Co studiujesz/ studiowałaś/ chcesz studiować? - WĄTEK ZBIORCZY :) - Strona 171 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-24, 19:16   #5101
BlueberryFields
Raczkowanie

Dot.: Co studiujesz/ studiowałaś/ chcesz studiować? - WĄTEK ZBIORCZY :)

A ja już studiuję wymarzoną medycynę

15.07-12.08.2011-Indie
BlueberryFields jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-25, 14:28   #5102
oljaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BlueberryFields Pokaż wiadomość
w taki razie ja bardzo zazdroszczę
oljaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-26, 14:19   #5103
carpaibex
Zakorzenienie

Mam nadzieję, że za rok i kilka dni o tej porze będę studentką farmacji na UM w Poznaniu
carpaibex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-26, 20:21   #5104
pannanatalia
Rozeznanie

Chcę studiować : filologię angielską, bhp, stosunki wschodnioeuropejskie... i co tu wybrać ?
Stary 2011-06-26, 20:43   #5105
LastSong
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez pannanatalia Pokaż wiadomość
Chcę studiować : filologię angielską, bhp, stosunki wschodnioeuropejskie... i co tu wybrać ?
Szczerze... Jakoś się nie dziwię dlaczego nie potrafisz się zdecydować przy takim wachlarzu wyboru. Chociaż może masz jakieś swoje powody/pomysły i predyspozycje by akurat iść w kierunku tych dziedzin.
A co to za filologia angielska? Co chciałabyś mieć ze studiowania jej?
LastSong jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-26, 20:51   #5106
Evaniesama
Raczkowanie

Cytat:
Podziwiam Mój TŻ to przyszły dr TŻ - ciężka praca przed Tobą. Od razu zaopatrz się w całą zgrzewkę zakreślaczy! Mam teorię, że kiedy 40 lat temu ktoś wymyślił zakreslacz Boss to miał w głowie te miliony, które zarobi na studentach medycyny
Ale i satysfakcja OLBRZYMIA - zwłaszcza im dalej w ścieżkę kariery. Przetrwaj początek, te wszystkie anatomie i histologie
Evaniesama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-26, 22:26   #5107
Aiji_
Raczkowanie

Studiuję filologię polską, spec. edytorstwo (UŁ) i nikomu nie polecam tego kierunku :P Chętnie bym go zmieniła, ale nie ma takiego, który by mnie interesował. Jedynie psychologia, ale nie mam szans z moją maturą :P
Aiji_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-26, 22:44   #5108
201712181913
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Aiji_ Pokaż wiadomość
Studiuję filologię polską, spec. edytorstwo (UŁ) i nikomu nie polecam tego kierunku :P Chętnie bym go zmieniła, ale nie ma takiego, który by mnie interesował. Jedynie psychologia, ale nie mam szans z moją maturą :P
dlaczego?

a studiuje ktoś filologię polską na UWr? wydaje mi się, że niektóre specjalności są całkiem ciekawe i zarejestrowałam się na nią w ramach wyjścia awaryjnego
201712181913 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-26, 23:16   #5109
pannanatalia
Rozeznanie

LastSong , interesuję się polityką - dlatego stosunki wschodnioeuropejskie, bhp z racji tego,że pokładam nadzieję,iż będzie po tym jednak jakaś praca , filologia angielska, bo lubię angielski i nie mam trudności z nim, mogłabym uczyć angielskiego w szkole czy na jakichś kursach, sama nie wiem...
Stary 2011-06-27, 00:48   #5110
LastSong
Przyczajenie

Cytat:
LastSong , interesuję się polityką - dlatego stosunki wschodnioeuropejskie, bhp z racji tego,że pokładam nadzieję,iż będzie po tym jednak jakaś praca , filologia angielska, bo lubię angielski i nie mam trudności z nim, mogłabym uczyć angielskiego w szkole czy na jakichś kursach, sama nie wiem...
Ja napiszę ci tylko co wiem , ale nie sugeruj się tym jakby moje słowa były prawdą absolutną

Szczerze nie mam pojęcia co można robić po różnych stosunkach międzynarodowych. Mi te studia zawsze kojarzyły się z czymś bardziej hobbystycznym. Z drugiej strony ściana wschodnia ma jeszcze nienasycone rynki, więc jakieś tam inwestycje mogą być prowadzone w niedługim czasie. Ale jak to się ma praktycznie do takich studiów i pracy po nich, nie mam pojęcia

