Tabletki antykoncepcyjne- wątek zbiorczy! - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Pokaż wyniki sondy: Przy stosowaniu tabletek pojawiły się u mnie:
niewielki wzrost wagi 735 19,73%
znaczący wzrost wagi (kilka kg lub więcej) 635 17,05%
niewielki spadek libido 549 14,74%
znaczący spadek libido 1 051 28,21%
ból głowy 769 20,64%
depresja 669 17,96%
plamy po opalaniu 234 6,28%
uczucie opuchnięcia 643 17,26%
żylaki 229 6,15%
ryzyko zakrzepicy 168 4,51%
plamienia, krwawienie 547 14,68%
cellulit/rozstępy 847 22,74%
ból brzucha, nudności 540 14,50%
pogorszenie stanu cery 406 10,90%
inne 471 12,64%
NIE POJAWIŁ SIĘ ŻADEN SKUTEK UBOCZNY 734 19,70%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 3725. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-18, 18:31   #2461
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Tabletki anty - cała prawda o skutkach ubocznych

Cytat:
Napisane przez Leyla89 Pokaż wiadomość
właśnie... każdy organizm zachowuje się inaczej...

Wiele razy słyszę od znajomych:
-,,ja się dobrze czuję wiec powiedziałam koleżance żeby też zaczęła brać tabletki,,

Stosując hormonki też sie czasem uspokajałam faktem ,,żadnej ze znajomych nic złego się nie dzieje, czują się ok,, ale zaraz myśl ,,ja mogę być wyjątkiem,,
tak z perspektywy czasu- nieźle panikowałam
Ja tam uważam, że nie ma się co zmuszać do żadnej metody antykoncepcyjnej. Na zdrowie to nie wyjdzie Nawet jak nie będzie ciąży, to będzie stres związany z samym funkcjonowaniem metody i/lub jej wpływem na zdrowie. A po co się stresować? Metod antykoncepcyjnych trochę jest.
A w przypadku gdy ma się stabilną własną gospodarkę hormonalną, to już w ogóle trzeba się dobrze zastanowić czy chce się ją zaburzyć tabletkami antykoncepcyjnymi.
Stary 2011-05-18, 18:57   #2462
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ja tam uważam, że nie ma się co zmuszać do żadnej metody antykoncepcyjnej. Na zdrowie to nie wyjdzie Nawet jak nie będzie ciąży, to będzie stres związany z samym funkcjonowaniem metody i/lub jej wpływem na zdrowie. A po co się stresować? Metod antykoncepcyjnych trochę jest.
A w przypadku gdy ma się stabilną własną gospodarkę hormonalną, to już w ogóle trzeba się dobrze zastanowić czy chce się ją zaburzyć tabletkami antykoncepcyjnymi.
Niby metod antykoncepcyjnych jest dużo ale jak przychodzi co do czego to do każdej ma się zastrzeżenia.

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 23:28   #2463
kamyczek89
Zadomowienie

Cytat:
Niby metod antykoncepcyjnych jest dużo ale jak przychodzi co do czego to do każdej ma się zastrzeżenia.
każda z metod anty nie daje 100% gwarancji. czy to w przypadku prezerwatyw czy pigułek- jeśli nie zastosujesz się do właściwego używania, to ryzyko zajścia w ciążę się zwiększa.

pigułki to nie jest jedyne rozwiązanie trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy ważniejsze jest zdrowie czy np. większa satysfakcja partnera.

kamyczek89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-30, 19:33   #2464
Madz!uHa
Zadomowienie

GG do Madz!uHa

Brałam Syndi 35 przez 4ry miesiące i zrobiłam przerwę. Tolerowałam je bardzo dobrze, schudłam, poprawiła mi się cera.

Po roku wzięłam jedno opakowanie yaz- wolę tego nie wspominać. Wahania nastrojów, bóle głowy, zmęczenie, depresja. Przyjęłam do końca i przestałam.

Teraz po prawie pół roku dostałam receptę na Sylvie 20. Co jak co, ale tabletki dają najlepszą ochronę...

