Tabletki antykoncepcyjne- wątek zbiorczy! - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Pokaż wyniki sondy: Przy stosowaniu tabletek pojawiły się u mnie:
niewielki wzrost wagi 735 19,73%
znaczący wzrost wagi (kilka kg lub więcej) 635 17,05%
niewielki spadek libido 549 14,74%
znaczący spadek libido 1 051 28,21%
ból głowy 769 20,64%
depresja 669 17,96%
plamy po opalaniu 234 6,28%
uczucie opuchnięcia 643 17,26%
żylaki 229 6,15%
ryzyko zakrzepicy 168 4,51%
plamienia, krwawienie 547 14,68%
cellulit/rozstępy 847 22,74%
ból brzucha, nudności 540 14,50%
pogorszenie stanu cery 406 10,90%
inne 471 12,64%
NIE POJAWIŁ SIĘ ŻADEN SKUTEK UBOCZNY 734 19,70%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 3725. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-24, 11:44   #2491
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Dot.: Tabletki anty - cała prawda o skutkach ubocznych

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
Nie denerwuj się A robiłaś badania przed braniem pigułek? Cholera, jeśli nie to szkoda, bo miałabyś porównanie... Ale wydaje mi się, że pigułki mogą jedynie skracać czas krzepnięcia... Daj znać, co powie lekarz. Ja w przyszłym tygodniu też będę się rejestrować do gin z moimi wynikami.
Nie robiłam, człowiek był młody i myślał, że skoro lekarz nie zaleca, to nie trzeba.... Też słyszałam, ze skracają, ale podobno ze zbyt długim ryzyko zakrzepicy też wzrasta i tabletek się nie zaleca . Napiszę, jak będę po wizycie , dzięki

Edytowane przez wisienka_na_torcie
Czas edycji: 2011-06-24 o 11:45
wisienka_na_torcie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 14:42   #2492
egocentryczna
Zadomowienie

wiem, ze w nieodpowiednim temacie, ale ja mam takie pytanie odnośnie globulek. na ulotce jest napisane, że nie można się podmyć do 6 h po przyjęciu globulki, po stosunku. dzisiaj zrobiłam próbę, bo chciałam sprawdzić jak to jest z tymi globulkami no i właśnie. jesli nie bylo stosunku, to mogę normalnie się podmyć, prawda?
egocentryczna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 16:22   #2493
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Myslę, że tak. Skoro nie było stosunku, to nie potrzebujesz zabezpieczenia.

Byłam, ale chyba pójdę do innego, tak, żeby mieć różne opinie. Lekarz się nie specjalnie przejął, stwierdził, że generalnie to nie jest nic wielkiego, ze przy tabletkach się podobno zdarza...
Ustaliłam z nim, że zrobię przerwę , którą i tak planowałam teraz, za jakiś czas powtórzę to badanie i wtedy zastanowimy się co dalej.
Stary 2011-06-24, 17:23   #2494
egocentryczna
Zadomowienie

Tak bardzo chciałam zacząc brać tabletki, a teraz po przeczytaniu wątku bardzo zwątpiłam. Wiem, że to indywidualna sprawa każdej z nas i każda może reagować inaczej. Jednak nie wyobrażam sobie dalej seksu zabezpieczając się tylko prezerwatywą, a globulki chyba nie spodobały mi się
Na dodatek choruję na nerki i mam migrenę - to też ma znaczenie w braniu tabletek. boje sie, ze w przyszłości odbije to na moim zdrowiu znacznie.

Edytowane przez egocentryczna
Czas edycji: 2011-06-24 o 22:54
egocentryczna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-24, 20:11   #2495
Garadiela
Zadomowienie

idz do lekarza i porozmawiaj.Moze mozesz zastosowac plaster lub pierscien?Trzeba pogadac z ginem a nie sugerowac sie watkiem
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-25, 11:33   #2496
kemlo
Raczkowanie

zmiana tabletek z Yasmin na Cilest

Hej dziewczyny ja mam pewniei dosc nietypowa zmiane gdyz wiekszosc dziewczyn zmienia tabletki z cilest na yasmin wiec tymbardziej licze na wasza pomoc bo bardzo malo o tym na forum.

W moim przypadku tak wyszlo gdyz yasmin byly moimi pierwszymi i sie nie sprawdzily i gin zalecil mi cilest bo ma inny progesteron i mniejsza dawka rowniez. Ale czytalam rozne opinie o tym cilescie, kobiety zachadzace w ciazy. z tym ze pod kazda tabletka anty mozna przeczytac ze kobiety zachodza w ciaze ale to chyba z ich wlasnej winny w wiekszosci przypadkow prawdA?

Poza tym skoro przechodze teraz i wczoraj wzielam ostatnia tabletke yasmin a lekarz zalecil mi wziasc cilest w pierwszym dniu po przyjeciu ostatniej tabletki yasmin. ~Wiec skoro to bylo wczoraj to znaczy ze dzis dopiero mam wziasc cilest tak?

Gin nie zalecil mi takze robienia przerwy ze wzgledu na to ze sa ta slabsze tabletki ale powiedzial ze nie musze sie zabezpieczac bo zostanie zachowana ciaglosc brania tabletek, jakos nie jestem pewna co wy na to?

czekam na odpowiedzi
kemlo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-25, 14:44   #2497
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Dot.: zmiana tabletek z Yasmin na Cilest

Cytat:
Napisane przez kemlo Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny ja mam pewniei dosc nietypowa zmiane gdyz wiekszosc dziewczyn zmienia tabletki z cilest na yasmin wiec tymbardziej licze na wasza pomoc bo bardzo malo o tym na forum.