BHP: Nie wiem czy masz na myśli inżynierię bezpieczeństwa. Ja miałem z nimi kontakt na politechnice i poczytałem sobie jedno forum studentów/absolwentów. Trochę jest to kierunek typu: wylęgarnia. Co pogarsza fakt, że raczej nie czeka po tym praca twórcza, żeby sobie dorobić po godzinach.
Każde większe przedsiębiorstwo potrzebuje bhpowca, albo PIP im się do tyłka dobierze. Absolwenci żalili się, że zostawali zatrudniani na niepełne etaty, a żeby je dopełnić wymagano od nich jeszcze czegoś np. żeby byli jeszcze mechanikami itp.
Rozmawiałem z moim ojcem. U niego zatrudnieni są dwaj bhpowcy po studiach na pełny etat. Do ich zadań należy: robienie raz na jakiś czas kontroli placówek, pisanie protokołów powypadkowych, kartotek, ocena stopnia zagrożenia, przeprowadzanie szkoleń pracowników itd.- głównie papierkowa robota. Dopóki UE trwa, dopóty jest w miarę słodko , jeśli ktoś potrafi się zakręcić. Pewnie na budowach też potrzebują takich specjalistów. Ludzie często robią licencjata/inżyniera, a później magistra na innym kierunku. Pewnie na studiach dowiedziałabyś się czy takie coś jest dobrym rozwiązaniem.

Filologia angielska bez niczego dodatkowego powoli przestaje być atutem. Rynek jest niemal przepełniony anglistami. Za kilka lat będzie jeszcze gorzej. Ludzie łączą ją z innymi językami albo zawodami, żeby cokolwiek z tego było. W dodatku filologia ma w sobie dużo nauki o kulturze i historii danego okręgu. Z filologiami chyba lepiej celować w te dla nas egzotyczne.

Ja na twoim miejscu na pewno odrzuciłbym stosunki wschodnioeuropejskie, bo mam wrażenie że Ty też nie wiesz co z tym zrobić
Życzę Ci, żebyś dobrze wybrała
LastSong jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 01:11   #5111
Noelka_
Raczkowanie

Wybieram się na bezpieczeństwo wewnętrze.. Jak myślicie, warto? Może któraś studiuje, albo też się wybiera? Bo jakoś mi się w oczy nie rzuciło..
Stary 2011-06-27, 01:50   #5112
pannanatalia
Rozeznanie

LastSong dziękuję za wyczerpującą wypowiedź mam jeszcze takie pytanie,a co myślisz o kierunku 'towaroznawstwo' ?
Matko, za parę dni mam wybierać,gdzie będę studiowała,a ja jestem w kropce
Stary 2011-06-27, 05:51   #5113
michachacha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LastSong Pokaż wiadomość
Ja napiszę ci tylko co wiem , ale nie sugeruj się tym jakby moje słowa były prawdą absolutną

Szczerze nie mam pojęcia co można robić po różnych stosunkach międzynarodowych. Mi te studia zawsze kojarzyły się z czymś bardziej hobbystycznym. Z drugiej strony ściana wschodnia ma jeszcze nienasycone rynki, więc jakieś tam inwestycje mogą być prowadzone w niedługim czasie. Ale jak to się ma praktycznie do takich studiów i pracy po nich, nie mam pojęcia

BHP: Nie wiem czy masz na myśli inżynierię bezpieczeństwa. Ja miałem z nimi kontakt na politechnice i poczytałem sobie jedno forum studentów/absolwentów. Trochę jest to kierunek typu: wylęgarnia. Co pogarsza fakt, że raczej nie czeka po tym praca twórcza, żeby sobie dorobić po godzinach.
Każde większe przedsiębiorstwo potrzebuje bhpowca, albo PIP im się do tyłka dobierze. Absolwenci żalili się, że zostawali zatrudniani na niepełne etaty, a żeby je dopełnić wymagano od nich jeszcze czegoś np. żeby byli jeszcze mechanikami itp.
Rozmawiałem z moim ojcem. U niego zatrudnieni są dwaj bhpowcy po studiach na pełny etat. Do ich zadań należy: robienie raz na jakiś czas kontroli placówek, pisanie protokołów powypadkowych, kartotek, ocena stopnia zagrożenia, przeprowadzanie szkoleń pracowników itd.- głównie papierkowa robota. Dopóki UE trwa, dopóty jest w miarę słodko , jeśli ktoś potrafi się zakręcić. Pewnie na budowach też potrzebują takich specjalistów. Ludzie często robią licencjata/inżyniera, a później magistra na innym kierunku. Pewnie na studiach dowiedziałabyś się czy takie coś jest dobrym rozwiązaniem.

