|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
Pokaż wyniki sondy: W jakim wieku zaczęłas współżycoe? | |||
poniżej 20 lat |
![]() ![]() ![]() ![]() |
168 | 74,01% |
powyżej 20 lat |
![]() ![]() ![]() ![]() |
59 | 25,99% |
Głosujący: 227. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#931 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Microgynon 21 - skutki uboczne
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#932 |
Rozeznanie
|
ale to juz ktorys raz :/
chyba pojde do lekarza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#933 |
Raczkowanie
|
Hej! Właśnie robiłam porządek w lekach i znalazłam microgynon 21 - kiedyś go brałam, potem odstawiłam i zostało jedno nietknięte opakowanie. Ważne do 06.2012.
Sprzedam lub wymienię się za kontracept, bo mi kompletnie niepotrzebne, a wywalać też szkoda ... ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#934 |
Przyczajenie
|
Dot.: Microgynon 21 - zbiorczy
mam takie pytanie wlasnie od dwuch dni mam przerwe w braniu microgynonu i nie mam okresu to moje pierwsze opakowanie i nie mam pojecia czy to jest normalne ? bardzo prosze o wmiare szybka odpowiedz bo umieram ze strachu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#935 |
Zakorzenienie
|
Słuchajcie... Mam dylemat.
Otóż Micro biorę od października 2010 roku. Wszystko jest ok, nie przytyłam, nie schudłam, cera nawet się polepszyła (chociaż bardziej jestem skłonna uwierzyć, że to sprawka dermatologa), w ciąży nie jestem. Dylemat polega na tym, że mam dopiero 18 lat, a ponoć te tabletki mają silne stężenie hormonów i raczej nie przypisuje się ich młodym osobom. Czy jeśli nie zmienię tabletek mogę mieć w przyszłości problem z zajściem w ciążę? To bardzo ważne, ponieważ nie chcę przez głupotę płacić czymś tak strasznym jak niemożliwość posiadania dziecka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#936 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#937 |
Zakorzenienie
|
To stężenie hormonów nie ma znaczenia? Wiem, że są takie tabletki dla nastolatek tzn młodych dziewczyn, po coś one chyba są
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#938 |
Zakorzenienie
|
wg mnie to o tym jakie tabletki możesz brać powinien zdecydować lekarz.....
![]() |
#939 |
Rozeznanie
|
Ja np już nigdy nie będę brać tabletek antykoncepcyjnych ponieważ uważam, że zmiany hormonalne przez które przeszłam nie wpłynęły na moje zdrowie dobrze, od ponad roku mam alergie (roztocza, kakao) - astmę (uprawiam sport, czasami jest na prawdę ciężko) i cholera wie co jeszcze mi się przytrafi
![]() Moja koleżanka mówi, że jej mama przez tabletki ma zaćmę ale wystąpiła u niej o wiele później. Po prostu uważam, że tabletki to zła rzecz. Każdy ma swoje zdanie, ja chciałam się nim podzielić z wami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#940 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wówczas ginekolog powiedział, że zapisze mi te tabletki bo mają niskie stężenie hormonów - dopiero ciotka chłopaka powiedziała mi, że mają bardzo duże |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#941 |
Raczkowanie
|
Hej ... rowniez biore microgynon i zastanawiam sie , dostaje okres w 4 dniu przerwy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#942 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#943 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#944 |
Raczkowanie
|
Ja też biorę Microgynon. W piątek zacznę 10. opakowanie, są to moje pierwsze tabletki.
U mnie krwawienie zaczyna się na ogół 4. dnia przerwy i trwa 4 dni. Pierwszego i ostatniego dnia jest to lekkie plamienie, 2 środkowe dni są dniami mocniejszego krwawienia. Ogólnie nie narzekam na te tabletki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#945 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#946 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#947 |
Zadomowienie
|
Dot.: MICROGYNON 21 - wątek zbiorczy
Hej!