Chciałabym dodać, że skutki uboczne to naprawdę indywidualna sprawa. Moja przyjaciółka bierze Novynette już ponad rok i jest b. zadowolona, za to dwie koleżanki brały te tabletki przez pół roku i jedna przytyła 10, druga 15kg... Dlatego tez trzeba uważać

just take it and fly...
Madz!uHa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-30, 20:21   #2465
Lia89
Zakorzenienie

Fakt, jak przy pierwszym opakowaniu skutki są opłakane, to lepiej od razu zmienić. A co, jeśli nie są poważne (np. lekki spadek libido, problemy z cerą)? Poczekać te trzy opakowania i co dalej? Jeśli nie ustąpią wybrać się do lekarza po zmianę? Dodam, że biorę tabletki z małą ilością hormonów, jak koleżanka wyżej.
Lia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-15, 14:23   #2466
wika82
Zakorzenienie

Proszę o radę Wizażanki, które rzuciły tabletki.
Właśnie przeżyłam mały horror psychiczny na tabsach i mam dylemat. Za 7 dni biorę ślub, potem po tygodniu lecimy w podróż poślubną. Aktualnie mam krwawienie z odstawienia, pierwotnie planowałam "zjeść" jeszcze jedno opakowanie tabletek, żeby nie mieć niespodzianek na ślubie i móc wypoczywać na plaży. Teraz jednak chciałabym nie zaczynać nowego opakowania za 3 dni.
Pytanie: czy po odstawieniu tabletek - po skończonym opakowaniu miałyście jakieś niespodzianki w stylu krwawienie, plamienie, złe samopoczucie..? Nie chcę sobie popsuć uroczystości i wypoczynku..
Pogorszenia cery się nie obawiam, bo z hormonami, czy bez jest super.
Stary 2011-06-15, 17:38   #2467
katja_24
Zakorzenienie

Ja po odstawieniu yazu mialam plamienie przez kilka dni po okresie. Do tego mialam zawroty glowy.
katja_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-18, 17:01   #2468
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Proszę o radę Wizażanki, które rzuciły tabletki.
Właśnie przeżyłam mały horror psychiczny na tabsach i mam dylemat. Za 7 dni biorę ślub, potem po tygodniu lecimy w podróż poślubną. Aktualnie mam krwawienie z odstawienia, pierwotnie planowałam "zjeść" jeszcze jedno opakowanie tabletek, żeby nie mieć niespodzianek na ślubie i móc wypoczywać na plaży. Teraz jednak chciałabym nie zaczynać nowego opakowania za 3 dni.
Pytanie: czy po odstawieniu tabletek - po skończonym opakowaniu miałyście jakieś niespodzianki w stylu krwawienie, plamienie, złe samopoczucie..? Nie chcę sobie popsuć uroczystości i wypoczynku..
Pogorszenia cery się nie obawiam, bo z hormonami, czy bez jest super.
Ja po odstawieniu Yasminelle krwawiłam przez miesiąc... Tragedia i tak mnie brzuch bolał (jak przy okresie) że mi aż ginekologowa specjalne proszki przeciw bólowe przepisała... ale wiadomo, że każdy ma inaczej...
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-19, 10:58   #2469
Leyla89
Zadomowienie

Kobietki zgłaszam się do Was ponieważ wiecie więcej niż ja.
A więc, załóżmy hipotetycznie że np.
biorę tabletki, dochodzi do stosunku i np. 2 dni po stosunku zapominam wziąć tabletki/ tabletka się nie wchłonęła... co wtedy... stosunek z dwóch dni przed jest zagrożony? Czy to w tył nie działa? Wiem, że od momentu pominięcia trzeba się zabezpieczać dodatkowo 7 dni... a co robić gdy nastąpi wyżej opisana sytuacja.
Może mi pomożecie.

Stary 2011-06-19, 14:18   #2470
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Kobietki zgłaszam się do Was ponieważ wiecie więcej niż ja.
A więc, załóżmy hipotetycznie że np.
biorę tabletki, dochodzi do stosunku i np. 2 dni po stosunku zapominam wziąć tabletki/ tabletka się nie wchłonęła... co wtedy... stosunek z dwóch dni przed jest zagrożony? Czy to w tył nie działa? Wiem, że od momentu pominięcia trzeba się zabezpieczać dodatkowo 7 dni... a co robić gdy nastąpi wyżej opisana sytuacja.
Może mi pomożecie.
to zależy z którego tygodnia by była to tabletka
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-19, 14:26   #2471
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
to zależy z którego tygodnia by była to tabletka

Acha
to tak to wygląda...hmm nie wiedziałam.
Możesz mi jakoś skrótowo nakreślić sytuacje?

Stary 2011-06-19, 14:47   #2472
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Acha
to tak to wygląda...hmm nie wiedziałam.
Możesz mi jakoś skrótowo nakreślić sytuacje?
ależ mogę:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=101925
post 4
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-19, 15:11   #2473
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
Dziękuje

Stary 2011-06-20, 13:51   #2474
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katja_24 Pokaż wiadomość
Lekarz rodzinny tez moez dac Ci skierowanie. Ja wlasnie dostalam na hemostaze (krzepliwosc), transaminazy (proby watrobowe) i morfologie za jednym zamachem
Ja dostałam karteczkę na morfologię, glukozę i próby wątrobowe od lekarza, ale musiałam sama płacić Jeszcze wzięłam sobie dodatkowo krzepliwość krwi. Ta przyjemność kosztowała mnie 24zł, a lekarze niechętnie dają skierowania (przynajmniej państwowo, nie wiem jak prywatnie).
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-20, 15:15   #2475
nestea88
Raczkowanie

Witam wszystkie Dziewczyny.
Mam do was pytanie odnośnie tabletek Yaz. Biorę je od roku i w ostatnich miesiącach zauważyłam znaczny spadek wagi, czy któraś z Was miała też takie skutki uboczne(bo spadek wagi jest tak określany na ulotce jako skutek uboczny) Czy zmieniałyście wtedy tabletki na inne i czy były jakieś inne efekty uboczne brania tych tabletek ?
Pozdrawiam
Stary 2011-06-20, 15:20   #2476
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nestea88 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie Dziewczyny.
Mam do was pytanie odnośnie tabletek Yaz. Biorę je od roku i w ostatnich miesiącach zauważyłam znaczny spadek wagi, czy któraś z Was miała też takie skutki uboczne(bo spadek wagi jest tak określany na ulotce jako skutek uboczny) Czy zmieniałyście wtedy tabletki na inne i czy były jakieś inne efekty uboczne brania tych tabletek ?
Pozdrawiam
Hmmm jeśli ten spadek wagi przeszkadza Ci jakoś bardzo, to ja bym zmieniła tabsy. A może zacznij po prostu więcej jeść? Tak prawdę mówiąc, to ciężko mi doradzić, bo ja nie mam skutków ubocznych po Yazie, waga nie rośnie, ani nie spada, tzn. teraz spada, bo się odchudzam.
Stary 2011-06-20, 15:28   #2477
nestea88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
Hmmm jeśli ten spadek wagi przeszkadza Ci jakoś bardzo, to ja bym zmieniła tabsy. A może zacznij po prostu więcej jeść? Tak prawdę mówiąc, to ciężko mi doradzić, bo ja nie mam skutków ubocznych po Yazie, waga nie rośnie, ani nie spada, tzn. teraz spada, bo się odchudzam.
Troszkę mi przeszkadza ponieważ ogólnie jestem drobną i szczupłą osobą (przed spadkiem wagi ważyłam tak średnio 46kg a ważąc się w tamtym tyg było to już 41kg) troszkę mnie to martwi i dlatego wybiorę się do gin zobaczymy co ona na to powie i czy zaleci zmianę.
Stary 2011-06-20, 17:36   #2478
Leyla89
Zadomowienie

Mam pytanie.
Zaczynając stosować tabletki anty nie miałyście żadnych obaw co do skutków ubocznych (zakrzepica udar itp, nie mam na myśli np.tycia)?
Byłam ostatnio u gin i okazało się że mam powiększony jajnik, nie mam torbieli ale jajnik jest ,,krwisty,,. Lekarz stwierdził że lepiej by było gdybym brała anty, i ze przepisze mi Lesinelle, za 2 mies mam przyjść na kontrolę czy coś się zmieniło.
Dziewczyny...ja się panicznie boję tych wszystkich skutków bocznych... do okresu mam jeszcze 2 tyg a już teraz chodzę i się denerwuje. Wyobrażam sobie najgorsze. Czy jest coś co mogę zrobić, żeby czuć się spokojniej???

Stary 2011-06-21, 15:16   #2479
nestea88
Raczkowanie

Cytat:
Mam pytanie.
Zaczynając stosować tabletki anty nie miałyście żadnych obaw co do skutków ubocznych (zakrzepica udar itp, nie mam na myśli np.tycia)?
Byłam ostatnio u gin i okazało się że mam powiększony jajnik, nie mam torbieli ale jajnik jest ,,krwisty,,. Lekarz stwierdził że lepiej by było gdybym brała anty, i ze przepisze mi Lesinelle, za 2 mies mam przyjść na kontrolę czy coś się zmieniło.
Dziewczyny...ja się panicznie boję tych wszystkich skutków bocznych... do okresu mam jeszcze 2 tyg a już teraz chodzę i się denerwuje. Wyobrażam sobie najgorsze. Czy jest coś co mogę zrobić, żeby czuć się spokojniej???
Sądzę, że nie masz co panikować i bać się. lekarz zalecił to bedzie dobrze. Ja na początku brania tabletek miałam pewne odczuwalne skutki a mianowicie obrzmiałe i bolące piersi, ale szybko to ustąpiło. U niektórych takie objawy ujawniają się na początku, ale to normalne ponieważ organizm się musi przyzwyczaić do hormonów. U mnie jak pisałam w poście wyżej po roku zażywania tabletek zauważyłam spadek wagi a nie tycie, więc to zależy od organizmu i rodzaju zażywanych tabletek. Nie dowiesz się jak będzie z Tobą dopóki nie zaczniesz brać. Uszy do góry
Stary 2011-06-22, 09:05   #2480
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Sądzę, że nie masz co panikować i bać się. lekarz zalecił to bedzie dobrze. Ja na początku brania tabletek miałam pewne odczuwalne skutki a mianowicie obrzmiałe i bolące piersi, ale szybko to ustąpiło. U niektórych takie objawy ujawniają się na początku, ale to normalne ponieważ organizm się musi przyzwyczaić do hormonów. U mnie jak pisałam w poście wyżej po roku zażywania tabletek zauważyłam spadek wagi a nie tycie, więc to zależy od organizmu i rodzaju zażywanych tabletek. Nie dowiesz się jak będzie z Tobą dopóki nie zaczniesz brać. Uszy do góry
Ja też przy pierwszym opakowaniu miałam bolące piersi, brzuch, ciągłe krwawienie. Przy drugim już te problemy zniknęły, nie trzeba się od razu tak gorączkować A co do zakrzepicy, to robię badania krwi i w sumie bliżej mi do wykrwawienia się niż skrzepów, bo APTT mam 34s, a górna granica jest do 37... Nie biorę leków rozrzedzających krew...
Stary 2011-06-22, 10:09   #2481
phenomena
Zakorzenienie

chciałam zapytać, czy któraś z was po rozpoczeciu brania tabletek anty przestała mieć problemy z wypadaniem włosów?
phenomena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-22, 12:31   #2482
fiszuwka
Raczkowanie

Ja brałam Yaz przez niecały rok i NIGDY więcej!
Przytyłam 12!! kilo - zrobiłam sobie badania krwi okazało się, że 'uaktywniła' mi się tarczyca.
Co za tym idzie: szybkie męczenie się, celulit i rozstępy

Do tego doszedł mi ból głowy, uczucie nic nie chcenia i libido = 0.
A co najgorsze za wysokie: cholesterol, trójglicerydy, d-dimery, białko ultraczułe i OB krwi (częściowo związane z nieprawidłowym działaniem tarczycy) . I sram w gacie w obawie przed zakrzepicą....

Dodam tylko, że przed braniem tabletek miałam robione badania krwi i to bardzo dokładne - nawet pielęgniarka się dziwiła, że tak dużo badań, bo musiała pobrać sporo krwi. Odstawiłam tabletki i już do nich nie wrócę. Mój organizm najwyraźniej nie nadaję się do takich eksperymentów
fiszuwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-22, 12:55   #2483
wika82
Zakorzenienie