Filologia angielska bez niczego dodatkowego powoli przestaje być atutem. Rynek jest niemal przepełniony anglistami. Za kilka lat będzie jeszcze gorzej. Ludzie łączą ją z innymi językami albo zawodami, żeby cokolwiek z tego było. W dodatku filologia ma w sobie dużo nauki o kulturze i historii danego okręgu. Z filologiami chyba lepiej celować w te dla nas egzotyczne.

Ja na twoim miejscu na pewno odrzuciłbym stosunki wschodnioeuropejskie, bo mam wrażenie że Ty też nie wiesz co z tym zrobić
Życzę Ci, żebyś dobrze wybrała
Dobrze powiedziane. Ja bym też na twoim miejscu odrzuciła BHP, bo po tym też średnio z pracą. Tak jak LastSong napisał większość osób w firmach zatrudniane jest na niepełny etat. Poza tym żeby być BHPowcem wcale nie trzeba mieć studiów, wystarczy skończyć 2 letnią szkołę policealną i zdobyć tytuł technika. Jest parę kierunków, które podczas studiów mają bezpieczeństwo pracy, a mimo to również inne wykształcenie. Np Zarządzanie i inżynieria produkcji. Po tym nie tylko możesz być bhpowcem, ale też zarządzać jakością i logistyką i pracodawca przyjmie prędzej takiego niż Ciebie, ponieważ osoba po ZIPie może pracować nie tylko na jednym stanowisku, a i pracodawcy wyjdzie to na lepsze

Cytat:
LastSong dziękuję za wyczerpującą wypowiedź mam jeszcze takie pytanie,a co myślisz o kierunku 'towaroznawstwo' ?
Matko, za parę dni mam wybierać,gdzie będę studiowała,a ja jestem w kropce
Z tego co czytałam na stronie UP Wrocław na temat tego kierunku wydaje się dość ciekawy i opłacalny. Kończąc to będziesz konkurencją dla biotechnologów czy absolwentów technologii żywności. Tylko że musisz się liczyć z chemią i biologią, a ty podajesz tak rozbiegłe kierunki, że tak na prawdę nie wiadomo co cie interesuje i z czego jesteś dobra. Najlepiej jak byś poczytała plan studiów na uczelni która cię interesuje i zdecydowała czy poradzisz sobie z przedmiotami jakie są na tym kierunku. Jeżeli tak to myślę, że kierunek wart wyboru, choć nie znam nikogo kto to studiuje.
michachacha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 06:12   #5114
Aiji_
Raczkowanie

torba, jest to kierunek ciężki, zbyt ciężki, niż się tego spodziewałam. I do tego przerażająco nudny. Cały pierwszy rok to głównie gramatyka opisowa i oczywiście literatura staropolska, z czego w czerwcu jest egzamin, którego nie zdaje połowa roku :/ Materiału jest dużo, czasu na jego przyswojenie mało, każdy wykładowca myśli, że jest tylko jego przedmiot... Tu nie jest tak, że student się uczy tylko przed sesją - można i w trakcie semestru wylecieć :P
Fakt faktem, jak ktoś zdobędzie tytuł mgr filologii polskiej, to będzie miał gruntowną wiedzę o języku, jego historii, historii literatury, literaturze powszechnej itp. Ale wystarczy poprzeglądać oferty pracy w internecie - przez 2 miesiące szukałam pracy na wakacje, przewertowałam tysiące ogłoszeń o pracę i ani jednego nie było dla kogoś po tych studiach. Ratunkiem może być edytorstwo, jest dużo pracy przy komputerze, ale jeśli chodzi o zawód - potrzebny minimum jeden język obcy znany biegle, aby wiedzę z edytorstwa wykorzystać właśnie w edytowaniu tekstów w języku obcym.
Podsumowując: uciekajcie od filologii polskiej
Aiji_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 08:31   #5115
makeupnotwar
Wtajemniczenie

eee tam, guzik prawda. i to o filologii angielskiej i polskiej.

