|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#5131 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co studiujesz/ studiowałaś/ chcesz studiować? - WĄTEK ZBIORCZY :)
Cytat:
![]() Roman z Na Wspólnej dopiero teraz poszedł na studia! A tak trochę poważniej: kilka lat temu [bodajże w Olsztynie] studentem został jakiś starszy pan - jakoś nie przyszło mu do głowy, ze w tym wieku się nie opłaca... Więc nie wiem, dlaczego Ty zadajesz sobie takie pytanie? Kierunku nie polecę, bo sama mam dylemat ![]() ale po technikum ekonomicznym... czemu nie jakaś ekonomia, logistyka?
|
|
#5132 |
|
Zakorzenienie
|
Hej. W tym roku mam zamiar iść na studia
Celuję w UKW w Bydgoszczy, mam nadzieję dostać się na psychologię. Jeśli nie- fizjoterapia/dietetyka na UMK (na CM, również w Bydgoszczy). Niestety pisałam wszystko na podstawie, wyniki matur w czwartek, jako dodatkowy przedmiot wzięłam biologię i spodziewam się wyniku >90%. Oby. Nie wiem nawet jak ocenić swoje szanse...chyba tylko cierpliwość odpowie mi na to pytanie. Trzymajcie wszystkie kciuki. ^^ Dziś już wpłaciłam opłatę rekrutacyjną za psychologię, na umk będzie to możliwe dopiero po uzupełnieniu wynikami maturalnymi. Eh, stresuję się.
|
|
|
|
#5133 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Innym bardzo dziękuję za wypowiedzi, chodzi mi o ocenienie kierunków pod względem właśnie rynku pracy, dzięki
|
|
|
#5134 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
I o to mi właśnie chodzi- o regiony Polski/Europy. Na jednym obszarze może być w danym czasie niedosyt anglistów, na innym przeciwnie. Nie można przewidzieć w 100% tendencji zmian, bo zmiany teraz przychodzą zbyt szybko. Ale da się choć w części zapobiec najgorszemu scenariuszowi dla siebie i nie zdecydować się na jakiś kierunek. Wtedy wybrać być może inny i z większą wiarą czekać na przyszłe lata swojego życia, gdzie się nie powie:"zmarnowałem 5 lat na uczelni". Jedno jest pewne. Niemal uczelnia państwowa oferuje czystą filologię angielską i jakieś jej pułapkowe twory np. język biznesu. I miejsca są zapełnione. Uczelniom prywatnym też jest łatwo otworzyć coś z nauczaniem angielskiego, bo znaleźć kadrę jest łatwo i to tania edukacja (nie trzeba drogiego sprzętu). Innym szkołom również. W efekcie zwykłych, szarych anglistów mamy dużo. A wielu z nich w gąszczu codziennych zajęć nie znajduje czasu na np. specjalizację techniczną, drugi język na poważnie lub po prostu drugi zawód. Cytat:
Taka jest moja opinia, nie żadna prawda absolutna. Też jestem tylko człowiekiem i mam w cholerę wad, dlatego mogę się mylić. Wam właśnie tego życzę, żebym się mylił. Bo mam przeczucie, że studiujecie FA. Być może dostanie mi się zaraz od was, bo wiele razy spotykałem się z postawą, gdzie ludzie bronią zajadle sensu swoich studiów (albo miasta gdzie studiują) i nie dopuszczają do siebie nawet cienia możliwości błędu. |
||
|
|
|
#5135 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
