|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#5101 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Co studiujesz/ studiowałaś/ chcesz studiować? - WĄTEK ZBIORCZY :)
A ja już studiuję wymarzoną medycynę
|
#5102 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#5103 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję, że za rok i kilka dni o tej porze będę studentką farmacji na UM w Poznaniu
|
|
|
|
#5104 |
|
Rozeznanie
|
Chcę studiować : filologię angielską, bhp, stosunki wschodnioeuropejskie... i co tu wybrać ?
|
|
#5105 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A co to za filologia angielska? Co chciałabyś mieć ze studiowania jej? |
|
|
|
|
#5106 |
|
Raczkowanie
|
Podziwiam
Mój TŻ to przyszły dr TŻ - ciężka praca przed Tobą. Od razu zaopatrz się w całą zgrzewkę zakreślaczy! Mam teorię, że kiedy 40 lat temu ktoś wymyślił zakreslacz Boss to miał w głowie te miliony, które zarobi na studentach medycyny ![]() Ale i satysfakcja OLBRZYMIA - zwłaszcza im dalej w ścieżkę kariery. Przetrwaj początek, te wszystkie anatomie i histologie
|
#5107 |
|
Raczkowanie
|
Studiuję filologię polską, spec. edytorstwo (UŁ) i nikomu nie polecam tego kierunku :P Chętnie bym go zmieniła, ale nie ma takiego, który by mnie interesował. Jedynie psychologia, ale nie mam szans z moją maturą :P
|
|
|
|
#5108 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a studiuje ktoś filologię polską na UWr? wydaje mi się, że niektóre specjalności są całkiem ciekawe i zarejestrowałam się na nią w ramach wyjścia awaryjnego |
|
|
|
|
#5109 |
|
Rozeznanie
|
LastSong , interesuję się polityką - dlatego stosunki wschodnioeuropejskie, bhp z racji tego,że pokładam nadzieję,iż będzie po tym jednak jakaś praca
, filologia angielska, bo lubię angielski i nie mam trudności z nim, mogłabym uczyć angielskiego w szkole czy na jakichś kursach, sama nie wiem...
|
|
#5110 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
, ale nie sugeruj się tym jakby moje słowa były prawdą absolutną ![]() Szczerze nie mam pojęcia co można robić po różnych stosunkach międzynarodowych. Mi te studia zawsze kojarzyły się z czymś bardziej hobbystycznym. Z drugiej strony ściana wschodnia ma jeszcze nienasycone rynki, więc jakieś tam inwestycje mogą być prowadzone w niedługim czasie. Ale jak to się ma praktycznie do takich studiów i pracy po nich, nie mam pojęcia ![]() BHP: Nie wiem czy masz na myśli inżynierię bezpieczeństwa. Ja miałem z nimi kontakt na politechnice i poczytałem sobie jedno forum studentów/absolwentów. Trochę jest to kierunek typu: wylęgarnia. Co pogarsza fakt, że raczej nie czeka po tym praca twórcza, żeby sobie dorobić po godzinach. Każde większe przedsiębiorstwo potrzebuje bhpowca, albo PIP im się do tyłka dobierze. Absolwenci żalili się, że zostawali zatrudniani na niepełne etaty, a żeby je dopełnić wymagano od nich jeszcze czegoś np. żeby byli jeszcze mechanikami itp. Rozmawiałem z moim ojcem. U niego zatrudnieni są dwaj bhpowcy po studiach na pełny etat. Do ich zadań należy: robienie raz na jakiś czas kontroli placówek, pisanie protokołów powypadkowych, kartotek, ocena stopnia zagrożenia, przeprowadzanie szkoleń pracowników itd.- głównie papierkowa robota. Dopóki UE trwa, dopóty jest w miarę słodko , jeśli ktoś potrafi się zakręcić. Pewnie na budowach też potrzebują takich specjalistów. Ludzie często robią licencjata/inżyniera, a później magistra na innym kierunku. Pewnie na studiach dowiedziałabyś się czy takie coś jest dobrym rozwiązaniem.Filologia angielska bez niczego dodatkowego powoli przestaje być atutem. Rynek jest niemal przepełniony anglistami. Za kilka lat będzie jeszcze gorzej. Ludzie łączą ją z innymi językami albo zawodami, żeby cokolwiek z tego było. W dodatku filologia ma w sobie dużo nauki o kulturze i historii danego okręgu. Z filologiami chyba lepiej celować w te dla nas egzotyczne. Ja na twoim miejscu na pewno odrzuciłbym stosunki wschodnioeuropejskie, bo mam wrażenie że Ty też nie wiesz co z tym zrobić Życzę Ci, żebyś dobrze wybrała
|
|
|
|
|
#5111 |
|
Raczkowanie
|
Wybieram się na bezpieczeństwo wewnętrze.. Jak myślicie, warto? Może któraś studiuje, albo też się wybiera? Bo jakoś mi się w oczy nie rzuciło..
|
#5112 |
|
Rozeznanie
|
LastSong dziękuję za wyczerpującą wypowiedź
mam jeszcze takie pytanie,a co myślisz o kierunku 'towaroznawstwo' ? Matko, za parę dni mam wybierać,gdzie będę studiowała,a ja jestem w kropce
|
|
#5113 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#5114 |
|
Raczkowanie
|
torba, jest to kierunek ciężki, zbyt ciężki, niż się tego spodziewałam. I do tego przerażająco nudny. Cały pierwszy rok to głównie gramatyka opisowa i oczywiście literatura staropolska, z czego w czerwcu jest egzamin, którego nie zdaje połowa roku :/ Materiału jest dużo, czasu na jego przyswojenie mało, każdy wykładowca myśli, że jest tylko jego przedmiot... Tu nie jest tak, że student się uczy tylko przed sesją - można i w trakcie semestru wylecieć :P
Fakt faktem, jak ktoś zdobędzie tytuł mgr filologii polskiej, to będzie miał gruntowną wiedzę o języku, jego historii, historii literatury, literaturze powszechnej itp. Ale wystarczy poprzeglądać oferty pracy w internecie - przez 2 miesiące szukałam pracy na wakacje, przewertowałam tysiące ogłoszeń o pracę i ani jednego nie było dla kogoś po tych studiach. Ratunkiem może być edytorstwo, jest dużo pracy przy komputerze, ale jeśli chodzi o zawód - potrzebny minimum jeden język obcy znany biegle, aby wiedzę z edytorstwa wykorzystać właśnie w edytowaniu tekstów w języku obcym. Podsumowując: uciekajcie od filologii polskiej
|
|
|
|
#5115 |
|
Wtajemniczenie
|
eee tam, guzik prawda. i to o filologii angielskiej i polskiej.
rynek przepełniony anglistami? jasne, to czemu moi znajomi którzy właśnie się obronili nie mają problemów żeby znaleźć pracę w zawodzie (tłumaczenia, nauczycielstwo etc.)? tak samo z fil. polską - gro znajomych angażuje się w staże, praktyki. i sorry batory ale u mnie w grupie staropolkę zaliczyli wszyscy poza 1 osobą która i tak odpadła ![]() l uwielbiam ludzi, którzy gu.zik wiedzą o branży filologicznej i okolicach a mądrzą się jak nie wiem - ech, ta omnipotencja na wizażu
Edytowane przez makeupnotwar Czas edycji: 2011-06-27 o 08:33 |
|
|
|
#5116 |
|
Zadomowienie
|
Mnie najbardziej śmieszą takie wypowiedzi dotyczące FA, spotykane na wielu wątkach- "eeee, angielski to już każdy w dzisiejszych czasach zna, lepiej iść na chiński" :P No tak, bo my się tam przecież angielskiego uczymy
|
|
#5117 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Będzie z niego wyrozumiały nauczyciel
|
|
#5118 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
mnie w filologii polskiej przeraża tylko czasochłonność. Chciałabym chociaż trochę dorabiać na studiach, a legendy o kosmicznych ilościach lektur w krótkim czasie nie nastrajają optymistycznie pod tym względem ![]() Nauczycielem na pewno nie chcę być myślałam głównie o edytorstwie, ale jeszcze kilka specjalności wygląda całkiem ciekawie.
|
|
|
|
|
#5119 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a jak tam Wasze opłaty rekrutacyjne?
Moje dziś dotarły po 5 dniach (w tym weekend i święto) więc nie jest tak źle Po wynikach powinno się spokojnie ze wszystkim zdążyć.
|
#5120 |
|
Zakorzenienie
|
Cudnie , który rok ? ;>
Co do opłat, własnie popatrzyłam na WUM i SGGW i moje też już są. Na WUMie będę je przypisywać do konkretnych kierunków dopiero jak wypełnię wyniki z matur. A robiłam przelewy ... bodajże w czwartek? Czyli w dwa dni przelew dotarł. Jeszcze zrobię do Łodzi i na UJ, ale za dwa dni
|
|
|
|
#5121 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
rozbieżność jest tak duża, że można się zastanawiać czy nie zrezygnujesz po paru miesiącach...
|
|
|
#5122 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() trzymam kciuki za wszystkich
Edytowane przez 201605011933 Czas edycji: 2011-06-27 o 12:42 |
|
|
|
|
#5123 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5124 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam 22 lata - i zastanawiam się nad studiami ?! Czy warto ? Czy się opłaca w tym wieku
![]() :pros i:Chcę iśc na zaoczne na zarządzanie Proszę o radę
|
|
|
|
#5125 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z jakichś konkretnych przyczyn zarządzanie? Ogólnie to jest kiepski kierunek, chyba że komuś brakuje do awansu, ma rodzinną firmę itp.
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
|
|
|
|
#5126 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ludzie w wieku 40 lat zaczynają studia, więc jeśli masz możliwość i chęci to nie zastanawiaj się nawet nad tym
|
|
#5127 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#5128 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#5129 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nigdy nie jest za późno, nie mówiąc już o tym, że Ty jesteś bardzo młoda. Przecież gdybyś kończyła 4-letnie technikum i poszła zaraz po nim na studia to byłabyś dopiero na 2 roku. A wiele osób robi sobie jeszcze rok przerwy, więc... sama pomyśl
|
|
#5130 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
prawdę mówiąc to z żadnych konkretnych przyczyn bo tak naprawdęto nie wiem co bym chciała studiowac..( i dlatego nie poszłam od razu po szkole) wiec padło na zarządzanie :/ Jestem po technikum ekon więc może bym sobie poradziła
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:38.

, filologia angielska, bo lubię angielski i nie mam trudności z nim, mogłabym uczyć angielskiego w szkole czy na jakichś kursach, sama nie wiem...
, ale nie sugeruj się tym jakby moje słowa były prawdą absolutną

Proszę o radę