rynek przepełniony anglistami? jasne, to czemu moi znajomi którzy właśnie się obronili nie mają problemów żeby znaleźć pracę w zawodzie (tłumaczenia, nauczycielstwo etc.)?
tak samo z fil. polską - gro znajomych angażuje się w staże, praktyki. i sorry batory ale u mnie w grupie staropolkę zaliczyli wszyscy poza 1 osobą która i tak odpadła podobnie z gojpem - większość dostała czwórki. na KAŻDEJ filologii są pierdy gramatyczne, historyczne. wiadomo, że może to nie kręcić, ale zdać trzeba, nie ma co jęczeć. to nie są trudne studia, a robi się z nich Bóg wie co. ja mam w grupie kolesia który nie czytał lektur na żadną chyba epokę, same streszczenia, opracowania i wszystko pozdawał
l
uwielbiam ludzi, którzy gu.zik wiedzą o branży filologicznej i okolicach a mądrzą się jak nie wiem - ech, ta omnipotencja na wizażu

Edytowane przez makeupnotwar
Czas edycji: 2011-06-27 o 08:33
makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 08:57   #5116
Hortencja
Zadomowienie

Mnie najbardziej śmieszą takie wypowiedzi dotyczące FA, spotykane na wielu wątkach- "eeee, angielski to już każdy w dzisiejszych czasach zna, lepiej iść na chiński" :P No tak, bo my się tam przecież angielskiego uczymy

2 more months...
Hortencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 11:13   #5117
Styczniowa93
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez makeupnotwar Pokaż wiadomość
ja mam w grupie kolesia który nie czytał lektur na żadną chyba epokę, same streszczenia, opracowania i wszystko pozdawał
Trochę dziwne, (zapewne przyszły) magister filologii polskiej który nie czytał lektur, a streszczenia Będzie z niego wyrozumiały nauczyciel

happiness is easy!

Styczniowa93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 11:30   #5118
201712181913
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez makeupnotwar Pokaż wiadomość
eee tam, guzik prawda. i to o filologii angielskiej i polskiej.

rynek przepełniony anglistami? jasne, to czemu moi znajomi którzy właśnie się obronili nie mają problemów żeby znaleźć pracę w zawodzie (tłumaczenia, nauczycielstwo etc.)?
tak samo z fil. polską - gro znajomych angażuje się w staże, praktyki. i sorry batory ale u mnie w grupie staropolkę zaliczyli wszyscy poza 1 osobą która i tak odpadła podobnie z gojpem - większość dostała czwórki. na KAŻDEJ filologii są pierdy gramatyczne, historyczne. wiadomo, że może to nie kręcić, ale zdać trzeba, nie ma co jęczeć. to nie są trudne studia, a robi się z nich Bóg wie co. ja mam w grupie kolesia który nie czytał lektur na żadną chyba epokę, same streszczenia, opracowania i wszystko pozdawał
l
uwielbiam ludzi, którzy gu.zik wiedzą o branży filologicznej i okolicach a mądrzą się jak nie wiem - ech, ta omnipotencja na wizażu
Oo, to mnie pocieszyłaś mnie w filologii polskiej przeraża tylko czasochłonność. Chciałabym chociaż trochę dorabiać na studiach, a legendy o kosmicznych ilościach lektur w krótkim czasie nie nastrajają optymistycznie pod tym względem
Nauczycielem na pewno nie chcę być myślałam głównie o edytorstwie, ale jeszcze kilka specjalności wygląda całkiem ciekawie.
201712181913 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 11:36   #5119
Styczniowa93
Raczkowanie

Dziewczyny, a jak tam Wasze opłaty rekrutacyjne? Moje dziś dotarły po 5 dniach (w tym weekend i święto) więc nie jest tak źle Po wynikach powinno się spokojnie ze wszystkim zdążyć.

happiness is easy!