hihi producenci zakreślaczy zarabiają na mnie krocie![]() Minął 1 dopiero ![]() Tak Medycyna w Anglii trwa 5 lat a nie tak jak w PL-6. W trakcie pierwszych dwóch lat uczelnie stosuja jeden z 2 systemów nauczania -PBL (problem-based learning) lub system tradycyjny. Pierwszy polega głownie na zajeciach w malych grupach i nie mamy przedmiotów, a materiał oparty jest o konkretne przyklady najczęstszych i najwazniejszych chorób. W drugim mamy przedmioty. są też zajęcia praktyczne oraz warsztaty doskonalenia zdolności komunikacyjnych z profesjonalnymi aktorami. Dodatkowo do naszej dyspozycji są wszelkiego rodzaju pomoce naukowe, np. plastikowe manekiny do pobierania krwi lub SimMan, nowoczesny symulator pacjenta umożliwiający trening prawie wszystkich czynności ratowniczychNo a 3 i 4 rok to zajęcia kliniczne . Wtedy zostaje wynagrodzona cala ciezka praca włożona w naukę-chwile z pacjentami kiedy czujesz się już jak lekarz podobno bezcenne. Tak słyszałam i tak myślę. Przekonam się za 2 lata![]() A na piątym roku studenci przygotowują się do wykonywania zawodu, współpracując na oddziałach z lekarzami na stazu. Byl chyba taki program junior doctors na BBC i tam pokazywali jak to wyglada. Powiem Ci, że bardzo ciekawe jest to wszystko i jestem bardzo zadowolona
|
|
#5136 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=LastSong;27779290] Znam też osoby, bez studiów filologicznych, ale z certyfikatami, po kursach i z inaczej ukierunkowanym wykształceniem. Im w moim regionie skutecznie udało się "pozajmować" miejsca absolwentom FA.
Mógłbyś napisać z jakiego regionu pochodzisz? |
|
|
|
#5137 |
|
Zadomowienie
|
[OUOTE]Tak
Medycyna w Anglii trwa 5 lat a nie tak jak w PL-6. W trakcie pierwszych dwóch lat uczelnie stosuja jeden z 2 systemów nauczania -PBL (problem-based learning) lub system tradycyjny. Pierwszy polega głownie na zajeciach w malych grupach i nie mamy przedmiotów, a materiał oparty jest o konkretne przyklady najczęstszych i najwazniejszych chorób. W drugim mamy przedmioty. są też zajęcia praktyczne oraz warsztaty doskonalenia zdolności komunikacyjnych z profesjonalnymi aktorami. Dodatkowo do naszej dyspozycji są wszelkiego rodzaju pomoce naukowe, np. plastikowe manekiny do pobierania krwi lub SimMan, nowoczesny symulator pacjenta umożliwiający trening prawie wszystkich czynności ratowniczychNo a 3 i 4 rok to zajęcia kliniczne . Wtedy zostaje wynagrodzona cala ciezka praca włożona w naukę-chwile z pacjentami kiedy czujesz się już jak lekarz podobno bezcenne. Tak słyszałam i tak myślę. Przekonam się za 2 lata![]() A na piątym roku studenci przygotowują się do wykonywania zawodu, współpracując na oddziałach z lekarzami na stazu. Byl chyba taki program junior doctors na BBC i tam pokazywali jak to wyglada. Powiem Ci, że bardzo ciekawe jest to wszystko i jestem bardzo zadowolona Strasznie dziękuje za obszerną odpowiedź Studia za granicą (UK |
|
|
|
#5138 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli masz jakieś pytania to zapraszam na priv-chętnie pomogę
|
|
#5139 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Mam znajomych na kilku kierunkach z tych, które wymieniłaś. I nie wyobrażam sobie (zresztą oni też) żeby mogliby sie zamienić miejscami na studiach. A oni sam też nie poszli na te kierunki bo to była ich pasja, tylko po prostu im odpowiadały Dlatego jak dorzuciłaś jeszcze towaroznawstwo to zrobiłam oczy jak 5 zł i stwierdziłam że musisz być naprawdę rozdarta, tym bardziej że czas nagli - i nie potrafiłam sobie wyobrazić jednej osoby, która w przyszłości może zajmować się albo jakością towaru, albo pisać raporty o poziomie bezpieczeństwa na budowie, albo załatwiać sprawy dyplomatyczne na Ukrainie. Po prostu wielki rozstrzał tych kierunków baaaardzo mnie zdziwił. Sama chyba przyznasz, że te kierunki wygladaja jak mieszanka Wedlowska![]() No i niestety najczęściej jest tak, że osoby, które wybierają jakiś kierunek spośród całkiem innych i nie są do niego przekonani, nie wiedzą czy tym chcą się zajmować po studiach to często rezygnują po kilku miesiącach. Przykłady mam na własnym kierunku. Myślę że najlepszym wyjściem będzie dla Ciebie, jak pościagasz sobie plany studiów każdego z nich i je porównasz. Możesz też poszukać ofert pracy dla absolwentów takich kierunków i zorientować się, czym w przyszłości mogłabyś się zajmować. Także jak widzisz, wcale Cię nie wyśmiewałam
|
|
|
#5140 |
|
Zakorzenienie
|
prawo mi się marzy
![]() w sumie mam jeszcze trzy lata, bo dopiero zaczynam naukę w lo, ale wydaje mi się, że to, że się mniej więcej sprecyzowałam [nie mówię o 100% pewności w wyborze kierunku, ale o ogólnej świadomości swojego ukierunkowania humanistycznego; żaden ze mnie umysł ścisły, tzn. jeżeli chcę, jestem w stanie to opanowac, ale raczej mnie to nie interesuje] ułatwi mi osiągnięcie celu ![]() tzn. po prostu nastawiam się na trzy lata nauki historii, wosu, polskiego, dwóch języków i matematyki, znam swoje możliwości, wiem, że jestem w stanie, ale muszę nabrac nawyku regularnej nauki
|
|
|
|
#5141 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie wiem czy w tej UK tak dobrze przygotowuja do zawodu lekarza na studiach.. Ile sie slyszy ze jak idziesz do lekarza to przepisuja paracetamol lub aspiryne na kazdy rodzaj choroby.. A w szpitalach jest przepelnienie lekarzy z Polski/ Turcji czy innych panstw, ktorzy przyjechali do pracy po studiach w swoim kraju. A najmniej jest specjalistow Anglików.
|
|
|
|
#5142 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czyli zdawałaś maturę międzynarodową i potem miałaś jeszcze w UK rozmowę kwalifikacyjną? Wgl jak taka matura wygląda, jak się czujesz w angielskim, miałaś go opanowany perfect w Polsce? Przepraszam, że tak pytam, ale bardzo mnie to interesuje Tzn nie zamierzam studiować za granicą, a już na pewno nie medycynę, ale to bardzo interesujące, nie znam nikogo kto zdecydował się na taki krok
|
|
#5143 |
|
Raczkowanie
|
zarządzanie czy gospodarka przestrzenna ?
|
|
|
|
#5144 |
|
Rozeznanie
|
viva91 a to przepraszam w takim razie,źle to zrozumiałam widocznie
|
|
#5145 | |
|
na przekór do celu
|
hehe, widzę że ostro myślisz nad swoją edukacją i zasugerowałaś się tym co dziewczyny napisały, czyli szukasz czegos innego niż zarządzanie
![]() to ja sie nie wypowaidam bo byłabym stronnicza (podpis ) ale mogę dodać że rok temu też brałam zarządzanie pod uwagę ale chyba nikt nie zlinczuje mnie za to jak napiszę, że z dwojga złego lepsza GP![]() myślisz o inż czy lic? Cytat:
![]() daj znać co wybierzesz, na co złożysz podania ![]() Laski, wątków zbiorczych też tyczy się reguła zamykania po przekroczeniu 5000 postów? Bo my już tą granicę przekroczyłyśmy
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-06-27 o 22:53 |
|
|
|
|
#5146 |
|
Raczkowanie
|
własnie o inż a Uniwersytecie Pedagogicznym jest ten kierunek na inż
|
|
|
|
#5147 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
a widzisz siebie na nim, co chciałabys później po tym robić? (pytam aby dowiedzieć sie czy masz pomysł na siebie czy tylko wybrałaś ten kierunek na tip-topa )
|
|
|
#5148 |
|
Wtajemniczenie
|
Geodezja czy budownictwo? Nie mam pojęcia na co się zdecydować:/
|
|
#5149 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
)ale tak, dobry dziennikarz poszukiwany na rynku to taki, który zna się na jakiejś dziedzinie. jesteś dobry w X? umiesz ciekawie pisać? to masz u mnie pracę. co, nie skończyłeś dziennikarstwa? nie szkodzi. taka prawda, warszatu można się nauczyć samemu, lub na kursie. owszem, studia na pewno go udoskonalą i rozwiną umiejętności, jednak to będzie za mało... studia można zrobić później, dla przyjemności ![]() zarządzanie to kierunek wybierany najchętniej od kilku lat. w Polsce studentów jest dużo, ale chyba najwięcej studentów zarządzania. o turystyce słyszy się różne rzeczy, jedni chwalą, drudzy złorzeczą.
|
|
|
#5150 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#5151 |
|
Raczkowanie
|
Szczerze to nie mam...i bardzo tego żałuje bo z wielką chęcią chciałabym wybrac kierunek na który byłabym zdecydowana od początku
Niestety tak nie jest dlatego pomyslałam że coś "ekonomicznego" będzie ok. Skończyłam techn ekon to może sobie poradzę w takich kierunkach.Zastanawiam się nad tym zarządzaniem ale wszędzie jest tylko licencjackie a akurat GP jest na inż I co tu wybrac... :confu sed:
|
|
|
|
#5152 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#5153 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Takie wszystko i nic.Może przyjrzysz się zarządzaniu i inżynierii produkcji? Tylko tutaj będzie trochę tych inżynieryjnych rzeczy ![]() mm444 uprzedziłaś mnie
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
|
|
|
|
#5154 |
|
Raczkowanie
|
.......no właśnie trochę się boję tego zarządznie i inżynieria produkcji..... nie wiem czego się tam mogę spodziewac.
|
|
|
|
#5155 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#5156 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#5157 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#5158 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#5159 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
na magisterce można dobrać jeszcze inną specjalność a plus jeszcze twoje technikum myślę, że będzie dobrze wyglądać na CV. Pomyśl też gdzie moglabyś pracować po tym i zastanów się czy będzie ci to pasować i czy się w tym odnajdziesz. dział finansów jest prawie że w każdej firmie nie ważne czy sprzedaje ubezpieczenia czy produkuje wykałaczki.
|
|
|
|
|
#5160 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale już muszę wybrać na co złożyć papiery na AGH:/ Bo nie mogę na jedno i drugie. Na inne uczelnie mam poskładane na jedno i na drugie, ale nie wiem co z AGH. Oba są powiązane i oba mi odpowiadają
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.

Celuję w UKW w Bydgoszczy, mam nadzieję dostać się na psychologię. Jeśli nie- fizjoterapia/dietetyka na UMK (na CM, również w Bydgoszczy). Niestety pisałam wszystko na podstawie, wyniki matur w czwartek, jako dodatkowy przedmiot wzięłam biologię i spodziewam się wyniku >90%. Oby. Nie wiem nawet jak ocenić swoje szanse...chyba tylko cierpliwość odpowie mi na to pytanie. Trzymajcie wszystkie kciuki. ^^ Dziś już wpłaciłam opłatę rekrutacyjną za psychologię, na umk będzie to możliwe dopiero po uzupełnieniu wynikami maturalnymi. Eh, stresuję się.

(pytam aby dowiedzieć sie czy masz pomysł na siebie czy tylko wybrałaś ten kierunek na tip-topa
I co tu wybrac...