W moim przypadku tak wyszlo gdyz yasmin byly moimi pierwszymi i sie nie sprawdzily i gin zalecil mi cilest bo ma inny progesteron i mniejsza dawka rowniez. Ale czytalam rozne opinie o tym cilescie, kobiety zachadzace w ciazy. z tym ze pod kazda tabletka anty mozna przeczytac ze kobiety zachodza w ciaze ale to chyba z ich wlasnej winny w wiekszosci przypadkow prawdA?
Prawda. Prawidłowo brane tabletki chronią przed ciążą.
Cytat:
Poza tym skoro przechodze teraz i wczoraj wzielam ostatnia tabletke yasmin a lekarz zalecil mi wziasc cilest w pierwszym dniu po przyjeciu ostatniej tabletki yasmin. ~Wiec skoro to bylo wczoraj to znaczy ze dzis dopiero mam wziasc cilest tak?
Tak
Cytat:
Gin nie zalecil mi takze robienia przerwy ze wzgledu na to ze sa ta slabsze tabletki ale powiedzial ze nie musze sie zabezpieczac bo zostanie zachowana ciaglosc brania tabletek, jakos nie jestem pewna co wy na to?
A mnie lekarka mówiła, że właśnie Cilest jest silniejszy, bo to są jedne ze starszych tabletek (te najnowsze mają mniej hormonów)
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 21:33   #2498
Aredhel125
Zadomowienie

Unhappy Dot.: Tabletki anty - cała prawda o skutkach ubocznych

Ja jestem przerażona po przeczytaniu tego wątku szczególnie po kilku pierwszych stronach. Miałam zamiar zacząć brać te tabletki a tutaj totalny szok.
Ja jestem w takiej sytuacji, ze od lat leczę się bezskutecznie na trądzik. Stosowałam wiele antybiotyków, maści, ziółek, diet, kremów, kosmetyczek i nic cały czas mam nawroty. Chodziłam do kilku dermatologów i wszyscy powiedzieli, że mogę sie zdecydować albo na kurację hormonalną i zobaczyć jak organizm łącznie z cerą po odstawieniu zareaguje(miałam brać niceały rok) albo na kuracje retinoidami.
Gdy usłyszałam, że retinoidy(Izotek, Curracne, Roaccutane itp.) są bardzo skuteczne, byłam prawie pewna, ze musze zaczać je brac i pozbyć się koszmaru. Dla pewności jednak weszłam na forum o tym temacie i ku mojemu zdziwieniu ludzie bardzo ostrzegali przed braniem tego leku, mówiąc o strasznych skutkach ubocznych, które utrzymywały się nawet po kilkanaście lat od zakończenia kuracji typu wylewy, krwotoki, depresja i inne choroby psychiczne(!), trwałe uszkodzenia wątroby i wiele innych. Przeraziam się potwornie i po dugich rozmyślaniach doszłam do wniosku, że zdecyduję się na tabletki antykoncepcyjne i myślałam tak aż do momentu wejścia na to forum.
Po prostu jestem zażenowana, zrozpaczona i chce mi się ryczeć. Co ja am robic, jak pozbyć się tego świństwa z twarzy skoro wszystkie mozliwe na to sposoby powodują jak nie wylewy i krwotoki to choroby psychiczne, nadwagę, cellulit, rozregulowaną gosp. hormonalną i inne gorsze rzeczy? Chyba juz do końca życia będę żyła w samotności i ukryciu ze szpetną twarzą.Mam 20 lat, nie ciesze się z życia i ciągle mam w głowie moją okropną twarz.Nie chcę do starości czekać aż to samo przejdzie i myśleć jak zmarnowałam życie. Załamałam sie kompletnie bo chcę miec w końcu ładną cerę ale nie mam zamiaru umrzeć na wylew lub cierpieć z powodu innych okropieństw spowodowanych przez te tabletki!
Ciekawe co by mi poradziła autorka tego wątku? Powiedziałaby, że taka moja uroda, czy zebym na wstepie kupiła sobie maskę na twarz bo nie ma dla mnie wyjścia w tej kwestii jeśli nie chcę mieć problemów po hormonach. Załamałam się totalnie....
Aredhel125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 21:59   #2499
phenomena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aredhel125 Pokaż wiadomość
Ja jestem przerażona po przeczytaniu tego wątku szczególnie po kilku pierwszych stronach. Miałam zamiar zacząć brać te tabletki a tutaj totalny szok.
Ja jestem w takiej sytuacji, ze od lat leczę się bezskutecznie na trądzik. Stosowałam wiele antybiotyków, maści, ziółek, diet, kremów, kosmetyczek i nic cały czas mam nawroty. Chodziłam do kilku dermatologów i wszyscy powiedzieli, że mogę sie zdecydować albo na kurację hormonalną i zobaczyć jak organizm łącznie z cerą po odstawieniu zareaguje(miałam brać niceały rok) albo na kuracje retinoidami.
Gdy usłyszałam, że retinoidy(Izotek, Curracne, Roaccutane itp.) są bardzo skuteczne, byłam prawie pewna, ze musze zaczać je brac i pozbyć się koszmaru. Dla pewności jednak weszłam na forum o tym temacie i ku mojemu zdziwieniu ludzie bardzo ostrzegali przed braniem tego leku, mówiąc o strasznych skutkach ubocznych, które utrzymywały się nawet po kilkanaście lat od zakończenia kuracji typu wylewy, krwotoki, depresja i inne choroby psychiczne(!), trwałe uszkodzenia wątroby i wiele innych. Przeraziam się potwornie i po dugich rozmyślaniach doszłam do wniosku, że zdecyduję się na tabletki antykoncepcyjne i myślałam tak aż do momentu wejścia na to forum.
Po prostu jestem zażenowana, zrozpaczona i chce mi się ryczeć. Co ja am robic, jak pozbyć się tego świństwa z twarzy skoro wszystkie mozliwe na to sposoby powodują jak nie wylewy i krwotoki to choroby psychiczne, nadwagę, cellulit, rozregulowaną gosp. hormonalną i inne gorsze rzeczy? Chyba juz do końca życia będę żyła w samotności i ukryciu ze szpetną twarzą.Mam 20 lat, nie ciesze się z życia i ciągle mam w głowie moją okropną twarz.Nie chcę do starości czekać aż to samo przejdzie i myśleć jak zmarnowałam życie. Załamałam sie kompletnie bo chcę miec w końcu ładną cerę ale nie mam zamiaru umrzeć na wylew lub cierpieć z powodu innych okropieństw spowodowanych przez te tabletki!
Ciekawe co by mi poradziła autorka tego wątku? Powiedziałaby, że taka moja uroda, czy zebym na wstepie kupiła sobie maskę na twarz bo nie ma dla mnie wyjścia w tej kwestii jeśli nie chcę mieć problemów po hormonach. Załamałam się totalnie....
nie am co popadac w panikę.. znam wiele osób, które biora tabletki od wielu wielu lat i nic im nie dolega. wiadomo, negatywne skutki uboczne mogą wystapic, ale przecież nie u każdego.. gdyby były aż tak szkodliwe to nie wypuszczano by ich na rynek..
phenomena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 22:40   #2500
Chatul
ma zielone pojęcie