Stary 2011-06-27, 12:35   #5120
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Cudnie , który rok ? ;>

Co do opłat, własnie popatrzyłam na WUM i SGGW i moje też już są. Na WUMie będę je przypisywać do konkretnych kierunków dopiero jak wypełnię wyniki z matur. A robiłam przelewy ... bodajże w czwartek? Czyli w dwa dni przelew dotarł. Jeszcze zrobię do Łodzi i na UJ, ale za dwa dni
withi_as jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 12:36   #5121
viva91
na przekór do celu

Cytat:
mam jeszcze takie pytanie,a co myślisz o kierunku 'towaroznawstwo' ?
o rany, powaliłaś mnie tym pytaniem mam wrażenie że wybierasz kierunek dla siebie z opaską na oczach - co złapiesz to bedziesz studiować rozbieżność jest tak duża, że można się zastanawiać czy nie zrezygnujesz po paru miesiącach...
Stary 2011-06-27, 12:41   #5122
201605011933
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Styczniowa93 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a jak tam Wasze opłaty rekrutacyjne? Moje dziś dotarły po 5 dniach (w tym weekend i święto) więc nie jest tak źle Po wynikach powinno się spokojnie ze wszystkim zdążyć.
mój przelew doszedł następnego dnia koło 18, dzisiaj wgram zdjęcie i wszystko będę mieć załatwione
trzymam kciuki za wszystkich

Edytowane przez 201605011933
Czas edycji: 2011-06-27 o 12:42
201605011933 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 14:04   #5123
monisssssssss89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monika258 Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny

czy jest można jakaś dobra osóbka, która studiuje kosmetologie na uniwersytecie medycznym w białymstoku? celuje na ten kierunek i chcialabym dowiedzieć się może czegokolwiek od Was

będę wdzięczna za jakiekolwiek info!!
Moja koleżanka studiuje kosmetologie na UM w Białaym a druga na PWSZ w Suwałkach także jak coś Ciebie interesuje to mogę ich zapytać

monisssssssss89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 14:07   #5124
sylwiusia89
Raczkowanie

Dziewczyny mam 22 lata - i zastanawiam się nad studiami ?! Czy warto ? Czy się opłaca w tym wieku :pros i:

Chcę iśc na zaoczne na zarządzanie Proszę o radę
sylwiusia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 14:15   #5125
panierrka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylwiusia89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam 22 lata - i zastanawiam się nad studiami ?! Czy warto ? Czy się opłaca w tym wieku :pros i:

Jak dla mnie warto.

Z jakichś konkretnych przyczyn zarządzanie? Ogólnie to jest kiepski kierunek, chyba że komuś brakuje do awansu, ma rodzinną firmę itp.

Rozsądek przede wszystkim.

Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...!
...albo chociaż się staraj - tak jak ja
panierrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 14:15   #5126
Chibiusa
Raczkowanie

Cytat:

A to jakiś starczy wiek ,że nie można już studiować? Ludzie w wieku 40 lat zaczynają studia, więc jeśli masz możliwość i chęci to nie zastanawiaj się nawet nad tym
Stary 2011-06-27, 14:20   #5127
michachacha
Wtajemniczenie

Cytat:

Pewnie, że warto. Ale może zastanowiłabyś się na jakimś innym kierunkiem tak jak napisała panierka?
michachacha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 14:28   #5128
Hadassah
Zadomowienie

Cytat:

Graty ! Studiujesz w UK? Jak to wygląda?
Hadassah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 14:36   #5129
Styczniowa93
Raczkowanie

Cytat:

Moja mama w wieku 43 lat zrobiła sobie podyplomówkę i dzięki temu pracuje w zupełnie nowym zawodzie Nigdy nie jest za późno, nie mówiąc już o tym, że Ty jesteś bardzo młoda. Przecież gdybyś kończyła 4-letnie technikum i poszła zaraz po nim na studia to byłabyś dopiero na 2 roku. A wiele osób robi sobie jeszcze rok przerwy, więc... sama pomyśl

happiness is easy!

Stary 2011-06-27, 14:37   #5130
sylwiusia89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez panierrka Pokaż wiadomość
Jak dla mnie warto.

Z jakichś konkretnych przyczyn zarządzanie? Ogólnie to jest kiepski kierunek, chyba że komuś brakuje do awansu, ma rodzinną firmę itp.

prawdę mówiąc to z żadnych konkretnych przyczyn bo tak naprawdęto nie wiem co bym chciała studiowac..( i dlatego nie poszłam od razu po szkole) wiec padło na zarządzanie :/ Jestem po technikum ekon więc może bym sobie poradziła
sylwiusia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości