, czas, temp. parowania itp Eirene niestety tak, 4 tys ![]() ![]() wg mnie wart swojej ceny, tylko, że ja nie uzywam juz niczego innego w kuchni- to mi zastepuje mikser, tarke, blender, malakser, maszynke do mielenia, parowar, garnek do gotowania itp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4422 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4423 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() no właśnie to nasze wstawanie w nocy jest najgorsze, bo dziecko spi a my co? jeszcze leżalam do 11 a mąż zabrał malego do salonu ![]() mam nadzieję ![]() co do Laury, to moja koleżanka to czyta od początku regularnie i ja kiedyś przeczytałam kawalek i zrezygnowałam, nie dla mnie takie rzeczy ![]() Cytat:
![]() ide dalej robić salatki uspiłam małego na balkonie, a mąż sprząta mieszkanie, ale robi to tak dokładnie, łącznie z odsuwaniem lodowki, pralki, że już sprząta z 1,5h ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4424 | |
Zakorzenienie
|
a bo wczoraj właśnie imprezka była, z dwie godziny się bawiliśmy w gotowanie, tzn mąż przygotowywał różne rzeczy w cieście-kurczaka, krewetki, imbir, jakieś sakiewki z kapusty, a ja robiłam dipy
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() tk piszecie o tej Laurce, to ja się może na razie powstrzymam od czytania, jakiś czas temu trafiłam na bloga babki, która miała terminacje ciąży i się tak spłakałam.
![]() |
#4425 |
Wtajemniczenie
|
ja też własnie, odkąd mam swoje dziecko zrobiłam się bardzo wrażliwa, szczególnie na krzywdę innych dzieci
![]() a na tych zdjęciach taka usmiechnięta, i w tych okularkach tak słodko wygląda ![]() ptysza kochana na pewno i do was się szczęście niedługo usmiechnie i skonczą sie wasze problemy ze zdrówkiem Emilki. głeboko w to wierzę. wiara czyni cuda!!! jeszcze pewnie nie raz pojawią się u was łzy z bezislności ale musiscie dzielnie to znosić. wiem ze to trudne ale jesteście wspaniałymi rodzicami dla Emilki i na pewno jej uśmiech daje wam siłę na lepsze jutro. przytulam cie mocno ![]() wanilko mam nadzieję że to nie pęcherzyca. oby te rokowania sie nie sprawdzily. musiałam zajrzec w google bo nawet nie slyszalam o tej chorobie ![]() życzę wam aby te pęcherzyki sobie poszły w siną dal i przesyłam ci pozytywne fluidki. ![]() ![]() całuski dla Nadii ![]() jej tak smutno sie robi jak sie czyta o chorych dzieciaczkach ![]() ale przez to uświadamiam sobie co znaczy mieć zdrowe dziecko i jak je bardzo kocham!!!! a my przejmujemy się tym że dzieci nie chcą jeść, nie robią kupki - to też ważne bardzo ale przy prawdziwej chorobie to mało istotne, po kilku dniach przejdzie.... ehh no nic juz nie zamulam. jakas taka melancholijna się zrobiłam ![]() u na paskudnie dzis ;/ jedziemy po południu do teścia na imieniny. jej jak ja uwielbiam tam jezdzic ![]() i znowu beda do niej gadac jakby sie cofali w rozwoju wlasnie te - nasie dzieciątećko kochaniusie, ojć jaka ja jeśtem Malwiniusia piękniusia wrrrr ![]() nie znosze tego!!!! |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4426 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
tak się poryczałam, że musiałam zamknąć stronę ![]() ![]() ![]() ale dokończę ... bo jestem ciekawa jaki dalej potoczyło się zycie tego maleństwa i jak to wygląda teraz ![]() jak patrzę na te zdjęcia a ona tam taka malutka, jak nasze dzieciaczki ![]() ![]()
![]() |
#4427 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja ryczę jak czytam np. o kocie, który wypadł z balkonu i złamał łapkę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4428 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Poza tym co to znaczy że nie jest łatwo odmówić, odmawia się i już, dla jego dobra, na tym polega proces wychowawczy, ze rodzice muszą odmawiać dzieciom wielu rzeczy i być konsekwentnymi, pokazywac im granice, a jak dziecko zechce zjeść pająka, albo zgniły kawałek leżący na ulicy, to co, tez trudno mu odmówic? ![]() ![]() Cytat:
ja sie przyznaje bez bicia, przy dwójce leciałam na słoiczkach, teraz bardziej ufam tym hipp, niż gerberowi ( po ostatnich rewelacjach, kiedy okazało się, że ich słoiczki z indykiem, to nie indyk, tylko tzw. MOM, zmielone mięso z odpadów drobiowych) , miałam oczywiście piękne wizje, że sama robie te wszystkie zupki i przeciery, ale mi nie wychodziło, bo to zeby było dobre musi byc świeże, a codziennie miksowac, gotować specjalnie po odrobince czegoś itd... to już mi się nie chciało, są słoiczki są atestowane certyfikatami bio i w zasadzie myślę, że np marchewka tam jest zdrowsza, niż ta z marketu z ołowiem, jeśli ktoś chce karmić dziecko zdrowo, to powinien kupowac wyłącznie produkty certyfikowane bio, warzywa owoce itd... bo te zwykłe z marketu to są pędzone na pestycydach itp chemii, to już słoiczki wbrew pozorom są zdrowsze bo są z atestowanych, kontrolowanych upraw. ![]() Cytat:
Oj dzizas, smoczek maczany w cukrze ![]() ![]() ![]() u nas jest zasada dla dzieci, że słodycze jedzą "po szwedzku" tylko w łikendy- z tym, że wtedy moga do oporu, ile chcą, oczywiście nie są w stanie zjeśc jakiejś gigantycznej ilości. Bardzo ważna jest rzecz, której rodzice często nie przestrzegają, a o której kiedyś mówił w jakims wywiadzie profesor dietetyk, że jeśli dajemy dziecku słodycze, np batonik mars, lub żelki itd... to trzeba sobie zdawać sprawę, że to są bomby kaloryczne i już wtedy nie podaje się dziecku np. obiadu, czy podwieczorku, bo te słodycze są jakby zamiast tego. Ja się stosuję i moje dzieciaki nie maja problemu, ładne, szczupłe. a często rodzice dają słodycze a do tego normalne posiłki, stąd dziecko tyje. U mnie np w łikend dzieci rano sobie jedza słodycze zamiast śniadania, bo mamy te łikendy słodyczowe. I powiem Wam, że dzieciaki rozumieją potzrebe ograniczania słodyczy, nawet w szkole ustaliłam z nimi zasade ze kupują w sklepiku ( w którym sa same obrzydliwości słodyczowe) tylko w piątki ( bo łikend), w tygodniu mogą zjeść jeśli ktoś je poczęstuje, ale same mają nie kupować. Początkowo troche sie buntowały, bo inne dzieciaki kupują bez ograniczeń, ale teraz są przyzwyczajone i akceptują, potrafią odmówić namowom innych dzieci, mówią " ja moge tylko w piątki" i tyle. Ja z mężem na co dzień nie jemy słodyczy, bo nie ma takiej potzreby, a jeśli np jadłam, to tak żeby dzieci nie widziały. Czasami robimy wyjątki, żeby nie było tak sztywno, np jak ktoś przyniesie ( dziadkowie, czy znajomi) to nie chowamy do łikendu, tylko jemy. ale ogólnie taka zasada ze słodycze tylko w łikend jest bardzo dobra, bo np w tygodniu jak dzieciaki chcą np w sklepie coś kupić, to mam argument, że dziś nie jest łikend i one od razu to akceptują, nie wołają mi w sklepie, że to i tamto...
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2011-06-25 o 12:47 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4429 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli będę pracować to nie będę regularnie sama gotować ![]() ja leniwa jestem, jedynie od czasu do czasu, ale na pewno zaczniemy od słoiczków poza tym na samym początku to dziecko bardzo malutko zjada, 2-3 łyżki zupki, nie chciałby mi się robić
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-06-25 o 12:47 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4430 |
Zakorzenienie
|
Kupiłam sobie kawę Nestle Ricore
skoro po zwyklej rozpuszczalnej nic jej nie jest, to bede pic tą ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4431 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() niutka, ja Kasi dawałam mleko zagęszczane kaszą manną od 2 m, tak samo zupę warzywną zagęszczałam, jakoś się nie rozepchała. W chwili obecnej ma 7, 5 roku a waży normalnie 21 kg, ojcieć to prawie chce jej smalec w kroplówce podawać bo non stop wysłuchuje, że jest za chuda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4432 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja piję normalną kawę z ekspresu, a od miesiąca mam taki zaj... wielki expres automatyczny, który robi kawę jak w kawiarni ( to zdanie mojego tżt, który jest koneserem kaw ) - wyobraźcie sobie, że wygrałam w konkursie sms ![]() ![]() tyle, że ja piję z mlekiem, bo innej nie lubię, robię tez sobie cappucino z tego ekspresu, pycha kawę można pić karmiąc piersią, tyle, że jedną, max 2 dziennie, żeby dziecku kofeiny za dużo nie dostarczać, bo będzie pobudzone
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4433 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() co mi po tym że bede sama gotowac zupki jak kupie marchewke, pietruszke, ziemniaki z całą tablica mendelejewa i dam to mojemu dziecku ![]() ja mam to szczęsćie ze mam swoją działkę póki mieszkam u rodziców ![]() o ile mi sie bedzie chciało ![]() aja haha dobre ![]() niutka czyzbys wygrała ekspres w konkurse z Lidla??? ![]() Edytowane przez Castia Czas edycji: 2011-06-25 o 12:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4434 |
Zakorzenienie
|
mój synek zrobił się jakiś wrażliwy na dźwięki, odkurzacza się boi, dźwięku tel stacjonarnego u rodziców, słonia z Lamaze, od razu podkówka i płacz, wcześniej tego nie było, jakieś nowe bodźce pewnie odczuwa..
![]()
#4435 |
Zakorzenienie
|
Widze, ze bardzo fajnie rozwiązałaś problem ze słodyczami, u mnie w domu rodzinnym było podobnie i tez postaram się coś takiego wprowadzić
![]() ![]()
#4436 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w dawnych czasach dzieciom podawano alkohol z cukrem na szmatce do ssania żeby ładniej spały w nocy i tez nie wszystkie z tych dzieci zostały alkoholikami, ale ogólnie wiadomo, że to nie było zdrowe ![]()
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4437 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem, czy w chwili obecnej słoiczki są bezpieczne
![]() Te kiełki fasoli co zatruły ludzi też pochodziły z "kontrolowanej" ekologicznej farmy. W obecnych czasach tak naprawdę nie ma niczego całkiem bez chemii |
![]() ![]() |
![]() |
#4438 |
Wtajemniczenie
|
czy wasze dzieci tez kichają zawsze dwa razy?
![]() moja kicha zawsze dwa razy a po drugim kichnięciu jest zawsze takie westchnienie ![]() w ogóle a propos obiadków to muszę kupić blender ![]() co do kaszy manny to jednak ja podam około 5-6 mc. znam dzieciątko chore na celiakie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4439 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moje zakochańce
przeczytane książki ![]() 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania ![]() ![]() Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-06-26 o 21:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4440 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.