Aredhel125, sama musisz zdecydować co zrobisz. Dobrze, że zaczęłaś od czytania tego jakie są możliwe skutki uboczne danych terapii I teraz sama musisz stwierdzić czy warto ryzykować żeby poprawić sobie cerę. Tutaj to niestety ryzyk fizyk, nigdy nie wiadomo czy tabletki hormonalne coś dadzą. A zaszkodzić mogą - w końcu ich działanie opiera się na zmienieniu naturalnego cyklu kobiety.

Cytat:
Napisane przez phenomena Pokaż wiadomość
gdyby były aż tak szkodliwe to nie wypuszczano by ich na rynek..
Wpuszczano by, wpuszczano... Nie ma co liczyć na to, że na rynku są same zdrowe produkty. Zwłaszcza w przypadku farmaceutyków. Tutaj liczy się głównie kasa.
Stary 2011-06-27, 22:46   #2501
phenomena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Aredhel125, sama musisz zdecydować co zrobisz. Dobrze, że zaczęłaś od czytania tego jakie są możliwe skutki uboczne danych terapii I teraz sama musisz stwierdzić czy warto ryzykować żeby poprawić sobie cerę. Tutaj to niestety ryzyk fizyk, nigdy nie wiadomo czy tabletki hormonalne coś dadzą. A zaszkodzić mogą - w końcu ich działanie opiera się na zmienieniu naturalnego cyklu kobiety.

Wpuszczano by, wpuszczano... Nie ma co liczyć na to, że na rynku są same zdrowe produkty. Zwłaszcza w przypadku farmaceutyków. Tutaj liczy się głównie kasa.
coś za coś. zazwyczaj lek na jedno pomaga, ale może też na coś innego jednocześnie szkodzić. jednak nie ma co się bronić rekami i nogami przed tabletkami anty.. jesli jedne tabletki nam nie odpowiadają, można zmienic je na inne. grunt to trafic na dobrego lekarza, który wie co robi.
phenomena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-27, 22:57   #2502
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez phenomena Pokaż wiadomość
jednak nie ma co się bronić rekami i nogami przed tabletkami anty..
Myślę, że to już kwestia osobista. Dla jednych ryzyko będzie za duże, a inne je podejmą.

Cytat:
jesli jedne tabletki nam nie odpowiadają, można zmienic je na inne. grunt to trafic na dobrego lekarza, który wie co robi.
No tak, w przypadku problemów z konkretnym hormonem łatwo dobrać odpowiednie tabletki. W innych sytuacjach, już tak dobrze nie jest.
Nawet chyba w tym wątku pytałam o to czy jest jakaś metoda dobierania tabletek anty, jak pacjentka nie ma wyraźnych problemów z hormonami. Wyszło na to, że tabletki są przepisywane na chybił-trafił.
Stary 2011-06-28, 00:20   #2503
Garadiela
Zadomowienie

biore tabssy przeszlo 6 lat...zyje...nie umieram...nie mam udarow i innych cudow
Jak sie ma watpliwosci czy konkretny problem to sie dzie do lekarza...a nie czyta na forum...
To ze ja napisze ze mi cilest nie podszedl to nie oznacza ze kilku tys kobiet w polsce tez nie podejdzie...KAZDA z nas jest inna,ma inny organizm...
Stary 2011-06-28, 09:13   #2504
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez Garadiela Pokaż wiadomość
Jak sie ma watpliwosci czy konkretny problem to sie dzie do lekarza...a nie czyta na forum...
Takich mamy lekarzy, że gdyby nie forum, wiele dziewczyn nie miałoby pojęcia, że trzeba wykonywać jakiekolwiek badania...
Stary 2011-06-28, 14:06   #2505
Aredhel125
Zadomowienie

Nie wiecie jak ja wyglądam na twarzy. Teraz w dodatku jest lato, goraco, tapeta na twarzy, wszystko się zapycha a bez niej nie wyjdę. Jestem skazana na siedzenie w domu bo co mam niby zrobić? Skóra od maści mi się w kółko wysusza i odstają przy nakładaniu fluidu skórki obleśne. Nosze grzywkę, której nie lubię tylko po to, żeby zakryć to świństwo. Mało tego mam trądzik na plecach, ramionach, dekolcie a ostatnio nawet pojawił się trochę na brzuchu i rękach w części nad łokciami. Jestem totalną panikarą pod względem chorób bo wylew mi się jakoś nie uśmiecha ani inne okropne rzeczy, które mogą stać się z ciałem. Ale co ja mam w tej sytuacji robić? Takim sposobem to ja bym nigdy nic nie łyknęła.
Ostatnio byłam przeziębiona i połknęłam dwie tablletki Tabcinu. Jak przeczytałam ulotkę jakie mogą po tym być skutki uboczne to myślałam, że zemdleję: udar mózgu, zawał, duszności, wstrząsy, zwidy, i normalnie takie rzeczy co się u dr. Housa ogląda. Kiedys też weszłam na KWC balsamów brązujących i jedna dziewczyna napisała, że po balsamie Dove to tak cała napuchła, miała duszności, prawie nie oddychała, dobrze, ze jej mama to zauważyła w nocy i wezwała pogotowie bo by po dziewczynie było.
Moja mama przykładowo ma duże żylaki i brała tabletki antykoncepcyjne i nie miała żadnych sutków ubocznych, wręcz przeciwnie bardzo chwaliła. teraz odstawiła i wygląda tak samo , czuje się dobrze(odpukać) i nic się nie dzieje. Moje koleżanki tez tak mają. A ja tutaj wchodzę na forum i po prostu nogi mam jak z waty. Wczoraj po przeczytaniu tego forum spojrzałam w lustro i normalnie ryczałam, aż mi się do sesji odechciało uczyć. To jest sytuacja bez wyjścia albo będę mieć szpetną twarz i będę zakompleksiona do końca życia albo dostanę wylewu, przytyję jak świnia i co tylko jeszcze. Pętla na szyje w takiej sytuacji bo nic więcej nie można zrobić.
Stary 2011-06-28, 14:47   #2506
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiecie jak ja wyglądam na twarzy. Teraz w dodatku jest lato, goraco, tapeta na twarzy, wszystko się zapycha a bez niej nie wyjdę. Jestem skazana na siedzenie w domu bo co mam niby zrobić? Skóra od maści mi się w kółko wysusza i odstają przy nakładaniu fluidu skórki obleśne. Nosze grzywkę, której nie lubię tylko po to, żeby zakryć to świństwo. Mało tego mam trądzik na plecach, ramionach, dekolcie a ostatnio nawet pojawił się trochę na brzuchu i rękach w części nad łokciami. Jestem totalną panikarą pod względem chorób bo wylew mi się jakoś nie uśmiecha ani inne okropne rzeczy, które mogą stać się z ciałem. Ale co ja mam w tej sytuacji robić? Takim sposobem to ja bym nigdy nic nie łyknęła.
Ostatnio byłam przeziębiona i połknęłam dwie tablletki Tabcinu. Jak przeczytałam ulotkę jakie mogą po tym być skutki uboczne to myślałam, że zemdleję: udar mózgu, zawał, duszności, wstrząsy, zwidy, i normalnie takie rzeczy co się u dr. Housa ogląda. Kiedys też weszłam na KWC balsamów brązujących i jedna dziewczyna napisała, że po balsamie Dove to tak cała napuchła, miała duszności, prawie nie oddychała, dobrze, ze jej mama to zauważyła w nocy i wezwała pogotowie bo by po dziewczynie było.
Moja mama przykładowo ma duże żylaki i brała tabletki antykoncepcyjne i nie miała żadnych sutków ubocznych, wręcz przeciwnie bardzo chwaliła. teraz odstawiła i wygląda tak samo , czuje się dobrze(odpukać) i nic się nie dzieje. Moje koleżanki tez tak mają. A ja tutaj wchodzę na forum i po prostu nogi mam jak z waty. Wczoraj po przeczytaniu tego forum spojrzałam w lustro i normalnie ryczałam, aż mi się do sesji odechciało uczyć. To jest sytuacja bez wyjścia albo będę mieć szpetną twarz i będę zakompleksiona do końca życia albo dostanę wylewu, przytyję jak świnia i co tylko jeszcze. Pętla na szyje w takiej sytuacji bo nic więcej nie można zrobić.

Radzę się udać do naprawdę dobrego dermatologa i uzbroić się w cierpliwość. Wiem, że nie jest o to łatwo, kolega stracił ok. 5 lat na leczenie u beznadziejnych lekarzy dopóki nie trafił do mojego dermatologa.
Próbowałaś kuracji kwasami dermatologicznymi?
Stary 2011-06-28, 19:08   #2507
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Garadiela Pokaż wiadomość
biore tabssy przeszlo 6 lat...zyje...nie umieram...nie mam udarow i innych cudow
Na razie . Radziłabym jednak aż tak pochopnie nie wyciągać wniosków, ze żadnych cudów nie masz. Takie cudy najczęściej wychodzą po czasie... To, ze teraz nie odczuwasz tych skutków, nie znaczy, że za 10 lat one się nie skumulują i nie zaczną naprawde poważnie się objawiać.

Edytowane przez wisienka_na_torcie
Czas edycji: 2011-06-28 o 19:13
wisienka_na_torcie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 19:22   #2508
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wisienka_na_torcie Pokaż wiadomość
Na razie . Radziłabym jednak aż tak pochopnie nie wyciągać wniosków, ze żadnych cudów nie masz. Takie cudy najczęściej wychodzą po czasie... To, ze teraz nie odczuwasz tych skutków, nie znaczy, że za 10 lat one się nie skumulują i nie zaczną naprawde poważnie się objawiać.

Przyznaje rację
ze teraz się dobrze czujemy to nie znaczy że za kilka lat hormonki się na naszym zdrowiu nie odbiją.

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-28, 22:48   #2509
Garadiela
Zadomowienie