Ja już na ostatnim opakowaniu microgynonu i też nigdy więcej tabletek.
Jeszcze kuszą mnie krążki rzekomo mające mniej hormonów, ale szczerze nie wiem, skonsultuję się z ginekolożką.
Stary 2011-06-23, 11:18   #2484
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
Ja też przy pierwszym opakowaniu miałam bolące piersi, brzuch, ciągłe krwawienie. Przy drugim już te problemy zniknęły, nie trzeba się od razu tak gorączkować A co do zakrzepicy, to robię badania krwi i w sumie bliżej mi do wykrwawienia się niż skrzepów, bo APTT mam 34s, a górna granica jest do 37... Nie biorę leków rozrzedzających krew...
Dzięki kobietki tabletki nie są na moje słabe nerwy. niech sobie w szafce leżą i czekają na swój czas. Jak na razie mam dosyc sluchania o historiach tabletkowo-zakrzepowych. Dziewczyna zdrowa, wyniki badań ok a budzi się ze spuchniętą nogą. Diagnoza neurologa: skrzep w żyle. Co ją teraz czeka? Pół roku leczenia i modlitwy żeby skrzep się od ściany żyły nie oderwał.
Nie, nie to nie dla mnie.
Jak na razie obowiązki by mi nie pozwalały na poranne badania krwi, niestety. A poza tym u mnie w laboratorim nie wykonują APTT jak się dowiadywałam tylko takie podstawowe. Więc musiałabym jechać dalej do innego miasta a jak już wspomniałam przez obowiazki nie mogę.

Mam znajomą która nawet nie widziała że mogą być jakieś skutki uboczne hormonów (!).
Może i nic by mi nie było...ale....wole nie ryzykować. Decyzja podjęta.
Może jestem ,,inna,, ale wole żyć w spokoju.

Stary 2011-06-23, 17:10   #2485
agniesikk
Zakorzenienie

Hmm, mi kiedyś lekarz rodzinny powiedział, że jakby się chorowało na zakrzepicę, to nawet bez brania pigułek by były objawy...
Stary 2011-06-23, 17:55   #2486
katja_24
Zakorzenienie

Dziewczyny, prosze o jakies dobre slowo, bom cala w strachu
Wrocilam do logestu, bo yaz zrobil mi spora krzywde, wlasnie zaczelam opakowanie po 2 - mieisecznej przerwie, podczas ktorej mialam badania krwi. Czy nadzieja, ze bedzie dobrze, tak jak przed yazem, jest uzasadniona?
katja_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-23, 21:45   #2487
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Dziewczyny, zrobiłam ostatnio badania. Wszystko mam w normie, poza aptt (maks. to 36, mam 37,6 ). Czytałam trochę w internecie i nieźle się przestraszyłam. Do gina idę jutro, ale pomyślałam, że zapytam na Wizażu czy któraś z Was miała może podwyższony ten wynik i jednak nie oznaczało to nic groźnego? Zastanawiam się nad powtórzeniem badania, w innym laboratorium, żeby mieć pewność co do wyniku.
Powoli zaczyna mnie przerażać myśl, że być może będę musiała odstawić tabletki...
Stary 2011-06-24, 11:03   #2488
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wisienka_na_torcie Pokaż wiadomość
Dziewczyny, zrobiłam ostatnio badania. Wszystko mam w normie, poza aptt (maks. to 36, mam 37,6 ). Czytałam trochę w internecie i nieźle się przestraszyłam. Do gina idę jutro, ale pomyślałam, że zapytam na Wizażu czy któraś z Was miała może podwyższony ten wynik i jednak nie oznaczało to nic groźnego? Zastanawiam się nad powtórzeniem badania, w innym laboratorium, żeby mieć pewność co do wyniku.
Powoli zaczyna mnie przerażać myśl, że być może będę musiała odstawić tabletki...
Ja mam APTT normę do 37, a mam wynik 34. Idź do gina z tym i zapytaj, ja też mam długi czas krzepnięcia, zobaczę co mi powie. A nie brałaś leków rozrzedzających krew? Robiłaś próby wątrobowe?
Stary 2011-06-24, 11:20   #2489
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam APTT normę do 37, a mam wynik 34. Idź do gina z tym i zapytaj, ja też mam długi czas krzepnięcia, zobaczę co mi powie. A nie brałaś leków rozrzedzających krew? Robiłaś próby wątrobowe?
Nie biorę żadnych leków, próby robiłam i z tego, co się orientowałam, są ok. Dzisiaj dowiem sie wszystkiego, ale zaczynam się nieźle stresować...
Stary 2011-06-24, 11:33   #2490
agniesikk
Zakorzenienie

Nie denerwuj się A robiłaś badania przed braniem pigułek? Cholera, jeśli nie to szkoda, bo miałabyś porównanie... Ale wydaje mi się, że pigułki mogą jedynie skracać czas krzepnięcia... Daj znać, co powie lekarz. Ja w przyszłym tygodniu też będę się rejestrować do gin z moimi wynikami.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości