|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
Cytat:
przytulam oby szybko wrociły do normy! |
|
|
|
|
#4082 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nakupowalam podpasek i nawet 1 paczki nie zuzylam, ale spoko, wykorzystam je jeszcze przed menopauza ![]() a takie "brudy" nadal mi sie zdarzaja choc nie codziennie. Andziot ma racje, jakby cos bylo nie tak, to goraczka by byla i juz bys w szpitalu lezala. ---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- The_sania |
|
|
|
|
#4083 |
|
Rozeznanie
|
daisy mężul piwko trzaska co weekendzik na ryneczku w ogródeczku z dzidzia na rękach - zaczyna mnie to juz drzaźnić !
paulizia moja dzidzia ma codziennie białe gluciki w nosku, a co do suta to może zacznij inaczej ja przystawiać do tej piersi cuciola matal jak to nie byłaś, to wstyd ! trzeba to naprawić antropia udanej wizyty u babci andziot super że wszystko ok Po spacerku dzidzia pobawiła się na macie w kuchni a ja zdążyłam ugotować zupkę, zerknęłam na nią ona na mnie i ziewnęła porozumiewawczo - włożyłam do łóżeczka, pogłaskałam i śpi od pół godiznki a ja doczytuje, kocham ją za to, porozumiewamy się bez słów ![]()
|
#4084 |
|
Zadomowienie
|
Aaaaa, zapomniałam Wam napisać wczoraj, że byłam na szczepieniach i pediatra kwalifikujący do szczepienia, to była taka staara baba, normalnie pruchno brzydko mówiąc,dobrze że Hania jeszcze dobrze nie widzi,bo ja autentycznie się jej przestraszyłam...na moje oko jakieś 80 lat lekko miała. I wiecie co było najlepsze? Że padło pyt czym jest karmiona. No to ja mówię, że butlą, a ona : " A czemu?", a ja na to " Bo nie miałam niestety pokarmu wcale", a ta baba" Co z pani za matka?!". No ku...a! Myślałam że wyjdę z siebie i stanę obok,albo jej pogruchotam te stare kości. Wyobrażacie to sobie? Czemu pediatrzy u nas w PL są tacy nawiedzeni z tym karmieniem cycem? Czy podawanie butli to najgorsza rzecz jaką można zrobić swojemu dziecku??? Znam wiele patologicznych rodzin, gdzie dziecko na piersi (bo w końcu najtaniej), a potem bite te dzieci, wyzywane, ale one są lepsze matki,bo karmiły piersią? Wytłumaczcie mi to myślenie,bo ja nie czaje. Podobno młodsi pediatrzy też tacy są, nie tylko Ci starzy i ogólnie ostatnimi czasy jest w Polsce trend na karmienie piersią, teściowa mi mówiła, że jak ona rodziła to tak nie było, ona oboje dzieci miała na butli,bo nie miała pokarmu i nikt nic nie mówił i podobno to była norma że niektóre dzieci na butli i tyle. A wiecie co mnie najbardziej wkurza? Zakładanie automatycznie, że kobieta nie karmi z wygody i dlatego że nie chce! Czy ta baba pomyślała, że ja miałam doła strasznego przez to że nie mogę Hani karmić? Że nic mi nie leciało, ja płakałam, mała płakała z głodu, a taki babsztyl jeszcze takie komentarze?! Przecież to może niejedną matkę w depresji poporodowej doprowadzić do skoczenia z mostu! No i od wczoraj mam takiego nerwa, że aż okres dostałam chyba z tego powodu;/ I mnie kłuje w całym brzuchu w różnych miejscach, to chyba nerwy.
W dodatku Hania ma małe ciemiączko, 1x1, z takim się urodziła i ta baba mówiła,że niby ok,bo ona się z takim urodziła, a nie że tak szybko jej się zarosło,ale my chyba pójdziemy to jeszcze gdzieś sprawdzić. I czytałam też że wtedy nie podaje się, zwł latem i wiosną, wit d3 dodatkowo, żeby nie kostniało za szybko??? Andziotek, co sądzisz? ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- Eve gorączkę to miałam,ale 3 dni po wyjściu ze szpitala I ból gardła, lekarz powiedział że to angina,ale zakładam że faktycznie tak było,bo męża zaraziłam i oboje ten sam antybiotyk braliśmy przez tydzień, z tym że on miał w 1 dzień 39 stopni gorączki, a ja 38;] Po augumentinie przeszło i nie zakładam że mogłam go zarazić źle wyczyszczonym łożyskiem![]() ![]()
|
|
|
|
#4085 |
|
Zakorzenienie
|
Sania
im szybciej zadziałacie tym lepiej. Na pewno wszystko będzie dobrze.Spice, co za wredny babsztyl Trzeba było jej coś odpowiedzieć do słuchu
|
#4086 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wyszłabym z siebie i stanęła obok |
|
|
|
|
#4087 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co za babsztyl! A nawet jakbyś butlą karmiła dla wygody, to co jej do tego??
|
|
|
#4088 |
|
Zadomowienie
|
matall dokładnie, nie wiem co sobie pediatrzy wyobrażają,że pozwalają sobie na takie uwagi. Kultura osobista poniżej wszystkich znanych mi poziomów.
agus no właśnie miałam taką ochotę WYJŚĆ, ale stwierdziłam, że Hankę trzeba zaszczepić;p |
|
|
|
#4089 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dla Hanutki za samodzielna kupę ![]() ![]() Mary jak zwykle ma racje ![]() Cytat:
Oczywiście w planach mam zamiar stworzyć album mojego Skarbusia.. tylko jakoś zabrać się do tego nie mogę ![]() Ale Ddaaiissyy sprzedawcy dzis klientów nagoniła Cytat:
dla was dziewczynki!I oczywiście kciuki za naukę picia z nowej butelki ![]() Zakupy poczynione, musi się udać ![]() Cytat:
![]() Gusiagatko Odbijam Antka po jedzeniu i wreszcie słyszę pięęękny bek.. w tym czasie wchodzi mężula do mieszkania i słyszy jak chwalę synka i cieszę się, że tak ładnie mu się odbiło.. i głupek mówi do mnie - "A czemu mnie tak nie całujesz i chwalisz jak mi się tak głośno odbije" |
||||
|
|
|
#4090 |
|
Zakorzenienie
|
spice jeżeli takie małe ciemiączko to ja bym nie podawała na razie wit D
uciekam na spacerek wreszcie można oddychać ![]() do wieczorka |
|
|
|
#4091 |
|
Zadomowienie
|
No nie podaję właśnie dlatego. W ogóle to jakaś dziwna akcja z tą dodatkową wit D3 latem...w dodatku w mleku bebilon też jest wit d3... A to coś bardzo złego że ma takie małe ciemiączko?
|
|
|
|
#4092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4093 |
|
Zakorzenienie
|
Andziot na skierowaniu ma zapisane, że ma polip, w gabinecie ówił jeszcze o ziarninie.
|
|
#4094 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc dziewczyny.
Moja coreczka urodzila sie w poniedzialek przed godzina 11. Jest grzeczna, tylko sa problemy z karmieniem bo zasypia przy UU zamiast ciagnac i co chwile musze ja wybudzac zeby ssala. Mialam wyjsc wczoraj ze szpitala ale przez to, ze nie chciala jesc i przez to, ze mialam problemy ze wstawaniem z lozka (jak mala plakala to 15 minut trwalo zanim dalam rade sie podniesc) musialysmy zostac do dzisiaj. Jedno jest pewne, na nastepne dziecko nie zdecyduje sie w cale albo duzo czasu minie zanim to sie stanie. |
|
|
|
#4095 |
|
Zadomowienie
|
witajcie mamusie i brzuchatki
![]() choć brzuchatki widzę się wykruszają, martynka89 gratulacje ![]() stwierdzam, że od kilku dni nie potrafię się ogarnąć, mam wrażenie że brakuje mi doby żeby wszystko porobić ciągle gdzies latam, coś załatwiam, w domu zbyt wiele rzeczy mam do robienia i mam powoli dość, Młody wisi nadal zdecydowanie za często na cycu i w nocy czuję się jak zombi jak wstaję do karmienia albo zmiany pieluch ...daję sobie max dwa tygodnie, albo się poprawi albo zeświruję ![]()
|
#4096 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hej kochane!
ja tak na syzbko, upal u nas i wreszcie moglam dziecko w samych majtkach bez skarpetek w wozku wozic, ale miala radoche, az spac nei chciala tylko nogami majtala! karmilysmy w chlodnym pieknym pokoju do karmienia bylysmy odwiedzic kolezanke w pracy i padamy na tzn pyszczek, kupilam sobie sandalki piekne tez! Teraz wyslalam TZ na spacer z mala, mialam spac a poprasowalam podlalam kwiaty ogarnelam kuchnie i oni zaraz wroca..ehh Cytat:
a co do odbijania to moj mial dokladnie te same komentarze ![]() ja wrocilam niedawno hihi, mijamy sie ![]() spice nic sie nie przejmuj lekarka...ja myslalam zeby podac troche mm, ale niestety spotkalam sie z taka krytyka tutaj ze masakra tu naprawde rzadko ktora matka karmi mm i w ogole nie ma takiej opcji , lekarze zakladaja, ze kazda matka moze i powinna karmic piersia, ja bardzo chce i na razie jakos idzie, ale czuje sie troche uwiazana i chcialabym podawac troche mm....jednak czuje taka mega presje, ze az mi sie wyc chce na sama mysl.. Cytat:
![]() Daisuiniu trzymam kciuki za te twoje lapki neiszczesne, a co do mojej Zoski, masz racje to jedna z nielicznych takich jeczacych nocy na szczescie. a jak twoj TZ sie sprawuje? Andziot gratuluje wynikow USG!! i trzymam kciuki za nowa butelke, zeby sie udalo! Cytat:
![]() [QUOTE=the_sania;27823098]bioderka są złe Marcelek ma dysplazję stawów biodrowych kochana przytulam ![]() dobra ide sie zdrzemnac na 10 minutek
|
|||
|
|
|
#4097 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() licze jednak ze w ciazy jeszcze nie jestem Cytat:
ja mam duza powierzchnie to mi zasysa ![]() moze za słabo zasysasz jak Ci wygodniej to rob mniejsza ![]() mi wygodniej ta wielka ![]() Cytat:
a czasu sie troche znajdzie miedzy karmieniami;p dzis znalezlismy czas 3 razy ![]() od razu inny chłop z tz ![]() Cytat:
nic tam nie przenika do mleka? ![]() ![]() Cytat:
powodzenia w walce z cellulitem mo jest okropny i skóra nke ma w ogole jedrnosci ![]() Cytat:
gusia.... czujesz juz presje?? ![]() jestes ostatnia trzeba bedzie szampana otworzyc jak urodzisz )))a wiecie co ja dzisiaj robiłam? ![]() upiekłąm szarlotkę i obcinałam krzaki w ogrodzie na kształt sześcianów skąd ja mam na to czas??? ![]() mały ma chyba kolke... albo cos go boli bo marudzi i płacze i ale w sumiena kolke to za mało płacze wiec pewnie tylko brzuszek boli...
|
|
#4098 |
|
Zakorzenienie
|
Czy po zaledwie dwoch dniach mozna dostac zatwardzenia?
Bo mam problem z numerem dwa i nie wiem czy sie zablokowalam psychicznie czy bede musiala jutro po czopki leciec. Osuwam sie z kanapy a TZ na zakupach. Czuje sie tragicznie a jeszcze karmienie mnie czeka. |
|
|
|
#4099 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie dziewczyny!!!
Na początku chciałam podziękować za wszystkie gratulacje W dalszym ciągu nie nadrobiłam, większość czasu odpoczywałam albo zajmowałam się córką, jak Adaś spał. Martynka89, gratuluję serdecznie, wszystkiego dobrego dla córeczki Adaś ma się dobrze, jeszcze troszkę żółtaczki mu zostało, wystawiamy go do słońca. W szpitalu leżał dwa dni pod lampami. Praktycznie cały czas śpi, ładnie je (obym nie zapeszyła ). Dzisiaj mu się coś zaczął pępuszek ślimaczyć. Zobaczymy co będzie dalej.Ja w sumie już doszłam do siebie, jeszcze nie zawsze mogę usiąść jak chce, ale jest ok. Wczoraj tylko najadłam się strachu bo dostałam biegunki i wymiotów, wystraszyłam się, że złapałam jakiegoś wirusa. Dziś już jest dobrze, Adaś też na szczęście jak na razie nic nie załapał i mam nadzieję, że tak zostanie. Poniżej napiszę relację z porodu dla zainteresowanych. Tak jak pisałam od rana miałam skurcze i tak przez cały dzień, czekałam aż będą co 4/3 min by jechać do szpitala. Od 17 miałam skurcze co 5 min i trwały około minuty, dalej chodziłam po domu, „tańczyłam” z Mają, ruszałam biodrami, a ona mówiła mama tańczymy. Mąż już chciał jechać na porodówkę, ale uparłam się, że się nie ruszę jeśli się nie zmniejszą do 4 min. Mniej więcej koło 19 zaczęły się co 4 min, czekałam czy nie fałszywy alarm i czas znów się między skurczami nie powiększy. Jeszcze zaliczyłam prysznic i po 20 pojechaliśmy na porodówkę. Skurcze w aucie na siedząco były straszne. Jak dotarłam na IP, w czasie spisywania papierów podpięli minie pod ktg, a tam skurcze na poziomie 30, a mnie już bolały strasznie, co się później okazało to ktg było jakieś nie miarodajne, bo za chwilę podłączyli mnie pod inne i już były na poziomie ponad 70. Bo padaniu rozwarcie było na 5 cm, także połowę drogi przeszłam w domu. Pochodziłam po porodówce, i znów ktg, myślałam, że umrę na leżąco, małemu ciągle tętno uciekało na zapisie. W końcu na siedząco zaczęło się dobrze zapisywać, to znów się skończył papier w ktg. Kolejne badanie rozwarcia i lekarz mówi 8 praktycznie 9 cm. Po tym badaniu jak zeszłam z łóżka, dostałam takich skurczy, że położna kazała wchodzić na łóżko z powrotem bo główkę już widać. Myślałam, że nie wejdę na to łoże. Położna z mężem mnie doprowadzili i pomogli się tam wdrapać. Jak siadłam tam na czworaka, to się znów nie mogłam przekręcić, by się położyć. Wyczekaliśmy moment i jak skurcz przeszedł to szybko na plecy. I zaczęły się skurcze parte, (myślałam, że trwały z pół godziny, okazało się 5 minut), a ja jakoś nie mogłam złapać rytmu żeby przeć, wydawało mi się, że skurcze są za słabe. W końcu dzięki pomocy położnej złapałam rytm i już w miarę szło. Najlepiej jednak zmobilizowała mnie główka, którą dokładnie poczułam w kroczu, wtedy już chyba z 4 razy poparłam i malutki był na świecie. Pierwsze co zauważyłam to jego minkę i zmarszczone czółko. Oczywiście popłakałam się, położyli mi go na brzuch, potem dali do pocałowania i poszedł na badania. Mnie w międzyczasie szyli, bo troszkę pękłam, ale tylko z zewnątrz. Ogólnie poród poszedł szybko, ale same wypychanie Adasia na świat, bardziej mnie wymęczyło niż przy pierwszym, a Mały był o 300g mniejszy od siostry. A oto Adaś, zdjęcia jeszcze ze szpitala |
|
|
|
#4100 |
|
Zadomowienie
|
Bry
.Chciałam Wam tylko zostawić link do extra strony w której jest świetnie opisane co się dzieje w danym miesiącu z dzieciakiem. W czasie snu, aktywności itp. Wiele wątpliwości mi to rozwiązało: http://www.mamazone.pl/kalendarz-roz...miesiac-2.aspx. Może jutro Was nadrobię - Niuniu dzisiaj dal popalić. Chyba skok. Od 7.30 nie spał do 17.00 . No z małymi drzemkami, za to z większą ilością płaczu. Aż nie podobne do niego. Narazie śpi, nawet nie jadl dzisiaj zbyt wiele.Pozdrawiam .
|
|
|
|
#4101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
musisz dac rade poczatki sa ciezkie ale potem jest na prawde duzo lepiej nastapiła aktualizacja mojego albumu
|
|
#4102 | |
|
Zakorzenienie
|
O nie! Ja nie myślę jeszcze o następnym
Jeszcze jedno brzusia nie opuściło. Dziękuję Kochana Wiem, wiem, że jeszcze troszkę ale z każdym dniem boję się bardziej o mojego Maluszka ![]() Gratuluję ![]() Cytat:
![]() Z jednej strony to bardzo się cieszę, że zamknę naszą listę ![]() Ale to czekanie The_Sania Trzymam kciuki za szybką poprawę82anusia Śliczny Synuś Edytowane przez gusiagatko Czas edycji: 2011-06-29 o 19:37 |
|
|
|
|
#4103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edzik chce poznać Zosię
|
|
|
#4104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
latem dziecko nie leży na słońcu przecież dlatego się podaje, a ciemiączko musi być jakiś czas niezarośnięte żeby mózg mógł rosnąć bzyczka to być może trzeba będzie to usunąć ... martynka89 GRATULUJĘ !!! aż tak źle było ??? córeczka wynagrodzi Ci wszelkie trudy anula_81 odnośnie karmienia, bo wiem że karmisz poza domem, to mam pytanie, bo ja już parę razy próbowałam karmić w CH w tych pokoikach i Gabulek w takich miejscach to prawie nie chce jeść, mimo iż wiem że głodna jest, to possie U troszeńkę i już jej się odechciewa, Twoja Zosia też tak ma ??? the_sania nie martw się szybko minie ten czas ... Grazin nie wiem czy czytałaś wcześniej ale pisałam, że dzięki reguralnemu karmieniu utrzymuje się stały poziom hormonów i dzięki temu nie dochodzi do owulacji 82anusia dzięki za opis porodu - popłakałam się znów ... to wszystko jak się czyta jest takie niesamowite - przychodzi na świat mały człowieczek jeszcze raz gratuluję !!! zdjęcia śliczne !!!!! gusia w sumie ja to czekam na to ostatnie dzieciątko Twoje tak jak na pierwsze na naszym wątku presja jest ??? dziś kąpałam Gabrynię na pewno nie na głodniaka bo jadła 2h wcześniej i RYK też był pod koniec kąpania już zaczyna się niepokoić i na przewijaku już jest HISTERIA dziś się zapowietrzyła nawet ... nie mam pomysłu co zrobić żeby tak nie ryczała ... wszystko robię spokojnie, powoli, uśmiecham się ... mówię do niej ... dziewczyny śpią idę zjeść truskawki
|
|
|
|
|
#4105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4106 |
|
Zadomowienie
|
Hej
Ja już dzisiaj nie mam siły czytać, bo od 8.30 do 17 nie było mnie w domu i jestem padnieta ![]() Na 9 byłyśmy u logopedy, później na 12.30 na rehabilitacji, a na koniec na 15.30 u ginekologa. I to wszystko z Emilką (no i oczywiscie z Oliwką w wózku). Tak wiec mam juz dosć. Młodsza już śpi, jeszcze tylko starszą musze polozyć spać i chyba sama też idę w kimono Spokojnej nocy |
|
|
|
#4107 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak zachwalacie te chińskie bańki to ja też kupie
i będę się masowac . Do wagi sprzed ciąży już wróciłam, nawet brzuch już mniejszy, ale taki flakowaty
|
|
#4108 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie przeczytałam że można iść do solarium jak się karmi
![]() wszystkie mamusie kąpią swoje dzidziusie ![]() bo pustka straszna ... idę chyba spać ... |
|
|
|
#4109 |
|
Zakorzenienie
|
ale mi sebek dał czadu...
to była chyba jednak kolka... wył... prawie 2 godz nic nie pomagało po kapieli nakarmiłam dałam gripe water po czym zrobił kupe i puscił dwa miliony baków i pieknie zwymiotował chyba wszystko co zjadł... potem 2 razy jeszcze ulał... i pewnie zatraz bedzie głodny. jak popuszczał baki i pusci ł pawia płakanie przeszło i moje pytanie jak tak zwymiotował to kiedy moge go nakarinc??
Edytowane przez Grazin Czas edycji: 2011-06-29 o 21:12 |
|
|
|
#4110 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a nie probowalas wsadzic jej poprostu do spacerowki? mialaby troszke wyzej nz w gondoli i wygodniej niz w foteliku Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() podziwiam ![]() pisalam dzisiaj ze norbi ma 2 mce, i zrobil nam prezent zaczal sie przekrecac z brzuszka na pleckiw dodatku pojechalam kupic mu body, ostatnio kupilam rozm 62-nie zalozylam mu, 68-parowa, dzisiaj 74 i wreszcie jest mu luzniejsze ![]() wiecie ze 90% rozmiaru 62 nie zalozylam mu wogole? przeskoczyl ten rozmiar wraca mu apetyt, dzisiaj pil po 120 co 1,5-2h. ale ma ciezki dzien. a ja padam na twarz ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Cytat:
![]() zazdroszcze.............. .....
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:06.

ma dysplazję stawów biodrowych

Nakupowalam podpasek i nawet 1 paczki nie zuzylam, ale spoko, wykorzystam je jeszcze przed menopauza
I ból gardła, lekarz powiedział że to angina,ale zakładam że faktycznie tak było,bo męża zaraziłam i oboje ten sam antybiotyk braliśmy przez tydzień, z tym że on miał w 1 dzień 39 stopni gorączki, a ja 38;] Po augumentinie przeszło i nie zakładam że mogłam go zarazić źle wyczyszczonym łożyskiem
Trzeba było jej coś odpowiedzieć do słuchu

dla Hanutki za samodzielna kupę 

(niezłe hasło swoją drogą)

Czekamy na Ciebie fasolko