a jaki mamy wybor?Wszystko oparte jest na sztucznych hormonach...
Dlatego tak duzo sie mowi o profilaktyce i regularnych badaniach...
Stary 2011-06-28, 22:57   #2510
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Wybór mamy, tylko mniej skuteczny i mniej wygodny.
Profilaktyka i badania są ważne, jasne. Tylko czy tak naprawdę każda z nas widząc, że wyniki badań mogłyby być lepsze zrezygnuje z tabletek? Nie, bo to jest najpewniejsza metoda i te, które na ciążę sobie nie mogę pozwolić absolutnie (mimo, że w zasadzie by chciały... ), albo te , które absolutnie nie chcą dziecka i tak możliwe, że nadal będą brały tabletki.
Stary 2011-06-29, 12:44   #2511
Aredhel125
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Radzę się udać do naprawdę dobrego dermatologa i uzbroić się w cierpliwość. Wiem, że nie jest o to łatwo, kolega stracił ok. 5 lat na leczenie u beznadziejnych lekarzy dopóki nie trafił do mojego dermatologa.
Próbowałaś kuracji kwasami dermatologicznymi?
I co mam spędzać lata na szukaniu dermatologa, który mi to zaproponuje? Niestety mieszkam 60 km od Wrocławia i musiałabym dojeżdzać PKSem 2 godziny, żeby się zarejestrować, w ogóle znaleźć jakiegoś lekarza i jeszcze się martwić co mi powie, co zasugeruje. Pewnie zajęłoby mi to miesiące jak nie lata a ja dalej będę chodzić z parchatą mordą. Zresztą co będę nakładać kwasy na twarz, plecy, dekold, brzuch i ręce? Nie mam pieniędzy nawet na coś takiego a pracy z taką twarzą pewnie i tak nie znajdę teraz.
Zresztą co tu dużo mówić, większość kobiet bierze te tabletki, nie wchodzi na to foru i żyje i nic im nie jest. Moja babcia brała hormony kiedyś a wiadomo jakie one były. Teraz mam prawie 70 lat i jest całkiem zdrowa, nie ma zadych komplikacji, wygląda dobrze, pracuje w ogródku, jeździ na rowerze i nic jej nie dolega a prze z całe życie dodatkowo musi brac inne leki np. na arytmie serca, którą ma od dziecka. Wątroba też jest ok. Także ona nie rozumie dlaczego ja robię tyle szumu o to. I co na badania obserwacyjne ją wysłac bo coś tu jest nie tak? Nie może byc w tak dobrym stanie po takich lekach? Tak samo jest z moją mamą, która brała tabletki przez 6 lat i poprawił jej się stan ogólny przede wszystkim narządów rodnych. Przecież to jest wszystko dla ludzi. Nie wiem może po kuracji, która nie przyniesie efektów będę mówiła inaczej i odrdzała wszystkim te tabletki. To jest prawdopodobne i zdaję sobie z tego wszystkiego sprawę Ale skoro nie spróbowałam to co mogę powiedzieć?
Po za tym i tak pewnie będę to kiedyś brać jako antykoncepcję. W tej chwili nie mam chłopaka ale już mi się co jakiś czas śni, że jestem w ciąży i budzę się cała spocona. Boję się tego jak nie wiem dlatego nie wyobrażam sobie tylko i wyłącznie jazdy na samych prezerwatywach.
Tak jak pisałam balsam brązujący może zabić a talekti na przeziębienie mają takie skutki uboczne jak co najmniej jakaś choroba tropikalna. Ta dziewczyna, która o mało nie umarła od tego balsamu tez bardzo go odradzała także to wszystko kwestia punktu widzenia. Ja spróbuję przez niecały rok z tymi tabletkami moze mniej. Jeśli nie dadzą skutku będę myśleć nad innymi metodami. Bo jeśli mam faktycznie jakąś wrażliwośc mieszka włosowego, którego hormony mogę zniwelowac tak jak mówiła lekarka to zadne kosmetyczki i kwasy tego nie zmienią. Jak się z tabletkami nie uda to może będe szła w tę stronę a w międzyczasie znajdę jakąś pracę i będę mie pieniądzę na takie cuda. Przecież to nie jest tak, ze ja jestem zaślepiona i twierdzę, że na bank to jest to co mnie w 100% wyleczy i nie dopuszczam do siebie innych możliwości. Wchodzę na różne fora, czytam, dedukuje, słucham opinii, rodziny, znajomych i lekarzy bo ja ogólnie bardzo się boję ingerowania w organizm w jakikolwiek sposób. Wiem jakie badania trzeba zrobić, wiem jakie jest ryzyko ale skoro nie spróbuję to potem będę żałowac, że pominęłam jakąś możliwość.
Stary 2011-06-29, 12:50   #2512
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
I co mam spędzać lata na szukaniu dermatologa, który mi to zaproponuje? Niestety mieszkam 60 km od Wrocławia i musiałabym dojeżdzać PKSem 2 godziny, żeby się zarejestrować, w ogóle znaleźć jakiegoś lekarza i jeszcze się martwić co mi powie, co zasugeruje. Pewnie zajęłoby mi to miesiące jak nie lata a ja dalej będę chodzić z parchatą mordą. Zresztą co będę nakładać kwasy na twarz, plecy, dekold, brzuch i ręce? Nie mam pieniędzy nawet na coś takiego a pracy z taką twarzą pewnie i tak nie znajdę teraz.
Zresztą co tu dużo mówić, większość kobiet bierze te tabletki, nie wchodzi na to foru i żyje i nic im nie jest. Moja babcia brała hormony kiedyś a wiadomo jakie one były. Teraz mam prawie 70 lat i jest całkiem zdrowa, nie ma zadych komplikacji, wygląda dobrze, pracuje w ogródku, jeździ na rowerze i nic jej nie dolega a prze z całe życie dodatkowo musi brac inne leki np. na arytmie serca, którą ma od dziecka. Wątroba też jest ok. Także ona nie rozumie dlaczego ja robię tyle szumu o to. I co na badania obserwacyjne ją wysłac bo coś tu jest nie tak? Nie może byc w tak dobrym stanie po takich lekach? Tak samo jest z moją mamą, która brała tabletki przez 6 lat i poprawił jej się stan ogólny przede wszystkim narządów rodnych. Przecież to jest wszystko dla ludzi. Nie wiem może po kuracji, która nie przyniesie efektów będę mówiła inaczej i odrdzała wszystkim te tabletki. To jest prawdopodobne i zdaję sobie z tego wszystkiego sprawę Ale skoro nie spróbowałam to co mogę powiedzieć?
Po za tym i tak pewnie będę to kiedyś brać jako antykoncepcję. W tej chwili nie mam chłopaka ale już mi się co jakiś czas śni, że jestem w ciąży i budzę się cała spocona. Boję się tego jak nie wiem dlatego nie wyobrażam sobie tylko i wyłącznie jazdy na samych prezerwatywach.
Tak jak pisałam balsam brązujący może zabić a talekti na przeziębienie mają takie skutki uboczne jak co najmniej jakaś choroba tropikalna. Ta dziewczyna, która o mało nie umarła od tego balsamu tez bardzo go odradzała także to wszystko kwestia punktu widzenia. Ja spróbuję przez niecały rok z tymi tabletkami moze mniej. Jeśli nie dadzą skutku będę myśleć nad innymi metodami. Bo jeśli mam faktycznie jakąś wrażliwośc mieszka włosowego, którego hormony mogę zniwelowac tak jak mówiła lekarka to zadne kosmetyczki i kwasy tego nie zmienią. Jak się z tabletkami nie uda to może będe szła w tę stronę a w międzyczasie znajdę jakąś pracę i będę mie pieniądzę na takie cuda. Przecież to nie jest tak, ze ja jestem zaślepiona i twierdzę, że na bank to jest to co mnie w 100% wyleczy i nie dopuszczam do siebie innych możliwości. Wchodzę na różne fora, czytam, dedukuje, słucham opinii, rodziny, znajomych i lekarzy bo ja ogólnie bardzo się boję ingerowania w organizm w jakikolwiek sposób. Wiem jakie badania trzeba zrobić, wiem jakie jest ryzyko ale skoro nie spróbuję to potem będę żałowac, że pominęłam jakąś możliwość.
Hormony nie pomogą Ci na blizny, ale rzeczywiście z takim nastawieniem może lepiej bierz tabletki, może doraźnie pomogą.
Gorzej będzie pewnie po odstawieniu, ale będziesz się martwić później.
Stary 2011-06-29, 13:06   #2513
Aredhel125
Zadomowienie