Od trzech lat stosuję tabletki antykoncepcyjne, od ponad roku jest to właśnie Microgynon21. Ostatnio zdałam sobie sprawę z tego, że odkąd jestem na tabletkach przytyłam ok 5 kg, co przy moim wzroście (156 cm) wizualnie jest bardzo widoczne. Jem rozsądnie, próbowałam zażywać więcej ruchu - żadnym sposobem nie idzie się tych kilogramów pozbyć, schodzi mi max 1-1,5 kg i tyle. A nigdy z wagą nie miałam problemów, chyba że odwrotnie - przemianę materii miałam błyskawiczną. Mam już umówioną wizytę u ginekologa, ale dopiero 19 sierpnia, i tak się zastanawiam, co lekarz może mi zaproponować... Tabletki to dla mnie jednak najwygodniejsze rozwiązanie, z tym że brałam już takie o niższej zawartości hormonów (Yasminelle) ale fatalnie się po nich czułam... No ale to było trzy lata temu... Mam pytanie, czy któraś z Was też miała taką sytuację, że odstawiała/zmieniała hormony ze względu na problemy z wagą? Udało się coś z tym zrobić i jak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#948 |
Przyczajenie
|
Jestem na początku 4 opakowania Microgynonu, i niestety będę musiała go zmienić, bo skutki uboczne nie minęły.
Na początku byłam z tych tabletek b. zadowolona, nie przytyłam, urósł mi biust (nieznacznie, ale w moim przypadku to i tak dobrze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#949 |
Przyczajenie
|
Przeczytałam tutaj wypowiedzi i teraz to już mam tak mieszane uczucia co do tych tabletek..... Nawet się nie spodziewałam, że tak dużo skutków ubocznych może być
![]() Dostałam Mycrogynon ponieważ terapią hormonalną zapobiegają mojej bezpłodności. Idiotycznie to brzmi, ale mam skłonność do policystycznych jajników. Przed braniem tabletek miewałam okres bardzo obfity, bolesny, długi i nie wiem czy można nazwać do nie regularnym jeśli albo go nie bywało przez rok nawet albo był co dwa tygodnie.... Pierwsze tabletki jakie dostałam to Yaz. Wybrałam trzy listki ponieważ lekarz stwierdził, że okres który dostawałam co równe co nawet mniej wiecej pory dnia nawet 14 dni jest zwykłym plamieniem. (ładne mi plamienie jak trwało 6-9 dni, było bolesne jak mało kiedy i leciało że mnie jak z zabitej świnki jak to mówi mój partner) Nie pasowało mi to wcale ponieważ miałam może ze 3-5 dni w miesiącu kiedy mogłam współżyć bez okresu... ![]() W czwartem wzięłam ostatnią tabletkę z pierwszego listka i oto spostrzeżenia: -okresu brak - jestem przerażona - boleści brak (zawsze pare dni przed miesiączką miewałam głuche bóle jajników podczas szczytowania teraz nic a nic) - piersi bez zmian(mam malutkie a przy Yazie miałam teochę pełniejsze) -waga/figura bez zmian. Co jestem w szoku bo razem z braniem tych tabletek rzucilam palenie. - SPAC mogę wiecznie.... Mój partner pracuje na zmiany ostatnio miał noce i spał w dzień i gdy wracał to byłam wyspana i wstawałam by funkcjonowac, a teraz nie wiem kiedy nawet do łóżka wchodzil i ostatnio mój rekord bez ani jednej pobudki to 27 godzin...... -muchy w nosie mam co wstanę. Ryczę bez powodu i jak to mnie wkurza! No. Głupie uczucie jak denerwujesz się na samą siebie że płaczesz bez powodu... ![]() - na koniec. Libido spadło mi do zera lub niżej. No niby w głowie mi się chce, ale jakoś moje ciało stawia wyraźne opory... No dajcie spokój.... Finalnie: Ja nie wiem co mam zrobić, okresu nie mam nie wiem czy po test lecieć czy nie.. Nie powinnam być w ciąży, ale jak sobie pomyślę to wszystko zawsze jest możliwe ... Nic mnie nie kręci, z łóżka ciężko wstać, a żeby było śmieszniej to mieszkam w Anglii i byłam w Polsce u lekarza i umówiłam się z nim na wizytę no teraz już za dwa miesiące, myślałam iść tutaj do lekarza, ale jakoś mam opory przed każdym rodzajem ginekologa...Dlatego w sumie w życiu byłam tylko 3 razy.... Wolałabym dopiero za dwa miesiące dopiero jakiegoś odwiedzić. Noi tyle na ten temat. Edytowane przez LadyLauran Czas edycji: 2011-09-19 o 00:23 Powód: zduplikowala mi sie wiadomosc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#950 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez LadyLauran Czas edycji: 2011-09-19 o 00:21 Powód: zduplikowala mi sie wiadomosc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#951 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pozostałe objawy typu senność, nadpobudliwość, humory i cała reszta mogą być reakcją na hormony.... ale również (o ile nie wykluczasz tego) mogą być objawami ciąży.... póki co bym nie panikowała i poczekała.... poza tym to pierwsze opakowanie więc poczekałabym ze 3msc żeby cokolwiek powiedzieć.....
![]() |
![]() |
#952 |
Przyczajenie
|
Okresu dostałam dzisaj... No tyle że spanikowałam.
Ale co do bólu to naprawdę mniej boli. Wcześniej miałam tak silne bóle, że zwykły apap czy nurofen tylko delikatnie osłabiały ból, a dzisiaj w skali 1-10 ból 3. Ząb mnie bardziej boli od brzucha \o/ Ale spię zawodowo z łóżka dopiero teraz się zebrałam żeby odczytać wiadomości od wczoraj... Ale dziękuję za radę. Zobaczymy jak będzie później może się wyreguluje.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#953 |
Zakorzenienie
|
Witam. Przyjmuję Micro 21 dzisiaj kupiłam w aptece opakowanie zupełnie inne. Nie zielone tylko białe, dni tygodnia są po angielsku a w nazwie jest napisane MICROGYNON 30. Czy to sa te same tabletki? Nie rozumiem i nie wiem czy mogę je przyjmować,to bardzo ważne ponieważ jeśli będą działały jakoś inaczej tzn jakiś inny skład to mogę zajść w ciążę poprzez przerwanie cyklu. W internecie czytałam, że to niby te same tabletki ale wolę spytać na wizażu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#954 |
Zakorzenienie
|
najlepiej sprawdź skład tych co masz i tych 21.... podejrzewam, że to jest to samo...
no i nie powinno sie nic dziać po nich ![]()
![]() |
#955 |
Zakorzenienie
|
Tak to jest to samo faktycznie, dzięki
![]() CO mam teraz zrobić? W internecie niektórzy piszą, że po prostu skrócić przerwę i tyle, a niektórzy, że wziąć tabletkę z innego opakowania i pod koniec ją zażyć. Co sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#956 | |
amor vincit omnia
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#957 |
Zakorzenienie
|
dokładnie... po prostu jak skończysz opakowanie to zrób przerwę 7dni a potem zaczniesz brac kolejne opakowanie.... @ przesunie ci się o jeden dzień ale poza tym bedzie wszystko ok
![]()
![]() |
#958 |
Raczkowanie
|
a ja debilka posłuchałam się koleżanek, zamiast iść do lekarza to sama sobie zmieniłam, bo mi powiedziały,że to jest tańsza wersja Jasmin! i tak sobie je z rok brałam a dziś jak mnie moja lekarka zobaczyła to od razu powiedziała,że mi się strasznie cera popsuła i jak się dowiedziała,że biore microgynon to opierdziel dostałam, bo to są zupełnie inne tabletki... znow mi przepisała Jasmin, mam nadzieje,że po tym mi się cera poprawi...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#959 |
Raczkowanie
|
hej wszystkim ;*
Mam pytanie. Chodzi mi o listki. Nie ma zadnej numeracji, ktora pierwsza powinnam wziac. Sa tylki strzalki (ukladajace sie w caly zamkniety cykl) i dni. Nie ma poczatkowej, ani koncowej. Czy to bez znaczenia ktora wezme jako pierwsza? Jesli okres dostane np. w czwartek, mam wziac czwartkowa, mimo iz jest ona w samym srodku calego cyklu? Od ktorego momentu zaczelyscie brac tabletke?
![]() |
#960 |
Zakorzenienie
|
buntowniczka od pierwszego dnia okresu bierz... jeśli to bedzie wtorekto od wtorku, jeśli poniedzialek to od poniedziałku....
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:49.