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Cytat:
Hormony nie pomogą Ci na blizny, ale rzeczywiście z takim nastawieniem może lepiej bierz tabletki, może doraźnie pomogą.
Gorzej będzie pewnie po odstawieniu, ale będziesz się martwić później.
Boże ludzie jak się na coś uwezmą to każdą rzecz potrafią zjechać z góry na dół bez względu na wszystko. A jakie ja mam niby podejście? Takie, ze chcę sobie pomóc? Niby dlaczego mam wyłączyć z tego tabletki antykoncepcyjne? Bo ludzie tutaj kierują się skutkami ubocznymi? Jak się powie, że u kogoś te tabletki nie powodują skutków ubocznych, komuś pomogły i przez 30 lat po ich braniu nic mu nie jest to coś tu musi być nie tak bo przecież lekarz był debilem i przepisał to po to, żeby kogoś otruć a dodatkowo zarobić kase a nie leczyć. Ten ktoś nie moze być zdrowy i takie cos nie ma prawa istnieć. O to chodzi w tym forum?
Weszłam tu, żeby zebrać opinie, a nie zostać zapewnioną, że jestem głupia, że sie na takie coś porywam i, że jeszcze pożałuję mając mega trądzik, cellulit, nadwagę a na sam koniec wylew i wtedy będę mądra i się będę rzucać na forach. Moje argumenty do nikogo nie trafiają a liczy się to jaki flak ze mnie zostanie po roku brania tych tabletek. Pewnie skończę w cierpieniach i będę przeklinać dzień w którym wzięłam tą tabletkę. Taka sama gadka jest a każdym forum, na które wejdę o skutkach ubocznych czy to by była Aspiryna, czy retinoidy gdzie zawsze się czyta NIECH WAS RĘKA BOSKA BRONI OD TEGO ŚWIŃSTWA.
I bądź tu człowieku mądry.
Lekarze to materialiści i kretyni, ja prosta dziewucha co mogę wiedzieć o tych sprawach więc na mnie zerują, na forach mnie straszą, w domu i wśród znajomych doradzają. Pewnie na koniec do psychiatryka trafię.Leczenie jest tylko wskazane w momencie zagrożenia życia i nigdy więcej bo to wszystko to zawsze trucizna a ja albo znajdę "dobrego dermatologa" gdzieś na końcu świata albo do końca życia zostanę z trądem. Taki wniosek wyciągnęłam po czytaniu tych wszystich forów jakie by to nie były bo ostatnio tą samą sytuację mam z nadżerką- wypalać, wymrażać- najlepiej wcale bo będę bezpłodna. Tutaj jest identycznie. I choćby był żywy przykład na to, że te tabletki często MOGĄ ALE NIE MUSZĄ szkodzić to i tak będą szkodzić bo takie jest prawo natury i takie są zamierzenia lekarzy.

Edytowane przez Aredhel125
Czas edycji: 2011-06-29 o 13:08
Stary 2011-06-29, 13:13   #2514
wika82
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Boże ludzie jak się na coś uwezmą to każdą rzecz potrafią zjechać z góry na dół bez względu na wszystko. A jakie ja mam niby podejście? Takie, ze chcę sobie pomóc? Niby dlaczego mam wyłączyć z tego tabletki antykoncepcyjne? Bo ludzie tutaj kierują się skutkami ubocznymi? Jak się powie, że u kogoś te tabletki nie powodują skutków ubocznych, komuś pomogły i przez 30 lat po ich braniu nic mu nie jest to coś tu musi być nie tak bo przecież lekarz był debilem i przepisał to po to, żeby kogoś otruć a dodatkowo zarobić kase a nie leczyć. Ten ktoś nie moze być zdrowy i takie cos nie ma prawa istnieć. O to chodzi w tym forum?
Weszłam tu, żeby zebrać opinie, a nie zostać zapewnioną, że jestem głupia, że sie na takie coś porywam i, że jeszcze pożałuję mając mega trądzik, cellulit, nadwagę a na sam koniec wylew i wtedy będę mądra i się będę rzucać na forach. Moje argumenty do nikogo nie trafiają a liczy się to jaki flak ze mnie zostanie po roku brania tych tabletek. Pewnie skończę w cierpieniach i będę przeklinać dzień w którym wzięłam tą tabletkę. Taka sama gadka jest a każdym forum, na które wejdę o skutkach ubocznych czy to by była Aspiryna, czy retinoidy gdzie zawsze się czyta NIECH WAS RĘKA BOSKA BRONI OD TEGO ŚWIŃSTWA.
I bądź tu człowieku mądry.
Lekarze to materialiści i kretyni, ja prosta dziewucha co mogę wiedzieć o tych sprawach więc na mnie zerują, na forach mnie straszą, w domu i wśród znajomych doradzają. Pewnie na koniec do psychiatryka trafię.Leczenie jest tylko wskazane w momencie zagrożenia życia i nigdy więcej bo to wszystko to zawsze trucizna a ja albo znajdę "dobrego dermatologa" gdzieś na końcu świata albo do końca życia zostanę z trądem. Taki wniosek wyciągnęłam po czytaniu tych wszystich forów jakie by to nie były bo ostatnio tą samą sytuację mam z nadżerką- wypalać, wymrażać- najlepiej wcale bo będę bezpłodna. Tutaj jest identycznie. I choćby był żywy przykład na to, że te tabletki często MOGĄ ALE NIE MUSZĄ szkodzić to i tak będą szkodzić bo takie jest prawo natury i takie są zamierzenia lekarzy.
Weź aspirynę i się uspokój.
Stary 2011-06-29, 13:22   #2515
Aredhel125
Zadomowienie

Cytat:
Weź aspirynę i się uspokój.
Dzięki za wyczerpujący argument i satysfakcjonująca odpowiedź na mój długi i konkretny post. Widać nie masz już nic na ten temat ciekawego do powiedzenia bo jak ten chłop z XIX wsi przekonana jesteś, że antykoncepcja hormonalna to diabeł wcielony i choćby gadać, tłumaczyć to chłop swoją prawde wi i kuniec. Ale dzięki za radę w tej chwili lecę po aspirynę, która nie tylko mnie uspokoi ale też uleczy trądzik a na sam koniec umrę od bankowego skutku ubocznego.
Stary 2011-06-29, 13:34   #2516
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
A masz pewność, że tabletki anty Ci pomogą? Nie. Sama musisz podjąć decyzję czy będziesz je brała czy nie. Mogą pomóc, nie muszą. Mogą zaszkodzić, nie muszą. Ryzyk fizyk.

Cytat:
Różni ludzie różnie reagują na hormony.
Kwestia jeszcze tego czy sami z siebie mają problemy z hormonami czy nie mają. Wbrew pozorom zdrowej osobie tabletki mogą bardziej zaszkodzić niż tej osobie, która ma problemy z hormonami.

Cytat:
Jeżeli chodzi o zabezpieczanie się przed ciążą to jest jeszcze kilka innych metod... Nie tylko tabletki i prezerwatywy. Z metod niehormonalnych są jeszcze spirale i NPR. Z hormonalnych chociażby plastry i pierścienie.
A prezerwatywę można stosować w połączeniu z globulkami Patentex Oval. Także jest wiele różnych metod antykoncepcyjnych.

Cytat:
Weszłam tu, żeby zebrać opinie, a nie zostać zapewnioną, że jestem głupia, że sie na takie coś porywam i, że jeszcze pożałuję mając mega trądzik, cellulit, nadwagę a na sam koniec wylew i wtedy będę mądra i się będę rzucać na forach.
Wszystkie skutki uboczne, które wymieniłaś mogą, ale nie muszą wystąpić przy braniu tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli ktoś decyduje się brać tabletki anty, musi się liczyć z możliwymi skutkami ubocznymi ich działania.
Ale to nie znaczy, że te wszystkie skutki uboczna dotykają każdego. Różnie bywa, bardzo różnie.
Stary 2011-06-29, 13:55   #2517
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za wyczerpujący argument i satysfakcjonująca odpowiedź na mój długi i konkretny post. Widać nie masz już nic na ten temat ciekawego do powiedzenia bo jak ten chłop z XIX wsi przekonana jesteś, że antykoncepcja hormonalna to diabeł wcielony i choćby gadać, tłumaczyć to chłop swoją prawde wi i kuniec. Ale dzięki za radę w tej chwili lecę po aspirynę, która nie tylko mnie uspokoi ale też uleczy trądzik a na sam koniec umrę od bankowego skutku ubocznego.
Zarówno ton, jak treść Twoich wypowiedzi pozostawiają wiele do życzenia, więc dyskusja z Tobą jest bezcelowa.

Stosuję tabletki anty i nie mam pojęcia skąd wywnioskowałaś, że tak nie jest.
Ochłoń trochę.

Dla mnie EOT.
Stary 2011-06-29, 15:35   #2518
Aredhel125
Zadomowienie

---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ----------

Cytat:
Zarówno ton, jak treść Twoich wypowiedzi pozostawiają wiele do życzenia, więc dyskusja z Tobą jest bezcelowa.

Stosuję tabletki anty i nie mam pojęcia skąd wywnioskowałaś, że tak nie jest.
Ochłoń trochę.

Dla mnie EOT.
No wiesz rodzaj twojej wypowiedzi- "weź aspirynę i uspokój się" na mój wcześniejszy post gdzie według mnie dosadnie ale konkretnie wystosowałam swoje argumenty też nie był zbyt uprzejmy i trafiający w sedno sprawy więc nie miej pretensji do mojego.
Chciałam tylko powiedzieć w sumie to co powiedziała Chatul, że oczywistym jest, że nie ma pewności, że tabletki mi pomogą ale nie chcę tego tez demonizować tak jak dzieje się to na tym forum, ze zaraz mi wszystko rozregulują i bardzo zaszkodzą. Nie kwestionuję, że to się nie może stać bo jak pisałam ta sławna Aspiryna też może spowodować co u niektórych tragiczne skutki. Wiem, ze Aspiryny nie bierze się codziennie jak tabletek anty ale w ulotce tak samo jest multum przeciwwskazań i nie jeden by się przestraszył. Ten komu tabletki te przyniosły cierpienie będzie je wyklinał a ten, któremu pomogły chwalił a w tym wątku widzę jedynie spisywanie tych co je biorą na straty. Sama jestem przeciwniczką ingerowania w organizm ale myślę, że stosunkowo krótki czas zażywania tych leków nie zrujnuje komuś życia. Nie wiem może i się mylę i jeszcze będę żałować ale skoro nie spróbuję to będę żałować tak samo, że odebrałam sobie jedna z możliwości ratunku. Zresztą tak jak wielokrotnie pisałam lekarka dała mi szanse na poprawę po takiej kuracji więc też nie będę jej traktować jako kretynki i trucicielki bo chyba też jakieś doświadczenie i wykształcenie w tej kwestii ma w przeciwieństwie do nas( bez urazy dla waszego i mojego doświadczenia). Ja sobie świetnie zdaję sprawę ze złych stron tabletek anty, mam zamiar przed rozpoczęciem ich brania porobić szczegółowe badani i przeanalizować wszystko jeszcze raz. Jeśli ta terapia nie da skutku będę szukać gdzie indziej i szukać przyczyny. Na wspominane prze ze mnie wcześniej retinoidy jeszcze poczekam bo według mnie są sto razy bardziej inwazyjne niż tabletki antykoncepcyjne i stosuje się je w ostateczności. Jeśli chodzi o leczenie kwasami o których mówiłaś czytałam trochę też na ten temat i owszem dają rezultaty ale powierzchowne w postaci gładszej skóry i pozamykanych porów ale nie likwidują problemu od wewnątrz i z czasem problem może się znów pojawić a mało tego zabiegi takie są kosztowne więc mając to do wyboru zdecydowałabym się w pierwszym rzędie na antykoncepcję. Głównymi metodami leczenia są 1)antybiotyki 2) leki hormonalne 3) retioidy a reszta jest bardziej wspomagacza.
Chatul mówiła coś o zabezpieczeniu takim jak spirala- słyszałam , że jest to bardzo inwazyjna i groźna metoda i chyba dopiero dla kobiet po urodzeni dzieci więc na pewno bym się bała bardziej niż tabletek. Jeśli chodzi o globulki dopochwowe plus prezerwatywa to jest to bardzo niewygodna metoda bo masz wrażenie ubijania piany a na samą prezerwatywę bym się w życiu nie porwała bo bym prędzej na zawał ze stresu umarła. Pierścień też zawiera hormony i to tez jest ingerencja. Więc nie jest to takie wszystko łatwe jak wam się wydaje.
Nie zrozumcie mnie źle, że chcę się z wami kłócić ale zdenerwowało mnie tutaj to, że na każdy argument jaki by się nie podało to i tak krytykujecie te tabletki i traktujecie je jak truciznę a one czasem potrafią ratować kobietom życie. Wiem, że się powtarzam ale mam koleżankę na studiach , która notorycznie mdlała podczas swoich miesiączek, cały tydzień była wyłączona z życia i musi brać tabletki bo by się wykończyła. Moja mama po zabiegu oczyszczania polipów też musiała brać, żeby wszystko wyregulować. Ja z hormonami mam raczej ok. oprócz podwyższonego testosteronu ale w normie. Boję się też tej ingerencji ale skoro jest gdzieś jakaś nikła szansa na poprawę mojej cery to chyba się zdecyduję. Być może za jakieś pół roku wejdę tutaj i będę tak samo jak wy przestrzegała ale na razie nie mam ku temu powodów. Wyglądam fatalnie, moja twarz niszczy mi psychikę i poczucie własnej wartości, w to lato prawdopodobnie odpuszczę sobie wszelkie bluzki na ramiączkach. To wszystko mnie tak dołuje, że w tabletkach antykoncepcyjnych widzę jak na razie szansę na polepszenie mojego samopoczucia choćby przez te pół roku.
Sorry, że się tak rozpisałam ale mam po prostu aż tyle do powiedzenia w tej kwestii.

Edytowane przez Aredhel125
Czas edycji: 2011-06-29 o 15:40
Stary 2011-06-29, 16:22   #2519
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Dziewczyny, nie kłóćcie się .. ja też jestem przeciwniczką tabsów, ale raczej brania ich bezmyślnie, bez przeanalizowania wszelkich za i przeciw. Są takie sytuacje, kiedy tabsy są tym lepszym złem, i w sumie ja należę do takich osób, które jednak powinny je brać.
Więc Aredhel125, jeśli masz taki duży problem z cerą może jednak spróbuj, ale tak jak pisałaś - porób badania, poczytaj jeszcze, przemyśl za i przeciw. i nie rób nic pochopnie.
Ot i wszystko.
Stary 2011-06-29, 16:41   #2520
Aredhel125
Zadomowienie

No i to jest najlepsze rozwiązanie. Ja własnie po to wchodze na takie fora, żeby nic nie robić w ciemno tylko sie porządnie zorientować w temacie. Pójde jeszcze do lekarza rodzinego z zapytaniem o tą terapię, do ginekologa, porobię wszystkie potrzebne badania, przemyślę jeszce raz i zoabczymy. Nie ukrywam, że po przeczytaniu wszystkich tutaj tych postów bardzo się przestraszyłam i zaczęłam powaznie wahać. Ale gdy spojrzałam na moją twarz znowu jestem bardziej za tabletkami. Trochę odnosze sie z dystansem do licznych tu stwierdzeń, że skoro teraz tym dziewczynom ,które biorą tabletki nic nie jest to nie znaczy, ze za 10 lat nic nie będzie. Ludzie biorą różne leki, choruja na rózne choroby i zawsze można się przyczepić, że po tym czy po tamtym mamy teraz to lub to. Ja słyszałam, ze przyjmowanie witamin moze w przyszłości powodować raka gdyż niby nieszkodliwe a mają w sobie chemię tak czy siak. Ja akurat "nałogowo" biorę cały czas jakieś witaminy i mam zamiar z tym skończyć. Nie jest jednoznacznie udowodnione, że akurat tabletki antykoncepcyjne powodują takie lub inne dolegliwości. Owszem pewnie w wielu przypadkach przyczyniają się do powodowania jakichś schorzeń ale nie tak nagminnie jak się tutaj pisze. Takim sposobem to po jedzeniu kotletów smażonych co trzeci dzień teraz nam smakują a za 20 lat będziemy się leczyć na nadciśnienie bo w końcu w olejach jest chemia itd. Nie wiem czy niektóre dziewczyny nie powinny się tutaj zastanowić czy faktycznie mają rację zwalając na tabletki antykoncepcyjne wszystkie dolegliwości kobiet. Naprawdę tyle kobiet je bierze i gdyby faktycznie po nich było tyle nieprzyjemnosci myślę, ze sprawa prędzej czy później zostałaby nagłośniona. jest też wiele innych leków, które jedno leczą a w drugim powodują zniszczenie a mimo to ludzie to wszsytko biorą to na serce, to na nadciśnienie, to na wątrobe i miliony innych powodów i żyją.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości